Fotbollsdrägg

Råkade stöta på HIF: s supportrar på Malmö Central idag inför derbyt mot MFF. Det gav en och annan tankeställare.

Vilken skillnad på fotbolls- och handbollssupportrar! Nu tycker jag att det oftast är för dåligt tryck i handbollspubliken. Det är alldeles för tyst på läktarna. Och jag hoppas att vi kan få lite mer av Tifokultur i handbollen men HIF supportrarnas beteende idag hoppas jag aldrig att vi får se kring våra handbollsmatcher. Inte stöttar man sitt lag när man som dessa drägg kastar ölflaskor och smällare mot poliser och oskyldiga förbipasserande. Varför hejar man inte på sitt lag, varför vill man bara framföra hur mycket man hatar Malmö?

Och det är absurt att det ska behövas så många kravallpoliser och piketbilar för att slussa supportrar från stationen till stadion. Vad kostar inte detta samhället? Men dagen räddades för min del, om jag bortser från Zlatans mål ikväll, av en hemlös som plirade mot HIF dräggen och helt plötsligt ropade: "Är det ingen som hejar på Mjällby?".


Fler matcher

Handbollsförbundet har som ni vet beslutat om ett nytt kvalsystem till elitserien redan nu under våren 2010.

Endast lag 14 i Elitserien flyttas ner till Allsvenskan. Lag 11-13 får spela en kvalserie mot lag 2-4 i allsvenskan, dubbelserie hemma-borta om tre platser i elitserien säsongen 2010-11.

Det bör innebära fler matcher och det tycker jag är bra, även om jag vet att många spelare och tränare inte delar den uppfattningen. Men det bör ge välbehövliga intäkter åt fattiga svenska klubbar. En nackdel är kanske att det blir svårare för de allsvenska lagen att gå upp.
Fler matcher blir det också av att SM-kvartsfinalerna 2010 spelas som två fyralagsgrupper (lag 1-8 i Elitserien), där alla möter alla i en dubbelserie. 

Jag tycker det ska bli spännande att se hur dessa ändringar kommer att fungera.

Och så börjar jag misstänka att jag tippat Skövde för högt. Jag måste revidera min första förslag till hur det kommer att gå i serien. Ett nytt förslag kommer alltså inom kort.

GUIF verkar ha gjort en strong insats mot Kiel i helgen. Detsamma kan man inte säga om H43: s spel mot HC West. Pelle Käll var inte glad. Men Käll tror jag å andra sidan inte så mycket på som tränare.
YIF

Har fått några kommentarer från som det verkar YIF håll. De tror att YIF blir fyra och att det inte blir någon SM-final i år heller. De säger också att det är problem mellan sponsorer och tränaren. Och något verkar inte fungera. Det är ju en kompetent tränare och en utmärkt trupp. Varför har det då inte gått bättre under de senaste säsongerna?

Winther fick ju lämna danska landslaget under rätt snöpliga former. Det känns som om han har vissa brister i sitt ledarskap när det gäller att vara smidig och ödmjuk.

Jag kanske ska tona ner mina förväntningar på YIF.

Dansk utblick

Från Danmark kan noteras att Viborgs damer tappar sponsorer sen två av deras spelare, Rikke Skov och Henriette Mikkelsen, börjat engagera sig i politik. Båda är numera aktiva socialdemokrater. Och så säger man att idrott och politik inte hör ihop.

Lönebråket mellan herrlandslaget och danska handbollsförbundet fortsätter. Nu hotar landslagets huvudsponsor flygbolageet Cimber Sterling att hoppa av om man inte kommit överens innan 12 september. Frågan är hur den här affären påverkar uppladdningen inför EM och om det kan innebära att det bli avhopp från landslaget.

Skjern och Zagreb haft möte för att se om de kunde enas om vem som har rätt till Frank Löke. Och det kunde man inte, så nu får EHF avgöra vem som Frank Löke ska spela för och vilket straff han ska få för att ha skrivit på för två klubbar.

Och så kan man notera att det är en allvarlig ekonomisk kris i dansk handboll. Det är många klubbar som dras med stora underskott. Undrar vilka konsekvenserna blir. Inte helt omöjligt kanske att några fler svenskar flyttar hem igen. Och det dröjer antagligen innan ett danskt lag kan konkurrera med europa. Fast å andra sidan verkar det vara kris i alla andra ligor också.

Ny blogg

Marcus Haglund informerar på HEH: s sajt att Aftonbladet startat en handbollsblogg. Adressen är: http://blogg.aftonbladet.se/handboll

Jag kan inte annat än att bli förtjust. Fantastiskt bra att även Aftonbladet får upp ögonen för handboll. Journalisten bakom bloggen, Johan Flinck, är en riktig hjälte. Det ska bli kul att se om det blir något av bloggen och om den blir lika tung som Axnérs eller Jan Wifstrands på DN (som egentligen var tyngre än Axnérs eftersom den även hade läsare utanför handbollskretsen).

Prologen

I nästa vecka spelas den numera sedvanliga försäsongsturneringen Prologen i Lund. Deltagare är de skånska elitserielagen samt IFK Trelleborg och IFK Ystad. Den elake kan därmed hävda att det inte är de svenska topplagen som deltar.  Senaste gångerna har det sedan gått dåligt för vinnaren av Prologen när väl seriespelet startar, så det är väl kanske ingen som vill vinna i år.

Men jag tror att turneringen ändå blir en bra värdemätare på hur de skånska lagen står sig inbördes. Både IFK Trelleborg och IFK Ystad har spelat rätt så bra i träningsmatcherna, så det bör gå bra i allsvenskan. Jag skulle gissa att finallagen i Prologen blir Ystad IF och HK Malmö.

Spelprogrammet följer här. Alla matcherna går i Lunds Arena.

Grupp 1

To 3/9 17.00 IFK Trelleborg - HK Malmö
To 3/9 18.45 H43 - Ystads IF

Fr 4/9 17.00 Ystads IF - IFK Trelleborg
Fr 4/9 18.45 HK Malmö - H43

Lö 5/9 14.00 IFK Trelleborg - H43
Lö 5/9 15.45 HK Malmö - Ystads IF

Grupp 2

To 3/9 17.00 LUGI - O/V Helsingborg
To 3/9 18.45 IFK Ystad - IFK Kristianstad

Fr 4/9 17.00 O/V Helsingborg - IFK Kristianstad
Fr 4/9 18.45  IFK Ystad - LUGI

Lö 5/9 14.00 O/V Helsingborg - IFK Ystad
Lö 5/9 15.45 IFK Kristianstad - LUGI

Finalspel spelas enligt följande:

Sö 6/9 14.00 Lag 4 Gr 1 - Lag 4 Gr 2
Sö 6/9 14.00 Lag 3 Gr 1 - Lag 3 Gr 2
Sö 6/9 15.45 Lag 2 Gr 1 - Lag 2 Gr 2
Sö 6/9 15.45 Lag 1 Gr 1 - Lag 1 Gr 2

Kulturhuvudstad?

Och så närmar sig avgörandet om Lund ska bli Europas kulturhuvudstad eller ej. Jag hoppas innerligen att det inte blir så. Det är dags att kommunen slutar ödsla pengar på något som de varken har råd att genomföra eller kompetens att ro i hamn. Och vem fan vill se balettuppvisningar, Norénpjäser, poesiuppläsningar mm när det finns handboll?

Kultur- och fritidsnämnden i Lund gick i förra veckan ut och berättade att man saknade 11 miljoner. Verksamheten verkar vara riktigt soppigt skött. Man saknar skriftliga avtal med några hyresgäster vilket lett till att man missat intäkter. Arenabolaget efterlyser pengar av kommunen eftersom man upptäckt att man inte får lokalbidrag för ungdomsverksamheten som bedrivs där.

Resultatet kommer alltså bli att man kommer att skära rejält i både kultur och fritidsverksamhet.

Jag har aldrig förstått hur politikerna i Lund resonerar. Varför vill man inte ge barn- och ungdomar en meningsfull fritid? Är det bättre att de driver omkring sysslolösa på stan? Och varför förstår man inte värdet av t ex Lundaspelen?

Och nu kommer situationen alltså att bli ännu värre.

Och i detta läge så vill man alltså bli Europas kulturhuvudstad. Hål i huvudet!

Diverse

Har på omvägar hört att det är rena sjukstugan i H43. Bland de skadade märks bland annat att Zoran har ont i ryggen och Axnér i hälsenan. Är det något fel i försäsongsträningen? Kan det vara så att åldern börjar ta ut sin rätt för Zoran och Axnér?

Men skadeläget verkar ju inte mycket bättre i Lugi. Kändes lite tamt att ställa in träningsmatchen mot H43. 

Jag har ju tippat Ystad IF i topp i år (såväl som i tidigare år), men det går inte så särskilt bra i träningsmatcherna. Ska man missa i år igen? I så fall börjar de kännas lite som MFF.

Och efter närmare eftertanke så har jag nog tippat RIK och Skövde lite väl högt i går. Jag får nog komma med ett nytt förslag inom kort.  

Kul att avbytarbanken kommer att lägga fram sitt tips om två veckor. Jag väntar med spänning. 


 

Anställda domare?

HEH skriver idag att den kommande rättegången mellan Mattias Jansson och Christian Sandblom å ena sidan och Handbollsförbundet å andra sidan kan innebära än större konsekvenser än att förbundet tvingas betala ut ett skadestånd.

Det handlar om domare kan anses vara anställda/arbetstagare eller ej? Och då i förlängningen innebära förändringar både ekonomiskt och arbetsrättsligt för klubbarna.

Jag vet inte. Det känns som ett lite panikartat utspel. Jag har svårt att tänka mig att konsekvenserna skulle bli de som HEH nämner. Arvode är en fungerande anställningsform som känns mycket vedertagen. Och förbundet stäms ju för  uteblivna arvodesersättningar och inte för utebliven lön. Har svårt att tänka mig att uteblivna ersättningar kan tolkas som om att man missat lön och därmed varit anställd som arbetstagare.

Hemma från Grekland

Och så kom jag hem från Grekland och upptäcker att det inte blev någon träningsmatch mot Lugi och H43. Skadeläget var för ansträngt. Båda lagen har helt klart smala trupper. Och det kommer att hindra dessa lag från att komma bland topp 8.

HK Malmö har sprattlat rätt bra i träningsmatcherna. Kommer de att bli bästa nykomling? Inte omöjligt nu när man ersatt Carlén med en tränare som har kompetens.

Och avbytarbänken har ännu inte meddelat vilka lag som blir topp 4:a. Jag är fortfarande nyfiken på vilket lag jag missat.

Här kommer mitt första säsongstips. Jag kanske kommer att ändra mig, det kan ju hända saker under månaden fram till seriestarten:

1. Ystad IF
2. Sävehof
3. Alingsås
4. Guif
5. Hammarby
6. RIK
7. Skövde
8. Lindesberg
9. HK Malmö
10. Lugi
11. H43
12. IFK Kristianstad
13. Drott
14. O/V

Kommer Drott att åka ur? Ska en epok gå i graven?

Några sista reflektioner

Så Kent-Harry hamnar i Rhein-Neckar Löwen. Får tydligen en fri roll mellan tränare och sportchef. Känns som ett kap av RNL. Så mycket erfarenhet det finns att plocka ur Kent-Harry. Men kommer han någonsin att göra ett jobb i Sverige?

Och så lämnar Kaupo Palmar Ystad. Jag håller med Ystad att det var dags att pensionera honom. Han var otroligt stabbig och seg förra året. Men man kan läsa mellan raderna hur ansträngande det är för hans familj att konstant byta miljö. Det är verkligen inte lätt för alla de som har en relation med en handelsresande i handboll.

Och så kan man också notera vilket grepp Sävehof har över Lugi. Jag skulle gissa att Sävehof leder med 5-6 bollar innan matchen ens börjar.


Kommentarer

Signaturen Anonym undrar om jag glömt bort O/V och IFK Kristianstad när jag inte nämnde dem bland de fyra bästa. Nej, jag har inte glömt bort dem. Framförallt är jag glad att IFK är tillbaks. Jag ser fram emot att åka dit och känna publiktrycket. Men jag tror inte att någon av nykomlingarna slår sig in bland de fyra bästa.

Min bloggarvän Avbytarbänken menar att jag missat ett lag som kommer att slå sig in i toppen. Det kan jag mycket väl ha gjort. Jag tror att serien bli jämn och det brukar alltid bli något lag som sticker upp. Av de fyra lagen jag nämnde är jag mest säker på Ystad IF. Alingsås borde också vara i toppen om man nu inte blir alltför skadedrabbat eller slitet av spelet i Europa. Men Guif och Sävehof känns kanske inte lika starka. Det ska bli kul att läsa vem Avbytarbänken menar ska slå sig in i toppen.


Vem blir bäst i stan

Har inte hunnit iväg till Grekland än, men det blir snart. Så jag missar träningsmatchen mellan Lugi och H43 på fredag. Det svider lite att jag inte kan bevittna den första värdemätaren på vem som är bäst i stan. Förra året så tvålade H43 till de flesta före seriestart innan de tvärdog efter hemmamötet med Alingsås. Så man ska aldrig dra för stora växlar på försäsongen. Men lite nyfiken är jag på att se om H43 har tagit ett steg tillbaka mot toppen och om Lugis rätt unga lag fortsätter att utv ecklas. 

Men hur kommer det att gå för lagen under säsongen? Jag kan tänka mig att de hamnar i närheten av varandra. Och det lär bli någonstans kring plats 6-10. Har svårt att se något av lagen som ett topplag.                        

Nu börjar det så smått

Äntligen börjar handbollssäsongen rulla på så smått. Träningsmatcherna är i full gång och det är inte många veckor kvar tills allt sparkar igång på riktigt. Jag är så jäkla sugen.

Jag tror att även årets elitserie på herrsidan blir jämn. Det är väl ingen skräll att tippa GUIF, Alingsås, Sävehof och Ystad IF i topp. Har svårt att tänka mig att någon annan kan slå sig in i denna kvartett. Damernas lär som vanligt vara mer ojämn.

Även denna blogg kommer att köra igång om ett tag. Först ska jag dock värma upp mig i Grekland en vecka, men sen ska jag försöka blogga dagligen.

Sällan skådad storhet

Sitter här och är fortfarande rörd efter att bevittnat Stefan Lövgrens sista avskedsmatch i helgen. Jag ryser fortfarande när jag tänker på hur ett fullsatt Sparkassen-Arena skanderar "Stefan Lövgren". Helt otroligt. Tänk att arenan är fullsatt, att biljetterna såldes slut i ett nafs, att det säljs speciella Stefan Lövgrens T-shirts mm, att världsstjärnor från flera länder ställer upp och spelar, att matchen sändes på Eurosport och ehftv.com så kan man ana storheten. Det kommer att bli mycket tomt efter honom.  

En sista reflektion. Det var kul att se Genzel i Kiels tröja. Både han och Mattias Andersson visade som vanligt sin höga klass.

Ett långt uppehåll

Hej alla!

Mitt uppehåll i skrivandet blev längre än förväntat och jag undrar om jag därmed har tappat alla läsare. Så det kanske vara, men det kunde inte hjälpas. Det fanns inte så mycket att skriva om. Men nu börjar det hända saker.

Vi kan notera att norrska landslaget mitt 6: a Frank Löke riskerar avstängning i 6 månader. Han har varit klantig nog att både skriva på för Skjern och Zagreb. Man kan ju undra hur han har resonerat. Blir det en avstängning så riskerar han alltså att missa EM.

Mattias Jansson och Christian Sandblom stämmer handbollsförbundet för brott mot lagen om anställningsskydd. De tar i rätt rejält och stämmer förbundet på 1 450 000 resp 1 180 000. Jag är rädd för att vi kommer att få se en hel del stämningar och kritik mot förbundet framöver. De verkar inte riktigt hänga med i utvecklingen.

Vår allas bloggargud Tomas Axnér har också vaknat till liv. Han kritiserar Åhus beachhandboll och jämför tävlingarna med Kiviks marknad. Han har inte fel. Charmen har försvunnit och ersatts med kommers. Kul att han berättar att det blå laget från Lund har upptaktsläger med hårdförläggning. Ont om pengar fortfarande alltså.

Det tyska domarparet Lehme och Ulrich har blivit avstängda i fem år. Rätt åt dem! För min del så kan de försvinna helt från handbollsvärlden. Men tyska förbundet verkar vilja överklaga. Så hur det hela slutar vet vi alltså inte.

Och så kan vi gratulera landslagets juniorkillar som kom hem med en bronsmedalj från VM. Ungdomsverksamheten är fortsatt stark i Sverige.  

RSS 2.0