Handboll i helgen

Såg Sävehofs damer vinna övertygande mot Leipzig. Kändes härligt att se ett svenskt damlag vara klart det bästa laget i en Champions League-match. Skulle förvåna mig om laget inte går vidare från gruppspelet för det känns som om man kommit förbi en mental spärr och att laget numera vet att man är jämnbördig med många internationella motståndare. Bäst i matchen var Jenny Alm med säkert skytte, Edijana Dafé med läckert spel på kanten både framåt och bakåt och Filippa Idéhn i målet. Men det finns ändå en sak som stör mig med Sävehof tjejerna. Det är bra med självförtroende och vilja att vinna men jag gillar inte när kaxighet går över i att vara stöddigt. Det är inte snyggt när Dafé skriker motståndare i huvudet när hon har gjort mål eller att låtsas att få väldigt ont när tyska målvakten boxade till henne efter matchen. Men frågan är om hon inte kommer att konkurrera ut Louise Sand som kantspelare i landslaget. Hon är ju den bättre försvarsspelaren av de två.
 
Lugis herrar vann överraskande borta mot Tatabanya. Överraskningen blev inte mindre av att både Christensen i målet och Jernemyr var skadade och missade matchen. Och själv fick jag en liten snyting. Har ju klagat på att Lugi inte värvar en målvakt och så går reserven Johan Larsson in och gör sitt livs match. Men jag tycker ändå att Lugi måste värva ytterligare en erfaren målvakt. Kul också att notera att det verkar som om försvarsspelet blev bättre när förra årets mittlås Milosevic och Wickman-Modig fick spela ihop igen.
 
Tänk att Drott fortfarande inte har vunnit. Det var dessutom nära att H43 hade tagit båda poängen.
 
Blir inte klok på Malmö. Vad är det som Magnus Andersson håller på att göra med laget? När kommer första förlusten? På onsdag borta mot Kristianstad? Kan mycket väl bli så. Nu när MFF snart bärgat guldet och fotbollen tar sin vinterpaus så vore det väl själve fan om Malmöborna inte började gå på handboll i Baltiska Hallen. Framförallt nu när HK Malmö för ovanlighetens skull dessutom ligger i serietopp. Gårdagens 1300 på läktarna borde gå att slå.
 
Såg även ett sargat KIF Kolding vinna en jämn match mot Wisla Plock. Det var starkt gjort att vinna mot ett sånt bra motstånd med så många skadade spelare. Bäst i KIF Kolding var Spellerberg som verkar vara i sitt livs form och Alberto Rocas. Känns lite konstigt att se en sån spansk klasspelare spela i danska ligan. I pausen på matchen blev Kim Andersson intervjuad och på förvånansvärt hyfsad danska berättade han att han varit i Barcelona och att han fått rådet att inte operera axeln. Han skulle istället käka tabletter så att svullnaden i axeln skulle gå ner och sen  köra ett speciellt träningsprogram. Då trodde man att han skulle bli frisk på betydligt kortare tid än genom en operation. Men frågan är om han hinner bli frisk och matchtränad till EM. Det verkar inte troligt.
 
 
 
 
 

Torsdag

Skrev i förra inlägget att så länge inte Lugi värvar ytterligare en målvakt så kommer man att tappa poäng då och då. Och jag fick rätt direkt. Christensen fick en boll i huvudet på uppvärmningen och genast så fick Lugi problem. Det är tur att Lugi har en stark lagmoral som gör att man lyckades få en poäng trots underläge med sex bollar när det återstod en kvart. Men inte hade väl så många räknat med att Lugi skulle ha tappat fem poäng på de sex inledande omgångarna? Det kan man knappast vara nöjd med i de vinröda leden. Och frågan kvarstår: när kommer Lugi att värva en målvakt? Kan det vara så illa att man inte har råd?
 
Glömde förresten en sak i förra inlägget. Det är ju inte så vanligt att Lugi spelar internationell handboll. Men det ser ändå inte så proffsigt ut med ett matchblad på engelska med ett antal grammatiska fel. Det borde finnas någon i akademiska Lund eller i Lugi som kan skriva hyfsat korrekt engelska som kunde fått uppdraget att skriva.
 
Serien har hittills bjudit på många överraskningar. Tänk att Malmö och Hammarby fortfarande är obesegrade! Drotts och Skövdes inledning har däremot överraskat negativt.
 
Ett lag som däremot är precis så bra som man kunde förvänta är Kristianstad. Ännu en utskåpning av ett Skånelag igår. Matchen mot Ystad kändes som en kopia av Kristianstads match mot Lugi. Kristianstad presterade en förträffligt försvarsspel och avgör matchen i slutet av första halvlek och sen bevakar man bara resultatet matchen ut. Ystad var chanslösa. Fy fasen vad tunga Kristianstad är att möta! Det var mycket snack om Lugis försvar före säsongstarten men hittills har Kristianstad klart vunnit den kampen. I Ystad var det dock kul att se danske Mikkel Ibsen. Vilken lirare! Hans landsman Mikkel Sjöberg var dock en besvikelse. Magnus Grahn var nöjd med domarinsatsen i matchen men det känns obegripligt. Domarparet Jasmin Kliko och Michael Johansson är inte mina favoriter. Tycker att de stundtals fattar obegripliga beslut men framförallt saknar de den fingertoppskänslan som måga erfarna domare har. Jag tänker på vetskapen att man som domare inte alltid fattar korrekta beslut och att man därför riskerar att missgynna ett av lagen. Bra domare kan justera detta genom att balansera domsluten mellan lagen. Tycker nog att Kristianstad gynnades av domsluten igår.
 
Är det bara jag som tycker att den herrarnas haltande serietabell är irriterande. Det kan fan inte vara bra för handbollsintresset att det är ett sånt kaos med poolspel och lag som spelat så olika många matcher. Det är minsann inte lätt för gemene man att ha koll på hur bra eller dåligt ett lag ligger till.
 
Tråkigt att Sabina Jacobsen har skadat sig igen. Hon har ju slagit igenom i Danmark och är kanske bättre än någonsin. Hon hade behövts i landslaget. Johanna Westberg ersätter men håller inte samma klass.
 
Då är det desto roligare att Önnereds Andreas Berg får chansen i landslaget. Kul att lovande spelare får chansen att visa upp sig.
 
Janne Ekman var en av mina favoritmålvakter när det begav sig. Han spikade igen totalt flera gånger i Lunds gamla idrottshall. Ska bli spännande att se vad han göra för de svenska landslagsdamerna.
 
Spännande blir det också att följa Gudmundur Gudmundsson som danska herrlandslagets tränare. Han börjar 1:e juli nästa år och har tecknat ett treårskontrakt. Frågan är dock hur länge han är kvar. Undrar hur lång tid han får på sig att leverera i ett land som fått smak på medaljer? Förväntningarna är verkligen stora. Jag är ju en mes så jag hade aldrig vågat ta på mig ett sådant uppdrag. Inte ens för den feta lön som Gudmundsson säkert fått.
 
 
 
 
 
 

Kopia

Lugi spelade i Europacupen i går. Det blev en kopia av matchen mot Kristianstad. Det är bara att konstatera att anfallspelet inte riktigt fungerar just nu. Återigen hamnade laget i en period i slutet av första halvlek och början av andra när man slutar göra mål. Helt plötsligt börjar man spela i sidled och ingen vågar avsluta. Det finns en tveksamhet i anfallsspelet som inte fanns förra året. Det känns som om man tvekar i lägena istället för att bara gå på mål. Det är tydligt att man behöver en riktig skytt som kunde avlasta när spelet går i baklås. Antagligen har man denne skytt i Simon Jeppsson om ett tag. För i de två senaste matcherna har han hjälpt Lugi att komma på banan igen. Men han är troligen fortfarande för oerfaren för att kunna avlasta Lugi hela säsongen.
 
Men en sak kan man inte ta ifrån laget och det är att man inte ger upp. Man kom tillbaka mot Kristianstad och lyckades även att komma tillbaka och kvittera igår mot Tatabanya. Moralen finns i alla fall i laget.
 
Och visst kan man vinna borta. Ungrarna kändes inte oslagbara. Vem vet? Kanske får man domarna med sig precis som Tatabanya hade igår. Det var verkligen ovanligt många billiga straffar som ungrarna fick med sig.
 
Men en sak oroar mig mer än att anfallspelet är knackigt. Och det är att det laget fortfarande inte förstärkt med ytterligare en målvakt. Hur länge vågar man vänta? Eller är pengarna slut? Även om Espen Christiansen skulle hålla sig skadefri hela säsongen så kommer han att ha matcher när spelet inte fungerar. Så länge Lugi inte förstärker med en målvakt så kommer man att skänka bort poäng.
 
Igår åkte Jernemyr varken på en utvisning eller en varning. Det är bara att konstatera att det är skillnad på svensk- och internationell handboll. Och det är skillnad på svenska- och utländska domare.
 
Men det var fler än Lugi som hade utländsk motstånd i helgen.
 
Verkligen starkt gjort av Sävehofs tjejer att vända till vinst mot Metz. Och roligt! Det var en injektion som svensk damhandboll mår bra av.
 
Och Drott tyckte jag spelade upp sig betydligt i andra halvlek och visade en del av det som man tog fram förra året. Laget kan tydligen fortfarande plocka poäng även om första vinsten låter vänta på sig.
 
Kristianstad krossade som väntat Esch från Luxemburg. Allt annat hade varit en besvikelse.

Styrkebesked

Det blev som jag trodde men inte hoppades. Kristianstad vann rätt enkelt igår mot Lugi. Kristianstad överglänste Lugis försvarsspel de första 45 minuterna. Snacka om heltaggade spelare! Ett tag var risken för en utklassning överhängande med Lugi lyckades rädda anseendet de sista 15 minuterna. Men på det stora hela var Kristianstad det bättre laget och vann både rättvist och ohotat. Laget visade mycket mer vilja och kämpaglöd och det brukar betala sig på en handbollsplan.
 
Bäst i IFK var Beutler men han hade stor hjälp av försvaret. Framåt så avlöste IFK: s skyttar varandra. Alla hade sin del av matchen där de gjorde hål på Christensen i Lugis mål. Kristianstads mitt-sexor är kanske inte så farliga framåt men de är duktiga på att sätta skyttarna i lägen. Det är bara att konstatera att IFK är i toppen för att stanna.
 
Och jag fick vatten på min kvarn om att Lugi hade haft större nytta av en riktig skytt från nio meter än Jernemyr. Det är bara att konstatera att när Lugi möter ett tufft försvar så får man problem. Hippe är snabb och explosiv men ojämn och kort i rocken. Tingsvall har en tendens att vika ner sig när det blir jobbigt. Han är lite bekväm av sig. Jag räknade till två situationer när han borde ha kastat sig efter bollen. Jeppsson är fortfarande för ung och oerfaren. Och Ernstsson förstår jag fortfarande inte riktigt varför han värvades. Men frågan är om inte anledningen till att Lugi inlett lite svagare än förväntat är att Anders Hallberg ännu inte hittat formen. Han är inte uppe i samma form som förra året och det märks på Lugis spel. Lugis anfallsspel är då och då fumligt och det blev en hel del tekniska fel igår. Tajmingen finns inte där.
 
Sen är det frågan om inte Jildenbäck borde vara förstavalet på höger kant. Meijers bäst-före datum är passerat. Han missar alldeles för många lägen.
 
Nu väntar Hammarby borta för Lugi. Hammarby har ju precis som Malmö överraskat positivt och är också fortfarande obesegrade. Starkt att komma tillbaka igår mot Skövde och bärga en poäng. Och sen är det dags för derby igen mot Ystad hemma. Två tuffa matcher alltså.
 
Men mellan dessa två matcher tänker jag gå och se H43 möta Drott i en bottenmatch. Vill Drott vara med uppe i toppen så är det nog dags att vinna mot H43.

Derby

Nu drar det ihop sig till ett hett derby i Kristianstad. Det lär bli fullt på läktarna och ett jäkla tryck. Men mest av allt så blir det en intressant värdemätare på hur två av årets favoriter står sig. Mitt vinröda hjärta hoppas på vinst men hjärnan tror på Kristianstad. Lugi har inlett lite för knackigt för att jag ska våga tro på en Lugivinst. Men jag önskar av hela mitt hjärta att Lugi får revansch för förlusten borta förra året när jag tyckte att Kristianstad publiken var alldeles för osportslig. Jag har fortfarande inte kommit över att man kunde bua ut Anders Hallberg hela matchen efter det att han slagits ned med en knytnäve av Anton Lindskog. Det finns gränser för hur partiskt en publik kan bete sig. Och inte blev jag mindre upprörd över att efter matchen läsa i Kristianstadbladet att man tyckte att publiken gjort rätt. Men den artikeln plockade man snabbt bort. Det fanns tydligen någon med någon form av omdöme kvar på tidningen.
 
Undrar om det kan bli ett nytt publikrekord idag? Den tillresta lilla Lugiklacken lär inte kunna höras.
 
Känns som om det blir en match mellan den store dansken och Marcus Olsson på ena sidan och Lugis försvar med Jernemyr i spetsen på andra sidan. Hoppas att domarna står emot publiktrycket så att spelarna själva får avgöra matchen.
 
Såg Axnér och Zanotti på stan nyss. De såg sammanbitna ut. Inom parantes så blev jag förvånad över att notera att Zanotti tydligen ensamseglat över Atlanten. Det kunde jag aldrig tro.
 
Har hört de som hävdar att Kristianstads arena är för liten. Och de har ju rätt med tanke på dagens publiksiffror. Men det är nog för tidigt att hävda att arenan är för liten. Man får nog avvakta något år innan man vet om handbollsintresset är kvar för att stanna. Men det känns fullt tänkbart att intresset håller i sig. Kristianstad lär vara en stormakt i svensk handboll ett bra tag till. Det vore konstigt annars med tanke på alla pengar man drar in.
 
Kristianstad återkomst i elitserien har verkligen varit ett lyft för svensk handboll. Det är bara att hoppas att andra klubbar kan haka på och också växa publikmässigt.
 
Till sist. Vem hade trott att laget skulle vara obesegrade efter fem omgångar? Imponerande! Och vem hade trott att Drott bara skulle ha skramlat ihop en enda ynklig poäng? Inte konstigt om paniken börjar sprida sig i Drottleden. Men Drott kommer att få det tufft i år. Man kanske skulle ha tackat nej till spel ute i Europa.
 
 
 
 
 

Från Danmark

På måndag så får vi veta vem som blir Wilbeks efterträdare som tränare för de danska herrarna. Men det verkar redan ha läckt ut att det blir Gudmundur Gudmundsson, som idag tränar Rhein Neckar Löwen. Om det är sant så kanske Tomas Svensson får chansen att ta över i klubben.
 
GOG som gick i konkurs 2010 är åter tillbaka i högsta serien. Starkt gjort. Man har också inlett riktigt bra och ligger trea i serien. I topp Skjern och KIF Kolding (föga överraskande).
 
I damligan leder Randers med Sabina Jacobsen och Angelica Wallén följt av Tvis Holstebro, Esbjerg och Viborg. Viborg är inte längre lika överlägsna.

Lite smått

Först en ursäkt! Jag skämdes lite efter förra inlägget. Jag gick helt i onödan lite väl hårt åt Lugis Simon Jeppsson. För detta vill jag nu be om ursäkt. Min kritik var egentligen inte riktad mot honom utan mot ansvariga i Lugi som jag tyckte hade satt upp lite väl orealistiska förhoppningar på Simon. Det kommer att dröja ett tag innan han håller högsta elitserieklass men han är onekligen en intressant talang.
 
Jernemyr har ännu inte ställt om sig till svensk elitserie och svenska domare. Igår pratade han återigen till sig en utvisning. Men det känns också som om domarna gärna vill markera något i stil med "kom inte här och tro att du är något".
 
Verkligen kul igår att se unge Gustav Sjölin på vänsterkanten i Lugi. Vilka egna talanger Lugi har på den positionen. Gustav tror jag kommer att slå igenom i elitserien och han fick också priset som bäste Lugispelare men det borde egentligen ha gått till Hippe.
 
Igår så vikarierade sportchefen Adebo som speaker och det var skönt att för en gångs skull kunna höra vad speakern sa. Det var också förvånansvärt god stämning i hallen under matchen. Det börjar faktiskt kännas som om publiken börjar tro på laget och att man vill visa sitt stöd för Lugi. Det är en lång bit kvar till stämningen i Kristianstad men man har i alla fall börjat närma sig. Fortsätt så och det blir ännu roligare att gå på match.
 
Lugi spelade första gången ut mot Drott efter en knackig inledning. Igår mot Önnered så var det knackigt igen, men det är väl naturligt när man möter ett lag som är så mycket sämre. Nu väntar derbyt borta mot Kristianstad på torsdag. Det blir en värdemätare på var lagen står. Jag sätter en slant på Kristianstad.
 
På torsdag möter Lugis herrar också Tatabanya från Ungern i Europacupen. Hoppas Lundaborna orkar slita sig från söndagmiddagen och ta chansen att se internationell handboll. Det är vi ju inte bortskämda med.
 
Lugis damer möte Skövde i morgon. Den matchen vinner säkert Lugi även om jag inte tror att Lugi kommer att vara lika bra i år som förra året.
 
Jag är förresten imponerad av Önnered som klubb. Tänk att ha två elitserielag. Det är det verkligen inte många som mäktar med. Verkligen starkt gjort! Tror det finns en hel del att lära av Önnered.
 
H43 tog sin första poäng mot obesegrade Malmö. Inte helt oväntat. Det måste kännas skönt för de blå. Värt att notera är att Malmö missade fyra straffar. RIK fick också sina första poäng igår. Visst var det en oväntat stor vinst mot Skövde? Tycker att Skövde har inlett lite svagare än förväntat. Jag väntar fortfarande på att Källman ska lyfta laget. Fast Drott har om möjligt inlett ännu svagare än väntat. Var det en tillfällighet med guldet i fjol (eller fjor som man säger i Skåne)?
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0