Klimax

Vilken handbollshelg vi har framför oss! Final four i herrarnas Champions League, avgörande EM-kval för våra damer och avgörande herrfinal i Danmark. Snacka om höjdpunkt! Jag längtar.

Och som vanligt vågar jag mig på ett tips:

Kolding blir danska mästare. De verkar bättre än AaB just nu. I så fall bra jobbat av Ingemar Linnéll. Precis som Kiel så har Kolding det extra självförtroende som är avgörande när det är dags att bli mästare.

Sverige kvalar in till EM, men jag tror det blir en rysare. Damerna är tyvärr fortfarande alldeles för ojämna.

Ciudad Real vinner som vanligt Champions League efter att ha besegrat Barcelona i finalen. Kiel känns lite för skadedrabbat, men man har ju Omeyer i mål. Han skulle ju kunna vinna titeln åt Kiel på egen hand. Det är lite irriterande att Ciudad oftast vinner. Jag hade unnat Kiel några fler vinster. Kanske är det så att den tyska ligan sliter mer på trupperna än den spanska, så när det är dags för finalspel i Champions League så är Kiel mer slitet än Ciudad.
 


Oliver Schulz

Min hustru tycker att jag är alldeles för handbollsnördig, men vad ska man säga om Oliver Schulz, som levererar den ena artikeln efter den andra på HEH? Jag vet att han är mycket språkkunnig men ändå? Hur hittar han all information ute i Europas ligor? Och hur hinner han med? Jag blir så imponerad.

Lite smått och gott

Ystad IF säger sig vara klara med sitt lagbygge inför nästa säsong. Förutom några juniorer som flyttas upp så blev det målvakten Jürgen Müller från Tyskland, Ola Netterheim som M6:a från Norge, Andreas Thynell från OV som V9:a och Palle Hansen från Danmark som H9:a. Verkar ju vara hyfsade värvningar, men frågan är om de håller samma klass som de spelare som lämnar. Jag är inte så säker på det. Hasse Karlsson t ex som jag tror är bättre än Ola Netterheim är nu klar för Drott. Känns antagligen bra för Hasse att vara hemma igen.

Har hört att Zanotti/Axnér överlåter en del av försäsongsträningen till spelarna själva. Har för mig att Bagarn också provade att låta spelarna ta eget ansvar för sin träning och det höll ju på att gå riktigt illa. Hoppas att spelarna är mer mogna nu och verkligen tar sitt ansvar.

Idag vann Sveriges damer som väntat mot Azerbajdzjan borta. Men till helgen gäller det. En vinst mot Tjeckien och det blir spel i vinterns EM. Det känns inte som en helt säker vinst, men det bör gå vägen. Damlandslaget är så pass bra numera att de ska kvala in till varje mästerskap.  

Vilket trams förresten med det VM för klubblag som nyligen genomfördes och som vanns av Ciudad Real. Jag gillar inte konstgjorda turneringar som saknar sportsligt värde. Men Zoran Roganovic fick ju i alla fall njuta av lite sol och värme.
Danska finaler

Jag missade lördagens danska finalmatcher. Var fullt sysselsatt av Lundakarnevalen. Men resultatet blev de väntade.

Viborg vann även den andra finalmatchen och är nu danska mästare för tredje gången i rad.

Och Kolding vann en klar hemmaseger mot AaB. Nu blir det en avgörande match borta för Kolding. Det känns som om Kolding är favoriter. Och det gäller nog för AaB att vinna i år om det ska kunna bli ett mästerskap inom ett antal år framöver. Klubben har stora ekonomiska problem, visserligen står fotbollen för den större delen av problemen, men det innebär att man troligen inte har råd med ett bra lag. Kristian Svensson och Mattias Gustavsson lämnar ju klubben och det kommer inte att stanna med dem.

Det är troligt att nästa års mästare finns i trion: BSV, Kolding och AG Köpenhamn.

Har fått frågan om jag vet något om H43: s lagbygge nästa år. Nej, det vet jag inte men jag ska se om jag kan få fram någon information. Men man ska nog inte räkna med något större bygge. Det lär inte finnas pengar till några betydande köp. Det är troligt att det fylls på från det duktiga juniorlaget. Och det behövs fyllas på. Det är ju klart att Söder, Svennel, Axnér och Månsson lämnar klubben. De lär inte vara de enda. Man ska nog inte räkna med någon placering på övre halvan för H43 nästa år.


Annan slags idrott

Hörde en gång en ungdomsledare i H43 förklara för sina tonårskillar i laget att damhandboll var en annan slags idrott som inte var värd att titta på. Efter att ha sett matchen mellan Hamburg och Kiel i lördags så är frågan om inte den svenska herrhandbollen också är en annan slags idrott.

När man ser de europeiska topplagen så ser spelarna nästan gigantiska ut, men resten ser så litet ut: planen, målen, bollen. Det går inte ens att jämföra tempot, hårdheten och spelarnas överblick i spelet. Det är som natt och dag. 

Kiel utan sitt bästa manskap kontrollerade matchen hela tiden och vann rättvist, trots att Bitter i Hamburgs mål gjorde en bra match, medan Omeyer var ovanligt mänsklig. Nu verkar det bli ännu en serieseger för zebrorna från norr. Kan tänka mig att det finns de i Tyskland som tycker att det här börjat bli tjatigt. Och visst det kan inte vara bra för intresset i Tyskland att en klubb dominerar på det här viset. Men i år var i alla fall Hamburg mycket nära att ta hem titeln. Nu är det visserligen två omgångar kvar i serien men jag har svårt att tänka mig att Kiel skulle snubbla på målsnöret.

Det var roligt att se Peter Gentzel stå i Kiels mål under slutet av matchen när Kiel gjorde sista rycket. Tänk att som 41-åring platsa i ett av europas bästa lag. Nu lär han dessutom bli tysk mästare för första gången.

Marcus Ahlm var däremot rätt så osynlig, åtminstone i början av matchen. Bäst på plan var Jicha i Kiel, vilken spelare!


Slutpunkt för Löke

Så har Frank Löke fått ytterligare ett straff. Han ska betala 125 000 DKR till Skjern för att han skrev på för Zagreb trots att han redan skrivit på för Skjern. Det känns bra att han trots allt åkte på några bestraffningar. Den här domen lär vara den sista i ärendet, så nu blir det inga fler straff, förrän Löke gör något liknande igen. Vilket visserligen inte känns helt otänkbart.

Dansk final

Höll på att missa att den första finalmatchen mellan Viborg och Randers spelades igår. Det blev en märklig match där Viborg som väntat ryckte loss i en stor ledning, men där Randers kom ikapp i andra halvlek och pressade Viborg tills det återstod 7-8 minuter av matchen. Men under de sista minuterna så gick Viborg återigen loss. Har dock svårt att tänka mig att Randers vinner hemma.

Före matchen delades det ut pengar till de spelare som hade haft högst MEP under säsongen. Första plats gav 50 000 DKR, andra plats 25 000 DKR och tredje plats 10 000 DKR. Och det vara samma summor både för damerna och herrarna. Det är skillnade det mot Sverige.

Mattias Gustavsson är förresten avstängd resten av finalspelet mot Kolding eftersom han drog ner en Koldingspelare i förra matchens sista anfall. Det gör det inte precis lättare för AaB att bli danska mästare.

Karnevalstider

Nu närmar sig Lundakarnevalen. Var fjärde år kraftsamlar studenterna i Lund och genomför en karneval under tre dagar. Det finns säkert många som tycker att det här är ett akademiskt trams, men jag gillar det. Men i år så kolliderar det tyvärr med Danmarks finalspel. På lördag spelar både Viborg mot Randers och Kolding mot AaB. Det blir till att spela in matcherna. Men när ska jag hinna se dem? På kvällen går ju också Champions League-finalen i fotboll, som också lockar även om det inte är handboll.

Viborg kommer att vinna mot Randers. Och jag tror att Kolding slår AaB. Hade det inte varit för Larholm så hade Kolding vunnit borta. Det är verkligen kul att se att Larholm börjar närma sig samma form som han hade före skadan. Det bådar gott för VM.

Såg att min gamle Lugifavorit på linjen Carl-Johan Andersson ska byta klubb. Undrar om han landar i Sverige. Han har ju passerat 30-strecket så hemlandet lockar väl allt mer. Jag saknar Carl-Johan som var en av de tuffaste och småfula spelare Lugi haft och som Lugi brukar behöva. Hade dock lite svårt att smälta att gick till IFK Ystad före proffssejouren i Spanien.

Och apropå linjespelare så kan man undra var Payam Hatami hamnar? Jag tycker att han gör rätt som byter klubb även om han blommade upp i Lindesberg. Ska han utvecklas mer så bör han gå till en bättre klubb.

Och så har Ola och Staffan tagit ut en sommartrupp som bl a ska åka till Bahamas. Även om den inte ska tolkas som en bruttotrupp inför VM så ger den ändå vissa fingervisningar. Några spelare som lyckades i Norgeturneringen har fått plats, medan t ex Bliznac inte kommit med. Men även etablerade spelare som t ex Jan Lennartsson saknas. Från den svenska ligan har Lugi lustigt nog fått med flest spelare, men det säger inte så mycket egentligen ftersom det bara handlar om två spelare.

MV
Dan Beutler, SG Flensburg-Handewitt
Johan Sjöstrand, SG Flensburg-Handewitt
Mattias Andersson, TV Grosswallstadt
Andreas Palicka, THW Kiel

V6
Fredrik Petersen, Bjerringbro-Silkeborg
Robert Johansson, IK Sävehof

M6
Robert Arrhenius, CAI Balonmano Aragon
Mattias Gustafsson, AaB Håndbold
Nicklas Grundsten, BM Granollers

H6
Niclas Ekberg, Ystads IF HF
Marcus Enström, Alingsås HK
Sebastian Lindell, Lugi HF

9M
Tobias Karlsson, SG Flensburg-Handewitt
Kim Ekdahl Du Rietz, Lugi HF
Jonas Larholm, AaB Håndbold
Dalibor Doder, Ademar León
Lukas Karlsson, KIF Kolding
Fredrik Larsson, CAI Balonmano Aragon
Patrik Fahlgren, SG Flensburg-Handewitt
Oscar Carlén, SG Flensburg-Handewitt
Robin Andersson, IF GuifBloggande

Som ni märkt så har antalet inlägg minskat drastiskt i den här bloggen. Jag har inte vågat titta på läsarstatistiken men gissar att det inte är så många kvar. Men som jag skrev i förra inlägget så gick all kraft ur mig efter SM-finalerna. Jag bestämde mig för att inte tänka på handboll på ett tag. Jag läste inte varken några bloggar eller mail förra veckan och nöjde mig med några få egna inlägg. I fredags så bestämde jag mig för att lägga ner bloggen, men så såg jag som bekant första danska herrfinalen och handbollsintresset tändes igen. Men jag ville fortfarande sluta blogga. Men idag så har det hänt två saker som gör att jag fortsätter ett tag till (även om det säker finns de som tycker att jag också skulle lägga ner.)

För det första så upptäcker jag idag, en vecka för sent, att Avbytarbänken slutat blogga, vilket är riktigt trist. Här kan man tala om en seriös blogg skriven av en person med mycket stor handbollskunskap. Det är dock en tröst att Avbytarbänken tydligen fått ett jobb inom handbolls-Sverige. Det har säkert handbollen nytta av. Det innebär antagligen också att Avbytarbänken kan komma att riskera att bli en måltavla för de olika bloggarna. Men nu när Avbytarbänken slutat så började det kännas lite patetiskt att själv också sluta.

Sen läste jag Axnérs blogg och upptäckte att han tog upp samma ämne som jag gjorde i helgen och att han dessutom skrev samma reflektioner som jag, även om han som vanligt lyckas formulera det hela betydligt bättre, då insåg jag att jag trots allt inte alltid är helt ute och cyklar. Det annars lätt att som amatörbloggare tro att man är en ensam stolle som inte kan något om handboll.

Men jag har också börjat undra om Avbytarbänkens nedläggning, min egen utbrändhet och det lägre tempot hos Evert Ekh säger något om att handbollsbloggandet, som tog fart med Axnérs blogg, kanske börjar avta? Hypen håller kanske på att självdö. Hoppas inte det är så, men det är inte omöjligt. Vi var ju flera som upptäckte att det fanns en brist på handbollsbloggar och som körde igång. Men efter ett tag märker man att man trots allt bara fångar en liten begränsad krets handbollsintresserade. Och att det i många fall är samma personer som läser bloggarna. Handboll är verkligen inte särskilt hett ute i samhället. Och då börjar man undra om det är lönt att hålla på.

Men som sagt jag håller på ett tag till. Jag har haft en kortare brevväxling med Zanotti och kan egentligen inte lägga ner förrän jag vet hur det gick för Lugi nästa säsong. Det vore fegt att försöka smita undan den eventuella dumstrut jag lovat att ta på mig offentligt om det går bra för Lugis herrar nästa säsong. Men det kommer att bli mer glest med inläggen över sommaren. Hoppas det är ok.


Dansk dramatik

Har inte bloggat på ett tag, känner mig faktiskt lite trött på handboll, men så såg jag danska finalmatchen mellan AaB och Kolding och insåg varför jag gillar handboll. Och jag insåg även att den svenska ligan inte riktigt håller dansk klass. Det är trots allt skillnad på tempo och det fysiska spelet. Kolding kändes ha kontroll på matchen. Bo Spellerberg verkade kunna göra mål när han ville och målvakten Ole Erevik var lysande i mål, men så träffades Ole Erevik i huvudet av ett skott från Kristian Svensson och fick bryta matchen. Och Spellerberg blev allt mattare. När samtidigt Jonas Larholm började ta för sig så vände AaB matchen och verkade i sin tur vinna komfortabelt. Men Kolding har kilovis av finalrutin och precis som Sävehof så ger de aldrig upp och kom tillbaka. Men AaB lyckades behålla ledningen och vann med uddamålet inför en entusiastisk hemmapublik.

Svenskarna var förvånansvärt bleka idag, med undantag av Jonas Larholm. Jag har sett Kristian Svensson och Lukas Karlsson spela bättre. Mattias Gustavsson skötte sig i försvaret och drog rutinerat på sig ett rött kort i slutsekunderna när han stoppade Koldings sista chans att kvittera. Olof Ask var inne en kort stund och blev utvisad. Kantspelarna Rasmus Wremer och Jan Lennartsson var bleka.

Har fått en kommentar om att jag inte ska anklaga förbundet för att poolindelningen är osportslig eftersom klubbarna önskat sig detta. Det var fel av mig, jag borde naturligtvis kritisera HEH. Men samtidigt så verkar vi alltså ha ett förbund som tydligen låter HEH införa vad som helst. Jag ska ärligt erkänna att jag inte har koll på ansvarsfördelningen mellan förbundet och HEH, men sportslighet kan jag tycka borde vara något som förbundet åtminstone borde ha en uppfattning om.

Sportslighet

I dagens Skånska Dagbladet finns det en artikel om att utländska spelbolag börjat intressera sig svenska handbollsmatcher på lägre nivå och att det finns en risk att dessa försöker påverka resultatet på matcherna. Sportsligheten är alltså hotad enligt handbollsförbundet.

Men samtidigt har man inga problem med en poolindning i herrarnas elitserie, trots att denna är osportslig. Här tycker man helt plötsligt att det är ok att sälja bort sportsligheten för ökade intäkter till klubbarna.

Jag tycker fortfarande att ett bättre alternativ hade varit antingen fler matcher för färre lag i elitserien eller två matcher för fler lag i elitserien.

Sen går det naturligvis inte idag att säga att den ena poolen är starkare än den andra, så som andra experter och bloggare har framfört. Vem vet hur bra lagen är nästa år? Den idagsläget svagare södra poolen har fler derbyn och alla vet att derbyn brukar vara jämna och ovissa. Det gör att södra poolen kanske inte är så lätt ändå. Så vem som tjänar på vilken pool går inte att förutse. Det enda man kan vara säker på är att förutsättningarna inte blir lika för alla lag. Och det strider i alla fall mot min grundläggande värdering att idrott ska vara så sportslig som möjligt.

Dagen efter

Så här dagen efter SM-finalerna så dyker ett antal tankar upp. Först måste jag hylla Sävehof, även om det svider. Det är imponerande med två SM-guld. Som handbollsspelare måste det vara tufft att hela tiden se Sävehofs framgångar. Först när man är ungdomsspelare så möter man hela tiden bra Sävehofspelare och sedan när man är en senior så är Sävehof där och vinner SM. Vi är många som ser lite snett på Sävehof men det handlar till stor del om avundsjuka och jag är inget undantag. Men det är bara att bita ihop. Sävehof kommer att vara en maktfaktor under en lång tid framöver.

I båda finalerna så skördar Sävehofs försvarsspel triumfer. De spelar tufft och ibland över gränsen, men det funkar ju. Och frågan är om inte herrfinalen vanns av att Sävehof har en bredare trupp än Drott. En annan förklaring är något jag var inne på igår. Domarna slutade döma de sista minuterna och det drabbade mest Drott. Det var ett några anfall där Drott helt klart blev bestulna på ett antal domslut.

Fattar fortfarande inte vad Skövde sysslade med igår. Snacka om kollektiv kollaps där nästan hela laget överlät ansvaret till någon annan.

Nu vann inte Drott guld, men gud vilket lyft Sivertsson inneburit! Tänk vad en tränare kan göra med ett lag. Antagligen har vi bara sett början på Drotts framgångar. Med några bra värvningar så kommer Drott att ständigt tillhöra toppen (i alla fall så länge Sivertsson är kvar). Vem vet? Det kan kanske bli guld nästa år.


Vinnarkultur

Dagens SM-finaler handlade en hel del om självförtroende och om att våga vinna eller rättare sagt inte vara rädd för att misslyckas. Först damernas final där Skövdes spelare inte vågade gå på avslut och istället konsekvent passade bollen vidare. Och vågar man inte förlora så blir det tyvärr ofta att man förlorar. Det kan inte vara en slump att Skövde förlorat flera SM-finaler de senaste åren. Skövde kunde fått storstryk om det inte var för att Sävehof också missade allt för många lägen. Damfinalen var en besvikelse. Båda lagen spelade sämre än vad de gjorde i semifinalerna och Sävehof vann trots allt rättvist. Bäste spelare var Grubbström i Sävehofs mål. Men det var ett mysterium att Skövdespelarna hela tiden envisades med skjuta i semaforhöjd i sina frilägen. Kan inte hjälpa det. Jag såg lite av damernas CL-final och det går inte att blunda för hur dåligt tränade de svenska damerna verkar vara. Vilken skillnad det är i fysiken. De svenska tjejerna kändes överviktiga, osmidiga och utan spänst i jämförelse. 

Och sedan herrfinalen. När Drott ledde med fyra bollar när det var fyra och en halv minut kvar att spela så trodde jag på en överraskande vinst för Halmstadborna. Framförallt när Sävehofarna samtidigt slutade spela som ett lag och bara försökte avgöra individuellt. Men jag vet inte hur många matcher jag sett Sävehof komma tillbaka i slutet av matcherna. Det handlar om en vinnarkultur där man aldrig ger upp. Det är verkligen imponerande. De sista minuterna av matchen där domarna slutade döma så utnyttjade Sävehofarna situationen medan Drottspelarna tappade fokus och istället började klaga på domarna. Och det räckte för att Sävehof skulle komma tillbaka i matchen. Så kombinationen av vinnarkultur och rutin fällde avgörandet. Men antagligen kommer Drott att få fler chanser i framtiden. Vi har bara sett början av Sivertssons arbete. Nielsen i Drott tyckte jag var bäste spelare, men det räckte ju inte hela vägen. Även här kunde jag inte låta bli att jämföra med matchen mellan FCK och AaB, som AaB överraskande vann. Det är bara att inse att den svenska ligan ligger en bra bit efter den danska.

Var det handbollsfest idag? Nja, inte precis. Det fanns alldeles för många tomma platser i arenan. Det kanske var alla Ystadbor som stannade hemma. Och inte fungerade arrangemanget helt utan problem. Klockan slutade fungera på jumbotronen i första halvlek, golvet gick sönder, maten tog slut i kioskerna, det blev flera längre pauser både före och under match. Jag hoppas det fungerar bättre under VM.

Och mitt tips före matchen blev som vanligt inte helt rätt. Herrarna gissade jag rätt på men missade damvinnaren. Så har det varit hela säsongen.

Nu är alltså säsongen slut. Den har varit mer överraskande och jämnare än vad vi kanske hade trott i förväg. Det bådar gott för framtiden. Jag ser fram emot nästa säsong där dessutom ett antal svenskar återvänder hem från utlandet. Det kan bli riktigt roligt.

Och fortsätter dessutom den ökade exponeringen i media så kan det bli ett lyft för svensk handboll. Och så får vi inte glömma bort VM för herrarna på hemmaplan, som också borde öka intresset för handboll hos allmänheten.

Handbollsfest

Så är det snart dags att åka in till Malmö Arena för att se SM-finalerna. Alltid lika kul att träffa likasinnade som älskar handboll. För större delen av publiken består av handbollsfolk, allt från aktiva i klubbarna till handbollsnördar som jag.

Och mitt tips är herrguld till Sävehof och damguld till Skövde. 

Men innan jag sticker så måste jag spela in den avgörande matchen mellan FCK och AaB om vilket lag som går till final i Danmark. Vinnaren får möta redan klara Kolding.

Ett Kolding som trots allt kanske inte är räddat genom försäljningen av aktier i Koldings arena. Det hela har blivit en rättssak. Problemet är att Kolding fick aktierna av kommunen och det kan visa sig vara olagligt.

Tänk om båda de danska handbollsgiganterna GOG och Kolding skulle gå i konkurs.

Insnöad

Har fått några kommentarer om att jag snöat in mig på vissa tränare. Nu stämmer det visserligen inte att jag bara skriver om Lugis tränare. Det är bara att gå tillbaka till tidigare inlägg, så kan man se att jag bl a diskuterat Winther och Käll, men det kanske är läge att skriva några snabba kommentarer om några andra tränare.

Proppen har visat sig vara en lyckad värvning av HK Malmö. Skicklig tränare som sakta men säkert bygger upp ett lag i Malmö Det ska bli en intressant resa att följa.

Pelle Käll, som visserligen lyckades hyfsat i H65, har inte visat sig lika lyckosam i Lugi eller i H43. Jag tror inte att han blir långvarig i Ystad.

Winther är en kompetent tränare men jag hävdar fortfarande att han har brister som coach under matcherna. Han har svårt att vända matcher och så verkar inte spelarna riktigt lyfta under hans ledning. Men nu är han ju historia i Sverige, så det blir inget mer klagande från min sida.

Rustan är en gnällig jävel, men duktig. Jag har länge retat mig på honom, men börjar så sakta unna honom ett guld på lördag.

Tycker det är synd att Wedberg slutade i Alingsås. Han har gjort ett bra jobb. Ersättaren Fredrik Simonsson får ett tungt ansvar att axla.

Andrésson lyckades nästan lika bra i år. Efter Guifs dåliga start så spurtade man lysande. Andrésson är en av mina favoriter. Han verkar kunna kombinera både coachning och taktiskt kunnande. Och så verkar han jäkligt klok och lugn under matcherna.

Och vad ska man säga om Sivertsson? Lysande att ta ett tippat bottenlag till en SM-final. Säger en del om hur skicklig han är.

Staffan Olsson som Hammarbytränare? Tja, börjar inte stjärnglansen kring Staffan att avta? Hur bra är han egentligen? Fast förutsättningarna är kanske inte så enkla i Hammarby. Tunn trupp och dålig ekonomi.

Kristianstads Kenneth Andersson är verkligen en frisk fläkt. Han har gjort ett bra jobb. Det är inte alla nykomlingar som kan hålla sig kvar. Ska intressant att se om han kan lyfta IFK ytterligare en nivå.

Puljevic blir jag inte riktigt klok på. Kompetent tränare men är han rätt tränare för materialet och för klubben? Jag är inte säker på det.

Eklund och Wislander, antagligen framförallt den förstnämnde lyckas alltid få ihop ett bra lag av alla ungdomar i RIK. Att göra detta under ett evigt konkurshot är starkt.

Till sist Skövdes tränare (jag hoppar över OV även om det ska bli intressant att se vad Ian Marko Fog kan innebära). Har ingen uppfattning om Schneider/Johansson, inte mer än att det väl gick bättre för Skövde än vad många hade trott före säsongsstart. Så då har man ju ändå gjort ett bra jobb.

Grattis H43

Så blev det nytt elitseriespel för H43, trots allt. Matchen avgjordes i slutet av första halvlek när Linus Persson kom in i mål. Man var det bättre laget igår, betydligt tyngre och med bättre spel både framåt och bakåt. Stjärnorna Lindqvist, Roganovic och Månsson tog verkligen ansvar och bar laget till vinst. Tråkigt nog fick vi inte se så mycket av Axnér. Måste ändå vara lite trist att inte kunna spela andra halvlek. Efter att ha sett matchen igår så kan jag inte förstå hur man kunde få storstryk borta.

Men Tumba var roliga att se. Kul att se alla dessa ungdomar gå in i matchen helt respektlöst och som det verkade utan nerver. De vek heller inte ner sig utan hängde med hela tiden i matchen och även om H43 vann rättvist så kunde det gått illa. H43 lyckades aldrig rycka loss så hade Tumbas målvakt spelat lika bra som Linus Persson, så kunde det blivit exit elitserien för H43. Men nu blir det alltså nya derbyn. Härligt!

Men H43 har fortfarande en stor utmaning framför sig. Hur ska man undvika att hamna i botten även nästa år? Hur ska man klara ekonomin? Laget har ju visat sig vara för tunt och så tappar man både Anton Månsson och Tomas Axnér. Och gott om pengar har man ju inte heller om man vill värva nytt. Jag har faktiskt svårt att tänka mig hur man ska kunna undvika en bottenstrid nästa år. Kanske kan någon av de duktiga juniorerna platsa i seniorlaget?

Kul också att publiksiffran blev hyfsad, 1513 är inte så dåligt ändå med tanke på hur svårt det är att få Lundaborna ner till Arenan och med tanke på tv-sändningen. Fast egentligen borde det varit fler med tanke på hur viktig matchen var. Såg faktiskt en och annan Lugist i Arenan och som dessutom hejade på de blå. Oviljan mellan klubbarna blir helt klart allt mindre år för år.

Lite märkligt kändes det när Axnér blev avfirad. Det blir tomt utan honom på plan. Men som tur är lämnar han inte handbollen helt och hållet. Han lär fortsätta göra avtryck i media.

Och så har vi det här med Arenan igen. Visserligen var det sista matchen för säsongen, men att det var slut på varor i kioskerna är ändå en skandal. Hur mycket intäkter tappade man där? Ännu ett exempel på att Arenan inte drivs särskilt professionellt.

Först alla dammatcher i slutspelet och så nu en avgörande kvalmatch till elitserien i tv. Det känns som om handbollen börjar slå igenom!

Såg även lite på matchen Magdeburg-Grosswallstadt. Kul att se Ystads nyförvärv. Han gjorde ju inte bort sig igår men kändes inte färdigutvecklad som målvakt. Undrar om han blir det stora lyftet för Ystad?

Undrar förresten också hur det ska gå för Anton Månsson i tyska ligan? Det lär bli tufft.

En sista fråga: Vad blev egentligen Daniel Wolf utvisad för? Är det någon som vet? Vad såg domaren som ingen annan såg?Lugis tränare

Har fått kommentaren från signaturen "men snälla" att jag ska sluta tjata om Lugis herrtränare. Men det kommer jag inte att göra. Det är inte precis de två ödmjukaste personerna i världen. Och sådana personer vill åtminstone jag skriva om i bloggen. Men det lär inte finnas någon anledning att kommentera dem ytterligare förrän nästa säsong. Men en sak har jag gemensamt med "men snälla". Jag hoppas också att det blir en succé, för Lugis skull. Låter ju bra att spelarna är lyriska.

Sen kan jag inte låta bli att undra vad som är så speciellt med Zanotti och Axnér? De verkar nästan uppfattas som gudar som man inte får ifrågasätta. Märkligt det här med hur folk skaffar sig idoler som man sedan fullständigt beundrar utan att upptäcka några fel överhuvudtaget.

Och så har vi dagens match mellan H43 och Tumba. Undrar om de blå har nerverna under kontroll? Ska bli intressant att se hur många som kommer dit och stöttar. Hur många äkta H43:are finns det i Lund? Antar att det inte är så populärt i H43 att matchen sänds i tv.

Tråkigt att det är Axnérs sista match som spelare. Handbollen behöver sådana profiler. Jag kommer att sakna hans fighting-spririt och förmåga att göra mål ur inga vinklar alls.

Undrar också om Avbytarbänken kommer hem från Grekland eller om han fastnar i en strejk.

 

 

 


Glasmästarn

Hur blev det med Glasmästare Paulssons sponsring av H43? I vintras fick ju H43 pengar av Glasmästaren för att värva "jugoslaven" från Spanien och så använde de pengarna istället till löpande utgifter. Då gick Glasmästaren ut i media och sa att han skulle sluta sponsra de blå eftersom han kände sig lurad. Jag har hört uppgifter om att han fullföljde sitt hot och att han numera enbart sponsrar Lugi. Lugi som alltså på det viset får dubblerade sponsorpengar från Glasmästare Paulsson. Men jag har inte fått det bekräftat. Är det någon som vet hur det ligger till? Om det stämmer så var det ovanligt klantigt av H43: s förra styrelse att på det viset stöta sig med en storsponsor. Snacka om kortsiktigt tänk.

Skulle nu H43 åka ur elitserien i morgon så blir det ju extra tufft att komma tillbaka, framförallt om man tappar ytterligare sponsorer.

Och som lök på laxen har man dessutom numera ett damlag i elitserien. Det kostar också lite mer pengar.

Handbollsfritt

Nu närmar sig det stora mörkret, dvs tiden mellan handbollssäsongerna. Det är lika svårt varje säsong att inse att det inte blir så mycket handboll på några månader. Men än är det inte slut. Avgörande kvalserie på torsdag. SM-finaler på lördag. Damernas Champions League-final mellan Viborg och Oltchim Valcea. Och herrarnas Champions League-slutspel Final four. Herrarnas lottning gjordes idag: Barcelona mot Chekhovskie Medvedi och Ciudad Real mot Kiel. Lottningen innebar att den moraliska finalen blev redan i semifinalerna. 

Men egentligen är det numera en väldigt kort tidsperiod utan handboll. I praktiken är det bara handbollsfritt i juni och juli. Och då måste man bortse från Partille Cup och alla beachhandboll-turneringar.

Axnér skriver i senaste blogginlägget att det gäller att fånga nuet, att aldrig aldrig vara mätt och belåten, man får aldrig bara ställa in dojorna utan man måste alltid göra sitt bästa. Hoppas nu H43 inser detta på torsdag, annars vinner ett Tumba som har allt att vinna och inget att förlora.

Har fortfarande svårt att smälta att Axnér nu helt plötsligt gillar Lugi och hänvisar till sin tid i Lugi som en av de bästa i hans liv. Antingen var han oärlig förr eller så är han oärlig nu.

Men oavsett faktum att Axnér inte alltid är sanningsenlig så ska det bli intressant att följa Lugis nya tränarpar. Antar att alla journalister ser fram emot alla intervjuer och presskonferenser.

 

Skånefritt

Det kunde bli tre skånska lag i SM-finalerna men det blev inte ett enda. Lite snopet för oss skåningar. Men varken Eslöv eller Ystad var nära i den avgörande matchen. Men tänk om Eslöv hade vunnit första matchen mot Skövde! Då hade Ola Månsson kanske också kunnat kalla sig för bragdtränare. Nu får Sivertsson vara ensam om det epitetet.

Som ni vet är jag ingen Sävehof-fan så på lördag står mitt hopp till Drott och Skövde. Det hade varit lite tråkigt med två guld till Sävehof.

Men jag ska jag gissa finalerna så tror jag att Sävehof vinner herrfinalen och Skövde bör vinna damernas.

Ser fram emot den kommande handbollsfesten i Malmö Arena. Naturligtvis är jag på plats.  

Danska damfinalparen är klara nu. Det blir Viborg mot Randers, ett Randers som balanserar på ruinens brant.

I herrslutspelet lutar det åt att Kolding återigen går till final. Helt otroligt vad de levererar när det närmar sig finaler. Men det är fortfarande öppet om AaB eller FCK tar den andra. AaB verkade ha greppet när de vann mot FCK men så förlorar man istället mot Viborg med uddamålet. Kolding har också det pressat ekonomiskt men har nu sålt hälften av aktierna i arenan till ett energibolag och får ett tvåsiffrig belopp i miljoner. Det behövdes verkligen för att balansera skulderna på runt 10 miljoner.


Nervöst H43?

Eftersom IFK Kristianstad lät Tumba vinna idag så blir det som väntat en avgörande match mellan H43 och Tumba på onsdag. Man kan undra vad Kristianstad sysslade med idag, men å andra sidan så lät Lindesberg H43 vinna när de var på besök i Lund, så det jämnar ut sig.

Undrar hur nervöst Lunds blå stolthet kommer att vara när det är dags att möta Tumba? För att vinna så måste de kunna hantera rädslan att åka ur. Jag tror att H43 fixar detta. Man bör ha lärt läxan från bortamötet.

Men jag vågar knappt inte tänka tanken vad en nedflyttning skulle innebära.

Hoppas nu att alla H43-fans sluter upp och stöttar laget på onsdag. En publiksiffra under 1000 skulle inte vara något annat än en ren skandal.


Marginaler

Som jag trodde innan idag så vann Drott i dag. Det var återigen en lite märklig match. Ystad tog kommandot direkt i matchen och hade full koll som det kändes. Och så helt plötsligt kom Drott tillbaka i slutet av första halvlek. Och andra halvlek var Drotts helt och hållet. Ystad kom in i sin sedvanliga svacka. Men jag måste också säga att Drott hade flyt. Det var många bollar som studsade Drotts väg, men å andra sidan så handlar det mycket om självförtroende. Drott vågade hela tiden och då går det ofta också vägen. Och vilket klipp Drott gjort i Gunnar Stein Jonsson!

Vilken fantastisk resa Drott gjort i år. Tänk vad en ny skicklig tränare kan betyda. Kan Drott skaka Sävehof? Jag tillhör ju dem som trott att Ystad skulle kunna erbjuda Sävehof mer motstånd, men som Drott spelade i andra halvlek så kan man säkert skaka Sävehof. Vågar man bara spela ut som idag, så kan självförtroendet bära långt.

Nu tror jag att det dröjer ett tag innan Ystad är nära en finalplats igen. Jag vill inte vara för elak, men jag kan aldrig tänka mig att Pelle Käll kommer att lyckas.

Är det verkligen sant att matchen Skövde - Eslöv spelas i morgon eftersom Skövde inte bokat hallen i helgen. Man trodde inte att det kunde bli en femte avgörande match. Sån arrogans borde bestraffas. Nu hoppas jag att Eslöv vinner.

Kul förresten att Kim Andersson återigen verkar sugen på landslaget. Hoppas han spelar i blågult några år till.

Flaggan i topp

Kunde inte blogga igår. Var tagen av Lugidamernas förlust. Laget föll med flaggan i topp. Även om Sävehof är det bättre laget och trots allt gick till final rättvist, så var det imponerande att tjejerna från Lund hängde med så länge, för att inte tala om att det gick till fem matcher. Även om Lugi säkert deppar fortfarande så ska de sträcka på sig. De har aldrig varit bättre och det kunde burit till final med lite mer flyt och kyla i slutet igår.

Nu får vi se hur tränarbytet utvecklar sig. Sannolikheten att det ska gå bättre nästa år är inte så stor. För det så krävs en finalplats. Och vilka platsar i truppen nästa år? Lugis ledning vill antagligen att det ska fyllas på med 92- och 93-or från de egna leden. Och om jag får önska mig något så är det bättre kantspelare. De som spelat de senaste åren är inte bra. Långsamma, otekniska och alldeles för osäkra i läget.

Kul att Lugi skramlade ihop två supporterbussar. Det finns ju ett handbollsintresse trots allt. Det ska bara komma fram oftare. Matcherna mot Sävehof har varit riktigt hyfsade publikmässigt. Det går att sälja in damhandboll.

Nu något helt annat. Varför har HK Malmö värvat Fredrik Lindahl? Han är visserligen en bra spelare, men tydligen ska han spela på 9-meter och då undrar jag varför man inte letat efter en 9-meters spelare istället. Förstår inte riktigt hur man tänkt.

Och idag så tror jag att Drott vinner. Och i morgon vinner Skövde.

Innebär det att Sävehof tar två guld i Malmö Arena? Inte omöjligt om det blir Drott och Eslöv som finalmotståndare.

Bara det att Sävehof har två finallag visar klubbens styrka. Snacka om välskött verksamhet. Men vid något tillfälle ska jag ta upp min tro att Sävehof har för mycket att säga till om i handbolls-Sverige. Det stör i alla fall mig att Sävehof t ex inte verkar ha några problem med att påverka domartillsättningarna under sina hemmamatcher. Sånt luktar mygel.

RSS 2.0