Äntligen vinst

Igår arrangerade Lugi ett dubbelmöte. Både damerna och herrarna spelade hemma. Och kors i taket! Båda lagen vann! Damerna kom upp på lite säkrare mark medan herrarna i alla fall ordnade så att de fortfarande har häng på lagen ovanför i tabellen. Det var alltså två nödvändiga vinster! Men än är inte Lugi ute ur krisen.
 
Flink i Aftonbladet hade en artikel om Lugi för några dagar sedan. Lugis ordförande pratar då om en: ”a perfect storm” som bestod av pandemi, inflation, lågkonjunktur och att den stora ungdomsturneringen Lundaspelen, som är viktig för Lugi, fick ställas in två år i rad.
 
Dessa faktorer har säkert utlöst den akuta krisen men problemet ligger inte här. Alla andra handbollslag har drabbats av pandemi, inflation och lågkonjunktur. Många är också beroende av ungdomsturneringar utan att hamna i samma kris. Lugi har hamnat här genom att inte jobba tillräckligt hårt eller smart. Lunds kommun verkar visserligen vara hopplöst ointresserade av att hjälpa det enda elitlag som kommunen har. För dem är det viktigare med andra satsningar som t ex en idiotisk och dyr spårvagn. Men att Lugi inte lyckats bättre med sponsring från alla dessa framgångsrika internationella företag som finns i staden är närmast en skandal. Hur är det möjligt att inte lyckas bättre med sponsringen? Eller varför har man så svårt att fylla läktarna?
 
Jag tror man varit lite för bekväma och trott att det räcker med en framgångsrik ungdomsverksamhet för att kunna ha två elitlag. Men alla årskullar är inte framgångsrika. Ett billigt sätt att förbättra lagen hade varit att värva yngre talangfulla spelare, som t ex man nu gjort med Axel Månsson. Sen tycker jag att man många gånger gjort märkliga värvningar. Hur många spelare visslade inte runt i damlaget under en period? De kom och gick i ett snabbt tempo. Samtidigt som man inte ville behålla andra talangfulla spelare. Ett kardinalfel tror jag är att allt för många i styrelsen egentligen har saknat handbollskompetens.
 
Vi får se om Lugi reder ut situationen. Och även om man skulle klara sig kvar med båda seniorlagen i högsta divisionen i år så undrar jag hur det ska bli nästa år? Det ser verkligen mörkt ut.
 
Men oj vad jag hoppas att det kommer att gå vägen! Hjärtat klappar trots allt vinrött.

Dramatik i botten

I morgon och på lördag så spelas två viktiga bottenmatcher i herrarnas elitserie. Helsingborg möter Malmö hemma och Lugi möter Önnered borta. Jag tippar att hemmalagen vinner. Då kommer Helsingborg upp på lite mer säker mark med fem poäng ned till nedflyttningsplatsen. Lugi däremot skulle i så fall vara verkligen illa ute. 
 
Det kan inte vara särskilt roligt att sitta i Lugis ledning. Det går dåligt för seniorlagen och båda riskerar att åka ur. Spelare är på väg att lämna klubben och nu har man även sparkat sportchefen och damlagets tränare Kenneth Andersson. Det är helt klart att Covid och några inställda Lundaspel har gjort att klubben håller på att falla ihop. Sen när det gäller herrarna var det ju en chansning att låta Nemanja Milosevic bli tränare. Den chansningen kan visa sig dyrbar. 
 
Som gammal Lugisupporter är jag verkligen orolig! 
 
Kanske dags för klubben att försöka få oss supportrar att slanta upp lite pengar. Vi är säker rätt många som, till skillnad från kommunen och dess företag, är beredda att ställa upp.
 
 
 
 

VM i efterhand

Jag skrev ett inlägg efter VM som jag glömde publicera. Här kommer det i efterhand.
 
I efterdyningarna efter VM så börjar man se vissa sprickor i svenska handbollsfamiljen. VM-generalen Krister Bergström var ju otroligt nöjd med VM men så började de svenska, danska och franska landslagen klaga. Maten på hotellen hade varit under all kritik. Organisationen runt matcherna dålig.Och de svenska spelarna upprörda över att deras familjer fick betala för biljetter till den sk spöksektionen där man inte kunde se planen. De kände sig utnyttjade. Och när Hanna Fogelström fick frågan om kritiken så ville hon inte svara, utan sa att dialogen med spelarna hålls inom förbundet. Hon skulle göra sig bra inom politiken. Hon har inga problem med att vägra svara på frågor eller att inte säga som det är utan istället glida undan så fort det bränner till. 
 
Och handbollspresidenten Hassan Moustafa som Anna Rapp talade väl om under VM hade under medaljutdelningen inte koll på vilka länder som arrangerat VM och orkade inte lyfta pokalen. När man är 78 så är det hög tid att pensionera sig.
 
Och Apelgren berättade att han inte fick coacha för Solberg under de två sista matcherna. Märkligt i sig. Varför tar Solberg ut en assisterande om han sen inte får arbeta som assisterande? Mina misstankar om att Solberg är en sådan som vet bäst stärks. I så fall är han sin egen största fiende. En bra ledare är öppen för andras åsikter. Apelgren var lojal och sa att han gör som han blir tillsagd men det kan inte ha varit roligt för honom.
 
Allt har inte varit som det borde vara under handbollsfesten.
 
Och allt är inte som det ska vara inom handbollsvärlden. Matchfixningshärvan verkar växa.
 
Och allt verkar inte bra inom Lugi. Lugis ordförande säger in en intervju med Sydsvenska Dagbladet att det gamla normala inte gäller längre. Seniorlagen ligger i botten och ekonomin är dålig. Lägg till att spelare börjar lämna så inser man att krisen är nära. Ska det gå för Lugi som för Drott? Och några pengar från kommunen lär man inte få. Politikerna i Lund är ointresserade av idrott. Hoppas att man reder ut situationen men det är inte omöjligt att herrarna åker ur medan damerna hankar sig kvar. Frågan är då om herrarna kan ta sig upp direkt igen. Det är inte säkert. 
 
 
 

RSS 2.0