Gott Nytt År

Vill bara önska alla läsare ett riktigt Gott Nytt Handbollsår! Och tack för både snälla och kritiska ord! Ni ska veta att jag antagligen är mest kritisk mot mig själv. Men även om jag inte alltid når fram, så försöker jag faktiskt göra mitt bästa.

Jag ser fram emot ett intressant 2011.

Jag tror att sammanslagningen av herrarnas och damernas elitorganisationer kommer att bli lyckad. Det kommer dock säkert att uppstå några intressekonflikter mellan damerna och herrarna under åren. Hoppas inte att herrarna roffar åt sig. Det är lätt gjort att det blir så. Men just nu har damerna en ovanligt stark ställning efter det lyckade EM-spelet. Peter Gentzel kan för övrigt mycket väl bli ett tillskott.

Hemma-VM blir en höjdare.

Och så har vi SM-slutspelet både för herrar och damer. Som Lugist är jag optimistisk, åtminstone när det gäller damlaget.


Danska bekymmer

Ulrik Wilbek, danska herrlandslagets tränare, har varit bekymrad hela hösten. Han har varit rädd att frånvaron av Lars Jörgensen och Kasper Hvidt skulle innebära att laget inte skulle kunna hålla tätt bakåt. Och jag tror också att framförallt frånvaron av Kasper Hvidt kommer att märkas. Ersättarna har varken samma rutin eller högsta nivå som Kasper.

Och inte har Ulrik blivit mindre orolig när Lars Jörgensens ersättare Anders Oechsler blev skadad. Och skadorna tog inte slut med Oechsler. Nu kan inte längre stjärnskottet Kasper Irming delta i VM. Och Jesper Jensen ska opereras för bråck och René Toft Hansen har brutit ett finger. Men Michael V Knudsen lämnar däremot klartecken till sin egen klubbs stora irritation. Ljubomir Vranjes menar att han inte är helt återställd efter skadan och undrar varför man tar med en spelare som inte orkar spela mer än 10-15 minuter per match.

Jag tror inte att en Mikkel Hansen i storform kan kompensera problemen och jag skulle bli mycket förvånad om Danmark tar en finalplats.

Men för några är det slut med problemen. AaB överlever som herrlag. Man har bildat ett nytt aktiebolag som tar över tränare, spelare och elitlicensen.


Lite från Lund

Har satt Aranäs-Sävehof på inspelning. Ser fram emot att se matchen lite senare i kväll. Mötet för några dagar sent var  inte bara jämnt utan också verkligen hett. Det lär bli tufft även idag, men Sävehof tror jag vinner lite mer komfortabelt idag.

Inför Lugi-RIK så trodde jag också att Lugi skulle vinna rätt så lätt. Men så blev det absolut inte. Lugi ska vara glada att de trots allt fick en poäng. Laget läckte som ett såll bakåt och framåt var det inte heller särskilt lysande. Men Lugi kunde också lika gärna ha vunnit. Förstår inte hur domarna kunde blåsa av två av de tre sista Lugianfallen för stegfel. De stegfelen var det bara domarna som såg. Jag förstår att Zanotti skällde ut domarna efter slutsignalen. Måste också ge RIK beröm. Jag gillar deras sätt att spela handboll. Det är så mycket hjärta och vilja.

Lugi var tama igår. Och det gör mig lite bekymrad. Och spelet när man är en man mer har tydligen helt upplösts i atomer. Det är riktigt dåligt. Nu får vi se om laget kommer göra sitt nuvarande traditionella ras efter mästerskapsuppehållet.

Lugis klack var också mesig igår. För att inte tala om publiken. Men inte är Lugipublik sämre på att heja än H43: s.

Jag såg domarparet Jonsson och Mäkinen döma två matcher på raken under veckan. Och inte blev jag särskilt imponerad. Inte bara för att man verkade se saker som ingen annan gjorde. Men mest för att de la en alldeles för låg toleransnivå på matcherna. Spelarna kunde knappt peta på varandra. Det håller inte internationellt.

Lundaspelen gick i mål idag. Inför fler än 2000 åskådare så spelades finalerna i Arenan. Det gick bra för lagen från Skåne som fanns representerade i inte mindre än 11 av 19 finaler. Bästa klubb blev FIF från Danmark som hade lika många finalplatser som Lugi men som vann samtliga. Jag blir lika imponerad varje år att arrangemanget flyter på som det gör. I år hade man förbättrat hemsidan www.lundaspelen.com och det var på tiden. Nu fanns en betydligt snabbare, snyggare och mer lättnavigerad sajt samt t ex möjligheten till live-tv. Lundaspelen växer för varje år, men jag tyckte att kvaliteten på lagen i alla fall de äldre klasserna var sämre. Jag hoppas det var en tillfällighet för Lundaspelen kan inte bara vara en fråga om många lag. Det ska också vara svårt att vinna.

Har fått en påminnelse från en Martin om att jag tappat i kvalitet. Håller faktiskt med. Jag vet inte om jag kan förbättra mig, men jag ska i alla fall försöka. Mitt mål är i alla fall att fortsätta att blogga säsongen ut.


H43

H43 förlorade åter igen mot Ystad igår. Ystad var det bättre laget, men H43 ska ha all heder av att aldrig ge upp. Det blev match ända till slutsignalen. Men H43 är inte så dåliga. Men laget verkar tyvärr sakna en del självförtroende. Man verkar inte riktigt tro att man kan vinna. Och i handboll brukar sådant straffa sig. 

Publiksiffran strax över 1400 är dålig med tanke på att deltagare i Lundaspelen går in för en billig peng. Och med tanke på att det var ett derby. Var var alla H43: fans? Hur svårt är det att stötta sitt lag?

Jag stod förresten bredvid några tyska ungdomstränare och de var mycket imponerad av Sebastian Seifert. Och han han var också den viktigaste anledningen till att Ystad vann. Laget verkar för övrigt mycket mer harmoniska nu när Pelle Käll försvunnit. 

Lugi har just nu både ett bättre herr- och damlag. Men H43 har i alla fall en bättre speaker än vad Lugi har, åtminstone när Emil Friberg sköter mikrofonen. 

Ikväll är det dags för Lugis herrar att uppträda inför alla Lundaspelsdeltagare. Det blev ju en jämn match senast mot RIK. Men nog bör Lugi vinna klarare hemma. RIK börjar kännas mer och mer som Lindesbergs möjliga räddningsplanka. 


 

Boden Handboll

Det var ett tag sedan jag skrev något om mitt favoritlag i norr. Klubben är ett intressant projekt att följa. Handbollen i norr för verkligen en tynande tillvaro, men den lever. Och Boden Handboll visar att man med vilja troligen kan sätt Norrbotten på kartan igen. Andra klubbar bör studera vad man gör i Boden och ta efter. I år fullkomligt krossar man allt motstånd i norr 1: an. Det är rätt imponerande med tanke på att det är bara andra säsongen laget existerar. Det ska bli intressant att se om man kan mäta sina krafter med lag söderöver.

Men allt handlar inte om damlaget. Man har ett F94-95 lag (fd Hornskroken). Laget var snubblande nära att gå till steg-4 i USM. Och det i en grupp bestående av GUIF, Hellton och Kungälv.

Måste bara

Fick en kommentar från en av dessa Martin som jag måste kommentera. Jag trampade tydligen på tårna. Jag kan inte låta bli att undra vad det var jag som skrev som var så känsligt. Kul också att någon fick för sig att Martin var Mart. Men med tanke på formuleringarna i kommentaren så var det väl inte så förvånande. Nåväl, Martin skriver:

"Den här bloggen har gått från läsvärd till en blogg som räknar upp självklarheter ena dagen, och gnäller den andra. Borta är det egna tänket och analyserna.

Idag kastat skit på Arne, som man kan tycka vad man vill om, men ingen annan har varit beredd att lägga så mycket tid och energi på herreliten.

Eftersom jag är insatt i den delen så frågar jag; Vilka belägg för, och vilken kompetens har du att bedömma tekniken hos företaget som producerar webb-matcherna?
"

Martin kan mycket väl ha rätt när det gäller den första meningen. Det är möjligt att jag blivit en gnällig jävel som bara tar efter andra. Har faktiskt inte haft särskilt mycket tid att lägga ner på skrivandet och det bör ha påverkat innehållet negativt. Jag ska försöka bättra mig.

Men jag tycker inte att jag kastade skit på Arne. Han har säkert slitit och lagt ner mycket jobb på HEH och gjort mycket nytta för handbollen i Sverige. Men det innebär inte att allt han gjort varit lyckat. Ingen är väl för fasiken ofelbar, inte ens på HEH: s kansli. Och det jag skrev var egentligen bara att jag tyckte att det var stötande att publicera en hyllningsartikel om allt lysande som HEH åstadkommit under Arnes ledning. Det kändes inte helt objektivt och sakligt. För i sanningens namn så kändes vissa av hyllningarna konstruerade. Hur fasiken kan t ex HEH ta på sig äran av att Lund fick en ny arena?? Jag tycker fortfarande att artikeln kändes som något som klubben för inbördes beundran hade kunnat publicera.

Det känns som om det här med HEH: s sajt var det som gjorde Martin mest ilsken. Det är lätt att misstänka att Martin alltså är involverad i HEH: s sajt. Men alla som går in på HEH en dag när det är flera matcher vet att sajten går ner och blir långsam. Den kunde alltså vara snabbare och vara dimensionerad för en högre belastning. Sajten i övrigt är väl rätt ok, men den sticker inte ut så mycket. Den är inte unik och det kanske man kunde försöka eftersträva från HEH. Den kunde t ex innehålla vassare journalistik och den kunde vara snyggare (men det kan ju handla om tycke och smak). Efter flera år i IT-branschen så tycker jag nog att jag vågar tycka till i ämnet.   

Lundaspelen

Och idag börjar Lundaspelen. En av årets höjdpunkter. Jag kommer att gå ner på stan och se alla dessa härliga ungdomslag under fyra dagar. (Även om jag idag kommer att sticka emellan och se Skjern möta AG Köpehamn på dansk tv).

Men jag undrar om inte några utländska lag kommer att frysa rejält i år. För just nu är det riktig vinter i Lund. Även om minusgraderna inte är så extremt låga så gör vinden och fukten att det är riktigt ruggigt.

Vi får hoppas att det inte kommer så mycket mer snö för då kommer arrangörerna få problem med logistiken. Och det vore synd när turneringen annars är som ett väloljat maskineri. Det är starkt av Lugi att år efter år klara av detta arrangemang. Och det är naturligtvis minst lika imponerande av Sävehof att fixa Partille Cup. Det är bra för handbollen att vi har dessa två välorganiserade klubbar i landet. Andra klubbar borde ta efter och lära sig hur viktigt det är med ungdomshandboll.


Däst

Efter alltför mycket julmat och dryck känns det skönt att återigen börja tänka på handboll. Det känns bra att uppehållet inte varade längre.

Inte var det en större överraskning att Pelle Käll fick kicken före jul. Men hur tänkte man egentligen när man tog dit honom? Synd att man inte fick höra snacket. Fattar fortfarande inte hur man kunde tro att det skulle bli en bra värvning. Hoppas nu att Pelle Käll analyserar varför det även den här gången inte gick så bra för honom. Hans största brist verkar oförmågan att kommunicera med spelarna. Kanske det är dags gå en kurs?

HEH utropar stolt att Jonathan Stenbäcken kanske för gott skrivit in sig i historieböckerna med sina 20 gjorda mål och imponerande 14,1 MEP. Verkligen en imponerande prestation men är det något man kan vara säker på så är det att hans första plats inte kommer att vara för evigt. Om man nu inte får för sig ändra regelverket så att det blir ännu svårare att nå dessa poäng. Alla rekord slås förr eller senare.

Igår var det en full omgång (även om Ystad-H43 tydligen tillhörde nästa omgång). Det hör inte till vanligheterna. Omgången innehöll några förvånande resultat. Tänk att Lindesberg kunde slå Skövde hemma! Vem hade trott det? Så det här Lindesberg som jag dömt ut flera gånger under säsongen redan har tydligen inte vikt ner sig. Starkt att laget tydligen fortfarande tror sig kunna klara av kontraktet. Och Aranäs visade åter styrka genom att spela jämnt med Sävehof. Man var ytterst nära att plocka en pinne. Jag är riktigt imponerad. Tydligen gick det tufft till i matchen. Och vem hade trott att Hammarby skulle vinna mot Drott även om Drott helt klart har svårt att hitta rytmen. Däremot klättrar Alingsås äntligen sakta men säkert uppåt i tabellen. Det kan bli en rolig vår för laget. Och Lugi visar att man är stabilare i år än de förra säsongerna. Och Ystad visade glädje efter att ha tappat Pelle Käll och vann över ett H43 som annars också är på uppgång. Kristianstad förlorade väntat mot Guif. Men snart kommer Lars Möller Madsen. Undrar hur det ska gå?

Matcherna kommer tätt nu före VM. Redan i morgon och övermorgon är det dags igen när serien vänder. Och sen är det dags att börja ladda för VM. Kim Ekdahl du Rietz visar att han kanske äntligen har lyft sig en nivå. Just nu så är han i bra form. Men jag undrar ändå om han får sitt stora genombrott i VM, så som Staffan Olsson verkar tro. Kim känns fortfarande inte tillräckligt mogen och rutinerad. Men jag har ju haft fel förr.
Trupp

Så var VM-truppen bantad till 18 personer. Sen ska ytterligare två personer bort före VM. Dessa 18 kommer att spela träningsmatcher mot bl a Tyskland och Danmark.

Här är 18-mannatruppen:

Mattias Andersson, TV Grosswallstadt
Dan Beutler, SG Flensburg-Handewitt
Johan Sjöstrand, FC Barcelona

Mattias Gustafsson, TuS N-Lübbecke
Kim Andersson, THW Kiel
Jonas Källman, Ciudad Real
Magnus Jernemyr, FC Barcelona
Lukas Karlsson, KIF Kolding
Jan Lennartsson, AaB Håndbold
Niclas Ekberg, AG Köpenhamn
Dalibor Doder, GWD Minden
Robert Arrhenius, THW Kiel
Jonas Larholm, Aab Håndbold
Oscar Carlén, SG Flensburg-Handewitt
Tobias Karlsson, SG Flensburg-Handewitt
Fredrik Larsson, CAI Balonmano Aragon
Fredrik Petersen, Bjerringebro/Silkeborg
Kim Ekdahl Du Rietz, Lugi HF

Det blev alltså Per Sandström som fick stiga av när det gäller målvakterna. Trots en bra säsong i Tyskland och bra testspel mot Danmark nyligen. I övrigt så är det väl en väntad trupp. Undrar dock vilka två spelare som försvinner i nästa gallring.


Exit Arne

Så slutar alltså Arne Johansson på HEH och ersätts av ingen mindre än Peter Gentzel. Det ska bli intressant att se om detta innebär ett lyft. Sannolikheten är väl inte så liten, trots allt.

På HEH idag så lyfter man fram allt som HEH och underförstått Arne har lyckats med under åren. Men jag tycker att redovisningen är lite stötande. Känns lite som klubben för inbördes beundran.

* Elitlicens och Liganämnd har införts på HEH:s initiativ Har jag ingen uppfattning om

* Ökad sponsring, däribland huvudsponsoravtal med Svenska Spel och Posten/Strålfors Det stämmer men det är inte samma sak som att man har fixat fram bästa tänkbara huvudsponsoravtal. Och jag är inte säker på att man inte skulle kunnat sluta ännu bättre sponsoravtal.

* TV-avtal med SVT och TV4 om ett 50-tal matcher per säsong Varför inte ännu fler matcher?

* Webb-TV med ett 50-tal matcher per säsong Så jäkla lyckat har inte webb-tv varit. De stackars webb-tv bolagen har haft svårt att få lönsamhet. Och tekniken har inte alltid varit så lysande. 

* SM-finaler i direkt avgörande matcher i Globen, Scandinavium och Malmö Arena Ja, jag gillar också den avgörande SM-finaldagen, som faktiskt innebär en handbollsfest.

* Varit pådrivande betr. arenautvecklingen. Nya arenor har tillkommit i Lund, Halmstad, Kristianstad och Lindesberg. Fler är på gång. Det var väl att ta i rejält. Inte fan har HEH påverkat bygget i Lund. Kan inte tänka mig att Heh har haft något inflytande i de andra orterna heller.

* Internationella frågor, t.ex. Sveriges representation i Europacuperna Vad har man utvecklat här?

* Hemsidan heh.nu har utvecklats till elithandbollens bästa och mest besökta webbsajt Hur stor är konkurensen? Vilka andra sajter finns det? Och ingen kan väl säga att HEH har en särskilt lysande sajt. Försök gå in på sajten när det är en full omgång och allt bara hänger. Det finns även en del annat att önska t ex snabbare nyhetsuppdatering, kritisk debatt, lite snyggare design.
 
* Kanslifunktion som utgör navet i verksamheten för information, kommunikation och administration. Var väl i högsta grad nödvändigt. Vore konstigt om man inte hade en kanslifunktion som utgör ett nav. Känns konstigt att man lyfter fram detta som något som man har gjort bra.Poäng

Och så tog Drott och Alingsås två nya poäng. Tänkte bara nämna det eftersom jag tjatat hela säsongen om att båda dessa lag hela tiden tappar poäng. Men jag tror faktiskt också att båda lagen blir farliga i ett slutspel. För de kommer naturligtvis att gå dit.

Vilket klipp Kristanstad förresten har gjort som fått tag på det mänskliga fyrtornet Lars Møller Madsen. Här får Kristianstad verkligen ett hot från nio-meter. Jag tror att han blir en bättre värvning än den OV gjorde förra året även om han kan vara lite ojämn till humöret. Men han behöver också någon som kan sätta honom i läget. Precis som Jesper Jensen gjorde i Skjern. Är inte helt säker på att den kompetensen finns fullt ut i Kristianstad. 


Nära

Jag var precis som Axnér beredd på en norsk utklassning av Sverige idag. Men så blev det ju inte alls. Tvärtom så kunde det ha gått hela vägen. Matchen kanske avgjordes runt 25 minuten i första halvlek när först Flognman och sedan Gulldén sköt i stolpen. Och istället för två svenska mål så blev det till en norsk kontring och mål. Om det inte hade varit en EM-final och om MM stått i mål så hade Sverige kunnat rycka åt sig en fem-måls ledning. Och vem vet då vilka nerver som hade drabbat Norge.

Men även om det kärvade i andra halvlek så gav man aldrig upp. Det säger en hel del om detta lag. Norge fick kämpa ända till slutet.

Sverige visade återigen att man var värda en plats i finalen. Vilket EM laget har gjort!! Det var turneringens två bästa lag som möttes. Det känns som om grunden är lagd för ett lag som kommer att tillhöra toppen i världen i framtiden. Det ska bli roligt att följa damlandslaget. Nu har man fått bättre ranking, fått respekt av motståndarna samt brutit flera mentala barriärer. Det kan bara gå bättre och bättre.

Danmark å andra sidan fick ytterligare en örfil idag. Om det var sorg igår så är det väl fullständig förtvivlan idag. Jag kom att tänka på ordspråket: "Högmod går före fall".

Nu gäller det som handbollsfan att ladda om för herr-VM. Efter framgångarna i EM så är jag ännu mer sugen på att se VM.

Både Axnér och Magnus Grahn hoppades att förbundet nu ska dra nytta av damlandslagets framgångar. Grahn föreslog att man skulle avlöna 20-25 spelare så att de skulle kunna satsa ännu mer på handbollen. Men det är antagligen bara tomma förhoppningar. Jag har svårt att tänka mig att förbundet kommer att prova ett nytt grepp eller det kanske helt enkelt är så att man inte tycker att man har råd. Men på lång sikt så har man faktiskt inte råd att inte dra nytta av årets framgångar. Det är faktiskt åtta år sedan ett svenskt seniorlandslag i handboll tog en medalj.

I elitserien så gick det nästan som jag trodde. H43 vann och visade återigen att man är på uppgång. Det är ju inte så konstigt egentligen eftersom man har en bättre tränare nu än förra året. Och Lindesberg missade chansen att haka på de andra bottenlagen. Men jag trodde att Kristianstad skulle få stryk igen men så går man in och bryter trenden. Det måste kännas skönt i det orangea laget. Det börjar bli fyra skikt i serien. Toppskiktet med Sävehof och Guif. Slutspelsskiktet med Malmö, Lugi och Skövde. Det avsågade Lindesberg och till sist de som slåss om ett slutspel samt att undvika kvalspel. Den jämna serien är inte lika jämn längre.

 


Grammatik

Hur kunde det förresten uppstå en grammatisk diskussion i den här bloggen? Känns lite konstigt.

Kan hålla med den Martin som tyckte att Krister Andersson och Per-Ola Björk var konsekventa igår. De särbehandlade inte heller något lag. Men bra var de inte.

Idiot

Det svider lite men jag är utan tvekan en idiot.

När Bagarn och Johansson tog över landslaget så trodde jag inte att det skulle gå särskilt bra. Jag trodde inte på dubbelkommandot och jag var tveksam till Bagarn. Och så för båda damlandslaget till en historisk EM-final. Hur fel kan jag egentligen ha?

Jag har haft svårt att se Linnea Torstensson storhet. Hon har gjort mig så irriterad så många gånger. Det är lätt att det blir så när hon har alla förutsättningar att bli en internationell storstjärna, om det inte var så att psyket hindrade henne. Och så går hon in och fixar nästan på egen hand både en semifinal- och finalplats. Hur fel kan jag egentligen ha?

Jag har tyckt att damlandslaget saknar bra målvakter. Och så börjar både Kain och Grubbström storspela under EM. Hur fel kan jag egentligen ha?

Kul att ha en blogg och tycka en del om handboll och sedan ha totalt fel. 

Men jag är så otroligt glad idag att tjejerna fixade en finalplats. Det känns så jäkla skönt. Nu ska vi bara slå Norge ytterligare en gång så är inte bara VM-platsen klar, utan även OS-platsen. 

Men jag fattar fortfarande inte riktigt vad som hänt med det svenska landslaget. Helt plötsligt har de blivit riktigt stabila både i anfall och försvar. Hur kunde det bli så här? Och när hände det? Men jag tror vi ser början på flera år av framgångar för det svenska damlandslaget. Det är inte bara så att vi helt plötsligt fått ett bra lag. Vi har också flera talanger som knackar på dörren.

Lite oroväckande är det dock att domarparet i morgon blir det danska paret Martin Gjeding och Mads Hansen. Samma par som gav Wiberg ett rött kort redan i första halvlek mot Frankrike. Får svenskorna inte smälla på mot norskorna så lär det inte bli en vinst.

Kan inte låta bli att vara lite skadeglad. Danmark har varit helt säkra på en finalplats och en vinst över Norge och så blir de nästan totalt utspelade av Norge. Kan tänka mig att Danmark idag är ett land i sorg. Danmark är ett litet land med ett märkligt behov av framgångar och som tappar omdömet förvånansvärt ofta. Det känns skönt att Sverige får en högre placering än Danmark i deras eget EM. 

Till sist måste jag bara säga att Axnér är lika bra som expertkommentator som bloggare. Han innebär ett lyft för handbollen i TV4. 


Ett domarpar

Glömde skriva att gårdagens domarpar Per-Ola Björk och Krister Andersson ofta är så otroligt irriterande. Jag får krupp när jag ser dem döma. Snacka om ett arrogant och otroligt ojämnt domarpar. Igår retade jag upp mig på att man valde att lägga en hård linje. Man kunde knappt peta på en motståndare så åkte man ut. Det gjorde att matchen sjönk i kvalitet.

Märkligt var det också att man godkände ett mål för Guif trots att man hade blåst för frikast innan skottet avlossades. Och det är inte första gången som de blåser lite väl fort.


Snart smäller det

Nu närmar sig den historiska semifinalen för damlandslaget. Jag kommer att sitta bänkad framför tv: n. Hoppas att laget kan spela avspänt och att det inte känner av historiens vingslag. De har ju allt att vinna så jag hoppas det bara går in och smäller på i försvaret. Måtte det inte bli några domare som lägger en alltför hård bedömning.

Men visst har Sverige en chans. De har trots allt spelat oavgjort mot Rumänien i höstas.

Danskarna har blivit drabbade av storhetsvansinne. De är helt uppjagade över matchen mot Norge. Och de flesta verkar tro att Danmark ska vinna. Men jag är inte lika säker. Om Heidi Löke spelar så vinner Norge.

Oavsett hur det går så kommer det bli ett jäkla tryck i hallen. Det blir närmare 12000 röd/vita supportrar som kommer att göra allt för att lyfta laget. Ska bli intressant att se om domarna kan stå emot trycket.

En Lugimatch

Elitserien lunkar ju på i skuggan av damernas EM. Var som vanligt och såg Lugi igår. Det var en lite märklig match. Båda lagen var väldigt avvaktande i början och såg nästan lite vilsna ut på plan. Och Lugi var det lag som var mest vilsna. En bit in i första halvlek slog Axnér ut med händerna och såg helt uppgiven ut. Men då ledde också Guif med fem bollar och såg ut att gå mot en klar vinst. Men istället gnetade Lugi sig i kapp. Och gick förbi i mitten av andra halvlek. I ledning med två bollar och i anfall såg istället Lugi ut att vinna, men då fick den annars utmärkte Anders Hallberg hjärnsläpp och slängde bort bollen i två raka anfall och läckte betänkligt i försvaret. Och Guif tog chansen och ryckte åt sig en ledning som man höll hela vägen. Men det var en vinst som inte kändes riktigt rättvis. Sett över hela matchen så var Lugi det bättre laget. Men Guif är mer rutinerade och kalla. Och verkar ha ett bättre självförtroende.

Men Lugi är bra i år. Man spelar trots allt jämnt med topplagen. Och nu när Kim Ekdahl är i form så är han otroligt jobbig för motståndarna att möta. Igår blev han punktad större delen av matchen. Andra duktiga spelare just nu är: Anders Hallberg, Johan Fohlin och Niklas Gudmundson.

Vilken skytt Guif har i Tobias Aren! Och Robin Andersson är alltid sevärd. Sen måste jag säga att jag också är imponerad av Rickard Blanks försvarsarbete. Men vilken fjant Mathias Tholin är i Guif. Är det inte dags att mogna snart?

Snön och webbsändning minskade antalet i publiken. Men efter en tyst första halvlek så var det riktigt bra stämning i andra halvlek. Den lilla klacken gjorde som vanligt ett bra jobb. Och i går fanns det en antydan till samspel mellan speaker och klack. Speaker var för övrigt Lugis sportchef Emme Adébo. Och han är mycket duktigare som speaker än den ordinarie. Det borde antyda att det är dags att hitta en ny speaker.

Återigen visade Lugi att man har lite svårt att hålla en röd tråd i arrangemangen. Helt plötsligt så visade man årets nya film vid inspringet. Den film som man annars bara har visat i premiärmatchen. Jag tycker att filmen är lite fräckare än den gamla, men igår så fungerade inte visningen riktigt. Ljudet försvann delvis och filmen hackade. Hoppas det var en engångsföreteelse.

Nu är det snart uppehåll för VM. Och den stora frågan är om Lugi kan behålla sin form. De två senaste säsongerna har man rasat på våren. Ska det bli så i år också?

I morgon är det några intressanta bottenmatcher. Ska Lindesberg ta den kanske sista chansen till fortsatt spel och slå RIK hemma? Ska Kristianstad bryta den nedåtgående trenden och vinna hemma mot Hammarby? Det blir nog två jämna matcher. Men jag tror på två bortasegrar.

Malmö-H43 och Aranäs-Alingsås är också intressanta matcher. Det kan bli två bortasegrar till. H43 kan mycket väl vinna. Laget är på uppgång och Malmö kan ju inte bara fortsätta att ta poäng. Någon gång måste det kärva.

Alla gillar ju inte att jag påtalar att Aligsås och Drott tappar mer poäng i år än väntat. Men i morgon tror jag att Alingsås vinner. Men det känns inte helt säkert. Aranäs är verkligen ett lag som vinner när man minst anar det.
 


Framgång

Undrar vilken betydelse damlandslagets framgångar i EM har för betydelse för handbollen i allmänhet och damhandbollen i synnerhet?

Framgången kommer lämpligt med tanke på hemma-VM. Snacka om extra-PR så här veckorna före VM. Det gör att VM-febern stiger.

Damhandbollen är på väg framåt i Sverige. Först en junior-VM guld tidigare i år och så nu seminfinalplats i senior-EM. Vi håller så sakta på väg att bli en stormakt inom damhandboll. Och eftersom framgång föder framgång så lär damhandbollen växa sig ännu starkare. Jag tror inte att årets framgång är en engångsföreteelse. Vi har bara sett början på en tid av framgångar för damerna. Bland annat så har man säkert passerat en mental gräns. Nu vet man att man kan vinna avgörande matcher mot bra motstånd. Alla tidigare förluster när det verkligen har gällt är nu borta från minnet. Att man vet att man är tillhör toppen kommer att leda till ännu fler vinster. Kanske redan på lördag mot Rumänien.

Det ökade intresset för damhandboll kommer även att öka intresset för herrhandboll.  Herrlagen ska vara tacksamma för vinsten igår.

Undrar också hur många i det svenska laget som spelar i Danmark nästa år. Jag kan tänka mig att utländska proffsklubbar har fått upp ögonen för de svenska spelarna. Även om det gör att den svenska elitserien blir sämre så är jag ändå positiv till att fler svenska tjejer kan få chansen att leva på sin idrott.


Stor och liten

Danska TV2 har plockat fram lite fakta om spelarna i EM.

De tre längsta spelarna är 192 centimeter: Elisabeth Chavez från Spanien, Franziska Mietzner från Tyskland samt Ukrainas Anastasiia Pidpalova.

Kroatiens Dina Havic och Nely Carla Alberto från Spanien är med sina 90 kg de tyngsta spelarna.

EM-slutrundens minsta spelare är den franska kantspelaren, Delphine Carrat, med 160 cm och 54 kg.


Äntligen

Där satt den äntligen! En plats i rampljuset för det svenska damlandslaget! Jag är så glad att damerna nu har två chanser att ta medalj! De är de verkligen värda. Dagens match tycker jag var en riktig kämpainsats. Det var länge så otroligt motigt i matchen. Det kändes som om laget aldrig skulle kunna komma i kapp, men så helt plötsligt föll allt på plats. Verkligen starkt jobbat!

Och Linnea Torstenssom som jag varit så kritisk mot var en riktig hjältinna idag. Så mycket stryk hon fick ta emot under hela matchen och ändå orkade hon att fortsätta att bara kötta på. Så jäkla bra hon var. Och faktiskt riktigt rutinerad

Och vilken avslutning Grubbström gjorde i målet. Hon spikade igen totalt på slutet när försvaret började fungera.

Och Anna-Maria Johansson gjorde också några viktiga mål när Sverige kom i kapp.

Nu vinner Sverige gruppen så då lär det väl bli Rumänien i semifinalen. Ännu ett lag som man traditionellt har svårt för. Jag hade hellre sett att man fått möta Danmark, trots deras hemmaplan, men nu får man istället bryta traditionen och slå rumänskorna. Omöjligt är det inte.

Europeiska handbollsförbundet har förresten klagat på den danska publikens uppförande. Och hotat att straffa Jan Pytlick om han fortsätter att försöka hetsa upp publiken. Danskarna är upprörda över kritiken, men jag tycker den är berättigad. Det är en sak att publiken buar men när danska landslagsledningen uppmanar publiken till att göra det så har man gått för långt.

De danska tjejerna får 100 000 DKR var om de vinner EM-finalen. Vad skulle de svenska tjejerna få? En blomsterkvast?
Någon som vet?

Om Frankrike slår Ukraina och Ungern slår Sverige, så hamnar alla tre lagen på sex poäng. Ett rätt troligt utfall. Vem tar då semifinalplatsen? Någon som vet? Jag utgår alltså från att Norge vinner resterande matcher.

Danska herrtruppen tar form

Ulrik Wilbek är nästan helt klar med sin VM-trupp. 14 spelare är säkra på en plats i turneringen.

Målvakter:
Nicklas Landin
Søren Rasmussen

Kanter:
Hans Lindberg
Lasse Svan Hansen
Lars Christiansen
Anders Eggert

Linjespelare:
Rene Toft Hansen
Jesper Nøddesbo

9-meter:
Mikkel Hansen
Anders Oechsler
Bo Spellerberg
Thomas Mogensen
Mads Christiansen
Lasse Boesen

Inga skrällar precis, förutom kanske att Jesper Jensen inte fick plats.

Ulrik har dessutom precis förlängt sitt kontrakt som tränare för landslaget till sommaren 2014. Han är alltså kvar över hemma-EM 2014. Men sen säger han att han ska sluta som tränare helt och hållet. Istället lockar ett uppdrag i förbundet. 


Baksmälla

Det blev alltså en reaktion idag. Damerna körde totalt fast i den franska försvarmuren. Men det var inte helt oväntat. Frankrike passar Sverige dåligt och någon gång så måste laget göra sin sedvanliga bottenmatch.

Fast man var inte så dåliga ändå. Tjejerna försökte hela matchen och var nära att komma ikapp i andra halvlek. Men nog hade fransyskorna mer flyt än svenskorna. Och var det inte hårt dömt i överkant att ge Wiberg tre utvisningar i första halvlek? Men det svider att tjejerna gjorde den franska målvakten så bra. Varför vände man inga skott, utan envisades skjuta rakt på henne gång på gång?

Men det var surt att förlora med ett mål idag när oavgjort antagligen hade räckt till semifinal efter Ungerns förlust mot Holland idag.

Varför sköt inte Linnea Torstensson i slutsekunderna? Varför försökte hon istället spela in till en hårt bevakad linjespelare? Verkligen trist att hon vek ner sig när det verkligen gällde.

Men om detta var den dåliga matchen i EM så kan det kanske istället gå vägen mot ett Ungern som inte är lika bra som förr. För laget börjar trots allt kännas stabilare och stabilare. Jag är fortfarande hoppfull.Snart match

Snart dags för damlandslaget igen. Jag känner mig lite nervös faktiskt. Jag vill att det ska gå vägen mot Frankrike men kan inte släppa tanken att det ska komma en reaktion. Damlandslaget brukar ju ha sina svackor. Kommer den idag månne?

Starkt av Danmark att vinna igår. Men jag retar mig på publiken som buar i varje match åt sina motståndare. Vad är det för jävla attityd? Och hur länge får Trefilov vara kvar som tränare? Helt otroligt att Ryssland aldrig provar en ny tränare. Av kommentarer bl a i Aftonbladet så är det ju många som gillar att dissa handboll och framförallt damhandboll. Annat är det i Danmark. Närmare 12000 i publiken och uppmot 1,7 miljoner tv-tittare. Här är det inget snack om att flytta på sändningar för att visa en Beck-film. Kan damhandboll någonsin få samma uppmärksamhet i Sverige? Men jag håller tummarna för fortsatta framgångar för det danska laget (och för herrarna senare i vinter). Ju bättre det går för de danska landslagen desto mer pengar får dansk handboll. Pengar som i förlängningen även är till nytta för svenska spelare eftersom de då får chansen till proffskontrakt på andra sidan sundet. Så länge man är kvar i Sverige så finns det inte samma möjlighet att leva på sin sport. Tråkigt men sant.

Dagen efter

Kul att läsa de norska kommentarerna efter förlusten igår. De är rätt chockade och verkar inte fatta vad som hände igår. (Och det gör väl inte jag heller egentligen).

Norrmännen hittar i första hand förklaringen hos domarna som de tycker var dåliga och så var det ju det där med magsjukdomen. Domarna var ovanligt opartiska tyckte jag, så det är inte konstigt att norrmännen tyckte att de var dåliga. Norskorna är väl vana att få domsluten med sig kan jag tänka mig. En annan förklaring är kollektiv kollaps. Men några nämner att Sverige var taktiskt duktiga och att Norge gick i fällan. Men ingen har hittills sagt att de är underskattade Sverige (vilket jag tror är ett av de troligaste skälen).

Svenskorna bör ha skaffat sig ett bättre självförtroende under turneringen. Samtidigt som Frankrike och Ungern bör ha blivit skakade av Sveriges vinst. Det gör det säkert lättare att vinna den match som krävs för chans till medaljer.

I kväll ska det bli intressant att se om Danmark klarar av Ryssland. Det blir en bra värdemätare för det danska laget som börjat lite skakigt, trots tre raka vinster.

 


Matt

Är fortfarande helt matt efter damernas vinst mot Norge igår. Fatta att man slog Norge i Norge!! Ett Norge som hade 27 raka matcher utan förlust i EM. Så otroligt överraskande men också så jäkla skönt. Men det behövs en vinst mot Frankrike eller Ungern också, om man vill nå semifinal, så det går inte att bli för överlycklig. Hoppas att damerna verkligen laddar om och tar chansen att kunna spela om medaljer. Även om det inte var målsättningen inför EM.

Förutom att anfallsspelet har börjat fungera så är jag mest imponerad över stämningen i laget. De verkar ha hittat en otrolig harmoni och glädje. Bra jobbat av ledarna. Och jag som för ett år sedan var tveksam till Bagarn och Johansson. Men i ärlighetens namn var jag mest tveksam till Bagarn som inte lyckats leverera i Danmark eller i Lugi. Men han funkar kanske bättre tillsammans med ytterligare en ledare. Annars är jag tveksam till dubbelt ledarskap.

Apropå dubbelt ledarskap. Var det Axnérs frånvaro som gjorde att det blev så jämnt mellan Hammarby och Lugi igår? Hur ska det gå under de övriga matcherna i veckan för Lugi, nu när Axnér väljer att tjäna extrapengar under EM som expert i TV4 Sport. Lite kul att Axnér kommenterar damhandboll. Det tror jag inte att han hade kunnat tänka sig att göra för några år sedan.

HK Malmö ångar på och Ystad tappar allt mer på toppen. När byter Ystad tränare? Och hur långt kan Malmö gå i år?

Och Alingsås och Drott fortsätter att tappa poäng.

Lindesberg verkar äntligen vara på uppgång. Men det borde ändå vara kört för laget.

Och i kväll vinner Sävehof. Men de övriga matcherna i kväll känns öppna. Mest intresserad är jag av H43-Aranäs. Ska Aranäs fortsätta att blanda och ge? Är det H43: s tur att få stryk?

Otroligt

Det händer aldrig att Sveriges damer slår Norge i ett mästerskap. Och så hände det ändå. Helt otroligt. Vad är det som har hänt? Hur har Sverige helt plötsligt fått ett stabilt anfallsspel? Jag fattar ingenting. Att försvarsspelet fortsatt håller hög klass är inget förvånande men att damerna håller ihop sitt anfallsspel förvånar i alla fall mig. Men Gud så härligt. Äntligen lite framgångar för ett svenskt landslag. Det här var antagligen den bästa matchen ett damlandslag presterat. Handbollen lever fortfarande i Sverige.

Bäst idag var målvakten igen, men denna gång Cecilia Grubbström. Modigt av ledarna att byta ut Kain mot Grubbström. Och Annica Wiel Fredén gjorde en stark insats, även om det är märkligt att hon kan göra mål med den tekniken.

Och vilket försvarsspel av Wiberg!! Finns inte många i världen som är bättre.

Och rätt åt kaxiga norrmän att de fick inse att de inte är oövervinnerliga. Även om de är bäst i världen så kan ett taktiskt spelande lag slå dem.


Sanslöst

Halvtid mellan Sverige och Norge. Och vilken halvlek av de svenska damerna! Helt sanslöst! Norge trodde väl att man kunde vinna lätt utan att anstränga sig, men det går ju sällan i handboll. Och framförallt inte mot ett disciplinerat och taktiskt smart spelande Sverige. Nu måste alltså Norge vinna andra halvlek med åtta bollar för att vinna matchen. Vem hade trott det före start? Fan vad jag blir imponerad av damlandslaget!

Jernemyr

Och så kom Jernemyr med i bruttotruppen. Det var bra att Ola/Staffan äntligen slutit fred med Magnus. Det var på tiden. Och är Jernemyr med i bruttotruppen så lär han också vara med i VM-truppen. Har svårt att tänka mig något annat. Bruttotruppen var annars den väntade. Inga skrällar här inte. Men det är inte lika lätt att gissa vilka som slutgiltigt finns med i VM-truppen.

Med EM-kvalet och matchen mot Danmark i minnet så har jag svårt att tänka mig en svensk succé i VM. Det är i större fel på förmågan eller antalet talanger, men landslaget brister tyvärr i rutin och spelar ibland alldeles för huvudlöst. Den stora skillnaden mellan Danmark och Sverige var rutinen eller smartheten som jag skrev i förrgår. 

Signturen FP tog upp en relevant frågeställning. Hur länge får Ola/Staffan vara kvar om det inte blir någon succé i år heller? Någon gång måste de leverera, annars kan de inte stanna kvar. Linnell var man snabb att byta ut trots att han är den senaste tränaren som nått en framgång i ett mästerskap. Likaså fick inte heller Ulf Schefvert vara kvar. Kan det vara så att det inte är resultaten som styr om man får vara kvar som landslagstränare utan att det istället handlar om ha så bra kontaktnät som möjligt. 

Efter en paus är det åter dags för en ny elitserieomgång. Det är inte så dumt det heller. Allt handlar inte om VM.


Damernas år?

Undrar om det är damernas tur att få ett lyckat mästerskap? Sannolikheten är rätt hög att det kommer att gå bättre för damerna än för herrarna i år.

Det blev vinst idag även i den tredje matchen. En klar seger men det var lite gungigt i början av andra halvlek. Före EM så pratades det om att Sveriges största problem var att vi inte hade någon målvakt i toppklass och sen går Gabriella Kain in och storspelar tre matcher i rad. Hon har varit utan tvekan lagets bästa spelare hittills i EM. Det var en svacka i anfallsspelet idag, men annars är det just anfallsspelet som är bättre i år än vid tidigare tillfälle. Det har blivit mycket jämnare. Det kan bero på att man går runt på fler spelare. Tidigare har man t ex matchat Linnea för mycket och en ojämnare spelare får man leta efter.

Nu återstår det att se hur många matcher man kan vinna i mellanrundan. Det blir ett betydligt tuffare motstånd: Frankrike, Ungern och Norge är inga lätta lag. Men en vinst i mellanrundan kan räcka långt. Svensk handboll behöver en framgång så jag håller tummarna.

Förlust

Danmark vann alltså som väntat, men det gick ju inte riktigt illa. Bara lite så där halvdåligt på slutet. Början på första halvlek var däremot rätt positiv. Synd att man inte kunde fortsätta på den inslagna linjen.

Sandström skötte sig i mål, men frågan är om han lyckade spela till sig en plats i truppen. Men hans räddningar på Lars Christiansens kantlägen var riktigt läckra. Kim Ekdahl och Robin Andersson var riktigt pigga i början, men Kim gick ner sig när han helt plötsligt inte vågade ta för sig längre. Undrar om Robin tog Lukas plats nu. Det vore kanske inte helt fel.

Men det är jädrigt surt att svenska lagets oförmåga att lägga bra straffar fortsätter. Det är precis som om svenska straffskyttar inte tänker när de ska skjuta. Varför är det helt omöjligt att först finta målvakten och sen skjuta när målvakten är ur balans. Det var pinsamt att se både Ekberg och Petersen slänga bort tre straffar i rad. Man kan jämföra med Lars Christiansens straffskytte där han väntade tills Sandström börjat röra sig.

Överlag så är Danmark ett smartare lag. Man verkar tänka mer när man spelar och antagligen är Wilbek en betydligt smartare coach än Staffan/Ola.

Det är oroväckande att det svenska anfallsspelet kunde köra fast som det gjorde i andra halvlek. Det verkade inte finnas någon reservplan när det kärvade. Vi får nog räkna med rejäla svackor i spelet under matcherna i VM.

Och in med Jernemyr i laget!!Och det verkar inte bara vara jag som tycker att Daniel Kristiansson är en dålig kommentator. Axnér verkar också tycka att Daniel är korkad. Annars hade han inte drivit med honom som han gör.


Svaga publiksiffror

Handbollens publiksiffror har diskuterats ett tag nu i Handbollsklubben. Det blev lite snack igår också när det inte kom så många till hallen i Halmstad. Och det var rätt dåligt av Halmstadborna eftersom det inte spelas så många landskamper i Halmstad precis.

Det är inte många i Malmö idag heller, men de kommer istället kunna uppleva VM-festen i januari. Och det är antagligen en av orsakerna till varför årets World Cup inte lockat så stor publik. Turneringen ligger lite väl nära VM. Men Axnér har också helt rätt när han säger att förbundet som vanligt är dåligt på att marknadsföra handbollen. Jag har inte sett många annonser för World Cup. Kan inte ens minnas att jag sett en enda.

Och inte har man varit särskilt duktig på att marknadsföra VM heller. PR-chefen Ola Richardsson blev intervjuad i tv idag och sa till min stora förvåning att det är fullt ös inför VM på alla orter utom i Stockholm. Det var väl att ta i eller tänk om det är verkligen är förbundets uppfattning. Då blir jag mörkrädd. Om fullt ös är några affischer i handbollshallarna så behöver verkligen förbundet lära sig hur man marknadsför saker.

Men det är inte bara gubbarna i det svenska handbollsförbundet som är gamla och trötta. I Danmark så ryter Kasper Hvidt i pressen. Tydligen så har domarkontrollanten i en av AG: s hemmamatcher anmält AG till förbundet för att man spelat för hög musik!! Och nu riskerar AG böter för att man fört för mycket oväsen. Det är helt otroligt att en representant för det danska förbundet kan tycka att det är fel att ha för mycket festlig stämning på en handbollsmatch. Och i ärlighetens namn. Hur många finns det inte på svenska handbollsmatcher som tycker att man ska heja tyst. När ska handbollspubliken ta steget in i nutiden? Det är fortfarande alldeles för mycket folkhemsstämning på matcherna i Sverige.

Och nu är det snart dags för Sverige-Danmark. Det kan gå riktigt illa. 

 


Vinst igen

Två vinster i rad i ett mästerskap. När hände det senast för damlandslaget? Men nu är det i alla fall ett faktum. Känns lite märkligt att man redan nu är klara för mellanrundan. Men man har nått dit helt rättvist. Efter en lite skakig inledning idag så var man det klart bästa laget. Det var en revansch för Annika Wiel Fredén, men jag tycker att hon inte är så särskilt bra. Hon saknar ju all form av teknik och lever enbart på sin snabbhet. Linnea var också bättre idag, men som vanligt var hon ojämn idag. Hon är rolig i intervjuer eftersom hon själv har en så annorlunda bild av sitt eget spel jämfört med vad andra tycker.

Bäst igen var Gabriella Kain. Måtte hennes målvaktsspel hålla i sig hela turneringen.

Men så jäkla usel coach Ukraina hade. Varför tog han ingen timeout när det började strula för laget i början av andra halvlek. Man hade ju trots allt häng på Sverige. Och varför satt han helt uppgiven på bänken under andra halvlek? Och jag undrar vilka förolämpningar han klämde ur sig till laget. När ska staterna i öst fatta att man måste börja ändra sitt ledarskap?


Och herrlandslaget

Nu är det inte bara damlandslaget som är ojämnt. Detsamma gäller ju numera även herrarna. Det är nästan lika frustrerande att se herllandslaget. Vilket mörker det var under andra halvlek idag i matchen mot Island. Hur kan man bara producera 2 mål på de första 15 minuterna mot ett B-betonat Island?

Bäst idag var Dalibor, Larholm, Ekdahl du Rietz, Ekberg och Carlén i första halvlek och Palicka i andra halvlek.

Sämst var väl Halmstadborna som inte ville gå och se internationell topphandboll. Hur många landskamper kommer man annars kunna se i deras nya Arena?

Daniel Kristiansson är för övrigt en riktigt dålig kommentator. Jag börjar tro att han är rätt korkad. För annars kan det inte vara möjligt att ha så många fel så ofta. Jag tycker det ibland blir alldeles för pinsamt. Men till hans försvar måste jag ändå säga att han i alla fall är självkritisk. Han frågar sig i alla fall ibland om han är ute och cyklar.

Mikkel Hansen är otrolig, men inte är han bäst i världen inte. Känns som lite väl mycket hype. Men vilket skott han har! Danmark är bra. De har visserligen antagligen tappat i slagstyrka bakåt nu när Jörgensen och Hvidt inte är med längre, men anfallsspelet ser å andra sidan bättre ut än tidigare. Undrar hur mycket stryk Sverige får i morgon?

 


Oj då, en vinst

Så jäkla härligt att damerna vann idag mot Tyskland. Verkligen kul att laget fick börja ett mästerskap med en framgång. Det kan leda fram till en gruppvinst om man nu inte får för sig att göra ett bottennapp i någon av de kommande matcherna.

Om jag är ärlig så brukar jag tycka att det är riktigt frustrerande att se damlandslaget spela. Det brukar vara alldeles för mycket berg-och-dalbana. Men idag var det inte riktigt lika mycket tekniska fel och idiotiska spelval. Och då blev det också en vinst mot ett Tyskland som själv utsett sig till medaljfavorit. Det kändes gott.

Men alla spelade inte bra idag. Men jag kan ju börja med de som var bäst. Allra bäst var Gabriella Kain i mål. Bättre än så kan inte en svensk målvakt i damlandslaget spela. Therese Islas Helgesson kom in och avgjorde matchen med några mål i följd i slutet av andra halvlek. Och ungtupparna Jamina Roberts och Nathalie Hagman var bättre än några av de etablerade spelarna. Och hela laget visade på moral när man kunde vända till vinst trots att man låg under större delen av matchen. Det största bottennappet var Annika Wiel Fredén. Hon blev ju känd när hon dissade sina landslagskompisar i sin blogg. Att visa dålig lojalitet med sina kompisar kan ibland löna sig. Men jag undrar vad hon kommer skriva om sin egen insats idag på sin blogg. Det finns väl inget annat betyg att ge än USEL. Och vad ska man säga om Linnea Torstensson? Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Finns det någon spelare som är mer ojämn eller där det mentala spelar så stor roll? Jag tycker det nästan gör ont att se henne spela. Offensivt så var hon totalt under isen i 36 minuter. Men sen helt plötsligt gör hon tre snabba mål och sen försvinner hon helt igen. Bakåt så var hon däremot rätt ok. Men tänk så bra hon kunde ha varit om hon hade haft samma mentala styrka som Roberts eller Jacobsen.

I morgon är det dags för Ukraina. Hoppas nu att laget vinner igen så att man kommer in i en framgångsvåg.

(Professor Hellgren har inte alltid lika mycket koll som han själv verkar tro. Talangen Vanessa heter Tellenmark i efternamn och inte Telander som ha sa idag.)


Sjuk

Har varit däckad några dagar av ett ilsket virus och missade samtidigt några intressanta matchresultat.

Jag var ju snabb att döma ut Ystad i den här bloggen, samma sak gällde även Malmö. Jag har för mig att jag skrev att Malmö inte blir ett topplag i år heller. Men Malmö hakar fortfarande på Sävehof och Guif i toppe. Vinsten med uddamålet mot Skövde borta är imponerande. Det kommer inte vara många lag som vinner i Skövde i år.

Och vad ska man säga om Aranäs? Vilken nykomling! Man är ojämna men man vinner också matcher när man minst anar det. Vem hade trott att de efter snart halva serien skulle ligga före Alingsås, Drott och Ystad. Jag tycker Aranäs gör elitserien roligare. Men jag undrar vad Ystadfansen tycker om utspelningen.

Kan tänka mig att Kristianstads förlust hemma med uddamålet mot Alingsås svider. Istället för att öka avståndet till de blå så blev man istället passerade. Kristianstad är inne i en negativ trend och det är synd att det redan nu märks på publiksiffrorna. Jag hade nästan börjat tro att Kristianstad hade hittat ett sätt att lyckas omvandla den nya hallen till en publiksuccé, men det kanske inte är så ändå. Det kanske blir samma utveckling som i Lund. Undrar om Kristianstad kan bryta den negativa trenden eller om man kommer att sluta i en kvalserie.

Och H43:s förlust borta mot Drott svider antagligen också. Men till skillnad från Kristianstad så är H43 inne i en positiv period. Det verkar som om Daniel Líndqvist börjar hitta tillbaka till sin gamla form. Det är inte bara Zoran Roganovic som är viktig för H43.

Nu är det dags för landslagets testmatcher i World Cup. Det ska bli intressant att se om de dåliga takterna från kvalet sitter i eller om det börjar likna ett VM-lag.

Och damlandslaget startar i morgon. Måtte det gå bra denna gång. Det är tjejerna verligen värda.  
Toppmatch

Lugi visade idag mot Sävehof att de blir ett topplag i år. Åtminstone om Kim Ekdahl du Rietz fortsätter att vara lika bra som han var idag. När Kim lyfter så lyfter också Lugi. Men det känns faktiskt som om Lugis spel fungerar bättre och bättre varje match. Idag var man det bästa laget mot ett Sävehof som kändes lite oinspirerat men ändå så tar Sävehof en poäng. Det är imponerande att Partillegänget gång på gång gnetar sig till poäng och när Johan Andersson blev utvisad under matchens sista två minuter så trodde jag att Sävehof skulle vinna, men så blev det alltså inte.

Kim Ekdahl har verkligen blommat ut de senaste matcherna. Jag är så glad att han äntligen visar upp all den talang som han utan tvekan har. Jag hoppas det håller i sig över VM och resten av elitserien.

I Sävehof så öste Jonathan Stenbäcken in mål efter mål, åtminstone i början. Men största anledningen till att det blev en poäng var annars målvakten Thomas Forsberg. Under mitten av andra halvlek så räddade han det ena friläget efter det andra. Hade han bara fixat hälften av alla frilägen så hade Lugi vunnit klart idag.

En skillnad från förra året är förresten att Lugi tar timeout mycket snabbare och vid rätt tillfällen. När Sandgren och Zanotti delade på ledarskapet så dröjde det ofta alldeles för länge innan timeout-kortet kom fram.

Publiksiffran på över 1600 personer trots vinterkylan är inte dålig.

Men jag kan inte låta bli att undra varför Lugi inte har en konsekvent linje när det gäller arrangemangen. Under derbyt så kunde man vinna VM-biljetter om man röstade på matchens lirare, men idag så fanns inget i potten. Även idag så var det underhållning i pausen, men snart kommer väl en match utan någon underhållning.

Lugiklacken gjorde också ett bra jobb idag. Jag hade dock önskat att man kunde trumma i samma tempo en längre stund. Redan efter några sekunder har man ett så högt tempo att ingen i publiken kan hänga med. Tycker förresten speakerbordet kunde ha bättre samspel med klacken. Ibland när klacken försöker få igång publiken så spelar man helt plötsligt musik och dränker klacken,

Och Lindesberg vann äntligen en match och tog därmed sista chansen att klara kontraktet. Det måste kännas skönt för de orangea. Kanske växer självförtroendet nu så att det kan bli ännu fler poäng.

Att Guif skulle vinna var väntat och det var väl lika väntat att det skulle bli jämnt mellan Ystad och Drott. Jag har ju dömt ut Ystad i den här bloggen, men man ligger trots allt på en sjätteplats.

Kristianstad verkar ha tappat lite av orken. Kommer man att sjunka i tabellen nu? H43 vann väl lite väl stort i måndags.

Axnér dominerade i gårdagens handbollsklubb. Programmet behöver en som säger ifrån. Men varför går Hellgren så ofta i försvarsställning? Tror inte att personkemin mellan är den bästa mellan Hellgren och Axnér. Jag tycker i alla fall att Axnér har mer koll på läget och framförallt så är han betydligt tydligare i sin analys och i sina åsikter. Hellgren är lite väl flummig. Men jag tycker fortfarande att Handbollsklubben behandlar ämnena alldeles för kortfattat. Det känns inte seriöst när man aldrig går på djupet med någonting.

Av det behandlades igår så vill jag bara säga att jag håller med Axnér om att förbundet varit dåliga på att marknadsföra VM utanför handbollskretsen. Det verkar som om man tror att bara de redan frälsta är intresserade av ett VM. Annars hade man väl försökt att marknadsföra VM på andra ställen än i handbollshallarna.RSS 2.0