Alfred Jönsson

Alfred Jönsson! Vilken kille! När Lugi såg ut som ett förlorare mot Malmö, ett lag utan ork och med hängande huvuden, så tar Alfred saken i egna händer och gör sex av de sju sista Lugimålen. Det var Alfred mot Malmö på slutet och Alfred vann. Imponerande! Vad månne bliva som man säger. Har för mig att det var någon förra året som tyckte att han har ett dåligt skott. Det är ju helt obegripligt. Det är inget fel på Alfreds skott. Men det som imponerar mest är energin och viljan. Han far omkring på plan som en Duracellkanin. Vi får se hur länge Lugi får behålla honom. Ska Lugi gå till slutspel så vill det till att Alfred fortsätter att storspela.
 
I handbollsligan så tycker jag att Skövde överraskat positivt hittills och Sävehof negativt. Ja, jag hade trott mer om OV också. Bakom Alingsås och Kristianstad så kommer det att bli jämnt. Det känns ovisst vilka som tar resterande två platser i topp-4 och vilka som går till slutspel.
 
Före Lugis match i torsdags så kvalspelade damlandslaget mot Makedonien. Det blev ju en enkel seger. Men jag tyckte inte att spelet var så övertygande. Men några frågetecken rätades ut. Det är nog bäst att ha Hagman som högernia eftersom det finns rätt bra högersexor att välja på. Däremot är jag inte lika säker på om Blomstrand platsar. Är inte heller så imponerad av Jamina Roberts. Linn Blom tycker jag har tagit ett steg framåt. Hon känns trygg både i anfall och försvar. Men bäst av alla är fortfarande Bella Gulldén. Vilken stjärna!
 
Nu möte damerna Färöarna i morgon. Det hör verkligen inte till vanligheterna.  
 
 

2-0

Två matcher mellan Kristianstad och Lugi i veckan och två vinster för Kristianstad. Som Lugifan är det bara att vänja sig. Kristianstads herrar dominerar i Sverige och det är väl bara en tidsfråga innan Kristianstads damer också gör det. Kristianstad är i särklass i Sverige, inte bara på planen utan också vid sidan av. 
 
Att Lugis herrar skulle få storstryk var väntat. Att det var jämnt i 20 minuter var däremot en överraskning. Slutresultatet visar mer korrekt hur stor skillnad det är mellan lagen. Lugi är inte bättre än så här. Genom att låta bli att värva en ersättare för Simon Jeppsson så har Lugis ledning medvetet valt att inte utmana topplagen i Sverige. Kanske ekonomiskt nödvändigt vad vet jag, men tråkigt för oss fans.
 
Lite mer överraskande var det att Lugis damer också skulle få stryk. Men det var inte helt oväntat. Jag tycker att vinsten var rättvis. Kristianstad missade fem rena frilägen under matchen och borde ha vunnit med fler mål.
 
Som ni vet har jag aldrig varit en förespråkare för Dragan Brljevic. Jag tror att hans bristande förmåga kommer att visa sig i år när Lugi har en lite svagare trupp. Han har de tidigare åren räddats av ett antal individuellt skickliga handbollsspelare. Men även om Lugi har en svagare trupp i år så har man en trupp som borde hamna bland topp fyra i Sverige, men som sagt det är jag inte övertygad om att man gör.
 
Damerna serie har annars börjat intressant. Det kan bli en jämn serie i år. Sävehof förlorade mot Heid som i sin tur förlorade mot Boden. H65 har börjat lite svagare än väntat men visar att deras mentala styrka är kvar i laget. Det är inte en slump att man vinner båda matcherna med ett mål. 
 
Apropå Boden, lagbilden med alla bruna ben var nästan absurd. 

En stjärna föddes

Såg Lugi möta Karlskrona i fredags i en underhållande match. Båda lagen höll ett högt tempo och det är något som jag uppskattar. Lugi vann ovanligt enkelt denna gång men det stod och vägde när unge Karl Wallinius fick chansen. Och vilket avtryck han gjorde.  Sju mål i matchen varav fem före paus och utsedd till matchens lirare. Det var nog tack vare hans insats som det blev en vinröd vinst. Kanske fick vi vara med när en stjärna föddes.
 
En annan ung spelare som kom in och gjorde avtryck var Carl Möllerström. Jag har tidigare skrivit att Lugi har tunt bemannat på nio meter men om dessa ungdomar vågar ta för sig fler gånger så ser det ju ljusare ut.
 
Alfred Jönsson har börjat trögt men även han kom igång under matchen. Han är otroligt viktig för Lugi så det vill till att han kommer i form.
 
Det har varit några förvånande resultat sista tiden. Tänk att Guif lyckades slå Sävehof! Det var också rätt överraskande att Hammarby som inlett blekt lyckades slå Ricoh borta. Det gjorde nog gott för Hammarbys självförtroende.
 
Ikväll blir det storstryk för Lugi not Kristianstad. Det är nästan så jag får ont i magen. Det kan gå hur illa som helst.
 
 

Dampremiär

SHE inleddes igår med tre matcher. Och det blev tre favoritsegrar.
 
Den jämnaste var mellan H65 och Lugi. Lugi hade chansen till revansch men tog den inte. Men jag är inte överraskad. Att Lugi legat i topp de senaste åren är knappast tränaren Brljevic förtjänst. Det beror snarare på att man haft en sällsynt stor tillströmning av talanger till klubben. Jag förstår inte hur Lugi kan vara nöjda med honom som tränare. Han har visserligen varit bra på att lära ut ett med svenska mått ovanligt offensivt försvar. Men han har klara brister i att skapa ett effektivt anfallsspel. År efter år så har man ett anfallsspel som bygger på individuella prestationer. Och så var det igår också. Hyfsat försvarsspel och ett anfallsspel som fungerade så länge Melissa Petrén lyckades göra mål. Men när hon mattades så gick H65 förbi. Och jag är dessutom väldigt tveksam till hans coachande under matcherna. Han verkar sakna förmåga att ändra Lugis spel under matcherna.
 
Med tanke på det spelarmaterial Lugi haft de senaste åren så borde man ha varit i fler finaler och även knipit något guld. Och det är jag helt övertygad om att Lugi hade gjort om man haft en annan tränare.
 
Ett annat tecken på Brljevic bristande förmåga är också det faktum att spelare som inte platsar i hans lag utvecklas när de går till andra klubbar. Många lyckas bli ordinarie i sina klubbar. Vissa till och med lyckas bli proffs. Vi kan ta Jessica Ryde som exempel. Men vilka har etablerade spelare har gått andra hållet och blivit bättre i Lugi? Och dessutom är det flera spelare som under Brljevic ledning helt slutat spela handboll alldeles för tidigt.
 
Min fråga är: hur länge kommer Brljevic att vara kvar i Lugi? Är det inte snart dags att prova en ny tränare med nya idéer? Det är minsann inte alltid lätt att förstå hur Lugi resonerar. Brljevic är ytterligare ett exempel. Hur kan Lugi medvetet vilja att aldrig ge sig chansen att vinna ett SM-guld?
 
I herrarnas serie vann Ystad överraskande borta mot Malmö. Jag trodde att Malmö skulle vinna men Anders Persson räddade flera straffar precis som när han knäckte Lugi i slutspelet förra året. 
 
OV gjorde en bra match mot Kristianstad men förlorade. Men det kommer också alla andra lag göra i serien. OV börjar med tuffa matcher. Nästa match är hemma mot Malmö och då blir det väl också en förlust. Hoppas dock inte att man börjar deppa ihop, för i matchen efter är dags att möta Aranäs. En av de där måstematcherna för OV.
 
 
 
 

Dampremiär

Och så är det dags för damerna att köra igång i morgon.
 
Förra året slutade ju med att H65 överraskande blev svenska mästare. Och i år ses de som favoriter. Verkligen kul att lag från en så pass liten ort kan göra ett sånt avtryck. Men jag vet inte om de vinner även denna säsong. Sävehof kommer fortfarande att vara ett topplag. Det känns ju troligt att det blir samma finalpar nästa vår som i våras. Och i nästa final slår H65 inte i underläge.
 
Mitt serietips:

1) Sävehof

2) H65

3) Skuru

4) Kristianstad

5) Lugi

6) Boden

7) Irsta

8) Skövde

9) Heid

10) Önnered

11) Eslöv

12) Skara

Tror Kristianstad och Boden överraskar. Lugi kommer att sakna Anna Lagerquist och kan därmed missa topp-4. Känns som om serien är ovanligt jämn och svårtippad i år.
 
En bra värdemätare på lagens styrka kommer redan i morgon när H65 tar emot Lugi i premiären.
 
Det har varit en del snack om spelarflykten från SHE men den herrarna har väl egentligen samma spelarflykt.
 
Men det är nog bara att tugga i sig att spelarna sticker utomlands. Man får bättre betalt, kan fokusera mer på handbollen och så får man vara med om att byta miljö och får chansen till lite andra erfarenheter. Sånt lär man sig mycket av. Och så lär det ju fortsätta så länge som handbollsintresset trots allt är så pass svagt som det är i Sverige. På sikt kanske Kristianstad har tillräckligt med ekonomiska muskler för att bygga upp ett damlag som håller hyfsat även internationellt. Om det nu finns ett genuint intresse i IFK för damhandboll. Det är jag inte så säker på. 

Premiären

Var och såg Lugi besegra OV på bortaplan. Lugi hade tur som vann. OV inledde tagna av allvaret. De spelade försiktigt och långsamt vilket gjorde att Lugi tidigt kunde ta en ledning. Men efterhand så släppte nerverna för OV och de kom närmare. Med en annan inledning och om man undvikit några onödiga missar så hade OV vunnit. Tror fortfarande att det kommer att gå bra för OV.
 
Och jag tror fortfarande att det kommer att gå tungt för Lugi. Försvaret är fortfarande bra men det är alldeles för tunt på nio meter. Det kommer inte att hålla under säsongen. Antagligen har Lugi ont om pengar annars går det inte att förstå varför man inte värvat en ersättare för Simon Jeppsson.
 
Det var kul att jämföra en match i Helsingborg med en i Lund. Det var om möjligt ännu tystare i Helsingborg. Varför är det så svårt för handbollspublik att heja? Men annars var det mycket som var bättre i Helsingborg. Arenan håller en helt annan klass än Lunds misslyckande till arena. Hur fasen tänkte man när man byggde arenan i Lund? Tänkte man överhuvudtaget? Matchprogrammet var bättre än Lugis. Arrangemanget var helt ok. Jag kände mig välkommen trots min vinröda tröja.
 
Läste att OV har elva anställda. Hur är det möjligt? Hur har man råd? Behövs alla? Vad har Lugi? Tre-fyra stycken eller vad?
 
Och Per Carlén avtackade några personer som jobbat med beachhandbollen i pausen. Det var väl inget lysande tal och jag kunde inte låta bli att fundera på hur långt man kan komma med enbart ett namn och gamla meriter. Har svårt att tänka mig att det han är den mest lämpade för uppdraget i OV.
 
Några resultat i helgen förvånade mig. RIK: s kross mot Hammarby och Skövdes vinst mot Guif. Det hade jag inte väntat mig.
 
Undrar förresten om Kristianstad kommer att förlora någon match i år?
 
Och denna vecka börjar SHE. Det ska också bli kul att följa.
 
 
 
 
 
 
 
 

Äntligen dags

Äntligen dags för handboll. Som jag har längtat!
 
Kristianstad har tjuvstartat i årets elitserie. Två väntade segrar mot två lag som kommer att tillhöra botten. Och ikväll är det dags för skånederby mellan nykomlingarna OV och Lugi. Det blir tufft för Lugi som jag tror kommer att förlora. Lugi är väl tippade sexa men jag tror man får vara glad om man går till slutspel.
 
Tabellen tror jag blir enligt följande:
IFK Kristinstad 
IK Sävehof 
Alingsås
HK Malmö 
Ystads IF
Redbergslids IK
Eskilstuna Guif
Lugi HF
–––
Hammarby IF
OV Helsingborg
–––
Ricoh HK
IFK Skövde
HIF Karlskrona
–––
HK Aranäs
 
Bakom Kristianstad så lär det bli jämnt. Alla kan säkert slå alla.
 
Damerna börjar i nästa vecka. Och där lär väl Sävehof och H65 vara i topp. Ska verkligen bli intressant att följa Boden under Per Johansson ledning. Ska de fortsätta sin resa uppåt? Kan de gå till slutspel? Jag är imponerad av Bodens snabba resa uppåt i seriesystemet och klubbens professionalism. Här har många andra mycket att lära. Och detta i en del av Sverige där handbollen lever ett tynande liv. Starkt gjort!
 
Nu kör vi!
 

RSS 2.0