Derbyt

Först något om arrangemanget. Bjöd Lugi på några nyheter? Hade man ansträngt sig för att göra det roligare att gå på handboll och kommit på något nytt? Svaret är det samma som de senaste åren, dvs nej. Något annat var väl inte att vänta. Samma inspring, samma speaker och samma trötta klack. Lugi visar som vanligt att man inte bryr sig särskilt mycket om att skapa en handbollsfest.
 
Men jag måste i ärlighetens namn tona ner min kritik mot Lugis speaker en aning. Att det inte går att höra vad han säger är inte enbart hans fel. Ljudanläggningen i Biblioteket är undermålig. Var och såg H43 mot Kristianstad och det gick inte heller då att uppfatta särskilt mycket av det speakern sa. Och de förinspelade intervjuerna med Axnér som visas före matchstart går inte heller att höra. Jag uppfattade två ord av det Axnér sa: "match" och "Knirr". Så det projektet kan man lägga ner. Det är fullständigt meningslöst att visa de här intervjuerna.
 
Nu till matchen. Lugi är inte i toppform och det är väl för tidigt att begära. Kombinationerna i anfallsspelet fungerar inte och det slarvas för mycket. Försvarsspelet läcker förvånansvärt mycket trots Jernemyr eller antagligen pga Jernemyr. Det tar naturligtvis tid att spela in en ny kugge i försvaret. Och Jernemyr själv behöver tid att ställa om sig till svensk domarstandard och till elitserien. Det var värst vad han diskuterade med domarna igår och skällde på sina medspelare. Sen är det en annan sak att de två utvisningar han drog på sig antagligen bara hade lett till frikast i Spanien. Det var inga större förseelser precis.
 
Men det är egentligen inte bra att domarna i elitserien håller en helt annan nivå än övriga Europa. Vi måste antagligen börja tillåta ett hårdare fysiskt spel. Med matchen mellan Hamburg och Kiel på näthinnan så är det bara att konstatera att det är en sån otrolig skillnad på fysisk nivå mellan tysk och svensk handboll att det nästan är löjligt. Det skulle underlätta för svenska lag att konkurrera utomlands om vi anpassade oss till en internationell nivå. Det går ju inte att begära att handbollsvärlden skulle anpassa sig till oss.
 
Att det blev vinst för Lugi kan man tacka Tingsvall och Christensen för. Hoppas Lugi kommer igång så att man inte måste förlita sig på individuella prestationer för att vinna för då lär det bli fler förluster i serien. Och måtte inte Christensen bli skadad! Det är oroväckande att det inte finns ett alternativ i målet.
 
Om Lugi hade räknat med att Simon Jepsson skulle blomma ut på vänster 9 så får man nog vänta ett tag till. Det räcker att som försvarare att peta till honom så kommer han helt av sig. Han behöver ett rätt stort antal kilon till och en större portion mod för att motivera varför Lugi inte värvat en spelare på positionen.
 
H43 är inte så dåliga trots två inledande förluster. Jag tycker att laget är bättre än förväntat. Roganovic är inte lika bra och explosiv som förr men håller ändå hög klass. Zaimovic var återigen riktigt duktig och målvakten Jacobsson spelade jämnt med Christensen. Men man har en tunn trupp och har mattats på slutet i de två inledande matcherna. Och blev Geissler skadad igår, det såg inte bra ut, får man det ännu tuffare framöver. Men jag har svårt att tänka mig att kommer att åka ur.
 
Publiksiffran 2598 var inte dålig alls. Och stämningen var god så länge det var jämnt i matchen. Bäst i Arenan var nästan "Kulan" som rev sönder sin tröja i sitt försök att skapa stämning. Det behövs fler sådana eldsjälar.
 
 
 
 
 

Hemvändare

Flera har ju spekulerat i hur storstjärnor som Källman och Jernemyr skulle kunna ställa om sig till elitserien och svenska domare. För Källman måste det ha blivit en chock igår när han fick rött kort. Han kan inte ha fått många om ens något tidigare i sin karriär.
 
Men elitserien har svenska domare och serien har också ett lag, Rimbo, som verkar ha satt i system att filma. Som underdogs tycker de väl att de har rätt att till alla knep för att få motståndarna ur balans, men det är inte snyggt.
 
Handbollen har ju tidigare stolt lyft fram att man till skillnad från fotboll inte håller på med filmningar. Men det håller på att urvattnas. Det blir allt vanligare. Jag blir mycket oroad för det hotar handbollen mer än vad det hotar fotbollen. Det är redan idag otroligt svårt för domarna att hänga med i handbollsmatcher och börjar det filmas så riskerar det att spåra ur totalt. Hoppas verkligen att klubbarna tar tag i problemet och ser till att spelarna slutar filma.

Det var som fasen

Vad har hänt med Malmö? Har Magnus Andersson något på gång. Vem hade trott att Malmö skulle vara obesegrade efter att ha mött Drott, Lugi och Ystad. Inte jag i all fall. Och det var nära två poäng till igår. Ystad kvitterade när det var 2 sekunder kvar. Malmö ledde med 2 bollar när det återstod runt 2 minuter, men det blev Ystad som gjorde de sista målen. Malmö fick smaka på sin egen medicin så att säga.
 
Det har ju varit en del snack om hur Ystad skulle kunna ersätta trion Palle Hansen, Jim Gottfridsson och Sebastian Seifert. Alla var väl inte säkra på om ersättarna Mikkel Ibsen och Mikkel Sjöberg skulle hålla samma klass. Ibsen spelade väl inte igår men Sjöberg kastade in 10 bollar så det verkar ju ha varit en bra värvning.
 
Kan konstatera att Malmös nyförvärv Adam Lönn åter levererade. Vad månde bliva?
 
Rimbo torskade även denna gång med uddamålet. Måste kännas jobbigt för nykomlingarna. Men det är nog läge att höja en varningsflagga för Rimbo. Ett sådant sammansvetsat familjeföretag kommer att göra livet surt för många lag i serien. Egentligen skulle man skriva en bok om laget så unika som de är.
 
Såg att Frändesjö tagit ut sitt första veckans lag i tv. Känns kanske lite tidigt när inte alla lag hunnit spela en match. Nåväl, att Malmö dominerar laget är ju helt på sin plats. Det är ju inte mycket att diskutera. Malmö är största överraskningen hittills.
 
Ikväll är det Lundaderby i biblioteket. Kan inte tänka mig annat än att Lugi vinner enkelt, men det hade ju varit roligare om det blev en fajt ända in till slutsignalen. Hoppas att det blir hyfsat med publik (över 2000) och att det blir en bra stämning. Ska bli intressant att se om Lugi infört några nyheter i arrangemanget eller om allt trillar på i samma gamla hjulspår. Gissa vad jag kommer att skriva om i nästa inlägg?
 
 
 
 
 
 
 
 

Överraskande

Malmö överraskade igen. Ännu en av förra årets semifinalister blev besegrade i går. Lugi fortsätter med att ha problem borta mot Malmö. Tror att Lugi bara vunnit en match borta mot Malmö de senaste fem åren. Men igår skulle man väl ha fixat en vinst. Ledning med tre bollar och eget anfall i slutet av matchen borde ha räckt till vinst. Men Malmö ville annat och gjorde de fyra sista målen. Det tyder på stark lagmoral.
 
Lugis förlust gav oss som kritiserat värvningen av Jernemyr vatten på våra kvarnar. Lugi hade behövt att förstärka framåt. När Anders Hallberg stoppas så får Lugi problem. Då hjälper det inte ens om Tingsvall har en bra dag. Det hade behövts ett hot även från vänster 9 eller ett komplement på mitt 9.
 
Men Lugi kommer tillbaka och lär vinna i veckans hemmaderby mot H43. Och Malmö kommer att dala i tabellen. Deras offensiva och slitsamma försvarsspel kommer inte att hålla hela säsongen. Truppen är inte tillräckligt bred. Men det är roligt med en bra start för Malmöklubben. Igår hade man dessutom en bra publiksiffra. Kanske kan handbollsintresset äntligen öka i Sveriges tredje största stad.
 
Var som bekant på väg att sluta att se handboll efter alla domarskandaler i slutspelet. Jag tänker främst på de uppseendeväckande missarna med tidtagningen när Sävehof slog ut Guif och Drott slog ut Lugi. När jag tänker på det sistnämnda blir jag fortfarande förbannad. Kan fortfarande inte förstå hur Peter den Store kunde sälja bort hela sitt förtroendekapital genom att vägra att inse sitt eget misstag. Och efter att ha sett tre elitseriematcher i helgen så får jag dåliga vibbar. Inte blir jag lugnad av att t ex se det röda kortet i matchen mellan Hammarby och Rimbo. Eller de fullständigt slumpmässiga bedömningarna av offensiva fel eller när det ska bli straff. Handbollen riskerar att ta död på sig själv genom att ha dåliga domare och funktionärer.
 
 

Premiär i biblioteket

Så trött jag blir ibland på staden Lund. Här har H43 hemmapremiär efter att ha återkommit till elitserien. Och man inleder med ett derby mot Kristianstad och så kommer det inte ens 1000 hemmafans. Vad tjänar det till att överhuvudtaget hålla på med handboll? Det är riktigt uselt. H43 hävdar att man är Skånes största klubb med en stor ungdomsverksamhet. Men var är publiken? Var håller alla föräldrar till ungdomsspelarna hus? Jag fattar ingenting.
 
Nu blev det ändå en handbollsfest eftersom det dök upp en bra bit mer än 1000 Kristianstad fans. Ena långsidan var helt orange. Imponerande. Och för en gångs skull blev det inte heller tyst i arenan. Det måste ha känts konstigt för H43 att spela på bortaplan i hemmaarenan.
 
En annan sak som stör mig är att man just nu håller på att bygga om entrén till arenan. Det är ju visserligen bra att man rättar till en av alla de saker som var felplanerade i arenan och flyttar biljettkassan från entrédörrarna till en bit längre in i entréhallen, så att det blir lättare att komma in i arenan när det är biljettköer. Men varför har man inte kommit längre med bygget när säsongen startar? Det ser inte särskilt välkomnande ut.
 
Hur var då matchen? Tyckte att H43 var bättre än vad jag hade förväntat mig. Tror inte att man riskerar att åka ut i år om man får ha spelarna friska. Roganovic är väl inte lika bra längre men håller fortfarande hög elitserienivå. Fahrudin Zaimovic gjorde en bra insats framåt. Och målvaktsmatchen vanns av H43 trots storstryk.
 
Men H43 var numret för litet mot IFK. Efter mitten av första halvlek så hade IFK full kontroll på matchen. Kristianstad verkar ha lyft försvarsspelet ett snäpp till efter att Daniel Lindgren kommit till laget. Och vilket skytte man har med Möller Madsen, Cederholm, Olsson och Gudmundsson. Det blir inte sämre av Lindskog och Pettersson på linjen eller Beutler och Lucao i målet. Kristianstad blir svåra att rubba i år. Kommer överhuvudtaget något lag slå IFK borta i Kristianstad? Det blir svårt med Sveriges största publiktryck och domarna på sin sida. Nog gynnade domarna IFK igår. Kände förresten först inte igen Canbro. Vilket skägg mannen har skaffat sig.
 
Matchen mellan Sävehof och Skövde blev precis den batalj jag hade förväntat. Antar att Skövde var mest besvikna på det oavgjorda resultatet.
 
Och nu laddar jag för Lugiherrarnas premiär borta mot Malmö. Lugis damer vann ju enkelt hemma mot Önnered i fredags. Lika enkelt blir det nog inte för herrarna, men på pappret så bör det bli en klar vinst. Allt annat skulle kännas som en överraskning.
 
 
 
 
 

Äntligen premiär

Så var äntligen handbollen igång igen. Herrarna körde som bekant igång med matchen Drott-Malmö. Och det blev ju roligt nog en överraskning direkt. Guldvinnarna från förra året fick stryk direkt hemma mot ett Malmö som varit rätt blekt i träningsmatcherna.  Verkar som om Malmö gjort en kanonvärvning i Adam Lönn. Han har varit bra i träningsmatcherna också. Ska bli spännande att följa honom under året. Man kan utgå från att han kommer att få en tuff uppvaktning framöver.
 
Hur kommer det att gå i elitserien? Det är ju roligt att det återkommit några profiler till elitserien. Skulle gissa att serien inte blir lika jämn som tidigare år. I år tror jag att topplagen drar ifrån och att vi får en tredelad tabell. Några lag hamnar ohjälpligt sist, några kommer att skvalpa i ingenmansland i mitten och så har vi några få topplag som gör upp om guldet.
 
Lugi och Kristianstad är favoriterna i år. I Lund tror man mycket på Lugi, men jag är inte lika övertygad. Jernemyr var ju en rolig värvning och har säkert genererat ett antal extra sålda säsongskort. Men i ärlighetens namn var det ju inte i försvaret Lugi behövde förstärka. Lugi har tyvärr en tendens att inte välja spelare utifrån de positioner man behöver höja nivån, utan blir lätt förblindad när det dyker upp en namnkunnig spelare. Jag hade hellre sett att man i år tog in en vänsternia och en målvakt. Man fick ju Joakim Svensson att lämna när man helt i onödan fick för sig att ta in Marcus Cleverly i våras. Skulle Espen Christensen bli skadad så får Lugi det tufft. Även om man säger att man kan ersätta med en ny målvakt från handbollsmarknaden. Niometer känns lite tunt trots allt. Joakim Ernstsson, också en tveksam värvning, var blek förra året och lyfte inte på niometerspositionen. Men förhoppningsvis så slår Simon Jeppson igenom i år som vänsternia. Han har i alla fall längden inne, men saknar fortfarande några kilo muskler.
 
Jag tror fortfarande att Kristianstad tar guldet. Det skulle bli tredje gången gillt i så fall.
 
Sävehof har en ung trupp i år och kommer högt upp i tabellen, men tar inte guld. Skövde ser intressanta ut med Kristian Svensson och bröderna Källman. De kommer att utmana i toppen.
 
Drott får det svårt i år. Europaspelet kommer att slita.
 
Tror på följande resultat i serien.
 
Kristianstad
Lugi
Skövde
Sävehof
Guif
Alingsås
Ystad
Drott
Malmö
RIK
H43
Hammarby
Önnered
Rimbo
 
Nu är vi som sagt igång. Äntligen! Nästa match blir högintressant. Sävehof tar emot Skövde och det kan bli en härlig fajt.
 
 

Biblioteket

Åkte till Hamburg i helgen för att se Hamburg möta Kiel. Och visst blev det en upplevelse. Härlig känsla att se över 11 000 på läktarna, otroligt tryck i hallen och fantastiska spelare. De märktes tidigt att Kiel var det bättre laget men ändå så lyckades Hamburg spela jämnt med Kiel tills det återstod en 10 minuter av matchen. Men sen ryckte Kiel loss och vann med sex bollar. Champion League-mästarna har alltså inlett med två raka förluster. Men så har man inte mindre än nio nya spelare i laget. Det tar naturligtvis tid att spela ihop ett nytt lag. Kiel var som vanligt en maskin som direkt straffade Hamburgs misstag. Mycket pekar på att kampen om mästerskapet kommer att stå mellan Kiel och Flensburg.
 
Hur gick det då för svenskarna?
 
I Kiel stod Sjöstrand i mål de första 45 minuterna och var lysande större delen av tiden. När han mattades en bit in i andra halvlek kom Palicka in och spikade igen sista 15 minuterna när Kiel ryckte ifrån. Ekberg fick spela de sista 2-3 minuterna när matchen var avgjord. Undrar hur mycket speltid han kommer att få under säsongen? Han kom in och sköt två straffar varav han missade en.
 
I Hamburg fick Nilsson spela framåt större delen av matchen och gjorde en bra insats och några mål. Men jag är fortfarande tveksam till om han håller internationellt.
 
Trots att Carlén avslutat sin karriär så presenterades han i laget före matchen. Det kändes märkligt.
 
Även om det var häftigt att ha sett en toppmatch i tyska ligan så blev jag inte enbart glad och lycklig. Kontrasten mellan denna match och de kommande matcherna i Lunds arena, Biblioteket, var för stor.Tanken på att jag snart skulle få uppleva bristen på stämning i Lunds arena och behöva reta upp mig på taffligt arrangemang drog ner glädjen.
 
Men kanske blir det roligare än förväntat att gå på match i Lund. Lugi har ett uppstartsmöte för klacken på torsdag. Det lovar gott!  Och vem vet kanske får vi en ny speaker. Och mycket pekar i alla fall på att det kommer att gå bra för Lugis båda elitlag.Det brukar ju påverka publiksiffran och stämningen.

En tanke

Är det inte jäkligt dåligt av Svenskhandboll att först idag publicera en artikel om Oscar Carlén? Man kan ju inte precis hävda att svensk handbolls fönster utåt är en pigg och alert sajt. Fattar inte riktigt vad man sysslar med. Gamla HEH var betydligt mer på hugget.

Blandat

Tråkigt att Oscar Carléns karriär tog slut så snabbt. Nästan innan han hann bli den stora internationella stjärnan som han hade alla förutsättningar att bli. Han skulle väl aldrig ha spelat den där semifinalen mot Frankrike i hemma-VM med ett ömmande knä. Tycker uppriktigt synd om honom.
 
Drott som inte var säkra på om de överhuvudtaget skulle spela internationell handboll har nu kvalat in i Champions League. Kul att det blir en svensk representant i år också. Men det innebär säkert också att Drott inte blir svenska mästare i år. De lär inte ha en trupp som tål den ökade belastningen som cup-spelet innebär.
 
Och det hade också varit roligt om Jonas Källman dyker upp i elitserien. Skövde ser ut att kunna få ihop ett topplag i år. De ekonomiska problemen för klubbarna utomlands börjar blir elitseriens vinst.
 
Fasen vad sugen jag börjar bli på elitseriestarterna. Efter SM-finalerna så kändes det som en oändligt lång tid till seriepremiärerna. Men nu är vi snart där igen.
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0