Helgen som varit

Vilken imponerande insats Kristianstad gjorde borta mot Barcelona i helgen! Starkt att spela jämt med katalanerna. Även om jag inte hejar på IFK så blir man ändå lite stolt som svensk att vi har ett lag som inte är en strykpåse i Champions League. Det ska bli spännande att följa laget i de kommande omgångarna.
 
Passade på att se Aalborg ta emot BSV i danska herrligan i lördags. Det var rätt mycket snack om Andreas Palicka som inlett säsongen strålande. Före matchen låg han på 34 % i räddningar men då ska man veta att Aalborg inlett knackigt med ett dåligt försvarsspel. Och detta snitt måste han ha höjt i lördags eftersom han gjorde en ny stormatch. Kommentatorerna sa att även om han var en dyr värvning så var han värd varje krona. Kul! Den andre svensken på plan Anders Hallberg (Lugiguden) i BSV får lite mindre med speltid eftersom han konkurrerar med slovenen Sebastian Skube. Men Anders gjorde inte bort sig och ligger i alla fall topp 6 i lagets skytteliga.
 
Ett intressant inslag i den danska tv-sändningen var att man kunde höra vad domarna sa till spelare och ledare. Jag tyckte det var rolig nyhet. Undrar om jag någonsin kan få uppleva detta i en svensk tv-sändning? Jag skulle så gärna vilja höra vad svenska domarna säger under matcherna. Hur förklarar t ex Jasmin Kliko varför han blåser sönder matcherna? Det som de danska domarna sa under matchen var dock varken särskilt uppseendeväckande eller känsligt. Det var mest tjafs!
 
Det var länge sen jag skrev något om Boden Handboll. De besökte mina hemtrakter i helgen och mötte Lundagård i Allsvenskan. Det var ju en lång resa för Bodentjejerna som tyvärr slutade i en förlust. Det förvånade mig. Hade trott att laget från norr skulle vinna. Vet inte hur aktiva Boden Handboll är på sociala medier, men jag följer dem i alla fall på Instagram. Det ger faktiskt en inblick i deras handbollvardag som är kul att följa.
 
 
 
 

Som väntat

Ja, det blev ju en orange seger igår som väntat. Men det satt hårdare inne än vad jag hade trott. Hade inte Nebojsa Simic storspelat i Kristianstadmålet så hade det blivit en Lugiseger. För Lugi inledde i ett virvlande tempo som inte Kristianstad hängde med i. Det var riktigt kul att se hur ungdomarna tog för sig, framförallt den unge talangen Alfred Jönsson som gång på gång slet upp i hål i IFK: s försvar. I slutet av andra halvlek så tog dock IFK över och drog ifrån till vinst. Ola Lindgren tog in lite snabbare fötter i försvaret och genast så fick Lugi svårt att göra mål och luften gick ur de vinröda. Den bredare truppen och större rutinen hos IFK gjorde säkert sitt till.
 
Jag jämförde Ola Lindgren och Tomas Axnér igår. Det är kul att se hur olika man agerar som ledare. Ola Lindgren gnällde som vanligt konstant på spelare och domare medan Axnér gick lugnt och stilla längs linjen. Och så finns det de som tycker att Axnér är stökig. Men i ärlighetens namn så var nog Axnér för lugn. Han borde ha tagit en time-out tidigare i andra halvlek när Lugi började köra fast och inte vänta tills IFK hade gått förbi.
 
Nebojsa Simic storspelade som sagt och vann målvaktskampen. Men Lugispelarna gjorde honom också bra. Det kan ju inte vara en överraskning att man inte ska skjuta i sk semafor-höjd på honom och ändå så hade väl Lugi 10-talet frilägen när man just sköt i den höjden.
 
Jag var före matchen nyfiken på Jamali Iman Moorchegani. Han har ett otroligt bra skott, men samtidigt så var han oväntat långsam och lite småklumpig. Det kändes som om han inte kom till sin rätt i IFK men det kommer väl att lösa sig efterhand. Kommer förresten att IFK att förlora någon match i år? För att det ska hända så måste laget bli slitet av Champions League-spelet samtidigt som man möter ett av de bättre lagen som har sin dag.
 
Det var en rolig match med hyfsad stämning. Saknar som vanligt en Lugiklack. Förstår fortfarande inte att det inte kan finnas ett intresse i Lund av att skapa en läktarkultur. 2800 åskådare är ok, men det borde ha varit fullsatt. Ännu en sak jag inte förstår. Varför vill inte Lundaborna gå och se stadens enda elitlag?
 
Trodde aldrig att jag skulle skriva detta, men visst saknar jag Glasmästarn. Det känns tomt att han inte är på plats. 
 
 
 
 
 
 

Obefogat

Min oro för Lugis damers hemmapemiär igår var ju totalt obefogad. Det var visserligen jämnt mot Heid i första halvlek men sen i andra var det ren utskåpning, från 9-7 i halvlek till 28-16 vid slutsignalen. Det är många nya spelare i Lugi men spelet är sig likt. Bra försvarsspel och lite småtaffligt anfallsspel. Men laget såg bättre ut än vad jag hade trott. Tror dock fortfarande inte att Lugi blir topp fyra. Man har för lite skytte utifrån för att kunna hota de bättre lagen. Heid igår var riktigt blekt. Det kändes som om de hade gett upp före match och att de inte trodde att de kunde vinna. En helt annan sak: Rustan förresten är riktigt kul att studera på bänken.
 
Drott förlorade igår igen. Och denna gång mot nykomlingen Karlskrona. Det kan inte vara särskilt kul i Halmstad just nu. Laget verkar redan vara i spillror. Undrar hur länge tränaren sitter kvar?
 
Och nu laddar jag för derbyt mot Kristianstad! Ska bli skitkul! Kul har det förresten varit i Lunds arena under de två första matcherna. Förvånansvärt mycket folk och bra stämning. Måtte det hålla i sig!
 
 

Derbynerver

Nu närmar sig matchen mot Kristianstad och jag känner nerverna börja krypa fram. Det kan aldrig gå väl för Lugi. Vilken imponerande match Kristianstad gjorde mot KIF Kolding i veckan. Den förlusten sved hos danskarna. Det ska verkligen bli intressant att se årets upplaga av Kristianstad som ser helgjutet ut med undantag för målvakterna kanske. Mest nyfiken är jag på iraniern Jamali Iman Moorchegani. Vid sidan av Kim Andersson så borde han vara den i elitserien som har störst spetskompetens.
 
Sävehofs damer har knappt av någon tippats att vinna serien. Spelarförlusterna har varit många och favorit har istället H65 varit. Och så går Sävehof in och tvålar till H65 i premiären. Riktigt imponerande! Det finns de som ifrågasatt Henrik Signell och menat att med den spelartruppen som han haft till sitt förfogande så kan man inte missa guld. Fast å andra sidan har ju Lugi missat med liknande spelartrupper så något bra måste Signell ha gjort. Och tar han guld i år också så kan man utan tvekan konstatera att han är en duktig tränare.
 
Lugis damer går upp idag mot Heid. Det blir en tuff värdemätare för Lugi och jag är rädd att det kan bli förlust för de vinröda. Tycker förresten att kl 17 är en dum matchtid. Jag hade hellre gått tidigare på dagen.
 
 
 
 
 
.
 
 

Några matcher senare

Så har några matcher spelats i herrarnas elitserie.
 
Först måste jag säga att Lugis hemmapremiär mot Malmö var en ovanligt rolig historia. Över 2000 på läktarna, jämn och hyfsat välspelad match för att vara premiär och bra stämning. Måtte det hålla i sig. Ja, tryck lär det bli på läktarna i nästa hemmamatch när Kristianstad kommer på besök. Och det lär bli orangefärgat i hallen.
 
Både Lugi och Malmö såg annars bra ut. Lugi spel hade betydligt mer struktur nu när Axnér åter står vid rodret. Och Malmö såg mer gediget ut än vad de gjorde förra året. Tror Dan Beutler i mål innebär ett lyft för Malmö. Om han nu inte sticker iväg utomlands helt plötsligt. Kan också konstatera att domarparet Jasmin Kliko och Michael Johansson inte är mina favoriter. Finns det ett petigare domarpar? Tyckte att det röda kortet på Mirsad Pecikoza var väl hårt utdömt och vem vet det kanske avgjorde matchen till Lugis favör.

Kristianstad inledde ju med att vinna enkelt mot Drott. Men det gjorde ju Lugi också. Vet inte om det säger något om Kristianstad och Lugi eller om det säger mer om att Drott har problem.Troligen det sistnämnda. Drott har varit mer än håglöst i de två första matcherna. Men även om nu både Kristianstad och Lugi vann enkelt mot Drott så tror jag inte att det blir en jämn match mellan de två. Kristianstad kommer att vinna även denna match relativt komfortabelt.

Nykomlingen Karlskrona vann sin första match mot den troliga bottenkollegan Aranäs. Det måste ha känts skönt.
 
Guif visade återigen att man har svårt mot Alingsås. Alingsås och Ystad är troligen de enda lag som kan utmana Kristianstad i år.
 
RIK vann mot Hammarby i en jämn match. Det är två lag som kommer hamna nära varandra i mitten av tabellen.
 
Ett annat lag som kommer att hamna i mitten är Skövde som har inlett med en vinst och en förlust. Vinsten kom mot Ricoh som också kommer att befinna sig i botten. När kommer Skövde att ta steget mot toppen? Samma fråga kan man ställa om Sävehof. Tar Sävehof steget i år eller kommer "Bagarn" att ha ännu ett år av besvikelser?
 
Ännu är det för tidigt att säga något om hur det kommer att utveckla sig i elitserien. Vi får hoppas att det åtminstone blir bra spel och mycket folk på läktarna i år.
 
 

Äntligen

Så där i slutet av maj så brukar jag alltid vara mätt på handboll. Men det är ju märkligt hur sugen jag har hunnit bli  varje gång det närmar sig elitseriestart. Idag känner jag mig nästan som en galopphäst strax före start. För idag så kör äntligen säsongen igång.
 
Eller så kan man säga att säsongen startade igår med elitserieupptaktsmötet. Och det startade ju med en smäll kan man säga när Axnér tände till. En lite märklig händelse som säger något om samarbetsklimatet inom elithandbollen.
 
Hur går det då för elitserielagen? När det gäller herrarna så lär det bli tre skikt. De översta sex kommer att vara i en klass för sig.Sen följer det fem lag där det blir jämnt mellan lagen och där det är svårt att gissa vilket lag som hamnar på vilken position. Och längst ner hamnar tre lag. Så här är mitt tips;
 1. Kristianstad
 2. Ystad
 3. Alingsås
 4. Guif
 5. Sävehof
 6. Lugi
 7. RIK
 8. Hammarby
 9. Drott
 10. Skövde
 11. Malmö
 12. Ricoh
 13. Karlskrona
 14. Aranäs
När det gäller damerna så går det så här:
 
 1. Skuru
 2. H65
 3. Sävehof
 4. Skövde
 5. VästeråsIrsta
 6. Heid
 7. Lugi
 8. Team Eslöv
 9. Spårvägen
 10. Önnered
 11. Kristianstad
 12. Hellton
 
Jag tror alltså att Sävehofs dominans kommer att brytas i år. Men vem vet? Det kan ju bli en SM-final även i år, en serieseger tror jag inte att det blir. Kul också att Kristianstad även fått ett damlag. Undrar om de orangea pengarna även kommer att räcka till ett damlag i toppen.
 
Son vinröd supporter är det lite surt att inse att de föregående årens topplaceringar för Lugis herrar och damer inte upprepas i år. Men vi får väl vänja oss vid att Lugi inte längre har samma ekonomiska muskler för att värva spetskompetens.
 
Jag har inte blottat på ett bra tag nu. Men kommer trots allt att fortsätta med några inlägg i månaden under säsongen. Ska försöka lyfta mig från det lokala och mer titta ut i hela Sverige.
 
Sitter här och tycker att jag antagligen gått lite väl hårt åt Lugi de senaste åren. Det ska bli ändring på detta. Det är lätt att glömma att Lugi har så mycket som är bra. Man har en fantastisk värdegrund som man också verkligen försöker leva efter. Och en fantastisk ungdomsverksamhet. I Lugi försöker man undvika mobbning och tidig utslagning samt man försöker behandla killar och tjejer lika. Det är det inte alla klubbar som gör. Eller förbundet för den delen.
 
Hur fasen kunde förbundet släppa Helle Thomsen? Och hur kan man ta in Tomas Westerlund som ersättare. Han har väl aldrig har lyckats som tränare? Jag blir riktigt irriterad. Så mycket talang som Sverige har just nu på damsidan har vi aldrig haft. Det finns alla förutsättningar till att få ett landslag som kommer att tillhöra världstoppen i flera år framöver. Och så håller man på att sumpa chansen! Helt otroligt!
 
Nu är det snart dags för derbypremiär i Arenan! Det ska bli jäkligt kul!
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

RSS 2.0