Dam VM

Och så är lottningen klar för damernas VM också klar. Landslagstränarna verkar nöjda men jag tycker att det är en tuff lottning. 

Sverige ska i grupp A möta Danmark, Tyskland, Frankrike, Kongo och Brasilien.


Man måste bli sämst trea för att gå vidare till huvudrundan. Man måste alltså troligen slå ut någon av Danmark, Tyskland eller Frankrike. Visserligen har svenskorna sista tiden haft relativt lätt för Tyskland och varken Danmark eller Frankrike är så bra som de har varit. Men jag är rädd för att motståndet ändå blir för tufft. I vilket fall som helst är det en riktigt jämn grupp.

Skulle Sverige gå vidare får man möta någon av de tre bätsa av Ryssland, Ukraina, Angola, Österrike, Thailand och Australien. En ojämnare grupp där Ryssland, Ukraina och Österrike bör gå vidare.

 
Sverige är på gång med ett ungt och talangfullt lag. Jag önskar verkligen att damerna blommar ut och slår igenom redan i år men som sagt jag tror det dröjer ett litet tag till.

Ökad mediaexponering

HEH: berättade i förra veckan att SvT och TV4 Sport vardera kommer att sända ett 20 tal matcher  från elitserien, slutspelet och SM-finalerna. Utöver det så kommer även Alingsås matcher i Champions League att sändas. Dessutom kommer HEH: s "Handbollskanalen" att sända ett 80-tal matcher redan nästa säsong.

Det är helt fantastiskt med denna ökade mediaexponering som jag är säker på kommer att öka allmänhetens intresse, vilket i förlängningen innebär mer pengar till handbollen i form av ökad publik, sponsor- och reklampengar.

HEH: s nämde också att enligt analysföretaget Sponsor Insight så är handbollen redan nu den tredje största lagsporten när det gäller mediaintresse.En position som lär stärkas med denna satsning.

Även om det ibland känns som om handbollen i Sverige lever under svåra omständigheter så går vi alla fall åt rätt håll. Jag är rätt optimistisk för framtiden. Även om vi har en bit kvar till Bengans topp, så är både dam och ungdomssidan starkare än någonsin. För eller senare borde damerna slå igenom. Kan vi hoppas att det sker redan i EM?

Dags för guld?

Så var truppen till U21 VM i Egypten under augusti månad uttagen. Ska det räcka till guld denna gång? Jag tror att Oscar Carléns rutin från tyska ligan kommer att väga tungt. Laget känns bra, men kanske lite ojämnare än vanligt. Det finns några redan etablerade stjärnor och några som ännu inte gjort så mycket väsen av sig internationellt. I vilket fall som helst ska det bli kul att följa laget i VM.

Linus Persson, H43
Robin Hallberg, Hammarby IF HF
Mikael Appelgren, IFK Skövde HK
Jesper Nielsen, IK Sävehof
Fredric Pettersson, Hammarby IF HF
Anton Månsson, H43
Joakim Bååk, Lugi HF
Oscar Carlén, SG Flensburg-Handewitt
Sebastian Lindell, Runar IL
Robin Andersson, IF Guif
Nacor Medina, Redbergslids IK
Tobias Aren, IF Guif
Tobias Albrechtson, IK Sävehof
Kim Ekdahl Du Rietz, Lugi HF
Jonathan Stenbäcken, IK Sävehof
Niclas Ekberg, Ystads IF HF

Åhus

Och så har beachhandbollen startat i Åhus. Det är fantastiskt hur denna turnering vuxit fram under åren. Vilken smart idé det var att köra igång. Och vilket klipp för Åhus handboll och kommunen.

Jag minns hur liten men charmig tävlingen var från början. Jag har för mig att det endast fanns en enda baja-maja. Sen har det vuxit och vuxit, men samtidigt så har charmen och lekfullheten också försvunnit. Det var härligt att gå mellan planerna i skogen och det var lätt att springa ner och ta ett dopp i havet mellan matcherna eller ta en matbit i restaurangerna. Nu är det mer välorganiserat och mer seriöst och mer tråkigt.

Jag nämnde problemet med alkohol tidigare. I ärlighetens namn så försöker arrangörerna göra vad de kan för att minska superiet, men det är inte bara tonårsspelarna som är ett problem, utan även många ledare, som deltar i turneringen på sin semester och tycker det är ok att dricka på kvällarna. Då är det inte konstigt att ungdomarna också gör det eller för den delen åskådarna som kommer från när och fjärran. 

Hörde en intervju på tv igår med företrädare för Båstads kommun eftersom Båstad fått kritik för att tjäna för lite på tennisveckorna. Men då har kritikerna inte förstått någonting. Det stämmer säkert att man inte direkt får in några slantar, men via skatten så drar kommunen in pengar från alla som tjänar pengar på Båstad Tennis. För att inte tala om den publicitet Båstad får som bara den är värd stora summor. 

Kristianstad kommun däremot verkar ha förstått vilken kassako Beachhandbollen är och sponsrar turneringen. Tänk om Lunds kommun också kunde förstå vilket värde Lundaspelen, världens största inomhusturnering i handboll (och basket), har för Lunds kommun. Här verkar det otänkbart att sponsra turneringen, utan kommunen tar istället bra betalt för alla tjänster. Ett exempel: kommunen ville för något år sedan dela ut turistkartor till spelare, ledare och supporters, men ville att arrangören skulle betala för kartorna!!! Lunds kommun är alltså lika korkad som kritikerna till Båstad verkar vara.

 

Sporadiska inlägg

Med tanke på att det verkligen är dödsäsong i handbollsvärlden just nu, så kommer det att enbart bli några sporadiska inlägg i denna blogg den närmsta tiden. Hoppas ni ursäktar. Men det lär bli några kommentarer om fylleslaget Åhus beachhandboll. Som trots ungdomsfyllan ändå är en härlig upplevelse och en vitamininjektion för handbollen.

Jag hoppas vädret håller i sig och att man har kontroll på fylleriet.

Partille Cup slut

Så var 40-års jubilerande Partille Cup över för denna gång. Och vilket väder det har varit under veckan! Och ett lysande arrangemang som vanligt.

Låt mig citera vad Jonas Andersson skriver på Partille Cups hemsida:

Under fem dagar har handbollsungdomar från hela världen varit samlade i Göteborg för spel i Partille Cup. 3 239 matcher har avgjorts och inte mindre än 79 113 mål har gjorts under veckan.


När vi summerar hela turneringen är det 18 lag som kan åka hem med segertrofén och det närmaste året kalla sig mästare. De 18 vinnarlagen kommer från 16 olika klubbar i sex länder.


De två klubbarna med flest lag med i Cupen, IK Sävehof och Lugi HF, vann två titlar var.


Sex av titlarna gick till svenska lag. Fyra troféer kommer att åka hem till Danmark, medan två får åka till Norge och Taiwan. Dessutom har Belgien och Egypten tagit hem var sin seger.


Vi vill också särskilt framhålla de svenska klubbarna Kärra HF och Önnereds HK. Kärra var i final med fem lag och alla förlorade, och på samma sätt förlorade Önnered de tre finaler de var delaktiga i.

Det är kul att lag från Taiwan, Belgien och Egypten har hem segrar. Det visar att handbollen trots allt är på framväxt i världen. Det kunde för övrigt blivit ytterligare några svenska segrar. Flera svenska lag förlorade med uddamålet.


Några svar

Först vill jag svara avbytarbanken.bloggagratis.se. Ja, du kan ha rätt i att det hade varit smartare av Malmö att vänta något år till innan man arrangerade en SM-finaldag. Men problemet är att det inte finns något som direkt pekar på att det kommer att finna något skånelag representerat i någon av SM-finalerna de närmaste åren, så ur det perspektivet är det kanske lika bra att arrangera nästa år.

Sen vill jag svara signaturen Perspektiv, som skrev:

Det är klart att om jag vill visa att jag är bättre än någon annan, så väljer jag givetvis referensramar!
H43 kunde tagit ut någon annan turnering tex Åhus,Potatiscupen eller Skadevi, där vi är/har varit större.
Jag jämför inte med Lugi, utan med andra föreningar. Där står vi oss gott med över 1100 medlemmar.
Jag är glad för Lugi och Lugianhanhängare borde vara glada för H43. Inte annat för flåset i nacken. Våra föreningar gör den andre bättre! Det är tråkigt att jämt leta fel hos den andre, för vi alla älskar ju handboll. Leta fel hos ishockey och innebandy istället! Det är ju sjukligt att Södra Dal spelar sina hemmamatcher i Idrottshallen i Lund och att utslagningen inom hockeyn är så stark. T E X.

Några klarlägganden. Det är ingen hemlighet att jag hejar på Lugi, men jag är inte helt okritisk till det vinröda laget. Jag har också en rätt hyfsad insyn i H43 eftersom jag känner ett antal H43:are, men också för att jag en gång varit engagerad i det blå laget. Jag har en stark uppfattning om hur man bör bedriva ungdomsverksamhet och jag tycker att Lugi är närmare mitt ideal än H43. Men jag måste också säga att H43 är på gång. Satsningen på Blue Kids (även om jag inte gillar engelska beteckningar) har varit en framgång. Antalet ungdomar i föreningen ökar starkt, men det gäller även att sopa undan alla gammaldags värderingar som fortfarande dyker upp i de blå leden. Och jag kommer att fortsätta att ta upp och kritisera sådant som jag tycker strider med min syn på framförallt ungdomsverksamhet.

Men jag håller med signaturen Perspektiv att handbollen i Lund gynnas av de tre lag som sporrar varandra. Jag hoppas alltså att även Lundagård kommer att överleva och är mycket tveksam till samarbetet med H43, som jag tror på sikt enbart gynnar H43. Jag ser också ishockey och innebandy som de största konkurrenterna till handbollen. Det är från dessa sporter vi måste knycka både spelare och sponsorer.

Till sist vill jag bara konstatera att det inte går att jämföra Åhus,Potatiscupen eller Skadevi med Partille Cup. Att jag tog upp H43:s bristande deltagande i Partille beror inte på att jag vill glorifiera Lugi, utan för att jag hoppas att H43 någon gång kommer att förstå vad man missar genom att inte delta i Partille. Inlägget handlade alltså mer om att hjälpa H43 än att hylla Lugi.


Öken

Och nu semesterstänger även HEH sin sajt. Det blir mindre och mindre handboll att läsa om. Rena öken. Jag håller på att förgås av abstinens.SM final i Malmö

Min bloggaridol avbytarbanken.bloggagratis.se tycker att det är dålig tajming att lägga SM finalerna i Malmö 2010 eftersom inga skånelag lär vara i final. Jag håller inte med och skrev följande i en kommentar i hans blogg:

"....Jag köper att Skåne troligen inte kommer att ha ett lag i final 2010, men det lär de inte heller ha 2011 eller 2012. Jag köper också att det blir mer fest när åtminstone ett av finallagen kommer från finalarenans närområde. Men jag vill ändå påstå att det inte går att utse finalarena utifrån vilka lag man tror kommer att gå till final. Ingen kan garantera att Sävehof eller Alingsås är i final 2010, så varför lägga finalen i Göteborg, av det skälet? En sak som möjligen talar för Scandinavium är att det antagligen blir fler på läktarna där."

Tycker fortfarande således att det var ett bra val att lägga finalerna i Malmö och att det kommer att bli en bra stimulans för skånehandbollen. Och att denna stimulans behövs framförallt i Malmö där handbollen för en tynande tillvaro, trots Malmö HK.


Div tankar

Nu märks det verkligen att det är dödsäsong. Det blir allt svårare att hitta något att skriva om. Men ett och annat dyker ändå upp.

Borde inte Handbollsförbundet kunna få till ett lysande avtal med Ericsson nu när Hans Vestberg tar över som VD för Ericsson? Men med tanke på hur dåliga man var på att förvalta Sveriges guldålder på 90-talet, så blir man inte direkt trygg.

OV har nog gjort en hyfsad värvning som fått Kristian Asmussen på kroken. Han har varit riktigt duktig i många år, men lite misstänksam blir man när han väljer att gå till Sverige. Han kanske inte platsar längre i Danmark. Eller är detta ännu ett tecken på att ekonomin börjar bli dålig för de danska klubbarna. Kommer det att bli än fler spelare som går från Danmark till Sverige? Det kan mycket väl bli så,  men jag hoppas det inte bara handlar om föredettingar.

Axnér var lite väl långsökt i sin senaste blogg när han menar att det är vi skattebetalare som subventionerar de polska handbollsklubbarna genom EU-bidrag. Och att sedan hävda att det är orättvist med olika villkor i olika länder. Så kommer det alltid att vara. Inga änder har samma ekonomi och därmed skiljer sig skattetryck och de ekonomiska förutsättningarna från land till land. Skatteläget för handbollsspelare är lägre både i Danmark och Norge och inte fan handlar det om att EU subventionerar dessa länder. Norge är ju inte ens med i EU.

För min del tycker jag att det är kul att ett nytt land blandar sig i leken när det gäller klubblag. Och Polen som landslag har ju ökat bredden i handbollstoppen. Det får ju inte bli som bandy eller ishockey där det bara är ett fåtal länder som kan vinna mästerskap.


RSS 2.0