Försäsongstider

Nu avlöser träningsmatcherna varandra. Den ena träningsturneringen efter den andra kör igång. Frågan är vad man kan utläsa av träningsmatcherna? Minns H43 som förra eller förrförra säsongen gick som ångvält under försäsongen för att sedan totalhaverera i serien. Men ändå. Det känns som om Sävehof och Drott blir starka i år också. Hammarby och H43 däremot får svårt. Undrar om inte Aranäs kan överraska i år. Atterhäll och Linders är inga dåliga värvningar.

Men det är rätt segt att behöva vänta två veckor till innan det kör igång. Undrar förresten hur årets nyhet med poolindelningen under hösten. En nyhet som jag inte gillar även om jag förstår att klubbarna vill ha fler matcher och därmed även mer intäkter. Men jag kan inte hjälpa det. Jag tycker det är osportsligt när alla inte möter alla i lika många matcher. Vill man ha fler intäkter så skulle man kunna satsa på att bli mer professionella i klubbarna. Att behöva gå ner till klubbarnas kanslier och betala kontant för att få sina säsongskort känns ju inte särskilt modernt.

Inom kort tänker jag göra som förra säsongerna och sticka ut hakan och tippa hur lagen placerar sig.

Diverse

Vi har ju varit bortskämda de senaste åren med framgångar för våra junior- och ungdomslandslag. Men nog är det en missräkning att killarna i U-18 landslaget blir 7:a eller 8:a. Men vad månne bliva av Jim Gottfridsson? Hur länge kommer han att vara kvar i IFK Ystad?

Jag var ju som bekant på väg att döma ut Lindesberg helt och hållet, men senaste tidens värvningar bådar gott, Mikael Johansson blir en bra förstärkning. Blir det nu bara mycket folk och publiktryck i den nya hallen så bör kontraktet vara säkrat nästa säsong.

I Alingsås Elitcup så märker man än en gång skillnaden mellan danska och svenska elitlag, Nordsjaelland - Lugi 33 - 24.

Nu närmar sig elitseriestarterna. För egen del så ska det bli kul att följa Skånelagen Eslöv, Lugi och H43/Lundagård i damernas serie. Det rivstartar direkt med ett derby mellan H43 och Lugi.

I herrarnas serie så följer jag naturligtvis också gärna de sydliga lagen. Jag tycker som bekant att det ska bli spännande att följa Lugis dynamiska tränarduo. Kommer H43 att klara sig kvar? Tar Malmö några steg framåt? Hur klarar sig Kristianstad sig i år? Hur går det för Ystad under Pelle Källs ledning?

Och så närmar sig också seriestarterna i Danmark. De ska framförallt bli intressant att följa hårdsatsande AG Köpenhamn, som förresten bestämt sig för vilken hemmaarena de ska ha. Det blir
Ballerup Super Arena som har plats för 7500 åskådare. Undrar om de kommer att fylla hallen. Köpenhamnarna är annars svårflörtade, FCK hade sällan fler än 1000 åskådare.
Några reflektioner

Jag har varit minst sagt tveksam till Lindesbergs chanser att klara sig kvar nästa säsong. Värvningen av Erik Axelsson som ersättare för Payam Hatami innebär att chanserna ökar. Det behövdes verkligen en värvning på M6. Träningsmatchen mot Hammarby visar att Lindesberg kanske är bättre än vad jag har trott. Eller kanske att Hammarby också får det tufft i år.

Visst blir handbollen alltmer internationell. Visserligen dominerar några få länder i Europa men handbollen existerar ändå i allt fler länder. Ett exempel: U18-VM som våra tjejer vann spelades i Dominikanska republiken, hemmanationen blev åtta, Holland blev trea. Domarna i finalen kom från Iran.

HK Malmö presenterar stolt ett nytt samarbete med Rhein Neckar Löwen och AG Köpenhamn. Men jag är tveksamma till sådana här försök till samarbeten. Hur gick det med Hammarbys samarbete med Kiel? Hur går det med Skövdes samarbete med Flensburg? Vilket är storklubbarnas intresse? Vad är det som de vill få ut av samarbetet? Jag är rädd att det mest blir fina ord och att det inte landar i något av värde för de svenska klubbarna. I värsta fall blir det bara ett sätt för storklubbarna att hitta talanger.

Quality Hotel Cup i Malmö visar att det är stor skillnad mellan ett danskt topplag och ett svenskt botten/mittenlag. Kul att Niklas Ekberg verkar ha kommit bra in i AG: s trupp.

Marcus Ahlm

Så kan vi konstatera att Marcus Ahlm stängt dörren för landslaget. Trist och det innebär antagligen att hemma-VM inte blir den framgång det skulle kunna bli för svenska landslaget. Och det i sin tur innebär att svensk handboll missar en möjlighet att växa sig starkare i Sverigen. Det svider.

Men jag förstår inte hur Marcus resonerar. Jag tror att rygg, Kiel och familj hade klarat ett deltagande i VM. Så skälet ligger någon annanstans. Antagligen bryr sig Marcus inte om svensk handboll. Han känner inte något behov av att betala tillbaka till den "familj" som skapat honom som handbollsspelare och i förlängningen även hans välstånd. Synd att han inte förstår att ett deltagande hade gjort honom mer populär. Märkligt att det inte lockar att bli lika folkkär som Vranjes eller Wislander.

För honom existerar antagligen enbart Marcus Ahlm. Det handlar om egoism och inget annat.

Nu får landslaget gå vidare utan honom. Han har haft sin chans så för min del så får han gärna ha gjort sin sista match i landslaget. Jag är jäkligt besviken så jag bryr mig inte längre om hans handbollsframtid. For mig är han ett avslutat kapitel.

Men Marus är inte ensam. Vi ser det i andra idrotter, som t ex i ishockey, att spelarna inte känner något för Sverige och landslaget. Det kommer att bli allt vanligare inom handbollen också. Trenden är klar. Det såg vi ju redan i EM. Det är verkligen tråkigt att mästerskapen tappar i betydelse och att det bara är klubbhandboll som har någon tyngd.

Tillbaks

Vilket trendbrott! Har precis återkommit från en resa till Medelhavet och läser att att tjejernas U-18 lag blivit världsmästare. Vilken grej! Första medaljen någonsin till flick/damsidan och då blir det en guldmedalj. Framtiden ser verkligen ljus ut på damsidan. Tänk att Danmark bara blev 6:a och att Norge förlorade finalmatchen. Jäkligt häftigt. Hjältarna är:

Målvakter:

Emma Friberg, H43/Lundagård

Ame Ogbomo, Kungälvs HK

Fredrika Zeidler, Flottans IF

Utespelare:

Marie Wall, Kungälvs HK

Linn Blohm, IK Sävehof

Maria Lindh, Önnereds HK

Vanessa Tellenmark, H 43/Lundagård

Alexandra Domeij, Spårvägens HF

Sara Johansson Örebro SK Handboll

Linn Hallberg, Önnereds HK

Clara Monti Danielsson, Lugi HF

Carin Strömberg, Skuru IK

Maria Adler, Lugi HF

Lina Larsson. Örebro SK Handboll

Linnéa Claeson, Skuru IK

Linn Larsson, Örebro SK Handboll

Ledare:

Camilla Eriksson, förbundskapten

Joachim Lundberg, biträdande förbundskapten

Robert Zetterquist, överledare

Ulrika Andersson-Moberg, fysioterapeut

Kul också att spelarna kommer från flera delar av Sverige, från söder, väst, öst och mitten. Det är också ett gott tecken. Som Lundabo så är jag naturligtvis glad över fyra spelare från Lund, två från Lugi och två från H43.

Nu närmar sig min semester slutet och samtidigt så närmar sig elitseriestarterna. Så nu är det dags för att sparka liv i den här bloggen igen. Jag tror dock tyvärr inte att jag som förra året kan leverera flera inlägg om dagen men min målsättning är att åtminstone kunna skriva ett antal i veckan.

Jag måste också säga att jag saknar Avbytarbänken som åtminstone triggade mitt handbollsintresse. Frågan är också om ökningen av handbollsbloggar, inklusive min egen, förra året bara var en tillfällighet och om de kommer att självdö.


RSS 2.0