Tung period

Två raka förluster för Lugis herrar svider. Men det oroar också. Det blev så tydligt hur mycket Anders Hallberg betyder för laget. Utan honom på plan så rasar anfallsspelet fullständigt samman. Vad händer om han får en allvarlig skada? Och det är också tydligt hur viktig han är i försvaret. Han är helt klart den bäste vänstertvåan. Det är verkligen högprioriterat att träna in ett alternativ till Anders Hallberg.
 
Jag har ju tidigare skrivit några gånger att jag tycker att Lugi borde värva en rutinerad målvakt som komplement till Espen Christensen. Jag tycker det gränsar till idioti att inte ha ett rutinerat målvaktspar om man siktar på guld. Johan Larsson har gjort det förvånansvärt bra men är inte tillräckligt rutinerad nu, även om han säkert blir det på sikt. Att gambla på det här sätter kommer att kosta poäng i serien och vad gör man om Espen skulle bli skadad till slutspelet? Det är fullständigt obegripligt. Det enda rimliga skälet måste vara att Lugi har gjort slut på pengarna för spelarköp. Även om Espen inte har gjort bort sig de senaste matcherna är det tydligt att han är lite på nedgång. Antagligen sliten av ett hårt matchande under året.
 
Jag har också skrivit att Lugis herrar borde ha ett större hot från nio meter. Och i matcher när anfallsspelet kärvar blir det ännu mer tydligt, som nu när Hallberg är skadad.. Även om Simon Jeppsson har gjort några fantastiska inhopp så är han ännu inte tillräckligt stabil för att vara ett ständigt hot från nio meter. Vet fortfarande inte om det var rätt att lägga pengarna på Jernemyr.
 
En sista sak om herrlaget. Jag är riktigt bekymrad och oroad för Joakim Ernstsson. Han fick en ny smäll åt huvudet i matchen mot Malmö och verkade helt borta. Om det är en ny hjärnskakning så är det väl den tredje i höst. Det kan aldrig vara bra för hans hälsa. Hur många hjärnskakningar tål man som människa? Frågan är om inte karriären närmar sig ett slut? Och borde han inte ha vilat mot Malmö?
 
Damerna förlorade igår inte helt oväntat mot H65. Jag tillhör ju dem som tycker att det var både dumt och fult att inte förlänga med Niklas Harris och istället ta in Dragan Brljevic. Jag tycker fortfarande att det hade varit mer utvecklande för Lugitalangerna om Harris hade varit kvar. Det är bara att se hur mycket mer Harris får ut av ett tunnare spelarmaterial än vad Brljevic får ut av sitt stjärnspäckade lag eller hur mycket mer H65 får ut av de spelare som inte platsade i Lugi. Jämförelsen talar onekligen mer för Harris. De krassa och elitfixerade vindar som helt plötsligt svepte in i Lugi och som även har påverkat ungdomslagen har ännu inte gett det lyft som man hoppades på. Men Brljevic lär väl fortsätta att skylla på skador och spelare som inte håller måttet.
 
Och i morgon är det finaldags i Lundaspelen. Denna underbara ungdomsturnering som jag har svårt att vara utan. Men denna gång finns inte ett enda Lugilag i någon A-final. Har det hänt någon gång? Jag är rädd att det inte är en tillfällighet. Det kan nog vara ett tecken på att Lugi har tappat både kvalitets- och kvantitetsmässigt på ungdomssidan. H43 är faktiskt idag större än Lugi. Skillnaden kan mycket väl växa om inte Lugi rycker upp sig.
 
Till sist. Visst var det jäkligt roligt att Brasilien vann dam-VM. Vilket lyft för handbollen. Snart möter Sveriges damer Brasilien i en träningsmatch. Det blir en bra värdemätare för det svenska laget. Jag slängde ur mig en tanke i förra inlägget om att Sverige skulle behöva ta in en dansk tränare. Jag tror mer och mer på den idén. Men det är tveksamt om förbundet skulle våga släppa på prestigen.
 
 
 
 
 
.

Damhandboll

Först något om pågående VM för damer som har bjudit på några roliga överraskningar. Tänk att Serbien kunde slå ut Norge! Jag tycker det är både bra och roligt. Visst är det bra för handbollen att Norges dominans åtminstone för tillfället är brutet. Ingen idrott tjänar på att ha ett lag som är överlägset alla andra. Och sen är det ju alltid roligt med överraskningar. Och visst är det härligt att Brasilien lyckades hamna bland de fyra bästa och att chansen till medalj är stor. Handbollen behöver slå igenom utanför Europa. Medaljfördelningen känns nu öppen och det är omöjligt att tippa vinnaren. Man kan också konstatera att det inte var en skandal att Polen slog ut Sverige i kvalet. Det är inte vem som helst som kan slå Frankrike i en åttondel.
 
Men vilket hån det är mot damerna att ha folktomma läktare, dåliga domare, dålig tv produktion och Daniel Kristiansson som kommentator på TV4. När ska Daniel K sluta kommentera handboll? Till och med Roger Blomquist framstår som en handbollsexpert jämfört med Daniel. Några exempel på hur lite koll mannen har från en match i VM: "nu blev det ett mål som inte blev godkänt" (Axnér rättar honom med att säga att bollen gick utanför mål), "nu blev spelaren utvisad för tröjdragning" (Axnér rättar honom med att säga att det var en dragning i armen), "nu blev det avblåsning för stegfel" (Axnér rättar honom med att säga att det var ett offensivt fel) och så fortsätter det match efter match. Det är märkligt att Daniel efter trots allt rätt många handbollsmatcher fortfarande inte behärskar några regler. Irriterad blir jag också på TV4 när jag försökt spela in några matcher enligt tablån och missat slutet på matcherna eftersom tablån varit fel. Det visar egentligen hur lite TV4 bryr sig om handboll.
 
När Klingvall fick damlandslaget så ifrågasatte Axnér utnämningen. Han tvittrade något i stil med att nu blir det en återgång till 70-talets handboll. Axnér fick ju rätt till sist. Det gick åt skogen med uppdraget. Men jag vet inte om det berodde på den handboll som Klingvall ville att att landslaget skulle spela eller om det helt enkelt berodde på att han inte kunde kommunicera med betydligt yngre spelare. Klingvall tycker jag inte ska lastas för misslyckandet utan det är förbundet som bär ansvaret för situationen. Med facit i hand så borde man ha valt en annan kandidat. Ska bli spännande att se vem som tar över nu. Varför inte en dansk tränare? Med tanke på de framgångar som danska tränare har haft i dam-VM, tre av fyra damlag i semifinal tränas av danskar, så kanske vi borde få in lite nya influenser från vårt broderland i sydväst.
 
Och i morgon är det det som vi handbolls-Skåningar brukar kalla El Clasico. Lugi åker till Ystad. Det borde bli en vinröd seger. Lugi är betydligt bättre nu än i början av serien medan Ystad fortsätter att leta efter spelet. Förstår inte vad det är som är problemet i Ystad. Undrar hur länge Mats Engblom får vara kvar? Och skulle Lugis spel kärva så kan de alltid slänga in Simon Jeppsson. Nu har han kommit in och avgjort både mot Sävehof och Alingsås. Det är svårt för motståndarna att få stopp på honom när han går upp och skjuter från 13 meter. Vad månde bliva? Jag var rätt kritisk mot Lugi i början av säsongen för att man verkade tro att han skulle kunna börja leverera redan nu. Men jag hade tydligen fel. Han håller hög klass och börjar bli en riktig publikfavorit. Det blir allt fler och fler som ropar "byt in Simon" på läktarna. Kul!

Helgen

Kristianstad imponerade verkligen i lördags. Vilken överkörning av Alingsås! Kristianstad var så överlägsna att det nästan gjorde ont att se. Men jag är ännu mer imponerad över att man hade fullsatt på läktarna trots snöstorm och tv sändning. Det är bara att jämföra med Lugi som bara lyckades få 1300 att komma till arenan i matchen mot Sävehof. Kristianstad spelar i en helt annan liga när det gäller arrangemang och hur man driver klubben. Och skillnaden till andra klubbar kommer bara att öka men egentligen är det bara positivt för handbollen. Kristianstad kommer att tvinga andra klubbar att bli mer professionella.
 
Lugi hade betydligt svårare att besegra Sävehof. Lugi hade tur som bara låg under med uddamålet i halvlek. Men Lugi är stabila nu för tiden och lyckades samla ihop sig i andra halvlek och ta båda poängen.
 
Matchavgörande var Simon Jeppssons inhopp som kom in och gjorde några enkla mål för Lugi. Jag har varit lite kritisk mot Lugis val att inte värva någon niometersspelare och istället sätta sitt hopp till Jeppsson. Och jag tycker fortfarande att man borde ha värvat en skytt på vänster nio. Men Simon är verkligen en talang och det måste vara skönt för Axnér att kunna sätta in en skytt som kan skjuta långt utifrån och göra enkla mål när anfallsspelet kärvar.
 
Jag tycker också att man borde ha värvat en målvakt. Christensen kommer inte alltid att vara i form och riskerar också att bli skadad. Johan Larsson har gjort några bra inhopp i år och gjorde så också idag. Förutom Simon så blev han tungan på vågen idag. Men han är ännu inte på den nivån att han skulle kunna ersätta Christensen om han skulle bli skadad. Lugi gamblar verkligen när man inte vill värva en målvakt. Det kan komma att kosta i ett slutspel.
 
Måste lyfta fram en detalj i Lugis spel och det är Nemanjas Milosevics andrafas spel. Det är fullständigt värdelöst. Jag förstår tanken från tränarna. Lugi behöver få till ett bra andrafas spel. Men som det är nu så hämmar Nemanja anfallsspelet. Det är bara bortkastad tid när han går med i anfallen eftersom han inte tillför någonting. Han kommer sällan till skott och när han väl skjuter så är det knappt styrfart på skotten och oftast träffar han inte ens målet.
 
Vill också lyfta fram Axnérs smarthet. Att ta ut målvakten och spela med en extra utespelare när man hade chansen att få en tremålsledning i slutet av matchen var listigt gjort och framgångsrikt. Snygg coaching!
 
Utgången av helgens matcher var väl att Kristianstad och Lugi är i topp för att stanna.
 
Måste till sist gratulera Rimbo til första segern. Nu kanske man har chansen att kvala sig kvar i elitserien. Och vem hade väl trott det före säsongstarten?
 
Jo, så var det herrarnas EM-trupp som blir offentliggjord i morgon. Jag har en önskan. Måtte vi slippa Jim Gotfridsson i truppen! In istället med Lukas Karlsson. Men oavsett vilket lag man tar ut så ska vi inte hoppas för mycket i Danmark.
.
 
 

Idrottshallen

Först, jag klagar då och då på saker som är lite amatörmässiga i Lugi. Reagerade för ett tag sedan att Lugi i matchen mot Kristianstad informerade de 3000 i publiken att nästa hemmamatch för herrarna var mot Sävehof den 8/12. Man glömde bort två hemmamatcher i gamla Idrottshallen. Inte särskilt proffsigt. Och inte blir det bättre av att man skrev Idrottsplatsen istället för Idrottshallen på affischerna inför dagens match mot Guif. Nu tror jag att de flesta förstår att matchen inte går utomhus men det ser slarvigt ut och visar att Lugi har sina brister i organisationen.
 
Nu till något roligare. Båda matcherna i gamla Idrottshallen har varit trevliga upplevelser. Roligast var matchen mot AEK i helgen. Vilken härlig stämning! Det är bara att konstatera att det aldrig blir samma känsla i den nya arenan. Det blir ett helt annat tryck i den gamla hallen och det är roligt att det samtidigt uppstår en dialog mellan publiken och spelare, tränare och domare. Det är faktiskt roligare att se handboll i Idrottshallen. Men den nya arenan är naturligtvis betydligt bekvämare och man ser betydligt bättre så jag önskar ingen återgång till Idrottshallen. Men jag kan bara beklaga att man misslyckades så totalt med att bygga en arena med publiktryck. Fattar fortfarande inte vilka hallar utomlands som projektgruppen tittade på utomlands före bygget. Kristianstad och Helsingborg kan skatta sig lyckliga över att ha fått hallar som ser ut som hallar ska göra.
 
Hoppas att Lugis klack lärde sig något av AEK: s supportrar hur man hejar. Det var imponerande att se hur de grekiska fansen fortsatte att heja en kvart efter matchslut och trots att man hade förlorat. Och denna gång hade man lämnat knivarna hemma.
 
Lugi är väl upp i 14 matcher utan förlust nu. Ångan är uppe. Laget spelar betydligt bättre än i början av serien. Tempot har verkligen skruvats upp. Försvaret håller tätt och det som passerar "Kinesiska muren" tar ofta Espen Christensen i målet. Och framåt har också tempot ökat så mycket att man äntligen skapar luckor i motståndarförsvaren. Jernemyr har lärt sig att spela i Sverige och åker inte längre ut lika ofta. Hallberg börjar närma sig förra årets form och Ernstsson har verkligen lyft sig från förra året. Äntligen förstår jag varför han värvades. Han är en ovanligt säker straffskytt och samspelet med lagkamraterna börjar bli lysande.
Om man sen lägger till det ojämna paret Tingsvall och Hippe som i sina bästa stunder kan göra hur många mål som helst så har man ett bra lag som kommer att ligga i toppen.
 
Matchen idag mot Guif var lite konstig. Lugi inledde lysande och Guif lyckades bara göra 10 mål i första halvlek men i andra halvlek var Guif det bättre laget. Det kunde ha blivit jämnt på slutet om inte Lugi hade fått några slumpmål. Fortfarande har Lugi lite svårt att hålla samma nivå hela matchen igenom. Men visst var det en rättvis seger.
 
Frågan är om domarparet Widell och Åström är Sveriges sämsta domarpar i eltiserien. De kandiderar definitivt till titeln. Hur många märkliga domslut kan inte detta par fatta under en match? Och jag förstår inte vad som driver dem att fortsätta. Det kan ju inte vara kul att match efter match bli utbuad av publiken och hånad av spelarbänkarna. Hur härdad man än är så måste det kännas.
 
Börjar H43: s tunna trupp märkas nu? Storstryk mot Ystad idag visar att man kanske inte orkar hela säsongen ut. Eller är det kanske Ystad som äntligen är på gång? Vi får se.
 
Alingsås i serieledning. Inte helt överraskande. Det är troligt att Alingsås, Lugi och Kristianstad kommer att rycka loss i toppen. Jag ser fram emot matcherna i helgen mellan Lugi och Sävehof samt Kristianstad mot Alingsås.De blir riktiga värdemätare.
 
 
 

RSS 2.0