Bottennapp

Tänk så olika handbollsmatcher kan vara!. Lugi lekte med Drott i förra och igår så förlorade de vinröda. I förrgår så såg jag en rolig match mellan Guif och Sävehof och igår så tvingades jag genomlida ett riktigt bottennapp. Det var riktigt pinsamt inför alla utländska gäster. Jag och många andra med mig gick hem riktigt småförbannade. Mer ska man kunna begära av ett lag som spelade SM-final förra året.
 
Jag blir inte klok på Lugi. Laget är så otroligt ojämnt. Men det är kanske inte så konstigt. Om man som lag inte har någon som kan styra upp spelet, varken en taktiskt driven tränare eller en bra mittnia, så blir resultaten också därefter: en ren berg- och dalbana. Men det kan inte vara hela förklaringen. Det är en sak att det inte finns någon struktur i spelet. Men laget tappar ju också från och till all initiativkraft. Man tappar totalt all fart och vilja. Hur kunde man bli så störda av en punkt på Roganovic? Fanns det verkligen inget motmedel? Jag börjar tro att allt inte står rätt till i laget.
 
Jag börjar bli orolig. Eftersom serien är jämn så är Lugi bara en vinst från att ligga tvåa i serien, men lagen under ifrån börjar närma sig. Några förluster till och man åker ner i tabellen. Den slutspelsplats som jag var rätt så säker på kan vara hotad. Det är inte långt ner till de understa strecken.
 
Vi får hur det går efter det långa speluppehållet.
 
Roligast igår var att se Oscar Jensen åter spela i Lugi. Han fick spela i andra halvlek och det var minsann inte hans fel att laget förlorade. 
 
Måste ändå nämna domarparet. Igår så hyllade jag Wetterwik och Kurtagic. Igår så dömde ett annat av de par som sags vara ett av de bästa i landet: Kliko och Johansson. Men de ligger långt ifrån det första paret i kvalitet. Det som stör mig mest är Klikos totala okänsla för spelet, att han blåser av spelet alldeles för ofta. Det är gynnar knappast det förfördelade laget att få frikast för småttigheter när man lyckats komma fri med motståndarens målvakt. Och jag måste ändå, även om jag har vinröda ögon, undra vad paret har emot Lugi? Eller är det så att man vill stötta Drott? Har fortfarande inte glömt hur paret dömde bort Lugi i semifinal fyra för två år sedan mot Drott och igår så gick de flesta frikasten till motståndarna. Och det röda kortet till Milosevic och den avgörande utvisningen på Roganovic i slutet var hårt dömda.
 
Nu laddar vi för VM! Alltid kul med mästerskapen även om de kommer alldeles för tätt i handboll. Men det lär inte bli en blågul fest. Det blir antagligen en förlust i redan första matchen mot Island. 

Smäll på fingrarna

Klagade senast som vanligt på Lugi och nog lyckades herrarna täppa till truten på mig. Vilken överkörning Drott åkte på under första halvlek! Kul! Och jag tror att Lugi även vinner returen ikväll. Det är egentligen rätt otroligt att Lugi hänger med i toppen med tanke på spelet, men man lär ligga tvåa efter kvällens match. I en serie där alla slår alla (utom Kristianstad som slår alla andra) så kan man tillhöra de fyra bästa lagen utan att spela bra. Och vem vet hur det kan gå i ett slutspel om spelet helt plötsligt skulle börja fungera. Men i ärlighetens namn så tror jag faktiskt fortfarande inte att det blir någon final för herrarna i år. Och inte heller för Lugis damer.
 
Och jag trodde senaste inte heller att damlandslaget skulle kunna hämta hem bronsmedaljerna, men ack så fel jag hade. Nu lyckades man mycket välförtjänt bli trea. Och det är garanterat inte sista gången man kommer att ta medalj i mästerskapen. Jag tror att damerna kommer att tillhöra världstoppen ett bra tag framöver.
 
Såg Guif för en gångs skull förlora hemma igår mot Sävehof. Axnér tyckte att det var en briljant match men det var väl att ta i. Men det var en rolig match att se. Handboll är som bäst när det är jämnt och när lagen verkligen kämpar. Domarparet utmärkte sig genom att blåsa stürmerfoul i Guifs sista anfall. Ett tufft och modigt beslut. Det var helt klart att Sävehof spelaren var först i läget, men nog stod han med en del av fotbladen inne i målområdet alltid. Men jag gillar domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik. De är bäst i Sverige, men det innebär inte att de är felfria. Det var några mycket märkliga domslut igår. Men det som är bra med paret är att de troligen är de mest objektiva i Sverige. De vågar stå emot publiktryck och de har inte ett behov av att visa sin makt. Här har många andra domare en del att lära. 
 
Från matchen noterade jag också att den fullständigt värdelösa kommentatorn Daniel Kristiansson (förstår inte att Axnér står ut) i ett kort ögonblick av självkritik utbrast att handboll är så svårt att förstå. Detta apropå att domarna tog ner armen för passivt spel efter det att Guif träffat målramen. Jo, vi tittare har länge insett att han inte förstår något som helst om handboll.
 
Var rätt tveksam till Östlunds uttagning i VM-truppen. Men igår visade han varför han platsade i laget. Han är riktigt bra.
 
Idag har Lundaspelen i handboll börjat. Det är så jäkla kul att se alla ungdomarna på plan och ute på stan. Det händer inte så mycket i Lund men detta är en av de få höjdpunkterna under året. Och all heder till Lugi som år efter år lyckas med ett fantastiskt arrangemang. Alla ledare och föräldrar som ställer upp är skälet till min kärlek till Lugi och orsaken till varför jag är så stolt över att vara vinröd. Det kan man kanske inte tro när man läser allt mitt sedvanliga gnäll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Söndagshandboll

Först något om Lugis match mot Alingsås. Jag kan tyvärr kontatera att det är en hel del som pekar neråt för Lugi. Dam- och herrlagen går sämre än förväntat och publiken sviker. Jag studerade två av dem som bär ansvaret för situationen, ordföranden och sportchefen, och de såg riktigt bekymrade ut. Hoppas de inte nöjer sig med att vara oroliga utan att de också agerar.
 
Måste också ta upp det är riktigt oroväckande att herrlaget då och då totalt viker ner sig. Var tog all kämpaglöd vägen mot Alingsås? Förlusten blev onödigt stor. Men kanske hade det kunnat bli jämnare om inte Fredrik Larsson fult hade skjutit sönder Espen Christen och om domarna hade varit lite mer objektiva och inte gynnat Alingsås matchen igenom.
 
Alingsås är på uppgång och det är ett tungt lag att möta. Men det stör mig att man år efter år spelar fult i överkant. Det är något som domarna bör ha ögonen på. Jag har inte glömt slaget på Ernstsson i förra årets SM-final. Undrar vilka övergrepp man kommer att göra i årets SM-final mot Kristianstad. För det lär ju bli de två lagen i final.
 
Lugi får försöka få revansch idag borta mot Drott. Det kan bli svårt nog för de vinröda.
 
Damerna missade finalen Det var ju synd att man inte vågade vinna utan fegade alldeles för mycket. Och det gäller även lagledningen som fortsatte att envisas med att välja Fogelström istället för Hagman och Tortstensson istället för Ahlm eller Roberts. Är det inte dags att en gång för alla att välja kvalitet i anfallsspelet framför försvarsspelet? Nu tror jag visserligen att Sverige ändå kommer att ligga kvar i toppen några år framåt men det gäller att laget blir bättre på kanterna och i mål, för att inte tala om vänsternio, för att det ska kunna bli en guldmedalj. Det är dags att pensionera Torstensson i anfallet. Ska hon överhuvudtaget spela i landslaget så får det i så fall bli som renodlad försvarsspelare.
 
Skriver detta samtidigt som bronsmatchen går. Och kan konstatera att lagledningen återigen gör samma märkliga prioritering. Varför börjar man igen med Torstensson och Fogelström???? Det lär bli en tuff resa om medaljerna ska hamna i Sverige.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Semifinal

Det gick ju vägen för damerna igår. Men efter första halvlek mellan Holland och Frankrike så var jag fortsatt orolig. Fransyskorna var otroligt oengagerade och ändå så låg det en OS-kvalplats i potten. Men Frankrike skärpte som tur är till sig i andra halvlek.
 
Och min magkänsla är att det kanske trots allt var bra att Sverige förlorade mot Montenegro igår. Jag tror att Norge går att slå och att det kanske till och med hade varit svårare att slå Spanien. Jag tycker inte att Norge har varit så oroande bra i EM. Man är definitivt inte lika bra i år som i tidigare mästerskap. Chansen finns definitivt att slå Norge men det krävs antagligen ett bättre målvaktsspel än vad målvakterna hittills presterat.
 
Och i finalen så kan tjejerna få revansch mot Montenegro för jag tror att Spanien förlorar sin semifinal.
 
Jäkligt kul med en framgång för svensk damhandboll. Med tanke på resultaten på ungdomssidan senaste åren så var den ju väntad, men den har dröjt lite längre än vad jag hade trott. En förklaring är att förbundet tidigare valt en linje med alldeles för försvarsfokuserade tränare. Det var först när man hade modet att ta in in en tränare från Danmark med nya idéer och med en vilja till anfallsspel som det lyfte. Till skillnad från 2010 så tror jag att det här laget kommer att ligga i toppen länge till. Skulle jag få önska en sak så är det ett bättre målvaktspar. Johanna Bundsen tror jag kan ta ett steg till men jag är tveksam till Filippa Idéhn. Jag tror inte hon kommer att bli så mycket bättre. Finns det inte några långa målvaktstalanger i Sverige på damsidan som kan ta steget in i landslaget?
 
Jag ser verkligen fram emot landslagets två matcher i helgen. En medalj bör det bli.
 
Och TV4 hänger med och lovar visa fler dammatcher framöver. Bra gjort av TV4. Men så länge Daniel Kristiansson är kvar som kommentator så tar man ändå inte handbollen på fullt allvar. Det är naturligtvis så att han får kommentera handboll eftersom han inte klarar av att kommentera någon idrott överhuvudtaget och då tänker väl ledningen att han gör minst skada i handbollssändningarna. Men det är otroligt nonchalant mot oss tittare. Tänk att han ändå kommenterat handboll i några år nu och ändå inte lyckats lära sig en enda regel! Det är imponerande korkat! 
 
Lika mycket ser jag inte fram emot herrlandslaget i VM. Truppen ser verligen oroväckande tunn ut. Vänster nio är ett skämt. Det kommer att gå åt skogen i VM. Det blir förlust redan i första matchen mot Island. Någon som vågar hålla emot?
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 

EM

Den goda känslan jag hade för damlandslaget före EM satt i länge under turneringen. Ja, den sitter väl fortfarande i men den hade en svacka under andra halvleken mot Montenegro. Efter första halvlek så trodde jag att semifinalplatsen var inom räckhåll men det var ju attans vad det tog emot i andra halvlek. Men lite mer kyla i avsluten så hade det ändå blivit en vinst. Lite synd att laget sköt högt på den montenegrinska målvakten eftersom hon nästan alltid satte sig ner. Men faktiskt. Det är ju starkt att spela jämnt med de europeiska mästarna. Men så surt att semifinalen förlorades pga ett domslut från domarna. Frikastet till Sverige blev en ren bestraffning. Skit att domarna inte kunde vara kyligare. Men vad domaren på linjen sysslade med kan man fundera på. Hur kunde han ge tecken att Ågren hade genat i målområdet, vilket hon absolut inte gjorde, och ändå ge Sverige ett frikast.
 
Och jag skriver detta strax innan matchen mellan Holland och Frankrike. Och jag litar inte på fransyskorna. Jag skulle inte bli förvånad om man lägger sig och förlorar med de 10 bollar som Holland behöver. Vi får se om de kommer att skämma ut sig. Fair play är inte riktigt deras grej.
 
Hemma så marcherar Kristianstad på. Stark vändning mot Alingsås borta i veckan. Imponerande. Trots inledande två förluster så kommer man att vinna serien stort. Men är det inte en ovanligt märklig elitserie i övrigt. Alla andra lag verkar slå varandra. Snacka om jämn serie! Det går inte att spekulera i vilka som kommer att gå till slutspel och vilka som kommer att missa. Vet inte om det är ett svaghetstecken eller om det är så att vi har fått fler bra lag i serien.
 
Man kan också konstatera att det sliter att spela i Champions League. Alingsås hade legat högre upp i tabellen annars. Men i morgon så tror jag ändå att man orkar med två poäng mot borta mot Lugi.
 
Till sist. Axnér är guds gåva till tv-sporten. Det har aldrig funnits en bättre expertkommentator i Sverige! Jag skulle vilja ge honom en kram nästa gång jag ser honom på stan. Men jag tror inte att det hade uppskattats.
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Upp och ner

 

Det är riktigt dystert att H43 har gått i konkurs. Det är mörkt för H43, för handbollen i Lund och i Sverige. Det är inte värdigt när en klubb går i konkurs och det är verkligen tråkigt för tränare och spelare. Konstigt nog valde H43 att inte i förväg ha en dialog med förbundet vilket är helt obegripligt. Men det är inte första gången de blå klantar till det. Jag är ju ofta kritisk mot Lugi men jämfört med H43 är Lugi mycket mer proffsigt skött. 

Ett tag gick det rykten om att en finansiär skulle rädda H43 men så verkar inte bli fallet. Några gånger for har klubben rest sig på nio. Men inte så denna gång. Nu kämpar man för att rädda ungdomsverksamheten. Hoppas verkligen att man lyckas för Lugi behöver konkurrens. Det tjänar handbollen i Lund på. Herrspelarna lär väl nu spridas för vindarna. Enligt tidningarna så är Zanotti intresserad av att ta over några till Norge. 

Lund borde sluta kalla sig för en handbollstad. Det är inte precis något store intresse i staden. Det är ju mindre än 2 % av kommunens invånare som går på matcher. Och det är tufft för klubbarna att få in sponsorintäkter. För att inte tala om att locka åskådare till läktarna. Än en gång så framgår det att arenan förutom en hel del småmissar är byggd I helt fel skala. Antingen borde den varit större så att man kunde få fler arrangemang eller mindre så att den hade haft rätt skala för en elitserie. Men så ofta I Lund blev det en halvmesyr.   

Betydligt roligare är då dam-EM. Jag hade en god känsla efter träningsmatcherna mot Brasilien. Och den kvarstår efter matchen mot Kroatien. Verkligen starkt att vinna borta mot värdnationen. Det hade inte ett svenskt damlandslag klarat av för några år sen. Tror aldrig att landslaget varit bättre och har aldrig haft så många bra spelare på så många positioner. Svagast är det på kanterna och i mål. Men på niometer är man riktigt, riktigt bra. 

Nu tror jag ändå att det blir jämnt både mot Holland och Tyskland men jag tror på gruppseger. Holland var annars också en positiv överraskning mot Tyskland. Vilket tempo mot de stabbiga tyskorna. Märkligt att Tyskland har så svårt att utveckla sin handboll och spela modernt. Handbollen behöver bli bredare så det skulle verkligen vara roligt om Holland skulle nå framgångar i EM. Det tråkiga med handboll på tv är att man tvingas lyssna på Daniel Kristiansson som måste vara Sveriges mest okunniga och ointelligenta kommentator. Grodorna och plattityderna kommer på löpande band. Då är det roligare att lyssna på surgubben Per Johansson som både är knastertorr och otroligt handbollskunnig. Och det slitsamma gamla radarparet Hellgren/Perlskog håller fortfarande. Jag tycker att de är klart bäst på att kommentera handboll men konkurrensen är ju inte direkt mördande.

 
 
 
 
 

Harlem Globetrotters

Såg Sävehof besegra RIK i veckan i en riktigt dålig match. Inte trodde jag då att jag i samma vecka skulle få se en ännu sämre match men det var precis vad jag fick uppleva i gårdagens derbyt mellan H43 och Lugi. Vilken usel match det blev mellan två riktigt dåliga lag. Det var riktigt pinsamt. Men det blev i alla fall två nya poäng till de vinröda och man hänger kvar i toppen trots att framförallt anfallsspelet fortfarande inte fungerar. Vinsten idag kan Lugi till största del tacka målvakten Espen Christensen för.
 
En sak som verkligen förvånar mig är att antagligen de flesta ser att Lugis spel framåt inte fungerar, i alla fall börjar det låta så på läktarna. Och ändå fortsätter Lugis sportchef Emme Adebo envist att hävda att anfallspelet stundtals är lysande. I programbladet jämförde han det till och med Harlem Globetrotters. Han menade att Lugis anfallspar Tingsvall och Roganovic bjuder på en show i klass med dessa basketartister. Jag tappar hakan. Har Emme Adebo totalt tappat omdömet eller är han blind? Det är fullständigt obegripligt och faktiskt riktigt löjeväckande. Tingsvall har varit blek hela säsongen och förutom att Roganovic gjort några matchavgörande insatser i slutet på några matcher så är han inte lika bra som han varit. Men jag tror att texten i programbladet handlar om att Lugi försöker intala sig själv och alla andra att man har fattat rätt beslut trots att mycket pekar på att man är inne på fel spar med Basti. Den här stoltheten och bristande självkritiken är säkert en förklaring till varför Lugi enbart lyckats ta ett enda SM-guld under alla åren, damer och herrar inräknat.
 
Nu är jag rädd att man är på väg att slänga bort tre säsonger. Basti kommer inte att lyckas ta laget till semifinal i år. Och sen får han en säsong till på sig som också kommer att gå åt skogen, Och sen byter Lugi tränare som behöver minst ett år på sig för att bygga upp något nytt, om man nu lyckas göra rätt val av tränare, vilket man inte kan vara särskilt säker på.
 
Så jäkla roligt derby var det som sagt inte. Dålig match, dåliga domare som lyckades hala fram det röda kortet två ganger!! och tyst och glest på läktarna.
 
Var var alla H43:fansen? Eller det finns kanske inte några längre? 
 
Någon som saknar Jernemyr i Lugi förresten? Vilken lysande värvning det var.
 
204 sålda 50/50-lotter när det kommit över 1800 åskådare är dåligt. Vill minnas att Kristianstad ligger närmare en lott per besökare. Men det är ju inte mycket ordning på försäljningen. Vissa matcher ser man inte en enda försäljare.
 
Beutleraffären i förra veckan var ju märklig. Förstår att IFK vill statuera exempel. Det har spekulerats en hel del om varför Beutler behöver pengar. Det har bl a talats om spelskulder. För egen del undrar jag om det har något att göra med skojaren som blåste flera Hamburgspelare på pengar för något år sedan. Har för mig att Hans Lindeberg blev av med i runda slängar 7 miljoner. Undrar vem IFK tar in nu som ersättare,  Fredrik Ohlander? I vilket fall som helst så kommer IFK att tappa i slagstyrka men är antagligen tillräckligt bra ändå för att gå till SM-final. Lite märkligt också att det var en iransk! klubb som pungade ut med pengarna. Finns det verkligen så mycket pengar i iransk handboll?
 
Nu börjar snart dam-EM. Det ska verkligen bli intressant att se det svenska landslaget. Jag tror man kan gå långt även om man har hamnat i en rätt svår grupp. Matcherna mot Brasilien blir intressanta värdemätare.
 
Såg förresten danska BSV i helgen. Det var kul att se tre svenskar på plan. Anders Hallberg, Rickard Lönn och Linus Persson. Av den trion gjorde nog Linus bäst ifrån sig. Han har haft en bra säsong hittills. Rickard Lönn har BSV hämtat från Lemgo eftersom laget är hårt skadedrabbat. När han väl fick spela i lördags så gjorde han några snygga mål. Anders Hallberg får ofta speltid men han har varit lite väl blek i de matcher jag sett. Framförallt är det påfallande hur ofta han blir avblåst för sturmerfoul. Det verkar som om man har en hårdare bedömningsnivå i dansk handboll.
 
Men det är otroligt vad jag saknar Hallberg. Med honom kvar i Lugi hade det garanterat gått bättre för laget.

RSS 2.0