Lite ur ett lundaperspektiv

Lugi skriver glatt på hemsidan att Lugi är populärt bland tv-tittarna. Man skriver:

LUGI är ett populärt lag att visa på TV. Under det här året har inte LUGI varit i TV-sändning i inte mindre än ca 23 tim med totalt ca 38 miljoner TV-tittare 

TV-tiden har fördelats i stora drag enligt följande:  

LUGI Dam har visats nästa 17 tim med 17,7 miljoner TV-tittare varav . Av detta har ca 8 tim sänts från hemmaarenan Färs- och Frosta Sparbank Arena med ca 7,8 miljoner TV-tittare.  

LUGI Herr har visats i ca 6 tim och 15 min med ca 20, 4 miljoner TV-tittare. Sändningen från Lund har varit 3 tim som nått 12,5 miljoner (!!!) TV-tittare.  

LUGI är på herrsidan på en tredjeplats i antalet tittare trots att det finns många andra klubbar som haft betydligt mer sändningstid.

Det är SVT + TV4 som med ca 95 % dominerar sändningstiden.

Hur tänkte man här? Det är väldigt många tittare, så siffrorna är inte rättvisande. Det är ju naturligtvis inte 38 miljoner personer som sett Lugi i TV. Undrar hur man har räknat? Det hade varit mer rättvisande att tala om hur många som såg varje sändning, men det hade antagligen inte imponerat lika mycket. Men det är ju kul att det visas handboll i TV och att det finns tittare som vill se handboll.

H43 rivstartar i elitserien nästa år med fyra raka Skånederbyn. Kristianstad, Lugi, Ystad och Malmö i rask följd. Det blir tufft för de blå. Men det ska bli kul att följa H43 och Roganovic i elitserien. Jag gillar "Kos" som tränare och hans sätt att lära spelarna att spela ett offensivt försvar. Ska också bli intressant att se om Roganovic har börjat tappa i styrka, har åldern börjat ta ut sin rätt.

Undrar förresten när Svenskhandboll lägger upp info om de nya elitserieklubbarna på sajten? Man kan inte direkt beskylla Svenskhandboll för att vara snabba.

Skönt också för en skåning att SM-finalerna går i Malmö nästa år. Då slipper Kristianstad fansen att åka så långt.


Ingen ko på isen

Jag var ju nojig i onödan. Inte fanns det en ynka risk för att missa EM för herrarna. Ett taggat försvar med Karlsson/Jernemyr och en säker Sjöstrand i mål räckte för att enkelt slå Ukraina. Och sen var saken klar. Vinsten mot Holland var lika övertygande. Det känns skönt att det i alla fall blev ett landslag i ett mästerskap till vintern.
 
Tyckte att spelarna skötte sig bra överlag. Har varit rätt tveksam till Patrik Fahlgrens plats, men han var ju bra mot Holland. Men även om han blommat upp lite i Melsungen så tycker jag att han är för ofarlig själv för att spela i landslaget. Tycker att Lukas Karlsson kunde fått mer speltid, men de minuter han fick imponerade inte heller.
 
Anton Halén stärkte helt klart sina chanser till nya landslagsuppdrag även om han var lite osäker i försvaret.
 
Kändes lite märkligt att Sabina Jacobsen fick pris som årets damspelare. Hon har väl knappt gjort en landskamp i år. Men hon har gjort en bra säsong i Danmark och blev vald till klubbens bästa spelare. Valet av Tobias Karlsson var däremot helgjutet. Det är han väl värd.
 
Även om det kanske inte är så bra för handbollen som helhet så kan jag ändå inte låta bli att bli lite skadeglad över att Tyskland missade att kvala in till EM. Det sved säkert. Men risken är ju stor att handbollen nu tappar en hel del sponsorpengar.
 
Lottningen till EM sker på midsommarafton av alla dagar. Sverige är rankade i lottningsgrupp 2. Vi slipper därmed möta Frankrike, Island och Tjeckien i gruppspelet. Det känns skönt. Vet inte vilka lag vi ska hoppas på att få möta men en grupp med Serbien, Sverige, Vitryssland och Österrike känns överkomlig. Hoppas nu att Sverige spelar i Köpenhamn så att det blir enkelt att åka över och stötta. Att finalen ska gå i Herning, Jesper Nöddesbos födelseort, känns däremot så där.
 
Från svenska Wikipedia: "Herning är en dansk stad i Hernings kommun, belägen i Region Midtjylland i centrala Jylland. Kommunen täcker en yta på 1 323,5 km² och har 86 348 invånare (2011), varav 46 873 invånare (2012) i själva staden. Befolkningstillväxten har varit kraftig det senaste ett och ett halvt seklet; år 1840 bodde 21 personer i Herning. Tidigare fanns en omfattande textilindustri i staden. Tillkomsten av den grundas på en tradition av ylleproduktion i hemmen, som fanns redan innan områdets hedar blivit uppodlade. Senare blev Herning även järnvägsknut."
 
 
 

Ryktet om min död

"Ryktet om min död är starkt överdrivet" för att citera Mark Twain. Än har jag inte lagt ner bloggen. Men det var nära denna gång. Mitt handbollsintresse tvärdog när Peter Hansson fick för sig att göra sig märkvärdig genom att underkänna ett helt korrekt mål i en avgörande semifinal. Jag har inte kommit över det än och är fortfarande förbluffad över att mannen, synbarligen utan att skämmas, kunde fatta ett så horribelt och felaktigt beslut. Nåväl, det är tyvärr handbollens lott att dras med med ett antal potentater som utnyttjar handbollen för egna syften. Allt från IHF: s president ner till styrelseledamöter i klubbarna, för att inte tala om våra domare/funktionärer. Det är inte så att det sprudlar av kompetens precis.
 
Trots min depression så har jag ändå sporadiskt följt med i handbollsvärlden. Jag gladdes åt Anders Hallbergs debut i landslaget. Det var på tiden! Till skillnad från den pladdrande Johan Pettersson så tyckte jag att han skötte sig, men han kunde ha vågat lite mer. Kul också att hybriden KIF Kolding inte tog guld i Danmark. Istället blev det en hel drös svenskar i Aalborg som kunde glädja sig över att ha blivit danska mästare. Det var också rätt uppfriskande att Hamburg slog ut både Kiel och Barcelona i Champions League-finalen. Äntligen en ny vinnare. Det var tur att Per Carléns tid som tränare blev kortvarig.
 
Mindre roligt att damerna missar VM, även om det inte var helt oväntat. Laget är trots allt inne i ett generationsskifte. Och inte blir det bättre av att Klingvall coachar märkligt. Men det är ju bara att komma igen och försöka att få ihop ett försvarsspel. För det som laget presterar just nu är uselt. Kul förresten att Jannike Nordström fick chansen. Är man bäst i elitserien så bör man få chansen i landslaget. Tråkigt bara att Grubbström totalt tappat formen utomlands. Frågan är om hon kan komma tillbaka?
 
Tråkigt också att Johan Fohlin slutar i Lugi. En veteran med 23 års handbollsspelande i Lugi, men bara 29 år gammal. Visst kunde han ha spelat ett tag till.
 
Herrarna behöver skrapa ihop en poäng på de två kommande matcherna för att gå till EM. Men jag vågar ändå inte andas ut. Det kan mycket väl bli förlust borta idag mot Ukraina. Och helt otänkbart är ju inte en förlust hemma mot Holland. Och det är inte heller helt otänkbart att Polen lägger sig mot Ukraina. Större sensationer har hänt.
 
Det blev lite diskussion om att Jim Gottfridsson inte fick vara med i truppen sedan han tackat nej till UVM. Helt rätt markering av landslaget, men frågan är om han hade platsat. Jag är glad att Lukas Karlsson ges chansen igen. Han har varit riktigt bra i år i den danska ligan. Läs här vad den danske experten Bent Nyegaard skriver om Lukas: "Han har på det måske bedste hold i Danmark præsteret weekend efter weekend i den her sæson. Han har haft en fremragende sæson og været Koldings bedste skytte set over hele sæsonen. Han har formået at samle de store stjerner i Kolding - Andersson, Boesen, Irming og Spellerberg - og samlet dem til en enhed, der fungerer. Måske lidt overset, men meget, meget vigtig for Kolding-holdet." Inget dåligt beröm och då bör man också få chansen i landslaget.
 
Nyeagaard tog förresten ut följande All star team i Danmark. Några namn överraskade.

Målvogter: KASPER HVIDT (KIF Kolding København)

Venstre fløj: JEPPE RIBER (Ribe-Esbjerg)

Venstre back: HENRIK MØLLGAARD (Skjern)

Playmaker: MADS MENSAH LARSEN (Aalborg)

Højre back: KIM ANDERSSON (KIF Kolding København)

Højre fløj: PATRICK WIESMACH (Team Tvis Holstebro)

Stregspiller: JACOB BAGERSTED (Aalborg)

Mest værdifulde spiller: LUKAS KARLSSON (KIF Kolding København)

 

 


RSS 2.0