I gång igen

Så är herrarnas elitserie igång igen även om Malmö tjuvstartade mot Ystad i helgen.
 
Matchen mellan H43 och Kristianstad verkar ju ha varit en märklig upplevelse. H43 ledde länge klart men de sista tio minuterna verkar ha varit spel mot ett mål och Kristianstad lyckades vinna stort. Vad hände med H43 i slutet? Ett mål på de sista 17 minuterna?! Tog krafterna slut eller tog nerverna överhanden?
 
Lugi ryckte också loss i slutet och vann äntligen mot spöket Malmö. Jildenbäck visar allt oftare att han är bättre än den Kristian Meijer som Magnus Grahn i ett anfall av tillfällig sinnesförvirring tog med i Veckans lag. Det känns fortfarande som en av de märkligaste uttagningarna till laget som gjorts.
 
Var det Lugis och Kristianstads bredare trupper som avgjorde igår?
 
Drott knep två viktiga poäng mot Hammarby och har kvar slutspelschansen. Men det blir tufft att nå dit. Men vem vet Hammarby kanske får en tung vår. 
 
Slutspelschansen verkar däremot borta för Ystad som är helt under isen. Vad har hänt i laget? Allt handlar inte om skador eller sjukdomar. När får tränaren sparken?
 
Såg att Glenn Andersson slutar med handbollen efter säsongen. Serien blir då en profil fattigare. Har en viss förkärlek för tuffa och småfula linjespelare.
 
 
 
 

Ett kort omdöme

En kort sammanfattning av svenskarnas insats i EM.
 
Som helhet är det godkänt. Vi är antagligen inte bättre som nation utan plats sju är som väntat. Laget gjorde en riktigt bra match och det var mot Kroatien. Sen hade grabbarna två bottennapp mot Ryssland och Polen. Matchen mot Frankrike gjorde möjligen gott i spelarnas själar men i ärlighetens namn så hade vi aldrig vunnit den matchen om den betytt något.
 
Spelmässigt så hade jag önskat mer från våra nior. Man hade märkligt svårt att få med kantspelarna i matchen. Det var alldeles för få utspel till Petersen och Zachrisson. Målvaktsspelet var godkänt med nådde aldrig de riktigt stora höjderna. Vi hade behövt få ut mer av målvakterna. Försvarsspelet i övrigt var den bästa lagdelen.
 
Mattias Andersson och Johan Sjöstrand gjorde inte bort sig, men jag hade förväntat mig mer av båda målvakterna. Ingen av dem gjorde en stormatch. Bästa insatsen gjorde Mattias i första matchen mot Montenegro.
 
Jernemyr och Karlsson var bäst i laget som förväntat. Men nog börjar Jernemyr tappa lite.
 
Källman skötte sig i försvaret men fick inte mycket speltid framåt. Mot Frankrike började han visa lite av den gamle Källman framåt.
 
Kim EdR var största besvikelsen för mig. Han har gjort en bra säsong i Tyskland men var alldeles för ojämn i EM. Han är som bäst när han kommer i fart och stegar förbi försvararna. Då är han i världsklass. Men när han lufsar fram och hellre går i sidled eller har ryggen mot motståndarmålet då är han inte särskilt bra. Kanske hade han ont i handen ändå för han sköt alldeles för få skott utifrån.
 
Johan Jakobsson tyckte gjorde vad man kunde förvänta. Han har ett jäkla bra skott om han får ta sina tre steg, hoppa och skjuta ostört. Även om jag kan tycka att han borde lära sig att se vad målvakten gör och vända skotten ibland. Men får han inte vara ifred så ser man hans begränsningar. Det är inte mycket lir i grabben. Inga finter, inga underhandskott, inga skott vid sidan av försvararna, inga genombrott etc.
 
Zahcrisson var den största positiva överraskningen. Vilket försvarsspel och vilken kämpe! Hans talang blommade äntligen ut i landslaget. Han visade vilken smart spelare han är på plan. Ekberg får svårt att ta tillbaka platsen.
 
Ekberg är en skugga av sitt gamla jag. Han måste nog byta klubb om han ska komma tillbaka. Jobbigt att se hur man kan tappa självförtroende och klass på så kort tid.
 
Petersen gjorde en helt ok insats. Missade tyvärr några viktiga straffar och det drar ner betyget.
 
Bäst i laget var Andreas Nilsson! Vilken insats framåt från linjen! Imponerande. Först nu förstår jag vad Staffan och Ola sett i honom.
 
Larholm är helt klart i karriärens utförsbacke. Men gjorde en bättre insats i EM än i träningsmatcherna. Slutbetyget är godkänt.
 
Mitt niorna var också helt ok. Lukas Karlsson fick mest speltid och var farlig framåt. Men får ta en del av ansvaret för att anfallsspelet kärvade rejält i några matcher och för att spelet blev så mittcentrerat. Fahlgren fick inte så mycket speltid men kändes lite tunn när han spelade, men helt ok ändå. Båda har dock en lång bit kvar till Duvnjaks standard.
 
Jesper Nielsen och Magnus Persson gjorde inte bort sig men är svåra att bedöma eftersom de inte fick mycket speltid.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Frankrike är Frankrike

Skrev i förra inlägget att Frankrike är Frankrike. Men jag trodde egentligen inte så mycket på det. Men visst hade jag fel. Frankrike visade åter igen att man är unika. Handboll handlar mycket om det mentala. Det gäller att ha självförtroende, att våga och att vilja. Det har Frankrike i överflöd. Alla segrar har gett dem en grundmurad övertygelse om att de inte kan förlora. Danmark är troligen det bättre laget men storförlusten mot Spanien förra året satt kvar i spelarnas medvetande. Där Frankrike lyfte sig i finalen vek istället Danmark ner sig. Wilbek må vara en av de mest framgångsrika tränarna i historien men har ändå misslyckats i tre av de fyra senaste finalerna som Danmark spelat. Det säger trots allt något om honom som coach.
 
Och det säger något också om Ola och Staffan. De misslyckas också med att bygga upp ett självförtroende i landslaget. Det kanske är dags att börja prioritera vinnarskallar i landslaget.
 
Niklas Landin togs ut i All star team. Vad ska man säga om det efter finalen?
 
Undrar hur det ska gå nu när Wilbek blir sportchef och Gudmundsson tar över landslaget? Jag blir inte förvånad om samarbetet kommer att slira. För kommer Wilbek kunna låta bli att lägga sig i? Vi får se.
 
Jag kallade Luc Abalo för fuskare. Och det tycker jag fortfarande att han är men han visade också idag att han är en fantastisk spelare, så varför hålla på med dumheter?
 
Och så blev det klart med kvalet till VM i Qatar. Varför nu VM ska spelas där.
 

Här hela playofflottningen:

Ungern-Slovenien

Rumänien-Sverige

Polen-Tyskland

Grekland-Makedonien

Serbien-Tjeckien

Ryssland-Litauen

Bosnien Hersegovina-Island

Österrike-Norge

Montenegro-Vitryssland

 
Några matcher känns väldigt ovissa. Tyskland riskerar helt klart att missa ytterligare ett mästerskap.  Ungern mot Slovenien och Norge mot Österrike kan gå hur som helst. Och Sverige fick väl en hyfsad lottning. Det bör gå vägen även om Rumänien är på väg uppåt.
 
 
 
 
 
 

Snart final

Sitter och ser bronsmatchen i EM. Matchen är inte så avslagen som jag hade förväntat. Men Spanien verkar lite hetare och kommer väl att vinna. Båda lagen är säkert riktigt besvikna över att ha missat finalmatchen. För både Spanien och Kroatien var nära att spela final. Hade inte Marqueda i Spanien haft en fullständigt misslyckad dag så tror jag att han hade vunnit över ett Frankrike som såg lite tröttkört ut. Fattar inte att Marqueda inte byttes ut. Och jag tror att Spanien med Aguinagalde hade varit en svårare motståndare än Frankrike för Danmark i en final.
 
Och Kroatien hade Danmark nästan i brygga i inledningen av andra halvlek. Men Cupic missade en straff och två frilägen under första två minuterna. Här kunde Kroatien ryckt loss och det är inte omöjligt att ledningen hade räckt hela matchen ut även om kroaterna såg otroligt slitna ut. Förstår inte varför kroaterna inte spelade med Horvat istället för Cupic.
 
Även om Frankrike är Frankrike så är danskarna favoriter finalen. Danmark har kunnat vila sig genom turneringen eftersom de hade turen att först hamna i den enklaste gruppen, för att sedan hamna i den enklaste mellanrundan. Att kunna vila spelare brukar fälla avgörandet i slutet av mästerskapen.
 
Och vilken otrolig vilken hysteri det kommer att bli i broderlandet om det blir ännu ett guld. Ett guld kommer fullständigt att dominera dansk media de närmaste dagarna. Det är inte utan att jag blir avundsjuk på danskarna. Tänk att få bo i ett land där man uppskattar handboll och där man har landslag som regelbundet tar medaljer. Som svensk är jag så trött på all hockey i tv och att behöva vänta på framgångar för våra landslag.
 
All star team har tagits ut:
Goalkeeper: Niklas Landin (DEN)
Left wing: Gudjon Valur Sigurdsson (ISL)
Left back: Mikkel Hansen (DEN)
Centre back: Domagoj Duvnjak (CRO)
Line player: Julen Aguinagalde (ESP)
Right back: Krzysztof Lijweski (POL)
Right wing: Luc Abalo (FRA)
Best Defence Player: Tobias Karlsson (SWE)
Most Valuable Player: Nikola Karabatic (FRA)
 
Rätt märkligt att Aguinagalde utsågs till bästa linjespelare. Han har väl bara spelat i tre matcher och bara varit bra i två av dessa. Luc Abalo är också ett tveksamt val. Det sticker i ögonen att välja en fuskare till All star team samtidigt som det finns hur många bra kantspelare som helst i de andra landslagen som inte fuskar. Har svårt att tycka att en spela som med vilje ofta står i målområdet när han avslutar eller som också medvetet tar fler än tre steg ska tas ut till All star team.
 
Verkligen kul att Tobias Karlsson utsågs till bästa försvarsspelare. Det är han värd.
 
Ska samla ihop mig och ge betyg till Sveriges insatser men det får bli senare i veckan.
 
När det gäller EM som helhet så tycker jag att det är tråkigt att det bara finns fyra lag som kan ta medalj. Hade önskat att toppen varit lite bredare i handbollen. Det finns några saker som oroar mig: 
  •  att man hela tiden accepterar att kantspelare är nere när de avslutar
  • att filmandet bara ökar. T ex när det gäller att försöka få till offensiva fel eller att man låtsas få slag i ansiktet. Var ska det sluta?
  • att det har blivit ett rent lotteri när det gäller offensiva fel. Bedömningarna varierar från match till match, från domare till domare. Börja tycka att man måste se över den här regeln.
  • att det alldeles för ofta blir straff, varje miss av en mittsexa eller miss av spelare som stegar förbi på tvåorna i försvaret ger en straff
  • att domarstandarden är så ojämn
  • att läktarna är glest besatta i många matcher. Det finns alldeles för få handbollsfans i världen. Och hur många kommer att ta sig till Qatar?
  • gillar inte TV4: a inte satsar fullt ut på handboll och EM. Får hela tiden känslan att TV4 bara ser handboll som en billig utfyllnad i tv tablån. Satsar man på handboll så har man inte Daniel K som kommentator och man prioriterar inte webben på bekostnad av tv-sändningarna.
Och nu vann Spanien med uddamålet. Då är det alltså bara att ladda för finalen.
 
 
 

Lugi dam

Så här i skymundan av herr EM har Lugis damer enkelt slagit H65 Höör. Kan tänka mig att det var en skön revansch från förlusten i mellandagarna. Båda lagen följs åt i tabellen. I sina bästa stunder är Lugis damer bra. Lite mer jämnhet skulle dock behövas. Men kanske blir det bättre nu när man värvat Zorica Despodovska från Makedoniens landslag. Förhoppningsvis kan hon styra upp spelet som mittnia och vara ett hot som vänsternia. Känns som en bra värvning.

Fiasko

Vi var säkert många som inte trodde att Sverige kunde upprepa magplasket mot Ryssland. Men så blev det istället en ännu värre kollaps. Frågan är om inte detta var den sämsta insats ett svenskt herrlandslag någonsin presterat. Det här var värre än mot Polen i förra EM eller mot Ryssland i förrgår. Och jag tycker faktiskt att det är otroligt pinsamt. Polen är inget världslag. De håller ungefär samma standard som Sverige och vi ska inte behöva förlora på det här förnedrande sättet. När det handlar om en kollektiv kollaps så vilar ansvaret tungt på landslagsledningen. Det går inte att skylla på enskilda spelare. Jag fattar inte vad som hände och jag är garanterat inte ensam om min förvirring. Hur kan både anfallsspelet och försvarsspelet rasa samtidigt? Hur kan man i två matcher i rad göra två mediokra målvakter till världsstjärnor? Ingen av målvakterna behövde göra särskilt svåra räddningar. Det räckte att stå mitt i målet så blev de träffade av de svenska skyttarna. Även om jag i flera inlägg före EM varnade för att det skulle gå dåligt för landslaget så känns det ändå obegripligt med detta fiasko.
 
När ska landslaget lyfta? Det känns som om vi inte har kommit en bit närmare toppen sen senaste guldet 2002. Och jag börjar bli trött på att vänta på lyftet. I en intervju efter matchen sa Staffan Olsson att de brottat med landslaget ojämna spel hela tiden sen Ola och Staffan tog över. Frågan är om det inte är slutbrottat. Man har inte kommit ett steg närmare en lösning under alla dessa år. Är det inte kanske dags att ta in nya krafter? Och varför inte från Danmark? Det är ju inte mer än 10 år sedan Sverige åtminstone var lika bra som danskarna men nu är de skyhögt mycket bättre. Danmark tog in svenska tränare när man ville komma kapp Sverige. Nu kan det vara dags att svälja stoltheten och ta in tränare från Danmark.
 
Jag är verkligen orolig för framtiden. Vad händer med försvaret, den lagdel som trots allt är närmast världstoppen, när Karlsson och Jernemyr slutar? Vi är ju snart där. När ska vi hitta anfallsspelare som håller internationellt? Johan Jakobsson och Kim EdR har visat att de inte är några världsstjärnor. Det går inte att bygga ett landslag av klass på de båda. Kim saknar trots allt tempo, är ojämn i psyket och gör för många tekniska fel. Johan saknar varierat skytte och är också ojämn i psyket. Han slutar alldeles för ofta att skjuta i rätt lägen, utan passar hellre i sidled eller skjuter när han inte borde skjuta. När ska Ekberg få tillbaka självförtroendet? Eller har jag fått min misstanke bekräftad att han inte alltid tänker när han spelar? Jag är rädd att det som vi idag ser som ett misslyckande kommer att vara normal standard många år framöver. Sverige kommer att ligga runt tiondeplats internationellt och det kommer att dröja till nästa medalj i ett mästerskap. Om man nu ens kommer att ta sig till mästerskapen. Kanske dags att starta helt om och slänga ut gamlingarna och istället börja spela in unga talanger i landslaget?
 
Det här var verkligen en tung onsdag idag. Och ikväll väntar väl en ny förnedring mot Frankrike, även om jag tror att Frankrike kommer att ta det lugnt för att vila upp sig inför semifinalen. Känns inte särskilt motiverande att se matchen.
 
Kvällens intressanta match är istället Polen mot Kroatien. Vinner Polen så går man till semifinal och ska man gå efter resultaten mot Sverige så är Polen storfavoriter.
 
 
 
 
.
 
 
 

Mellanrunda

Så otroligt nära svenskarna var att upprepa "bedriften" att tappa en stor halvtidsledning igen. Vibbarna från Polenmatchen för några år sedan var tydliga. Men som tur är så gick det vägen. Men det är jäkligt märkligt att svenskarna åter igen kan drabbas av en sån här total kollaps. Men inte lär det hända ikväll mot Polen. Men jämnt lär det bli och jag är som vanligt inte lika säker på seger som många andra verkar vara, även om Polen sett trötta ut hittills i EM.
 
Danmark stormade vidare igår mot final och guld. Nu är semifinalen säkrad. Det börjar kännas som att det bara är Frankrike som kan sätta käppar i hjulet för de rödvita. Kan tänka mig att lyckan är stor just nu i Danmark. Det är nästan en fanatisk hysteri under matcherna. Med tanke på danskars inställning till invandrare så får jag en lite dålig smak i munnen av all nationalism.
 
Men vad gillar ni tilltaget att arrangörerna spelar musik för att egga på publiken när danskarna gjort något bra på plan, som mål, en räddning eller brytning? Känns nästan på gränsen till det osportsliga. Var ska det sluta?
 
Något som däremot har gått över gränsen till det osportsliga är alla filmningar. Handbollen brukar stolt säga att handbollsspelare inte filmar, men det var länge sen. Nu filmas det i alla lag och i alla matcher. Vissa lag mer än andra dock. Det gör mig förbannad, för domarna har det redan svårt att hänga med i allt som händer. Hur fasen ska de dessutom kunna se att någon filmar? Kanske är det dags att använda kameror under handbollsmatcher så att domarna kan se repriser. Eller så måste man göra något åt regeln för offensiva fel. Det är mest då det filmas och nu börjar det bli så löjligt att man nästan inte kan röra vid en motståndare utan att det blir frikast för det andra laget. Handboll är kampsport och det går inte att spela om man inte får ha kroppskontakt med en motståndare.
 
Kom förresten ihåg att danskarna klagade på tv-produktionen när VM gick i Sverige senast. Så jäkla lysande tycker jag inte att produktionen varit under EM. Det är t ex rätt många intressanta repriser som man missat att visa.
 
Tyckte att Kim Andersson gjorde ett bra inhopp som expertkommentator i helgen. Men inte tycker jag att Daniel K har blivit något bättre som kommentator. Vilken sopa! Han måste vara Sveriges sämsta handbollskommentator. Han är otroligt nog till och med sämre än Roger Blomqvist. Och jag tycker det är ett hån av TV4 mot handbollsfansen att låta honom hållas. TV4 säger sig satsa på handboll men nog känns det som om handbollen mest är utfyllnad. För krockar en EM-match med t ex fotboll så nog flyttar man på handbollen.
 
Och jag har med åren kommit att gilla Perlskog. Jag tycker faktiskt att det är riktigt underhållande att lyssna på honom och på hans samspel med Hellgren.
 
Nu är det dags att ladda för två nya poäng. Och sen en match mot Frankrike som kan rädda en semifinalplats om det går vägen. Men det känns ju tyvärr helt omöjligt för svenskarna att slå fransmännen. Men att komma bland de sex bästa i EM är inte heller fy skam, men då gäller det att först slå Polen ikväll.

Surt

Det är verkligen ingen skam att förlora mot Kroatien med uddamålet. Men det svider ändå för det här var en match som Sverige kunde eller till och med borde ha vunnit. Matchen avgjordes antagligen i första halvlek när man hade Kroatien i gungning men inte lyckades dra i från. Om jag minns rätt så ledde Sverige med två bollar när man fick straff och en utvisning för Kroatien. Straffen missades och Kroatien vann undertaligheten med två bollar och kvitterade. Där skulle Sverige ha ryckt ifrån. Men slarvade och drog på sig alldeles för många tekniska fel. Var man överladdade eller nervösa? Nu fick man istället jaga hela andra halvlek. Dödsstöten kom sen i andra halvlek när Jakobsson sin vana trogen inte vågade skjuta och istället slog en passning för hundrade gången till Lukas Karlsson vilken Buntic bröt och kontrade in 20-17. Så här nu i efterhand så är det egentligen rätt otroligt att Sverige kunde spela jämnt med Kroatien när båda ytterniorna var totalt osynliga. För det var inte bara Jakobsson som underpresterade, frågan är om inte Kim EdR var en ännu större besvikelsen. Han tillförde verkligen inte mycket framåt. Det är sånt här som skiljer bra spelare från stora spelare. För att bli en riktigt stjärna räcker det inte med att ha fysiska förutsättningar, talang eller teknik. Huvudet måste också vara med. Det var det som utmärkte Bengan Boys att det var ett lag med smarta spelare och vinnarskallar. Det saknas delvis i dagens upplaga. Jag har svårt att förstå hur Kim EdR stundtals kan vara så fullständigt osynligt eller att Johan Jakobsson bara har ett enda skott i sin verktygslåda. Varför provar han aldrig ett underhandsskott, avstämt eller vid sidan av spelarna? Men visst finns det de som vågar. Zachrisson har verkligen varit en positiv överraskning. Han både vågar och vill. Detsamma gäller naturligtvis våra försvarsstjärnor Jernemyr och Karlsson. Lukas Karlsson, Magnus Persson, Patrik Fahlgren viker inte heller ner sig. Lukas var vid sidan om Sjöstrand bäst i går.
 
Nu gäller det att ta nya tag. Visst kan man slå både Ryssland och Polen. Och då kan man fixa en semifinalplats genom att slå Frankrike. Om nu inte Jernemyr inte kan spela mer, vill säga. Måtte han inte ha blivit skadad igår. Det är skönt att man börjar mot Ryssland, så att man hinner vila sig lite. Det borde vara det enklaste laget i gruppen.
 
Frågan är om inte Bröndby hallen är den uslaste hall jag besökt. Vilket ruckel! Troligen det skitigaste golv jag gått på, de sämsta stolar jag suttit på och den fulaste byggnad jag befunnit mig. Det är en skandal att ha ett EM i en sådan hall.
 
Men det var kul att se alla gulklädda. Det är inte många gånger jag hört svenskar sjunga nationalsången så högt. Imponerande gjort. Och det var verkligen gott om handbollsfolk. Jag såg flera domare från elitserien, dignitärer från Svenska handbollsförbundet, tränare och handbollsspelare. Handbolls-Sverige är trots allt rätt litet. Det var t ex många från Lugi på plats. Men att flera av dessa var gråklädda i Lugitröjor var ju ett märkligt sätt att visa att man hejade på Sverige. Hur tänkte man där? All heder till sportchefen Emme Adebo som hade en gul tröja på sig.
 
Är det någon som vet varför snusare gillar att slänga sina prillor i pissoarer? Igår lyckades man fixa så att det blev stopp i de flesta pissoarerna i hallen. Vad är vitsen? Vad är det som är så kul att jäklas med de som tvingas städa och göra rent? Det är ju så jäkla korkat att man baxnar! Det säger en del om intelligensen hos de som snusar, vilket egentligen också förklarar varför man överhuvudtaget snusar. Idioter!
 
Till sist något om domarstandarden. Jag är inte imponerad. Det känns lite väl slumpmässigt när de dömer och visst gynnas storlagen Danmark, Frankrike, Spanien och Kroatien. Inte var väl domarna på Sveriges sida igår?!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En blöt fisk

Kan inte släppa Hellgrens uttalande om Kroatiens Mandalinic. Han var lyrisk över att killen var så mycket Balkan med en blöt handled som var lika blöt som en fisk. Lät rätt kul, tyckte i alla fall jag.
 
Kroatien imponerade förresten igår. Det blir ett tufft motstånd på fredag. Men Sverige var också riktigt bra och bra mycket bättre än vad jag hade trott. Jäkligt kul att se försvarsspelet och det fyndiga anfallspelet. Och visst imponerade Kim Ekdahl du Rietz och Mattias Andersson, men största positiva överraskningen var annars Zachrisson tyckte jag. Frågan är om han inte håller på att konkurrera ut Niclas Ekberg på kanten. Zachrisson är betydligt bättre bakåt och när han även funkar framåt som igår så är han lysande. Zachrisson verkar ju vara förvånansvärt stark. Verkligen kul! Man kan notera att spelarna utvecklas när de blir proffs utomlands. Ekdahl du Rietz, Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Zachrisson alla har de blivit bättre sen de lämnade elitserien. Spelar man så här på onsdag också så slår man Vitryssland även om Siarhei Rutenka skulle dyka upp på plan.Men vad har hänt med Larholm? Han fortsätter att vara vilsen. Och Ekberg verkar också ha tappat en del självförtroende efter flytten till Kiel.
 
Kan inte hjälpa att jag tycker det är kul med mästerskapen. Även om jag tycker att de kommer för tätt och sliter för mycket på spelarna. Redan nu så tackar vissa stjärnor nej till att delta. Håller det på så här så blir det snart som när ishockeyn har sina världsmästerskap. Fattar inte varför man inte spelar mästerskapen vart fjärde år. Det hade ändå blivit tre mästerskap på fyra år.
 
Det ska bli kul att se Österrike mot Danmark ikväll. Jag blev förvånad över storsegern mot Tjeckien. Hur bra är Österrike egentligen?
 
Men hallarna i EM är så där, inte konstigt att Danmark inte haft ett herrmästerskap på länge. Bröndbyhallen känns som en gammal öststatshall. Och finalhallen i Herning är ju inte en riktig idrottsarena. Den ser minst sagt märklig ut. Kan också konstatera att det inte bara är handbollsintresset som är stort i Danmark. Det är definitivt nationalismen också. Det är ju otroligt vad den danska folksjälen njuter av framgångarna. Serberna dristade sig till att kritisera hotellstandarden i Århus, men det uppskattades verkligen inte i dansk media.
 
Inför EM-starten hade jag ett enda önskemål och det var att slippa Daniel Kristiansson som kommentator. Och naturligtvis inledde TV4 med att låta honom kommentera de tre första matcherna. Vilket hån mot tittarna! Mannen saknar inte bara all handbollskompetens, jag är övertygad om att han är rätt korkad också. Vid sin sida hade han Per Johansson och det blev ju en märklig kombo. En som har noll koll på vad som händer på plan och en som fördjupar sig i handbollsdetaljer som måste vara totalt obegripliga för den genomsnittlige tittaren. Men jag gillar ändå att lyssna på Per. Han är lite butter och småsur och retade sig t ex på den isländske målvaktens frisyr. Han gillade inte heller att Niklas Landin pekade finger åt motståndarna och var allmänt sur i söndags. Men i dansk media gillar man att Landin har blivit arrogant. Han försöker väl ta efter Omeyer kan jag tänka.
 
 
 
 
 
 

Dags för EM

Så fick äntligen Sverige en vinst mot Spanien i genrepet och det såg bättre ut i går. Ännu bättre försvar, en magisk Sjöstrand i målet och lite snabbare och mer distinkt anfallsspel. De som överraskat mig mest positivt de senaste matcherna är Magnus Persson och Zachrisson. Magnus har varit riktigt företagsam och lyckad de senaste matcherna mot Spanien. Och Zachrisson har varit riktigt lyckad i försvaret, framåt tycker jag att han är lite för lättläst för motståndarmålvakterna. Det mest negativa har nog Larholm varit, som sett riktigt vilsen ut. För att inte tala om att Källman verkar riktigt osäker ut på plan. Tiden i Skövde har inte gjort honom gott.
 
Även om det såg bättre ut för herrarna igår så tror jag fortfarande att det inte kommer att gå särskilt bra. Laget känns inte stabilt. Jag tror att det är helt öppet i matcherna mot Montenegro och Vitryssland. Och Kroatien tror jag inte att man rår på. Finns alltså en rätt stor risk för ett riktigt fiasko. Men vi får väl hoppas på en andraplats i gruppen. Själv ska jag se matchen mot Kroatien på plats. Hörde talas om att det blir 4000 svenskar på läktarna. Kul!
 
Måste säga att jag tycker att Axnér är klockren som expert. Kan inte hjälpa att jag är smått förälskad i karln. Och jag tycker också att Perlskog är en bra kommentator. Han är en av de få som kommenterar handboll som förstår vad det handlar om. Måtte jag få slippa höra Daniel Kristiansson, men det lär jag väl inte få göra eftersom han väl bara får lov att kommentera udda sporter som handboll.
 
Nu blir det i alla fall två veckor med härlig handboll. Det gör livet lite lättare att leva nu i vintermörkret. Om man nu kan tala om vinter. Känns fortfarande som höst ute.
 
 
 

Dumstrutar och mörker

Det händer att jag då och då delar ut dumstrutar. Nu är det dags att dela ut två stycken till mig själv. För det första var det helkorkat att tro att de svenska damerna skulle möta Brasilien i en träningsmatch..Förstår inte hur jag kunde ta så fel. Antar att jag är rätt korkad trots allt. Och för det andra förstår jag inte varför jag är så irriterande negativ mot Lugi om jag nu är den supporter som jag hävdar att jag är. Men det handlar troligen om att jag vill så mycket och när det inte blir som jag vill så blir jag sur och negativ. Även om jag hamnar helt fel ibland så har jag ändå tyckt att det finns en hel del av det jag för fram som det borde gå att ta fasta på. Jag har tänkt att om man bara är positiv och aldrig kommer med någon kritik så tillför man inte någonting. Som mångårig Lugifan så lever jag i drömmen att en gång få se ett SM-guld. Men jag hoppas också att guldet hamnar i Lund genom att fullfölja de vinröda principerna fullt ut. När sen guldet dröjer och jag tycker att man börjar tumma på principerna så reagerar jag med att klaga mer än att stötta. För Lugi borde med alla sina kvaliteter ha tagit fler guld än vad man gjort. Det är något som man inte gör rätt. Men nu jag har börjat inse att jag när jag kritiserar samtidigt säljer ut det Lugi som jag verkligen egentligen ville hjälpa till framgång. Jag har valt helt fel väg att försöka påverka. Jag tror inte att det längre finns någon i Lugi som läser den här bloggen. Och vad tjänar det då till att blogga om Lugi?
 
Låt mig i alla fall föra fram att Lugi har mycket som jag beundrar. Man satsar på elitlag både för damer och herrar. Man satsar visserligen mer på herrarna men man satsar mer på damerna än vad många andra klubbar gör. Det ska Lugi ha all heder för. Man har en imponerande ungdomsverksamhet med struktur och principer som många andra klubbar borde följa efter. Om man som föräldrer låter Lugi ta ansvar för ens barn så kan man vara trygg. Man genomför Lundaspelen år efter år. Det är ett imponerande arrangemang som borde få större stöttning från kommunen. Lugi är i mycket ett föredömme när det gäller barn- och ungdomsidrott. Jag är stolt över Lugi och att vara ett Lugifan.
 
Nu till något helt annat. Sveriges herrar träningsspelar inför EM. Axnér inledde med att säga att han hade stora förhoppningar på Sverige i EM. Undrar om han fortfarande tror på en svensk succé i Danmark? För de tre första träningsmatcherna har varit i det närmaste usla. Den första kvarten mot Brasilien var kanske det sämsta jag någonsin sett Sverige prestera. Men dagens andra kvart mot Spanien var inte heller mycket att hänga i julgran. Och det blev visserligen vinst mot Egypten men det borde inte ha varit så jämnt som det blev. Jag är uppriktigt orolig för Sveriges framtid. Man kan konstatera att gamla stjärnor som Jernemyr och Källman inte längre är lika bra. Tiden i Sverige har inte varit till deras fördel. Och de nya som fyller på håller ännu inte internationell klass. Laget är förvånansvärt osäkert och känns vilset på plan. Det finns inte mycket till skytte. Det är bara Johan Jakobsson som kan göra mål från nio meter och det håller inte. Jag har köpt biljetter till EM men börjar känna att det är bortkastade pengar. Måtte Ola och Staffan göra underverk med laget den närmsta veckan.
 
 

RSS 2.0