Lugi igen

Jag har bedrivit en kampanj mot damtränaren i Lugi, Dragan Brljevic, sen han tog över damlaget. Det berodde delvis på att jag inte gillade Lugis sätt att sparka Niklas Harris och ta in Dragan. När man bedriver en kampanj så riskerar man också att stå med en dumstrut på huvudet, vilket i och för sig inte är helt ovanligt för mig. Den stora risken är att man som bloggare riskerar att sälja ut sitt eventuella förtroendekapital. Och om jag ska vara ärlig så vet jag inte hur stark hans position är i laget, hur bra han är på att utveckla spelare eller hur taktiskt driven han är, även om jag har mina tvivel. Jag kan mest gå på det jag ser eller hör.

När det gäller coachningen på matcher så tycker jag att han agerar märkligt. Han verkar bara ha två lösningar på problem som dyker upp under matcherna: att skälla på spelarna och att byta ut dem i rasande tempo: in och ut och på nya positioner. Jag tror inte att någon av metoderna skapar ett självförtroende hos spelarna. Och när dessa två metoder inte funkar så blir han fullständigt apatisk och handlingsförlamad. Skillnaden mot Skövdes tränare under slutet av matchen var påtaglig. Engagemang ställdes mot uppgivenhet. 

Och jag gillar framförallt inte att han aldrig tar på sig någon skuld när det går knackigt. Det hade varit klädsamt om han någon gång kunde erkänna att han kunde gjort något annorlunda. Istället så skyller han alltid i från sig. Årets ursäkter har varit: nya spelare som är för dåligt utbildade som handbollsspelare, nya spelare som inte kommit in i laget eller spelet, skador på spelare och spelare som inte vågar ta ansvar. Men en del av dessa skäl kan faktiskt bero på Dragan själv, men den tanken verkar inte ha slagit honom.

Och naturligtvis skyllde Dragan förlusten igår mot Skövde på skador och spelare som inte vågar ta ansvar. Förutom att jag inte gillar att man hänger ut spelare i pressen så kan ju också tycka att han borde inse att han kanske skulle jobba mer med att ge spelarena självförtroende så att de vågar ta ansvar.

Men än en gång. Det kan mycket väl bli en finalplats ändå. Men för det måste man först repa mod och hantera pressen i returmötet i Skövde.


Skövde igen

Herrarna från Skövde följde i damernas fotspår och vann inte helt oväntat mot Sävehof. Vilken start bortalagen har gjort i årets slutspel. Det var bara Malmö som stupade på målsnöret. Det är tydligen ett bra tändmedel att bli vald som moståndare. Det kan mycket väl bli några oväntade semifinaler. Men jag tror fortfarande att Guif vinner i tre raka. Övriga lag kommer att få fajtas betydligt mer för en semifinalplats.

Kvalserien känns också helt öppen. H43 och Hammarby hänger verkligen löst. Det blir kanske tre helt nya lag i elitserien nästa år. 


Hoppsan

Märklig match med två ansikten i Lunds arena idag. Det började som väntat med att Lugi dominerade i första halvlek och segern kändes kassaskåpssäker men sen vänder Skövde allt i andra halvlek genom att spela mer offensivt i försvaret. Och märkligt nog så fick man också mycket lättare att göra mål på Lugi. Skövde kunde faktiskt ha avgjort redan under ordinarie speltid men Lugis målvakter höll Lugi kvar i matchen. Men det gick till förlängning och där var Skövde det helt klart det bästa laget bl a genom storspel av dotter Wislander. Sett över hela matchen så var segern rättvis.

Jag tror fortfarande att Lugi fixar en plats i SM-finalen men man är illa ute nu. En förlust borta mot Skövde och säsongen är slut. Det skulle vara ett klart underbetyg till Dragan Brljevic. Jag tror att han är det största hindret för att nå en SM-final. Med en sådan fantastisk trupp som Lugi har till sitt förfogande så borde det inte gå att missa en final. Men det är inte mycket till spel som laget presterar, utan det mesta handlar om spelarnas individuella skicklighet. Och en skada på Sabina Jacobsen borde inte heller märkas så mycket på spelet. Det var intressant att se hur passiv Dragan blev på slutet när han hade skällt färdigt på sina spelare utan att det hjälpte. Då fanns liksom inget mer att komma med. Jag är rädd att det inte räcker med att värva en massa bra spelare för att nå guld. Det hade inte skadat med en bättre tränare också. Mycket handlar om psykologi. Det är tydligt att se hur mer harmoni som motståndarlagen brukar utstråla.  

Publiksiffran under 800 åskådare var inte heller något att hurra för. Men matchtiden 18.00 var väl lite för tidig. Tar Lugi fram kämpaglöden så ska nog det här gå att vända. Dags att jobba alltså. 

Zoran

Zoran Roganovic vann ju som vanligt skytteligan. Han lär ha varit och sett matchen mellan Ystad och Lugi ikväll. Är det månne dags för ett byte av klubb? Är det Ystad som lockar?

Vem ska bort

Måste också gratulera Lugis damer till värvningen av målvakten Emma Friberg från H43. Hon är en intressant målvakt med en riktig vinnarskalle. Men nu har Lugi fyra målvakter och det känns som minst en för mycket, så vem ska bort? Det lär väl bli Malin Hermansson.

Frågan är också om H43 kan behålla alla sina stjärnor? Om Vanessa Tellenmark och Ebba Engdahl vill utvecklas mer och kunna få chansen i landslaget så är det verkligen snart dags att gå till en bättre klubb.  

Bortalagens kväll

Äntligen slutspel och inte gick det som jag trodde ikväll, om man undantar Lugis vinst. Bortalagen spelade oväntat bra idag. I radion sa man att den stora skrällen var Lugis vinst men det måste väl ändå ha varit Malmös stronga insats borta i Eskilstuna. Det var verkligen imponerande att man lyckades pressa Guif så att matchen gick till förlängning. Men jag antar att det måste svida en del att Guif ändå lyckades vinna.

Matcherna mellan Kristianstad och Alingsås kändes på förhand öppna så det är inte helt förvånande att Kristianstad lyckades vinna borta idag. Det här blir tufft för Alingsås. Nu väntar Kristianstad hemma i sin orangea borg. Och Kristianstad har Lars Möller Madsen. Han kan på egen hand avgöra vilken match som helst.

Av rapporterna att döma så måste det ha varit riktigt härligt för Lugifansen att uppleva segern i Österporthallen eller Radonrucklet som Axnér kallar hallen. Lugis försvarsspel lysande under matchen och framförallt under första halvlek. Samtidigt som Ystad var ovanligt bleka. Var det nerverna som spökade? Men framåt var tydligen Lugis spel lika knackigt som vanligt. Det tar emot att göra mål i uppställt spel. Och det är egentligen rätt förvånande att Lugi lyckades vinna trots sin sedvanliga djupdykning i matchen när man inte gör några mål på många, många minuter. Enligt uppgift så gjorde även Lugis klack ett bra jobb idag. Det värmer ett vinrött hjärta. Jag hoppas att man gör ett lika bra jobb när damerna spelar i morgon och på herrarnas retur på söndag.

Måste bara än en gång lyfta fram Jakob Wikman-Modig i Lugi. Vilken utveckling han har haft under året! Från en tafatt och lite småklumpig spelare har han blivit en klippa i försvaret och dessutom riktigt duktig framåt. Det känns som om anfallarna i Lugi alltid har honom som en utväg när det kärvar i anfallsspelet. Det är liksom bara att slänga in bollen så fångar Wikman-Modig bollen. Jag tycker det är modigt av Lugitränarna att man från början trodde på honom och att han sakta men säkert fått växa in i rollen.

Det känns som om det blir nyckelmatcher redan i nästa omgång. Vinner Lugi och Kristianstad hemma så tror jag att semifinalplatserna är klart inom räckhåll. Och Malmö måste vinna för att inte Guif ska vinna i tre raka.

Nu får vi se om Skövde som bortalag också kan skaka om Sävehof i morgon.  

Kvartsfinaler

Hur går det i morgondagens kvartsfinaler?

Guif vinner enkelt mot HK Malmö med 7-8 bollar.
Sävehof slår Skövde efter visst besvär med 3 mål.
Lugi står för omgångens skräll och vinner mot Ystad med 2 mål.
Och Alingsås tror jag i kraft av rutin och hemmaplan slår Kristianstad med 3 mål.

Det svider att jag inte hinner åka med i Lugis supporterbuss. Fast jag hade antagligen inte varit särskilt välkommen. Jag får satsa på hemmamatchen på söndag.

Måndag

Har svårt med sommartiden första veckan. Känner mig ännu mer ur rytm än vad jag brukar. Finns väl en risk att bloggen blir om möjligt än mer gnällig än vad den brukar.

Magnus Grahn dristade sig till att påstå att Lugi inte går vidare i slutspelet för att tränarna inte hade fullt fokus på handboll, bl a så twittrade Axner för mycket. Oj, vad Magnus blev kritiserad för detta. Omvärlden tog fasta på det sistnämnda. Magnus var helt plötsligt en gammal och mossig person som inte hängde med i livet och som inte fattade att Twitter var en helt normal sysselsättning. Tänk så lätt det är att bli mobbad! Men problemet är att kritikerna missade vad Magnus egentligen ville ha sagt. Han menade:

1. har verkligen Lugis tränare fullt fokus på handbollen? All den tid som läggs ner på att twittra, delta i tv-sändningar och uttala sig i tidningar skulle man istället kunna lägga på Lugi.
2. är det bra komma med kritik mot laget och enskilda spelare på Twitter eller i tidningar istället för att hålla detta internt?

Och jag är också benägen att hålla med Magnus Grahn. Lite orolig blir jag för nästa säsong när Axnér tar över utan en egentlig erfarenhet som tränare. Är det bra för laget om han lägger ner en massa tid på annat?

Uffe Mohlin Fagerström, nu i HK Malmö, tipsade mig för några dagar sedan om www.svenskhandboll.se.  Att HEH: s sajt var lite trött senaste tiden beror tydligen på denna nya sajt. Jag tycker att det är en mycket bra idé att samla www.heh.nu, www.damhandboll.nu och www.handboll.info under en och samma hatt. Men när man samlar så mycket information på ett och samma ställe så ställs också nya krav på att sajten ska vara lätt att både söka information i och att navigera i. Vi får se om man lyckas med detta. Rent spontant vet jag dock inte om jag gillar själva utseendet. Sajten känns lite väl mörk och jag tycker det känns nästan lite töntigt med de två bilderna på vrålande Isabelle Gulldén och Kim Andersson.

Stort grattis till damlandslaget som är klart för EM. Matchen mot Österrike blev ju en lätt resa. Det känns mycket märkligt att man höll på att förlora borta. Kul att se Johanna Ahlm ösa in mål. Hon är på väg tillbaka i gammalt gott slag. Det var också roligt att få se Natalie Hagman sist av alla få chansen på plan. Jag är inte förvånad att hon hann göra sex mål på 15 minuter jämfört med Wiel Fredéns och Fogelströms sammanlagda två mål på 45 minuter. Professor Hellgren menade återigen att Hagman måste förbättra sin fysik och spänst för att platsa i landslaget. Men jag vet inte jag. Så jäkla dålig fysik har hon inte. Att hon ser loj och lite tung ut på plan beror nog mest på att hon på lirares vis inte lägger ner mer energi på plan än vad hon tycker att hon behöver. Men jag kan nog hålla med om att hon skulle behöva bli lite mer aktiv på plan. Hellgren påstod också att Hagman hittills hade underpresterat i landslaget. Men det kändes som ett oärligt påstående. Så många chanser har faktiskt inte Hagman fått. Det har bara handlat om några enstaka inhopp och hon var som bekant inte ens med i VM-truppen. Hellgren tycker att Wiel Fredén är given i landslaget men jag är mer tveksam. Jag tyckte inte att hon var så bra i VM och det stör mig att hon bara kan två saker: springa relativt fort och hoppa in och skjuta i det långa hörnet. Det gör henne väldigt lättläst av en bra målvakt. Det är en himmelsvid skillnad från Hagmans verktygslåda och förmåga att verkligen göra mål. För mig är det Hagman som är gjuten i landslaget. Och jag fattar fortfarande inte vad Hanna Fogelström gör i landslaget. Det ska inte räcka med att spela i Sävehof för att bli uttagen. Men tyvärr så är det ju lättare att komma med ju närmare Göteborg man spelar. 

Hur kunde O/V missa den givna platsen i elitserien? Det kändes väldigt onödigt att förlora borta mot Warta. Nu blir det ett ovisst kval istället. Och kvalet rivstartade med att H43 åkte på en snyting borta mot Västerås/Irsta. Kul att Västerås/Irsta har några ex H43:are i laget. Det måste kännas extra skönt att slå ett lag där man inte riktigt fick chansen. Det kan mycket väl bli ett riktigt jämnt och ovisst kval. Lagen från allsvenskan är nog ovanligt bra i år. Jag tror att Aranäs fixar förlängt kontrakt men både Hammarby och H43 kan nog få det tufft. Det skulle väl kännas jäkligt surt för båda lagen att först samla in pengar så att man klarar licensen och sedan ändå åka ur serien. Men det hänger väl egentligen ihop. Har man ont om pengar så får man också problem med de sportsliga resultaten. 
  
Det blir verkligen intressanta veckor framöver med både kval- och slutspel.


Slutspel

Drott föll med flaggan i topp mot Skövde. Men missade ändå slutspelet. Fast jag tycker inte att det är ett lika stort mysterium som Magnus Grahn hävdade flera gånger under gårdagens tv-sändning. Det är trots allt inte särskilt stor skillnad mellan många lag i elitserien. Och i en jämn serie är det inte så konstigt att Drott denna gång missade slutspelet. Drott missar helt enkelt slutspelet för att man i år inte varit tillräckligt bra.

Och tack vare H43:s hjälpande hand så klarade Hammarby kontraktet. Hammarbys storvinst borta mot H43 blev avgörande och en annan hjälpande hand gav Zoran Roganovic som var en av dem som köpte årskort till Hammarby.

Men vilka märkliga turer det har varit med elitlicenserna i år också. När ska handbollen få ordning på regelverket och verkligen hitta en linje som man vågar följa? Handbollen har verkligen mycket att jobba med. Ibland så känns det fullständigt hopplöst. Ärligt talat så tvivlar jag på att handbollen har den nödvändiga förmågan och kraften för att utvecklas.

Men slutspelslagen blev alltså:
Guif-Malmö
Sävehof-Skövde
Ystad-Lugi
Alingsås-Kristianstad

Guif slår garanterat ut Malmö. Troligen i tre raka matcher.

Sävehof får svårare mot Skövde. Men det krävs antagligen fyra matcher.

De två andra kvartsfinalerna känns mer ovissa.

Lugi fick antagligen det lag som man har störst chans mot. Ystad är naturligtvis favoriter men det kan mycket väl gå till fem matcher.

Den andra kvartsfinalen känns ännu mer öppen. Det är fräckt att det är två lag med elitseriens bästa publikstöd som möts. Det ska bli häftigt att följa. Och det känns hopplöst att gissa vilket lag som går vidare, men måste jag satsa en slant så skulle det trots allt bli på Alingsås. Alingsås har en större vana vid slutspel samtidigt som Kristianstad känns lite väl ojämna för att vinna i en matchserie. 

Till sist. Guifs tränare fick frågan igår varför man hade vunnit serien. Han svarade att det är för att Guif hade satt upp målet att bli bäst. Varför är det inte fler lag som vågar spänna bågen på det sättet? 


Olika kval

Truppen för herrarnas OS-kval offentliggjordes igår. Det var väl inga större överraskningar men det är kul att Tobias Aren ges chansen att visa upp sig. Det känns också vettigt att bara ha två målvakter med i truppen och att Mattias Gustafsson är tillbaka. Andreas Nilsson må vara en talang men EM visade att han fortfarande saknar en hel del för att lyckas internationellt.

Det känns lite otäckt med kvalet. Jag får lite dåliga vibbar. Det är tur att Sverige har hemmaplan för Ungern och Makedonien är inga lätta lag att slå. Men det vore ett stort misslyckande om man inte skulle kunna klara av bli tvåa. Det hade varit riktigt roligt att ha två landslag i OS. Hoppas nu att Scandinavium fylls trots att matcherna också går på tv. 

Kval känner nog flera lag idag. Kommer Hammarby ändå att behålla sin elitlicens? Kommer man att ha något att spela för idag mot Lugi? Vilket lag åker ut direkt? Och klarar Lugi av att behålla sin slutspelsplats eller går Drott förbi? Det är tre intressanta matcher. 

Men det finns fler matcher som är intressanta. Det ska bli kul att se hur Malmö står sig mot Guif. Och hur Kristanstad står upp mot Alingsås. Två matcher som ger en fingervisning om hur det kan gå i slutspelet.

Elitserien känns ibland som en lång transportsträcka men nu är snart slutspelet här. Det är dags att verkligen prestera.

Pinsamheter

Det var visserligen väntat att Hammarby inte får sin elitlicens beviljad och åker ur elitserien men att liganämnden offentliggör detta före sista serieomgången är ovanligt klantigt till och med för handbolls-Sverige. Man hade dessutom stöd av stadgarna att vänta till på torsdag i denna vecka, så varför valde man att informera redan nu? Känns mycket märkligt. Hur kul är det för Drott att veta att Lugi möter ett Hammarby som nu inte längre har något att spela för?

Inte heller oväntat så kommer "Kos" tillbaka som tränare i H43. Har för mig att jag anade detta i min blogg i vintras när det blev klart att "Kos" fick lämna Skjern. Men det var dåligt av H43: s styrelse att inte informera nuvarande tränare Tomas Westerlund om att han skulle ersättas av Veroljub Kosovac. Nu fick Tomas beskedet i massmedia istället. Det tyder på viss feghet från H43: s styrelse.

Känns inte HEH: s hemsida tröttare och tröttare? Det är färre intressanta artiklar och jag tycker det är dåligt att man inte uppdaterar resultat och tabeller samma dag som matcherna spelas. Känslan blir att inte ens HEH brinner för handbollen och sin egen verksamhet. Var det detta som skulle bli resultatet av Peter Gentzels uppdrag?

Men frågan är om inte den största pinsamheten är Sävehofs första halvlek mot AG Köpenhamn igår. Snacka om utskåpning. Det gjorde ont ända in i själen att se klasskillnaden mellan Sveriges och Danmarks bästa lag. Sverige ligger långt, långt efter. AG Köpenhamn var bättre i allt. Det hängde en stor Sävehof-tröja i Scandinavium med texten Svartgul magi. Tajmingen kunde varit bättre för mycket till magi var det sannerligen inte från Sävehof.  


Märkligheter

Det finns vissa saker som är svåra att förstå i handboll.

Man får inte stå i målområdet när man gör mål. Men ändå så är det mer regel än undantag att mittsexorna ligger i målområdet eller rent av tar flera steg inom målområdet och ändå blir målen godkända. Och det är rätt många mål som godkäns under matcherna fast spelarna trampar på linjen.

Det är inte tillåtet att dra i tröjor men det görs hela tiden. Tröjorna kan till och slitas sönder i bitar utan att det blir en enda avblåsning.

Och man ska åka ut om man slår någon i ansiktet men ibland så blir det bara gult kort.

Det är rätt svårt att förklara för de som inte är inbitna handbollsfantaster.

Men det märkligaste av allt är antagligen offensiva fel eller stürmerfoul (och då menar jag inte den här bloggen). Det känns som om domarna i Sverige har svårt att bedöma när de ska blåsa eller ej. Ibland så räcker det att nudda en motståndare för att man ska bli avblåst. Ibland kan man fullständigt mosa motståndaren utan att det blir ett domslut från domarna. Och det underlättar om man skriker något samtidigt som motståndaren rör vid en. Det ökar chansen betydligt att få med sig domslutet. Men det blir lätt lite fånigt när försvararna ropar högt utan att det är någon som helst kroppskontakt.

Vi som gillar handboll brukar bl a säga att det är så skönt att man inte filmar i handboll. Men just när det gäller offensiva fel så filmas det i varje match. Jag blir faktiskt lite oroad. Med tanke på hur svårdömt handboll är så skulle det bli fullständigt omöjligt för domarna att döma om filmandet skulle öka.

 

Skam

Vad höll H43 på med igår? Jäkligt schysst mot Caperiotumba att skänka bort två poäng till Hammarby, så att Hammarby kanske slipper åka ur. Hur kan H43 ligga under med 22-8 i paus mot bottenlaget? Det är ren skandal och fullständigt obegripligt. Och hur kul kan det ha varit för de fåtaliga H43 fansen?

Guif ville tydligen vinna serien i år och kom med ett bra lag till Halmstad. Det blev vinst för Guif och nu ligger Lugi på en slutspelsplats men det kommer att vara ovisst in i det sista. Lugi kan mycket väl förlora mot Hammarby borta även om jag tror att bottenstriden är avgjord nu. Jag kan aldrig tänka mig att Caperiotumba vinner mot Ystad i sista omgången.

Övriga matcher igår var märkligt jämna. Alingsås vann med uddamålet borta mot Malmö. Men då ska man veta att Malmös båda mitt sexor var borta. Sebastian Geissler är ju långtidsskada och nu kunde inte heller Mirsad Pecikoza spela. Och man hade dessutom Richard Eriksson febersjuk. Det visar ändå på en viss styrka från Malmö.

Kristianstad spelade oavgjort hemma mot Sävehof. I en match där Sävehof var lite väl loja i första halvlek. Kristanstad var nära att vinna men Sävehof lyckades kvittera i slutet. Kristianstad är mycket upp och ner just nu. Det känns som ett lotteri att möta dem, åtminstone på deras hemmaplan. Vem vill möta dem i ett slutspel?  

Skövde vann med ett mål mot Aranäs. I en match som lär ha varit rätt avslagen. Men vilken usel publiksiffra: 317 personer i elitserien är inget att hurra för. 

Nu är slutspelet snart här. Vilka lag är minst slitna eller har minst skador? Det är väl så viktigt som att ha enstaka bra spelare. Men frågan är om något lag kan stoppa en SM-final mellan Sävehof och Guif. 

Hoppet lever

Lugi tog chansen till slutspel igår genom att vinna hemma mot Caperiotumba. Men det gick ju inte helt smärtfritt. Det var jämnt i första halvlek men sen ryckte Lugi loss i andra halvlek delvis hjälpt av ett antal onödiga utvisningar på Caperiotumbaspelare. Bäst i Lugi var Niklas Gudmundsson som visade en vilja som jag hade önskat att fler Lugispelare skulle haft under säsongen. Men Lugi spelade inte särskilt bra igår. Det var många onödiga tekniska fel och man var lite väl passiv och avvaktande i försvarsspelet. Högerkanten med Tingsvall och Meijer var inte så lyckad. Meijer gjorde ett mål på fem lägen och det håller inte. Finns det verkligen inte något alternativ till Meijer på kanten? Men som sagt, hoppet om ett slutspel lever fortfarande.  Nu åtestår att se om Guif gör som förra året och väljer Drott istället för Lugi i ett slutspel genom att ställa upp med ett B-lag i matchen mot Drott, så som man gjorde förra året. Så Lugi ska inte vara för säkra på att Guif vinner mot Drott.

Hade jag suttit i Lugis styrelse så hade jag varit bekymrad över publikintresset. I en viktig match med gratisinträde så kommer det inte fler än 1720 åskådare. Det tycker jag är för dåligt.

Men jag gillar att Lugi har lite roligare inramning på matcherna. Jag gillar att det finns både cheerleaders och pausmatch i Dodgeball. Frågan är om inte kvällens höjdare var ett av Dodgeball-lagens kläder. Kvällens bottennapp var mannen som hade ställt sin svarta Ferrari på snedden med halva bilen innanför en handicapruta precis utanför entrén. Han lyckades bara bevisa att idioter också klarar av att skaffa sig en Ferrari.


Ödesmatcher

Nu i seriens slut blir nästan alla matcher viktiga. Idag så säkrade Kristianstad slutspelsplatsen men det gick ju inte helt problemfritt mot H43 som stretade emot riktigt bra i 3/4-delar av matchen. Spelar H43 på det viset klarar man kontraktet i kvalspelet.

Och Lugi vann klart i måste matchen mot RIK och har därmed helt plötsligt ett bra läge för att nå slutspel. Om man nu inte snubblar mot Caperiotumba eller Hammarby som antagligen är beredda att göra allt för att undvika nedflyttning. Sponsorerna bjuder på inträdet när Lugi möter Caperiotumba. Men även om det är gratis så är jag rädd att det ändå inte kommer så många till Arenan. Så jag lär väl bli lika besviken som vanligt över Lundabornas oförmåga att stötta sitt lag.

Och i den verkliga ödesmatchen så vände Caperiotumba ett underläge till seger. Inte helt oväntat. Nu har verkligen Hammarby kniven på strupen. Är Hammarbys tid i rampljuset slut nu? Jag är inte säker på att man klarar av att komma tillbaka om man åker ur. Det lite märkliga är att Lugi faktiskt kan avgöra vilket lag som åker ur om man nu skulle förlora mot ett av lagen. 

Lugis damer fick däremot stryk idag hemma mot Heid. Det kanske berodde på att Sabina Jacobsen skadade sig under matchen. Känns lite oroande om Lugi är så beroende av Sabina. Men det var kanske en nyttig förlust, en sk väckarklocka. Man måste ju trots allt anstränga sig för att nå SM-finalen.

 


En match att minnas (tyvärr)

I programbladet inför matchen mellan Lugi och Skövde skrev Lugis sportchef att idrott är som bäst när det betyder något och att det skulle bli en rolig match. Det skulle bli en match att minnas. Nog blev det en match att minnas, även om man helst skulle vilja glömma, men särskilt rolig blev den inte. Åtminstone inte för Lugifansen. Kommentarerna var inte nådiga på läktarna efteråt. Jag hörde kommentarer som: "skandal", "bedrövligt", "värdelöst" och det var många som gick flera minuter före slutet.

Redan när jag kom in i hallen så insåg jag att det här skulle bli en jobbig kväll. Det var glesare på läktarna än till och med vad en negativ jävel som jag hade väntat mig. Jag blev så besviken att jag funderade på att lägga ner mitt handbollsintresse. Det kändes helt plötsligt så jäkla omöjligt att någon gång under min återstående livstid att få uppleva ett herrlag från Lund i en SM-final. För det är ofattbart att det inte kommer fler och stöttar sitt lag i en match som betyder så mycket. Vill man inte ställa upp så när det går emot är man inget riktigt fan. Och det är som vanligt lika obegripligt att Lugi inte anstränger sig mer för att locka publik till viktiga matcher. Lugis ledning fortsätter sin vana att agera passivt.

Samma passivitet präglade tyvärr även Lugis spelare under första halvlek. Var det nerverna som spökade för Lugi? Ansvaret faller tungt på Lugis tränare som inte klarade av att omvandla matchens betydelse till en positiv känsla till skillnad från Skövdes ledare. Matchen avgjordes redan under första halvlek. Till skillnad från Alingsås under senaste hemmamatchen kunde Lugi inte komma tillbaka men man gjorde faktiskt ett allvarligt försök i början av andra halvlek. Man lyckades komma så nära som till två måls underläge. Tänk om man hade haft den inställningen under första halvlek. Men sen tog kraften slut och Skövde kunde enkelt dra ifrån igen. 

Nu har Lugi hamnat i ett utsatt läge. Det blir svårt att nå slutspelet och man kan faktiskt hamna i kvalserien. Och som man spelade idag så får man verkligen hoppas att man undviker kvalserien. Nästa match mot RIK blir en riktig nyckelmatch. Förlust där och chansen till slutspel är förbi.

Lugi lär behöva vinna alla de tre återstående matcherna och det verkar inte laget ha tillräcklig mental styrka för att klara av. Och jag som i ett inlägg för inte så länge sedan trodde att Lugi skulle nå slutspelsplatsen med en poäng mer än Drott. Men jag hade totalt missat RIK som mycket väl också kan klara av att gå till slutspel.   
Onsdag

Tänk vilket lyft Ystad har gjort i år och tänk vilket genomslag en tränare kan göra. Mats Engblom har verkligen gjort avtryck. Kul! Men även vinsten igår mot Guif imponerar så är jag tveksam till om det blir SM-final i år. Men vem vet? Laget har i alla fall tillräckliga kvaliteter. Och nu har ju även Jim Gottfridsson börjat visa vilken fantastisk talang han är.

Nu gäller det för Lugi att börja plocka poäng om man vill gå till slutspel. En vinst mot Skövde hemma idag kan behövas. Jag hoppas alla Lugifans kommer till Arenan och stöttar sitt lag. Men det lär det väl vara som vanligt att publik försvinner när det går lite tyngre och laget behöver stödet som mest. Men som tur är för Lugi så förlorade Drott igår mot Sävehof. Drotts svårare program på slutet kan mycket väl rädda Lugi till ett slutspel.

Men det lär i alla fall bli tre skånelag i slutspel i år. Malmö och Kristianstad är troligen klara nu. Och jag tycker att det känns riktigt bra. Det är kul när lag som vill utvecklas och som flyttar fram gränserna också lyckas. Och Kristanstads fantastiska publik är verkligen värda ett slutspel. Och visst borde Sveriges tredje största stad ha ett bra handbollslag. Det borde vara bra för handbollen. Och sakta men säkert så närmar sig HK Malmö toppen.

Alingsås blir jag inte klok på i år. Det är ju värst vad man spelar ojämnt. Laget känns inte lika hett som förr i tiden. Hur står det egentligen till internt?


En match i tv

Ja, jag såg naturligtvis matchen mellan Guif och Lugi. Det var väl en rätt bra match och Lugi gjorde ett hyfsat motstånd mot ett lag som trots allt är bättre. Det var inte den här matchen som skulle rädda Lugis slutspelsplats. Då svider förlusten mot H43 och den tappade poängen mot Alingsås mycket mer. Kommentatorerna drog slutsatsen att Lugi är svagt på nio meter. Och det stämmer. Chansen till en framgångsrik säsong försvann när Lugi inte lyckades värva ett komplement till Albin Tingsvall. Och när dessutom Tingsvall inte har varit särskilt lyckad i de senaste matcherna, så blir det svårt för Lugi att ta poäng. Vi Lugifans får hoppas på bättre värvningslycka nästa år. 

Men matchen i all ära, det som jag tyckte var mest intressant var diskussionen om varför Lugi som i jämförelse med många klubbar har en hyfsad ekonomi och en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet inte lyckas bättre i seniorsammanhang. Det är en fråga som jag faktiskt tror att man internt i Lugis också ställt sig. Men tyvärr så tror jag inte att man idag har förmågan att finna lösningen. 

Jag vill inte säga att jag vet vad som är fel men jag ser i alla fall några faktorer till varför Lugi inte lyckas bättre. (På herrsidan kanske jag ska tillägga för det damerna kan mycket väl gå till final i år.) Det här är känsligt. Lugi utmärker sig inte direkt för att vara öppna för kritik.

Klubbkänsla/kultur. Jag efterlyser fler aktiva i Lugi som brinner för klubben. Jag tycker det är märkligt att den sektion i Arenan som är vikt för ledare och sponsorer ofta är så glest befolkad. Och varför är det så få ungdomslag som kommer och tittar? Det är något som känns fel. För många ungdomsledare tänker nog mest på sina egna ungdomslag och har man dessutom egna barn i laget så ligger huvudfokus där. Kanske skulle man ha ett större fokus på klubben som helhet. Jag tycker också att Lugi saknar den där viljan att verkligen bli bäst. Det är precis som om det räcker att ha bra ungdomslag och att vara bäst i stan. Vem vet? Kanske är det för många akademiker i Lugi.  

Professionalism. Även om Lugi i mångt och mycket jobbar mer professionellt än H43 så finns mycket mer att bli bättre på. Jag har inte glömt att nuvarande ordföranden i sitt premiärtal utlovade ett arbete med att lyfta Lugi organisatoriskt, men inget har väl hänt? Och det är rätt symptomatiskt för Lugi. Mycket rullar på som man alltid har gjort. Det saknas kraft eller vilja att prova nya vägar. Jag tycker också att styrelsen är för anonym. Den borde synas mer i föreningen. Och den verkar också anstränga sig för lite att lyfta Lugi. Var finns visionerna och målsättningarna? Det verkar vara ett helt annat drag i Malmö, Kristianstad och Ystad. Och frågan är om inte H43: s kris gör att de blå också fylls av ny energi. Lugi känns i jämförelse som en rätt trött och sömnig klubb.

Bekvämhet. Jag tycker också många ungdomsspelare inte verkar vilja göra den satsning som krävs för att bli en bra seniorspelare. Det verkar som om man är nöjda med att ha spelat ungdomshandboll. Och samma anda tycker jag mig också ha sett i A-laget. Det finns exempel på spelare som inte tränar som man ska och som inte lever som man bör. Och jag har aldrig gillat att spelarna har haft stort inflytande på valet av tränare. Jag hävdar fortfarande att Lugis bästa tränare de senaste åren är Lars Friis-Hansen. Men han ställde ju för stora krav både på spelare och klubb så han fick ju inte vara kvar. Men kanske skulle man varit lite mer tillmötesgående? Då kanske Lugi hade nått fler framgångar.

Kontinuitet. Jag tycker definitivt att Lugi byter tränare för ofta. Du har som tränare max två år på sig att lyckas med ett lag där du ofta inte ens får ett tillräckligt bra material att jobba med. Det är naturligtvis alldeles för kort tid. Jag önskar att Lugi lät en tränare få några år på sig även om det går lite knackigt i början. Undrar hur långvarig Axnér blir?
  
Spelarutveckling. Det känns som för många spelare stannar i sin utveckling när de kommer till Lugi. Men man kanske kommer in i klubbandan att det inte är så viktigt att bli bäst. (Men jag måste trots allt säga att Nemanja Milosevic har blommat upp i år.) 

Oavsett vilka orsaker det finns, så kan man inte bortse från det uppenbara att Lugi borde kunna prestera mer med tanke på alla talanger som klubben får fram. Och en seriös klubb som vill bli bättre borde ta tag i detta. Vi får se om den nya inriktningen med Zanottis som tränare för spelarna som är på gränsen till A-laget innebär ett lyft. Men det räcker naturligtvis inte bara med denna åtgärd för att utveckla Lugi. Tänk om styrelsen kunde prestera en åtgärdsplan med målet att att vinna SM-guld 2016. Det hade varit något.


   

RSS 2.0