Lika jämnt igen

Roliga matcher de här mellan Ystad och Drott. Kul att varje match blir så jämn och spännande. Nu blir det alltså en avgörande femte match och ingen kan tippa hur det ska gå. Det är helt öppet. Bra tryck i publiken igår. Denna gång hejade hemmapubliken också så att det inte bara vara Ystadfansen som hördes.

Bäste spelare var denna gång Gunnar Stein Jonsson. I Ystad så visade Niclas Ekberg äntligen landslagsklass. Denna gång lyckades Drott få lite mer stopp på Seifert.

Frågan är dock om inte matchen avgjordes när Pierre Hammarstrand skadade sig i andra halvlek. Ystad var på gång då men utan Hammarstrand så började anfallsspelet krångla.

Det pratas då och då om handbollen som gentlemannasport. Här filmar man sällan och man tar smällar utan att klaga eller låtsas vrida sig i smärtor som fotbollsspelarna gör. Men det finns trots allt filmare i handbollen. Och frågan är om inte Mikael Mattsson är en av de värsta. Just nu kan jag inte komma på någon annan elitserien som spelar mer teater än vad han gör. Ge gärna förlsag på fler filmare. Jag förstår inte hur man själv kan se sig i spegeln efter att ha filmat under en hel match. Det är så jäkla ovärdigt att försöka vinna genom fusk.

Och var inte domarna ovanligt Drottvänliga igår?

Härligt att se Bengan i pausen igår. Han var sig lik, även om jag tyckte det märktes att han börjar bli gammal.

Nu ser jag fram emot en härlig handbollshelg. Damernas semifinaler och så Ystad - Drott. Och ovan på det förhoppningsvis lite dansk handboll på lördag.

I Danmark så vann Kolding i onsdags mot BSV och verkar ännu en gång gå mot en final. Suveränerna BSV som ångade på i serien ser därmed ut att missa finalen.

I den andra gruppen så är det helt öppet mellan AaB och FCK. AaB vann torsdagsmatchen stort, enligt rapporterna så var Wremer och Lennartsson lysande, och AaB leder nu med en poäng.

Hos damerna är Viborg i final och får möta FCK eller Randers, vilka spelar en avgörande match på lördag.

Lite från Danmark

Tänkte sticka emellan med lite nytt från Danmark.

Johanna Ahlm har skrivit ett 3-års kontrakt med Viborg. Det säger en del om Johannas status som spelare när en av världens bästa klubbar vill binda upp henne på så lång tid. Viborg säger i sitt pressmeddelande att även om Johanna är Sveriges bästa spelare så har hon ändå stor utvecklingspotential. Enligt DR så har Johanna haft mer än 850 000 DKR i lön när hon spelade i Aalborg. Inte så dåligt! I Viborg lär hon få en lägre lön men en del av skillnaden täcker Viborg upp som ändå får en lägre utgift än om hon stannat kvar.

Idag är det också viktiga matcher herrarnas slutspel, Kolding-BSV och AaB-FCK. Vinster för Kolding och FCK så leder de med tre poäng och har tagit kommandot om finalplatserna.

Samtidigt som SK Aarhus har fått besked om att de slipper gå i konkurs så är det fortfarande osäkert för GOG Odense och Randers HK. Vilken eländig säsong det varit för de danska klubbarna!

Anrika FIF pratar nu om comeback på elitnivå med både dam- och herrlag. Elitlicensen som de hyrt ut till FCK kommer nu tillbaks till FIF. Om FCK går till final i danska mästerskapet så kvalar FCK in till Champions League. Och nu spekuleras det i om FIF kan ersätta FCK i Champions League.

Och så fortsätter debatten i Danmark om att skrota slutspelsgrupperna. Det som vi precis infört i Sverige. Argument som tillkommit är att slutspelet är förvirrande och för svårt att förstå för gemene man.


In i kaklet

Även match tre mellan Ystad och Drott blev lika jämn och oviss som de andra. Drott hade chansen att fixa en förlängning men fick inte till sista anfallet. Tre gånger släpper Drott iväg Ystad till några måls ledning och så kommer man tillbaks vid alla tre tillfällena. Det visar vilken moral laget har. Med en mer taggad start så hade Drott kunnat vinna idag. Och det är ju rätt märkligt. Jag förstår inte hur Ystad då och då helt kan tappa spelet, som de gör. Men så har det ju varit hela säsongen.

Blir det nu Ystad i final? Nja, det går fortfarande inte att gissa hur det ska gå. Jag tror att det blir en femte och avgörande match. Jag tycker att Drott coachas smartare och därför tror jag att man vinner hemmamatchen på torsdag. 

Måste också säga att Seifert åter igen visar vilken rutin han har. Så fort det står och väger så träder han fram och tar tag i spelet. Vilken lirare!



 



Olof Ask

Som Lundabo så är det glädjande att det verkar gå bra för Olof Ask i Kolding. Han gick ju dit trots att han inte skulle få någon lön (han går istället på lönegaranti efter GOG: s konkurs). Och nu visar han att lyftet han fick i GOG efter en tuff början håller i sig.

Överkörning

Imponerande överkörning av Sävehof. Tre raka, mot ett Guif som är känt för att kämpa in i det sista, är imponerande. Ska det bli guld till Rustan? Det börjar kännas så. Precis som Avbytarbänken så tror jag också att Ystad är det lag som möjligen skulle kunna ge Rustans gäng motstånd i en final. Men Ystad måste ju i så fall först besegra Drott och det känns inte alls säkert. 

Ikväll väljer jag Ystad - Drott istället för Champions League-fotboll. 

Ystad har tydligen hittat en intressant ersättare i Tyskland för Linus Bohlin. Det är rätt kul att det kommer en och annan utländsk spelare till svenska serien. Undrar nu hur många svenskar som återvänder från Danmark? Martin Boquist, Fredrik Wahlström, Johanna Wiberg m fl är inte de enda. Samtidigt så verkar inte lika många lämna som tidigare år. Det bör ju innebära att svensk elitserie kommer att höja sin nivå. 


 

Grattis Kristianstad

Det kommer alltså att finnas två lag i orange även i nästa års elitserie. Kristianstads vinst igår mot H43 gör att man med största sannolikhet är kvar i högsta serien. Med ny hall så hade det nästan varit katastrof om man hade åkt ur. Både Lindesberg och Kristianstad har ju bjudit H43 på var sin vinst, så de har verkligen varit måna om sin elitseriekollega. Det ska mycket till om H43 också missar, men än är det inte avgjort. Hemmamatchen mot Tumba blir antagligen som väntat helt avgörande. 


Tappat fart

Har inte Evert Ekh börjat tappa fart? Inte alls lika många inlägg längre. Och är de inte också lite mer tama?

Klart med Axnér

SÅ är det då klart att det blir Axnér som kommer att assistera Zanotti. Man kan ju lugnt säga att Lugi därmed i alla fall skaffat sig de två tränare som har förmågan att synas mest i media. Vad tror jag om denna dynamiska duo? Tja, "this could be heaven, this could be hell". Det kan gå hur fan som helst. Men mest tror jag som ni vet att det kommer att gå neråt.

Även om jag vet att Zanotti och Axnér gillar varandra så är jag ändå förvånad att Axnér går till Lugi. Tydligen har han helt glömt bort alla oförrätter som han tidigare gärna pratat om, som t ex det slavkontrakt han hade i Lugi. Nu säger han istället: "Åren som spelare i LUGI minns jag som några av de bästa i min karriär. Att återvända nu, tolv år senare i en annan roll, känns otroligt inspirerande. LUGI är utan tvekan en av landets mest renommerade klubbar och jag ser fram emot att ingå i Johan Zanottis tränarstab." Hur äkta känns det?

Alltså, börjar det inte kännas som om Axnér då och då vänder kappan efter vinden? Det är väl inte första gången som han ändrar åsikt och sen inte verkar vilja kännas vid vad han tidigare sagt. Han verkar inte särskilt mån om att behålla sin trovärdighet.



Danska slutspelet

Danmark har ju även en slutspelsserie på damsidan. Dock har man bara tre lag i de två grupperna.

I den ena gruppen är Viborg överlägsna och är klart för final. I den andra är det jämnt så det förslår. Randers, (konkurshotade) Esbjerg och FCK har alla lika många poäng. Randers ligger väl bäst till för att nå finalen eftersom man har en match mindre spelad.

På herrsidan är det mer ovisst vilka lag som går till final.

I den ena gruppen står det mellan FCK och AaB, FCK leder med en poäng. Och i den andra står det mellan Kolding och BSV. Eftersom BSV förlorade högst överraskande mot Nordsjælland i lördags så leder Kolding gruppen med en poäng. Ska Bjerringbro snubbla på målsnöret och missa guldet i år också?

Från Danmark kan jag också rapportera att det trots allt kan bli tal om ett herrlag för Anja. Diskussioner förs mellan Faaborg Midtfyn HK: s ledning och Anja. Faaborgs nuvarande tränare har dock uttalat att han slutar om Anja kommer.


Jämnt

Fantastiskt roligt att det blev så jämnt i damernas semifinaler. Vem hade på förhand kunnat tro att det skulle stå 2-2 i matcher i båda semifinalerna? Eslöv gjorde som vanligt en stark hemmamatch. Skövde ska vara glada att de lyckades vinna första matchen hemma efter förlängning. Jag tycker att Skövde är det bättre laget spelare för spelare och har även ett bättre spel, men det är ju en del av handbollens tjusning av vilja och inställning betyder så mycket. Eslöv har verkligen krigat sig fram till sina två vinster. Flera av deras doldisar har lyft sig i finalspelet. Som jag har skrivit tidigare. Det här visar vilken bra tränare Ola Månsson är. Och vid sidan har han en annan duktig tränare, Jörgen Persson. Båda dessa tränare är bra på att lära ut försvarsspel och kan verkligen få ut mycket av spelarna.

Men när får Eslöv en ny hall? Det är ju pinsamt att se spelarna sitta i "träburarna". Och hela hallen lär ha fuktskador. Jag minns att redan när Eslövs damer vann SM för första gången så pratades det om en ny hall. Nu har det snart gått 10 år och inget verkar ha hänt. Skandal från politiskt håll. Eslövs damer har verkligen satt Eslöv på kartan och är värda en ny hall.

Men hur går det nu i de avgörande matcherna? Ja, det är det väl ingen som vågar säga helt säkert. Det lutar ju åt Sävehof - Skövde i final, men Lugi och Eslöv har ju som bekant allt att vinna och borde inte känna någon press. Som det har verkat hittills så känns det som Eslöv har störst chans att skrälla, men Lugis försvarsspel i sista matchen gör att man inte heller kan räkna ut Lundaborna.

Signaturen fp har gjort mig uppmärksam på att man i GP kan man läsa om en mindre trevlig situation efter senaste Lugimatchen: http://www.gp.se/sport/handboll/1.357117-rasistattack-pa-savehofspelare

Jäkligt trist att vissa inte fattar hur man ska stötta sitt lag. Hur korkade kan man vara? Varför fattar man inte att man skadar Lugi? Antagligen skiter man totalt i både Lugi och handboll, man är bara ute efter att skapa bråk. Hoppas Lugi och klacken rensar ut de här idioterna, så att det inte upprepas.

Men det gäller också att inse att detta inte är något typiskt för Lugi eller för Lund. Det finns tyvärr samma idioter i de flesta klubbar och städer.

Även om nu det blev några mindre roliga händelser under och efter Lugis match senast, så hoppas jag ändå att Lugis klack är här för att stanna och att man till hösten fortsätter att stötta Lugis seniorlag. Både Lugi och handbollen som helhet behöver att det skapas permanenta klackar och publiktryck på matcherna.

Några ord om vår hackkyckling Roger Blomqvist. Ja, han fortsätter gladligen med att visa sin okunskap om handboll, men jag tycker ändå inte att han är helt värdelös. Han har i alla fall samlat på sig lite bakgrundskunskap om spelarna och är framförallt entusiastisk. Det märks att han gillar handboll och det smittar faktiskt i alla fall av på mig. Och när han är tillsammans med Magnus Grahn så funkar det hyfsat. Det är värre när experten heter Per Johansson, för han kan inte ens dölja att han tycker att Roger är usel. Från och till så märker man hans irritation. Och då blir det lite pinsamt.





Öppet

Tåget gick inte för Ystad. Nu är det fortfarande helt öppet vilket lag som går till final. Det är så pass jämnt mellan lagen att det lag som vinner målvaktsmatchen också vinner matchen. Och idag så vann Linus Bohlin alltså målvaktsmatchen. Men största segerherren idag var Seifert. Hans andra halvlek var lysande. Starkt att ta både ansvar och kommandot när matchen står och väger. Det visar vilken rutinerad spelare han är.

Sen är det lite lustigt att två av de bästa spelarna idag, Linus Bohlin och Hasse Karlsson, inte får vara kvar i Ystad nästa säsong. Det vill till att man har hittat riktigt bra ersättare annars är det svårt att förstå beslutet.

Märkligt att Niclas Ekberg började lika tamt idag som i förra matchen men han visade i alla fall styrka på slutet.

Nu får vi se om Ystad går hela vägen till final. Det gäller nog att passa på. Jag tror det blir svårt nästa år utan Niclas Ekberg, Hasse Karlsson och Linus Bohlin. Och med Pelle Käll som tränare!

Kul också att se Halmstads arena igen. Vilket lyft de nya hallarna kommer att bli för handbollen.


Dagen efter

Jag måste skriva att jag fortfarande är glad över Lugidamernas vinst igår. Det var så kul att se tjejernas glädje efter slutsignalen. Även om det inte blir någon final för tjejerna så har de i alla fall fått uppleva en match som de kommer att minnas länge. Igår skrev jag att de antagligen är chanslösa i den avgörande matchen och visst är Sävehof favoriter men någonstans börjar en förhoppning tändas hos mig. På lördag har Sävehof allt att förlora och Lugi allt att vinna. Det kan räcka för en finalplats. Hoppas nu att Lugi kan få ihop en supporterbuss. Det är tjejerna verkligen värda.

Drott - Ystad

Nu gäller det för Ystad att vinna annars har nog tåget gått även för sydskåningarna. Ystadkillarna verkade nervösa redan i hemmamatchen och lär väl vara ännu mer nervösa idag. Undrar om Ystad klarar av att vinna i en antagligen fullsatt arena? Eller kan det bli så att Drott också drabbas av finalnerver? Jag ser fram emot matchen som lär bli jämn och spännande.


Nya seriesystemet

Låt mig först säga att jag tillhör de som tycker att det måste spelas fler matcher i elitserien. Klubbarna behöver alla pengar de kan få. Dessutom tycker jag att elitspelare bör tåla fler matcher än vad de spelar idag. Flera är ju trots allt heltidsanställda.

Men det är inte så lätt som man kan tro att ha fler matcher. I Danmark har man turen att ha en cupturnering som lever och väcker allmänhetens intresse. På det viset får man de nödvändiga extra matcherna. Men i Sverige kan vi bara laborera med elitserien. Nu har HEH alltså bestämt att de extra matcherna ordnas genom en poolindelning med sju lag i varje pool. Dessa lag möts i ett enkelmöte under hösten, så det blir alltså 6 extra matcher som läggs till seriens 26, summa sumarum alltså 32 matcher. Jag är inte helt förtjust i förslaget eftersom det trots allt inte är sportsligt rättvist. Det kommer att ha betydelse i vilken pool man hamnar i och vem som får hemmamatch. Här kan man alltså ha flyt respektive oflyt. Och det känns inte bra. Jag hade hellre sett att man hade fler lag i elitserien. Varför inte 16 lag så att det hade blivit 30 matcher. Kvalserien har visat att det inte är så stor skillnad mellan allsvenska toppen och elitseriebotten. Och ska man nu spela tre matcher där vissa lag får två hemmamatcher så skulle man lika gärna kunnat ha haft färre lag som mötte varandra tre gånger, 12 lag hade då inneburit 33 matcher. Då hade man också sluppit den orättvisa poolindelningen. Eftersom gällande förslag innehåller sportsliga orättvisor så kommer det att upphöra rätt så snabbt skulle jag tro. Blir det mer än en säsong månne?

Till sist så har vi frågan om hur klubbarna kan hantera det ökade antalet matcher. Det bör innebära att man måste bredda sina trupper om man vill vara med i toppen. Så det man tjänar i ökade intäkter riskerar att ätas upp av ökade spelarkostnader. Framförallt blir det tufft för det lag som spelar i Champions League. Det laget får verkligen en tuff höst. Avbytarbänken ställer frågan: "Vem vill spela i CL?". Ja, det kan man fråga sig.

Läktarbråk

Jag var nog lite för snabb när jag inte tyckte att klacken gick över gränsen. Har fått rapporter efteråt att några personer ur Lugiklacken provocerade Sävehofarna. Det är ju inte så smart att ställa sig framför Sävehofklacken med stora fanor så att Sävehofarna inte kunde se planen. Det är inte heller så smart att ställa sig bakom Sävehofspelarna och skrika i deras öron.

Tydligen var det också bråk mellan några Sävehofare och Lugifans. Trist att det ska behöva bli så. Nu när jag var så glad över att klacken var igång igen, så måste tydligen några trots allt gå över gränsen. Aldrig får man vara riktigt glad.


Starkt jobbat

Och så var Lugis klack åter på plats. Och vilket tryck det blev i hallen idag! Det gick att väcka den tröga Lundapubliken men det krävdes hårt jobb av klacken. Klacken jobbade så hårt att Bagarn gick fram till Lugis sportchef och klagade under andra halvlek. Det är egentligen märkligt hur handbollen förhåller sig till klackar och tifon. Det är tydligen ok att heja, bara man gör det lugnt och tyst under städade former. Förutom att en höggradigt berusad och mindre smart kille flera gånger ställde sig på fel sida av reklamskyltarna, så tyckte jag inte att klacken gick över gränsen. Men ändå så försökte både sportchefen och flera vakter, av någon anledning, att lugna ner klacken, men som tur är utan någon större framgång. Tror inte att jag upplevt en dammatch med sådant publiktryck. Publiksiffran närmare 1400 är inte alls dåligt för damhandboll och när matchen samtidigt gick i tv.

Men det var inte bara klacken som ansträngde sig. Lugidamernas försvarspel var lysande. Snacka om taggade spelare. Att hålla Sävehof nere på 8 mål i första halvlek är imponerande. Och kom någon spelare eller skott igenom utespelarna så stod Sanna Åstrand där och spikade igen. Sanna är verkligen en härlig inspirationsspelare. Jag gillar hennes explosivitet och attack som målvakt. Måste kännas skönt att ha en sån matchvinnare i laget. En målvaktstyp som jag tycker herrlaget saknar.

Andra halvlek spelades i ett tempo som var för högt för båda lagen. Ett tag såg det ut som att tempot mest straffade Lugi när Sävehof sakta men säkert kom närmare. Och jag började fundera på hur länge Lugis skulle orka att stå emot, men just när jag trodde att Sävehof skulle rycka ifrån så blev det istället Lugi som fick en fyramåls ledning. En ledning som Lugi kunde hålla matchen ut.  

Idag var Sabina klart bättre än landslagskollegan Bella. Bäst i Sävehof var Jamina Roberts, som visade vilken talang hon är när hon inte håller på med dumheter. 

Sen är det märkligt att båda lagen envisas med att gröta ihop spelet i mitten. Varför tar man inte med kantspelarna mer i matchen? I Lugis fall kan jag delvis förstå det efterom kanterna är deras svagaste lagdel, men varför Sävehof också spelar så är mer anmärkningsvärt.

Efter matchen firade Lugis damer som om de vunnit SM-guld. Men än återstår en avgörande match borta i Partille. Och den matchen tror jag tyvärr att Sävehof vinner. 

Sammanfattningsvis var det en ovanligt rolig handbollskväll.  


En fråga

Jag har fått följande fråga "fattar inte varför du är så kritisk till Zanotti somtränare, eller snarare orolig? Det verkar ju som spelarna har velat ha honom som 1e tränare länge, o det måste ju betyda att han e bra och omtyckt? jag har aldrig läst ngnstans att Zanotti fått skit som tränare, varken av spelare eller klubbar?? vad baserar du din oro på??"

Det fick mig att tänka efter.

Jag blev ju tidigare anklagad för att inte gilla Zanotti för att han är piercad och tatuerad. Men det kan jag dementera. Hur en person väljer att se ut har ingen betydelse för mig. Men jag är övertygad om att Zanotti däremot har vissa anhängare bara för att han ser ut och uppträder som han gör och dessa personer väljer att bortse från det handbollsmässiga.

Jag tycker faktiskt också att Zanotti är kompetent handbollsmässigt.

Och jag tycker att det är kul att han skiljer sig från de andra tränarkollegorna. Handbollen behöver profiler som kan skapa reaktioner i media.

Men vad är då problemet? Mitt fokus har varit om Zanotti kommer att leda Lugi till framgångar eller inte och här är jag tveksam, och jag är inte den ende. Det behöver inte betyda att det är fel på Zanotti. Det kan vara kombinationen Lugi/Zanotti som inte är en "perfect match".

1. Jag tycker att Zanotti har brister i sitt omdöme och att han inte alltid är klarsynt och analytisk i matchsituationer. Det finns lägen där jag tycker att han prioriterar sig själv och sitt sätt att vara på bekostnad av laget. Man kan kalla det en avsaknad av mognad.
2. Jag är tveksam när spelarna har mycket att säga till om när det gäller att välja tränare. Naturligtvis är det enklare att sparka en tränare när det skär sig mellan tränare och spelare. Men jag tror att om ett lag får välja mellan en jobbig och illa omtyckt tränare som kan leda dem till guld och en populär tränare som inte kommer att få samma framgångar så väljer ett lag den sistnämnde. Så man ska inte alltid välja den tränare som är mest populär om man vill nå framgångar.
3. Sandgren och Zanotti hade en arbetsfördelning i anfall och försvar och om jag inte har helt fel så var det Zanottis område där Lugi tappade mest. Det kan vara ett tecken.
4. Nu kommer jag att få skäll igen, men Lugis spelare är inte alltid fullt seriösa eller professionella. Visst förekommer det att man slarvar med de egna träningspassen, visst festar man vid tillfällen när man inte borde göra det, och visst borde man kunna plocka fram mer jävlaranamma i fler matcher än vad man gör. Och har man den attityden så tror jag att man skulle behöva en annan tränare än Zanotti.

Men som sagt, jag kan ha fel. Det är bara gissningar från min sida och jag blir faktiskt glad om det visar sig att jag har helt fel. Om Lugi spelar semifinal nästa år så ska jag göra en pudel (ja, mer än en pudel, en hel pudelkennel).

Sävehof i final

Det verkar inte som om semifinalspelet mellan Sävehof och Guif blir så spännande. Sävehof är i final nu. De tappar aldrig tre matcher i rad mot ett Guif som nog hade sin formtopp för några veckor sedan.

Och jag som trodde att Guif skulle kunna överraska. Ja, jises så fel man kan ha.

Får se hur det går mellan Drott och Ystad i morgon. Det borde kunna bli jämnt.


Blogg

Axnér skriver i sitt senaste inlägg följande:

"Jag har inga problem med anonyma bloggar, tror att det tyvärr är nödvändigt och att många av dem tappar i intresse och tyngd om/när de ”kommer ut”."

Han har rätt. Precis så är det.

Zanottis högra hand?

Vem är det nu som blir assisterande till Zanotti? Det talas om ungdomskompisen Christer Andersson och Tomas Axnér. Av spekulationerna så verkar Axnér ligga bäst till för jobbet. Om jag tidigare tyckt att det ska bli intressant att följa Zanotti som huvudansvarig i Lugi, så blir det ännu mer intressant med Axnér vid sin sida. Det blir ju ett intressant par som verkligen vågar sticka ut. Men Axnér gör inte att jag blir mindre tveksam till det valet av tränare. Det enda som är säkert att det kommer att skapas rubriker. Jag är inte lika säker på eventuella framgångar.

Arenan

Jag brukar ju klaga på Lunds arena då och då. Vad ska man säga om att resultattavlorna slutade fungera under matchen igår och att det inte gick att få igång dem? Lite pinsamt att man fick improvisera med en närbild på den typen av resultattavlor där man vänder papperssiffror manuellt. (Om ni förstår vilka tavlor jag menar.)  

H43 och Drott vann

H43 vann komfortabelt igår. Det verkar som om ungdomarna i laget har fått mer självförtroende sen Käll försvann. Johannes Sandgren, Oscar Jensen och Espen Christensen var riktigt lyckade. Framförallt var den sistnämnde lysande i målet och gjorde bl a ett antal straffräddningar. Men den största förklaringen till vinsten var nog ändå att Lindesberg inte var motiverade. Har sällan sett ett så blekt Lindesberg. Och varför spelade Warvne och Aziz på fel positioner i början av matchen? Matchen kändes som en träningsmatch för Lindesberg. Det hade kunnat bli en rejäl utskåpning om inte Richard Larsson i Lindesbergs mål också gjorde en bra match. Men han fick ju bara spela en halvlek. Med honom i mål även i andra så hade det kanske kunnat bli jämnt.

Eftersom Tumba förlorade igår så ökade H43: s chanser att klara kontraktet.

Kul att notera att det var hyfsat tryck i hallen trots att det bara var 765 på plats. Helt plötsligt har de blå fått något som börjar likna en klack.

Och så vann Drott mot Ystad. Jäkligt fräckt om Drott går hela vägen till en final. Jag är verkligen imponerad av vad Ulf Sivertsson åstadkommit. Det är ingen slump med tanke på att han även har ett antal danska mästerskap i bagaget. Vad säger ni om Ulf som tränare för landslaget?

2222 i Österporthallen är inte dåligt. Kan tänka mig att det varit rätt bra tryck också. Nu tror jag inte att Ystad är ute ur bilden. Ystad kan lika gärna vinna borta i Halmstad. Spännande fortsättning väntas.




Hatten av

Det var verkligen en imponerande insats av Sävehof i dagens semifinal. Guif var inte närvarande men det var verkligen Sävehof. Stenhårt försvarsspel, lysande målvaktsspel samt ett rörligt och snabbt anfallsspel, som åtminstone jag inte sett Sävehof praktisera tidigare under säsongen. Sävehof visade att Guif går att störa med hårt fysiskt spel. Lite förvånad är jag ändå att Guif inte gjorde mer motstånd. Guifs anfallsspel var handlingsförlamat och saknade de vanliga satsningarna i alla lägen. Kan Sävehof mobilisera samma tändning även borta mot Guif så blir det inte några fem matcher som de flesta verkar ha förväntat sig.

Sävehofarna var glada över att det var så många i publiken. Men hur många betalande var på plats? Det såg ut som alla ungdomslagen hade blivit ditkommenderade. Men hellre det än tomma läktare.

Jag skrev för ett tag sedan att Tholin var en grinig spelare. Men samma sak gäller ofta Sävehofspelarna. Jag tycker det är ett grinigt och gnälligt lag. Sådan tränare, sådant lag kan man säga. Men Fritzon verkar i alla fall vara en hedersprick. 

Jag blir inte klok på Canbro/Claesson. I EM blev de hånade av utländsk media eftersom de fattade ett antal mycket märkliga domslut. Och jag tycker de är ojämna. De kan hålla en bra nivå under långa stunder och så helt plötsligt kommer det ett hårresande domslut. Skulle de bara bli lite mer konsekventa och jämna så skulle de kunna bli ett bra domarpar internationellt.
 

Tappat fart

Har känt mig lite omotiverad att skriva i bloggen de senaste dagarna. Vet inte vad det beror på. Efter en lång säsong så börjar till och med jag att känna mig lite trött på handboll. Det var en mening som jag aldrig trodde att jag skulle skriva. Men så är det.

Lugis damer förlorade som väntat mot Sävehof, men gjorde bättre motstånd än vad jag hade trott. Sävehofs seger var dock rättvis. Sävehof är ett bättre lag och ska Lugi få till en femte och avgörande match krävs storspel av målvakterna på fredag.

Apropå Lugi så hörde jag idag att ett av skälen till varför Oscar Jensen gick till HK Malmö var för att Lugi inte kunde lämna några besked om ett ev förlängt kontrakt. Det kan ju bero på att Lugi inte var säkra på om de ville förlänga kontraktet, men det kan också bero på att man är för långsamma i sina beslut. Hoppas det inte är det sistnämnda som är rätt tolkning. Även om Oscar är besviken på Lugi så tröstas han antagligen av att få mer betalt i HK Malmö. Och det är dessutom rätt tänkbart att HK Malmö kommer att placera sig före Lugi under nästa säsong. Det ska bli intressant att se vem Lugi väljer att ersätta Oscar med. Vill man nå högt i serien krävs en etablerad och duktig målvakt. Men de pengarna finns väl inte.

Zanotti har debuterat som huvudansvarig. Det ska bli kul att följa resan och se om jag tvingas göra en pudel eller inte.

Kan notera att H43 fortfarande har Käll som tränare och att Lugi har Sandgren på sina hemsidor. Man är inte så snabb med att uppdatera informationen precis.

I morgon börjar herrarnas semifinaler. Jag tror att Ystad fixar en finalplats. Med tanke på berg- och dalbanan under säsongen, så är det rätt oväntat. Men lite flyt får man väl säga att man haft som fått en enklare resa till finalen än det lag som man kommer att få möta. Sävehof får väl hållas som favoriter på den andra halvan, men jag tror faktist (och hoppas) att Guif tar den andra platsen. Jag tror inte att Sävehofs nerver håller hela vägen.









Stolpar

I dagens match mellan Skövde och Eslöv så var det väl mycket stolpe in för Skövde och stolpe ut för Eslöv. Men man kan antagligen inte bara skylla på otur utan det handlar mycket om rutin och skicklighet. Men jag skulle vila säga något om Ola Månsson. Han fick ju inte vara kvar i H43 men han har utan tvekan kvaliteter. Nu har han gjort Eslövs damer till en utmanare till SM-guldet. Det är starkt gjort och visar vilka kvaliteter han besitter. Men frågan är om inte hans största styrka är att han är bra på att få spelare att växa och få självförtroende. Men om han då coachar ett lag som har många gamla gubbar så funkar hans ledarstil sämre. Det var väl det som hände i H43.
Olas engagerande ledarstil hade antagligen ingen succé hos Axnér, Söder, Roganovic, Milosevic m fl.  Kanske är han bäst som ungdoms- eller damtränare. Vid sidan har Ola ytterligare en H43:are vid namn Jörgen Persson. Varför har H43 släppt två så duktiga tränare? Man har ju inte precis ett överflöd av duktiga ledare.

Sen tycker jag nog att domarna idag var väl hemmavänliga. Det är olyckligt när domarna påverkar utgången av en match.

Att vara elitspelare i H43 är inte så lyxigt precis. Idag satt damlagets stjärna Vanessa Tellenmark och sålde lotter till Bingo-lotto på ICA Kvantum i Lund. Det hade knappast en elitspelare i Danmark behövt göra.

Och så blev Sverige sist i Norge. Det var inte så överraskande. Jag vet inte, men jag tycker inte det känns som om Sverige lyfter med Ola och Staffan. Undrar vad Ulf Sivertsson hade kunnat åstadkomma. Det är många försvarare i eltiserien som har problem med Robin Andersson. Det har antagligen motståndarna i Norge också haft eftersom han blev uttagen i All Star Team.

Har glömt att kommentera att Lugis kantspelare är kvar nästa säsong. Det känns naturligvis skönt för en vinröd. Gummi håller ju alltid hög klass och Sebastian Lindell har visat sig som en lysande värvning. Och han har inte heller gjort bort sig i landslaget i helgen.

Och i morgon vinner Sävehof mot Lugis damer.









Slutspelsserien

Idén om slutspelsserien har vi ju fått från Danmark. Nu vill klubbarna i Danmark skrota serien. BSV som dominerat i grundserien tycker att man får för lite fördelar i slutspelsserien, de har alltså fått för lite betalt för alla segrar i grundserien. Andra klubbar håller med och menar att det räcker att BSV förlorar en match så har de tappat allt som de vunnit under seriens 24 matcher. Flera klubbar menar att man vill ha en återgång till avgörande matcher som avgörs i bäst av tre.

Dock verkar danska handbollsförbundet vilja behålla upplägget. Så vi får se hur det slutar.

Men hur många säsonger tror ni att vi kommer att ha slutspelsserien i Sverige?


Bring Cup

Som ni vet så spelar herrlandslaget just nu i Norge. Igår förlorade man mot Danmark i en svängig match. Inte för att jag sett matchen, men det verkar som om danskarna hade full koll på matchen och att de kunde rycka ifrån när de ville. Visst är det märkligt att Handbollsförbundet på sin sajt handboll.info skriver att det var Norge man mötte. Proffsigt!

Men idag så vann man mot Tyskland och det piggar ju upp.

Det är kul att många nykomlingar fått chansen och att de verkar ha gjort bra ifrån sig. Men mest glädjande är nog att Larholm är tillbaks i landslaget igen. Sen tycker jag att det är roligt att Kristian Svensson också får chansen. Han har de senaste åren varit rankad som en av de bästa H9:orna i danska ligan, om inte den bästa. 

Nästa match blir mot Norge som förlorat både mot Tyskland och Danmark. Det kan gå hur som helst.


Sävehof-Lugi fortsättning

Vad ska man säga om Roger Blomqvists insats igår? Jag tar mig för huvudet. Det är så pinsamt när han uttalar sig om domslut och så är han totalt ute och cyklar.

Och vad ska man säga om domarinsatserna igår? Inte var väl domarna så lysande precis.

Ursäkt

Jag upptäckte nyss att jag missat att godkänna några kommentare. Jag ber om ursäkt. Det berodde inte på någon censurvilja från min sida, utan för att blogg.se är lite knöligt att använda. Men nu är kommentarerna i alla fall publicerade.

Mirakel

Lugis damer var ju helt uträknade under första halvlek igår. Det var inte mycket som stämde varken framåt eller bakåt. Det kändes verkligen avgjort i halvlek. Men så kommer Sanna Åstrand in i mål och spikar igen. Allt vänder. Lugi går ikapp och förbi. Till mångas förvåning, inklusive min, så står det helt plötsligt 1-1 i semifinalmatcher och chansen till final lever alltså fortfarande för Lugi.

Men allt var inte Sannas förtjänst. Fanny Lagerström gör en strålande insats i andra halvlek. Och jag är jäkligt imponerad av Caroline Friberg på linjen. Vilken kämpe! Dessutom gjorde hon två snygga knorrmål. Jag måste också göra en pudel. Jag har tidigare inte varit så imponerad av Maria Adler, som jag har tyckt varit alltför långsam och med för dåligt klipp i skottet. Jag har inte verkligen inte insett hennes talang, men igår så började jag förstå att här kan vi mycket väl ha en kommande storstjärna. Fysiken finns men till min stora förvåning så insåg jag att hon både är spelintelligent och modig. Men jag är fortfarande inte imponerad av Lugis kantspelare. Helt klart Lugis svagaste lagdel. Jag förstår inte att man inte satsar på spelare som har mer fart, spänst och teknik.  Och så får jag inte glömma Anna Roxå som med sitt skytte höll Lugi kvar i matchen. Sabina Jacobsen var däremot relativt osynlig.

I Sävehof var Isabella Gulldén bra som vanligt. Och målvakten Grubbström, framförallt i första halvlek. Men i övrigt var det ingen som höjde sig över mängden. Men jag gillar Jennifer Kasmans försvarspel. Jag noterade att Jamina Roberts spelade en stund. En mycket duktig och talangfull spelare men också en av de mest ojusta ungdomsspelare som jag sett. Jag vet inte hur många matcher jag sett där hon betett sig mycket illa. Jag hoppas verkligen att hon slutat med sina dumheter som seniorspelare.

Det var smart av Lugi att be publiken sätta sig mitt emot tv-kamerorna så att det såg ut att vara mer publik i hallen än vad det var. Men en publiksiffra strax över 1000 är inte så dåligt när matchen sändes i tv. Och det var bra tryck i publiken! Riktigt kul! Nästa hemmamatch borde locka än fler åskådare.

HK Malmö förstärker

Igår så blev det offentligt vilka kantspelare Malmö har nästa säsong. Det ser intressant ut och Malmö förstärker alltså sin trupp. Jag gillar hur Malmö stegvis flyttar fram sina positioner. 

Hampus Svännel spelar alltså för HK Malmö nästa år, något som jag skrev redan 28:e februari i denna blogg (dvs jag var fräck nog att skriva ett rykte)

Rasmus Skram från Aalborg är det andra nyförvärvet på samma position. Honom har jag sett på dansk tv och han blir ett riktigt klipp.

Det ska även bli intressant att se Thomas Varsamis på den andra kanten. Lite tråkigt är det att elitseriens kanske minsta spelare James Blondell lämnar klubben, men fullt förståeligt. Varsamis och Green är bättre spelare.


Rykten

Måste bara säga något om rykten. Jag har ju då och då fått skäll för att jag beskrivit händelser som andra har annan uppfattning om. Vi kan ta det här med att jag tycker att Axnér inte kan säga att han inte var inblandad i att Ola fick gå och att Pelle kom in. Helt rätt att jag inte befann mig i H43: s omklädningsrum, men jag har istället pratat med folk som faktiskt har delat omklädningsrum med Axnér. Hur mycket är jag då ute och cyklar? De jag pratat med kan visserligen ljuga för mig, men jag tycker ändå att jag kan skriva om ämnet.

Samma sak gäller även andra rykten, som personer säkert tycker är stötande. Det är inte så svårt att få information eller att lägga ihop två och två. Lugifolk är t ex jäkligt bra på att läcka. Jan Gustafson på Sydsvenskan har också observerat detta fenomen. H43:are är inte mycket bättre på att hålla tyst. Man kan se mycket intressant på spelarnas Facebook. Finns intressanta festbilder bl a. Handbollsvärlden är rätt begränsad och många känner varandra och pratar med varandra. Mycket information och många nyheter sprids på det viset mellan klubbar och utanför klubbarna. Och Lund är en liten stad. Jag fick t ex veta att Oscar Jensen skulle byta klubb långt innan det blev officiellt.  

Sammanfattningsvis. Man behöver inte alltid vara på plats för att veta vad som hänt. Och skulle man som bloggare någon gång skriva något som inte är helt sant, så får det vara hänt. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen. Man måste för Guds skull läsa bloggar med viss distans och kritik. Det går inte att tro på allt som står skrivet. Detsamma gäller naturligtvis även tidningarna.

Intervju med Kim

Den duktige bloggaren Dodo har en intervju med Kim Ekdahl du Rietz på sin blogg: http://snickesnack.se/ . Intressant läsning, som bådar gott för framtiden. Det verkar som om han äntligen är frisk och att han stannar i Lugi ett år till. På bloggen finns också en länk till en film om Kim. Den verkar ha några år på nacken och visar att Kim var bättre förr. Men låt oss nu hoppas att han kommer tillbaks i gammal god stil.

Filosofi

Det är kul med kommentarer. Det finns hela spektrat från välskrivna och intelligenta till rena dumheterna. Men det finns två typer som jag skulle vilja lyfta fram.

När jag klagade på att Lugi inte lyckade skrapa ihop en supportbuss när damerna mötte Sävehof borta så fick jag en fråga om jag själv hade anmält mig till bussen. Det här är en vanlig typ av kommentar men den har sina logiska brister. Den har två budskap: 1. Man får inte skriva något om man inte själv är inblandad eller har gjort det rätta. 2. Det som man kritiserar har inte hänt om man inte själv är inblandad eller har gjort det rätta.

Hade jag anmält mig till bussen så får jag alltså tycka att det är dåligt att Lugi inte lyckades fylla en buss. Men hade jag inte anmält mig så ska jag vara tyst. Men det här håller inte. Faktum är att Lugi inte lyckades fylla bussen och det säger något om hur dåliga fans Lugi har. Och detta har alltså inträffat, är ett faktum och en sanning, oavsett om jag anmält mig eller ej. Och eftersom det är ett faktum så måste jag också kunna skriva om det, oavsett om jag anmält mig eller ej. Så kommentaren är korkad och dess enda syfte är väl att försöka misskreditera bloggaren.

Den andra typen är den som menar att man som bloggare skriver falska rykten. Vad är falska rykten? Alla rykten är väl per definition "falska" eftersom rykten är just rykten, dvs de är spekulationer som kan visa sig vara riktiga eller som kan visa sig vara felaktiga. Alla bloggare skriver om rykten. Ja, jag skulle vilja säga att alla journalister också skriver om rykten. Det som vi bloggare missar, och alltså även jag, är kanske att bli tydligare om att det handlar om rykten eller fria spekulationer. Men det hela är ett gränsland. Om jag får höra från initierat håll att t ex en spelare har skrivit på för en annan klubb och jag får höra detta innan det är officiellt, så uppfattas det ju som ett rykte även om det har inträffat.   

En profil fattigare

Anja Andersen funderar enligt danska B.T på att sluta med handbollen och istället satsa på en karriär som mental coach. Nu vill hon skapa vinnare utanför handbollen. Det är trist tycker jag. Om det är någon dansk handbollsprofil som ständigt lyckats skapa debatt och uppmärksamhet både som spelare och tränare, så är det hon. Hur många har hon inte gett fingret under sin karriär? Jag glömmer inte när hon förbjöd sitt Slagelse gå ut på plan i andra halvlek i en match mot Viborg. Men ingen kan säga att hon inte lyckats att leverera. Lite synd att hon inte tog chansen att även prova att träna ett herrlag. Det hade också varit banbrytande.

handboll.info

Kan inte släppa det här med hur urvalsprocessen går till när förbundet väljer vilka bloggar de ska göra reklam för. Fick ett mail från en läsare som berättade att han först tipsat om denna blogg och att han sedan, när den inte befanns värdig att publiceras på handboll.info, frågade förbundet efter vilka kriterier man går efter när man väljer ut bloggar. Nu var han riktigt ilsken. Men inte för att förbundet inte ville länka till bloggen, utan för att förbundet inte ens ville svara på hans mail. Jag måste hålla med. Är det så förbundet vill upprätthålla sina relationer till handbollsfans? Detta är visserligen en bagatell, men det uteblivna svaret antyder att något är fel inom förbundet när man inte inser vikten av att hålla sig väl med personer som är engagerade i handboll. Hur svårt kan det vara att skicka ett mail? 

Men läsarens mail väcker en misstanke. Kan det vara så att man inte vill svara eftersom man inte har ett svar? Man har ingen policy för vilka bloggar man väljer ut. Det är kanske helt slumpmässigt eller så väljer man kanske bort sådana som man tycker är jobbiga eller som trampat någon potentat på tårna. För min blogg är ju inte den enda som inte accepterats. Det är mer anmärkningsvärt att handbollsvärldens piggaste bloggarnykomling stockholmshandbollen.bloggagratis.se aka Evert Ekh med över 5000 besökare senaste veckan inte kommer med bland handbollsbloggarna. Det är en ren skandal!

  

Två meningslösa matcher

Så spelades de sista matcherna i slutspelsserien som inte är ett slutspel utan en fortsättning av elitserien (det är så dumt så det är inte sant). Den ena matchen var helt utan betydelse och vanns förvånansvärt enkelt av Malmö. Vad sysslade Hammarby med? Är det så man marknadsför sin verksamhet för publiken (de var visserligen inte så många, men hur sugna kan de nu vara att komma tillbaks?). Den andra matchen hade betydelse för placeringarna och före matchen hade vi spekulerat i vem som ville förlora och på det viset slippa möta Guif. Nu visade Sävehof trots allt hur bra man är och vann komfortabelt mot Ystad. Men Ystad lär väl vara glada ändå. Nu får man Drott på sin lott och dessutom fördel av hemmaplan.

Vad ska man säga om slutspelserien? Har det varit en succé? Nja, det blev antagligen inte så bra publiksiffror som man hoppats på, men å andra sidan blev det mer spännande än vad många av oss trott på förhand. Och detta tack vare Drott som helt klart hade vässat formen. För min del så får man gärna köra samma upplägg nästa år också. Men man ska se det som det slutspel det är och inte hålla på att fjanta med att kalla det en fortsättning på elitseriespelet. Sen hoppas jag också att inga lag hamnar i "ingemanslandet". Det känns konstigt och är säkert inte bra för handbollen som helhet att två lag får sin säsong avkortad. Jag tror att handbollen gynnas av att fler lag får fler matcher och därmed också mer exponering i media. Det ska därför bli intressant att se vad HEH beslutar om när det gäller utökning av antalet matcher. Men det ska också bli intressant att se hur klubbarna kan hantera en situation med fler matcher under en säsong. Då gäller det verkligen att undvika att ha för smal trupp.




Assisterande

Sitter här och funderar på vem som blir assisterande till Lugis Zanotti. Sydsvenskans Jan Gustafson gissar att Christian Andersson från Eskil kan vara tänkbar eftersom han och Zanotti är kompisar. Oavsett vem som är påtänkt så är det väl snart dags att Lugi talar om för omvärlden vem det blir.

Det ska bli riktigt intressant att följa Lugi nästa år. Undrar om jag kommer att tvingas göra en pudel och säga att jag hade helt fel när jag ifrågasatte Zanotti eller om jag kommer att säga "vad var det jag sa?". Men jag är faktiskt inte så orolig.

EM-kval

I Danmark så beklagar man sig över att fått en dålig lottning i EM-kvalet. Och är avundsjuka på Sveriges. Danmark ska nu möta: Ryssland, Vitryssland och Schweiz. Från fyralagsgruppen går de två bästa. Danmark är ju inte så vana vid kval längre så det är kanske inte så konstigt att de är oroliga.

Och Sverige ska som bekant möta Slovakien, Montenegro och vinnaren i förkvalet av (Israel, Belgien, Turkiet och Luxemburg). Och det känns ju faktiskt som en lite lättare grupp.

Här kommer mer EM-kval info, hämtat från Handbollsförbundet.

Kvalgrupperna
i sin helhet:

Grupp 1: Ungern, Makedonien, Bosnien Hersegovina och segraren förkvalgrupp A (Estland, Cypern, Bulgarien och Storbritannien)

Grupp 2: Kroatien, Spanien, Rumänien och Litauen

Grupp 3: Polen, Slovenien, Ukraina och Portugal

Grupp 4: Sverige, Slovakien, Montenegro och segraren i förkvalgrupp C (Israel, Belgien, Turkiet och Luxemburg)

Grupp 5: Tyskland, Island, Österrike och segraren i förkvalgrupp B (Lettland, Italien, Finland och Georgien)

Grupp 6: Norge, Tjeckien, Holland och Grekland

Grupp 7: Danmark, Ryssland, Vitryssland och Schweiz

Spelschemat i de sju grupperna kommer att offentliggöras under våren.

 
Kvalmatcherna avgörs under följande tidsperioder:

2010:                                             

27-28 oktober:  omgång 1

30-31 oktober:  omgång 2

2011:

9-10 mars:      omgång 3

12-13 mars:    omgång 4

8-9 juni:          omgång 5

11-12 juni:      omgång 6


Årets besvikelse

Under gårdagens tv-sändning så fick Grahn och Johansson chansen att lyfta fram årets överraskning- samt årets besvikelse. Besvikelsen var att inget lag från Lund gick till slutspel trots bra trupper och en bra verksamhet i klubbarna. Jag instämmer delvis. Det är jäkligt dåligt gjort med det spelarmaterialet. Och det retar mig att de knäppskallar som vill slå ihop H43 och Lugi samtidigt får vatten på sin kvarn. Men det vete fan om verksamheten i H43 och Lugi är så bra. Något fattas eftersom lagen aldrig blir några stabila topplag. Axnér kallade H43:s nya ledning för "glada amatörer". Och något ligger det i beteckningen. Och samma sak gäller väl Lugi, även om jag åtminstone tidigare tyckt att Lugi är mer professionellt skött än H43. Ett huvudproblem, tror jag, är att Lundalagen inte jobbar långsiktigt mot några mål. Det finns inga tydliga visioner som man strävar efter, så som bl a HK Malmö gör. Siktar man inte på något så träffar man inte heller.


Old Scholl-handboll???

I senaste blogginlägget så myntar Axnér uttrycket Old Scholl-handboll. Men är det någon som förstår vad han menar? Varför jämför han med fotriktiga sandaler? För han kan väl inte ha stavat fel och menat Old School-handboll?

Ännu en krasch

Snacka om att komma ner på jorden igen. Lugis damer kollapsade totalt igår mot Sävehof. Drömmen om en finalplats gick tydligen inte att hantera. Nu känns inte matchen på onsdag lika rolig längre. Det blir nog svårt för Lugis damer att vinna hemma.

Och Drott vann enkelt mot Skövde. Starkt gjort av ett så pass ungt och orutinerat lag. Jag trodde innan att nerverna kanske skulle spöka, men icke. Jag måste säga att jag tycker det är skoj att Drott är med i toppen igen. Och vad ska man säga om den lysande publiksiffran: 3137! Snygg tajming med ny hall och ett Drott som når nya framgångar. Undrar hur långt det bär i år. Skulle det bli final så är det en riktig skräll.

Skoj också att se Alingsås vinna mot Guif. Bra match där Alingsås i andra halvlek äntligen visade vad de kan prestera i sina bästa stunder. Det känns mycket märkligt att de inte gick till semifinal. Undrar vad svackan i slutspelsserien berodde på. Och vilken insats av favoriten Marcus Engström. Vilket häng killen har! Men nog finns det mer att utveckla hos honom, vilket Johan Pettersson också var inne på. Bliznac var dock rätt blek och grinig (som vanligt). Undrar nu vad som händer med Alingsås. Grahn tippade ju igår att laget är med i toppen i många år till, men nog får man räkna med en svacka nästa år, nu när ett antal spelare (och tränaren) försvinner.

Apropå grinig spelare. Dit får man väl ändå räkna Guifs Mathias Tholin.

Och så några ord om kvällens match. Bara det att sista omgången inte spelades samma dag är ju en ren skandal. Och nu har situationen blivit ännu konstigare. Vem vill vinna ikväll? Vem vill möta Guif? Undrar hur många självmål lagen kommer att göra under matchen? Hoppas nu HEH har lärt sig av läxan så att man har en samlad slutomgång nästa år.



Krasch

HEH: s sajt låg som bekant nere stora delar av gårdagen. Det är inte första gången som HEH: s sajt drabbas av tekniska problem. Det kanske är dags att byta leverantörer? Men man kan förresten undra hur det gick till när man valde Use2IT som leverantör. Hur objektivt och förutsättningslöst har man undersökt marknaden? Det kan knappast vara en slump att Use2IT också finns i Vårgårda. Är det inte märkligt att de företag som HEH väljer som samarbetspartners ofta finns nästgårds. Men kanske är företagen i HEH: s närhet Sveriges mest prisvärda, vad vet jag.

Nu närmar sig avgörandets stund för Alingsås och Drott. Alingsås tror jag vinner mot Guif, så då är all press på Drott. Men det känns fortfarande som att Drott kommer att knipa den sista semifinalplatsen, men större under har hänt på en handbollsplan. Det blir till att sätta sig i tv-soffan i eftermiddag.

Lindesberg verkar fixa nytt kontrakt utan större problem. Kul tycker jag som gillar Lindesberg. Det hade varit olyckligt om det nordligaste laget hade åkt ur, nu när man har en ny hall på gång. Märkliga turer kring Alingsås nya hall förresten. Det blir "skolådan" ett tag till, men magin har släppt. I år har Alingsås inte varit ohotade hemma.

Men det är fortfarande osäkert vilka av Tumba, Kristianstad och H43 som tar de två sista platserna. Det känns fortfarande öppet.

När det gäller H43 så har det blivit åtminstone en skillnad i spelet. Westerlund går runt på fler spelare än vad Pelle Käll gjorde. I förra matchen så gick till exempel doldisen Måns Gerdtsson in och avgör. Jag förstod aldrig varför Käll envisades med att matcha så fegt som han gjorde under säsongen.

Apropå H43, hur blev det förresten med Anton Månssons proffsspel? Försvann chansen när H43: s inte kunde fixa fram sina papper i tid?

Eslövs damer var förvånande nära en skräll mot Skövde igår. Hade aldrig trott att matchen skulle gå till förlängning. Och idag spelar Lugis damer sin första semifinal någonsin. Vårens 15 matcher utan förlust har säkert byggt upp ett självförtroende som kan räcka till att besegra Sävehof. Jag håller tummarna. Men det är jäkligt dåligt att den planerade supporterbussens ställdes in pga för få anmälningar. Återigen: varför brinner så få Lugifans (och H43-fans för den delen) för sin klubb?






Jubileum



Idag firar jag 1 år som bloggare. Det har varit ett rätt kul och omväxlande år. Jag har fått min andel av både skäll och beröm. Men överlag så har ni läsare varit riktigt vänliga och det tackar jag för. Och det som varit mest glädjande är att antalet läsare konstant ökat, även om jag inte befunnits värdig att publiceras på Handbollsförbundets sajt.

Det har blivit mer än ett inlägg om dagen, 548 för att vara mer exakt. Jag är själv förvånad över att det kunde bli så många. Det lär bli svårt att hålla samma tempo framöver, framförallt nu när vi närmar oss den hemska tid på året när det inte spelas så mycket handboll.

Och nu till dagens kvalserieresultat. H43 kom genom dagens lite överraskande vinst helt plötsligt upp på lite säkrare mark. Och omvänt antar jag att osäkerheten börjar smyga sin in i Kristianstad efter två raka förluster. Några bloggare trodde att Lindesberg skulle få svårast att rädda kontraktet och så är man det enda laget som ännu inte förlorat. Som helhet verkar kvalserien kunna bli mer oviss än vad jag trodde från början.

Signaturen Mr Jones skriver: "Hörru du! Mr. Axner vänder kappan efter vinden och enligt dom ryktena jag har hört så var inte ens Axner på plats när man kallade in Pelle PÅ KANSLIET för att meddela sitt beslut! Även om man skriver en blogg så är det inte fel med lite källgranskning.". Det är möjligt att Axnér inte var på plats, men jag vet andra som var det och som kan intyga att Axnérs beskrivning av hur Pelle Käll fick kicken stämmer. Det viktiga i diskussionen är H43: s märkliga hantering av Pelle Käll, inte om Axnér är fullständigt sanningsenlig eller ej. För det vet vi ju redan innan att han inte är. Som t ex när han dementerade att han hade något att göra med att Käll togs in som tränare istället för Ola Månsson. När han i verkligheten aktivt argumenterade mot Månsson och för Käll i omklädningsrummen. Problemet när man upptäcks att inte vara helt sanningsenlig är att man tappar mycket av sin trovärdighet och läsarna börjar genast fundera på om det finns fler fall där man inte varit helt ärlig.






Och det blev Zanotti ändå

Så släppte Lugi nyheten att Zanotti tar över. Ja, det var ju väntat eftersom Lugi inte hade något annat alternativ. Nu får Zanotti chansen att visa sin storhet. Som ni vet så är jag inte säker på att han är rätt man att leda Lugi. Men vi får väl se om han är lika bra som hans fans verkar tro. Jag tillåter mig tvivla. Har svårt att tänka mig Lugi som ett lag för semifinalerna nästa år. Lite ont i magen får jag vid tanken på Zanotti vid rodret.

Lite mer oväntat var det att Oscar Jensen lämnar Lugi för HK Malmö. Men han gör nog rätt. Han har spelat sämre i år än förra året och har inte riktigt verkat trivas. Nu får han kanske en nytändning i Malmö. Hoppas nu Lugi har råd att ersätta Oscar med en målvakt av högsta elitserieklass. Inget ont sagt om Lugis målvakter, men de har inte haft lika höga toppar som många andra målvakter. Men jag är rädd för att min önskan inte kommer att uppfyllas. Ordförande Tomas Persson verkar inte tro att det är svårt att hitta en ersättare och menar att det finns alternativ på marknaden. Det gör mig orolig, för så många finns det inte som håller Kappelins, Forsbergs, Nielsens m fl klass.


AST

HEH vill ju som bekant ha nomineringar till All Star Team samt årets komet. Satt därför och funderade vilka jag skulle vilja nominera. Vissa platser känns gjutna, som t ex Fritzon på linjen. Medan andra kan diskuteras. Jag valde Ekberg istället för Zachrisson eller Enström som H6, men kunde egentligen lika gärna valt någon av de andra i trion.

AST
Målvakt: Stephen Nielsen, Drott
V6: Mathias Tholin, Guif
M6: Erik Fritzon, Sävehof
H6: Niclas Ekberg, Ystad
V9: Rickard Lönn, Redbergslid
M9: Gunnar Steinn Jonsson, Drott
H9: Albin Tingsvall, Hammarby
Tränare: Ulf Sivertsson, Drott

Och som årets komet: Marcus Enström, Alingsås.

Hör gärna av er med era förslag!

Tre lag klara

Så tog Ystad den tredje semifinalplatsen, men inte förrän efter lite lite berg-och-dalbanespel i går också. Men vändningen sista kvarten gav ändå en klar seger. Starkt gjort av Ystad att nå första delmålet, trots ojämnt spel under säsongen, och visst kan Ystad gå hela vägen till Malmö Arena också. Och det gäller antagligen att ta chansen i år, för det blir svårare att ta ett guld nästa säsong.

Starkt gjort även av Hammarby att spela så pass bra som man gjort i slutspelet. Men den tunna truppen har gjort att man inte orkat i 60 minuter.

Janne Gustafson i Sydsvenskan har varit på hugget sista tiden. Jag kan bara instämma i det han skriver: http://blogg.sydsvenskan.se/gustafson/2010/04/06/zoran-blast-pa-skyttetitel/

Snurren är som vanligt i full gång i Handbollssverige. Att besluta att slutspelsserien är en fortsättning på elitserien och inget slutspel (trots namnet slutspelsserien) är inget annat än hål i huvudet. Och man blir mörkrädd när man förstår på vilka lösa grunder förbundet fattar beslut. Att inte ha färdiga regler för vad som händer om några lag förlorar elitlicensen är skandal. Inte undra på att inget lag tappar sin licens.

Jan har också spekulerat i turerna i Lugis försök att hitta en ny tränare och fått på tafsen, som man alltid får när man klagar på Lugi. Men jag tror faktiskt att det gått till precis som Jan beskrivit. Lugi kickade Sandgren pga kritik från spelarna utan att ha klart med en ny tränare. Man räknade med att det skulle vara lätt att hitta en ersättare, antagligen räknade man med att Zanotti skulle tacka ja. Men sen blev det inte som man hade hoppats och då har man säkert åtminstone diskuterat möjligheterna att få Brljevic till herrlaget och Harris tillbaka till damlaget. Skulle gissa att man sitter i en liten knipa just nu. Vad gör man om Zanotti inte vill bli huvudansvarig? Vilken ledig tränare ska man då lyckas övertala? Det ska bli intressant att se vad som händer. Beskedet skulle ju komma efter påsk.

Efter påskens EM-kvalspel för damer så är nu följande lag klara för EM: Danmark, Norge, Ungern, Kroa­tien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Ryss­land och Montenegro. Sverige får vänta på sin plats ett tag till. Det krävs antagligen en vinst hemma mot Tjeckien. Surt att man inte kunde vinna en av matcherna mot Ungern när det ändå var rätt så nära.

Blått och rött

Jag skrev ju tidigare att H43 kunde ha skött uppsägningen av Pelle Käll på ett proffsigare sätt. Blev även uppmanad att skriva mer om det, men det behövs ju inte eftersom Axnér själv tar upp ämnet. Han skriver: "Men det är bara i detta ”glada amatörers lag” som ansvariga klampar in, mitt under en pågående träning och entledigar en anställd inför en hall full med folk." Och fortsätter: "Det är fan inte ok! Undrar stilla om det går likadant till på deras riktiga jobb?"

Här är vi inne på ett av handbollens problem. Många som är aktiva inom handboll, det kan vara som tränare, ledare, kanslipersonal mm, har en märklig övertro på sin egen förmåga. Jag tror aldrig att jag har mött så många människor som är så tvärsäkra, stöddiga och oflexibla som inom handbollen. Man tror sig vara expert på det mesta i livet. Det hade kanske varit ok om självförtroendet också samtidigt var kopplat till förmåga och kompetens, men så är det inte alltid. I klubbarna saknar man ofta kunskap om mycket som inte rör själva handbollsplanen. Det är en märklig paradox. Så som det gick till i Pelle Källs fall ska det naturligtvis inte kunna gå till. Axnér undrar om det hade funkat likadant på deras jobb. Antagligen inte och i många fall hade de inte haft möjligheten heller. Många ledande personer inom handbollen har inte samma ledande position inom det civila.

Något om Guif. Jag är fortfarande imponerad av det röda havet. Det är häftigt att se alla dessa röda tröjor i publiken. Och i sina bästa stunder är det också ett bra tryck i hallen. Men inte hela tiden. Det finns många tysta ögonblick under en match. Så fortfarande är det lite gammaldags läktarkultur som gäller. Man hejar när det går bra, men är tysta annars. Men man kan undra hur många mål som publiken i Eskilstuna ger sitt lag. När det flyter på så märker man att laget lyfter av publikstödet. Guifs spel bygger mycket på tajming och energi. För det krävs det självförtroende som publiken ger. Dessutom påverkar publiken även domarna. Ingen kan ju säga att Drott fick några fördelar från domarna igår. Avbytarbänken verkar helt säker på att Sävehof slår Guif i semifinal eller final. Jag är inte lika säker. Guif spelar fortfarande bra, medan Sävehof känns lite på nedgång. Och en publikmatch lär Guif vinna. Jag blir i alla fall inte förvånad om Guif går hem med SM-guldet.

Undrar om Ystad vinner ikväll eller om berg-och-dalbanan fortsätter.






Uppsummering

Så blev ytterligare två lag klara för semifinal, Guif och Sävehof. Att Guif vann idag var antagligen det sämsta alternativet för Alingsås. Nu måste Alingsås vinna mot Guif samtidigt som Drott förlorar mot Skövde, samt att Alingsås förbättrar målskillnaden med minst fyra bollar jämfört med Drott för att ta en semifinalplats. Det är inte omöjligt men det låter väl tufft. Drott får hållas som favoriter. Drotts utveckling i år är anmärkningsvärd. Tänk vad en bra tränare kan innebära för ett lag.

Och i morgon lär Ystad ta en av semifinalplatserna.

H43 lever verkligen farligt. Idag vann man ytterligare en vinst med liten marginal. Men man hade lika gärna kunnat förlora både mot Hästö och Önnered. Det håller inte. Man måste förbättra nivån för att säkra kontraktet. Men det hela är ett mysterium. Laget har tillräcklig kvalitet för att lätt kunna vinna sina matcher i kvalet. Nu väntar möten mot Kristianstad och Lindesberg. Och som det är nu så är man verkligen ingen favorit i de matcherna. H43 fansen kommer att få leva i ovisshet ett tag till.



Det drar ihop sig

Förutom redan klara Sävehof så kan ytterligare några lag säkra en plats i semifinalerna under omgång 5 i slutspelsserien. Vinst för Ystad, Drott eller Guif och de är klara. Och skulle Alingsås förlora mot Skövde så är grupp 2 helt klar. Så den slutsspelsserie som jag från början trodde skulle vara helt utan spänning har ändå visat sig bli rätt spännande.

För min del så får man gärna fortsätta med samma upplägg nästa år. Men jag tycker att förbundet borde ta bort "ingenmansland", dvs placeringarna mellan slutspel och kvalspel. Även dessa lag bör få chansen till fler matcher under säsongen. Det finns säkert flera tänkbara varianter, t ex att utöka slutspelsgrupperna med ýtterligare ett lag per grupp eller låta platserna 7-10 spela om platser till slutspelsserierna. Någom som är mer kreativ än jag kan säkert komma på fler förslag.

Fick en kommentar om att Zanotti inte vill bli huvudansvarig. Så kanske det är och är det sant så kan man ju fundera på varför det är så? Tror han inte på sin egen förmåga eller vill han kanske syssla med annat också än tränarsysslan? Det skulle vara intressant att få veta skälet. Samtidigt är det ju synd att han inte tar chansen och göra sina fans glada. De vill säkert inget annat än att han tar över huvudansvaret. Och är det nu så att Zanotti helst vill spela en andra fiol, så kanske Lugi får problem. Då gäller det inte bara att hitta en ny huvudansvarig, utan även en som vill samarbeta med Zanotti. Det kan begränsa valmöjligheterna. Skånska Dagbladet har lekt med tanken att Lugi vill ta in Ola Månsson. Och det är ju en rätt rolig tanke. Det är ju inte helt otänkbart att Ola vill ge tillbaka mot H43 och dessutom förstår Ola åtminstone Zanottis dialekt. Det kan ju vara en fördel.

Tyckte att Kolding gjorde ett bra Champions Leaguespel mot Montpellier. Oavgjort hemma och förlust med fem bollar borta är inte så dåligt. Även FCK spelade ju relativt jämnt med ett B-betonat Kiel. Dessa matcher samt det faktum att man hade två lag i slutspelet visar att den danska ligan inte är så långt efter andra. Men det har å andra sidan kostat. Den danska handbollen gungar ekonomiskt.

Och nu när jag är inne på Danmark, så måste jag lyfta fram danska damlandslagets tränare Jan Pytlick. Han har startat ett projekt som kallas "Projekt høje piger" (långa tjejer). Han vill att långa tjejer redan från 12-års ålder regelbundet ska samlas på riksläger för träning. Målet är att förse landslaget med fler långa tjejer, än vad som är tillfället idag. Förslaget är ju rätt kontroversiellt och möts också av kritik. Kritikerna jämför idén med hur man tog fram spelare i Sovjet. För egen del så fattar jag inte vad som flugit i Pytlick. Det går ju inte att redan i unga år veta vem som kommer att platsa i landslaget. Det är ju inte heller så enkelt som att längd nödvändigtvis leder till att man är bra i handboll. Projektet kan säkert hitta någon talang, men jag är övertygad om att man också kommer att missa många. Hoppas nu inte att någon i Sverige får för sig att driva samma linje.

 


Lugi

Kul att Lugi värvar Fredrik Wahlström. En förvånande bra värvning av de vinröda. En bloggarkollega verkar tro att Fredrik har passerat bäst-före datum, men jag tror att han håller några år till. Om jag får gissa så tror jag att Lugi också värvar en ny målvakt. Nuvarande par är bra, men ingen av dem håller högsta elitserieklass. Ska man nå högt i serien måste man ha en målvakt som verkligen kan spika igen. Och vem vet dessutom om båda stannar kvar även nästa säsong? Och sen är det trots allt tveksamt med Kim Ekdahl du Rietz. Slutar han spela handboll, lämnar han Lugi eller stannar han kvar? Undrar om Kim själv vet.

Och Skånska Dagbladet spekulerar i vem/vilka som blir tränare nästa år. Ja, inte vet jag. Men om Lugi vill ha Zanotti som ansvarig och om Zanotti också vill vara ansvarig så borde det vara klart redan. Och det verkar det inte vara, så då borde det bli en annan lösning. Som det känns nu så blir det alltså en annan huvudansvarig. Kan det verkligen bli tal om en fd H43-tränare, så som vissa verkar tro.


Alingsås

Är det bara jag som är förvånad över att Alingsås hamnat i brygga? Tre poäng efter Guif och fyra poäng efter Drott när det är två matcher kvar i slutspelet. Jag har hela tiden trott på Alingsås och trodde att de började visa sin rätta styrka efter Champions League. Men så fick de helt plötsligt problem i slutspelet. Vad var det som hände?

Jag vet inte. Men det känns som om de inte har samma glöd som förra året. Guldet förra året verkar ha gjort spelarna mätta. Och inte bara laget. Samma sak verkar också gälla publiken. Har inte både publiksiffror och trycket i hallen minskat?

Guif har kvar att möta ett Drott som är i form och Alingsås borta. Det kan mycket väl innebära att man inte tar några poäng. Det kan räcka för Alingsås. Men skulle Alingså missa så är det trots allt en stor missräkning.





Påsk

Så har det blivit ett uppehåll i bloggandet. Får skylla på sill och ägg. Hamnade nyligen i en diskussion om vilken sport som hade de mest intelligenta utövarna. Det blev rätt kul. Alla var överens om att det inte kunde vara fotboll eller hockey, utan att det måste vara handboll. Alla såg nöjda ut ända tills en elak jävel sa att det inte kunde vara handboll eftersom det inte fanns några pengar att hämta i handboll. Handbollsspelare måste alltå vara korkade som valde en sport där man måste träna de flesta dagar i veckan och där matcherna var tuffa, men där man inte kunde tjäna några större pengar. Kan det verkligen vara så? Är handbollsspelare korkade eller är har de bara en annan drivkraft?

RSS 2.0