Hemsidor

Avbytarbänken tycker i ett inlägg att H43 har en dålig hemsida. Det kan man ju bara hålla med om. Axnér gjorde en genomgång förra året och tyckte till om klubbarnas hemsidor. Får jag tid över i morgon så ska jag göra det samma. Välkomna åter då.

Bliznac

Jag hoppas verkligen att Bliznac ges fler chanser idag än senast mot Danmark. Och jag hoppas att Bliznac i så fall också tar chansen. Det finns mycket som talar för att Bliznac skulle kunna bli lösningen på vårt V9-problem.

Mannen har de fysiska förutsättningarna och i elitserien är han en komplett spelare som förutom ett bra skott även blivit en bra passnings- och försvarsspelare. Men han måste våga att ta för sig. Det är något i psyket som (precis som hos Kim Andersson) som gör att han inte tar för sig som han borde. Han har haft perioder förr i elitserien där han har försvunnit helt i matcher, men det känns som om dessa matcher blir allt färre. Så kanske kan det vända i landslaget också.

I de intervjuer jag sett verkar Bliznac vara rätt kaxig och lite småelak. Det är dags att bli sådan på planen också.

Vi får antagligen räkna med en förlust idag också mot Tyskland. Men mot Norge bör vi vinna. 

Mörker

Nu var väl matchen mot Danmark ikväll inte rena mörkret men på vänster 9 positionen har landslaget mer än problem. I kväll var det rena mörkret. Stackars Stenbäcken fungerade lika dåligt som mot Lugi senast. Matchningen av honom är tveksam. En kille utan självförtroende blir inte säkrare av att misslyckas i en landskamp. Jag hade gärna sett mer av Bliznac. Men det vi fick se av honom var inte heller lysande. Tänker bl a på ett läge i första halvlek när Bliznac helt plötsligt är fri på linjen, men helt ostörd väljer han ändå att spela in till mitt 6:an. Vad är det som gör att han och Stenbäcken inte vågar ta för sig? Problemet med V9 är i alla fall något för Staffan och Ola att bita i. Många experter tycker inte att Kim Ekdahl platsar, bl a att han är för valpig. Men jag tror i alla fall att han hade vågat ta för sig. Men det är inte lönt att spekulera eftersom han knappast är helt återställd till det är dags för EM.

Men som sagt det var inte enbart negativt ikväll. Det fanns en hel del ljusglimtar. I första halvlek var Persson helt ok (Hellgren och Perlskog envisades ett tag med att kalla honom för Anders Svensson!). Dalibor Doder, Lukas Karlsson och Oscar Carlén skötte sig också bra.  Niclas Ekberg som bara spelade i första skötte sig också utmärkt. Både anfallet och försvaret glimtade stundtals till.

Och så var Jonas Kjellman lika okoncentrerad som han tyvärr ibland är i landslaget. Det är väl inte alltid lätt att vara världsstjärna och möta alla förhoppningar och krav.


Mer från Danmark

Rhein Neckar Löwen sägs inte bara vara intresserade av Michael V Knudsen utan också av Barcelonas Mikkel Hansen som precis som landsmannen Nödesbo inte får mycket speltid. Mikkel säger själv att han gärna stannar i Barcelona även om han just nu är utkonkurrerad av Siarhei Rutenka och Iker Romero.

Beträffande de ekonomiska problemen i dansk handboll så gick igår FCM handboll ut och berättade att de började året med 7,5 miljoner danska kronor (över 10 miljoner!! i svenska) i underskott. För att komma i balans igen så kommer man att enbart satsa på danska spelare. 

Och igår så blev det också spikat att Aalborg DH: s damer sänker sin lön rejält. Men hur mycket håller klubben dock hemligt. Det här är kanske en förklaring till varför det gått så dåligt hittills i år för det lag som blev 2: a förra året.

Men trots ekonomiska problem så sker det ändå värvningar. Viborg har t ex precis gjort klart med norska landslagstjejen Marit Malm Frafjord. Och då har man ändå redan Lene Lund Nielsen och Anja Althaus i laget.


Dax för match

Så börjar alltså Super Cup idag,  Sverige möter Danmark. Det ska bli intressant att se om den uppåtgående trenden för landslaget fortsätter eller om det kommer en liten rekyl. Jag är visserligen en rätt pessimistisk person men någonstans känner jag ändå det som om Staffan och Ola någon gång också kommer att drabbas av lite motgångar. Det finns ingen perfekt värld. Och det är mer lämpligt att det strular nu än vid EM.

Nåväl 18.10 ikväll så bänkar jag mig framför TV 4 Sport. Kommer antagligen även att se matchen mellan Norge och Tyskland. Undrar förresten när Norge kommer att ta sista steget och ta en medalj i ett mästerskap? Det borde inte vara omöjligt. Kunde Island ta silver i OS, så skulle Norge också kunna skrälla någon gång.


Lite om Michael V Knudsen

Som ni såg i förra inlägget så är Knudsen alltså uttagen i det världslag som möter Kroatien. Det har varit en del skriverier om honom i dansk media sista tiden eftersom han ev återkommer till Danmark när kontraktet med Flensburg går ut efter säsongens slut.

Enligt dansk media så pratar han just nu med bl a Skjern, som lovat honom att han återfår sitt gamla tröjnummer, den storsatsande klubben Bjerringbro-Silkeborg och Rhein-Neckar Löwen. Nu uttalar sig Knudsen och säger att om han spelar i Champions League nästa år så kommer han att tacka nej till landslaget, dvs göra som Marcus Ahlm. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så närmar sig danska herrlandslaget ett generationsbyte. Det är rätt troligt att räkna med att de kommer att tappa i slagstyrka framöver.

Världslaget - Kroatien

Den 2 december firar Kroatiens handbollsförbund 60 år med en match mellan ett världslag och hemmanationen. I världslaget har en svensk tagits ut. Naturligtvis Marcus Ahlm, "förrädaren" som inte vill spela för svenska landslaget.

Så här ser det franskdominerade världslaget ut, som kommer att ledas av Claude Onesta:

Mål: Thierry Omeyer (Frankrike) och Kasper Hvidt (Danmark)
Kanter: Jan Filip (Tjeckien), Vid Kravticnik (Slovenien), Michel Guigou (Frankrike) och Gudjon Valur Sigurdsson (Island)
Mitt-6:or: Bertrand Gille (Frankrike), Michael Knudsen (Danmark) och Marcus Ahlm (Sverige)
Nior: Nikola Karabatic (Frankrike), Michael Kraus (Tyskland), Olafur Stefansson (Island), Marcin Lijewski (Polen) Daniel Narcisse (Frankrike) och Filip Jicha (Tjeckien)

Reserver: Johannes Bitter (Tyskland), Wissem Hmam (Tunisien), Kiril Lazarov (Makedonien), Bartozs Jurecki (Polen), Hans Lindberg (Danmark) og Lars Christiansen (Danmark).


Stackars Nemanja

H43: s Nemanja Milosevic är inte precis en man med flyt. Inför denna säsongen så sänkte H43: s hans lön rejält, i princip en halvering, och så bröt han näsan i början av säsongen. Nu när han är tillbaks och var riktigt bra mot Ystad, så går han och smäller av hälsenan på träning. Ödets lotter falla olika som man säger. Och Nemanja som bara skrivit på för ett år med H43 och som tänkt göra en bra säsong för att förbättra sitt förhandlingsläge får alltså nu sina planer grusade.

Vilka konsekvenser får detta för H43? 6-0 försvaret kan nog fortfarande fungera men deras 3-2-1 försvar lär hacka rejält framöver. Och det var detta försvar som fixade en poäng borta mot Hammarby och en hemmavinst mot Ystad. Det blir inte precis lättare för H43 att klättra i tabellen nu. Jag skulle gissa att H43 börjar leta efter en ersättare. En ny jugge på ingång kanske?


Axnér

Visst är det så att Axnér läser denna blogg. Jag börjar känna igen vissa av mina formuleringar i Axnérs blogg. Han plankar, men det gör vi å andra sidan ju alla lite till mans. Det känns lite konstigt att en sådan gigant nedlåter sig till att läsa mina inlägg. Men också lite glädjande. Det säger också något om hur liten krets vi handbollsbloggare är.

I Axnér senaste blogg tar han upp hur stor skillnad det börjar bli mellan de olika klubblagen. Det är rätt oroväckande tycker jag. Om man gör en grov ranking, utan någon som helst vetenskaplig metod, enligt följande:

1. Champions League-topplag. Kiel, Ciudad Real, Hamburg m fl.
2. Övriga topplag i tyska, franska, spanska ligorna.
3. Sen mittenlag i samma ligor.
4. Topplagen i Danmark.
5. Bottenlagen i tyska, franska, spanska ligorna.
6. Svenska topplag
7. Resten.

så inser man att svenska lag har en lång väg att vandra. Men det mest oroväckande är att de fåtal lag som ligger på nivå 1 är så mycket bättre än alla andra och att skillnaden bara ökar. De damsuger inte bara marknaden på spelare utan lägger också antagligen beslag på en stor del av sponsorkakan. Min oro blir inte mindre av att några toppklubbar också har organiserat sig i samverkansorganet Group Club Handboll aka GCH. Eftersom denna sammanslutning bl a har som syfte att bevaka medlemsklubbarnas intressen gentemot de nationella förbunden, så ser jag faktiskt ett hot mot landslagen. Och i förlängningen även ett hot mot mästerskapen. Det kommer att bli färre mästerskap i framtiden, fast det kanske inte är så fel. Visst känns det lite väl tätt med ett mästerskap varje år?


Lite smått och gott

Såg Skjern förlora mot GOG i lördags. Jag hade totalt glömt bort att H43: s fd tränare Veroljub "Kos" Kosovac efter några år i Spanien numera är chefstränare för Skjern. Det var kul att höra honom försöka säga några ord på danska. Starten har varit hyfsad för honom i Skjern, men matchen i lördags var en viktig "fyrapoängsmatch" som alltså förlorades. GOG har därmed lyckats få en liten lucka ned till Skjern. Skjern spelar förresten en träningsmatch mot HC Midtjylland i veckan där alla intäkter går till målvakten Johan Jakobsens cancerbehandling. Johan har spelat för båda lagen. En snygg gest minst sagt. 

Dansk media pratar om en ny europeisk domarskandal. De rumänska domare som dömde Champions League matchen mellan Aalborg och Hypo Niederösterreich, och som Hypo vann, har tydligen varit inbjudna gäster hos Hypo under förra weekenden. Nu ska enligt uppgift europeiska handbollförbundet undersöka saken. Undrar om det kommer att finnas något år utan skumma domarincidenter?


Inför veckans Super Cup så kan man notera att Oscar Carlén verkar vara i gott slag. I helgen blev han Flensburgs bästa målgörare med 8 mål i matchen mot Hamburg. Det ska bli kul att se hur herrarna klarar sig mot Tyskland, Danmark och Norge. Och det ska bli intressant att se hur det funkar på V9 positionen. Matcherna går att se på TV4 Sport och jag längtar redan.

Danska landslags M6: an Michael V. Knudsen kan ev komma tillbaks till den danska ligan nästa säsong. Hans kontrakt med Flensburg går ut denna säsongen och han förhandlar bl a med några danska klubbar. Det märks att många spelare i det danska herrlandslaget börjar bli gamla. Ett generationsskifte är på väg och det kan innebära att den framgångsrika danska eran står inför ett slut.


Winther tid

Jag måste erkänna att jag har lätt för att haka upp mig på vissa saker. Jag har vissa käpphästar som jag kan tjata om i evighet.

Det kan gälla hur viktigt det är att bedriva ungdomshandboll i våra klubbar och hur man ska ta hand om ungdomarna. Ett skrämmande exempel var ju Gais för några dagar sedan som sparkade ut de unga killar som de inte tyckte platsade i deras elitsatsning. Gais har helt klart inte fattat vikten av att låta bredden vara med så länge som möjligt. Verkligheten är ju den att ju fler ungdomar man har i sin verksamhet desto större publik och mer sponsorintäkter får man. Och mycket riktigt så lyckades Gais reta upp sin huvudsponsor Swedbank. Lugi har en mycket väl fungerande barn- och ungdomsverksamhet men de senaste åren har det börja blåsa lite mer elitinriktade vindar. Jag tror inte att Lugi riktigt vet vad man är på väg att ge sig in i. Det kan komma att kosta mer än vad det smakar.

Och sen har vi det här med Arenan i Lund. Den är fin men den kunde ha blivit fantastiskt fin. Det stör mig att när man ändå bygger för 250 miljoner att man inte kan satsa de ytterligare 6-7 miljonerna som hade behövts för att få den i toppklass. Jag tror inte att jag är ensam att reta mig på vissa saker varje gång jag är på plats. Arenan är som en att bygga en fin villa utan vitvaror eller köpa en lyxbil med den svagaste motorn man kan hitta.

Och så har jag hakat upp mig på Ystads Winther den sista tiden. Låt mig förklara att jag är imponerad av Ystad. Man har lyckats bygga upp en bra ekonomi, Sveriges bästa?, och har lyckats värva både lysande spelare och en mycket kompetent tränare. Som skåning så är Ystad vårt hopp om en plats i SM-finalen. Men det hindrar inte att jag tycker att det är något som inte fungerar i laget. Och naturligtvis vet jag inte vad som är orsaken men jag misstänker att det har något med Winther att göra. Och även om detta är helt fel så bär han åtminstone en del av ansvaret och då tycker jag inte att jag gör fel som kommer med kritik. 

Till sist vill jag ta upp biljettförsäljningen till Sveriges matcher i VM 2011. Är de inte lite väl dyra och är det vettigt att sälja dem i paket för runt 3 000 spänn? Vilken normal svensk småbarnsfamilj har råd? En tvåbarnsfamilj tvingas alltså att lägga ut 12 000 kronor. Det skulle inte förvåna mig om försäljningen kommer att gå dåligt. Jag har varit på VM och EM både i handboll och fotboll de senaste åren och de biljetterna har varit betydligt billigare. Tycker att det känns lite girigt från VM-organisationen. En märklig detalj. När man är inne på Ticnet och söker på handboll så får man inte upp biljetterna till VM. Det lär ju inte underlätta försäljningen.
 

Några svar

Har fått en kommentar från som det verkar Ystadhåll om min syn på Winther. Signatur "!" skriver att det finns krafter runt klubben som vill bli av med Winther men att det funkar bra med honom internt i laget. Signatur ! skriver också att Winther är kompetent. Jag kan inte hålla med annat än att Winter är en mycket kompetent tränare, men det går inte att bortse från det faktum att Ystad hittills varken nått så långt eller hållit den jämna standard som de borde med tanke på den gedigna truppen. Så det måste vara något som inte fungerar. Jag tror fortfarande att Winther har brister socialt och i sitt matchcoachande. Men det kan ju finnas andra orsaker som till och med kan vara mer relevanta.

Signaturen "!" menar också att Ystad blev misshandlade i Lund. Jag var på plats och tycker inte att H43 spelade särskilt fult. Det var verkligen inte mycket till misshandel. Förlusten berodde mer på att Ystad underpresterande än att de blev utsatta för ett brutalt spel. Visserligen däckades Niclas Ekberg av en snyting men det var mer en olyckshändelse än ett medvetet påhopp. Tycker att Ystad med sin fysik och sin kvalitet borde ha klarat av H43 utgrupperade försvar.

Jag har i ett antal inlägg kritiserat Lugis närmast obefintliga marknadsföring och skrev igår att jag inte ens sett en annons för dubbelarrangemanget igår. Signaturen "Två min" nämner att Sydsvenskan hade en artikel om arrangemanget och jag erkänner att jag missade denna artikel. Men jag tycker fortfarande att jag har rätt i min kritik. Jag missade ju artikeln och säkert fler med mig. Var fanns all annan exponering av arrangemanget? Tycker man att det räcker att plantera en artikel i en tidning? Hur gick det då igår? 625 åskådare på dammatchen och 1575 på herrarnas. Jag kan inte tycka att det är så lysande. Hur mycket mer i intäkter hade man fått om det hade varit 1000 på damernas och 2000 på herrarnas? För de nivåerna borde man kunnat nå med lite arbete från de marknadsansvariga. Jag noterade dock ett speakerbyte igår och det var till det bättre. Vill också säga att dubbelarrangemanget var en bra idé.

En helt annan sak. När inför Lugi en webbshop? Det måste gå att sälja supporterprylar på ett bättre och enklare sätt än hur det funkar idag.


And the Winner is.....

Ja, så var sista resterna av hundralappen också borta. Den hundringen försvann nästan lika snabbt som stora delar av mina PPM-pengar förra året. Jag får gratulera Avbytarbänken! Kunskapen vann över okunskapen kan man säga. Jag får skramla fram nya pengar och gå vidare.

Gårdagens Lugimatch i Arenan var nästan omvänd mot Guif-matchen. Jag tror aldrig jag sett ett sämre Sävehof. Jag är helt förbluffad. Detta lag kan aldrig vinna SM-guld i år. Lugi borde ha avgjort matchen i första men Sävehofs Daniel Bergquist i målet spikade igen nästan helt och hållet, hjälpt av Lugispelarnas okoncentrerade avslut. Men i andra kom Sävehof tillbaka och det kändes som om de hade matchen i sin hand. Men Lugispelarna tände till, precis som mot Guif, och ledde med två bollar när det återstod mindre än en minut. Men Sävehof var smartare än Lugi och lyckades göra två mål sista halvminuten.

Jonathan Stenbäcken och Johan Jakobsson var bleka hela matchen och höll definitivt inte landslagsklass. De överglänstes av en Kim Ekdahl med skottförbud. Det märks att Kim är spelsugen. Han fullkomligt vibrerar av frustration över att inte kunna vara med fullt ut i anfallet.

Lugi har förbättrat sitt spel betydligt de senaste matcherna. Försvarspelet sitter bra och det börjar likna något i anfallet. Det är mer tempo och mer självförtroende. Joakim Bååk har börjat ta för sig och när Kim Ekdahl är tillbaka fullt ut så kan Lugi bli riktigt farliga.

Sen måste det vara något som inte fungerar i kemin mellan Jonathan Stenbäcken och Rustan. Stenbäckens hela kroppsspråk antyder att han tycker att Rustan är en idiot.

Till sist något om det orutinerade domarparet Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik. Det kunde gått riktigt illa om något av lagen hade spelat fult, för de hade inte kontroll över matchen. Det blir till att försöka skaffa mer pondus. Och sen skulle jag önska att de börjar titta in i målgården. Det var helt otroligt så många straffar de lät bli att blåsa åt båda lagen när motståndarna stod långt in i målgården och täckte. Fattar inte hur man kunde missa alla dessa situationer.  


De sista slantarna

Av den ut-tjatade hundralappen så återstår det bara 16 kronor. Jag satsar 15 kronor på att Sävehof slår Lugi ikväll. Vill spara en krona om det går åt pipan. Rent historiskt har Lugi alltid det svårt mot Sävehof och jag tror att Sävehof även i år har ett bättre lag, även utan Patrik Fahlgren.

I kväll har Lugi ett dubbelarrangemang, både damerna och herrarna spelar i Arenan. Men jag såg inte ens en liten annons i dagens tidning. Jag vet att jag är tjatig, men vad sysslar man med i Lugi? Vill man inte ha åskådare?
Jämnt så det förslår

Ungefär en femtedel av herrarnas serie är spelad och serien verkar bli precis så jämn som vi trodde före starten. Men att det skulle bli så här jämnt är väl ändå lite tveksamt.

1. Alingsås 4 4 0 0 124 101 23 8
2. Sävehof 5 3 0 2 163 145 18 6
3. Redbergslid 5 3 0 2 157 145 12 6
4. Drott Halmstad 5 2 2 1 118 107 11 6
5. Hammarby 5 2 2 1 149 139 10 6
6. Ystads IF 5 3 0 2 147 137 10 6
7. IFK Skövde 5 3 0 2 150 146 4 6
8. LIF Lindesberg 5 3 0 2 139 136 3 6
9. HK Malmö 6 3 0 3 163 176 -13 6
10. Lugi 6 3 0 3 161 177 -16 6
11. Guif 6 2 0 4 172 172 0 4
12. H43 6 1 2 3 151 170 -19 4
13. IFK Kristianstad 4 1 0 3 97 115 -18 2
14. OV Helsingborg 5 0 0 5 130 155 -25

(Missade att klistra in OV: s poäng, men där ska ju stå en 0:a, som alla vet.)

Alingsås bör vinna nästa och har då redan fått en liten lucka till övriga. Men sen följer nio! lag med 6 poäng. Det känns rekordjämnt. Frågan är dock om det kommer att fortsätta att vara lika jämnt. Men det ser det ut att kunna bli.

Att OV sladdar därbak är väntat. De lär inte få många poäng i år, trots bra målvakt och bröderna Thynell.


GUIF är en besvikelse hittills. Förstår inte riktigt vad som är problemet. De har tappat på målvaktsidan men det är knappast förklaringen. En förklaring kan vara att motståndarna är mer pålästa i år, men det ger inte hela svaret. Nu mot Lugi senast så kändes det som om man mentalt inte var på plats. Den härliga glöden och fighterinställningen från förra året var borta. Har det uppstått en spricka mellan ledare och spelare?

Ystad har också startat svagare än vad jag förväntat. Även här är det något som inte stämmer och jag tror att förklaringarna är dels att man visserligen har värvat bra spelare men kanske inte rätt, det känns som om man har för många på vissa positioner, och dels att Winther är en dålig matchcoach.

Att Lugi och H43 är på undre halvan är däremot inte förvånande. Att Lindesberg är på övre är inte heller särskilt förvånande. Man ska aldrig underskatta Lindesberg.

Största överraskningarna är Drott och RIK. Imponerande med Sivertsson som fått Drott att blomma upp. Ska bli spännande att följa fortsättningen.

Och vem trodde att det unga RIK skulle prestera som de gör? Det är fantastiskt att RIK bara sätter in den ena ungdomen efter den andra och spelet bara rullar på.

En Lugimatch i Arenan

Var ska jag börja? Vad är det man brukar säga? Bollen är rund, i sport kan allting hända, it aint over until the fat lady sings. Lugi vann och jag sitter här och tänker: vad hände?

Det märktes att det var två lag i desperat behov av poäng. Inledningen var trevande och tafatt. Hela matchen präglades av många slarvfel. På ett sätt var matchen en kopia på fredagens match mellan H43 och Ystad. Gästerna dominerade i första och kunde ha avgjort matchen, men släpper fram hemmalaget i slutet av första. I andra så kommer hemmalaget tillbaks och med en hetare vilja så går man loss till vinst. Men som match betraktat så höll matchen mellan H43 och Ystad en högre nivå. Även om det var ett steg framåt anfallsmässigt för Lugi.

Kul att se att Kim Ekdahl inte längre stod ut med att bara spela försvar utan gick till anfall under den fas i matchen där Lugi ryckte ifrån. Han kändes lite som en ungkalv på grönbete. Lugi behöver Kim om det ska bli slutspel i år. Det blir ett helt annat tryck i anfallsspelet med Kim.  

För en gångs skull verkade publiksiffrorna stämma i en glest besatt hall, 1048!! åskådare imponerar inte. Det är uselt att Lugi inte klarar av att locka större publik till en trots allt viktig match. Jag kan inte låta bli att undra vad de ansvariga för marknadsföringen i Lugi sysslar med. Det går inte att skylla på att det inte finns pengar eftersom uteblivna intäkter också kostar. Visserligen var det en Champions League omgång i fotboll, men då får man istället anstränga sig för att locka folk, man kan inte bara ge upp. Publiken kommer inte av sig själv, man måste jobba för att få dit dem. Hade jag varit ansvarig för marknadsföring i Lugi så hade jag insett min inkompetens och avgått.

Kim Johansson verkar vara en tveksam värvning i Lugi. Jag kan förstå att Zanotti som gammal ungdomsvärsting gillar en kämpe och ett råskinn. Men vad tillför egentligen Kim spelmässigt? Han verkar inte särskilt spelintelligent och känns verkligen som att han har hamnat i fel sällskap.

Måste också säga något om domarna, Niclas Widell och Jonas Åström. De hade ingen lyckad match. Jag har förståelse för att man kan döma fel, men det retar mig att man är inkonsekvent. Efter att på kort tid ha utvisat två Lugispelare för slag mot ansiktet, så kan jag inte låta bli att undra hur de tänkte när Jimmy Jansson gör likadant och bara får gult kort.

Och min 100-lapp blir allt mindre och mindre. Det blir tufft att få den att växa till sig igen.

Lite om Lundalagen - alltid retar det någon

H43: s herrar slipper matcher en tid nu. Hoppas att man inte tappar den uppåtgående trenden under uppehållet. Istället för matcher kan man nu fokusera på sin ekonomi, som inte kan vara den bästa. Sportchefen kommer framöver bara arbeta 2 timmar i veckan för klubben. Man har verkligen skurit på administrativ personal sen förra året. Undrar fortfarande hur länge man har råd med ett damlag? Och tänk om detta damlag skulle gå upp i elitserien?

Och Lugis herrar kommer med största sannolikhet torska i veckans båda matcher. Säsongen kommer i princip att vara körd redan efter en fjärdedel av omgångarna. Undrar hur man kommer att hantera detta? Och jag undrar fortfarande varför man mörkar Kim Ekdahls skada? I bästa fall lär han inte spela förrän i slutet av säsongen. I värta fall, om det ändå blir operation, så är han inte tillbaks förrän nästa säsong. Och hur står det egentligen till med Anders Hallberg? Det går märkliga rykten på stan om hans hälsotillstånd.


Lukas Karlsson

Såg lite på matchen Barcelona mot Kolding i helgen. Som vanligt märker man vilken skillnad det är mellan topplagen i Europa och de nordiska, även om jag tycker att Kolding bjöd till rätt bra. Men det håller inte att missa så många lägen. Antagligen är det nerverna som spökar när nordiska lag möte topplagen. Men förutom nerver så märker man skillnaden i fysik och hur effektiva topplagen är på att utnyttja motståndarmisstag. Jag tycker det är lite oroväckande att skillnaden mellan de bästa lagen i Europa och övriga bara ökar hela tiden.

Men Lukas Karlsson visade att han håller internationellt. Han vållade Barcelona så mycket besvär att han till och med blev punktad delar av matchen. Hoppas bara att hans axel håller några år till så att vi kan glädjas åt honom i landslaget. Blir inte heller fövånad om han hamnar i den spanska eller tyska ligan vad det lider.

Avbytarbänken tycker att Stefan Lövgren var trist att lyssna på i lördags. Kan hålla med om att han inte är en muntergök precis men det har han väl aldrig varit, men trist tyckte jag inte att han var. Tycker det är bättre med en kunnig person som säger vad han tycker än en "rolig" lättviktare som t ex programledaren David Fäll, som numera ser riktigt proper ut som kortklippt. Jag hoppas Stefan ges fler tillfällen att komma med kritik.Diverse

Imponerande insats av de svenska landslagsdamerna igår mot Tjeckien. För några år sedan hade de knappast vunnit en bortamatch mot fd öststatslag. Det känns som om damerna går framåt hela tiden.

Ciudad Real har värvat en ung dansk 9-meters spelare, Nikolaj Markussen, även om han byter klubb först nästa år. Nikolaj räknas som en av de största talangerna i Danmark.

Bjerringbro-Silkeborg, med Anders Person i mål, ångar på i danska ligan. Sju raka vinster imponerar. Kanske är det deras år i år. Jag roade mig att kolla hur mycket de tränar. Enligt deras hemsida så lägger de ner nästan 10 timmar i veckan på träning, fördelat på sex dagar. Det är ju en del, men mindre än vad jag hade trott.

 

Nära skjuter ingen hare

Det var ju ytterst nära att Drott räddade mitt tips. Mitt hopp tändes när Drott ledde med 22-20, men Hammarby är ett stabilt lag som inte ger sig i första taget.

Min 100-lapp är nu nere i 86 kronor. I ren desperation sätter jag 30 kronor på Guif vinst mot Lugi i morgon och ytterligare 40 kronor på tre tripplar med Guif, Sävehof, Alingsås och RIK som vinnare. Det känns som om jag är på väg mot avgrunden. Fast jag har svårt att tänka mig att Lugi kan vinna mot ett Guif, som satte Malmö på plats igår.
Alingsås så här dagen efter

Signaturen Jonas har kommenterat mitt inlägg igår. Han tycker antagligen att jag inte ska se ner på de som trodde på Alingsåsvinst. Och visst jag var kanske lite stöddig och det är ju alltid lätt att vara efterklok, men läsare av denna blogg vet att jag redan från början var mycket tveksam till att Alingsås skulle kunna vinna. Danska lag håller en mycket högre nivå.

Men Jonas har rätt i att FCK: s vinst igår blev för stor. Skillnaden mellan den svenska och danska ligan är inte 12 bollar. Hälften hade varit mer rättvisande. Och visst skulle Alingsås med en bra dag kunna besegra FCK, men inte just nu. Orutinen och rädslan för att få stryk nästan paralyserar Alingsås. Kanske hade Alingsås kunna skaka FCK om man hade mötts redan i första omgången. Nu hade kanske matcherna mot Hamburg och Zagreb satt sig i huvudet.

Jag är rätt besviken på Alingsås, som brukar vara ett lag som verkligen kämpar och som också kan spela brutalt. Jag minns fortfarande matcherna mot Hammarby förra året. Varför uppträdde man nu som söndagskolegossar? Var fanns glöden och fighterinställningen? Om nu inte spelet fungerade varför kunde man inte ens försöka smälla på och spela fult. Varför sprang man inte mer under matchen? Hemspringet var ju inte särskilt lysande. Ja, det är nästan ett mysterium.

Men jag tror Alingsås lär av sina misstag. Man kommer att spela bättre i nästa års europaspel (för jag tror nu att man blir svenska mästare i år också), om man får behålla truppen. Men det vore märkligt om inte Kappelin blev köpt. Han håller verkligen internationellt snitt. Kanske kan Bliznac också vara intressant för någon klubb. I rätt omgivning så kommer han att lyfta.
Avklädning

Alingsås var som väntat chanslösa mot FC Köpenhamn. Kan inte annat än småle åt de som verkligen trodde att Alingsås skulle kunna vinna. Vi som följer den danska ligan vet att skillnaden är stor mellan ligorna. Sveriges bästa lag möter ett danskt lag som ligger fyra och som är rätt hårt skadedrabbat och ändå blir Alingsås totalt överkört. Men även om skillnaden är stor mellan lagen så hade åtminstone jag förväntat mig att Alingsås skulle kämpa mer. Men man var liksom inte där.

Återigen gör Kappelin en bra match. Kul också att se ungtuppen Berg på linjen. Men jag tycker att Bliznac återigen visar att han inte håller internationell klass, även om medspelarna inte riktigt backar upp honom.

Jag kan också konstatera att varken Grahn eller Blomquist är särskilt insatta i dansk handboll. Ingen av kommentatorerna verkade veta att Boquist faktiskt oftast, och med lysande resultat, spelar mitt 9:a i FCK. De var mycket överraskande av Boquists höga klass på positionen.

Det är bara att inse, även om det svider, att svenska klubblag inte kommer att nå en Europatopp på länge. Inte så länge det inte går in en storsponsor som pumpar in pengar eller att någon klubb lär av FCK. De har lyckats bli nordens rikaste klubb både inom fotboll och handboll genom att ha ett framgångsrikt koncept. Genom att bl a äga Danmarks nationalarena i fotboll, Köpenhamns Idrottspark aka Parken, så har man idag är ett marknadsvärde på flera miljarder. Jämfört med det är Alingsås och de andra svenska klubbarna ytterst små.

Hur många gånger ska Roger Blomquist förresten förklara hur man uttalar Bliznac? Nu har han sagt det ett antal gånger under förra säsongen och i varje match hittills i årets Champions League. Och var fick han för sig att Steinar Ege uttalar sitt förnamn med tyskt uttal? Schteinar?

En H43 match i Arenan

Det är sista gången jag satsar pengar när Ystad spelar. Vad är det som är fel med detta lag? Varför får man inte ut mer av denna spelartrupp, som tillhör den bästa i elitserien? Är det Torben Winther som inte håller måttet? Eller är problemet att man har för många alternativ bland spelarna? Ett slags överflödets förbannelse. Kan det vara så att även om man har två spelare av hög klass på alla positioner så är spelartyperna för olika. Det blir t ex helt olika spel beroende på vilken mittnia man väljer.

Ystad kunde avgjort matchen i första när man ledde med fyra bollar och var i anfall i slutet av matchen. Men släpper tillbaka H43 i slutet av första och i början av andra. Ett H43 som i andra halvlek kämpade nästan som förr i tiden. Men långt in i andra kändes det ändå som att Ystad skulle vinna, men efter några missade frilägen bl a från Hasse Karlsson och en missad straff av Seifert, så gled övertaget över till H43.

Det är kul att jämföra Lugis och H43:s arrangemang eller brist på arrangemang. På en punkt vinner H43 en utklassningsseger. H43: s speaker Tommy Sjölin är fullständigt överlägsen Lugis. Det kan inte finnas många som slår honom i Sverige. Men var är H43: s klack? Det är nästan patetiskt att höra en ensam trumma dunka i ett hörn av hallen. 

Och att basunera ut att H43 står för Sveriges hetaste handboll är bland det mest töntiga jag hört som slogan på länge. För vad är det som är så hett med H43: s handboll? Herrlagets insatser? Ungdomslagen som hittills inte haft några större framgångar, undantaget samarbetet med Lundagård på tjejsidan. Eller det gemensamma damlaget med Lundagård? De har visserligen börjat bra men ligger trots allt i div 1. Ibland hade jag önskat lite mer självkritik från engagerade ledare.

Och idag möter Alingsås alltså FC Köpenhamn. Det ska bli en intressant värdemätare mellan dansk och svensk klubbhandboll. Ett Alingsås som är bäst i Sverige mot ett danskt lag som inte riktigt har börjat lika bra som förväntat. Jag tror dock på dansk vinst eftersom den danska ligan är överlägsen den svenska.

Och så håller jag tummarna för en Drottvinst, annars är min hundralapp nere i 86 kronor.
 


Lugivinst

Så Lugi vann trots allt efter visst besvär. Många mål blev det vilket förvånar mig. Lugi har hyfsat försvar och knackigt anfallsspel så det borde ha blivit mer målsnålt, men antagligen har OV liknande brister, vilket gjorde att det kunde rinna iväg.  

Det verkar som om OV inte håller distansen ut i matcherna. Har man tränat för lite eller har man för smal trupp? Eller rent av en kombination?

OV kommer som väntat att få mycket svårt i år. Det blir antagligen inte många poäng i år.

Jag gillade Marcus Haglunds redovisning på HEH av vilka låtar som spelades vid inspringet i Helsingborg. Även om man kunde valt roligare låtar så gillar jag idén att ha låtar som dissar motståndarna och hyllar det egna. Något som jag gärna hade sett Lundalagen ta efter.

Just nu finns det tre matcher att spela på hos Svenska spel. H43 mot Ystad, Guif mot Malmö och Hammarby mot Drott. Ystad lär vinna men det känns mer ovisst i de andra matcherna.

Jag satsar 20 spänn på Ystad och efter viss tvekan 10 spänn på att Drott skräller.

Första poängen någonsin

Och så vill jag gratulera Boden Handboll till sina första poäng någonsin. I helgen krossade man Sundsvall med imponerande 30-9!!

Målgörare var:
Bianca Tiganus 6, Angelina Stenberg 5, Lisa Bergström 4, Emmy Nordmark 4, Jessica Kullbrandt 4, Louise Sjökvist 4, Äsa Söderberg 1, Anna Sellin 1, Erika Isaksson 1

Det verkar vara en klubb med entusiasm. Det är väl så i början. Jag tycker att deras hemsida www.bodenhandboll.se är bättre än många andra klubbars. Apropå tidigare inlägg om marknadsföring så har de en sak som jag gillar. Supportrar kan skriva ut matchaffischer som de t ex kan dela ut på sina arbetsplatser.

Så här ser laget ut:
Nr Namn Född Moderförening
1 Sofi Jonsson 1983   Lillpite IF
2 Åsa Söderberg 1989    Bodens BK 
3 Anna Sellin 1987   Hornskrokens IF
4 Erika Isaksson  1991    Hornskrokens IF 
5 Lisa Bergström 1982   Bodens BK 
6 Emmy Nordmark  1989    Hornskrokens IF 
7 Louise Sjökvist  1991   Hornskrokens IF
8 Sara Degerman 1990   Bodens BK
9 Linnea Riström 1994   Hornskrokens IF
10 Jessica Kullbrandt 1987    Hornskrokens IF 
12 Baiba Baumane 1988   Stopinu District Handball Team
14 Elin Skoog 1988   IFK Åmål
16 Sara Persson 1990   Älvsby IF
18 Bianca Tiganus 1985   CSM Bucuresti  
20 Cecilia Sundberg  1989   Hornskrokens IF 
21 Malin Persson 1991   Hornskrokens IF
23 Angelina Stenberg 1991   Hornskrokens IF

En 10: a på Lugi

Dagens spel blev en 10:a på Lugi. Vågar inte satsa mer eftersom Lugi har så otroligt svårt att göra mål just nu. Men Lugi måste vinna för att inte fastna i bottenträsket. Kanske kan detta räcka för att motivera spelarna till en vinst.


Ungdomsspelare

Zlatan har ju satt igång en diskussion i fotbolls-Sverige om att det är bra att ungdomar får chansen att spela i seniorlagen så fort som möjligt.

Och det är ju något som handbolls-Sverige tvingats till pga proffsflykten till utlandet och den dåliga ekonomin. Även om vi gärna hade sett att svenska klubbar blir framgångsrika utomlands, så är det positivt att våra ungdomar får chansen tidigt. Det kommer att gynna landslagen.

Det finns några exempel på hur illa det kan gå när man inte ger ungdomarna chansen. Vi har den svenska ishockeyn som tappat i slagkraft när man valt att ersätta flyktade svenska spelare med utländska istället för att släppa fram de egna ungdomarna.

Vi har de danska handbollsdamerna som också blivit sämre när man gjort likadant. I takt med att den danska damligan blivit allt bättre med utländska proffs så har landslaget blivit sämre.

Så ibland hoppas jag att svensk handboll fortsätter på den inslagna vägen och undviker importer från Balkan eller Baltikum, även om det innebär att vi kan glömma att något klubblag slår igenom internationellt.

Det skrivna ordet

Avbytarbänken och jag har resonerat om hur man räknar besökare till bloggen. Egentligen blev det en diskussion om något som vi båda vet hur det fungerar.

Det får mig att återigen inse hur lätt det är att missförstå det skrivna ordet. Det talade ordet är fortfarande mycket bättre på att förmedla vad man egentligen vill ha sagt. Som läsare är det lätt att missa nyanser eller att tolka in åsikter som inte var avsedda. Framförallt i diskussioner.

Jag vet inte hur man ska undvika sådant. Det går ju inte att in i detalj skriva hur man tänker eftersom det skulle bli onödigt långa och tråkiga inlägg.

Så bloggande är egentligen rätt mycket en envägskommunikation även om man som bloggare gärna vill ha en dialog. Men problemet är alltså att skrivna dialoger inte funkar särskilt bra. Det är ju bara att läsa kommentarerna till Axnérs gästbok.Dansk utblick

Som Axnér skriver i sin blogg så saknar Kolding 8 miljoner danska kronor. I dansk media spekuleras nu i när första konkursen bland elitlagen kommer. Man nämner också att många lag har dubbla spelarkontrakt. Enligt danska handbollsförbundets regler så måste en klubbs egna kapital motsvara minst 25 % av lönesumman. Därför hävdas det att många klubbar har två kontrakt, ett med lägre belopp som man redovisar för handbollsförbundet och ett verkligt mot spelarna.  Jag antar att kontrakten med lägre belopp är också de som visas upp för skattemyndigheterna. Känns det igen från Sverige?

Det känns som att det här inte kommer att hålla i längden. Dansk klubbhandboll kommer att få en jobbig tid framöver.

Men det är ju inte bara danska lag som har problem. Bilden är den samma i hela Europa. Och inte blir det bättre av att skillnaden mellan storklubbar och övriga bara blir större och större.

Läsarsiffror

Avbytarbänken menar att jag räknade fel när jag redovisade mina besökssiffror. Och naturligtvis är det inte helt rättvisande att räkna som jag gjorde. Men dagssiffror är inte heller helt rättvisande eftersom en och samma person kan läsa bloggen flera gånger samma dag. Mitt redovisade mått var grovt men visar att antalet läsare ökar. Det var det viktigaste.

Kan för övrigt inte låta bli att nämna att Avbytarbänken i sin blogg den 20 maj också räknade på samma sätt som jag.

Precis som Avbytarbänken skriver så finns det inte så många handbollsbloggar och intresset för dem verkar inte så stort. Det kan man spekulera i varför det är så.

Det är också lätt att som Avbytarbänken undra om det är värt att lägga ner så mycket tid på så få läsare. Men jag antar att vi som bloggar ändå hjälper till att marknadsföra handbollen. Allt som skrivs är bra publicitet. Och vi skriver antaligen inte heller i första hand för att få så många läsare som möjligt, utan för att vi vill skriva om handboll. Vi är för mycket handbollsnördar för att kunna låta bli.


Den förbannat ointressanta hundralappen

I en kommentar så framgår det att det troligen inte är så många som är så intresserade av Avbytarbänkens och min utmaning om vem som kan förvalta en hundralapp bäst på Svenska spel. Och det kan jag förstå, men jag tänker ändå fortsätta att ta upp utmaningen i denna blogg. Det handlar delvis om prestige oss bloggare emellan. Just nu leder Avbytarbänken. Mina 100 kronor har just nu vuxit till 110. Inte särskilt imponerande, men ett plus är ett plus.

Men jag ska försöka minimera bloggandet om hundralappen till två inlägg i veckan. Så försök att stå ut!


Marknadsföring

Varför är svenska handbollsklubbar så dåliga på att marknadsföra sig? Går alla krafter till att jaga sponsorer? Eller saknar man kompetens? Vilka är egentligen ansvariga i klubbarna? Är det proffs eller glada amatörer?

Eller är det så att man inte ser marknadsföring som särskilt prioriterat? Det är skrämmande i så fall, för varje insats inom marknadsföring innebär mer pengar till klubbarna.

Jag har för mig Umeås damfotboll (även om de just nu verkar ha problem) för några år sedan skrev en intressant bok om hur man väcker intresset. Den borde många handbollsklubbar ta del av.

Om jag tittar på Lundalagen så är, i bästa fall, det enda man brukar se en liten annons någonstans på sportsidorna. Och kanske någon affisch på några ställen ute på stan. Det är allt. Ibland så är det till och med fel annons i tidningarna. Eller så glömmer man bort att ändra annonserna om matcherna flyttas. Fast i ärlighetens namn så hör man ibland någon intervju i radion också.

Jag tycker att H43 varit lite mer på hugget senaste tiden. De annonserar mer och har även provat greppet att ha gratis inträde till vissa matcher (där sponsorer går in och täcker de missade intäkterna). De lanserade koncepten Blue Kids och Blue Effort, som har varit lyckade, även om namnen är lite töntiga. De verkar ha förstått kopplingen mellan antalet ungdomsspelare och åskådare.

Men är detta det enda som man kan hitta på? Finns det verkligen inte andra sätt att marknadsföra sig? Kan man inte göra några aktiviteter ute på stan som kan intressera? Och varför kan man inte göra match arrangemangen roligare? Lugis senaste pausunderhållning var en blomsterkvast till Lunds BK, som lyckats avancera till div 1 i fotboll. Snygg gest, men inte direkt kul att titta på.


Åskådarsiffror

Visst är det något som är konstigt med redovisade åskådarsiffror? Ibland i Lunds Arena t ex kan de tomma stolarna dominera och ändå så sägs det att det har kommit närmare 2000 åskådare. Eller ser jag så fel?

Vad jag tror det handlar om är att sålda eller utdelade platser inte är det samma som antalet som verkligen kommer och tittar på matchen. Många sponsorer eller ledare utnyttjar t ex inte sina fribiljetter. Därför blir det fler åskådare om man väljer att räkna antalet biljetter istället för att räkna besökare.

Om det nu är så som jag misstänker så undrar jag om det är etiskt rätt att säga att det är X-tusen som tittar på en match när det i verkligheten inte är lika många. Även om jag förstår varför man gör så. Det gäller ju att öka sponsorintresset. Hade varit kul att veta vad ni andra tycker. Kommentera eller skriv gärna till sturmerfoul.handboll@gmail.com.


Snart 2000 läsare

Om någon morgontidig läsare går in i den här bloggen igen, så ska ni inte bli förvirrade. Jag ändrade texten i förra inlägget när jag upptäckte att jag fortfarande hade chans att vinna pengar idag.

Apropå besökare så är jag glad över att antalet läsare så sakta stadigt ökar. Med ett dagssnitt på närmare 70 unika besökare så ligger jag nästan på 2000 i månaden, en fördubbling sen maj/juni. Det känns naturligvis hedrande.

En kommentar i helgen tyckte att denna blogg numera var läsvärd. Sånt blir man ju glad över att läsa, även om jag undrar vad det var som inte var läsvärt tidigare. Samma kommentar gav en känga åt Avbytarbänken, men jag tycker att det kändes lite orättvist. Jag läser själv Avbytarbänken med behållning. Jag tycker att det är en mycket seriös och initierad blogg. Här pratar vi om en som kan handboll, troligen mer än undertecknad. Men kanske är han lite för seriös? Kanske kunde han ta ut svängarna lite mer? Men han behöver för den skull inte gå till ytterligheter och bli som Axnér, även om sådant går hem i stugorna.En krympande hundralapp?

Mitt tips hänger på Alingsås. Ett tag trodde jag att jag satsat på att Malmö skulle vinna men det var ju Alingsås som var min sista match i dubblarna. Det känns dock rätt säkert att pengarna trillar in i dag. Alingsås bör vinna. Funderar också att göra som Avbytarbänken och satsa på Alingsås besegrar Drott med mer än ett mål. Det blir en 10:a på det spelet.

Hammarby och H43 spelade oavgjort. Det känns lite som att H43 är på väg uppåt, även om nu Hammarby saknade Pilfalk.

Och Malmö besegrade Skövde hemma. Malmö kan mycket väl bli bästa nykomling. De verkar mer stabila än vad nya lag brukar vara. Ska de överleva en säsong i elitserien för första gången?

Före säsongsstart var det många som trodde att det skulle vara jämnt i serien. Och det verkar också bli så. Det är svårt att få grepp på lagen. Hur kunde Ystad förlora borta mot Skövde t ex? Ett Skövde som sen förlorar mot Malmö. Det kommer att bli svårtippat i år. Man kan ju visserligen spela på Alingsås, de lär inte förlora många matcher, men det ger ju å andra sidan inga pengar tillbaka.

Och sen har vi GUIF. Snacka om dåligt start på året. Undrar hur ungtupparna kan hantera detta? Och vad tycker Eskilstunaborna? Kommer publiksiffrorna att dala? Har motståndarna läst på inför året? Eller trodde spelarna att de skulle kunna glida igenom serien? Men nu bör det inte längre vara tal om underskattning om de förlorar sina matcher.

Det brukar vara svårt att bryta en nedåtgående trend. Det ska bli intressant att se om GUIF kan börja klättra uppåt igen. I nästa match spelar man hemma mot Malmö. Det känns som en viktig match, som GUIF måste vinna.

Som det känns nu så kommer det att bli svårt att få hundralappen att växa.

FCK krossade Fyllingen. Mycket tack vare målvaktsspelet. Spelar Fyllingen på det viset mot Alingsås så vinner svenskarna. Å andra sidan får nog Alingsås svårt mot FCK trots allt. 

Rumänska Constanta besegrade Montpellier hemma med fyra bollar för någon dag sedan. Ett resultat som sticker ut. Det visar hur svårt det är att vinna borta i de fd öststaterna. Montpellier ledde förövrigt med 8 bollar efter 20 minuter och torskar ändå.

Igår gjorde Skurus Natalie Hagman 11 mål mot Heid. Inte dåligt. Vad månde bliva?

Och så kan vi notera att biljetterna till Sveriges VM 2011 börjar släppas idag. Festen närmar sig så sakta. 

I nästa inlägg kommer jag troligtvis att skriva något om publiksiffror och marknadsföring. Välkomna åter då.

 

 


Boden Handboll IF

Mitt nya favolag Boden Handboll IF förlorade första matchen, derbyt mot Bodens BK med tre bollar. Lite surt antar jag. Jag önskar bättre lycka mot Sundsvall i helgen.

Jag fick ett intressant mail från Boden Handboll. Det är som jag trodde en nybildad klubb och skälet till att de existerar är, om jag förstod saken rätt, att spelarna/ledarna kommer från klubbar som inte ville satsa på damhandboll. Och det är ju ett vanligt fenomen i svenska klubbar. Minns när H43 förra gången hade ett hyfsat damlag och pengarna inte räckte till för både ett herr- och damlag i de högre divisionerna. Då lade man naturligtvis ner damlaget. Annat är det i Danmark där damerna, åtminstone under de senaste 10-15 åren, har haft bättre betalt och större publik än herrarna.

För egen del så ser jag gärna på damhandboll, även om jag som många andra skriver mest om herrar. Jag tror att svensk damhandboll kommer att ha många bra år framför sig. Landslaget har flera unga och intressanta spelare och kommer bara bli bättre och bättre.

Jag ska försöka att skriva mer om damhandboll än vad jag gör. Det gäller att stå emot alla handbollsfantaster som bara är intresserade av herrarnas handboll. Och dessa förvånansvärt många.

Ett bottenmöte i Lunds Arena

Så Lugi vann. Men det berodde mest på att Kristianstad var sämre, inte för att Lugi var bra. För Lugi är riktigt dåliga, framförallt framåt. Fattar inte att Lugi kan få ut så lite offensivt. Anfallsspelet är otroligt låååååångsamt och krampaktigt. Idag räddades Lugi av tur, hyfsat målvaktsspel och ett Kristianstad som körde fast anfallsmässigt och som inte verkade tro på att de kunde vinna. Och ändå så kunde Kristianstad lika gärna ha vunnit. Båda lagen lär få svårt framöver men Lugi har i alla fall Kim Ekdahl att sätta in någon gång i framtiden, om han nu blir frisk någon gång.

Per-Ola Björk och Krister Andersson märktes som vanligt. Ett tag duggade utvisningarna verkligen tätt. Och det var nära att de tappade kontrollen över matchen i slutet. Och det röda kortet på Bååk i slutet var helt obegriplig. För visst var det Bååk som fick kortet och inte Kim Ekdahl som det står i HEH:s referat.

Och som vanligt när jag går till Arenan så är det flera saker som stör mig. Det retar mig fortfarande att man bygger en hall för ca 250 miljoner och så slarvar man med vissa detaljer. Och driften av Arenan känns rätt amatörmässig. Nu tänker jag inte gå in på en närmare förklaring. Om någon vill veta vilka brister Arenan har så kan man maila mig på sturmerfoul.handboll@gmail.com.Frank Löke historien

Som jag misstänkte så är det nya turer i Frank Löke historien. Det här börjar bli en av de märkligaste affärerna inom idrott som jag har hört talas om.

Som vi märkte i veckan så spelade Löke mot Alingsås trots att han skulle ha varit avstängd. Skälet till det var att Löke överklagade straffet på nio månaders avstängning från internationell klubbhandboll och böterna på 10 000 Euro till handbollens domstol ECA. Karantänen blev därför framskjuten till tidigast 1 november, eller egentligen tills dess domstolen behandlat ärendet.

Men inte är historien slut med det.

Nu stämmer Skjern Löke på 120 000 Euro för den ekonomiska förlust klubben bedömer att de har drabbats av pga han inte kom till Skjern. Löke siger sig inte förstå deras agerande och säger bl a han var på väg att skriva på för ytterligare en dansk klubb!!!

Samtidigt överklagar Danska handbollsförbundet också Lökes straff. De tycker att han fått ett alldeles för milt straff och att Europeiska handbollsförbundets mesighet öppnar upp för liknande historier i framtiden. De menar att situationen för klubbarna blir hopplös om spelare kan skriva på för flera klubbar parallellt och sedan komma lindrigt undan.

Jag kan inte låta bli att undra hur Löke är funtad. Kan han verkligen tycka att det är ok att skriva på för flera samtidigt. Fattar han inte vad ett avtal innebär? Mannen verkar ha vissa moraliska eller etiska brister.

Och jag håller också med Danska handbollsförbundet. Straffet är för lindrigt. Hur ska klubbarna kunna lita på något avtal med spelarna om det är ok att bete sig hur som helst som spelare?

Dagens match

Ja, vem ska vinna kvällens bottenderby? Om inte Lugi har vilja nog i att försöka vinna ikväll så kommer de få det svårt i år. Men hur är läget med Kim Ekdahl och Niklas Forsmoo? Utan dessa så lär inte Lugi vinna, även om jag tror att Kristianstad lite lekt rommen av sig.

Efter veckans smäll på fingrarna så har jag helt tappat tron på mig själv. Vilka lag ska jag tro på? Hur fasiken ska jag satsa för att förvalta min hundralapp?

Det blir tre dubblar med Lugi, Skövde och Alingsås som vinnare, totalt 30 kronor. Jag tror Lugi samlar ihop sig, att Alingsås trots allt klarar av att spela i både Champions League och elitserien samt att Skövde passar Malmö dåligt.

Intressant match i helgen mellan FCK och Fyllingen. Det blir en bra värdemätare för Alingsås.

Och jag hade gärna sett matchen mellan Barcelona och Kiel.

Men oavsett min kärlek till handboll så är kvalmatchen mellan Sverige och Danmark på Parken i Köpenhamn helgens största rysare.


Ytterligare ett fel

Javisst, var det så att Fyllingen förlorade mot Zagreb. Men till mitt försvar vill jag säga att jag blev lurad av Skånska Dagbladet i morse som skrev att de hade vunnit. Men jag borde ha vetat bättre och varit mer kritisk. Man ska inte lita på allt som står i tidningarna. Eller för den skull i bloggarna.


Tankar från Alingsåsmatchen

Jäkla märklig hantering av Frank Löke från EHF. Om han nu ska stängas av, varför får han spela mot Alingsås?

Fortfarande är Alingsåsarna lite väl tagna av stundens allvar. Är det verkligen bara Iveland som vågar gå in och ta en smäll?

Bliznac var aningen bättre, men jag förväntar mig fortfarande mer från honom.

Bäst hittills har utan tvekan Kappelin och Iveland varit. Undrar om Kappelin kommer att få erbjudanden från utlandet.

Kommentarorerna fick frågan om löneskillnader mellan svenska och utländska klubbar. De missade två väsentliga skillnader i sitt svar. Det går inte att bara jämföra lön. En stor faktor är skillnad i skatter. I Danmark skattar man som artist när man spelar handboll. Jag har för mig att skatten då är 25% vilket är mycket lägre än i Sverige. Sen får man också som spelare ofta fri bostad, fri bil mm. Jag har hört ryktas om att när Lugis Henrik Dreyer gick till Viborg så landade han på en årslön motsvarande 1 miljon. Det skiljer verligen från Sverige om det är sant, men som sagt det är bara hörsägen.

Och visst vann Fyllingen mot Zagreb? Alingsås kan nog få det svårt mot både FCK och Fyllingen. Annars låter det på de flesta att Alingsås kommer att slå Fyllingen utan besvär.

Kul att Eric Gull spelar i Ciudad Real numera. Jag minns när han spelade i Lugi. Det var inte många som tyckte att han var något att ha. Glömmer inte heller när han tryckte in sig i sin lilla bil. Han satt i princip i baksätet när han körde.  

Finn fem fel


Ja, signaturen Jocke har rätt. Det var lysande tippat denna omgång. Inga träd tillåts växa upp i himmelen, som bekant. Så nu är jag nere på jorden igen. Inte hade jag många siffror rätt denna gång.

Först tippade jag idel bortavinster och vad blev det? Idel hemmavinster.
Sen trodde jag att Alingsås skulle förlora med mer än 10 mål och så blev det 9 mål.
Sen hade jag trott att Frank Löke skulle vara avstängd mot Alingsås och så spelade han ändå. Undrar när avstängningen startar?

Min 100-lapp är nu nere i 105 kronor. Men en så länge har jag trots allt inte gått med minus. Det är alltid en tröst.

Jag får slicka såren och komma tillbaka igen. En annan tröst är att Avbytarbänken också tippade fel.

Smått och gott

Som jag tidigare skrivit i denna blogg. Det är något som inte stämmer med Ystad. Det är mycket märkligt att de gör sådana bottennapp som igår mot Skövde, utan för den skull förringa Skövdes insats. Men alla rapporter pekar på att det var Ystad som var dåliga. Undrar om det är Winther som brister i att motivera sina killar. Det känns faktiskt rätt troligt att Ystad inte räcker till i ett eventuellt slutspel eftersom man antagligen inte klarar av att hantera den anspänningen som ett slutspel innebär. Man kanske inte ska dra för stora växlar av en dålig match men mönstret känns igen.

Sen kan man notera att biljetterna till herrarnas VM släpps nästa vecka. Man måste nog vara på hugget.

Jag har tidigare skrivit om mysteriet Andy Schmidt i danska BSV. Helt okänd för mig var han tippad som en av de stora profilerna i danska ligan. Nu har jag sett honom spela några matcher och han har visat sig vara mycket duktig. Teknisk, målfarlig och med bra blick för spelet är han en bidragande orsak till att BSV toppar den danska ligan. Samspelet med den antagligen bästa mitt 6:an i serien Milutin Dragicevic är lysande.


Löke-affären fortsätter. Igår skrev jag att RK Zagreb stämmer Skjern på 7,5 miljoner danska kronor. Idag så anklagar Zagreb Skjern för utpressning. Enligt Zagreb så har Skjern krävt 1,6 miljoner danska kronor för att sluta bråka. Fortsättning lär följa.


Den gamle Lars Christiansen har hittills gjort 2736 mål i tyska ligan. Det är verkligen imponerande.


Och så är det dags för Alingsås att förlora igen. Undrar om man kommer undan med mindre än 10 bollar i baken? Tror inte det.


Och kändes det inte som om Axnérs senaste blogg var lite tunn och idéfattig? Har han tappat lusten att skriva?

 

 


Jäkla Skövde

Så Skövde gjorde det svårare för mig att vinna några slantar. Starkt gjort att slå Ystad så övertygande. Vilken klass håller Skövde egentligen? De kommer säkert att vara en obehaglig överraskning för många lag. Så det här är antagligen ett lag vars matcher man ska akta sig för att satsa pengar på.

Dagens spel

Elitserien är helt i otakt just nu. I dag och i morgon spelas matcher i omgång 3, 4 och 6. Det är lätt att bli förvirrad.

Men det finns i alla fall tre matcher att spela på idag. Det blev 20 kronor på tre dubblar med Ystad, H43 och Sävehof som vinnare. Idel bortavinster igen alltså. Får se om jag spelar bort förra omgångens vinstpengar.


Dansk utblick

Ulrik Wilbek tog ut en väntad trupp till Super Cupen. 

Här kommer en dansk språkövning hämtad från danska TV2.

Målmænd: Søren Rasmussen, AaB, Niklas Landin, GOG, Kasper Hvidt, FCK

Venstre fløj: Lars Christiansen, Flensburg, Anders Eggert, Flensburg

Højre fløj: Lasse Svan Hansen, Flensburg, Hans Lindberg, Hamburg

Streg: Michael Knudsen, Flensburg, Rene Toft Hansen, Kolding

Højrehåndede bagspillere: Lars Jørgensen, AG, Mads Nielsen, BSV, Bo Spellerberg, Kolding, Mikkel Hansen, Barcelona, Jesper Jensen, Skjern, Thomas Mogensen, Flensburg, Daniel Svensson, AaB

Venstrehåndede bagspillere: Mads Christiansen, AaB, Kasper Søndergaard, Kolding

Man kan notera att varken Torsten Laen eller Jesper Nøddesbo fick plats. Mads Christiansen får chansen igen. Han är en kämpe som gör bra ifrån sig i danska ligan, men i förra årets VM så var han alltför orutinerad. Lite överraskande att Daniel Svensson från AaB är med. Och hade jag varit Ulrik så hade jag även gett Mathias Madsen från BSV chansen. Han är en riktigt bra och elak försvarspelare.

Sen har Aalborgs damer fått chockbeskedet att lönerna ska sänkas med 30-40 %. Men de lär väl ändå ha mer betalt än en manlig svensk elitseriespelare. Viborg hyr förresten in Johanna Ahlm resten av säsongen vilket säkert hjälper Aalborgs finanser.

Och FCK fick stryk mot Ciudad Real med 34-22. Bäva månde Alingsås!

Frank Löke historien fortsätter, dvs att Löke skrev på både för danska Skjern och kroatiska RK Zagreb. Hur man nu kan vara så korkad.

I slutet av september dömde Europeiska handbollsförbundet Löke till 10.000 Euro i böter och en karantän på nio månader från internationella klubbmatcher. Löke kan alltså spela både i den kroatiska ligan och i landskamper.

EHF beslöt dessutom att det är kroaterna som har det giltiga kontraktet, eftersom det var hos dem han skrev på först.

Men nu stämmer RK Zagreb Skjern på 7,5 miljoner danska kronor för att Löke inte kan spela internationella matcher.

Hur ska denna soppa sluta?


Super Cup

Så var det dags för den årliga träningsturneringen i toppklass.

Sverige matcher:

29 okt 18.15 Sverige - Danmark i Köln

31 okt 13.15 Sverige - Tyskland i Halle Westfalen

1 nov 13.15 Sverige - Norge i Hannover

Jag tänker inte rabbla upp truppen, den finns att läsa på många ställen t ex på HEH: s sajt. Men jag konstaterar att det inte var så många överraskningar. Men det finns några.

Anders Persson ersätter Per Sandström i mål. Men det är väl logiskt eftersom Sandström kapacitet är väldokumenterad. Persson är förste målvakt i ett av de danska topplagen och har utvecklats där.

Anton Månsson som mitt 6:a, visserligen reserv på hemmaplan, men han har inte börjat säsongen särskilt övertygande.

Jag anar också en viss förkärlek för sådana som spelar eller har spelat i Hammarby.

Bliznac får kanske sista chansen att visa att han håller internationellt.

Några avhopp sticker ut: Kim Andersson, Henrik Lundström och Martin Boquist.

Att Lundström inte är med och som det verkar inte på lång tid framöver är kanske inte så dumt. Det ger ju Fredrik Petersen chansen igen.


Rond 2 till Sturmerfoul

Mina satsade 50 kronor växte till 114 kronor. Det var skönt att Hammarby vann. Även om det var jämnt så förstår jag inte riktigt den som hade satt oddset, 2,85 gånger pengarna kändes rätt högt. Men jag var också bara 9 sekunder från att få in rubbet, men H43 ville annat.

Min hundralapp har alltså nu växt till 165 kronor på två omgångar. Avbytarbänken bör vara uppe i 139. Inte dåligt det heller.

Att Lindesberg skulle vinna kändes rätt så givet.

Så här har mina gissningar alltså gått.

Alingsås-rätt
RIK-rätt
Drott-fel
Sävehof-rätt
Hammarby-rätt
Lindesberg-rätt
YstadAlingsås debut

För att anknyta till svenska vänsternior så var det dags för Bliznac och company att göra debut i Champions League under lördag eftermiddag. Förlust med 10 bollar mot ett Hamburg utan flera av sina bästa och som verkade gå på halvfart. Vad ska man säga om det? Naturligtvis är svenska lag chanslösa mot Europas topplag, men visst såg några Alingsåsare nästan rädda ut före match. Och visst borde man kunna ha smällt på bättre i första halvlek. Det kändes som om man inte trodde att man skulle kunna vinna. Men det fanns ljuspunkter. Kappelin skötte sig utmärkt även om Sandström var bättre i Hamburgs mål. Fast det går kanske inte att jämföra målvakterna. Det var ju skillnad på Hamburgs och Alingsås avslut. Andreasson och Iveland gjorde också en bra match. Men Bliznac visade tyvärr att han inte riktigt håller internationell klass och känns inte som en kandidat för svenska landslaget.

Avbytarbänken tror att Alingsås tar minst 6 poänt i gruppspelet och att man sedan kan skrälla och ta ytterligare någon poäng. Jag vet inte. Det blir nog svårt. Mot Fyllingen bör man ta ett antal poäng och visst kan man kanske ta någon poäng mot FCK men man ska veta att de danska ligan är bättre än den svenska. Jag skulle gissa att FCK normalt sett är 6-7 mål bättre än Alingsås, men Kappelin kan ju mycket väl spika igen totalt i en match. Men för svensk handbolls skull så hoppas jag att Alingsås går vidare från gruppspelet. Det ska i alla fall bli kul att följa matcherna.

Och så har vi Roger Blomquist. Det positiva med honom är att han verkar gilla handboll och att han så smått börjar ta in lite om vad handboll handlar om. Men han har långt kvar. Misstänker att han inte är världens mest lättlärde. Men visst blir man trött när han direkt efter några sekunder önskar tittarna välkomna till handboll på söndag eftermiddag.


Kim Ekdahl du Rietz

Avbytarbänken hade ett intressant inlägg för någon dag sedan om bristen på duktiga vänster nior. I inlägget nämndes att han tycker att Kim Ekdahl ska växa till sig innan han spelar i landslaget, att han är för valpig fortfarande.

Nu vet jag inte om Kim just är valpig. Det handlar nog istället om ett märkligt psyke. Kim är ett fantastiskt spelarmaterial. Få kan mäta sig med hans fysik och han är komplett som spelare. Han har ett bra skott, är snabb och genombrottsstark och börjar bli bra i försvaret, men psyket är däremot inte lika starkt. Jag vet inte om det beror på att han haft det för lätt i ungdomsåren. Han skulle kunna göra hur många mål som helst i elitseriematcherna, men ändå så knyter det sig ibland. Det är precis som om han inte kan bestämma sig om han ska skjuta, gå genombrott eller spela in till linjen eller kanterna. Och det kanske lätt kan bli så när man är bra på det mesta. Han är lite som Zlatan eller Kim Andersson som har allt förspänt men som ändå inte är några kliniska avslutare.

Men så är det även något mer med psyket. Han verkar ha märkliga skador som dyker upp och som ingen kan förklara. Det är bara han som upptäcker dem. Han har (eller haft) märkliga tränings- och matvanor och han verkar ha konstiga funderingar om livet. Han är allt en rätt udda typ.

Jag kan bara hoppas att allt någon dag faller på plats, så att han blommar ut till den storspelar han skulle kunna bli. Varför inte Sveriges motsvarighet till Karabatic?

Men jag kan också tänka mig att Kim mycket väl i en snar framtid kan få för sig helt plötsligt att sluta med handboll. Det räcker antagligen med att det dyker upp något annat som han tycker verkar roligare i livet. Men som sagt jag hoppas den dagen dröjer. Framförallt för Lugis skull, för utan Kim lär det inte bli så många poöng i år.


Första Lundapoängen bärgad

Det blev som jag misstänkte H43 som tog hem den första poängen av Lundalagen, även om jag trodde att det först skulle inträffa i matchen mot HK Malmö. Men det satt hårt inne, Lundalaget kvitterade först i slutsekunderna efter att ha tagit ut målvakten. Och Axnér spräckte 1000 målsgränsen även i den svenska ligan. Vi kan inget annat än att gratulera och det måste ha varit skönt att målen hjälpte till att rädda en poäng till H43.

Frågan är dock hur många poäng som kommer att landa i Lund i år. Det ser mörkt ut. Men det bör kunna bli några poäng till inom kort. H43 bör ta minst en pinne mot HK Malmö och Lugis bör ta några poäng i mötena mot Kristianstad och O/V.


Dagens spel

Dagens försök att få hundralappen att växa blev detta val av spel:

Tre dubblar á 10 kronor med idel bortavinster: Drott, Hammarby och Lindesberg. Det känns väl lite si så där, magkänslan är inte helt på topp. Och så verkar jag vara gå helt mot strömmen när jag tror att Hammarby vinner. Det blev ytterligare en tjuga på Hammarbyvinst. Totalt satsade kronor blev alltså en 50-lapp.

Undrar hur matchen mellan Lindesberg och Kristianstad kommer att bli? Två oranga lag som spelar rätt likt. Hade varit kul att se på plats.

Undrar också om Drott fortsätter sitt segertåg. Vilken succé det kan bli för hemvändande Sivertsson i år.


 


RSS 2.0