Dagen efter

Sitter här fortfarande bedrövad och nedlagen efter gårdagens finalmatcher. Förlusten för Lugis herrar svider fortfarande.
 
Men först damernas final. 38-20 till Sävehof!! Vad mer kan jag säga? Sävehof står i särklass i Sverige. Hur länge kommer dominansen att finnas kvar?
 
Och så herrfinalen. Det var ett guld som Lugi gav bort snarare än ett som Alingsås tog. Lugi var det bättre laget och borde ha vunnit. Men så är idrotten. Den är inte alltid logisk.
 
Det muttrades efteråt bland Lugifansen om att Lugi alltid har oflyt. Än är det inte glömt att Peter Hansson under sin karriär två gånger på mycket tveksama grunder hindrat Lugi att nå sitt mål. Och visst hade Lugi oflyt igår. Domarna dömde t ex bort fyra-fem regelrätta mål för att ge Lugi frikast. Alingsås hade två stolpskott som gick ut till egen spelare. Ernstssons otäcka skada skakade laget och gjorde att man tappade fokus i slutet av matchen. Hade Hippes ribbskott i slutet av matchen träffat mål så hade det troligen åtminstone blivit förlängning.
 
Men i ärlighetens namn så tror jag också att finalnerver och Lugiandan spelade en stor roll.
 
Det var ovanligt många onödiga tekniska fel från Lugis sida. Det handlade om tappade bollar, bollar som träffade fötterna, skott utanför mål etc.
 
Nu tänker jag sticka ut hakan. Lugiandan innebär att vi som på något sätt håller på med handboll i Lund, det må vara spelare, ledare, bloggare eller supportrar, kanske inte brinner för handbollen på samma sätt som jag tror andra gör. För många i Lund är handbollen trots allt ett tidsfördriv eller en lek och det finns annat som är viktigare i livet.
 
Det är bara att jämföra Lugiklacken med Alingsås klacken före finalmatchen. När lagen värmde upp på plan före matchen så laddade Lugifansen i arenans barer medan Alingsås fans mangrant stod på läktaren och gav energi till sitt lag. Eller att ca 2000 blå fans åker i flera timmar för att ta sig till Malmö. Det hade aldrig Lugifansen gjort. Det är tydliga skillnader i hur man stöttar sitt lag. Och hur mycket man brinner för handbollen och sitt lag. Den här Lugiandan förklarar också varför Lugis spelare får för sig att flipplobba när det är straff eller när man har chansen att rycka loss i en fyramålsledning. Eller när man i slutet riskerar att tappa guldet till Alingsås får för sig att göra en japan. Ett lag som verkligen går för guld trycker in bollen istället för att chansa med finesser. Tror att Lugi fortfarande behöver bli mer fokuserat på målet istället för på vägen. Hur charmigt det än är med Swinging Lugi.
 
Med tanke på att Lugi, trots att man ligger fyra i maratontabellen, bara har nått tre finaler de senaste 34 åren och enbart vunnit en, så blir jag orolig att jag kanske inte hinner uppleva fler finaler i livet. Chansen till final finns ju kvar nästa år men jag tror att den chansen kommer att vara mindre än vad den har varit de två senaste åren. Men som sagt chansen finns där och hoppet!
 
Till sist måste jag också lyfta fram Alingsås. Vilket gäng till kämpar! Man vände till vinst borta mot Guif i slutsekunderna och till vinst igår i slutminuterna! Starkt gjort. Här pratar man verkligen om vinnarskallar. Jag lyfter på hatten i beundran.
 
Och jag undrar hur Sävehofs Peter Möller fortsätter att motivera sitt beslut att kicka Mikael Franzén. Efter sparken har Sävehof inte tagit guld och nu tar Mikael guld igen med Alingsås. Möllers motivering då: "Det var en felvärvning, sånt händer. Vi var medvetna om att det var en oprövad tränare, men vi hade hoppats att laget skulle vara längre fram vid det här laget. Det taktiska har fallit djupt, det märks för de initierade.." känns ännu konstigare idag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snart dags för final

Det är en overklig känsla att sitta här några dagar före SM-finalen och veta att Lugis herrar har nått dit. Vi Lugifans är verkligen inte bortskämda med finalplatser (även om damerna har varit i två stycken de två senaste åren). Jag tror att de flesta hemmafans delade känslan ÄNTLIGEN i fredags. Det var så befriande att Lugi lyckades ta sig till final. Men det var antagligen tur att inte Peter den Store var på plats, annars vet man inte hur det hade gått.
 
Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag inte någon gång under säsongen trodde att Lugis herrar skulle nå finalen. Det var först inför semifinalmatch fyra som jag tänkte att det här kan nog ändå gå vägen. Jag hade däremot under året varit rätt säker på att Lugis damer skulle nå finalen. Så fel man ändå kan tro.
 
Det har varit en större debatt lokalt om en företeelse som kallas för Brytfest. Det handlar om ett antal vilsna idioter till ungdomar som försöker förändra samhället genom att bryta sig in i lokaler och nu senast under festliga former vandalisera ett kulturhus för unga. Publiktrycket under Kristianstadmatchen fick mig att undra om det inte var en brytfest i det sk Biblioteket. Det var en unik känsla att se en nästan fullsatt arena med fantastiskt tryck. Det får vi nog tacka Kristianstadpubliken för. Utan dem hade det varken blivit publikrekord eller den festliga stämning som blev. Jag har varit rätt kritisk mot Kristianstadfansen men jag tycker att de tog motgången på ett snyggt sätt. Jag blev till och med kramad av en IFK:are, som önskade mig lycka till i finalen.
 
Nu blir det alltså Alingsås och Lugi som möts. Frändesjö menade att Lugi är favoriter, men jag tycker att det känns helt öppet. Tror faktiskt att Lugi får svårare för Alingsås än vad de hade haft mot Guif. Frågan är om Lugi lyckas ladda om efter glädjeruset i fredags. Om man vill gå för guldet eller är nöjda med finalplatsen? Undrar också hur många Lugifans som tar sig till Malmö? Det är ju inte långt dit och det väntas regn under dagen så det borde kunna bli några tusen vinröda på läktarna. Hoppas också att de Kristianstadfans som ändå tar sig till Malmö också stöttar sina skånska bröder.
 
Lugi hade chansen till två finalplatser men damerna fick ge sig mot Skuru. Sett över finalserien så har Skuru varit det bästa laget så det kändes trots allt rättvist att Skuru vann. Det är bara att konstatera att när Anna Olsson och Nathalie Hagman inte är i form så får Lugi svårt att vinna. Lugi hade inget skytte utifrån och Skuru kunde enkelt backa hem och stoppa alla genombrott. Och sen när Skurus målvakt dessutom var bättre än Lugis så var Lugi chanslöst. Clara Monti Danielsson var ledsen efteråt men får trösta sig med att hon blivit uttagen i landslaget.
 
Hur går då finalerna? Damernas vinns naturligtvis av Sävehof. Och jag tror faktiskt att Lugi vinner herrarnas.
 
Efter finalerna så tänkte jag försöka summera säsongen. Och antagligen också försöka ge mig på att summera den här bloggen. Ska jag verkligen fortsätta att blogga?
 
 
 
 

Platta fall

Nu är Ystad och H43 illa ute i kvalet till elitserien, mörkast ser det ut för H43 som annars inledde kvalet bäst. Det var tuffa bortaförluster för de två elitserielagen borta igår. Lutar åt att ett av dessa lag åker ur. För att Ystad och H43 ska klara sig krävs vinster för båda lagen samtidigt som Skånela och Önnered inte spelar oavgjort. Och blir det inte oavgjort i den matchen så krävs det antagligen att det är Önnered som vinner. Det blir en spännande upplösning på lördag. Undrar vad som hänt med H43 på slutet? Är det nerverna? Som lundabo hoppas jag att H43 klarar kontraktet så att det blir derbyn även nästa år. Kan också konstatera att det i Ystads match återigen blev en diskussion om mål eller inte mål i matchslutet. Ystad överväger att lämna in protest sedan deras mål i slutsekunderna inte blev godkänt. Vakna förbundet! Det är dags att hitta ett sätt att få kontroll på händelser i matchsluten. Det får inte vara så att slutspels- eller kvalmatcher avgörs i ett slags domar- och delegatlotteri.
 
Lugis damer gjorde en ofattbart slätstruken insats borta igår mot Skuru. Det var ett vilset lag i upplösning och vad Dragan Brljevic höll på med är obegripligt. Jag har bloggat tidigare om att han ibland coachar minst sagt märkligt. Gårdagen var inget undantag. Varför tog karln inte timeout när Skuru ryckte i början på andra halvlek? Varför vänta tills matchen är körd? Hur kan man vänta med att ta timeout tills Skuru ökat sin ledning från 12-10 till 20-11??? Ett rent tjänstefel och en oförklarlig passivitet. Brljevic såg helt handlingsförlamad ut i time outen. Och jag har fortfarande svårt att förstå hur han byter runt på spelarna i ett hiskligt tempo och på olika positioner. Hur ska man kunna få ordning på spelet då? Det vill till att Nathalie Hagman och Anna Olsson hittar formen tills på söndag om Lugi ska gå till final. Båda var usla igår. Anna Olsson har underpresterat i hela slutspelet och verkar vara helt ur slag. Och igår kunde inte ens Hanna Ringdahl rädda laget. Bäst i går var Amanda Åkerman, som jag annars tycker är en rätt uppskriven kantspelare som ser ut att vara bättre än vad hon i verkligheten är. Lugi har som enda klubb chansen att få två lag till SM-finalerna. Men det kan antagligen lika gärna bli inget.
 
Måste säga något om domarparet Widell och Åström. Inte för att på något sätt se ner på damhandboll men damernas elitserie är troligen lite enklare att döma en herrarnas. Och gårdagens match mellan Lugi och Skuru var inget undantag. Det var en rätt snäll och lättdömd match och ändå klarar inte detta domarpar av att fatta begripliga och konsekventa domslut. Är det inte dags att lägga piporna på hyllan?
 
H65 åkte på en propp i går mot Sävehof. Men man har i de två första matcherna visat att man antagligen för stunden det enda lag som kan hota Sävehof i en match. Tycker att H65 gjort en lysande säsong med tanke på att man också framgångsrikt spelat i Challenge Cup. Tänk att man som första svenska damlag tog hem en internationell titel!! Imponerande av laget och av en tränare som inte platsade i Lugi! Fortsätter utvecklingen så här så kan man komma att utmana ett Sävehof som nu börjar tappa spelare.
 
Och nu laddar jag för att ta emot Kristianstad i morgon. Måtte Lugifansen bli i majoritet på läktaren! Det kan behövas.
 
 

Mentalitet

Först Lugis herrar. Starkt gjort att vända utskåpningen borta mot IFK i första matchen till två raka vinster. Oväntat för mig men riktigt, riktigt roligt. Axnér och Zanotti verkar ha lyckats få laget att vara bäst när det gäller. Mest handlar det antagligen om det mentala. Lugi hade aldrig vunnit dagens match för några år sedan. Men Axnér har lyckats skapa ett lag med vinnarskallar som inte viker ner sig. Det är antagligen Axnérs största bidrag till laget. Nu är det helt öppet om vem av Lugi och IFK som går till final. Är emellertid rädd att Lugi behöver vinna hemma på fredag för att fixa finalplatsen. Tror inte att Lugi klarar av att vinna två raka borta mot Kristianstad. Men det är attans att det är match på fredag. Antar att en och annan lundabo hade tänkt att göra något annat under Lundakarnevalen, som inträffar samtidigt, än att se handboll. Svårt val tycker jag som har barnasinnet kvar. Men jag väljer handbollen. Återstå att se om det akademiska Lund gör samma val. Det hade varit kul och kanske nödvändigt att Lugifansen är i majoritet på läktarna. Med tanke på Kristianstads klack så behöver antagligen Lugifansen vara dubbelt så många för att det ska bli samma stöd till båda lagen från läktarna.
 
Är det någon som vet varför det står Zanotti på Axnérs Lugitröja?
 
Står fortfararande fast att Kristianstad har en ovanligt enögd och partisk publik. Men Ola Lindgren är inte mycket bättre. Tycker det är jäkligt dålig stil och osportsligt att skälla ut domarna efter matchen. Inte mycket snyggare men mer förståeligt att vägra att bli intervjuad. Snacka om att vara en dålig förlorare!
 
Och Lugis damer vann även andra matchen mot ett Skuru som länge var det klart bättre laget. Men Monte Danielssons analys efter matchen stämmer nog. Är man rädd för att förlora så är det svårt att vinna. Och Skuru verkar vara rädda för att förlora. Kan tänka mig att de två föregående slutspelen mot Lugi sitter i huvudet. Men jag tror också att Brljevic också har lyckats få fram vinnarskallar i damlaget.
 
Och särskilt glad är jag att en doldis som Hanna Ringdahl återigen är matchhjälte. Hon har verkligen ett bra psyke och växer verkligen i slutspelen.
 
Det är ju inte utan att man börjar fantisera om två Lugilag i SM-final men man ska ju inte ropa hej förrän man är över bäcken. Undrar vad Kristianstadfansen gör om Lugi går till final. De har väl köpt upp de flesta biljetterna till SM-finalen. Kommer det att bli tomt på läktarna eller tar man sig ändå till Malmö Arena?
 
Skrev ju för någon månad sedan att jag tyckte att förbundet skulle ta in en tränare från Danmark. Och gör man just det och tar in en mycket intressant damtränare från Danmark. Helle Thomsen är verkligen inte vilken tränare som helst utan en som verkar gå sin egen väg med många nya idéer.Det ska bli spännande att se resultatet. Och jag är glad att förbundet struntade i prestigen och tog in idéer utifrån. Bra jobbat! Tror också att samarbetet med Thomas Sivertsson kommer att kunna fungera. Thomas verkar vara en reko kille.
 
Alingsås verkar ha kopplat ett grepp på Guif. Det skulle ju inte vara första gången som Alingsås slog ut Guif. Ska bli spännande att se vem som drar längsta strået i den matchserien. Men fortsätter Aggefors att storspela så blir Alingsås svåra att slå.
 
 
 
 
 
 
 

Lugihelg

Först något om herrarna. När jag såg att Jasmin Kliko skulle döma matchen i lördags så utbrast jag spontant att nu förlorar Lugi. Kliko har ju inte precis utmärkt sig för att vara en lyhörd domare som står emot ett publiktryck. Jag har fortfarande hans Drottvänliga linje i förra årets semifinal fyra på näthinnan. Men som Beutler spelade så hade Lugi inte vunnit mot Kristianstad oavsett vilka som hade varit domare. Beutler närmast åt upp Lugispelarna. Men det röda kortet på Ernstsson kan ha varit matchavgörande. Den korta sekvens som jag lyckades se av att händelsen tydde inte precis på ett rött kort. Nu är jag visserligen partisk men jag tycker att Kristianstad gynnades av domarinsatsen.
 
Men Kristianstad var överlägsna och jag har svårt att se hur Lugi  ska kunna vända på detta till en finalplats. Det pratades efter matchen om att Lugis försvar läckte och visst det var inte lika stabilt som vanligt men jag tycker att Lugis stora brist var det undermåliga anfallsspelet. Före matchen skrev jag att det var många saker som var tvungna att fungera för Lugi för att lundaborna skulle ha en chans. Det var inte så mycket av det som föll in. Nu kan det mycket väl bli tre raka segrar för Kristianstad. Vinner inte Lugi hemma på onsdag så tar slutspelet snabbt slut för Lugi.
 
Måste nämna något om Kristianstad fansen. Finns det mer enögda och osportsliga fans i svensk handboll? Tror inte det. Rätt fult att bua åt Tingsvall efter det att han fått en smäll som gav en blödning i ögat. Och det är inte första gången. Minns för något år sedan när Hallberg nitades med en knytnäve så att ögonbrynet sprack och sen buade man åt Hallberg resten av matchen. Känns som ett hån när publiken har en banderoll där det står att man ska älska och inte hata när man sen verkligen lägger ner krut på att hata.
 
Det mesta pekar på att arenan äntligen blir slutsåld på onsdag. Då har man nått ett delmål. Återstår att se om det blir en handbollsfest också.
 
Det såg ut att bli en helmörk helg för Lugi när damerna också låg under mot Skuru i slutet av matchen. Men Lugi lyckades vända till vinst. Starkt gjort! Det kändes som om Skuru efter att ha tappat två finalplatser på raken mot Lugi inte riktigt trodde på möjligheten att vinna mot Lugi utan vek ner sig på slutet. Blir lätt så att man inte vinner när man är för rädd för att förlora. Den här mentala skillnaden kan mycket väl innebära att Lugi går till sin tredje raka final även om spelet inte riktigt flyter på för Lugi. För det var en match i går med lite väl många tekniska fel. Och hade inte Ringdahl och Friberg storspelat så hade Skuru vunnit. Den här matchserien går väl till fem jämna matcher. Och som sagt jag tror att Lugis huvuden fixar finalplatsen.
 
Förra årets slutspel lyfte fram handbollens i bland bristande proffsighet. Jag tänker på alla märkliga och felaktiga avgöranden i slutsekunderna som inträffade med Peter den Stores pinsamma agerande i Lugiarenan som höjdpunkt. Det var många som sa att det var ett problem som handbollen måste ta tag i. Men jag kan inte se att någonting hände och nu har handbollen återigen hamnat i en knepig situation efter matchen Guif-Alingsås. Jag förstår Alingsås att man inte är helt nöjda med att få ett omspel. Troligen hade man faktiskt vunnit matchen när tiden gick ut. Nu får förbundet ta tag i problemet med tidtagning. Det känns inte rätt att efter en hel säsongs slit ska slutspelen sen avgöras genom felaktiga domslut och protester. SM-guldet ska inte delas ut i ett lotteri. Det måste finnas ett sätt där man kan få bättre koll på klockan och kunna avgöra om mål görs före eller efter slutsignalen. Det borde kunna gå att i efterhand videogranska matchen och samtidigt kunna se vad klockan är exakt.
 
Och nu börjar uppladdningen inför onsdagsmatchen!
 
 

Nervöst

Nu börjar nervositeten växa på! Känns lite jobbigt att vara Lugisupporter så här dagen innan semifinalhelgen. Lugis damer tror jag måste vinna mot Skuru hemma på söndag. Tror inte att man anders vänder ett underläge på två matcher. Det känns verkligen helt öppet. Den semifinalserien kan gå hur som helst. Kan Lugi verkligen ha samma flyt i år också? Den andra semin blir 3-0 till Sävehof. Men man såg i H65 Höörs hemmamatch att man antagligen är det enda lag som kan skaka Sävehof. Sävehofs val att möta H65 i semifinalen var smart. Lugis herrarna får tufft mot Kristianstad. Lugi har haft det svårt borta de senaste åren och det är ju inget bra utgångsläge när Kristianstad har fördel av tre hemmamatcher. Men skulle Lugis herrar skrälla och vinna borta i morgon så är det genast helt öppet. Båda lagen har haft det lite tyngre på slutet men jag tror att Kristianstad gynnas av att spela fem matcher mot Hammarby. Tror de fått upp tempot mer än Lugi. Ska Lugi ha en chans så vill det till att Espen Christen storspelar i målet, att ojämne Tingsvall vågar gå på skott och att han lyckas sätta lägena, att Anders Hallberg inte blir skadad, att Joakim Ernstsson inte linkar av efter första närkampen, att Hippe får utrymme för sitt skott och att domarna inte viker ner sig av Kristianstads publiktryck. Det är många om och men som måste till för att det ska bli den finalplats som Lugi borde haft förra året. Men vilka härliga matcher vi har framför oss. Själv är jag bortrest så jag missar att vara på plats i Kristianstad i morgon. Det känns jäkligt tråkigt att behöva se matchen på tv. Tror också att det kommer att bli jämnt mot Guif och Alingsås även om Guif är favoriter. Tror att det var El Loco i Kristianstad som tyckte att Guif hade haft lite flyt i år och vunnit väl många jämna matcher. Kan hålla med men bra lag brukar också få flyt. Det är tydligt att jag inte har samma uppfattning som Lugi när det gäller hur man marknadsför och arrangerar matcher. Det är uppenbart att man är fullt nöjda med sina arrangemang och publiktillströmningen eftersom man sällan provar några nya grepp. Men nu har man i alla fall beordrat närvaro för alla flicklag till matchen mot Skuru. Fast det borde egentligen vara en självklarhet att ungdomslagen är på plats och stöttar. Visst borde det vara slutsålt i matcherna mot Kristianstad. Men kanske kan Kristianstadfansen fylla på så att det åtminstone blir fler än 3000 på läktarna även om det innebär en viss risk att Kristianstad på det viset får hemmaplan i Lund. Hoppas i alla fall att biblioteksstämningen är borta under semifinalspelet. Det är väl dags för mig att lägga ner allt gnäll om matcharrangemang och marknadsföring. Det är lika tröstlöst att debattera som att diskutera FoF Sparbanksarena. Denna halvmesyr till arena. Men det svider fortfarande i mig att när man äntligen fick tummarna loss i Lund för att bygga en ny arena så tänkte man inte alltid med hjärnan. Och som grädde på moset så dumsnålade man också. Ett mysterium hur det kunde bli så fel. Det är bara att gratulera Helsingborg, Malmö och Kristianstad som arenamässigt spelar i en annan liga i Skåne.

RSS 2.0