Ont

Vissa förluster gör mer ont än andra. Antar att H43: s tv-sända förlust igår tillhör de som svider mest. I ett läge när laget är i skriande behov av poäng så går man till anfall med uddamålsledning och mindre än en minut kvar att spela och så förlorar man ändå. Helt otroligt.

Nu ska jag inte strö mer salt i såren, utan hoppas att H43 repar mod och kommer tillbaks. Det kan behövas för restprogrammet är tufft.

Kommentatorn Jörgen Larsson skötte sig utmärkt vid sidan av Axnér igår. Äntligen en kommentator som har koll på handboll. Vilken skillnad från Roger Blomqvist dagen innan. Men jag noterade att Jörgen inte vet hur Kristianstad uttalas.


En säker seger

Lugi vann enkelt igår mot ett rätt håglöst Ystad. Tack vare ett taggat försvarsspel så gavs Ystad aldrig riktigt någon chans. Ett ordinarie Lugi är riktigt bra i år. Lugi blir farligt i ett slutspel om man slipper skador. Bäst i Lugi var Sebastian Lindell på kanten och Linus Persson i mål. Kim Ekdahl hade däremot tappat en del av VM-formen och kändes rätt otajmad.

Några reflektioner.

Ystad verkar sakna harmoni i laget. Det är tydligt hur man tittar snett på varandra när det går dåligt. Och man skulle inte gjort sig av med Hasse Karlsson. Man saknar en bra mitt 6:a som kan skapa oro i försvaret. Lugi igår kunde strunta i linjespelaren och istället koncentrera sig på Ystads skyttar. Och det är tydligt hur viktig Seifert är för laget. När han får utrymme så spelar Ystad riktigt bra. Men min stora favorit i Ystad är Philip Nilsson på vänsterkanten. Han gör sällan en dålig match och är alltid säker i läget. Han borde få chansen i landslaget.

Vill också ge en eloge till Ystads klack som var stor och dessutom aldrig gav upp. Lugis klack är det inte mycket bevänt med längre. Det är synd. Jag saknar det tryck som det var några gånger de tidigare säsongerna.

Och nu kan man slå fast att Lugi inte får sitt sedvanliga ras på våren. Till skillnad från Ystad så känns Lugi harmoniskt. Och det nya spelsystemet börjar sitta. De tekniska felen är inte lika många längre och tempot är inte lika lusigt.

Och matcher under sportlovsveckan är svåra. Det innebär alltid sämre publiksiffror. Men nog borde det ha kunnat kommit fler i publiken ändå. Lugi ligger trea, spelar bra och det är derby. Men nu tar Lugi efter H43 och dukar fram mat före matchen på torsdag samt bjuder på inträdet. Äntligen ett nytt grepp!! Men jag hoppas att man också sprider budskapet i Lund och inte tror att det räcker att nämna det på matchen och på hemsidan. 

Apropå att Philip borde få en chans i landslaget så är jag glad att Zachrisson äntligen tar den plats som Lennartsson haft så länge. Det glömde jag skriva i går.Kval

Några kommentarer om svenska truppen mot Slovakien i EM-kvalet.

Sveriges EM-kvaltrupp:

MV:
Johan Sjöstrand
Mattias Andersson
Andreas Pallicka

V6:
Jonas Källman
Fredrik Petersen

M6:
Andreas Nilsson
Robert Ahrenius
Tobias Karlsson
Magnus Jernemyr

H6:
Nicklas Ekberg
Mattias Zachrisson

V9:
Jonas Larholm
Kim Ekdahl Du Rietz

M9:
Dalibor Doder
Fredrik Larsson

H9:
Johan Jacobsson
Kristian Svensson

Det är inte så mycket att säga om målvakterna. Beutler vill ju inte längre vara med. Samma sak gäller V6 och V9.
Men nog finns det alternativ till Andreas Nilsson som t ex Erik Fritsson. Jag undrar om Andreas redan är mogen att spela internationella matcher. Och Fredrik Larsson känns så där. Lukas verkar vara på uppgång. Det är synd att Robin Andersson är skadad. H9:orna är väl de bästa vi har att ta till just nu. Men det känns som en klar försvagning. Lite dåliga vibbar får jag inför kvalet. Truppen är inte lika stark nu som under VM. Det lär inte bli en ny utklassning från Sveriges sida mot Slovakien.

Är det inte rätt pinsamt och dåligt att Handbollsförbundet på sin hemsida inte kan stava rätt till Kim Ekdahl Du Rietz? Av någon anledning skrev man Kim Ekdal-Du-Reiz när man presenterade truppen. Hur svårt kan det vara? Det är alltså inte bara Claes Hellgren som har svårt med namnet.

Kim lär förresten spela mot Ystad ikväll i Skånes El Clasico, så då lutar det åt en Lugivinst. Framförallt när även Hallberg verkar vara tillbaka.

Jag kan också notera att Handbollsförbundet inte är så aktiva med att uppdatera sin presentation av bloggar. Att jag inte platsar har jag full förståelse för eftersom det finns så många! att välja på, men jag förstår inte att man inte är snabbare på att uppdatera infon. Avbytarbänkens blogg låg kvar väldigt länge och nu är det mer än tre månader sedan som Axnér slutade blogga och ändå finns länken kvar. 

Och när det gäller OS-kvalet så ser det ju ljust ut. Hemmaplan och förutom Kroatien ett lag från Asien och ett från Amerika. Det bör gå vägen.


Överraskningar

Är det bara jag som är förvånad över resultaten idag?

Jag trodde inte att Lindesberg skulle vinna med 10 bollar mot H43 idag. H43: s försvar kan inte ha haft en bra dag med 40 insläppta mål. Nu skiljer det bara fyra poäng mellan lagen. Än är det inte kört för Lindesberg, trots att jag redan trott det några gånger under säsongen. Undrar om H43 viker ner sig nu?

Och Alingsås blir jag inte klok på. Varje gång de verkar vara på uppgång så börjar de förlora matcher igen. Märkligt. Eller lyfter kanske RIK nu när ekonomin är räddad ett tag till? Måste kännas skönt att veta att man är på grön kvist. Och visst hade det varit synd om RIK hade gått under som klubb.

Sävehof har helt klart tappat fart efter VM. Det börjar bli fler förluster än väntat.

Och Skövde som också varit på uppgång förlorar två matcher i rad. Är det skadorna på Forsmoo och Cedermark som avgör?

Däremot så var väl Kristianstads vinst över Malmö mer väntad. Det brukar vara jämnt men hemmaplanen brukar avgöra. Och Drotts vinst mot Aranäs var väl inte heller oväntad, trots allt.
 
Igår skrev jag att det kändes som om Hamburg börjat förlora sin form. Och det blev också så att Hamburg tappade en poäng borta mot TuS N/Lübbecke. Och det var ytterst nära att man tappade båda poängen. Nu väntar matcher borta mot RNL och Kiel. Det blir tufft för Hamburg.
Hamburg

Snart så visar TV4 Sport matchen TuS N/Lübbecke-HSV Hamburg. Hamburg leder Bundesliga men i Champions League har det gått sämre. En fjärdeplats i grupp B och därmed efter Kolding, måste vara en besvikelse. Har man kanske tappat lite i fart och kommer man stå resan ut i tyska ligan? Men den stora frågan är hur det kommer att gå för Hamburg under Carléns ledning? Jag är tveksam och inte säker på att Per Carlén blir långvarig i klubben.


Två matcher

Det var ju en hel del handboll på tv i söndags. Hann med tre stycken matcher, förutom Ystad-Kristanstad så kunde jag inte låta bli att titta på Aranäs-Skövde och RNL-Barcelona.

RNL-Barcelona var en häftig match. Barcelona blev totalt utspelade under matchens första 20 minuter och låg under med åtta bollar, men sen gnetar man sig i kapp. Matchen slutade helt rättvist oavgjort. Och avslutningen var galen. Barcelona går till anfall med en man utvisad och med 16 sekunder kvar att spela. Ike Romero får hjärnsläpp och skjuter två skott i ren desperation, bollen går tillbaka till RNL, Barcelona får ytterligare en man utvisad, RNL tar ut målvakten och spelar alltså sju utespelare mot fyra under sex sekunder, och sen slänger RNL i sin tur bort bollen och Barcelona skjuter i mål, men får målet underkänt för att tiden hade gått ut, vilket enligt klockan i bild var helt fel. Uwe Gensheimer som var totalt off under VM gjorde väl 14-15 mål, inte dåligt. Annars kan jag inte låta bli att bli imponerad av Barcelona. Vilket lag klarar av att komma tillbaka borta mot RNL på det viset?

Och sen såg jag Aranäs-Skövde. Viss skillnad mellan 700 på läktarna jämfört med 13 000. Och sanslös skillnad i tempo. Men båda lagen är annars sevärda. De spelar båda offensiv handboll. Skövde med högre tempo och skytte och Aranäs med temposkiften och satsningar på genombrott. Och det fanns en hel del intressant att se på under matchen. Skövdes Andreas Nilsson är verkligen bra. Han ser ju otymplig ut men är svårflyttad, bra på att fånga bollen och är säker i läget som man säger. Intressant spelare. Skövdes målvakt Apelgren är också en otrolig talang, men blev utkonkurrerad av Aranäs målvakter i söndags. Linus Lake i Skövde gör också sällan en dålig match. Men matchens stora behållning var Alexander Borgstedt, 15 mål (varav 4 på straff) är imponerande. Hans otroliga satsningar på genombrott borde fler spelare ta efter. Men för det krävs en hel del mod. Kan aldrig tänka mig att Aranäs åker ur i år. Laget är i sina bästa stunder riktigt bra. Men fortfarande är man för ojämna för att bli ett topplag.

Damlagen i Lund råkade båda ut för en smäll på käften i söndags. Båda ledde i halvlek, men rasade i andra halvlek, för att sedan förlora. H43/Lundagård rasade mest, men att Lugi bara kunde göra fyra mål i andra halvlek var uselt det också.

Lugi har förlängt med Dragan Brljevic som damtränare. Jag har varit tveksam till det tränarbytet hela tiden och fått kritik för detta. Jag har fått veta att tränarbytet har varit rätt eftersom det går så bra för Lugi. Men nu går det inte lika bra längre. Man ligger visserligen fortfarande tvåa men har tappat i styrka. Ja, man har råkat ut för skador, men det var kanske lite för tidigt att säga att det går så mycket bättre med DraganBrljevic vid rodret än vad det gjorde med Niklas Harris. Vi får se sen när säsongen är över. Men en sak är säker. Lugis försvarsspel har blivit mycket bättre under Dragans ledning och ett bra försvarsspel är kanske det viktigaste i handboll. Så antagligen kommer kritikerna få rätt och jag fel.

På damhandboll.nu så spekulerar man i om de unga talangerna i Sverige har haft ett för tufft program. Flera av de som spelat ungdoms- och juniormästerskap är nu skadade. Och så kan det mycket väl vara. Kanske har matchningen varit för tuff för vissa av mästerskapsdeltagarna. Frågan har varit uppe förr. Kanske spelas mästerskapen i handboll alldeles för ofta.

Åter till herrarna.

Nästa omgång ser ut så här:
 
  2011-02-23 27 19:00 LIF Lindesberg H43 Lund Lindesberg Arena
  2011-02-23 27 19:00 IFK Kristianstad HK Malmö Kristianstad Arena
  2011-02-23 27 19:00 Drott Halmstad HK Aranäs Halmstad Arena
  2011-02-23 27 19:00 IFK Skövde Hammarby Arena Skövde
  2011-02-23 27 19:00 Eskilstuna Guif IK Sävehof Eskilstuna Sporthall
  2011-02-23 27 19:00 Redbergslids IK Alingsås HK Lisebergshallen
  2011-02-25 27 19:00 Lugi HF Ystads IF Fofsparbankarena-Webb

En riktigt intressant och svårtippad omgång. Toppmöte mellan Sävehof och Guif, vem vill ligga etta i serien? Ska Lindesberg ta chansen mot H43? Seger och Lindesberg hänger fortfarande på i jakten på en kvalplats. Så har vi ett antal derbyn. Ska Aranäs slå Drott igen? Blir Kristianstad-Malmö lika jämnt som det brukar (Kristianstad borde vara mest taggat, inte vill man väl kvala för att vara kvar). Lugi-Ystad känns öppet. Senast vann Ystad mot Lugi i Lund. Får Lugi revansch nu? RIK får tufft mot Alingsås, även om Alingsås förlorade senast mot Lindesberg så är man ett för tungt lag för RIK. Skövde tror jag slår Hammarby, även om Cederholm och Forsmoo båda är skadade. 

Visst finns det mycket intressant att se i både herrarnas och damernas elitserier?

Pinsamt

Första halvlek igår mellan Sävehof och Kolding var ett rent lidande att titta på. Här möter det kanske bästa laget i Sverige ett lag som ligger på sjunde plats i danska ligan och som dessutom går på halvfart. Och ändå så blir Sävehof totalt utspelade i första halvlek. Skillnaden i kvalitet mellan lagen var så stor att det gjorde ont att titta på. Sävehof slog passningar utanför sidlinjen, råkade ut för omotiverade offensiva fel, tappade bollar, hade ett antal skott från Stenbäcken ovanför motståndarribban, hade kantspelare som missade lägen efter lägen. Men den som sved mest var att Sävehofarna gick in i matchen som förlorare. Det var så tydligt att man inte trodde på en vinst. Spelarna verkade helt förlamade och hängde med huvudena redan från början. Forsbergs blick i mål när Lars Christiansen skulle slå sin första straff sa allt. Lite mer jävlar anamma borde laget haft. Jag vet inte, men kanske går det för lätt i Sverige att man inte klarar av att kämpa utomlands. Att Sävehof kom tillbaka i andra halvlek berodde helt på att Kolding bänkade sina bästa och gick ner i tempo och vilja.

Under en av de senaste tv-sändningarna så sa professor Hellgren att den svenska serien är riktigt bra när ett så skickligt lag som Hammarby kan ligga i botten. Hellgren var ute och cyklade rejält. Matchen igår visade tydligt hur dålig den svenska serien är.

Under dagens tv-sändning av matchen mellan Ystad och Kristianstad så sa Ystads ordförande att man på förväg inte kunde veta att det inte skulle fungera med Pelle Käll som tränare. Men hallå! Kollar man verkligen inte upp eventuella tränares resultat innan man ger dem jobb? Hade man gjort det så hade man vetat att det skulle gå åt pipan. Eller så kunde man läst denna blogg.

I sändningen idag så var det någon som föreslog att vinster skulle ge tre poäng. Grahn tyckte det var en intressant idé. Men det är inget genomtänkt förslag. Att fotboll och hockey har detta system är för att undvika att matcherna slutar oavgjort. Men hur många matcher blir oavgjorda i handboll? Så det känns som ett rätt meningslöst förslag.

Jag gillar att se Kristianstad spela handboll. De har så härligt engagemang. Men det är ju otroligt hur mycket man slarvar. Idag hade man flera chanser att gå ikapp Ystad men varje gång så gjorde man tekniska fel. Lars Möller Madsen var rätt blek och seg. Hade förväntat mig mer. Matchen idag var annars kul att se. En riktig bra match med svenska mått mätt.

Det var också intressant att höra Ystad IF: s ordförande. Ystad är intressant klubb. Man har bra ekonomi och en bra organisation. Nu har man börjat spänna bågen och vill bli en ledande klubb i Norden. Tänk så kul det hade varit om vi fick klubbar och en serie som skulle hålla hög internationell klass!

Och vad höll Alingsås på med idag? Hur kan ett lag som varit klart på uppgång förlora hemma mot Lindesberg? Nu blir matchen mot H43 ändå betydelsefull.  

Drev

Av någon märklig anledning så har Sydsvenskan skjutit in sig på handbollen i Lund. Först en artikel om vad VM kostat skattebetalarna, följt av en artikel om vilken belastning handbollen är för Lunds nya Arena, och sen kom en artikel om H43: s marknadschef Ulf Mohlin Fagerström vilken resulterade i att han fick sparken från H43 (undrar om journalisten sover gott om natten) och till sist en artikel som ifrågasätter H43: s framtid. Den sista artikeln ställer frågan om H43 kan överleva som elitklubb. Jag kan inte låta bli att undra vad Sydsvenskans mål är, vad är drivkraften? Varför denna explosion av artiklar? Normalt så brukar Sydsvenskan vara ointresserat av handboll.

I vilket fall som helst så är jag inte lika osäker på H43: s framtid som Sydsvenskan. Just nu och ett antal år framöver så har man antagligen problem med ekonomin. Och antagligen har damlaget försvårat den ekonomiska situationen. Den ansträngda ekonomin hade säkert betydelse för att Uffe Mohlin fick kicken. Man hade nog inte råd med en heltidsanställd marknadschef. Den som har läst min blogg en längre tid vet att jag ifrågasatte både damlag och marknadschef för ett år sedan. Så det kan inte komma som en nyhet att klubben har problem.

Men om H43 klarar de närmaste åren utan att behöva skära ner för mycket på verksamheten, så tror jag mer på H43: s framtid än Sydsvenskans journalist Jan Gustafson. Han tror inte att klubben överlever som elitklubb, men det finns en hel del som pekar på en framtid. Allt snack som Jan Gustafson har om en proffsliga kan han glömma. Det lär dröja mycket länge innan en sådan finns, om det ens kommer att inträffa. Så det här med att det bara finns plats för en proffsklubb i Lund är helt irrelevant. Sen har H43 lyckats bygga upp en bra ungdomsverksamhet. I vissa årskullar är de större än Lugi. Så där har man bäddat bra för framtiden. Sen tycker jag att man provar mer nya grepp för att sälja in handbollen än vad Lugi gör. Lugi känns lite tröttare och verkar tro att man alltid kommer att vara störst. Och det kan straffa sig för Lugi. Så det är alldeles för tidigt att döma ut H43.

Och jag hoppas nu ingen tycker att det vore bra för handbollen i Lund att H43 och Lugi slogs samman. Det skulle bara innebära att handbollen minskade istället för att öka i Lund. Handbollen i Lund behöver konkurrensen för att hålla intresset vid liv.


Upp som en sol

och ned som en pannkaka. Först vinner Lugi borta mot Sävehof och sedan förlorar man mot H43. Ja, det var ett blekt Lugi idag. H43 var det klart bättre laget och vann rättvist. H43 var bättre på allt. De spelade bättre i anfallet och försvaret samt vann målvaktsmatchen. H43 var det lag som mest ville vinna.

Det är bara att konstatera att Lugi är mycket sämre utan Kim Ekdahl. Och när dessutom Anders Hallberg inte heller kan spela så är man inget topplag. Ska det gå bra i slutspelet så vill det till att Ekdahl och Hallberg är friska.

Bäst i Lugi var Joakim Bååk. Men sen var det väl ingen som ens får godkänt. Lindell som spelade bra mot Sävehof var idag riktigt dålig. Och några ord om Söndergaard som har konkurrerat ut Fredrik Wahlström. Han är en märklig spelare med en riktigt avig stil som är effektiv många gånger. Men han blandar verkligen och ger. Han varvar ofta bra insatser med usla. Och idag var det inte mycket som blev rätt. Men som sagt Lindell och Söndergaard var inte de enda som kunde spelat bättre.

I H43 var Zoran och Espen bra som vanligt. De har varit H43: s bästa spelare i år. Men det verkar också glädjande nog som Daniel Lindqvist börjat hitta formen. Och med Nemanja tillbaka så har H43 en första uppställning som håller hög klass. Jag tror H43 är på uppgång.

Något som inte var lika bra var publiksiffran, 1628. Riktigt dåligt för ett derby. Och det var inte mycket till stämning heller, trots att både Lugi och H43 hade en klack.

Men nu ska jag vara lite positiv för en gångs skull. Jag tycker att H43 ofta provar mer nytt än Lugi när det gäller marknadsföring och matcharrangemang. Jag gillar deras upplägg inför nästa hemmamatch. Man erbjuder gratis inträde och man har en Tacobuffé uppdukad i restaurangen. Bra jobbat av H43. Det är sådana initiativ som jag efterlyser från Lugi. Ska man skapa ett intresse för handboll i Lund så måste man regelbundet jobba med olika sätt att locka publik. H43 är på rätt väg, trots en sparkad marknadschef.

Till sist måste jag säga att den lille småfete av dagens domarpar Patrik Håkansson & Maths Nilsson inte är nån höjdare. Idag gick han hårt åt Lugi, men det kunde lika gärna ha varit H43. Det berodde väl på att Lugi blev först med att göra honom irriterad. Idag så surnade han till på Zanotti och Axnér och hämnades troligen genom att döma till Lugis nackdel. Det är inte första gången han gjort sig impopulär i Lund. Men hans domarinsats hade som tur är ingen betydelse för utgången. H43 var som sagt klart bäst.

Nu väntar Lindesberg för H43 och nu har man väl tack vare dagens vinst råd att förlora. Det måste kännas skönt.

För Lugi väntar Ystad hemma. Ännu ett derby alltså. Lugi får hoppas att Kim är frisk då.


Inte full koll

I förra inlägget undrade jag om Uffe Mohlin skulle få vara kvar som bloggare för Skånskan. Det borde jag ha kollat upp före inlägget. För redan för några dar sedan fick han sluta som bloggare. Det var alltså inte någon lång tid som Uffe hann blogga i Skånskan, men jag tyckte att han hann med några bra inlägg. Det var kanske mer kåseri än bloggande, men han var helt klart läsvärd. Så det var ju synd att det tog slut.

Som en sammanfattning så tror jag inte att Uffe är medvetet rasistisk. Det han skrev i Facebook handlade mest om att han tyckte att Melodifestivalen hade fått fel inriktning. Det var för lite svensk prägel på tävlingen. Men det var två saker han inte förstod: att man som företrädare för en klubb måste försöka leva efter klubbens värderingar och att det språkbruk man använder kan spä på de rasistiska stämningarna i samhället. Det gäller alltså att tänka sig för innan man uttalar sig eller skriver något.


Derbydags

Nu närmar sig säsongens tredje derby mellan H43 och Lugi. Och igår fick Uffe Mohlin Fagerström inte vara kvar som marknadschef för H43. Jag är lite förvånad att det gick så långt. Det kan knappast bero på hans uttalande i Facebook. Den incidenten känns mer som ett svepskäl. Klubben kunde ha nöjt sig med Uffes publicerade avbön. Nu tror jag istället att det verkliga skälet är att man inte är nöjd med hans jobb eller att man inte längre har råd att han en heltidsanställd marknadschef. Nu återstår det att se om tjänsten tillsätts av någon annan eller om den dras in. Och det återstår också att se var Uffe hamnar. Kanske får han andra arbetsuppgifter i H43. 

Undrar också om han får fortsätta att blogga för Skånska Dagbladet? Kommer Skånskan också göra samma bedömning som H43: s styrelse, att man inte vill förknippas med rasism?

Och visst är det konstigt att det inte står något om det här på HEH: s sida? Men HEH är inte mycket för att lyfta fram negativa saker och vill sällan att det ska bli några offentliga diskussioner. Det är synd för det innebär att HEH: s sajt tappar en del av värde när man väljer att vara utslätad och "politiskt korrekt". Hela Facebook-affären kunde faktiskt ha nämnts, utan att för den skull lägga några värderingar på om Uffe handlat fel eller rätt.

Det om det. Nu är det alltså dags för ett Lundaderby ikväll. Den stora frågan är om Kim Ekdahl du Rietz spelar eller ej. Zanotti mörkar in i det sista. Med Kim på plan så tror jag garanterat inte att H43 vinner. Utan Kim blir det jämnare men H43 räcker ändå inte till. Lugis skalper mot Guif och Sävehof borta imponerar.

H43 gjorde dock en hyfsad match senast mot Kristianstad. Men det mesta pekar på ett kvalspel senare i vår. Men jag har svårt att tänka mig att man skulle åka ur i ett kvalspel. Man är för bra för det.

Och hur kunde Skövde spöa Guif med nio bollar?!! Starkt gjort. Skövde blir farliga i ett slutspel.

Hur fasiken ska Svenska spel m fl kunna sätta odds på Malmö, Ystad och Drott? Det är helt omöjligt att i förväg veta om dessa lag ska vinna eller förlora en match. 

Jag gnällde förresten för ett tag sedan på klubbarna varit dåliga på att marknadsföra handbollen i samband med VM. Jag fattar fortfarande inte varför man inte försökte smida mellan järnet var varmt. För vad ska man säga om publiksiffrorna i Lund efter VM: 780, 1087, 1123, 617? De lägsta siffrorna står H43 för. Är verkligen Lundaklubbarna nöjda med den tillströmningen? Har man inte högre ambitioner är än så? Var det detta man ville uppnå med ny Arena och ett hemma-VM?

Det är ett klart underbetyg åt klubbarna om det blir färre än 2000 åskådare idag. Och mycket pekar väl på det, tyvärr.
 

 


Värvningar

En intressant värvning av Alingsås. Tror det kan vara till nytta både för Payam Hatami och Alingsås att han lämnar Norge och går till Alingsås. Killen är ju ung och kommer säkert att fortsätta att utvecklas i Alingsås.

Och så blev det alltså Jerome Cazal från FIF som ersätter Oscar Jensen i HK Malmö. Undrar hur David Andersson tar det?

Och ska vi gissa att Lars Möller Madsen kommer att bomba sönder H43 ikväll? Förstår fortfarande inte riktigt hur han kunde hamna i Kristianstad.

Och så har även Drott värvat internationellt. Mihael Gorensek från Celje ersätter skadade Hasse Karlsson. Det behövdes säkert för att kunna nå slutspelet.

Rätt kul ändå att det händer grejer när transferfönstret är öppet.

Diverse

Jag var som bekant kritisk till valet av Zanotti och Axnér som tränare för Lugi i början av säsongen. Även om jag inte var lika tveksam som när Lugi fick för sig att Sandgren och Zanotti skulle dela på ansvaret.

Nu när slutspelet närmar sig så kommer min avbön allt närmare. Zanotti och Axnér har gjort ett bra jobb. Deras val av hur Lugi ska spela handboll verkar vara helt rätt. Men framförallt så verkar laget tro på det de håller på med. Det var länge sedan Lugi kändes så harmoniska. Segern i söndags mot Sävehof borta imponerar. Det kan bli ett roligt slutspel för Lugi. Men det hänger trots allt på Kim Ekdahl du Rietz. Lugi tappar mycket i styrka utan honom. Nu lär han vara borta från derbyt mot H43 på torsdag. Och genast känns derbyt mer ovisst. Trist att Lundapubliken får vänta med att hylla sin VM-hjälte. 

Tufft förresten för H43 med två derbyn på tre dagar. Ikväll får man nog stryk mot Kristianstad och troligen även mot Lugi på torsdag, även om Kim Ekdahl inte är med.

Och Uffe Mohlin Fagerström har gjort sin förväntade avbön på H43: s hemsida. Där han bl a säger att: "Mitt uttalande var givetvis både dumt, ogenomtänkt, klantigt och inte minst förnedrande." Ja, det kan man bara hålla med om. Hans ursäkt är att det var ett "skämt kompisar emellan med en jargong som skall ses med glimten i ögat". Och så dementerar han att han är en rasist. Och jag tror att han är ärlig. Han tycker säkert inte att han är en rasist. Men om man har som vana att beskriva en medmänniska som en svullen neger och tycka att det är läge att emigrera, så spär man faktiskt på rasismen i landet. Uttalandet tyder på en förvånande omedvetenhet. Uffe Mohlin och hans bekantskapskrets är troligen mer rasistiska än vad de själva tror. Nu är frågan vad H43 beslutar sig för på styrelsemötet på torsdag. Om H43 är nöjda med Uffe Mohlins jobb som marknadschef så kommer han att vara kvar som sådan. Jag tror inte att man sätter så stor vikt på vad han skrivit på Facebook. Och avbönen på H43: s hemsida räcker nog som åtgärd.

Trist att Oscar Jensen i HK Malmö har brutit vadbenet på träning. Bytet från Lugi har gjort honom gott och han har gjort en riktigt bra säsong och har medverkat till HK Malmös tabellplacering. Malmö som har gjort några dåliga matcher i rad, förlust igår mot Skövde, verkar vara nere i en svacka och det här avbräcket kommer olägligt. Nu letar man målvakt i Danmark, tipset vekar FIF: s franske målvakt Jerome Cazal. 

Skövde förresten går som tåget. Man kan mycket väl sluta bland de fyra bästa och det var det väl inte många som tippade före säsongen. 

Tänk att Daniel Lindgren återvänder till Drott. Men varför släppte man honom? Undrar hur man tänkte där.

Det ska bli intressant att se Daniel Båverud i Guif. Han är visserligen inte samma speltyp som Robin Andersson, men blir säkert ett bra tillskott. Undrar om Daniel utvecklats i Spanien. 


 
 


Blåsväder

Sydsvenskans journalist Jan Samuelsson har helt plötsligt skjutit in sig på handbollen i Lund. Jag kan inte minnas att han skrivit om handboll någon gång tidigare. Men av någon anledning så intresserar han sig nu för handbollsverksamheten och har på kort tid skrivit om VM i handboll, Arenan i Lund och nu H43: s marknadschef Uffe Mohlin Fagerström. Efter två märkligt ensidiga artiklar så träffar Jan denna gång mer rätt, även om det inte heller denna gång är en fullträff.

Det som har hänt är att Uffe Mohlin i sin privata Facebook med anledning att rapparen Swingfly deltagit i svenska melodifestivalen skrivit att: "Dags att emigrera. En svullen neger som inte pratar svenska". Och journalisten tycker med rätta att detta står i kontrast till H43: s uttalade värdegrund: "alla människor är lika mycket värda, oavsett kön, religion, etniskt ursprung, ålder ....". Men journalisten verkar uppröras över att Uffe Mohlin bär på åsikter som tangerar de rasistiska. Men där är Uffe Mohlin inte särskilt unik. Hans åsikter delas säkert av många i Sverige, inte minst inom handbollen. Men det som är mer upprörande är att han som marknadschef, med ansvar att locka sponsorer och publik, inte förstår bättre än att inte försöka leva efter H43:s värdegrund. Det är anmärkningsvärt att Uffe Mohlin i intervjun med Jan Samuelsson säger att han inte gjort något fel. Han menar att han får tycka vad han vill privat. Men det är faktiskt obegripligt att en person som är anställd att dra in slantar till föreningen, privat gör uttalande som exkluderar stora delar av allmänheten. Det är inte särskilt professionellt, men det är inte första gången Uffe Mohlin gör misstag som anställd i H43 . Han lämnade ju klubben för några år sedan efter att orsakat klubben ett antal poängavdrag.

Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om Uffe Mohlin. Han har ett blått hjärta, han brinner för handboll och har även gjort mycket bra för handbollen. Och så gör han sådana här misstag. Undrar om han kommer att ta upp det här i sin blogg. 

H43: s kanslichef Sten Norin säger att Uffes uttalande strider mot H43: s värdegrund och att man ska leva efter denna om man ska jobba i klubben. Han säger även att man inte kan tycka vad man vill om man jobbar för H43. Så vad ska H43 göra nu? Han begär ju inte att Uffe Mohlin ska hålla tyst med sina åsikter, utan han begär faktiskt att man inte får tycka vad man vill. H43 vill bara ha personer som i hjärtat står bakom värdegrunden. Och här har man alltså en person som inte tycker som H43 och som inte ens tycker att det är fel. Räcker det då att ta ett samtal med Uffe Mohlin som Sten Norin säger att han ska göra?

Jag har från och till haft bra insyn i båda Lugiklubbarna. Det finns personer i båda klubbarna som har rasistiska och sexistiska åsikter. Men jag har känslan att det är vanligare i det blå laget. Men det är varken unikt jämfört med andra klubbar eller samhället i övrigt. Och de klubbar som går ut med uttalande vettiga värdegrunder ska ha all heder. Men det gäller ju att leva som man lär, annars blir det bara tomma ord. Uffe Mohlin har försatt både sig själv och klubben i en besvärlig sits. Men Lugi ska inte vara för skadeglada. Själva håller man på att sälja ut sina Vinröda principer. Man håller på att lägga ner den tidigare stolta synen på ungdomshandboll, att det ska finnas plats för både bredd och spets. Verksamheten har mer och mer fokus på elit. Toppning och utslagning breder ut sig med styrelsens goda minne. Jag tror det kommer att kosta mer än vad det smakar.

 


En tv-sändning

Jag har ju i den här bloggen klagat på SVT: s bristande intresse för handboll. Idag visar de för en gångs skull en match. Men hur många tittare tror man att man kan locka 13.30 en lördag? Det retar mig en hel del att när SVT för en gångs skull visar handboll så gör man det på en tidpunkt som är bland de sämsta tänkbara när det gäller att locka tittare. Jag tycke det här förstärker bilden av SVT: s ointresse.

Men matchen i sig är rätt intressant. Vad har RIK sysslat med under VM-uppehållet? För vilken skillnad det har varit på laget före och efter VM. Det ska bli intressant att se om RIK: s form håller i sig mot GUIF.


En hedervärd insats

I Sydsvenskan idag står det att Lugi var blekt igår, men det håller jag absolut inte med om. Det är konstigt hur olika man tolka en match. Jag tyckte att Lugi både spelade riktigt bra och framförallt kämpade ända till slutet. Att laget inte viker ner sig när det går tungt är en stor skillnad jämfört med de förra säsongerna. Det är bra gjort av Axnér och Zanotti.

Det var starkt av Lugi att hänga på Alingsås trots att varken Kim Ekdahl du Rietz, Anders Hallberg eller Johan Fohlin kunde spela. Det var flera spelare som gick in och gjorde en bra i från sig, men jag vill lyfta fram Viktor Sandberg. Han gjorde åter en bra match och han borde få chansen oftare. Jag gillar hans satsningar i full fart. Och jag tycker att Lugis försvarsspel var förvånansvärt bra. Att hålla Alingsås nere på 20 mål är ett bra betyg.

Alingsås var däremot lite blekt. De saknade säkert Bliznac. Enström på kanten hade ingen bra dag. Och anfallsspelet var rätt stereotypt. Men målvakten Petter Hansson gjorde en stormatch. Zanotti tyckte att Lugispelarna gjorde honom bra, men det är inte hela sanningen. Hansson tog kommandot redan från början och spelade lika bra matchen igenom. Matchens utan tvekan bäste spelare. Och ligger en målvakts räddningar på 62% så vinner laget. Så Lugi kunde ha vunnit matchen om bara Alingsås målvaktsspel hade varit några procent sämre.

Matchens lirare blev märkligt nog Jacob Wickman-Modig. Utmärkelsen utses numera av de i publiken som är dumma nog att betala en krona för möjligheten att utse matchens lirare. Kan tänka mig att Wickman-Modig fick i runda slängar två röster. Eller så har jag helt fel. Det kanske är jättemånga som vill betala för att rösta.

Zanotti börjar bli trött på frågor om Kim Ekdahl. Men det är bara att acceptera. Frågorna kommer att fortsätta att komma. För Lugi utan Kim på humör är ett betydligt sämre lag.
Lunds Arena åter igen

Jag har ofta helt fel i den här bloggen, men ibland så har jag faktiskt rätt, hur otroligt det än kan låta. Redan när jag började blogga för snart två år sedan så skrev jag att Lunds Arena kommer att få problem med lönsamheten. Och så har det också blivit. Lunds kommun pumpar i år in 4 750 000 i bidrag. Förra året så gav man 5 mille exakt.

Grundproblemet är som jag flera gånger nämnt att man:

1. Byggt en arena i fel format. Den är för stor för elitseriehandboll och för liten för landskamper och större evenemang. Det felaktiga formatet innebär ett klart handicap i konkurrensen med Malmö, Halmstad och Kristianstads större och snyggare arenor.
2. Småsnålat och valt att bygga en arena som har en rad brister: t ex för trångt mellan bänkraderna och en projektor/skärmlösning istället för jumbotron.
3. Tillsatt en ledning för Arenan som inte har erfarenhet av driva arenaverksamhet
4. Varit sena med att färdigställa området runt om: parkeringshus och tillfartsvägar borde varit klara tidigare och närområdet är fortfarande en enda stor grusplan. 

Man behöver inte vara en Einstein för att förstå att det här kommer att leda till problem. De ansvariga för bygget borde också haft den här insikten. Men troligen har vissa faktiskt förstått men valt att hålla tyst. Behovet av en ny arena var så stort att man inte ville säga sanningen. Hellre en bristfällig arena än ingen alls.

Men i dagens Sydsvenska så pekar journalisten Jan Samuelsson ut handbollen som orsaken till arenans problem och får stöd av arenachefen Berne Nilsson. Det är samma journalist som i en artikel i helgen hävdade att VM i handboll kostat Lunds kommun 900 000 och som av illvilja eller ren och skär dumhet glömde bort att VM också gett intäkter till kommunen. Artikeln tog bara upp de kostnader som kommunen haft, vilket minst sagt är korkat. Det finns ingen verksamhet som skulle ha ett existensberättigande om man bara tittade på kostnaderna. Inte ens det mest vinstgivande företag skulle klara en kritisk granskning om man glömde bort intäkterna.

Även denna gång är Jan Samuelsson ute och cyklar. Grundtanken är alltså att handbollen inte ger lika mycket intäkter som konserter och andra arrangemang. Och att man därför behöver slänga ut handbollen från Arenan. Resonemanget hade haft substans om man kunde ersätta handbollen med annan verksamhet som kunde ge större intäkter. Men vilka arrangemang har arenan tvingats tacka nej till pga handbollen? Överhuvudtaget inga alls vill jag hävda. Så om man slänger ut handbollen så är alternativet istället att arenan står tom. Tror inte att någon tycker att det är ett vettigt alternativ. Åter igen så ser Jan Samuelsson bara den ena sidan av frågan. Det märkliga är att han får stöd av arenachefen, men Berne Nilsson vill väl bara rädda sitt eget skinn genom att peka ut en syndabock. Att handbollen inte skulle finansiera arenan är ingen nyhet. Det visste man när arenan byggdes. Finansieringen skulle komma från konferensverksamhet och arrangemang som konserter mm. Den verkliga syndabocken är alltså ledningen för arenan som inte klarat av att locka tillräckligt många arrangemang till arenan och de ansvariga som byggde fel arena. 

Dagens utspel gör mig orolig. Jag blir inte förvånad om kommunen vill att handbollsklubbarna ska betala mer för utnyttjandet av arenan. Det finns alltså all anledning till oro i klubbarna nu när en journalist siktat in sig på handbollen. För det finns inga möjligheter för klubbarna att betala mer till arenabolaget, utan att skära ner på verksamheten. Kommer det här kravet så lär handbollsverksamheten krympa och klubbarna lär få svårt att nå några framgångar. På sikt blir alltså handbollen hotad i Lund. Och då får man kanske som journalisten vill: en arena utan handboll som står tom större delen av året. 

Jag ser istället bara tre lösningar på problemet. 1. Att kommunen fortsätter att ge driftbidrag till arenan. 2. Att man bygger om Arenan. Rättar till bristerna och ökar publik-kapaciteten. 3. Tillsätter en ledning för arenan som är bättre på att sälja in arenan för konferenser och konserter. 
 
Skulle gissa att det blir alternativ 1 som kommer att gälla.

Lugi - Hammarby

Avståndet till VM kändes gigantiskt i kväll. Matchen var sömnig, publiken likaså, Staffan Olsson verkade mentalt fortfarande befinna sig i Malmö Arena och domarna kändes ringrostiga. De visade ut för minsta lilla fysiska beröring. Vilken skillnad från domarnivån under VM.

Frågan före matchen var om Lugi kunde vinna utan Kim Ekdahl du Rietz som var febersjuk idag. Men Lugi är just nu ett betydligt bättre lag än Hammarby och kunde vinna utan att gå för fullt. Det blev visserligen jämnt på slutet men Lugi hade full kontroll under andra halvlek.

Lugis matchvinnare var målvakten Joakim Svensson, som passade på att göra en riktigt bra match när han fick chansen från start. Enda kritiken var att han slängde bort lite väl många bollar i kontringarna. Och så vill jag lyfta fram Jakob Wickman-Modig. Den unge jätten som brukar se vilsen ut på plan var riktigt bra idag på linjen. Kul att han har tagit ett steg i sin utveckling.

Läktarmatchen vanns dock klart av ca 20 tillresta Hammarbyfans. Lugis lilla klack var om möjligt ännu sömnigare än resten av publiken. Men jag ska kanske inte klaga för mycket på Lugis klack. 20 Hammarby-fans brukar höras mer än 2000 i Lundabor i publiken.

Och publiksiffran var inte lysande. Kan fortfarande inte förstå varför man inte försökt använda VM för att locka fler åskådare.

Vad har förresten hänt med Sävehof? Tre raka tappade poäng mot RIK och Kristianstad. Det kom oväntat.

Och jag undrar om Alingsås äntligen är på uppgång nu? Det har jag redan trott några gånger under säsongen, men nu är det kanske dags. Vi får se hur det går på torsdag mot Lugi. Spelar inte Kim Ekdahl då så tror jag inte att Lugi vinner. Kan publiksiffran månne närma sig 1500 på torsdag?

HEH utropar idag att nu ska man starta en proffsliga, så att man tvingar handbollen att utvecklas. Målet är att ha en liga som är bland de tre bästa i Europa. Ett lovvärt initiativ som det verkligen ska bli intressant att följa. Men en proffsliga ställer också krav på att klubbarna måste börja jobba professionellt. Och dit har klubbarna verkligen en lång väg att gå. Handbollen lever fortfarande kvar i folkhemmet och klubbarna drivs av många ideella amatörer. På gott och ont. Det positiva är att de ideella krafterna är fulla av engagemang. Det negativa är att det går långsamt att utveckla produkten handboll. Man saknar helt enkelt tillräckligt med kompetens.

Och visst är jag ofta gnällig i den här bloggen. Det ber jag om ursäkt för. Men jag kan inte hjälpa att jag blir så frustrerad över att det händer så lite i handbolls-Sverige. Vilka förändringar har jag upplevt under de mer än 20 år som jag följt handbollen? Jag vet inte om jag vill svara på den frågan. 

Otur

Sydsvenskan hade en artikel i söndags. Artikeln går ut på att Lunds kommun förlorade 900 000 på handbolls-VM. Vilket naturligtvis inte är rätt. Ibland undrar jag hur journalister "tänker".

De 900 000 kronorna är kostnaden för fan-zone, affischer, en film, strålkastare och dryckerna till en middag för handbollspampar. Kostnaden är säkert helt rätt återgiven, men vad journalisten helt bortser från är vilka intäkter som VM gett kommunen. Så det är en rätt korkad artikel.

Man kan inte bara se till kostnaden. För VM har naturligtvis också gett pengar tillbaka. Arenan gör en vinst (och kommunen äger 2/3 delav Arenan). Handbolls-fansen har naturligtvis spenderat pengar, vilket i sin tur ökat omsättningen för olika verksamheter i kommunen och även skapat arbetstillfällen, vilket i förlängningen innebär ökade skatteintäkter för kommunen. VM har också exponerat Lund internationellt och det kan också mycket väl gynna kommunen i framtiden.

Jag tror alltså att de 900 000 är en bra investering. Men det är naturligtvis roligare för en journalist att bara peka på kostnaderna.

Men en sak gör mig lite bekymrad och det är när Arenachefen skyller de glest besatta läktarna under VM på otur. Det handlar inte om otur. Det var inte otur när kommunen valde att bygga en Arena som inte är tillräckligt bra för att få några intressanta VM-matcher. Och antagligen kunde Arenachefen också försökt se till att locka fler personer till Arenan. Det räcker inte att bara sätta upp några affischer på stan. Och kunde man verkligen inte lobba för att för fler intressanta matcher? Fanns verkligen inga påverkansmöjligheter? Jag misstänker att det handlar mer om inkompetens än om otur. 

Några ord om damlagen i Lund

Lugis damer vann överraskande stort i fredags mot norska Tertnes i Cupvinnarcupen. Jag är inte säker på vilka växlar man kan dra på det resultaten. Men om man tänker på det svenska damlandslagets framgångar i EM så är det antagligen så att svensk damhandboll börjar bli riktigt bra. Jag tror vi har något stort på gång. Och även om jag skriver mest om herrhandboll så uppskattar jag damhandboll. Tjejer som vågar spela en av de tuffaste idrotter som finns är värda all respekt. Jag vågar till och med påstå att tjejer många gånger är mer seriösa i sin handbollssatsning än vad killar är.

Lugis damer vacklade när Sabina Jacobsen blev skadad. Det förvånar mig att Lugi är så beroende av att Sabina spelar. Men nu är hon tillbaka och då bör Lugi bli bland de fyra bästa i serien. Och Lugi är ett ungt lag som har framtiden för sig. De kommer att kunna utmana Sävehof de kommande säsongerna.

Lunds andra damelitlag H43/Lundagård är verkligen en pigg nykomling. Före säsongen var jag helt säker på att laget skulle klara kontraktet men att de har chans på en slutspelsplats är lite förvånande. Jag trodde inte att detta unga lag skulle vara så pass mogna att de skulle kunna utmana de bästa damlagen. Men det gör de. Laget har värvat klokt efter sina ekonomiska förutsättningar. Men annars är styrkan ett sammansvetsat kollektiv från ungdomstiden. Och så har man två mycket talangfulla unga spelare: Vanessa Tellenmark och Ebba Engdahl. Jag skulle bli förvånade om inte någon av dem kommer att spela i damlandslaget. Och så får vi inte glömma bort tränaren Kent Engdahl, en verklig eldsjäl som personifierar svensk handboll.


Publiksiffror igen

Undrar vem i Lugi eller H43 det är som tar illa upp varje gång jag klagar på klubbarnas oförmåga att sälja produkten handboll? För varje gång jag skriver något som kommer det som ett brev på posten en kommentar om att jag ska sluta klaga och istället komma med konkreta förslag. (Och det har jag trots allt gjort några gånger.)

Om jag nu hårddrar det hela. Det har varit VM i Sverige. Det var nästan 20 år sedan sist. Och det var ett hyfsat VM med svenska mått mätt. Borde inte då klubbarna försöka knyta an till VM-turneringen och prova något nytt? Jag är säkert bara en enkel gnällig typ, men nog borde man utnyttja tillfället? Nu lär det dröja minst 20 år till innan det är VM för herrar igen. Man ska smida medan järnet är varm, som man säger. Och bäste Lundabo, som ville att jag skulle komma med lösningar, vad har klubbarna gjort före, under och efter VM? Berätta för mig! Vad har man gjort? Och om man nu inte ens har försökt att knyta an till VM, har jag då fel när jag säger att klubbarna är dåliga på att marknadsföra sig?

Har jag fel?

Det är närmast strutsmentalitet att klaga på en bloggare som är kritisk istället för att göra det nödvändiga och analysera sin egen verksamhet. 


Publiksiffror

Jag undrade ju i veckan om handbolls-VM skulle märkas på publiksiffrorna när serien körde igång igen. Men det så blev det alltså inte.

Vad sägs om följande publiksiffror:

Derbyt H43-Malmö, 780
Alingsås-Aranäs, 966
Sävehof-Drott, 1180
Hammarby-Kristianstad, 714
Guif-Lugi, 2082 (heja Eskilstuna!)
RIK-Lindesberg, 626 (och här var det väl gratis inträde!)
Ystad-Skövde, 1466
Hammarby-Guif, 1221 (heja Eskilstuna!)
Malmö-Drott, 593!! (Så jäkla dåligt av Malmöborna)
Derbyt Sävehof-RIK, 935

Usla siffror och om möjligt ännu sämre än före VM. Finns det en mättnad hos handbollsfansen? Svider den missade medaljen i VM så mycket? Eller vad det beror det på?

Det grundläggande problemet är att förbundet och klubbarna inte klarar av att marknadsföra handbollen. Har någon klubb hakat på VM och ökat annonseringen eller försökt göra PR för sin verksamhet i samband med VM? Tror inte det. Varför kan ingen tänka tanken att det är läge att gå till offensiv under första omgången efter VM? Varför lallar man på i gamla hjulspår, precis som om VM aldrig existerat? Jag fattar ingenting. Jag blir riktigt bekymrad. Handbollen kommer sakta tyna bort om man inte ändrar sin inställning till PR och marknadsföring. 
 

Några svar

Gissade fel på två av kvällens matcher och det var ju nära att jag missade ytterligare en. Men Bliznac lyckades göra ett segermål för Alingsås när det var tre sekunder kvar. Så det var väl hyfsat tippat.

Fick jag några svar på frågorna i förra inlägget?

Ja, antagligen på några.

Lindesberg får ännu tuffare att klara kontraktet nu. Nu är det sex poäng upp till strecket.

Bastieffekten har kanske klingat av i Ystad och kommer kanske inte klättra uppåt i tabellen. Eller är Skövde så mycket bättre än vad vi trodde före säsongen? 

Undrar om Lars Möller Madsen orsakade Kristianstads vinst? Han kan mycket väl på egen hand göra så att Kristianstad slipper en kvalplats. Det bör vara en kanonvärvning av Kristianstad.

Aranäs pressade Alingsås idag och kommer att fortsätta att plocka poäng i serien.

Och Malmö är bättre än H43 och kommer att gå till slutspel.

Jag passade på att se Lugi vinna mot Guif på ekuriren.se. Och inte fanns det några tecken på dålig form inte. Och Kim Ekdahl var fortfarande på spelhumör. Det bådar gott för de vinröda.

Lugi vann idag eftersom Guif läckte som ett såll i försvaret. Guifspelarna var märkligt passiva i försvarsspelet och var också ovanligt tveksamma i anfallet. Det bero väl på att man inte spelat några träningsmatcher under uppehållet. Målvaktsmatchen vanns också klart av Lugi. Kim E blev punktad större delen av matchen och det var kul att se hur de andra spelarna då tog för sig, bl a så gjorde unge Victor Sandberg en riktigt bra match. Något som förvånade mig var att Lugi klarade av Guifs offensiva försvar. Har man tränat på det under uppehållet? För man brukar ha problem när motståndarna inte ställer sig på linjen.

Jag måste också säga att det var roligt att höra kommentatorerna (den ene var för övrigt Bobban Andersson). Eskilstuna hör väl till gnällbältet och det var intressant att höra klagomålen på domarna och på spelarna. Det är egentligen helt otroligt hur olika man kan tolka situationer beroende på vilket lag man håller på. Domslut som jag tyckte var helt ok, sågades av kommentatorerna. Och omvänt. Domarna har en fullständigt hopplös roll. Det måste kännas hopplöst att man aldrig kan döma utan att få kritik.

Nu har jag inte publiksiffrorna till hands, men de bör ha varit hyfsade så här nära ett VM. Det vore konstigt om VM inte innebär ett uppsving publikmässigt. Det var i alla fall mer än 2000 i Eskilstuna.

Omstart

Ja, så börjar alltså herrarnas elitserie igen efter ett intensivt VM. Några frågor dyker upp:

Kommer Lugi att återuppta sitt sedvanliga ras på våren?
Hur sliten är Kim Ekdahl du Rietz efter VM?
Kommer Guif att ta första platsen eller håller Sävehof undan?
Tar Lindesberg chansen mot RIK i kväll?
Kommer Lindesberg att klara kontraktet i år eller blir det RIK som åker ur? 
Kommer Ystad att klättra uppåt nu när Pelle Käll inte längre är tränare?
Kommer Skövde ligga kvar i topp?
Kommer Drott fortsätta att varva vinster med förluster?
Har Aranäs lekt rommen av sig?

Ja, det finns skäl att följa elitserien i vår också.

Hur går det i kväll då?
Guif vinner mot Lugi (Anders Hallberg spelar inte och Kim bör vara sliten).
Sävehof slår Drott.
Alingsås slår Aranäs.

Men sen känns det mer öppet.

Men jag tror Malmö slår H43, Kristianstad slår Hammarby, Ystad slår Skövde och RIK slår Lindesberg.

Apropå Kim Ekdahl så spekulerar HEH: s Oliver Schultz i möjligheten att han hamnar i något av Kasi-Jespers lag. Vad jag har hört så vill Kim till Danmark. Han vill nog ha fortsatt nära till släkt och vänner. Och i så fall skulle det vara AG Köpenhamn som lockar. Jag tycker Kim gör rätt som lämnar nu. Det är dags att ta nästa steget i utvecklingen.
RSS 2.0