Åhus

Gjorde ett besök i Åhus och tittade på beachhandboll. Beachhandboll är lite omdiskuterat. Det finns många handbollsmänniskor som rynkar på näsan och som inte tycker att det är något att ha. Och visst är det bara på lek. Det är ingen riktig handboll men det är inte det som är poängen. Beachhandboll handlar om att ha kul en stund i handbollsliknande former. Är dessutom vädret bra så är det en riktig fest. Jag tror dessutom att beachhandboll gör en stor insats för att marknadsföra handboll och det gynnar även "riktig" handboll. Så jag är positivt inställd till beachhandboll. Sen är jag inte lika förtjust i det ohämmade supandet som förekommer i Åhus, även om det känns som om det minskat lite grann.

Annars är det imponerande att Åhus verkligen satt beachhandbollen på kartan och att så många kommer dit för att spela under en vecka. Kristianstad kommun verkar också ha fattat att de också tjänar på arrangemanget och går in och stöttar. De verkar förstår att kommunen tjänar på alla besökare. Vilken skillnad från Lunds kommun som inte förstår vikten av Lundaspelen. Här handlar det inte om att stötta utan bara att försöka få så mycket pengar som möjligt från arrangören. Istället för att hjälpa till och utveckla arrangemanget och sedan tjäna pengar på besökarna.  

Sen kan jag inte låta bli att tycka att Åhus beachhandboll var betydligt charmigare förr när det spelades bland hotellen och sommarstugorna. Den nya arenan känns alldeles för steril.


Borta igen

Har återigen varit bortrest. Denna gång till den svenska handbollens bakgårdar. Har kört runt i Norrköpingstrakten och det är inte särskilt hett handbollsmässigt.

Under tiden så har svenska ungdomslandslaget för killar deltagit i det Skandinaviska mästerskapen. Här har Sverige en uppsjö talanger som känns lugnande inför framtiden. Det borde bli något stort av killar som: Mattias Zachrisson, Andreas Nilsson, Markus Olsson, Rickard Hanisch, Leo Larsson, Magnus Persson mfl.
 
Proppen lotsade fram killarna till turneringsvinst. Och nu väntar U 20-EM i Bratislava inom kort. Där möter man Slovenien, Kroatien och Rumänien i gruppspelet. Det vore konstigt om det inte blir en tredje raka medaljen för laget.

HEH tipsar om en film på Youtube där man kan se Lindesbergs nya hall. Filmen i sig var lite typisk för handbollens ställning i Sverige. Av klippets 7 minuter handlade kanske 1 minut om handboll, resten om trav. Men det som man hann se av hallen gör att jag förstår att här kan det bli ett rejält publiktryck. Hallen har lite skolådekänsla, men något tryck blir det enbart om publiken sluter upp. Och det är jag inte så säker på. Lindesbergs tränare verkar själv nästan inte tro att man kommer att klara sig kvar och kommer man att harva i botten eller rent av åka ur så lär det inte bli så fullt i hallen som man hoppas. Kul ändå att lilla Lindesberg klarar av att bygga en ny arena.

Nu är det mindre än 2 månader till elitseriens start och jag längtar. Men det är tur att tiden trots allt går fort under handbollens uppehåll. Snart är det dags att börja spekulera i vem som kommer att bli svenska mästare och hur lagen kommer att placera sig. Det ska bli intressant att se om Drott kan fortsätta sin utveckling eller om förra året var en engångshändelse. Kommer Alingsås tillbaka nu när man tappat en del spelare? Hur ska det gå för Aranäs? Lyfter Lugi med Axnér och Zanotti vid rodret? Det finns hur många frågor som helst.

Detta Polen

Det börjar bli en följetong, det här med Sveriges matcher mot Polen. Visserligen är handbollsvärlden relativt liten, men det är ändå lite märkligt att det återigen blir nya matcher mot Bogdan Wentas lag. Det kanske inte är en slump att Polen är det enda land som sjunger om Sverige i sin nationalsång, det gör inte ens vi i "Du gamla, du fria". Axnér pratar om drömlottning och visst är det en dröm att Frankrike är på andra halvan och att antagligen grupp D är den svagaste. Men det innebär inte att det är en motorväg fram till finalspelet. Polen, Korea, Slovakien och Argentina är inga dåliga lag. Sverige bör dock bli sämst 2:a i gruppen, men jag kommer antagligen att vara nervös före alla gruppmatcher av rädsla att Sverige kommer att göra en plattmatch mot något lag. Sveriges största svaghet de senaste åren har ju varit bristande stabilitet.

Återstår att se om Marcus Ahlm gör comeback i landslaget. Det krävs antagligen om Sverige ska bli topp 4. Sverige måste förbättra det offensiva linjespelet. Försvarsspelet kan också bli bättre och jag hade hade gärna sett Jernemyr i truppen.

Har de senaste dagarna varit ute och rest i den svenska handbollens maktcentra. Jag passerade bl a Alingsås, Vårgårda och Skövde. Skåne kan tycka vad det vill, men handbollens tyngdpunkt ligger i västra Sverige. Jag missade för första gången på 10 år Partille Cup och det kändes konstigt. Partille Cup har varit en av årets höjdpunkter under många år, så det kändes riktigt tomt att inte stå på Heden. Men det får bli ett besök nästa år i stället.

Säsongens spelschema är spikat. Lugis herrar rivstartar med ett derby mot Ystad. En bra test på hur den dynamiska duon Zanotti och Axnér har lyckats förbereda laget under sommaren. Men frågan är inte om den hetaste matchen blir Lugidamernas premiär mot nykomlingen H43/Lundagård. Det borde garantera en av årets bästa publiksiffror i damserien. Det ska bli intressant att följa "kvarterslaget" H43/Lundagård i elitserien. Jag tror inte att de åker ur, utan att de hamnar i mitten av serien.


Spikade trupper

H43 och Lugi har gått ut och meddelat att trupperna är spikade. I Lugis fall dock med tillägget "för tillfället".

Så här ser H43: s trupp ut:

Målvakter:
Espen Christensen, Philip Ståhl.

Vänster 6:
Andreas Bamberg, Christoffer Fors, Oscar Jensen.

Mitt 6:
Ola Anto, Jens Eriksson, Petter Strömberg.

Höger 6:
Kalle Björkman, Fredrik Creutz, Emil Olsson.

9 meter:
Zoran Roganovic, Daniel Lindqvist, Nemanja Milosevic, Johan Brännberg, Johannes Sandgren, Måns Gerdtsson, Gustaf Ekström, Alexander Ekdahl.

En hel del nytt med andra ord. Truppen ser inte helt oäven ut. Tycker väl att spetskompetensen saknas på mitt 6. Och höger 6 känns ovisst. Skulle tro att truppen är känslig för skador i år också.

Lugis trupp:

Mv: Joakim Svensson, Linus Persson
V6: Niklas Gudmundsson, Henrik Wellbring, Simon Nyberg
H6: Sebastian Lindell, Tobias Andersson
M6: Johan Fohlin (även 9M), Björn Nordmark, Kim Johansson
9m: Kim Ekdahl du Rietz, Joakim Bååk, Fredrik Wahlström, Mikael Söndergaard, Anders Hallberg, Viktor Sandberg,

Om nu Lugi har ambitioner att hamna blande fyra bästa så borde man antagligen haft en mer rutinerad målvakt. Mycket i Lugi är beroende på om Kim Ekdahl kommer att bli den stjärna som han har förutsättningarna att bli eller om han mest kommer att fortsätta att spela i sidled. En sak är dock säkert, det ska bli kul att följa tränarduon.

Rena öknen

Det skrivs verkligen inte mycket om handboll just nu. Axnér har tagit semester, HEH likaså. Själv mäktar jag inte heller med så många inlägg i sommarvärmen. Känns märkligt att handbollen helt stannar upp så här mitt i sommaren.

Men lite händer trots allt. Det har varit VM i Beachhandboll i Turkiet, men vem bryr sig?

Danmark verkar lite förvånat över att de inte blev rankade i första seedningsgruppen inför VM-lottningen, utan hamnade i grupp 2 tillsammans med Sverige, Norge, Spanien. Det blir alltså inga gruppmatcher mot Norge eller Danmark för Sverige. I grupp 1 hamnade Frankrike, Island, Kroatien och Polen. Antagligen svider det lite i det danska broderfolket att Island fick en högre ranking.

Så här ser seedningsgrupperna ut: 

Pot 5: France, Croatia, Iceland, Poland
Pot 6: Denmark, Spain, Sweden, Norway
Pot 4: Serbia, Austria, Germany, South Korea
Pot 3: Hungary, Tunisia, Romania, Slovakia
Pot 2: Egypt, Argentina, Algeria, Brasil
Pot 1: Chile, Bahrain, Japan, Australia

Lottning sker på fredag i Scandinavium. Att det står Pot 6 på Sveriges seedningsgrupp beror på att Sverige som arrangör har rätt att välja grupp. Så när de lag som är seedade i seedningsgrupp 1 är dragna så väljer Sverige grupp och sedan lottas övriga lag i seedningsgrupp 2 in i grupperna. Man kan gissa att Sverige vill undvika Frankrike i både gruppen och i turnerningshalva.

I danska BSV gnäller Andreas Toudahl lite över att han fått konkurrens från Fredrik Petersen och hoppas nu att få komma till den tyska ligan.

Bojana Popovic, danska damligans lysande stjärna, slutar i Viborg och flyttar hem till Montenegro med alla miljonerna. Frågan är vad avhoppet innebär för Viborg.

Fd H43:aren Olof Ask fortsätter sin rätt lyckade karriär i Danmark. Ny klubbadress blir AaB Håndbold.

Galningen Gunnar Prokop i Hypo Niederösterreich verkar äntligen ha fått sparken. Och klubben vill också bli av med flera spelare som Gunnar värvat till klubben. Det gäller Git­te Aaen, Mette Meldgaard, Carmen Lungu och Kristine Lunde. Märklig klubb som först tillåter Gunnar att härja och som sedan försöker bortse från ingångna avtal med de här spelarna. En sån här historia borde EHF engagera sig i, men pamparna på förbundet lär väl inte göra många knop i frågan.


Fotboll

Det är mycket fotboll i dessa dagar. Jag gillar inte enbart handboll utan ser gärna på fotboll också. VM och EM är riktiga höjdare. Men det går inte att låta bli att lägga märke till vissa tendenser under fotbolls-VM. En är att de bästa spelarna verkar slitna. Den täta matchningen under säsongen sätter sina spår. En annan är att många dessutom verkar mätta. Suget att vinna för landslaget verkar mindre än att vinna för klubblaget. Det kan bero på att många större delen av året spelar utomlands och då är det kanske inte konstigt att man får mer känslor för klubblaget än för landslaget. Men det kan också bero på att det är mindre pengar i landslaget. Men det som jag mest har hakat upp mig på är dels fotbollsspelarnas eviga filmande som tyvärr är satt i system och dels hur medvetet man försöker påverka domarna.

Frågan är om handbollen kommer att gå samma väg. Jag tror det. Vi ser redan tecken på att handbollen har samma utveckling. Vi har spelare som t ex Marcus Ahlm som inte vill spela i landslaget, utan istället satsar på klubblaget. Vi ser spelare som är slitna i mästerskapen pga tätt matchande i klubbarna. Och handbollsspelare är också bra på att försöka påverka domarna. Men än så länge filmas det inte på långa vägar lika mycket. Vad händer om handbollsspelarna också sätter filmandet i system? Med tanke på det intensiva och snabba spelet, som gör handbollen svårdömd redan idag, så borde det bli helt omöjligt för domarna att döma om filmandet ökar. Så jag hoppas det dröjer. Och skulle det bli ett problem med filmande, så tror jag inte att de handlingsförlamade internationella förbunden kan komma fram till en lösning. Varför försöker man idag t ex inte att komma åt problemet med alla kantspelare som står i målgården när de gör mål?

Till sist är det ju kul att konstatera att Magnus Järnemyr blivit utsedd av spanska handbollsförbundets hemsideläsare till nästbästa försvarsspelaren i spanska ligan. Det verkar bara vara Ola och Staffan som inte inser hur bra Järnemyr är och hur viktig han hade varit i det svenska landslaget.

RSS 2.0