Tomt

Det känns ju onekligen både tomt och snopet att damerna både blir utan medalj i hemma-EM och att det är slutspelat, även om det var väntat. Det är riktigt tråkigt. Damhandbollen hade behövt en framgång nu när det faktiskt verkar ha funnit ett stort publikintresse.
 
Men det är bara att inse att Sverige är nära men ändå så långt borta från de bästa. Vi blir inte utklassade men vi är inte heller nära att vinna. Vi är lite naiva och spelar lite för ärligt, tveksamt och snällt. Det är lite som juniorer som spelar mot seniorer. Och man spelar ojämnt. Idag inte ett spelmål på 21 minuter!!
 
Och jag är också tveksam till Signells coachande som t ex i matchen idag. Sverige inledde bra och när man hade momentum och det kändes som om att man kunde dra ifrån, då byter Signell helt plötsligt ut spelarna på nio meter och så tappade man matchen på några få minuter. Och sen när man börjar uselt i andra halvlek så dröjde det lite för länge innan han tog time out. Han verkar tydligen bli totalt handlingsförlamad när det kärvar. Och nog verkar han fortfarande att tro för mycket på sina Sävehoftjejer. Jag tror fortfarande att Sverige hade gått till semifinal med Helle Thomsen vid rodret.
 
Sen är det också tydligt att vi saknar vissa toppspelare, framförallt på nio meter. Truppen är tunn. Och de som finns har inte alltid varit i toppform. Jag tycker att Bella Gulldén inte är lika bra som när hon spelade i Danmark. Nu har hon visserligen varit småskadad och är fortfarande duktig men hon verkar inte lika vältränad som förr.
 
Natalie Hagman har verkligen varit under isen. Hon borde inte ha fått speltid. Men hon har egentligen aldrig varit särskilt kylig eller smart i sina avslut utan det går mycket på chans. Funkar det blir det succé men det kan lika gärna bli fiasko. Även om det inte funkar framåt så skulle man ju kunna anstränga sig i förvarsspelet men även där har hon underpresterat.
 
Ida Odén har inte kommit tillbaka i gammalt slag. Kan någon förklara varför hon skjuter nästan alla skott lågt i målvaktens högra hörn. Hon togs säkert med på gamla Sävehofmeriter.
 
Jenny Alm, den enda som kan avsluta utifrån, har tappat allt självförtroende.
 
Roberts, Idéhn, Bundsen är alla ojämna. Idéhn verkade inte ens särskilt taggad.
 
Lagerquist och Jacobsen i försvaret är väl jämnare men Jacobsen verkar inte hänga med i Lagerquists tempo.
 
Bäst i hittills i laget tycker jag Lagerquist har varit men hon är å andra sidan inte tillräckligt bra framåt. Kan ingen lära henne att inte kasta sig rakt framåt utan istället hoppa uppåt. Sand har också varit bra framåt men är ju en katastrof i försvaret.
 
Jag skrev i förra inlägget att domarnivån har varit rätt ok. Men efter ha sett Frankrike mot Spanien så vill jag ändra mig. Det danska domarparet var usla. Det kanske inte är politiskt korrekt, men jag tycker att man ska ta ut de bästa domarna till ett EM. Nu verkar könet vara viktigare än kompetensen. 
 
Sen fattar jag inte att man kan ha Sävehofvänliga experter i studion. Inte någon gång verkade de vilja kritisera Signell. Men vem hade trott att Johanna Ahlm skulle vilja eller rent av våga kritisera sin klubbtränare?
 
Vad ska man tro om framtiden? Jag tror att damerna behöver träna mer både teknik och fysik. Det är bara att jämföra svenska spelare med de danska eller ryska så inser man hur mycket sämre vi är på teknik och att göra saker i fart. Och vi får se hur långlivad Signell blir. Nu har det gått dåligt i två mästerskap med honom vid rodret. Hur många chanser kommer han få? Förbundet brukar ju byta tränare regelbundet.
 
Förbundet säger sig ha tagit fram ett nytt utbildningspaket. Man verkar ha förstått att det är individuell teknik och tempo som gäller för framtiden. Men vi har lång väg att gå. Det är bara att se på alla ungdomslag som spelar 6-0 försvar istället för utgrupperat. Det är lätt att bli pessimistisk efter ett sånt här EM men jag är rädd att vi kommer att få vänta på nya framgångar.
 
Bäst i EM har publiken varit. Hyfsat många och hyfsat bra stämning. Publiken i Stockholm var en positiv överraskning. Men jag är lite besviken på Göteborgarna. Handbollen är tydligen inte längre lika stark publikmässigt längre i Göteborg. Jag såg större folkvandring till Frölundaborg i lördags än till Scandinavium. En seriematch med Frölunda lockar mer än ett EM. 

EMOch

Vad ska man säga om EM och om damlandslaget? 
 
Jag känner mig rätt förvirrad. Det är sån blandning av bra och dåligt.
 
Om man börjar med landslaget och det positiva. 
 
Anna Lagerquist har lyft det svenska försvarsspelet. Ja, vi har segern mot Spanien, men det var mot ett Spanien som inte var på plats mentalt. Och så har vi två bra halvlekar av Bundsen. Och laget har i all fall en vilja. Starkt trots allt att komma tillbaka mot Serbien.
 
Det är enklare att hitta det som är negativt. 
 
Lite väl många missade straffar.
Halvknackigt målvaktsspel. Framförallt av Idéhn.
Inget skytte från 9-meter.
En Ida Odén som inte kan göra mål framåt. Ett mål på åtta försök mot Serbien.
En Jenny Ahlm som knappt vågar skjuta och när hon gör det så är det i fel lägen
En Signell som nog har en förkärlek för spelare från Sävehof. Ibland måste man våga att inte gå i gamla hjulspår.
Ett lag som trots allt är ojämnt och som inte alltid spelar smart eller rutinerat eller med självförtroende
 
Men nu blev det tre poäng till mellanrundan. Det kunde ha varit noll poäng, så det blev en bra kväll idag. Och det innebär att EM lever ett tag till. Men vinst idag hade gett ett bättre medaljläge eftersom lagen från den andra gruppen fick med sig två poäng. Man hade väl till och med tålt en förlust i mellanrundan och ändå vara säker på attt gå till semifinal. Mellanrundan lär bli en rysare med sex jämna lag. Vi får hoppas Sverige få en bra start på lördag mot Holland. 
 
Matchen mellan Spanien och Slovenien var ju märklig. Hur kunde Slovenien vara så bleka i första halvlek och Spanien så bra? Märkligt. 
 
Det positiva i EM:
Kul med ett mästerskap i Sverige.
Det har varit en härlig stämning på Sveriges matcher. Stockholmare kan tydligen gå på handboll ändå. 
Att domarna äntligen börjat titta på tv-repriser.
Verkar som om det är fler lag numera som kan ta medalj. Känns som om bredden har ökat. 
 
Det negativa:
Att arrangörerna inte vet hur Polens flagga ser ut. Pinsamt att välkomna laget med Monacos flagga.
Lite smådålig tv-produktion, men för få repriser och varför visar man ibland matchen från kortsidan?
Som vanligt är domarstandarden väldigt ojämn, men ännu inte lika dålig som i OS.
Fusket med filmningar och kantspelare som medvetet konstant står i målgården. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oro

Man ska nog inte ställa för höga förväntningar på damlandslaget i EM. Det är något som inte verkar riktigt stämma i laget. Man ska kunna slå Tyskland med ett antal bollar och ändå spelar man oavgjort två gånger i helgen. Framförallt sista matchen mot Tyskland och gårdagens match mot Frankrike visar att laget är otroligt ojämnt. Det är ju ytterst märkligt att laget kan pendla så i nivå. Stundtals spelar man riktigt lysande och stundtals otroligt uselt. Ofattbart att man kan tappa så många mål på så kort tid både mot Tyskland och Frankrike.
 
Och jag är rätt orolig över Signells ledarförmåga. Han verkar inte vara rätt person att styra upp när det börjar kärva för laget. Den ojämna nivån fanns ju redan i OS och det verkar inte vara bättre nu. Det känns som om Signell blir handlingsförlamad när laget börjar tappa spelet.
 
Oroväckande också att Sävehof under Signells ledning tappat formen. Det är också en signal om vad som väntas.
 
Jag tycker fortfarande att det är synd att Helle Thomsen inte kunde vara kvar. Tror det hade gynnat landslaget. Men hon är kanske lite för besvärlig. Hon fick ju kicken från sitt klubblag också. Får se hur det går för henne i holländska landslaget. Jag blir inte förvånad om Holland tar medalj denna gång.
 
Men det finns också mycket som är positivt och lovande i laget. Lagerquists försvarsarbete är riktigt bra, Ekman-Fernis straffskytte är imponerande. Målvaktsspelet är stabilt.
 
På minuskontot är spelet på niometer som känns svagare med en Roberts ur form till vänster och en orutinerad Blomstrand till höger. Och Gulldén och Hagman som är småskadade och kanske aningen ur form.
 
Det är tyvärr så att det inte kommer att bli en svensk medalj i EM.
 
Starkt förresten av Lugi att vinna mot HK Malmö utan Simon Jeppsson. Lugi har ett starkt kollektiv i år.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0