Snart match

Och så är det snart dags att gå ner till Lunds arena för att se Lugi möta RIK. Det lär inte bli en lika bra match som gårdagens danska tv-match. Men det ska bli intressant att se om Lugi fortsätter att vinna. Jag är inte så säker på det. Det kommer nog att bli jämnt idag.

Dansk toppmatch

Det finns stunder när jag hade önskat att jag var dansk. Som igår när toppmatchen spelades mellan AG Köpenhamn och Aalborg. När får vi se en lika bra match i den svenska elitserien? Och rätt överraskande så vann Aalborg. AG lär inte förlora många matcher hemma i år. Det var ju mycket svenskt på och vid sidan av plan. Det var ett riktigt prestigemöte på tränarsidan med Robert Hedin för Aalborg och Magnus Andersson för AG. Det var rätt kul att se skillnaden i utstrålning mellan ledarna. Robert är taggad och aktiv medan Magnus mest går omkring och ser sur ut. Och gladare blev han väl inte av förlusten. Men ett tag så trodde jag att AG ändå skulle vinna till sist. Man lyckades ta in Aalborgs fem målsledning, men Aalborg lyckades dra ifrån igen på slutet. Robert Hedin kan nog vara nöjd med sin start i laget. Efter en förlust i första matchen så har det nu blivit två raka vinster.

Bäst av de svenska spelarna var utan tvekan Niclas Ekberg. Han fick mycket beröm av de danska kommentatorerna. Och med all rätt. Han har mognat och fortsatt att utvecklas i den danska ligan. Sämst var utan tvekan Jonas Larholm. Han gjorde inte mycket rätt på plan och jag tappade räkningen på hur många bollar han slängde iväg under matchen. Men sån är ju Larholm. I sina bästa stunder är han närmast genial men i sina sämsta riktigt usel. Jan Lennartsson och Johan Jacobsson gjorde förresten också bra ifrån sig. Men Johan blev tyvärr ljumskskadad under matchen. Frågan är om han kan spela i Supercupen.

Det börjar bli glest på högernio i landslaget.
Supercup

Nästa helg är det dags för den årliga Supercupen. Sverige möter Danmark, Tyskland och Spanien. Synd att Kim Ekdahl du Rietz är skadad. Det hade varit kul att se om han har utvecklats som proffs utomlands. Ja, det är förstås också tråkigt med Carléns skada. Det måste ha varit mentalt jobbigt att bli skadad igen precis när han skulle komma tillbaka från den första skadan.

Danmark har tagit ut följande trupp till turneringen:

Målvakter:
Niklas Landin, BSV
Søren Rasmussen, Flensburg-Handewitt
Jannick Green, BSV

Kantspelare:
Lars Christiansen, KIF Kolding
Anders Eggert, Flensburg-Handewitt
Lasse Svan, Flensburg-Handewitt
Hans Lindberg; HSV Hamburg

Mitt 6:
Jesper Nøddesbo, FC Barcelona
Rene Toft Hansen, AG København
Michael Knudsen, Flensburg-Handewitt

9:or:
Kasper Nielsen, BSV
Lasse Boesen, KIF Kolding
Mikkel Hansen, AG København
Nikolaj Markussen, Atletico Madrid
Bo Spellerberg, KIF Kolding
Rasmus Lauge, BSV
Thomas Mogensen, Flensburg-Handewitt
Kasper Søndergaard, Skjern Håndbold
Mads Christiansen, Team Tvis Holstebro
Kasper Irming, KIF Kolding

Inga direkta överraskningar, men man kan notera att Nikolaj Markussen och Rasmus Lauge är med. Två spelare som jag tror kommer att bli riktiga stjärnor. Och en personlig favorit Kasper Irming är också tillbaka. När ska förresten Lars Christiansen sluta i landslaget? Danmark har verkligen ett nytt bra lag på gång.

Apropå spelare så värderar Kasi-Jesper i AG Köpenhamn Mikkel Hansen till 2 miljoner Euro. Det är mycket pengar, men man får alltså inte mer för en världsspelare i handboll. Det är ju ungefär vad en halvhyfsad svensk fotbollsspelare kostar om man byter till en holländsk fotbollsklubb. Det handlar verkligen om skilda världar.


På håret

Så vann Lugi mot Caperiotumba och därmed den fjärde vinsten och den tredje på raken. Men det blev ju oväntat jämnt på slutet. Uddamålsvinsten imponerar inte. Och Axnérs analys pekar mycket riktigt på att Lugi har problem framåt. Försvaret däremot är så pass bra att det bör räcka till en slutspelsplats i år. Men om man tänker på att Lugi fortfarande inte har mött Alingsås, Sävehof, Guif, RIK och Skövde så vill det till att spelet förbättras om man vill klättra ännu högre i tabellen.

Vad har förresten hänt med Drott? Man inledde ju lysande men har nu fyra raka förluster. Och är nu passerat av Lugi i tabellen. Zanotti hade rätt att ingen reagerar om man förlorar flera matcher en bit in i serien, men om man börjar serien med lika många förluster så blir många väldigt kritiska (inklusive undertecknad). Det finns väl en stor risk att Drott åker på ännu en förlust på söndag mot Alingsås borta. Det samma gäller ju HK Malmö som möter Sävehof. Båda dessa matcher visas på svensk tv. Men man ska inte bli för glad över att man för en gångs skull visar två handbollsmatcher samma dag. För naturligtvis så går matcherna samtidigt, så då kan man undra hur bra sändningen blir. Vilken skillnad det ändå är på handbollsbevakning jämfört med dansk tv.


 

Väntat

Det gick ju som väntat igår. Synd att jag inte satsade någon krona på Oddset. H43 lyckades vinna borta. Som väntat så hade H43 inga problem med Hammarbys offensiva försvar, men jag hade inte väntat att man kunde vinna trots rött kort på Roganovic. Laget känns stabilare i år och jag fattar inte riktigt hur det har kunnat bli så. Men handboll är i mångt och mycket en riktig lagsport. Laget är ofta viktigare än de olika spelarna. Och H43 nästan strålar av självförtroende just nu. Här är HK Malmö raka motsatsen. Här har vi ett lag som saknar självförtroende och som verkar frustrerat. Laget är för bra för att ligga näst sist. Jag undrar när vändningen kommer. Förlusten igår mot Alingsås är däremot inget att skämmas för. Det kommer att vara många lag som förlorar på Alingsås hemmabana.   

Vilken smäll Aranäs åkte på mot Skövde! Vad hände? Kan tänka mig att Appelgren spikade igen i målet. Skövde är som väntat på väg uppåt i tabellen.

Drott hängde med Guif ett tag, men det höll inte hela vägen. Guif är svåra hemma.

Ystad fortsätter att ligga i topp. Skön seger mot RIK borta igår.

Och Sävehof fick kämpa mot Kristianstad. Bäst var tydligen publiken igår. Kristianstad hade med sig en hel del fans, så Kristianstad fick en rejäl stöttning. Finns det bättre fans i Sverige? Tror inte det.

 

Bakvatten

Vad är det med HK Malmö? Två segrar och fyra förluster hittills. Näst sist i tabellen är väl inte den starten man önskat. Och det är sämre än vad de flesta gissat på. Det är synd nu när man lyckats börja få upp publiksiffrorna. Tänk om man kunnat matcha det önskade intresset med bra resultat. Ikväll möter Malmö Alingsås och det kan mycket väl bli ytterligare en förlust, även om Alingsås helt plötsligt har börjat spela dåligt några matcher.  

Så här ser den kommande omgången ut:

  2011-10-26 9 19:00 Alingsås HK HK Malmö Nolhagahallen
  2011-10-26 9 19:00 Eskilstuna Guif Drott Halmstad Eskilstuna Sporthall
  2011-10-26 9 19:00 Hammarby H43 Lund Eriksdalshallen
  2011-10-26 9 19:00 IK Sävehof IFK Kristianstad Partillebohallen
  2011-10-26 9 19:00 IFK Skövde HK Aranäs Arena Skövde
  2011-10-26 9 19:16 Redbergslids IK Ystads IF Lisebergshallen
  2011-10-27 9 19:00 Caperiotumba Lugi HF Eriksdalshallen-Webb

Det lutar åt hemmavinster utom i matcherna mellan Hammarby-H43, RIK-Ystad och Caperiotumba-Lugi. Jag är rätt säker på att Lugi vinner. Sen tror jag att H43 har en bra chans mot Hammarby även om Hammarby är starka hemma. Roganovic är van vid offensivt försvar och kan komma att ösa in mål. Sen är frågan om Ystad är i topp tillfälligt eller om man verkligen är ett topplag i år. Men det bör räcka till vinst mot RIK.

Varför annonserar proffsiga Lugi om matchen mot Sävehof 27/11 och inte helgens match mot RIK? Har man blandat ihop lagen eller dagarna? Det är märkligt att Lugi var enda säsong går ut med fel annonser vid något tillfälle.

Och hur kul är det för RIK och Hammarby att ha en storsponsor som misstänks för att tvätta pengar åt maffian?


Helgen som varit

Visst är det skönt att vi nu har ett damlandslag som är ett stabilt topplag. Förr hade man varit nervös för en bortamatch mot Tjeckien, men nu vet man att landslaget kommer att vinna. Vilken utveckling! I och med vinsten i lördags mot Tjeckien så har man i princip kvalat in till EM redan efter två matcher. Vilket försvars- och målvaktsspel laget har haft under veckans kvalmatcher. Vi har bara sett inledningen på lagets framgångar. EM-silvret var bara början. Det kommer mera, sanna mina ord.

Och apropå det kommer mera. För någon vecka sedan såg jag en intervju med Lars Jörgensen i AG Köpenhamn. Han sa då att laget siktade på att komma till Final Four. Då tyckte jag att det var en härlig attityd, som fler lag borde ha, och jag gillade verkligen målsättningen. Efter gårdagens vinst mot Montpellier så känns målet i högsta grad möjligt att nå. AG rivstartade och ledde med 6-1 redan efter sju minuter. Det blev 21-12 i halvtid. Sen i andra halvlek kom Montpellier närmare när AG spelarna började åka ut på löpande band. Men närmare än att ligga under med ett mål kom aldrig fransmännen. Bästa spelare i AG var kantspelarna Ekberg som gjorde nio mål och Sigurdsson som gjorde tio.

Jag tycker det är fascinerande att följa AG som följer den uppgjorda planen. Man blir bättre och bättre och man får mer och mer publik. Och det som AG lyckats med skulle säkert någon klubb också kunna lyckas med i Sverige. Det är jag övertygad om. Men vi har en bit att vandra. Det kräver först och främst att det dyker upp en engagerad och driftig person med en del slantar i bagaget. Och för det andra en attitydförändring både i en klubb och i handboll-Sverige. AG har förstått vikten av att göra arrangemangen till en fest. Och då ingår bl a att spela hög musik när det egna laget går till anfall. Det finns det väl vissa i Sverige som skulle tycka vara osportsligt. Men det leder till ett bra tryck i hallen och är det bra tryck så upplevs det som en handbollsfest. Och då kommer publiken tillbaka.

Damlandslaget

Jag satte kaffet i halsen under början av gårdagens kvalmatch mellan Sverige och Slovenien. När Slovenien tog ledningen med 5-1 så började jag undra om Torstensson och Gulldén verkligen betydde så mycket? Var det en tillfällighet med framgången i EM? Men så började bitarna falla på plats igen när Per Johansson började byta spelare.

Grunden till vinsten fanns i försvarsspelet under ledning av Flognman och Wiberg. Det höll i det närmaste samma klass som i EM. Och Cecilia Grubbström fortsatte också spela lika bra som i EM. Till sist blev det en enkel resa trots den dåliga starten. Jag tror att de svenska damerna kommer att tillhöra världstoppen i många år framöver. Det bör kunna bli flera medaljer.

Det var förresten kul att se Johanna Ahlm åter spela i landslaget och hon gjorde inte bort sig. Andra som också var bra förutom Flognman och Wiberg i försvaret var Therese Isla Helgeson (vilken fighter), Angelica Wallén och Anna-Maria Johansson. Man kan äntligen tala om bredd i det svenska landslaget. Däremot har jag svårare för superbloggaren Annika Wiel Fredén. Kan hon något annat än att skjuta i det bortre hörnet? Jag tycker gott att talangen Nathalie Hagman borde få mer speltid. Där finns framtiden.

Bra gjort av Skövdeborna att komma till matchen. Publiksiffran 1.859 är imponerande. Och dessutom satt de inte bara tyst utan stöttade landslaget. Bra jobbat!

Och så måste jag säga att Axnér är en jäkligt bra expertkommentator. Han är till och med bättre än vad han var som bloggare. Och det säger faktiskt en hel del.

Nu väntar Tjeckien i morgon. De vann ju stort mot Österrike så det känns som en tidig gruppfinal. Vinst och Sverige ligger bra till för en plats i EM. 

Säker seger

Det blev en säker seger för Lugi ikväll, trots att Zanotti inte var på plats. Lugi dominerade från början till slut och hade inga problem att dyrka upp Hammarbys försvar, som ikväll var fullständigt vidöppet. Men även om det blev mycket mål så var det ingen höjdarmatch precis. Det var slarvigt, hafsigt och inte särskilt spännande.

Bäst i Lugi var som vanligt Anders Hallberg. Nyförvärvet Goran Garic fick lite speltid idag och passade på att göra fyra mål. Ett tag började jag undra om han var ännu en i raden av alla misslyckade Lugivärvningar, men han kan nog bli till nytta efter en del inskolning. Bäst i Hammarby var Jonathan Wenell. Om man undantar Hammarbyklacken. De utklassade som vanligt hemmapubliken. Det är helt otroligt att ett 20-tal Hammarbyfans kan höras mer än närmare tusen hemmafans.

Och hatobjektet Krister Andersson & Per-Ola Björk utmärkte sig som vanligt. Den sedvanliga utvisningen för protest kom redan efter 18 minuter. Men jag kom på en sak till som jag retar mig på när det gäller de här domarna. De dömer lite väl slarvigt. Det är precis som om de från och till under matcherna inte bryr sig om att döma, utan låter alldeles för mycket passera.

Och det blev som väntat rätt glest på läktarna. Jag förstår inte varför Lugi inte delar ut fler gratisbiljetter när man vet att det kommer att bli tomt på läktarna.

Lugi låter numera ungdomar underhålla före match och i pauserna. En riktigt bra idé. Jag har blivit anklagad för att vara tondöv, men jag tycker att de sjunger riktigt bra. Med tanke på alla kulturskolor i Lund så finns här en nästan en oändlig källa att ösa ur. Det lätt mossiga inspringsfilmen är nu utbytt mot en modernare men tyvärr också rätt oengagerande film. Lite synd att man har svårt att hitta rätt. En sak till. Jag antar att tanken var att lyfta fram både dam- och herrlaget, men varför visas då nästan uteslutande herrspelare?

Ett sista gnäll. Jag har ju några gånger klagat på det fullständigt meningslösa med att låta publiken messa in matchens lirare. Jag upptäckte idag att jag inte är ensam om att tycka detta. Läktaren bakom mig fullständigt sågade idén. De var till och med mer negativa än vad jag brukar vara. Så, är det inte snart dags att lägga ner tramset? 

Nu har i alla fall Lugi vunnit två matcher i rad. De poängen var välbehövliga och ger säkert lite arbetsro. 

Och Kristianstad ryckte upp sig och vann hemma mot Alingsås. Det är bra gjort. Men Alingsås verkar vara ur form just nu. För hur i hela friden kunde de förlora mot Hammarby? Och nu alltså ännu en förlust. Det känns som om tabellen kan bli ännu mer komprimerad. 

Sur igen?

Jag börjar undra om Oscar Jensen inte är lite lättstött. För någon dag sedan reagerade han på att Alingsås HKs assisterande tränare Andreas Stockenberg tyckte att Oscars blogg var färglös. Oscars reaktion var att tycka att Andreas Stockenberg plockar poäng på andras bekostnad och att han höll sig på en sandlådenivå. Det var väl att ta i. Vi pratar om samma Oscar som inte ville vara en läktarexpert som undertecknad. Och då ska man veta att  handbollsspelare eller tränare verkar tycka att det inte finns någon lägre varelse än en läktarexpert. Lite kritik får Oscar lära sig att tåla.

För min del så tycker jag att Oscar skriver både underhållande och intelligent. Det sistnämnda finns det ju inte något överflöd av i bloggvärlden (inkluderande denna blogg). Men jag tycker också att han kunde vara lite tuffare och framförallt lite mer elak. Bloggen känns lite väl politiskt korrekt eller oförarglig. Och även aningen akademisk i traditionell Lunda-anda. Men som sagt, jag läser honom gärna. 

Det är skönt att vara en hobby-bloggande läktarexpert. Jag behöver inte känna någon press från omgivningen.  


Tabellen

Just nu är herrlagen i fas i tabellen. Alla lag har spelat lika många matcher. Den situationen är inte så vanlig nu för tiden. 

Ur skånsk synvinkel kunde starten ha varit bättre. Tre av de fem sämst placerade lagen är skånska. Men tack vare Ystad så är det ändå skånskt i toppen. Men jag blir förvånad om Ystad lyckas ligga kvar där uppe.

Positiv början på året har Ystad, H43, Aranäs och väl även Hammarby haft. Men seriestarten måste ha varit en besvikelse för Lugi, Malmö, Kristianstad och Skövde. Av dessa lag så är jag säker på att Skövde är på gång uppåt i tabellen. Lugi borde också kunna klättra, i alla fall om Albin Tingsvall är frisk, men man ska veta att Lugi ännu inte mött de troliga topplagen Guif, Sävehof och Alingsås, så det kommer att bli tufft för Lugi. Jag börjar däremot bli osäker på Kristianstad och Malmö. Vad är det med Malmö? Något verkar inte stämma med lagets inställning. Varför kämpar de inte lika mycket i år? Varför känns de så håglösa? Är spelarna trötta på tränaren? Jag börjar bli rädd att det här året blir ett mellanår. Och ett Kristianstad som kanske har en bättre trupp i år verkar spela sämre. Det är dags för en uppryckning.

I kväll spelar både Lugi och Kristianstad, nya chanser att avancera i tabellen. Kristianstad lär få svårt mot Alingsås, men Alingsås har inlett ojämnt, så det finns trots allt en chans för skåningarna. Hammarby lyckades ju manövrera ut Alingsås senast. Och Lugi möter Hammarby, ännu ett lag som slåss med Lugi om en placering i mitten i tabellen. Det kan nog bli jämnt, men jag tror på vinröd vinst. Tyvärr, så lär det bli glest på läktarna i kväll, så Lugi lär inte få hjälp av publiken.  
   

Övertramp

Varför dömer inte domarna längre för övertramp? Det kan ju inte vara så svårt att titta på linjen. Det känns som om man missar flera sådana situationer i varje match.

Klasskillnad

Det blev hyfsat med publik idag på damhandbollsfesten i Lund. Det låg strax under 1000 i båda matcherna. I den första matchen så visade Eslöv att man fortfarande är starkare än H43. Man avgjorde matchen redan i första halvlek efter storspel av Maria Olsson i mål. I den andra matchen mellan Lugi och H65 så var det avgjort redan efter åtta minuter när H65 gjorde sitt första mål. Lugi var mer rutinerade, betydligt större, och hade spelare av en helt annan kvalitet än H65. Men det var väl ingen som hade trott att Lugi skulle få problem mot H65. Det var verkligen en klasskillnad, ungefär som när Sävehof mötte Barcelona i lördags.

Under matchen kunde jag inte låta bli att jämföra Harris och Brljevics coachande. Skillnaden var så tydlig. Där Harris tillför energi så dränerar Brjlevic istället laget. Där Harris berömmer spelarna så skäller Brljevic. Som ni vet så ger jag inte mycket för sådant ledarskap. Men jag blir inte klok på Lugi. Även om man inte hade några problem idag så kan man begära mer av så bra spelare. Anfallsspelet går verkligen på kryckor. De flesta mål känns som rena tillfälligheter. Jag undrar verkligen om man kommer att kunna utmana Sävehof om guldet. Men jag måste säga att jag njuter av att se Nathalie Hagman. Vilken lirare! Hon gör inte bara mål utan även ovanligt snygga sådana. Men hennes stora svaghet är att hon precis som många andra lirare inte gör mer än vad som behövs. Det går lite väl mycket på sparlåga och det funkar i elitserien men knappast i landslaget eller om hon blir proffs utomlands. Det är dags att bli mer professionell och satsa mer på matcherna. Sabina Jacobsen spelade idag till min stora förvåning. Av tidningsartiklarna att döma så verkade det som om hon inte skulle spela idag. Och apropå skador så var det riktigt tråkigt att se Anna Roxå, skada både kors- och ledband, under matchen idag. Det gjorde ont i mig att se hur ont hon hade när hon skadade sig. Och den skadan kommer verkligen olägligt för H65, man har inte precis ett överflöd av spelare vana vid elitserien. Det är förresten så otroligt tråkigt att så många damspelare får knäskador. Tänk om någon kunde komma på en universalmetod för att minimera den typen av skador. 

Jag hann även med att se BSV möta Berlin i Champions League. Jag blir rätt avundsjuk på danskarna. Inte nog med att de visade två handbollsmatchern på tv idag, de har damlag som tillhör de bästa i Europa och herrlag som utmanar de bästa. Tänk om något lag i Sverige också kunde spela jämnt med andra lag i Europa. I Berlin fick Stenbäcken en del speltid, men de minuterna kunde han ha förvaltat bättre. Det blev mest passningar i sidled. Självförtroendet verkade inte det bästa. Det är inte alltid så lätt att bli proffs.


Handbollsfest

Så här står det på Skånes handbollsförbunds hemsida:

Slaget Vid Lund - Damhandboll I Världsklass

Söndagen den 16 oktober står damhandbollen i fokus! Det blir en fullspäckad dag med tränarseminarium, sponsorträff, ungdomsmatcher och två rykande heta Skånederbyn. Svensk damhandboll är i världsklass och Skåne är starkt bidragande till det! Hela eventet går av stapeln i Färs & Frosta Sparbank Arena i Lund. Arenan är indelad i fyra hörn där respektive lags supportrar kan sitta tillsammans!

Vill bara säga att jag gillar idén. Bra jobbat! Och till skillnad från Slaget i Malmö så har man förstått värdet av att samla fansen i olika sektioner på läktarna. Hoppas många nappar på arrangemanget och går till Arenan trots höstsolen skiner idag. Jag kommer i alla fall att gå dit.

Härligt

Det känns onekligen rätt härligt i dag efter gårdagens derbyvinst. En förlust hade varit jobbig att ta som Lugifan.

Segern igår var fullt rättvis även om H43 ska ha en eloge för att de inte vek ner sig och pressade Lugi ända till slutminuten. Lugis taktik att gå ut och stöta på Zoran Roganovic och Daniel Lindqvist fungerade utmärkt större delen av matchen.Till matchens kung utropades Albin Tingsvall och han var tungan på vågen för Lugi. Utan honom hade antagligen inte Lugi vunnit och Lugi ska nog be en bön att han inte blir skadad någon mer gång under säsongen. Men i min bok är Anders Hallberg både bäst på plan och viktigast i Lugi. Vilken kämpe! Tänk om alla spelare hade samma hjärta! Och när han är bra är han riktigt bra. Tyvärr, så är han lite ojämn och gör ibland matcher när inte så mycket fungerar.  

På samma sätt som Albin är viktig för Lugi så står och faller H43 med Zoran Roganovic. Igår stannade han väl på tre mål och då vinner inte H43.

Matchen bjöd på en härlig publiksiffra och fullt godkänd stämning, även om Lugiklacken inte längre är vad den har varit. En riktig handbollsfest. Det finns små försök i rätt riktning från Lugis sida att skapa en handbollsfest. Igår dök Lugikatten upp och så var det sång och lite dans före matchen. Fortsätt så!

Men jag fattar fortfarande inte varför Lugi envisas med sin speaker. Det absoluta kravet på en speaker är att publiken kan uppfatta vad han/hon säger. Detta grundläggande måste klarar inte speakern av. Det blir bara en gnällig ljudmatta där man bara kan uppfatta enstaka ord. Det låter kanske som hård kritik, men om nu Lugi tycker synd om personen så låt honom då slippa vara speaker. 

Undrar förresten varför sportchefen Emme Adebo envisas med att säga att Lunds arena är en av norra Europas bästa handbollshallar? Det känns lite som falsk marknadsföring. Så jäkla fin är inte arenan. Den är onekligen Lunds bästa, men redan om man jämför med andra i Skåne så är man inte bäst. Om man sedan inkluderar fler delar av Sverige, norra Tyskland och Danmark så hamnar man en bra bit ner på listan. 

Och hur kunde Hammarby slå Alingsås med så klara siffror? Känns som ett mysterium.

  

Förvånande

Känns lite konstigt att se Ystad toppa herrarnas elitserie. Nu vet man ju inte hur länge det varar. Men kanske har Ystad denna gång träffat rätt när det gäller tränare.

Och tänk att Caperiotumba lyckades ta en poäng mot Guif igår. Vem kunde tro det?

Och vem kunde före seriestarten ana att Lugi skulle vara pressat att slå H43 i morgon för att inte halka ännu mer efter i serien? Pressen ligger på de vinröda och jag hoppas verkligen att man lyckas förvandla denna press till något positivt så att de blir jäkligt taggade i morgon.  

Det är dags för Lugi och fansen att mobilisera i morgon så att det blir ett bra tryck på läktarna. Jag är rädd för att det kan behövas.


Syrak

Så Oscar blev duktigt sur på Per-Ola Björk och Krister Andersson igår. Det är han garanterat inte ensam om. Det finns väl knappt någon match där varken tränare, spelare eller publik är uppretade. Detta domarpar saknar all förmåga att skapa ett bra stämning under matcherna. 

Oscar formulerar deras domargärning på ett lysande sätt: "Men det finns samtidigt de som vill stjäla showen, vill synas. De som intar en särskild von Oben attityd. En attityd som stinker här-är-det-jag-som-bestämmer,take it or leave it. En attityd som skapar en irritation. En attityd som framkallar en oppositionslust hos andra. En attityd som bryter ner relationen till spelarna. En attityd som inte någon tjänar på. Allra minst handbollen." Oscar nämner inte domarna vid namn, men det är ju självklart vilka som avses.

Precis så är det. Det är ett mysterium att Per-Ola och Krister får fortsätta att bete sig på det här sättet år efter år. Är det verkligen en sådan brist på domare i Sverige? Frågan är nu hur Per-Ola och Krister kommer att straffa Oscar? Det är en fråga som borde vara onödig att ställa, men domarnas ständiga uppförande på plan gör tyvärr att frågan känns berättigad.


Söndag

Jag valde att se AG Köpenhamn mot Pick Szeged istället för Sävehofs Champions League-match. Jag fick se ett AG som fullständigt körde över det ungerska laget. Det handlade verkligen om klasskillnad. Av intervjuerna efter matchen att döma så siktar inte AG bara på att gå vidare från gruppspelet, utan de pratar även om möjligheten att nå Final four. Som sagt jag gillar när man sätter mål. Och helt omöjligt är det nog inte när Olafur Stefansson är tillbaka. Niclas Ekberg var bra igår och fick beröm i tv, men låg i lä för Mikkel Hansen. Jag tror att AG är rätt lättade för vinsten. Under veckan sparkade man två av de tre tränarna och Magnus Andersson är nu kvar som ensam tränare. Dessutom tappade man en poäng i ligan mot Sønderjyske, ett lag som man normalt slår 10 gånger av 10.

Sävehof gjorde ännu en bra bortamatch. Synd bara att det inte blir till vinster. Och tänk att Montpellier slog Kiel borta. Starkt gjort. Kiel är inte längre vad det har varit.

Hemma vann Ystad borta över Malmö. Men det lär ha varit en jämn match. Och Per-Ola Björk och Krister Andersson gav, för vilken gång i ordningen, rött kort för protest. De fortsätter alltså att inte tåla någon som helst kritik under matcherna. Finns det något domarpar som har lägre toleransnivå? Tror inte det. Som domare är de små människor både bokstavligt och bildligt. Och kanske avgjorde de matchen genom domslutet. Apropå min "hyllning" av HK Malmö. Publiksiffran 1432 är inte dålig och visar att trenden håller i sig. Nu kanske en någon från Lund pekar på att Lugi hade samma siffror mot Malmö, men vi pratar om olika utgångslägen. Malmö brukar knappt få 1000 till sina matcher och det problemet har inte Lugi haft. Där Malmö har en positiv trend har Lugi en negativ.Att sätta mål

Martin Luther King höll ett berömt tal en gång på 60-talet. Han sa: "Jag har en dröm, att en vacker dag skall nationen resa sig och förstå... att alla människor är skapade lika... Jag har en dröm om att en dag skall mina fyra små barn leva i en nation där de inte skall bli bedömda av sin hudfärg, utan enligt innehåll av sin karaktär." Ett verkligen lysande exempel på att sätta mål.

Jag tror på vikten av att sätta mål. Det gör att det mentala får ännu större påverkan på det man sysslar med. Och även om man inte når sina mål så har man garanterat kommit längre än om man inte hade satt något. Och jag tycker att svenska handbollsklubbar i allmänhet är rätt dåliga på att sätta utmanande mål. Det är kanske något som inte riktigt ligger i vår kultur.

Därför är det intressant att följa HK Malmö som har ett av de mest uttalade målen av de svenska elitklubbarna. Här är deras vision 2013:

  • Vi vill gå till SM-final 2013, en SM-final som vi hoppas kommer att spelas i Malmö Arena.
  • Vi vill utveckla vår ekonomi till svensk handbolls stabilaste och mest välskötta.
  • Vi vill att vår nyligen uppstartade damverksamhet skall ha fått en positiv utveckling, och att laget är ”bäst i stan”.
  • Vi vill ha en bred ungdomsverksamhet med 20-25 lag i seriespel, och vi vill att lagen som spelar om ungdoms SM varje år avancerar till minst steg 4.
  • Vi vill att ungdomarna i vår verksamhet för funktionshindrad ungdom (BOUF) fortsätter att känna glädje och stimulans genom sin idrott.
  • Vi vill år 2013 vara en ansedd och respekterad föreningen inom svensk handboll, avseende såväl elit som ungdomsverksamhet, och vi vill också vara en förening som tar ett stort och betydelsefullt socialt ansvar.

Och även om jag inte tror att tiden räcker riktigt till, så har man hittills visat att man år efter år närmar sig målet. Förutom att laget placerar sig högre och högre så har man nu också lyckat öka publiksiffrorna i en stad som har väldigt svårflörtad publik. Det imponerar. Enligt Uffe Mohlin Fagerström som nu jobbar för klubben så har man infört en egen HK Malmö-meny hos Pölsemannen och köper man den så får man en biljett. Och åker man med Taxi Kurir så får man också en biljett. Deras 180 bilar har haft en dekal i bakrutan en hel månad inför premiären. Man har lyckats skriva stora sponsoravtal med Kvällsposten och SDS. Det innebär hel och halvsidor i KvP och tre olika format i SDS beroende på match. Man har snart också trailers i TV4 Öresund. Kraftig mailbearbetning av företag med ett mail om dagen 10 dagar innan premiären. Daglig statusuppdatering på Facebook. Bytt och uppdaterat hemsida. Genomfort streethandboll på olika ställen i Malmö med biljetter till de som testat. Och snart har man dessutom en egen Klubb-TV. På kort tid har man alltså genomfört ett antal nya grepp. Lundalagen känns i jämförelse väldigt trötta.

Ett annat lag som också har spänt bågen är mitt favoritdamlag Boden Handboll IF. En klubb som verkligen verkar sjuda av vilja och entusiasm. Innan ishockeyn utarmade andra sporter så var handbollen relativt stark i norr. Och nu har Boden Handboll bestämt sig för att återta en plats i eliten. Och jag hoppas man lyckas. Det är inte bra för handbollen att de starkaste fästen finns i väster och söder.  Man är onekligen på god väg att lyckas. Nu ligger laget i allsvenskan och jag tror inte att man gör bort sig där. Boden har inlett med förlust borta mot Hellton och en vinst hemma mot Rimbo. Elitserien verkar inte helt omöjlig att nå. Frågan är dock hur lång tid det tar.  


Tack

Skånskans nye bloggare Oscar Jensen författade sitt andra inlägg idag. Och jag måste säga att jag gillar hans infallsvinkel. Istället för att vara en gnällig, fördömande och föraktad läktarexpert som jag så filosoferar han mer kring olika företeelser runt handbollen. Resultatet blir verkligen trevligt och underhållande. Men ska Oscar få lika många läsare som Axnér så måste han bli elakare och mer provocerande. För det är det enklaste sättet att få fler läsare. Titta bara på Alex Schulman eller för den delen Axnér.

Och det var kul att han inte vill riskera att göra en sturmerfoul, för hur kul är det? Men jag måste tacka för länken till min egen blogg vilket innebar att jag genast fick dubbelt så många läsare.

Oscars beskrivning av bortamatcherna i Kristianstad som rena gladiatorspelen var på pricken. Det publiktrycket är det inte många som pallar. Det gjorde inte domarna i matchen mot Lugi igår. Publiken är kanske Kristianstads bästa spelare. Synd att Lundalagen så sällan får uppleva ett liknande stöd från läktarna.

Aranäs är ett märkligt lag. Snacka om att spela på inspiration. När det funkar så kan man slå vilket lag som helst. Och inte lär det vara några problem med inspiration när det är halländska derbyn. Så det var rätt väntat att Drott skulle förlora ikväll.

Jag fick en kommentar om att orsaken till att elitserien är jämn är för att lagen är för dåliga. Inget lag klarar av att spela bra en hel match eller flera matcher i rad. Så är det kanske. Man får i all fall vara beredd på att de flesta lagen kommer att varva vinster med förluster i år.


Bloggare

Så har HK Malmös målvakt debuterat som bloggare för Skånska Dagbladet. Det kan nog bli bra. Läs själva på: http://blogg.skanskan.se/handboll/ . Men det är verkligen en utmaning att försöka gå i Axnérs fotspår.


HEH

Fler än jag har tydligen reagerat på att HEH har blivit sämre. Så här skriver HEH själva på sajten:
Som många av er noterarat har vi de senaste månaderna tyvärr inte kunnat leverera handbollsnyheter på samma utmärkta sätt som tidigare säsonger. Tekniska problem, utebliven nyhetsuppdatering och "Handboll i media" är det som varit sämre än tidigare.
Svensk Elithandboll har organiserat om och som alltid med en ny organisation så tar det tid innan man hittar rätt. Vad som är positivt är, att vi är medvetna om och arbetar hårt för att hitta rätt i vår organisation så att vi inom en snar framtid kommer att vara den källa till handbollsnyheter på elitnivå som vi önskar vara.

För att hjälpa oss i denna process skulle vi vara mycket tacksamma om ni kan svara på den enkät "Vad tycker du" som nu ligger ute. Den tar inte många sekunder att fylla i och vi uppskattar om ni kan hjälpa oss att göra denna hemsida bättre.

Det är väl att ta i lite när man skriver "samma utmärkta sätt som tidigare", så jäkla lysande har man väl aldrig varit på att förmedla information, men man har varit bättre än vad man är nu.

Och det hade väl varit bra om man länkade till enkäten som upmmanas att fylla i. Jag hittar i alla fall inte den. 
Men det är ju bra att HEH verkar ha insett vikten av att ha en bra sajt som ett sätt att förmedla information och skapa intresse för handboll och elitserien.

Snyggt

Det var verkligen snyggt av mig att missa att det spelades tre matcher ikväll. Men det är ju lätt att glömma bort en så pass ospännande match som den mellan Guif och Hammarby. Det var självklart att Guif skulle vinna stort. Det är ett tag sedan Hammarby höll samma klass som Guif. Och det blev också mycket riktigt en vinst med 12 bollar.


Två matcher

Så Alingsås vann mot Sävehof i kväll. En match som HEH lite väl tidigt utropade till seriefinal. Fattar inte hur man kan kalla en match i sjätte omgången för seriefinal. Men jag är inte förvånad över resultatet. Har ju tippat Alingsås som vinnare i år. Tydligen spelade Alingsås lysande under första halvlek men sen var det omvänt i andra. Jag tror Alingsås blir farliga i år och kan mycket väl segla ifrån i toppen. Sävehof är inte lika bra som förra säsongen och Champions League-spelet kommer att slita på laget. Och även om Guif brukar förlora mot Sävehof så tror jag att även Guif kan komma att passera Sävehof i tabellen. 

Kvällens andra match förlorade Lugi återigen en match. Det är inte heller så förvånande. Vinsten mot Malmö berodde kanske mer på att Malmö var dåliga den dagen. Men jag har fortfarande svårt att se att Lugi kan riskera en nedflyttning. Laget borde vara för bra för det, men jag är lite bekymrad över avsaknaden av skytte från distans. Matchen idag hade ett snöpligt slut sett med vinröda ögon. Lugi fick sista anfallet och hade chansen att kvittera. Lugi fick tydligen frikast i slutsekunden (och hade kanske hoppats på straff), men domarna godkände inte målet som gjordes på frikastet och när frikastet gick om så hamnade skottet i blocket. Lite surt är det att Lugi redan förlorat fyra matcher utan att ha mött något av topplagen Sävehof, Guif och Alingsås. Det kan komma att kosta när serien närmar sig slutet.

Nu är det upp till bevis mot H43 i nästa match. En förlust även där och det börjar kännas tungt. Och frågan är hur många åskådare som Lugi tappar till derbyt nu när man inlett knackigt.

Grattis

Skövde tog inte sina första poäng mot Hammarby, utan fick vänta tills matchen mot Caperiotumba. Undrar om Skövde börjar vinna nu eller om de inledande förlusterna har satt sig i huvudet på spelarna.

Matchen mellan Sävehof och Guif kändes oviss i förväg men som vanligt så vann Sävehof. Det känns svårt för Guif att slå Partilleborna. Men det blev ju ändå märkligt jämnt på slutet. Jag är ju inte någon världsmästare på att formulera mig eller på att skriva bra svenska, men kan ändå tycka att refereratet på HEH från matchen var uselt skrivet. Fanns ingen bättre skribent att tillgå? Det drar ner värdet av HEH, som jag faktiskt tycker har blivit sämre. Det är färre artiklar och innehållet är magrare. Var har alla tidigare skribenter tagit vägen? Är det inte kul att skriva för HEH?

Mycket pekar på att herrarnas elitserie blir ännu jämnare i år. Tänk att alla lag redan efter fem omgångar har tappat poäng samt att inget lag står utan. 

Har jag förresten skrivit att Sävehof gjorde en riktigt bra match borta i fredags. Har man börjat få en vana av internationella matcher? Men det blir nog tufft mot Chambery Savoie i helgen.

Apropå internationella matcher så såg jag BSV spela jämnt med Atletico Madrid i söndags, förlust bara med tre bollar. Skillnaden mellan den danska ligan och andra blir allt mindre. Noterbart var att Jonas Källman som vanligt var bra i försvaret men missade alldeles för många frilägen mot den storspelande Niklas Landin. Synd att Jonas har svårt att vara säker i lägena. Även om Niklas Landin spelade bra så kändes det som om Arpad Sterbik var den som avgjorde matchen. Vilken otrolig målvakt han är som lugnt och stilla utraderar de flesta skyttarna. Men det som imponerade mest var publiksiffran 10.137!! åskådare. Man kan lugnt konstatera att det är skillnad på intresse i Danmark och Sverige.

Och AG Köpenhamn vann med 31-25 borta mot Partizan Belgrad. På söndag möter köpenhamnarna Pick Szeged hemma. Det är en match jag inte kommer att missa. 

Tänk att Malmö numera spelar i samma ärmlösa tröjor som AG Köpenhamn. Det räcker ju visserligen inte till att vinna alla matcher som det gör för AG, men är rätt coolt ändå.

Undrar förresten hur det går för Nantes nr 8 Kim Ekdahl du Rietz? Kommer han att utvecklas? Trivs han i en proffsomgivning? Man kan anta att han kommer att bli bättre som försvarsspelare. Nantes ligger 5: a i ligan efter en vinst, en oavgjord match och en förlust.

Jag hörde ett rykte om att Skånska Dagbladet tagit in HK Malmös målvakt Oscar Jensen som bloggare. Men än syns inget på deras sajt. Undrar hur mycket Skånskan saknar Axnér? Återstår att se om Oscar Jensen klarar av att bli lika lyckad som Axnér, men Oscar är i alla fall utbildad skribent, så Skånskan behöver kanske ingen som korrekturläser och rättar texten, som jag tror man var tvungen till när det gällde Axnér.


Blå vägen

Enligt Wikipedia så förklaras Blå vägen med: "Från Nesna vid Atlantkusten, korsar den Atlanten i Norge, via färja över Kvarken (Sverige/Finland) mellan Umeå och Vasa, till Petrozavodsk i Ryssland. På sträckan Mo i RanaUmeå är vägen identisk med E12. På sträckan Umeå–Holmsund går dock Blå vägen norr om Ume älv medan E12 går på södra sidan, tills de möts igen nära färjeläget."

Nu har vi också fått en blå väg i Lund. Gångbron till Arenan är numera H43-blå. Det svider verkligen i en vinröd själ.


En vinst

Så kom Lugi herrarnas första vinst. Härligt. Och dessutom var den fullständigt rättvis. Lugi var mycket bättre än HK Malmö.

Men i ärlighetens namn så berodde det kanske mest på att HK Malmö var dåliga. Malmö var definitivt inte på plats mentalt och var slöa, slarviga och otroligt gnälliga. Malmö verkar fortsätta som man gjorde förra året och varva vinster med förluster. Det kan man ju fundera på varför Malmö inte klarar av att vinna några matcher i rad.

I går så hann Malmö inte med när Lugi trampade gasen i botten. Malmös lite större och tyngre försvar var inte alls med i fötterna, framförallt under första halvlek. Lugi kunde mycket väl gått till halvtidsledning med en mycket större ledning, om Lugi inte hade missat så många lägen. I andra halvlek var det jämnare och Malmö lyckades då täppa till i försvaret. Och om Malmö inte hade fortsatt att slänga bort bollar så hade det mycket väl kunnat bli jämnt ända in i slutet och vem vet vad som hade hänt om Lugispelarna hade börjat bli nervösa.

Sämst i Malmö tyckte jag kantspelarna Skram och Varsamis var. Det är ett mysterium att Skram utsågs till bäste Malmöspelare. Framförallt bör Malmös ledning ta ett allvarligt snack med Varsamis.  Att bete sig som en diva när man spelar så uselt visar på en märklig självinsikt och en jäkla dålig attityd. Och varför skjuter Thynell så lite utifrån?

I Lugi var Albin Tingsvall och Anders Hallberg bra. Albin heter väl Tingsvall i efternamn och inte Tingvall som Lugis speaker kallade honom? Visserligen är Albin ny i laget men man bör väl ändå veta vad han heter. Bäst tyckte jag nog att den unge Jonatan Leijonberg var. Farlig framåt på linjen och vilken fighter i försvaret! Här har Lugi en talang att förvalta. Lika lång som bred och otroligt explosiv kommer han att hålla hög klass i linjespelet.

Jag är ju inte särskilt populär i de vinröda leden och inte blir jag väl mer populär när fortfarande tror att Lugi inte kommer att vara lika bra i år. Lugi saknar all skyttekraft utifrån och när man möter lag som är rörligare i försvaret än vad Malmö var så kommer man att få problem. Lugi kommer garanterat inte hamna bland de sex bästa i serien. 

Lite tråkigt att det inte kom fler än 1480 på ett derby en fredagskväll. Nyhetens behag med Arenan har släppt och man måste nog tyvärr konstatera att Lundaklubbarna nog missat chansen att sälja in den nya hallen. Men annars tyckte jag att det var kul att det hade hänt lite när det gäller arrangemanget. Tre tjejer dansade före avkast och en riktigt duktig sångare underhöll i halvtid. Bra idé att lyfta fram alla duktiga unga artister som finns i Lund. Fortsätt så och gärna ännu mer underhållning så kanske det kan locka fler åskådare till match. 

Och så saknar jag Lugiklacken. 

Till sist kan jag konstatera att Rickard Canbro inte hade sin bästa dag som domare. Jag brukar gilla honom men igår var det lite väl många missar. Och mest missgynnade det Malmö som blev bortdömda några gånger på slutet.
 


RSS 2.0