En vecka

Det var väl en vecka sedan Lugi slog Kristianstad. Det var en rolig Lugikväll. Först vann damerna lätt över Spårvägen. Med tanke på allt snack från tränare Brljevic om att Lugitjejerna gick på knäna så var det förvånande att se hur pigga de var och hur enkelt de kontrollerade Spårvägen. Men en sak förvånade mig. Om nu laget är så slitet varför väntar man på att gå runt på spelarna i laget tills det återstår 10-15 minuter och man leder med 10 bollar. Varför denna ensidiga matchning av vissa spelare? De spelare som fick chansen visade sig dessutom hålla god elitseriekvalitet. Det är obegripligt.
 
Och sen vann herrarna mot Kristianstad. Det var en verklig holmgång mellan två lag som inte vill förlora och som båda har ett lysande försvarsspel. Kristianstad inledde bäst men Lugi kämpade sig i kapp och förbi. Det har faktiskt varit ett genomgående tema för Lugi i år. Man ger aldrig upp och har vänt många matcher på slutet. Det är en egenskap som kommer att vara nyttig i ett slutspel.
 
Det var många i Lugileden som var stolta över arrangemanget runt Kristianstadmatchen. Och visst var det roligt att man ansträngde sig lite extra men tyvärr var det som vanligt lite väl amatörmässig, ja nästan på gränsen till pinsamt. Försöket till Tifo var största bottennappet. Trodde man verkligen att det skulle vara festligt att dela ut vita och vinröda lappar och låta publiken vifta med dem till Lugis signaturmelodi? Det blev bara löjligt. Då var det betydligt häftigare med det inledande fyrverkeriet. Mer sådant! Och den inlånade sambaorkestern borde ha spelat samba och inte försökt samverka med publiken. Man höll ett sådant speedat tempo att det inte gick att klappa i takt. Det är också tråkigt att behöva inse att Kristianstad har med sig en klack på flera hundra till en bortamatch medan Lugi knappt kan samla ihop 10 personer till sin egna klack i hemmaarenan.
 
Sen förstår jag inte hur Lugi flera gånger under matchen kunde nämna att Lugis nästa hemmamatch var mot Sävehof den 8/12 när man dels möter AEK på lördag och Guif den 4/12. Hur kan man ha så dålig koll och komma med så felaktig information? Vill man inte ha publik? Sen är det också dåligt att matcherna mot AEK och Guif spelas i gamla idrottshallen. Men det är ju inte Lugis fel utan beror på en Arenaledning som hellre vill hyra ut Arenan till andra aktiviteter.
 
Och apropå AEK. Vad är det för idioter till fans som laget har som knivhotar Lugisupportrar och som tvingar dem att sluta heja. Det är ändå skönt att konstatera att huliganer är ovanliga inom handbollen. Måtte det inte bli vanligare.
 
Lugi har en bra chans att slå AEK efter vinsten borta, men AEK är inte dåliga och kan vända till vinst. Hade nog inte skadat med lite stöd från läktarna. Men visst är Lugi favoriter.
 
Några funderingar. Vad är det för fel i Ystad och Skövde? Något verkar inte stämma med lagkänslan i båda klubbarna. De verkar inte vilja fightas och då vinner man inga matcher i handboll. Det kan bli tufft att vända trenden. Alingsås däremot smyger fram mot toppen. Känns mer och mer som Kristianstads utmanare om guldet. Tycker fortfarande det var otroligt korkat av Sävehof att kicka Franzén.
 
Pinsamt var det att se Drott spela mot Aalborg i helgen. Vilken utskåpning! Måste vara tufft för Drott att åka runt i Europa och få storstryk och samtidigt slitas ner så att man går dåligt i elitserien också. Undrar om man inte ångrar sitt beslut att ställa upp i Champions League.
 
Tråkigt att det till sist ändå blev en operation för Kim Andersson. Vi ska nog inte ställa några större förhoppningar på Sverige i EM. Det kommer att bli tufft.

Ännu ett derby

Idag är Kristianstadborna åter på besök i Lund. Pulsen stiger. IFK är ju ett lag som man gärna vill besegra. Inte bara för att de håller på att bygga upp en maktposition inom svensk handboll med ett framgångsrikt lag och ett fantastiskt handbollsintresse i staden, utan också för att IFK: s supportrar närmast är fanatiska. De är verkligen både engagerade och ovanligt enögda. Vi pratar kulturkrock jämfört med publiken i Lund. Det är land mot stad, vanligt folk mot akademiker.
 
Risken är dock stor att Lugi förlorar både handbolls- och publikmatchen. Även om Lugi idag satsar både på sambaorkester och tifo, vilket jag verkligen uppskattar, så är jag ändå rädd att IFK-klacken kommer att höras mest. Men vi får väl se.
 
Kul att Lugi förutom lite extra arrangemang på läktarna även har fixat ett dubbelarrangemang. Det är härligt med en helkväll full med handboll. Herrmatchen lär väl landa på någonstans mellan 2500 och 3000 åskådare. En riktig handbollsfest kan man säga. Det känns skönt att tänka på annat efter fotbollsherrarnas miss mot Portugal igår.
 
Lugis damer, som enligt tränaren Brljevic går på knäna, kan dock få det svårt mot Spårvägen så jag hoppas på en stor uppslutning på läktarna redan under dammatchen.
 
Några ord om H43: s vinst mot Malmö i måndags. H43 är underskattade. Så länge laget inte drabbas av skador så kommer man att ta fler poäng. Förutom hyfsade spelare så verkar laget vara sammansvetsat och det räcker långt i handboll. Frågan är dock om det räcker till slutspel men chansen finns definitivt.
 

Lugi

I går förlorade Lugis damlag mot Buxtehuder SV. Inte direkt förvånande men jag trodde ändå att Lugi skulle ha en chans att gå vidare efter vinsten borta. Efter matchen så skyllde tränare Dragan Brljevic som vanligt på tunn trupp och orutin. Det har ju varit ett mantra de senaste åren att laget är ungt och att truppen är tunn. Och ändå så har Lugi värvat och värvat de senaste åren. Men flykten från Lugi har väl varit lika stor. Istället för att hela tiden leta efter spelare i andra klubbar så kanske man skulle anstränga sig mer för att behålla sina spelare.
 
När Lugi har internationella gäster så brukar Lugi skriva programblad mm på engelska. Det är trevligt och en fin gest mot gästerna. Men det är ett mysterium att man inte anstränger sig mer för att skriva korrekt engelska. Jag är ingen stjärna på engelska men brukar ändå alltid hitta ett antal stav- och grammatiska fel. Varför i hela friden låter man inte någon korrekturläsa materialet innan det publiceras? I gårdagens programblad stavade man fel på Buxtehude några gånger och hade ett antal tydliga stavfel och utöver det några tveksamma grammatiska formuleringar. Det ser inte särskilt proffsigt ut. Skicka till mig nästa gång och jag lovar att rätta materialet. En liten bagatell till. R: et i Buxtehuder är ett genetiv R. Då bör man antingen kalla laget för Buxtehude eller Buxtehuder SV, inte enbart Buxtehuder. Om det nu är någon som förstår vad jag menar.
 
Herrarna hade däremot tur i oturen igår. Det måste ha varit obehagligt när busschauffören svimmar på motorvägen och bussen hotar att köra av vägen. Starkt av lagledaren Carina Nilsson som tog tag i ratten och kunde hålla bussen på rätt köl. Man kan konstatera att det har sina risker att ett helt lag åker iväg samtidigt i samma fordon. Hade oturen varit framme igår så kunde det inneburit skador på en stor del av truppen. Vilken rysare!
 
Hoppas Lugi lyckas bearbeta olyckan innan derbyt mot Kristianstad på onsdag. Då krävs verkligen att Lugi är på plats mentalt om det ska kunna bli en vinst för de vinröda.
 
Kul att det är dubbelmatch på onsdag. Damerna inleder före herrderbyt med en match mot Spårvägen. Det blir en helafton med handboll. Det kan inte vara bättre.
 
 
 
 

Streckmatch

Var en intressant match lite längre ner i tabellen igår. Ystad mötte Skövde hemma och vann enkelt som det verkar med 30-21. Skövdes tränare sa efteråt: "- De spelar bra försvar och är aggressiva. Men vi går inte in i skiten, ska göra för mycket lyxmål". Det är nog det som är Skövdes problem. Viljan verkar saknas. Man är för bekväma. Ystad hade en hetare vilja i går. Och så har man talangen Lukas Nilsson som tydligen gjorde en stormatch.
 
Ystad har ju enbart hunnit att spela nio matcher i år och lär avancera i tabellen. Några vinster till och man är på säker slutspelsmark.
 
Skövde däremot får börja skärpa till sig om det ska bli slutspel. Förstår inte hur laget kan ligga i botten med tanke på den spelartrupp man har. Handboll är en märklig sport.

En match mot Drott

Efter det oavgjorda resultatet (höll på att skriva förlusten) mot H43 så uttalade Axnér sig och apropå de byten som Lugi gjorde och som ledde till att H43 kom tillbaka i matchen. Han sa: - "Vi har ju spelat så i alla matcher med exakt samma byten. Vi kan inte bränna ut sex spelare i 60 minuter, kanske vi kunde gått hårdare på någon". Men det är ju inte sant. Inte fasen har man gjort samma byten i alla matcher. Vad har hänt med Axnér? Har tidigare uppfattat honom som tuff i sina uttalanden men ärlig. Sanningen är troligen att man drabbades övermod och gav sig på samma byten som man gjorde mot Ystad. Men det är skillnad att skicka in B-uppställningen mot ett lag som gett upp och ett lag som fortfarande kämpar. Övermodet från Axnér & Co ledde till en tappad poäng. Det kunde man gott ha erkänt. Men det är väl enklare att kritisera andra än sig själv. Och om man nu alltid gör dessa byten varför upprepade man inte dessa igår mot Drott?  
 
Matchen igår var ingen höjdare. Rätt avslaget och två lag som inte spelade särskilt väl. Tycker att det var starkt gjort av Drott att med flera spelare skadade spela jämnt med Lugi. Tycker framförallt att kantspelare Anton Halén gjorde en bra insats från nio meter. Ett mysterium att han inte utsågs till matchens lirare.
 
Kan konstatera att Lugi fortsätter att spela knackigt. Det känns krampaktigt. Nu är ju säsongen lång och mycket hinner att bli bättre, men det är konstigt att laget efter 11 matcher fortfarande inte kan prestera bättre. Allt för ofta blir anfallsspelet alldeles för försiktigt och då spelar man mer i sidled än i djupet. Känns också som om laget saknar en hel del kämpaglöd. Tänker bl a på situationen i andra halvlek där Tingsvall och en Drottspelare försökte komma åt en förlupen boll och Drottspelaren kastar sig efter bollen medan Tingsvall lite halvslött bara böjer sig ner. Naturligtvis fick Drottspelaren tag på bollen. Det finns fler sådan exempel som visar att Lugi inbland saknar glöd.
 
Det är tur att det inte är slutspel nu. För då hade Lugi aldrig gått till final.
 
Tingsvall är förresten ett mysterium. Han kan vara fullkomligt lysande under en match till att helt plötsligt bara spela i sidled. Det är svårt att hitta en mer ojämn spelare.
 
En som jag tidigare varit kritisk mot är Joakim Ernstsson. Men i år tycker jag att han är bra efter förra årets besvikelse. Han är otroligt duktig på att dra på sig bevakning och spela sina medspelare fria. Men jag vet ju vad han kan. Har sett honom spela många matcher i Danmark där han varit bland de bästa på plan. Kul att Lundaborna äntligen får chansen att se hans kvaliteter.
 
Och varför värvar Lugi inte en målvakt? Igår sa Espen Christensen att han kände sig sliten och att han därför inte riktigt kom upp på rätt nivå. Det är självklart att han behöver avlastning i målet. Och antalet matcher ökar ju också risken för en skada. Förstår inte att Lugi vågar låta bli att värva. Man kan inte förvänta sig att Johan Larsson eller de andra unga målvakterna skulle kunna fylla upp kostymen efter Espen om han blev skadad.

Några tankar

Det var som bekant Slaget i Malmö i helgen. Inga lag från Lund var välkomna denna gång. Undrar om det blev det lyft som arrangörerna hade tänkt sig. Hur många fler åskådare kom från Halmstad än vad som hade kommit från Lund? Var det ett smart beslut att inte bjuda in Lugi eller H43?
 
H43 visade betydligt mer vilja än Lugi igår. Och det gäller inte bara igår. I de matcher jag sett H43 spela så har man varit mer taggade varje gång än vad Lugi brukar vara. Det kan man ju fundera på hur det kommer sig. Saknar Lugi än riktigt ledare på plan som får med sig sina medspelare? Eller är det tränarduon som inte lyckas få igång laget? Tror Lugispelarna att de är så bra att de inte behöver kämpa i en kampsport som handboll trots allt är? Lite väl säkra på att vinna var man i alla fall igår och det straffade sig. Något stämmer inte riktigt mentalt i laget. De gånger man spelat bäst har ofta varit i slutet av matcherna när man har kniven på strupen. Varför kan man inte mobilisera den viljan redan från början i matcherna?
 
 

Traditionens makt

Det är ju ovanligt att samma Lundalag vinner två derbymatcher i följd och traditionen lever kvar. Lugi vann första derbyt men ikväll blev det oavgjort. Och ändå kändes Lugi som vinnare när det återstod en kvart. En ledning på sex bollar trodde jag inte att man skulle kunna tappa mot ett H43 som hittills haft svårt att göra mål. Men icke sa Nicke. H43 kämpade sig tillbaka och lyckades kvittera när det återstod 15 sekunder. Men Lugi kändes aldrig riktigt motiverade ikväll. Det kändes redan före avkast att laddningen inte riktigt fanns där. Det var rätt håglöst och slött hela matchen. Sen kan man ju undra vad Axnér och Zanotti höll på med ikväll. Varför inledde man matchen med två linjespelare och ingen mitt 9:a? För man kan knappast hävda att Milosevic fungerar som mitt9:a även om han började matchen på den positionen. Vad var syftet med det experimentet? Det slog i alla fall inte särskilt väl ut. Och Simon Jeppsson må vara en stor talang men man skänkte antagligen bort vinsten när man satte in honom sista kvarten. Han var aldrig nära att göra mål på sina avslut. Kan notera att den spelare som enligt Magnus Grahn är så säker i läget, Kristian Meijer, missade samtliga avslut idag. Bl a det som kunde gett en vinst till Lugi när det återstod en minut. Smart att skjuta i långa hörnet när alla, framförallt gamle lagkamraten Oscar Jensen, vet att Meijer brukar skjuta i just långa hörnet.
 
Bäst i H43 blev den lille kantspelaren Simon Nyberg. Har aldrig sett honom så taggad, men så mötte han ju sina gamla lagkamrater. Vem som blev det i Lugi vet jag inte. Det är svårt att hitta någon som sticker ut, men frågan är om inte målvakten Christiansen ändå var den bäste.
 
Kul publiksiffra idag med över 2800 på läktarna. Lugi-fansen är tydligen mer intresserade av att stötta H43 än tvärtom. Men inte gav de blå på läktarna något större stöd. De hördes inte förrän de sista minuterna när man var på väg ikapp. Slött!
 
Jämförde arrangemanget med Lugi och kan konstatera att det är inte mer upphetsande att gå på match när H43 arrangerar. Finns det ingen klubb, förutom möjligen Kristianstad, som kan komma på något roligt vid sidan om?
 
Men den tappade poängen gör förhoppningsvis Lugi taggade inför hemmamatchen på onsdag mot Drott. Men spelar man lika håglöst då så blir det ytterligare en förlust.

Damhandboll

Först ett stort grattis till Sävehofs damer. Tänk att man klarade av att gå till slutspelet i Champions League. En stor framgång för både Sävehof och svensk handboll. Vissa dristade sig till att det var damhandbollens största framgång men det tycker jag fortfarande att EM-silvret 2010 är. En pinne igår räckte för att båda lagen skulle gå vidare. Men Sävehof var närmast en seger och borde ha vunnit. Sävehof kunde ryckt loss redan i under första halvan av första halvlek då försvarsspelet var lysande, men man brände tokmånga lägen. Men framförallt skulle man ha avgjort när man leder med tre bollar, har fått sig tilldelat en straff och ska spela med två fler i nästan två minuter. Men den perioden vann Krima med en boll. Där gjorde nerverna sig påminda. Nerverna hölls däremot i shack när man trots underläge med två bollar kunde vända till oavgjort under de sista 90 sekunderna. Vill passa på att hylla doldisen Signell som håller på att skapa en sällsynt framgångssaga med laget.
 
I skuggan av denna framgång så vann även Lugis damer borta mot tyska fyran Buxtehude. Starkt gjort. Jag såg slutet på matchen på webben och Lugi kändes som det bättre laget under matchen. Retur på söndag hemma och det bör bli vinst även då.
 
Och H65 passade också på att slå holländska Westfriesland SEW med 13 bollar. Också imponerande bra gjort. Känns även här som om H65 kommer att vinna dubbelmötet.
 
Man kan alltså konstatera att svenska elitserien för damer antagligen aldrig varit bättre och att serien håller god internationell nivå numera. De framgångar som damlagen nu når utomlands har vi aldrig tidigare fått uppleva. Det bådar gott för framtiden.
 
Och snart är det herrderby i Lund. H43 tar emot Lugi. Undrar hur många som kommer när det är fotbollsgala på tv? Blir det under 1500 åskådare så är det uselt. Själv sitter jag naturligtvis på plats och kommer bl a att jämföra arrangemanget med Lugis. Vem vinner? Det hör ju till ovanligheterna att samma lag vinner två derbymatcher i rad så då skulle det alltså innebära en H43-vinst, men jag tror att Lugi vinner ikväll igen. Lugi har en mycket bättre trupp och formen verkar ju vara i uppåtstigande.
 
 

Gårdagens handboll

Först några ord om Sävehofs damlag. Sävehof och Lugi har mycket som är likt förutom att Sävehof är lite bättre på det mesta. Sävehof har bl a nått större framgångar med dam- och herrlagen och en handbollsturnering som är större. Det svider ju lite i ett Lugifan. Men jag måste ändå säga att jag är glad över att svensk handboll äntligen har ett damlag som håller hög internationell klass. Det är kul att man lyckats behålla tillräckligt många talanger, tillräckligt länge att det börjar betala av sig. Det ger en signal till andra klubbar att det går att nå internationella framgångar för svenska klubbar. Ett kryss mot Krim till helgen hade varit verkligen välförtjänt. Men nog kommer Linn Blohm att saknas. Jäkla osis att hon blev skadad mot Leipzig.
 
I går vann man trots allt relativt enkelt mot Eslöv trots att man inte matchade sina bästa särskilt hårt. Man står utan tvekan i särklass i elitserien.
 
Eslöv tyckte jag annars ändå gjorde en godkänd insats. Man blir nog bara bättre och bättre. Har svårt att tänka mig att Eslöv skulle kunna missa ett slutspel.
 
Såg också Sävehofs herrar lyckas få en poäng mot Skövde. Inte fasen blir det ett guld till något av lagen i år. Skövde känns inte harmoniskt. Bröderna Källman verkar inte trivas och jag noterade att Jonas knuffade bort sin bror Filip i början av matchen. Och något stämmer inte med kollektivet när man gång på gång tappar sina ledningar i slutet av matcherna. Sävehof är mer sammansvetsade men är inte tillräckligt bra i år för att nå guld. Man saknar en del spetskompetens.
 
Kul förresten att Felix Kasch får speltid i Drott. Förstår inte riktigt att Lugi inte vill ge honom chansen. Så imponerande har inte Ernstsson och Hippe varit. Men det känns ju som en bra lösning. Kasch är en otrolig talang med kanske det hårdaste skottet i Sverige. Hoppas han nu kommer att fortsätta utvecklas.
 
Till sist. Jag går ofta runt med en dumstrut på huvudet. Men idag tänker jag dela ut två strutar.
 
Den första går till Rickard Canbro som godkände ett kantmål från Sävehofs Ottosson där han stod i målområdet innan han sköt. Det var så tydligt att det inte går att förstå hur han kunde fatta ett så felaktigt beslut. Jag tycker att han börjat fatta rätt många tveksamma domslut. Tidigare tyckte jag att han var rätt bra men det berodde antagligen på att hans tidigare partner var ännu sämre.
 
Den andra går till Magnus Grahn. Han har av någon märklig anledning tagit ut Lugis Kristian Meijer i veckans lag. Bara att ta ut honom i laget är svårt att begripa men när han gör det med motiveringen att Kristian är säker i läget så blir det direkt löjligt. Man kan säga mycket om Kristian Meijer men säker i läget är han inte.
 
Börjar inte Veckans lag kännas lite väl konstruerat? Uttagningarna känns ofta inte särskilt genomtänkta. Fast i en serie som verkligen haltar är det ju svårt att få ihop ett lag utan att hitta på krystade motiveringar. Men det är tråkigt att det innebär att värdet av Veckans lag devalveras.
 

Landskamper

Det har varit tätt mellan landskamperna den senaste tiden. Damerna vann två kvalmatcher och något annat var ju inte att vänta. Men vinsterna borde ha blivit större för spelet var inte särskilt lysande. Och jag blir inte riktigt klok på Klingvall. Jag tycker inte det känns som om damerna har utvecklats under hans ledning. Det gör mig orolig för framtiden. Och jag förstår inte att han matchar så ensidigt. Varför fick Torstensson så mycket speltid utan att göra någon särskilt glad. Jag förstår tanken att hon behöver speltid för att komma i form, men med tanke på att hennes karriär är i nedåtgående så kanske det hade varit bättre att börja spela in någon annan? Och varför fick Natalie Hagman och Angelica Wallén så lite speltid? Och varför var inte Dafé från Sävehof uttagen? Jag får känslan att Klingvall inte så gärna provar något nytt utan vill helst trampa i gamla hjulspår.
 
Det var inte särskilt roligt att se de svenska herrarna i helgen. Det ser mörkt ut utan Kim Andersson. Det finns inte mycket till skytte vid sidan av Kim Andersson och Kim Ekdahl du Rietz. Det är bara att konstatera att Cederholm väger för lite och att Tingsvall i landslaget precis som i Lugi är för bekväm och saknar den där extra jävlar anamma viljan som man behöver. Det är tråkigt för hans aviga stegisättning och skott skulle kunna hålla internationell klass om han bara släppte loss. Men nu blir det alldeles för mycket spel i sidled.
 
Talangen Gottfridsson tycker jag har stått still ett tag nu. De senaste säsongerna tyckte jag att Anders Hallberg i Lugi var den bättre av de två i elitserien och Gottfridsson har inte fått lyftet som proffs heller. I Supercupen var han till och med riktigt dålig. Han har inget internationellt tempo. Dessutom saknade han en hel del spelintelligens i helgen. Patrik Fahlgren var den klart bäste av de två och jag kan mycket väl tänka mig honom i EM-truppen. Och varför inte ge Lukas Karlsson chansen i landslaget? Niclas Ekberg var inte särskilt lyckad heller. Även om han gör mycket mål så har han aldrig varit särskilt säker i läget eller som straffskytt. Inte om man jämför med t ex danska kantspelare.
 
Men det fanns ljusglimtar i Tyskland. Andreas Berg på kanten visade att han kommer bli en man för framtiden. Och jag har aldrig sett Rickard Lönn ta för sig som han gjorde. Och jag tyckte att Zachrisson också gjorde en bra insats. Jag var imponerad av hans blick för spelet och snygga passningar.
 
Men sammanfattningsvis så ska vi nog inte ha några större förväntningar på våra landslag i deras kommande mästerskap.
 
Och har inte Axnér blivit lite väl mediatränad? Han har blivit klart mesigare och försiktigare i sina uttalanden. Det är inte likt honom att säga att Sverige har goda chanser att slå Egypten. För något år sedan hade han sagt att Sverige ska vinna klart och att allt skulle vara ett misslyckande.Jag saknar den gamle Axnér.
 
Nu blir det tätt mellan matcherna i Lunds arena. På onsdag möter Lugi-RIK, sen följer derbyt H43-Lugi och så kommer Drott på besök på onsdagen därpå. Härligt med tre matcher på åtta dagar.
 
RIK blir ingen enkel nöt att knäcka för Lugi. Det är det enda lag som klarat av att slå Kristianstad.
 
Hoppas Simon Jeppsson får fortsatt förtroende i Lugi. Grabben kan mycket väl bli något stort.
 
Till sist. Verkligen kul att se Sävehof i damernas Champions League. De gör sannerligen inte bort sig. Det är härligt att se vilken pondus de numera spelar med utomlands. VIlket lyft det hade varit för svensk damhandboll om de gick vidare till slutspelet. Platsen kan mycket väl avgöras på målskillnad så jag hoppas verkligen inte att de snubblar på mållinjen.
 
 
 

RSS 2.0