Tillbaka

Om någon har tvivlat om jag eller den här bloggen fortfarande lever, så måste jag härmed dementera detta tvivel. Jag passade på att ta några dagars time-out, eftersom det inte händer så mycket på handbollsfronten just nu, men nu börjar mitt handbolls-intresse så sakta vakna till liv igen.

Idag gick Anton Månssons flyttlass till Melsungen. Jag önkar honom lycka till i denna tyska håla. H43 har som bekant värvat en ersättare på Axnérs position. Det var ju nödvändigt. Antagligen har man värvat tillräckligt för att behålla sin elitserieplats. Lugi lär inte heller åka ur, men jag är fortfarande tveksam till om truppen räcker till för ett lyckat slutspel.

I herrarnas VM-kval kan jag konstatera att Ryssland missade kvalet. Undrar när ryssarna kommer tillbaks i toppen. VM-arrangörerna kan andas ut nu när Danmark fick en VM-plats. I Danmark har tuppkammen vuxit, Wilbek säger nu att Danmark kan komma att bli världens bästa lag inom två till fyra år. Man ska bara bli lite bättre i försvarsspelet. Från Danmark kan också rapporteras att Kolding har gjort klart med Lars Christiansen och Lars Krogh Jeppesen samt den serbiska mitt 6:an från Portland San Antonio, Radko Nikolic. Det börjar kännas som om nästa säsong kommer att bli en fight mellan Kolding, AaB, AG Köpenhamn och BSV.

Axnér tog upp Ystad och Kristianstad i sitt senaste inlägg. Han skriver att Ystad och Kristianstad har lättare att få sponsorpengar än klubbar i större städer och så är det säkert. Men det handlar inte enbart om det är större konkurrens om sponsorpengarna i större städer. Om man tittar mer noga på sponsormarknaden så är det inte antalet konkurrerande idrotter som är problemet, utan snarare förekomsten av ishockey och/eller fotboll. Man kan faktisk snacka om hockey-döden. I orter där ishockeyn är stark är det mycket svårt för andra idrotter att överleva. Och finns det dessutom något elitlag i fotboll i närheten blir det nästan helt omöjligt. Löneläget i dessa två sporter är sådant att de slukar det mesta av sponsorpengarna.

Men det är inte kört i kampen om sponsorpengarna. Handbollen har flyttat fram sina positioner med flera nya hallar och betydligt mer exponering i tv. Men det räcker inte att bara bygga nya hallar. Man måste också ha kompetensen att utnyttja de nya hallarnas möjligheter. I Lund har man ju inte riktigt lyckats fullt ut. Varken Lugi eller H43 har lyckats förbättra sina arrangemang. Det mesta är sig likt från Idrottshallen. Och jag är rädd att det också blir på samma sätt i de andra nya hallarna. Tyvärr känns den svenska handbollen fortfarande alldeles för amatörmässig och gammaldags.

Apropå nya hallar så verkar Alingsås äntligen ha en ersättare till "skolådan" på gång. Det är min själ på tiden.

Och så undrar jag som vanligt vad som är på gång i Lindesberg? Ska de verkligen inte värva någon ny spelare?

Och inte fick väl Sävehof så enkel lottning i Champions League precis. Det vore en sensation om man kan ta poäng från något annat lag i gruppen än kvallaget. 


Petra Skogsberg

Petra Skogsberg till Lugi. Jo, jag tackar ja. Äntligen förstärker Lugi på kanterna, utan tvekan Lugis sämsta lagdel. Nu börjar jag tro att nästa säsong kan bli riktigt rolig för de vinröda.

Smått och gott

Det lät ju alldeles för bra för att vara sant att Dalibor skulle gå till Lugi. Det finns ju betydligt mer pengar att hämta utomlands. Men jag är lite undrande ändå varför han väljer Minden, varför lockades inte Dalibor av spel i någon högre liga? Men fick han kanske inte något erbjudande från någon bättre klubb? Eller kan det vara så att Minden har fläskat på rejält när de värvade Dalibor? Nu är det väl ingen katastrof att spela i tyska andraligan, den håller antagligen samma klass som svenska elitserien.

Undrar fortfarande vad som händer i Lindesberg? Nu pratar man om att återgå till klubbens kärnvärden. Undrar vilka dessa är? Och på vilket sätt har man tidigare övergivit dessa kärnvärden? Kanske är ett av dessa värden att inte vara en elitserieklubb. Får man inga tillskott av spelare så har jag svårt att tänka mig att man håller sig kvar. Det här ska bli intressant att följa. De nya tränarna Arenvang och Mickael Martinsson kommer att få det tufft. Tycker fortfarande att den nedrustning som verkar pågå ligger helt fel i tiden nu när det kommer en ny hall. Men antagligen är pengarna slut i Lindesberg, så man har kanske inget annat val.

Lugi vann igår sin träningsmatch mot IFK Ystad. Det såg väl lite segt ut i första halvlek men i andra så gick Lugi lätt ifrån. Undrar hur länge IFK Ystads Jim Gottfridsson är kvar i Ystad-laget?

Bra för svensk handboll att Sävehof slapp kvala till Champions League, men det är för jäkla surt att svenska lag inte har råd med Europaspel. Får se om CL-deltagandet kommer att slita för mycket på Sävehofs trupp. Deltagande i Europa anstränger inte bara klubbarnas ekonomi, utan sliter även lagen. Vi har för smala spelartrupper i Sverige.

Kvala får däremot danska serievinnarna BSV göra. I en grupp bestående av Rhein-Neckar Löwen, Ademar Leon och Gorenje Velenje från Slovenien så går vinnaren in i Champions League och förlorarna går in i EHF-cupens tredje omgång.

Något om bröderna Toft Hansen. I den första VM-kvalmatchen för Danmark så spelade René Toft Hansen. I returen borta så ersätts han av sin lillebror Henrik Toft Hansen. Det är rätt fräckt med två bröder som båda spelar i landslaget och på samma position. Till vardags spelar de i olika klubbar, så man kan anta att det finns en del syskonrivalitet mellan bröderna.Danmark pustar ut

Det fanns ju en viss oro i Danmark inför VM-kvalmatchen mot Schweiz. Och nerverna satt antagligen i även i början av matchen för det tog en stund innan Danmark gick loss. Ett tag ledde Danmark med tio bollar men bjöd in Schweiz i slutet av matchen. Slutresultatet blev 32-27. VM-platsen är antagligen säkrad, har svårt att tänka mig att Schweiz kan vinna med tillräckligt många mål hemma. Bäst i Danmark var målvakten Niklas Landin och Mikkel Hansen. En debutant visade också framfötterna, Nikolaj Markussen från Nordsjælland. Honom lär vi få höra talas om fler gånger.

Ett Danmark i VM innebär också fler åskådare än om Schweiz tar sig dit. Så jag antar att arrangörerna håller tummarna för Danmark. Men det verkar annars som om Schweiz är på väg tillbaka mot toppen. För Danmark spelade bra i helgen och vinner ändå bara med fem bollar. 

Från Danmark kan annars rapporteras att det verkar bli Søren Rasmussen från AaB som kommer att ersätta Johan Sjöstrand om han går till Barcelona.


Lindesberg

Vad händer i Lindesberg? Spelare som lämnar och tränare som får gå. Är Lindesberg på väg ur elitserien? Tajmingen är i så fall usel, nu när en ny hall är på gång.


Stiltje

Axnér har inte skrivit i sin blogg denna vecka. Det är inte så lätt att skriva om handboll när det inte händer så mycket. Jag har mest skrivit om H43 senaste tiden, men det är ju knäpp tyst från Lugihåll. Hur går det nu med värvningen av Doder? Och går Lugi i andra värvningsplaner? Inte vet jag.

Från Danmark kan rapporteras att:

Danskarna är lite nervösa just nu. Herrarna ska ju spela VM-kval mot Schweiz på söndag. Något som man inte har behövt göra på många år. Senaste VM som man missade var 2001. Nu tror jag visserligen att man vinner, men det är ändå kul att se att de tidigare så självsäkra danskarna är lite oroliga. De testspelade mot Island för någon dag sedan och vann ena matchen och spelade oavgjort i den andra, så Danmark är fortfarande bra. På skadelistan finns just nu Anders Eggert och René Toft Hansen.

Team Esbjerg har nu gått ut och sagt att man värvat Skövdes Angelica Wallen.

Lars Krogh Jeppesen sägs vara på väg att byta från BSV till Kolding. Han är ju inte lika bra framåt som förr, men bakåt är han fortfarande en tillgång.

Hårt slag

Den mindre omtyckta handbollsladan Norrevångshallen i Eslöv brann ner natten till igår. Ett hårt slag för flera av Eslövs idrottsklubbar, däribland Eslövs handbollsdamer. Men det är inte enbart klubbarna som är drabbade, hela staden verkar vara i chock. Hur ska nu klubbarna komma igång igen? Förutom att de förlorat en massa material och handlingar, står de nu också utan tränings- och matchmöjligheter. Skulle gissa att Eslövs damer kommer att spela i Lund eller i Höör.

Visst är det eländigt att hallen brann ner. Och är den anlagd så är det nästan så att jag hoppas att den skyldige inte åker fast, för han/hon riskerar att bli lynchad.

Men visst kan det komma något gott från olyckan. Hallen var ju för omodern, sliten och passade dåligt för de verksamheter som bedrevs. Nu tvingas de tröga politikerna äntligen att vakna. Det har framförts önskemål om en ny hall i många, många år, men inget har hänt. Nu har man inget val än att bygga en ny hall, så på sikt var det trots allt bra att hallen brann ner.


Ännu en till de blå

Så värvade H43 trots allt en kantspelare som ersättare för Axnér. Fredrik Creutz från Hammarby som mest agerat inhoppare under säsongen. Men jag vill minnas att jag tyckt att han var rätt duktig de få gånger jag sett honom spela. Kanske kan han blomma ut i H43. Ett tag började det nästan kännas som att H43 inte skulle få igenom någon värvning alls, men så har det trillat in tre spelare inom en vecka. Inga stjärnor men säkert hyfsade spelare som kan utvecklas. Med tanke på ekonomin så känns det som vettiga värvningar, men frågan är om de räcker till för att fixa ett nytt kontrakt. Jag tror H43 behöver ytterligare någon ny spelare.

Nu har alltså H43 börjat agera men vad gör Lindesberg? Man tappar spelare men har man lyckats värva någon ny? Det bådar i så fall inte gott inför nästa säsong.


Vad hände där?

Jag har tydligen totalt missat att handbollsbloggarnas hack-kyckling domarbasen Kjell Eliasson lämnat sitt uppdrag. Tydligen så lämnade han sitt uppdrag veckan före SM-finalerna. Ett sådant beslut måste han ha fattat i ett tillstånd av upprördhet.

Jag kan inte låta bli att undra vad det var som fick honom att fatta detta hastiga beslut. Men jag skulle inte bli förvånad om händelsekedjan är i närheten av detta: Det var tydligt att Kjell under hela säsongen valde att fortsätta sin linje eller sitt sätt arbete trots all kritik, han valde alltså att utmana sina kritiker däribland Staffan Olsson, och antagligen gjorde han det i tron att han hade förbundet bakom sig. Men sen är det mycket troligt att han insåg att förlorat stödet och alltså förlorat fighten och att han då i en känsla av att vara sviken lämnade sina uppdrag.

Att han tydligen ångrade sig och ville komma tillbaka visar att beslutet inte var genomtänkt och antagligen fattades när han var ur balans.

Och det faktum att han inte togs tillbaka visar att han faktiskt hade förlorat stödet från förbundet.

Jag kan inte tycka synd om Kjell. Vi var flera som efterlyste mer ödmjukhet och smidighet från hans sida. Hade han bara lyssnat så hade han kanske varit kvar. Men av någon anledning så steg nog uppdraget honom åt huvudet.

Nu får vi se hur ersättaren Björn Ericsson kommer att sköta uppdraget. En sak är säker, det lär inte bli på samma sätt som Kjell.

Nytt till de blå

Har ju kommit med några antydningar i bloggen om att det var några mitt 6:or från norr på väg till H43. Och nu är det alltså offentligt att laget förstärker med Ola Anto från Lindesberg och Petter Strömberg från Djurgården. Petter känner jag inte till alls, men sägs tydligen vara en supertalang. Ola har jag däremot sett några gånger i Lindesbergs tröja och är väl bättre bakåt än framåt. Jag är ju inte så imponerad av Anton Månssons spel i år, så även om Ola Anto inte är lika tongivande som Payam Hatami i Lindesberg, så blir han nog en hyfsad ersättare.

Hade jag varit i H43: s ledning så hade jag väl också värvat en kantspelare och frågan är om man inte också behöver ett tillskott på målvaktssidan, nu när Linus Persson gjort sig impopulär hos de blå genom att byta till Lugi.

Men det känns ju lugnande att H43 trots allt värvar, ett tag verkade det som om inga nya spelare skulle dyka upp.


Bra lottning

Måste be damlandslaget om ursäkt. Glömde totalt bort att kommentera EM-lottningen i lördags. Sverige fick ju en riktigt bra lottning. Övriga lag i gruppen som kommer att spela i Norge är: Tyskland igen, Ukraina och Holland. Chansen är stor att gå vidare från gruppspelet med någon poäng. Men det trodde vi ju förstås i VM också. Hoppas nu verkligen att damerna tar chansen denna gång och gör sin bästa turnering någonsin. Utan tvekan har Sverige tillräckligt talangfulla spelare för att laget ska lyfta.

Både Danmark och Norge fick tuffare lottning. Danmark möter Rumänien, Spanien och Serbien. Norge möter Ungern, Slovenien och Frankrike.

Den sista gruppen består av Rýssland, Island, Kroatien och Montenegro. En grupp som antagligen är den svagaste.

Undrar hur det delade mästerskapet kommer att fungera. Det är väl första gången ett handbollsmästerskap delas mellan två länder.


Lagsport

Måste först konstatera att det inte alltid är lätt att förstå de kommentarer som skrivs.

Och nu något om lagsport. Kiel blev åter igen tyska mästare. Det är ingen slump. Hamburg och Rhein Neckar Löwen värvar stjärnor men vinner ändå inte. Lagsport är något speciellt. Det går inte att bara värva lysande individualister och tro att det ska ge resultat. Ett lag är starkare än summan av de enskilda individerna. Det är märkligt nog allt för vanligt att klubbar tappar omdömet och tror att det går att köpa sig till framgångar. Om jag för en stund ska bli allvarlig så är detta inte något som är begränsat till idrottsvärlden. Det är ju också modernt inom arbetslivet att fokusera på individer. Det är alldeles för många orgaisationer som prioriterar individuella prestationer istället för gruppers. Och det kostar mer än vad man tror.

Såg avgörande matchen mellan Kiel och Grosswallstadt. Några tankar från i lördags. Vad ska man säga om Mattias Andersson i mål? Han har alltid varit en duktig målvakt men som han har blommat upp på gamla dar. Och visst hade det varit kul att se Gentzel i eltiserien nästa år?`Gud vad bra Filip Jicha är, vem kan konkurrera med honom om positionen som bäst i världen? Har inte Joakim Larsson stannat i sin utveckling? Är det inte något som är fel på Omeyer? När började han egentligen med sitt psykopatbeteende? Och vad är det fel på Zeitz? Det är bara att titta på hans ögon så ser man att det är något som inte stämmer. Blicken är helt tom. Men han är verkligen otroligt underhållande på plan. Och visst har Ahlm blivit sämre i det offensiva spelet, men det finns fortfarande ingen annan svensk som är i närheten på linjen. Och tänk om vi hade någon spelare i Sverige med samma spänst som Narcisse. 

Kan det vara så att H43 värvat en linjespelare från Lindesberg? 

Nu börjar snart fotbolls-VM och vilken skillnad det är i mediabevakning jämfört med handbolls-VM. Synd att Sverige inte är med i Sydafrika, men det ska ändå bli roligt att se alla fotbollsmatcherna den närmsta tiden. Allt handlar trots allt inte om handboll.

 


Mer om H43

Jag har tydligen retat upp en blå supporter. Han menar att H43 har en bättre ekonomi än Lugi och att man gör rätt som satsar på juniorerna. Han menar att man ska satsa långsiktigt och inte vara kåt på en SM-titel.

Jo, det är rätt att Lugi också har problem ekonomiskt. Men till skillnad från hur H43 har agerat tidigare så har Lugi jobbat långsiktigt med att få rätsida med sin ekonomi. Man har hittills varit försiktiga när det gäller att dra på sig kostnader. Det missade slutspelet i år kom dock säkert som en negativ överraskning. Jag tror inte att Lugi kommer att riskera sin ekonomi om Dalibor skulle visa sig bli för dyr. Då avstår man säkert hellre.   

Jag hävdar fortfarande att H43 som tydligen trots allt gjorde ett plusresultat förra året (en bidragande orsak var säkert skadan på Milosevic, som gjorde att H43 slapp betala ut lön), har en ansträngd ekonomi. Valet att satsa på juniorer beror mer på hänsyn till ekonomin än en vilja att satsa långsiktigt.

Nu verkar det dock som att värvningar kan vara på gång. Enligt uppgift så tittar H43 norrut i sina värvningsförsök. Tydligen kan en spelare från Djurgården och en från Hammarby vara på gång. Man letar främst efter en M6: a naturligt nog.

Lite förvånad är jag att man drar på sig kostnader i form av administrativ personal. Man anställer Uffe Mohlin på heltid som press- och marknadschef. Mohlin har ju fungerat som sportchef tidigare, utan någon större succé (tänker bl a på de poängavdrag som drabbade H43 och som Mohlin var ansvarig för). Antagligen har personliga kontakter spelat en roll när han anställdes. Och dessutom anställer man en verksamhetschef på 60 %. Och detta bara ett halvt år efter att man inte hade råd med kanslipersonal. Om man nu har lyckats få in nya sponsorpengar så tycker jag nog ändå att man kunde hållt igen på administrationen och istället satsa på någon spelare. För blir det inga nyförvärv så tror jag att de blå får det svårt att hålla sig kvar. Och åker man ur så skulle det innebära ett stort ekonomiskt bakslag.

Till sist, ett stort grattis till H43/Lundagårds Ebba Engdahl som helt plötsligt ska spela UVM. Verkligen kul att hon får chansen, trots att hon aldrig tidigare spelat någon landskamp. Ebba är dotter till lagets duktige tränare Kent, som fört ungdomslaget hela vägen upp till elitserien. En stark prestation och en framgång som jag unnar Kent efter alla år som ungdomstränare. Det ska bli intressant att följa laget i elitserien. Det kommer säkert att gå bra. Jag tycker att man gjort kloka värvningar.


Rykten på stan

Kommer Dalibor att spela i Lugi nästa år? Det är frågan det snackas om i Lund. Det hade ju verkligen varit en kanonvärvning av de vinröda. Och det är antagligen inte helt omöjligt att ryktet blir sant, vi får se vad som sägs på dagens presskonferens. H43: s beslut att använda Glasmästarns pengar till att betala räkningar istället för att hyra in spelaren från Spanien i vintras verkar gynna Lugi. Nu får Lugi även de pengar som Glasmästarn hade vikt för H43 och då har man kanske råd med Dalibor.

En värvning av Dalibor gör det inte precis lättare för mig att säga att jag hade rätt när jag skrev att jag trodde det skulle gå dåligt för Lugi nästa år.

Undrar dock varför Dalibor vill vända hem. Han skulle ju trots allt kunna tjäna mer utomlands.

Igår så värvade Lugi också H43: s målvakt Linus Persson. Känns väl lite så där, även om han är en stor talang. Jag hade hellre sett att Lugi värvat en mer rutinerad spelare. Målvakterna börjar kännas som Lugis svagaste lagdel.  

Värvningen visar också att H43 har stora ekonomiska problem. Det blir ingen fortsättning med den danske M6: an Christian Olesen, mannen som verkar lida av någon bokstavskombination. Så lägger man både Olesen och Persson till de tidigare spelarförlusterna, så börjar det kännas tungt för de blå eftersom man antagligen inte har råd att värva så mycket nytt. Jag har försökt undersöka läget och det verkar som om man kommer att satsa på sina egna juniorer. De är visserligen duktiga men steget till seniorer är stort. Jag tycker det börjar se mörkt ut inför nästa säsong. Frågan är om man kommer att kunna hålla sig kvar. Det har varit tal om en värvning av en svensk kantspelare från norska ligan, men den affären börjar kännas osäker.


Några dagar för sent

Några dagar för sent så kommer här några ord om handbollshelgen som var. Jag vågade mig på några gissningar före helgen och som vanligt träffade jag inte helt rätt.

Jag är fortfarande förvånad att Kolding inte blev danska mästare. Det blev en rysare som avgjordes först genom straffläggning. Larholm visade ännu en gång att han är tillbaka i gammal form men matchens stora gigant var Kristian Kjelling. Det blev en match mellan Koldingkollektivet och Kjelling. Och vinnare blev Kjelling.

Nu tappar AaB flera spelare men säger att de kommer att värva ersättare och detta trots stora ekonomiska problem. Vi får väl se vad de kommer att ha råd med.

Ett stort grattis till damlandslaget som riktigt välförtjänt kvalade in till EM. Lottningen sker på lördag och damerna är rankade i seedningsgrupp 3. Värsta möjliga lottning är väl att både få Norge och Danmark i samma grupp. Vi får hoppas att det istället blir Tyskland och Kroatien. Men oavsett vilken grupp det blir så får vi väl tyvärr räkna med att det blir svårt att gå vidare även denna gång.

Och så hade vi herrarnas Final four. Först några ord om Jernemyr. Är det inte dags för Ola/Staffan att skippa prestigen och ta med honom i VM-truppen. Platsar man i Barcelona så platsar man naturligtvis också i landslaget. Och Marcus Ahlm som lagkapten i CL-mästarna borde naturligtvis också vara med, även om jag tycker att han inte märks lika mycket som förr framåt. Fortsätt övertalningskampanjen!

Jag missade tyvärr semifinalen mellan Kiel och Ciudad Real. Det svider fortfarande. Jag trodde faktiskt inte att Kiel skulle kunna slå Ciudad, men "hemmaplan" betyder mycket. Men jag är glad att Kiel slog ut Ciudad. Det är inte bra för handbollsintresset om ett lag tillåts dominera för mycket.

Både Kiels semifinal och finalen fick samma händelseförlopp. Kiel låg under i pausen men sen spikar Omeyer igen målet i andra halvlek. Men han fick hjälp av både Lundström och Gentzel. Lundströms gjorde några snygga mål i sitt inhopp när Kiel kom ikapp och Genzels straffräddning i slutet kan ha varit avgörande. Härligt att Gentzel får avsluta sin proffstid med en CL-titel. Kul också att Kiel fick vinna ännu en titel efter alla missade finaler, men egentligen tyckte jag att Barcelona var bäst, så Kiels seger kändes inte helt rättvis. Vilket otroligt försvarsspel Barca hade! Snyggt att Barcelonas klubbdirektör var på plats. Det visar att Barca inte bara satsar på fotboll.

Och jag förstår inte varför Nöddesbo inte platsar i danska landslaget. Det måste finnas andra skäl än de handbollsmässiga.

Omeyer är en fantastisk målvakt, men så jäkla sportslig är han inte. Jag gillar inte hans sätt att psyka motståndarna genom att skrika motståndarna i ansiktet eller som i finalen konstant rusa fram till Barcas bänk och provocera. Kan tänka mig att Axnér inte håller med mig.

Barcelonas Garcia var ju lysande i helgen, men nog står han i målgården de flesta gånger när han avslutar, precis som Abalo brukar göra.

Frågan är dock om inte helgens snyggaste mål gjordes av Medvedi. Men de var märkbart tagna av allvaret och hade alldeles för många tekniska fel. Och har i ärlighetens namn varken tillräckligt bra trupp eller spel.

Undrar hur man gör nästa år. Man ska tydligen fortsätta med upplägget, men man kan ju inte alltid lägga finalspelet i Tyskland, även om det är ekonomiskt fördelaktigt. Någon gång måste lag från andra länder också få fördelen av hemmaplan.

 


RSS 2.0