Lite försenat

Ja, inte blev det ett inlägg i fredags som jag hade lovat. Ber om ursäkt, men det kommer här nu istället.
 
Måste börja med att konstatera att Lugi har haft flyt de senaste dagarna. Först blev man klara för kvartsfinal i EHF-cupen när Hannover slog Csurgoi. Det innebar att matchen mot Ademar Leon var utan betydelse. Sen blev Lugi fyra i elitserien efter det att  Kristianstad först slog Sävehof efter en mäktig avslutning av de orangea och sen följde Drott upp med att plocka en poäng från Sävehof. Nu lär det kanske inte spela någon större roll. Sävehof och Lugi lär mötas i kvartsfinalen, men tungan på vågen kan ju hemmaplansfördelen bli.
 
Mer om Lugi. Johan Zanotti slutar som assisterande tränare för att få huvudansvaret i norska Runar. Jag var tveksam när han började i Lugi eftersom jag tyckte att man anställde honom mer för att hans personlighet än för hans handbollmässiga kunnande. Och handen på hjärtat så jäkla bra gick det ju inte för Lugi när han hade huvudansvaret. Men jag kan tänka mig att han är en bra assisterande tränare. Och undrar vem Axnér tar in nu. Han lär varken ha tid eller tillräcklig kompetens för att vara ensam herre på täppan. Sen tycker jag att Zanotti gjort en skillnad för ungdomsverksamheten i Lugi. Det blir tomt efter honom i ungdomsverksamheten.
 
Apropå ungdomsverksamhet så såg jag UR-programmet om Lugis pedofilskandal i veckan Tyckte visserligen att programmet var lite väl fladdrigt i konturerna. Det handlade mer om det som skedde för 20-40 år sen och om pedofilen än hur man som föreningar ska jobba med problemet. Och det är väl det som utbildningsprogramet borde haft som huvudfokus. Men jag kan konstatera vilken otrolig människa Lugis sportchef Emme Adebo är. Vilken sympatisk och klok människa! Han fullständig utstrålar förtroende! Och tänk att leva handboll på det viset! Vågar inte tänka på hur många timmar han lägger ner på handboll under en vecka. Det som var en otroligt tung period för Lugi när historien blev känd för tre år sen har man genom konstruktivt arbete lyckas vända till något positivt..Tror inte att det finns många föreningar som jobbar lika seriöst och genomtänkt med barn och ungdomar. Det är sånt arbete som gör att det finns täckning för lagets slogan "Lunds stolthet".
 
Och sen har det varit två kvalmatcher för damlandslaget. Samtidigt så har det varit premiär för Thomas Sivertsson som tränare. Det har väl varit både på gott och ont. Tycker att laget har fått upp ett ovanligt högt tempo men det innebär också att det fortfarande blir alldeles för många tekniska fel. Försvarsspelet håller däremot fortsatt hög kvalitet. Men det skjuts alldeles för lite utifrån. Det är kul att konstatera att Linnea Torstensson är bättre än på länge och att Sävehoftjejerna verkligen har blivit bättre under året,. Men jag kan också tycka att man spelade med få spelare. Förstår inte varför Jamina Roberts, Maria Adler och Nathalie Hagman inte fick mer speltid. Kul också att man vågar spelar utan målvakt när man är i undertal. Tycker också att det var märkligt att det var öststatsdomare i båda matcherna. Det är fördel för Serbien att ha rumänska domare hemma och ryska domare borta. Rätt surt att damerna inte vann idag. Då hade det EM-platsen i praktiken varit klar men nu måste man fortsätta att spela om platsen. Tycker att Sverige borde ha avgjort i slutet av dagens match.  Men jag har svårt att tänka mig att Sverige inte skulle bli bland de två bästa i gruppen. Då har man inte i EM att göra.
 
 
 
 
 

Snart

Om nån undrar så kommer det under dagen ett inlägg om Kristianstads hjälpande hand, om Zanottis emigration och damlandskampen igår.
 
Måste bara jobba först.

Natt och dag

I lördags en härlig match mot Hannover och idag en elitseriematch mot Rimbo. Skillnaden kunde nästan inte vara större.
 
Låt mig först säga att det var riktigt roligt i lördags. Det var som en bänkgranne hävdade: en match för män och inte en för gossar som det ofta blir i elitserien. Det är handboll på en helt annan nivå. Det är snabbare och framförallt betydligt tuffare. Utvisningarna hade haglat om det hade varit domare från elitserien. Det filmas också betydligt mer och tjuvknepen är många fler. Och det är roligt att se att Lugi kan hävda sig i denna betydligt tuffare omgivning.Och som sagt det visar än en gång att elitserien inte är så dålig längre.
 
Men det som gladde mig mest är att det ännu en gång var härligt att uppleva ett publiktryck i arenan. Biblioteksstämningen var som bortblåst. Det var härligt att se hur Lugipubliken klarade av att matcha 200 grönklädda tyska fans. Varför kan det inte alltid vara på det viset?
 
Publiksiffran, 1800, var som vanligt lite småkass. De Lugifans som inte pallade ta sig till arenan får verkligen skylla sig själva. Hur kan de vara så korkade att de väljer bort en av säsongens roligaste matcher?
 
En sak som ständigt förvånar mig och som också gör mig lite småförbannad är att det alltid är glest på Lugiläktaren, dvs där Lugis aktiva och Lugis sponsrer har sina platser. Om man nu vill stötta Lugi antingen genom pengar eller arbete, varför går man då inte ens och tittar på elitlagens matcher?
 
Nu löper Lugi en stor risk att inte gå vidare trots att man kommer att bli bland de två bästa i gruppen. EHF har sålt bort det sportsliga och låter Fuchse Berilin slippa kvartsfinalspelet eftersom de ska vara arrangörer av finalspelet ch man vill se till att de når dit. Kan inte säga att jag gillar när man tummar på det sportsliga. Man hamnar i en gråzon där man riskerar att sälja ut sin själ mer än vad man ville från början. Det är därför jag inte gillar poolspelet i elitserien.  
 
LIte av stämningen från i lördags fanns trots allt kvar i dagens match mot Rimbo. Det var även idag ett förvånansvärt bra publiktryck och detta trots att matchen inte var särskilt bra. Lugi verkade omotiverade och lyckades inte rycka loss från Rimbo i första halvlek. Kan tänka mig att Lugispelarna fick en rejäl utskällning i pausen för i andra halvlek så var man det bättre laget. Men Rimbo är ett härligt lag. De är fantastiskt duktiga på att spela utifrån sina förutsättningar och spelar smart, lurigt och på ett ovanligt udda sätt. Och sen har de en otrolig lagmoral och ger aldrig upp. Att göra 35 mål på Lugi imponerar trots allt. Men nu är det slut i elitserien för denna gång. Med dagens förlust så åker man ur. Undrar om familjeföretaget Tollbring kommer tillbaka igen? Det är inte säkert. Men man ersätts ju av ett annat lag som har haft en märklig väg till elitserien. Vilken resa Ricoh har gjort.
 
Till sist. Lugi är bra på att få fram talanger. Som bästa spelare i hemmalaget utsågs 19-årige Niklas Mörk som tidigare knappt rört bollen i elitserien. Han visade sig vara riktigt effektiv. Snygg magkänsla av ledarna att matcha honom idag.
 
Var rätt tveksam till Lugis chanser i slutspelet, men de senaste matcherna har visat att jag kanske var för tidig att döma ut killarna. Men det finns många frågetecken. Klarar man sig utan skadade Simon Jeppsson? Kommer Jernemyr tillbaka innan säsongen är slut? Håller Christensen hela säsongen ut? Klarar man av att spela slutspel och ett eventuellt fortsatt spel i EHF-cupen? Det är trots allt inte så många veckor kvar innan vi vet svaren.
 
Till sist, klart sämst på plan idag var domaren Kaspar Sjöberg. Blir så irriterad när man som domare både är lat och nonchalant.
 
 
 
 
 
 

Lunds riktiga stolthet

Igår gjorde jag ett besök i fiendelägret och såg Guif tvåla till H43. Brukar göra det några gånger per år. Var fanns alla blå fans igår? Mindre än 500 på läktarna är en skandal. Varför stöttar man inte sitt lag? Fattar ingenting. Men å andra sidan så tycker jag att de som var där gjorde sitt bästa för att heja på laget. Framförallt gillade jag att den lilla klacken ansträngde sig hela matchen och även när Guif drog ifrån.
 
Överhuvudtaget så är det en rätt skön och avslappnad familjär stämning när H43 spelar. Intressant att klubbarnas själ även speglas i arrangemanget.
 
H43 spelade riktigt bra framåt men var fanns försvarsspelet? Det är sällan jag har sett ett lag vara så förlamat. Men antagligen är tankarna i kvalspelet. Men fortsätter man att spela framåt som man gjorde i går så lär det gå bra i kvalet. H43: s Mick Pinnonen är en rolig spelare. Vilken märklig och helt egen stil killen har, men har är riktigt duktig även om det ser konstigt ut när han spelare. Igår låg han i princip bakom allt i H43: s ansfallspel när Roganovic satt på bänken större delen av matchen.
 
Guif imponerade även om nu H43 inte gav särskilt mycket motstånd. De blir en farlig utmanare till guldet.
 
Jag brukar ju klaga på att jag aldrig hör vad Lugis speaker säger. Delvis beror det ju naturligtvis på att högtalaranäggningen i arenan faktiskt inte är så bra. Men igår hörde jag vart enda ord som H43: s speaker sa, så delvis måste det tyvärr beror på att Lugis speakers inte håller måttet.
 
Nu när jag skriver detta ser jag att H65 bara förlorade med en enda boll mot Sävehof. Det imponerar också. Helt omöjligt är det kanske inte ändå att slå Sävehof i en enda avgörande finalmatch.
 
Ser också att Hammarby ännu en gång skakar topplagen. Kristianstad fixade bara en uddamålsvinst. Vad är det med detta Hammarby? De är jäkligt svårslagna.
 
 
 
 

Internationell handboll

Såg två internationella matcher i söndags. Lugi mot Csurgói på plats och Sävehof mot Vardar på tv. Först några ord om Sävehof. Även om det svider att laget är så överlägset i elitserien så måste jag säga att det är riktigt roligt att vi äntligen har ett damlag som tillhör europaeliten. Tror att tjejerna lärt sig mycket under året. Hade man dessutom undvikit skador så hade det kanske rent av gått ännu bättre. Bundsen i mål gjorde ännu en stormatch. Vad månde bliva! Jag tror som sagt att hon kommer att bli en given landslagsspelare. Hon har längden och tekniken.
 
Att svensk klubbhandboll står sig gott internationellt visade också Lugi. Efter en slarvig inledning så dominerade man i andra halvlek och borde ha vunnit med fler mål än vad man gjorde. Det kan också komma att kosta avancemanget om nu ungrarna och Lugi skulle hamna på samma poäng. Men om jag räknar rätt så räcker en vinst mot Hannover på lördag för att säkra avancemanget. Det var för övrigt ett bra tag sen jag hade så roligt på en Lugimatch. Det berodde inte enbart på att Lugi spelade ovanligt bra och att matchen höll en hög nivå, utan det främsta skälet var att det för en gångs skull var bra stämning i hallen under hela matchen. Trots att det kom färre än hälften till arenan än på derbyt i veckan så var publiktrycket mycket större. Rätt märkligt egentligen, men kul. Tydligen skäms inte lundaborna för att heja när det är utländskt motstånd. Förstår dock inte varför Lugi inte hade ansträngt sig för att locka mer publik eller varför man inte hade gjort en endaste liten ynka grej för att göra arrangemanget roligare. Brände man allt krutet på derbyt? Men som sagt, trots liten publik och trots att Lugi inte försökte skapa något festligt så blev det ändå riktigt roligt. Hoppas det blir lika roligt på lördag mot Hannover.
 
Men jag undrar hur man resonerar i Lugileden. Går man vidare i EHF-cupen så är det trots allt mycket troligt att man inte har orken att lyckas i slutspelet. Prioriterar man europaspeleet? Ser man det som läropengar för framtiden?
 
Kristianstad har däremot haft det märkligt tungt i EHF-cupen. Beror det på att man valt att prioritera slutspelet eller har man ett sätt att spela som inte fungerar internationellt?
 
Är det fler än jag som börjar längta efter slutspelen? Börjar bli trött på serielunken.
 
 
 
 
 
 

Derby

Det fanns en tid, när Axnér började göra sig känd som bloggare, då han skrev i sin blogg att det fanns en ny sheriff i stan när H43 hade vunnit ett derby och då han sjukskrev sig på jobbet dagen efter när Lugi hade vunnit. Det är andra tider nu. Lokaltderbyt är inte längre lika hett, vilket gör mig lite orolig. För det säger något om handbollsintresset i Lund. Om inte ens ett derby mellan de lokala antagonisterna kan skapa en stämning så är det trots allt så att intresset för handboll inte är särskilt stort, allt snack om handbollsstaden Lund till trots. Men som jag har konstaterat till leda så gör inte heller klubbarna så mycket för att vända trenden. Men 2200 åskådare är vackert så. Slår man ihop lagens publiksiffror så landar man ungefär där. Sen kan jag tycka att det borde vara fullsatt i ett derby.
 
Ett plus i kanten i gårdagens "arrangemang" var killarna som spelade i entrén. Riktigt duktiga musiker. Mer sånt när det är match så blir det roligare att gå på handboll.
 
H43 visade sig för dåliga för att kunna stå emot ett Lugi som för första gången på länge visade lite glöd. Jag blir inte riktigt klok på H43. Även om spelartruppen är lite tunn så har man tillräckligt bra spelare för att prestera bättre än vad man gör. Det är något som inte stämmer med att hålla sig till sin spelplan. Nåväl, jag kan aldrig tänka mig att de åker ur.
 
Lugi fick välbehövliga två poäng och har fortfarande chansen till en viktig fjärdeplats. Om man jämför Lugis och Sävehofs åtestående matcher så har man likvärdigt motstånd. Det kommer att bli jämnt in i det sista. Båda lagen möter Skövde och kanske avgörs det där.
 
I förra inlägget skrev jag hur meningslöst det är att Nemanja Milosevic går med upp i kontringar. Och så går karl och kontrar in två mål! Så täpper man till truten på en bloggare.
 
Vad månde förresten bliva av Simon Jeppsson? Nu går han och smäller in ännu ett frikast genom muren! Kan inte tänka mig annat än att han kommer att bli något stort. Det gläder mig dessutom att han kan mer än att  bara skjuta. Hans inspel till linjen går inte av för hackor.
 
Pris till bäste spelare i Lugi gick till jätten Wickman-Modig. Välförtjänt med tanke på hans slit i försvaret. I H43 utsågs också helt välförtjänt vänsterkanten Rasmus Johansson. En riktigt bra kantspelare som också skötte sig i försvaret.
 
Idag är det ett nytt derby mellan Ystad och Malmö. Intressant match. Båda behöver en vinst.  Malmö för att hänga på i fajten om fjärdeplatsen och Ystad för att undvika kval. Känns svårt att tippa vem som vinner.
 
På söndag ser jag fram emot Lugis möte med ungerska Csurgôi KK. Det piggar upp med lite internationell handboll i Lund. Dessutom har Lugi fortfarande chansen att gå vidare i cupen.
 
Till sist. Jag är orolig för Espen Christensen. Jag har varnat för det flitiga matchandet av honom och nu verkar han dra på sig den ena småskadan efter den andra. Även om Johan Larsson ännu en gång gör en bra match som inhoppare så är jag tveksam till att han är tillräckligt rutinerad för att stå i mål i slutspelet. Fattar inte varför Lugi gamblar på det här sättet. Vill man inte försöka ta guld i år?
 
 
 
 

Toppmatch

Var och såg elitseriens två bästa damlag igår. Kan bara konstatera att Sävehof verkligen är i särklass. Igår var en dag där Sävehof skulle kunna gå att besegra. Sävehof gick inte på alla cylindrarna och skärpan saknades och ändå vinner man relativt enkelt mot ett Lugi som spelade ovanligt bra. Mycket imponerande!. Och segersviten för Sävehoftjejerna lär fortsätta ända tills spelarna lämnar för att bli proffs utomlands eller väljer att sluta spela.
 
Lugi borde änfdå vara nöjda med insatsen. De spelade jämnt med Sävehof större delen av matchen men var aldrig i ledning. Försvars- och målvaktsspel var på topp men framåt haltade det som vanligt även om jag tycker att man spelade ovanligt bra framåt. Hade man haft en lyckad dag framåt också så hade man vunnit. Maria Olsson var riktigt bra i målet och fick priset som Lugis bästa spelare, men jag tycker att Clara Monte-Danielsson lika gärna kunde fått priset. Hon var bra både bakåt och framåt och gjorde flera mål från linjen. Nathalie Hagman märkte av det hårdare motståndet och fick ovanligt svårt att göra mål. Men gjorde ändå några stycken, varav matchens snyggaste, och visade än en gång hur mycket bättre spelare hon är än Hanna Fogelström. Det är fortfarande helt obegripligt hur man prioriterat Hanna i landslaget. Nathalie är överlägsen när det gäller teknik, skott, speluppfattning och speed. Borde inte det räcka? Anna Olsson hade å andra sidan en mindre lyckad dag. .
 
Lugis problem var att Sävehofs också var bra bakåt. I mål gjorde Johanna Bundsen en bra insats. Jag tror hon kommer att bli en given landslagsmålvakt. Hon har i alla fall längden inne. Jag gillar verkligen Ida Odén. Snacka om stridsvagn när hon kommer i andra fas. Vilken härlig vilja och attityd hon har! Jamina Roberts visade att hennes dåliga humör från ungdomen fortfarande finns kvar och surade större delen av matchen. Det var först på slutet när Lugispelarna blev trötta som hon fick utrymme. Sävehofs hårda program börjar märkas. Skadorna kommer nu på löpande band. Igår så smällde Edijana Dafe troligen baksidan av låret. Några skador till så kan nog ett lag skaka Sävehof i en SM-final.
 
H65 vann överraskande mot Skuru igår. H65 blir bättre och bättre. En SM-final är inte omöjlig. Tänk att Lugi tyckte att tränaren Niklas Harris inte höll måttet. Känns lika korkat som när Sävehof sparkade Mikael Franzén.
 
Och nu laddar jag för kvällens derby. Men det känns inte lika angeläget längre. Tror inte att det blir så många på läktarna.

Spillror

Ber om ursäkt för att det varit tyst ett bra tag i den här bloggen. Men ibland så tar jobbet för mycket tid och kraft.
 
Såg två matcher på tv i helgen. Först matchen i lördags mellan Eslöv och Spårvägens damer och sen Lugis herrar mot Drott igår.
 
Tyckte att dammatchen var riktigt kul att se. Eslöv har börjat få fart i framförallt sitt kontringsspel. Så Eslöv är nog på väg uppåt i form. Melissa Petrén i Spårvägen gjorde ingen lysande match, men vilken talang! Bara en sån sak att hon obesvärat byter hand då och då. Det imponerar! Likaså hennes speluppfattning och mognad! Sen kan jag tycka att hon behöver få upp farten lite och bli bättre bakåt. Jag skulle bli mycket förvånad om hon inte blir en landslagsspelare. Sen gillar jag också CassandraTollbring i Eslöv. Gillar verkligen hennes attityd och vilja att gå på mål.
 
Herrmatchen var betydligt sämre och ytterst frustrerande för en vinröd att se. Lugis anfallspel har rasat samman i spillror efter speluppehållet. Fattar inte vad man håller på med och att man inte ens kan plocka fram en kämpaglöd, vilket Tingsvall erkände i en intervju, är märkligt. Att bli bland de fyra bästa lagen är trots allt viktigt så att man får hemmaplansfördel i ett slutspel. Det borde räcka för att motivera.  Igår hade man tur att det blev två poäng. Hade inte Christensen gjort två viktiga straffräddningar i slutet eller om Hallberg inte hade vaknat till liv i andra halvlek så hade det blivit en förlust. Likaså var det ju tur att Simon Jeppson kunde skjuta igenom muren på övertid och fixa segern. Kändes verkligen inte förtjänt! Det här ser inte bra ut inför slutspelet och chansen till guld känns avlägsen. Redan före säsongsstart så tyckte jag att det var fel prioritering av Lugi att värva Jernemyr på bekostnad av ytterligare en nio-metersspelare. Känns ju inte precis som jag hade fel då. Framförallt nu när Tingsvall är helt under isen. Helt otroligt att han några gånger igår inte ens kunde träffa målet från sju meter. Ett enda ynka mål på en hel match är ett klart underbetyg.
 
Då visar istället Simon Jeppson att han går från klarhet. Jag var tveksam till honom i början av säsongen men han går framåt snabbt och visar att han kan mer än att skjuta. Det är inga fel på hans speluppfattning och han fixar fram flera bra passningar. Några kilon till, lite mer erfarenhet och tuffhet så kommer han att bli aktuell för landslaget och proffsspel.
 
Är det förresten någon som kan förklara för mig varför Nemanja Milosevic överhuvudtaget försöker gå med upp i andrafaskontringar? Varje gång ber jag en bön om att han inte får bollen för han gör ju aldrig mål. Man kan lika gärna ge motståndarna bollen som att passa Nemanja. Resultatet skulle bli det samma.
 
I veckan har vi två intressanta matchern i Arenan. Först kommer Sävehofs damer på besök och lär väl ha lekstuga med Lugi. Och sen är det derby mellan Lugi och H43. Ett H43 som jag tycker har spelat upp sig under säsongen. Spelar Lugi som man gjorde mot Drott så kommer H43 att vinna precis som man gjorde mot Malmö. Vågar man hoppas på att det kan bli 500 åskådare mot Sävehof och 1800 på läktarna i derbyt? Publiktillströmningen är ju inte så lysande i Lund. Men det är den ju inte någon annanstans heller, Kristianstad undantaget. Men handbollen får delvis skylla sig själv. Man behöver kanske inte lägga matcher som krockar med andra sporters landskamper. Och man skulle ju kunna tänka sig att göra det lite festligare på matcherna eller varför inte rent av marknadsföra matcherna? Kristianstad har i alla fall börjat göra reklam för sig på tv. Känns ju som ett nytt grepp men de hade väl å andra sidan inte haft problem med att fylla arenan utan reklam.
 
Skövde vann den viktiga streckmatchen mot Ystad i helgen. Det är de två lag som varit årets besvikelse. Men Skövde verkar äntligen vara på gång och lär slippa att kvala. Det lag som också slipper kvala tror jag trots allt blir Drott. Övriga kvallag blir därmed H43 och Önnered. Rimbo har lekt färdigt och åker ut.
 
Ett kvalspel är intensivt och nervöst men jag tror att elitserielagen kommer att klara sig kvar. Men hade jag varit sportchef i Ystad eller H43 så hade jag varit rejält orolig.
 
Ricoh lär däremot gå direkt upp. Det ska bli intressant att se hur de kommer att klara sig nästa år. Jag tillhör dem som hoppas att handbollen sprider sig även till öst och norr, så för mig får de gärna klara sig kvar.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0