Derby

Snart dags för derby! Hoppas nu att det blir en härlig handbollsfest med stor publik och bra stämning samt en match som blir jämn ända in i slutet. Vem vet? Kanske får vi se en hejarklack i kväll? Och naturligtvis hoppas jag på en vinröd seger. Lugi får nog hållas som favoriter trots allt, framförallt om Anders Hallberg spelar. Lugi har en bredare trupp och målvaktsskadorna i H43 har kommit olägligt.

Om någon undrar hur jag ser ut så kommer jag att ha en vinröd halsduk på mig ikväll.


Halvlek

Herrarnas elitserie har nu kommit halva vägen. Och jag roade mig att jämföra tränarnas tips med mitt eget i september. Och jag kan konstatera att mycket har blivit som vi trodde. Men till min glädje kan jag också konstatera att än så länge har jag tippat bättre än tränarna (men det har faktiskt aldrig hänt att tränarna slagit mig). Så här ser jämförelsen ut:

Tabellplacering   Tränarnas tips Jämförelsetal   Mitt tips Jämförelsetal
Guif   Sävehof 2   Alingsås 3
Ystad   Guif 1   Sävehof 1
Sävehof   Skövde 3   Guif 2
Alingsås   Alingsås 0   Skövde 2
Drott   Ystad 3   Drott 0
Skövde   Lugi 4   Ystad 4
Kristianstad   Malmö 2   Malmö 2
Redbergslid   Drott 3   Lugi 2
Malmö   Redbergslid 1   Redbergslid 1
Lugi   Kristianstad 3   Kristianstad 3
Aranäs   Aranäs 0   Aranäs 0
H43   H43 0   H43 0
Hammarby   Caperiotumba  1   Hammarby 0
Caperiotumba   Hammarby 1   Caperiotumba 0
      24     20

HK Malmö

Som ni vet så brukar jag då och då gnälla över handbollsklubbarnas oförmåga att sälja in handbollen och den egna klubben hos allmänheten. Man kan ju t ex gå in på de olika elitklubbarna och se hur många som använder sig av de olika sociala medier som finns, som Youtube, Twitter, Facebook mm. Det är inte många klubbar.

Men det finns klubbar som i alla fall försöker prova nytt. Vad sägs om HK Malmö som har egen Klubb-TV, eget nyhetsbrev med HK Malmös grafiska profil, inför mötet mot Lugi den 12/12 kommer en helsida i KvP och en stor annons i Sydsvenskan (spaltannons från topp till botten) och till sist har Malmö nu avtal med TV4, vilket innebär reklam på tv.

Ett annat exempel är Guif som har länkar till Youtube och Facebook direkt på startsidan. Och dessutom en länk till en fungerande supportklubb, Röda havet. Det svider i mig att det inte finns någon supporterklubb för lundalagen. Lugi hade en på gång, men enligt uppgift så dog den ut när man kände sig sviken av Lugi. Det var väl lite för pöbelaktigt att ha en klack stod och hejade lite småberusat.
Minsann

Så kom då Sabina Jacobsen med till VM i alla fall. Och ändå så sa Per Johansson så sent som i lördags att han hade en stark tilltro till den trupp han tagit ut. Men lite tveksam var han tydligen ändå.

Med tanke på hur Sabina spelade mot Norge i lördags så borde hon varit med i truppen från början. Enligt intervjun i Sydsvenskan så var Sabina jätteglad över att få ha kommit med. Det enda som oroade henne var att det hade varit så snabba ryck att hon inte hunnit vaxa benen. Nu fick hon istället raka dem. Jag kan inte låta bli att småle. Känns ju inte direkt nödvändigt att vaxa benen för att kunna prestera på en handbollsplan.

Måndag

Glömde bort att ge Lugi lite cred för att man inte vek ner sig helt och hållet igår. Man vann andra halvlek och det blev lite oroligt i Sävehof-lägret på slutet. Och hade Lugi varit bättre på att utnyttja Sävehofs utvisning i mitten av andra halvlek så kunde det ha blivit riktigt jämnt, men istället för att vinna den perioden så förlorade Lugi den med två bollar.

Och värvningen av Kristian Meijer börjar bli en sån där traditionell tveksam Lugivärvning. Meijer underpresterar verkligen och frågan är om inte Simon Stridsberg borde vara förstavalet på högerkanten. Undrar vad Meijer kostar Lugi? Tveksamt om man har fått valuta för pengarna. Det gnälls i alla fall en hel del på läktarna. Men igår slapp vi i alla fall se Meijers griniga humör på plan. Han var blek och snäll som ett söndagsskolebarn.

Nu närmar sig derbyt mot H43 som har utvecklats till ett bottendrama. Förloraren riskerar att dras ner i nedflyttningsstriden. Man får väl hålla Lugi som favorit till vinsten. Ska bli kul att jämföra derbyarrangemangen. En sak är i all fall säker. Det blir en bättre speaker på onsdag.

Sen kan jag konstatera att arenan i Lund sen en tid tillbaka dragit in alla pappershanddukar inne i toaletterna. Hur mycket spar man på det? Det är väl bara en tidsfråga innan toalettpappret också försvinner, så att man tvingas ta med sig eget. Igår kunde man förresten inte se utvisningsminuterna eftersom dessa bara visas på en enda tavla som igår var gömd bakom utrustning till en kommande julshow. En av norra Europas bästa handbolls-arenor? Jo, jag tackar jag. 


Söndag

Först måste jag säga att damlandslaget tog ett steg i rätt riktning i lördags. Det kändes som ett helt annat lag jämfört med matchen mot Norge i Möbelringen Cup. Och jag ställde ju en kanske märklig fråga om hur många åskådare som skulle ta sig till Baltiska Hallen för att se landskampen. Jag var dum nog att tro att matchen bara skulle locka ett fåtal, men jag hade fel. Publiksiffran 2 113 är riktigt bra. Men jag kan fortfarande inte släppa uttagningarna till truppen. Det lär inte bli många mål från högerkanten i VM. Har fortfarande inte förstått hur man kunde välja bort Nathalie Hagman. Och Sabina Jacobsen visade att hon också borde varit med. I jämförelse känns Jamina Roberts och Jenna Alm väldigt lättviktiga. De är inte särskilt bra framåt och definitivt inte bakåt. Men de spelar ju i Sävehof och då är det ju betydligt lättare att ta en plats i landslaget. Jag har ju fått kritik för att jag vill kvotera in skåningar i landslagen. Det är helt obegripligt eftersom jag däremot har protesterat mot att Sävehofspelarna helt klart kvoteras in. Min linje är att klubbtillhörigheten borde väga lättare än prestationerna,  men så verkar det ju inte vara. Men mer om det en annan gång. Och varför togs inte Angelica Wallén ut? Nå väl, vi får hoppas det går bra ändå i Brasilien.

Och så såg jag en märklig match mellan Lugi och Sävehof. Matchen avgjordes redan under de första tio minuterna. Lugi gjorde sitt första mål i elfte minuten och sitt andra i sjuttonde minuten. Då hade Sävehof hunnit med tio stycken. Lugi verkade helt paralyserade i början. Det fanns ingen laddning alls. En del av Lugis passivitet berodde säkert på domarna. Efter ett antal märkliga avblåsningar där Lugispelarna blåstes av för offensiva fel och där man knappt nuddade Sävehofspelarna så vågade Lugispelarna knappt röra på sig i anfallet. Vid ett tillfälle så rörde inte ens Lugispelaren sin motståndare utan det räckte att Sävehofspelaren skrek "Ohhh!" för att det skulle bli en avblåsning. Det var ingen bra match idag. Lugi var sämst men Sävehof var inte särskilt bra de heller. Men klart sämst var domarna. 

Det var en av de absolut sämsta domarinsatser jag sett. Framförallt hade domarna problem att hitta rätt när man skulle döma offensivt fel. I början räckte det att man nuddade motståndaren, sen lät man bli att blåsa när spelare i full fart sprang in i motståndarna. Det är helt obegripligt. Och lika obegripligt är det att Fredrik Hasselgren på HEH tycker att det var solklara stürmerfouls i matchen. Om det var det, så varför blåste man inte när Albrechtson flera gånger mejades när på mittplan? Det skulle vara intressant att veta om domarna var nöjda med sin insats. Och de märkliga domsluten drabbade helt klart mest Lugi. Det blev nästan en lynchstämning mot domarna på slutet och det är trots allt väldigt ovanligt i Lund.

Jag kan också konstatera att Sävehofspelarna verkar ha dålig balans. Det är ju märkligt hur lätt man trillar. Vi handbollsälskare brukar ju stolt säga att filmningar inte existerar inom handbollen, men det stämmer ju inte riktigt. Just när det gäller att provocera fram avblåsningar för offensiva fel så existerar filmningar. Och Sävehof är troligen bäst i Sverige på att lura domarna. 

Men låt mig konstatera att Sävehof är mycket bättre än Lugi. Lugi är inte så bra som vi Lugifans tror. Slutspelsplatsen är minsann inte given.

Minst sämst i Lugi var Anders Hallberg. Och så måste jag berömma Jacob Wikman-Modig. När han började spela i A-laget så var han en stor, långsam och klumpig jätte. Men han har utvecklats och börjar bli en riktig klippa i försvaret. I matchen visade han sig vara lika stark som Barud och Jensen. 

I Sävehof vill jag lyfta fram Tobias Albrechtson. Vilken utveckling har han inte haft? Tänk att denne lättviktige spelare kan vara så farlig framåt. Men så vågar han också satsa i sina lägen. Två andra som också går framåt är Jesper Nielsen och Erik Forsell Schefvert. Nielsen har passerat Barud och hur bra kommer inte Forsell Schefvert att bli? Och tänk om Mikael Franzén varit lika aktiv i sin coachning idag som mot Kadetten Schaffhausen. Då kunde det kanske ha blivit fler Champions League-matcher.

 

Träningsmatch

Undrar hur många som kommer och tittar på damslandslaget genrep idag mot Norge?

Ånger

Jag såg Sävehof förlora borta mot Kadetten Schaffhausen igår. Och som jag ångrar mig. Vilket slöseri på tid! Här har Sävehof chansen att gå vidare i Champions League och så knallar man in så jäkla lojt och oinspirerat på plan. Ville man inte gå vidare? Har man inte råd? Men frågan är om Sverige har råd att de svenska lagen spelar dåligt i cuperna eftersom det innebär att vår ranking försämras. Det är en ren skandal att förlora med åtta bollar. Men det var ju inte bara spelarna som verkade ointresserade. Samma sak gällde ju tränarna. Varför i hela friden bytte man inte ut Forsberg i målet under första halvlek? Han hade väl knappast två-siffrig räddningsprocent i den halvleken och inte gick det mycket bättre i andra. Och varför väntar man med att ta time-out i andra halvlek tills man ligger under med åtta bollar? Den borde tas tidigare när det började märkas att det här gåt åt skogen. Och hur kunde det vara så vidöppet i försvaret under hela matchen? Helt otroligt. Otroligt var det också att höra kommentatorerna som berömde Sävehofs spel under hela matchen ända tills det helt plötsligt gick upp för dem att Sävehof inte längre kan gå vidare på inbördes möten. Vi kan knappast ha sett samma match!

Oups

Blev ju två riktiga skrällar igår. Men det är ju faktiskt roligt att årets herrserie är så jämn. Förstår inte hur RIK kunde spöa Guif. Men det verkar som om Guif har lite svårt med motivationen ibland. Man var rätt tama mot Lugi också.

Och Aranäs vann matchen mot Kristianstad. Det var två av seriens största fighterhjärtan som möttes. Och jag trodde att Kristianstad skulle vinna med tanke på den goda form de haft ett tag nu. Men är Lars Möller Madsen skadad? Han har inte gjort mål på två matcher nu. Med honom i god form så har Kristianstad betydligt lättare att vinna matcher. Jag gillar dock att Aranäs hänger på och kämpar sig till segrar. Vore tråkigt om man åkte ur.

Undrar nu hur det går för Sävehof i kväll mot Kadetten Schaffhausen. Skadar inte med svenska vinster internationellt.

Apropå internationell handboll. Olafur Stefansson har nu äntligen debuterat för AG Köpenhamn. Det gör att chansen för AG att nå Final Four ökar.

Läste i dansk media att Jonas Källman missar EM pga hjärtoperation. Trist, men hoppas bara att han blir återställd.


På väg ner

Lugi på plats 10 och H43 på plats 11, fyra respektive två poäng från botten, är visserligen inte några direkt överraskande placeringar, men gör ändå rätt ont i själen för en Lundabo. Och i nästa omgång så möts Lugi och Sävehof samt Ystad - H43. Det lär bli förlust för båda lagen innan man möts igen i derbyt den 30 november. Det blir ett derby som förutom prestige betyder en hel del för placeringen i botten av tabellen. En Lugivinst och man rycker ifrån H43 i botten. Och jag tror mest på en Lugivinst. Lugi är bättre än H43 i år. Men traditionen säger väl att lagen brukar vinna varannan derbymatch så helt avgjort är det inte på förhand.

Satt och funderade på vad båda lagen saknar. I H43 är det rätt tydligt att man saknar en riktigt bra mitt 9:a. Johan Brännberg är visserligen en härlig fighter men så särskilt strukturerad i spelet är han inte. Och Lugi saknar skytte utifrån, tänk om Kim Ekdahl hade varit kvar. Mot bra försvar så får man problem med sina tempoväxlingar och genombrott.   

Och tänk vilka publiksiffror Kristianstad har! Igår över 3000 åskådare och det handlar om betalande åskådare. Här råder handbollsfest. Man har man verkligen klarat av att dra nytta av den nya arenan. Lundalagen och ledningen för Lunds arena borde kanske göra ett studiebesök.

Och visst skriver Oscar Jensen riktigt underhållande i Skånskan. Har börjat vänja mig vid att han är så snäll. Synd bara att han inte är flitigare.

Handbollshelg

Såg en hel en hel del handboll på tv i helgen. Det började med Sverige mot Spanien i fredags. Och en överraskande storseger för svenskorna. Sen fortsatte det med två matcher på dansk tv. Skjern vann toppmatchen mot Aarhus och sen fick AG Köpenhamn stryk borta mot Ademar Leon. Danskarna hade hoppats fortsätta segersviten och en fortsatt första plats i gruppen, men man kom tidigt i underläge och lyckades aldrig komma ikapp. Överlag kändes man blekare än vanligt men blev väl skrämda av publiktrycket. Det var för övrigt samma domarpar som dömde bort VM-bronset för svenskarna och de var inte mer populära här, varken av danskar eller spanjorer. Nu väntar två svåra bortamatcher mot Kiel och Montpellier för danskarna, så det lär bli fler förluster. Men visst finns chansen till Final Four fortfarande.

Sen var det damerna mot Norge. Ja, vad ska jag säga? En rejäl överkörning, 32-18. Eftersom jag tyckte att det var minst sagt märkligt att inte ta med Nathalie Hagman så kollade jag extra på ersättaren arbetshästen Hanna Fogelström. Och ja, hon springer och kämpar bra, men särskilt mycket kvalitet tillför hon inte framåt. Med tanke på den andra spelaren på den positionen, Annica Wiel Fridén, så lär det inte bli många mål från högerkanten i VM. Men det är väl i linje med ledarnas filosofi. För det lär inte bli så många mål överhuvudtaget framåt för svenskorna i VM. Anfallsspelet var verkligen uselt mot Norge: tappade bollar, otajmade passningar, dåliga avslut och slött tempo. Ibland är det verkligen frustrerande att se det svenska anfallsspelet. Och stjärnorna Linnea Torstensson och Johanna Ahlm är fortfarande långt från storformen. Det var rätt oroväckande att se Linneas försvarsspel. Det var värst vad försvaret läckte på hennes position. Och om nu Johanna Wiberg blev allvarligt skadad så lär också försvarsspelet försvagas. En medalj i VM känns då alltmer avlägsen. Jag börjar få dåliga vibbar inför VM.

Och sen blev det Drott mot Malmö. En rätt kul och svängig match. Det är inte varje dag som man ser två målvakter få röda kort. Malmö verkade ha avgjort matchen en bit in andra halvlek när man ledde med 18-13, men sen började Malmö slarva å det grövsta. Även om Drott tände till och fick ordning på försvarsspelet så känns det ändå som att Malmö bjöd in Drott i matchen. Malmö är fortfarande ojämna. Jag roade mig ett tag att notera alla grodor som Roger B kläckte ur sig som kommentator. Det var som vanligt en hel del som t ex att Guif spelade eller att herrarna ska spela VM i Serbien.  

Till sist blev det några minuter av matchen Kielche mot Atletico Madrid. Det känns fortfarande konstigt att spanjorerna inte längre heter Ciudad Real. En match som visade att Atletico Madrid är bra i år igen. Nyförvärvet dansken Nikolaj Markussen kan mycket väl bli ett riktigt utropstecken i EM. Här har Danmark hittat ytterligare en kommande storstjärna.  

Är det förresten någon som förstår varför TV10 visade Chambery Savoie-Osiguranje Zagreb av alla möjliga Champions League-matcher?


Storpublik

H43 lyckades locka en hel del Lundabor till arenan ikväll. Bra jobbat! Och jag kan bara konstatera att det är mycket roligare att gå på handboll när det är många åskådare som dessutom för en hel del oväsen. Synd bara att H43 förlorade. Men jag tycker att H43 gör rätt som fixar dessa gratismatcher. De lockar publik och ger chansen för H43 att presentera sin verksamhet. Förhoppningsvis så kommer några tillbaka. För att verkligen få trogna besökare så måste man kunna identifiera sig med en klubb. En förutsättning för det är att man syns och det börjar H43 blir duktiga på. Därför är det smart med gratismatcher och sälja H43-bröd i affärerna. Här ligger man före Lugi. Och som vinröd blir jag också orolig för Lugi när jag ser alla H43-ungdomar. Det känns som om Lugis försprång på ungdomssidan är hotat.

Det var ju en jämn match som kunde gått hur som helst men H43 hade en mindre lyckad inledning på andra halvlek som gjorde att man aldrig kom ikapp. Egentligen så tycker jag att H43 är ett bättre lag, så jag förstår inte riktigt hur man kunde förlora. Men Zoran Roganovic kom aldrig till sin rätta och när han inte öser in mål så får H43 genast problem med att vinna.

Men H43-matchen var inte den enda jämna ikväll. Malmö vann borta med uddamålet mot Hammarby och Kristianstad vann också bara med ett mål hemma mot Drott. Viktiga segrar för de skånska lagen. Och Guif vann ju oväntat lite hemma mot Caperiotumba. Caperiotumba börjar kännas som en rolig nykomling. De flesta nykomlingar brukar ju börja bra, men Caperiotumba börjar istället komma igång en bit in i serien. Det är kul att det är jämnt i botten av serien.


Lunds arena II

Lund har haft många smeknamn. För att nämna några: Idéernas stad, den lilla storstaden, en akademisk bondhåla (har för mig att det var Strindbergs syn på Lund). Det sistnämnda är rätt träffande. För Lunds kommun känns alldeles ofta som en sömning småstad ute på landet.

Arenachefen har nu slagit larm om att man behöver mer pengar för att garantera driften. I år får man i närheten av fyra miljoner men man behöver nu ytterligare sju. Men kommunalrådet Mats Helmfrid låter hälsa att det inte möjligt eftersom Lunds kommun har dåliga finanser. Men för det första så finns det alltid pengar. T ex när det gällde tramset att försöka bli Europas kulturhuvudstad. Då kunde man gladeligen bränna ett antal 10-tals miljoner. Eller när det gäller att bygga ett nytt kommunhus. För det andra så brukar det kosta att ha en arena. Säg mig vilken svensk arena som går med vinst? Kristianstads arena får 28 miljoner om året och Helsingborgs stad satsar 25 miljoner kronor. Lund tror sig fortfarande kunna ha en arena som går med vinst om två år. Blir man trött eller blir man trött?

Mats Helmfrid säger dessutom att: "Det var inte de förutsättningarna när vi byggde Arenan. Tvärt om skulle det gå att klara verksamheten på de här premisserna". Ett uttalande som stör mig. Det antyder att Mats en gång i tiden köpte bygget utan att tänka kritiskt. Hur kunde han tro på premisserna? Tänker man inte självständigt som ett kommunalråd? Och uttalandet bortser helt från grundproblemet. Nu har man en arena som går med förlust, vare sig han vill det eller ej. Och oavsett vilka förutsättningar som fanns från början. Och det är det problemet som man måste hantera. Det går ju inte att säga att en situation med förlust aldrig skulle kunna uppstå. Det är dags att vakna! Situationen har uppstått! 

Antingen pytsar man in fler pengar eller så får man väl bygga om arenan till kontor för sina anställda. Då slipper man kanske bygga ett nytt kommunhus och då sparar man ju oändligt mycket mer pengar än ett driftbidrag.

Ett alternativ är också att man bygger om så att arenan blir större och med fler finesser. Så att man verkligen försöker utmana de andra arenorna i närheten. Men ett sådant initiativ händer aldrig i en akademisk bondhåla. 

Jag kan inte släppa känslan att arenan, som vi Lundabor så länge väntat på, blev som en dialog mellan Tödde och Mödde. Det kan ni googla om ni vill.

Gårdagen

Vilken snyting Ystad åkte på mot Sävehof igår! 40-27!! Även om det var en väntad vinst så blev siffrorna förvånansvärt stora. Men Ystad har ju varit lite så här de senaste åren. Går det emot så viker man ner sig och siffrorna skenar iväg. Men jag antar att det här är en förlust som Ystad kan leva med. Det är inte så många som slår Sävehof i Partille.

Och så var det det här med Wislander. Tänk att hoppa in som 47-åring i elitserien. Det fick mig att fundera på hur pass vanligt det här är. Är det någon som vet hur många 45+ som spelat och gjort mål i högsta serien? Hade varit kul att veta. Nu blev det ju inte något längre inhopp men det är ändå imponerande.

Och det blev som vanligt jämnt mellan Malmö och Kristianstad. Positiv publiksiffra också, strax under 1900 är inte dåligt. Och publiken verkar ha bjudits på en riktigt spännande match. Och kommer förhoppningsvis tillbaka. Visst kan man redan nu se att publiksiffrorna är stigande i Malmö. Det verkar som om Uffe Mohlin Fagerström har varit en bra rekrytering för Malmö. Båda lagen verkar fortfarande vara på gång och detta var säkert inte de sista poängen. Kristianstad verkar ha fått igång Lars Möller Madsen och Malmö verkar också ha fått fart på sina danska nyförvärv.

I morgon är det match mellan H43 och Aranäs. Det har blivit en viktig placeringsmatch. Aranäs ligger numera sist och H43 ligger endast tre placeringar högre med två poäng mer. Men även om H43 förlorade mot Drott igår så verkar H43 betydligt stabilare i år, så jag tror på vinst för lundalaget i morgon. H43 har haft som vana att låta publiken komma in gratis till någon match varje säsong och i morgon är det dags igen. Det är fritt inträde men frågan är hur många som ändå kommer och tittar. Jag tänker i alla fall gå dit. H43 har förresten bytt slogan, undrar när det hände. Nu är det: "Sveriges mest kompletta handbollsklubb". Vet inte, det känns lite konstigt. Det finns nog ingen utanför Lund som ser H43 som den mest kompletta klubben.   


Lunds arena

Som ni vet så brukar jag klaga på Lunds arena eller Färs och Frosta Sparbank Arena som är det riktiga namnet. Jag tycker varken att arenan eller driften håller måttet. Det största misstaget Lund gjorde när man byggde arenan var att dumsnåla. När man ändå lägger ner en bit över 200 miljoner varför lade man inte ner några 10-tal miljoner till? Nu har man fått en arena i fel storlek och med en hel del brister. Jag har nu fått medhåll från svenska handbollsförbundet som bl a tycker att arenan är för liten för att vara en spelplatserna i de EM som Sverige ansökt om att arrangera. Och handbollsförbundet får i sin tur stöd från Region Skåne som står som ekonomisk garant för arrangemanget. Jag är inte förvånad. När en medelmåttigt begåvad vanlig lekman förstår konsekvenserna av att ha byggt en hall som är för liten för landskamper och för stor för elitserien så bör mer insatta eller begåvade komma till samma slutsats. Men en som fortfarande inte förstår är Mats Helmfrid som är kommunalråd i Lund. Han säger att Lund bara kan ha en arena som är lagom stor för Lund. Varför byggde man inte en sådan då? Om man nöjer sig med elitserien varför byggde man inte en som var mindre? Då hade man också kunnat klämma in en jumbotron, bättre utrymme i bänkraderna, mer än en tavla som visar utvisningsminuter mm i det ekonomiska utrymmet. Fast vad skulle man då med logerna till? 

En som inte heller verkar förstå är Lugis sportchef Emme Adebo som hela tiden envisas med att utnämna arenan till en av norra Europas bästa. Det blir nästan lite pinsamt att försöka sälja in något som inte riktigt är sant.

Lite senare idag ett inlägg om gårdagens märkliga elitserieomgång. Jag hörde ryktet i söndags om att Magnus Wislander skulle spela, men tänkte att det kan väl ändå inte vara sant. Men det var det ju. Och ett mål blev det också. Coolt.
 


Kul match

Var en av de få personer som såg Lugis söndagsmatch mot ryska Lada. Snyggt jobbat Lugi att locka 600 personer till en avgörande cupmatch mot ett av europas bästa lag! Ja, jag är ironisk. Men det var som vanligt inte mycket till marknadsföring av matchen, så något annat var inte att vänta.

Men det var en rolig match. Och Lugi var inte chanslösa även om det blev till en klar förlust. Det var trevligt att se att skillnaden mellan svenska klubblag och internationella topplag numera inte är gigantisk. Det ger hopp om framtiden. Det var synd att Lugi slarvade lite väl mycket och att man hade ett otal träträffar annars hade det kunnat gå vägen. Och det hade också varit bra om domarna inte hade dömt så mycket till Ladas fördel som man gjorde.

Men precis som i fredags så kom man tidigt i stor underläge. Har för mig att det stod 10-3 till Lada innan Lugi kom in i matchen. Det var synd att man inledde så blekt och nervöst och att det dröjde till andra halvan av första halvlek innan Lugi tände till. Med undantag av första kvarten så spelade man faktiskt jämnt med ryskorna.

Bäst i Lugi och på plan var Nathalie Hagman som än en gång visade att hon funkar internationellt. Och petningen från landslaget innebär i alla fall en sak och det är att man tappar en internationellt gångbar straffskytt. Hon var bombsäker igår mot ryska landslagsmålvakten. Däremot så var Sabina Jacobsen inte särskilt bra. Hon har tappat i form efter skadorna. Och Maria Adler inledde också blekt. Det ska inte behöva ta 28 minuter innan hon skjuter sitt första skott. Jag förstår inte att hon envisas med sina genombrottsförsök. De funkar säkert i ungdomslandslaget men knappast i elitserien och definitivt inte mot internationellt motstånd. Hon har visserligen styrkan men är för långsam för att komma igenom. Men hennes skott har blivit mycket bättre så hon borde börja skjuta mer. Tror att det blev mål på varje skott igår. Och vilket försvarsspel som Clara Monti-Danielsson och Anna Lagerquist stod för. Fullständigt lysande! Vilket fotarbete och vilket mod! Jag är imponerad.

Det vore väl själve fan om inte Lugi kan börja klättra i elitserien med det här laget och spelet som man haft i helgen.

Finn fem fel

Jag var rädd för två överkörningar idag när det gäller Lugis båda seniorlag. Men jag hade fel i båda matcherna. Det blev två hedersamma men också lite småsura förluster.

Damernas andra halvlek var glädjande när man kommer tillbaka från ett underläge på fem bollar och skakar storfavoriten Lada på slutet. Det var verkligen en imponerande stark upphämtning. Uddamålsförlusten gör att Lugi fortfarande har chansen och jag hoppas att Lundaborna går man ur huse på söndag och stöttar Lugi. Med ett extra stort hemmastöd så kan det gå vägen. Och Per Johansson: Nathalie Hagman visade idag att hon håller mot internationellt motstånd.

Herrarna hade länge Guif på gaffeln. Det var rätt förvånande eftersom Lugis bäste spelare Anders Hallberg inte kunde spela. Ledning i halvlek för Lugi med tre bollar och en bit in i andra med fyra. Men efter Guifs time-out i andra halvlek så dominerade Guif och vände till vinst. Lugi blir bättre och bättre även om förlorat två jämna matcher på raken. Försvaret är riktigt bra och idag så var även anfallsspelet hyfsat. Men att Lugi spelade jämnt beror nog också på att Guif inte verkade vara riktigt på plats mental. Det var först på slutet som man tände till och då blev det genast svårt för Lugi att göra mål. Det tredje felet i det här inlägget var att Axnér och Zanotti inte tog en time-out i andra halvlek när anfallsspelet körde fast. Redan efter 45 minuter så började man ana hur det skulle sluta trots att Lugi fortfarande ledde då. Jag vill lyfta fram min nya favorit Jonathan Leijonberg. Vilken kämpe i försvaret och hur bra är han inte framåt. Här har vi en spelare som är säker i läget. Ett annat positivt inslag var Anton Rooths inhopp i Lugi. Han kommer att bli något stort, sanna mina ord. Nemanja Milosevic visade hjärta och har förstärkt Lugi bakåt. Men även om Kristian Meijer gjorde fyra mål idag, så är jag missnöjd. Han är alldeles för anonym för att ha varit proffs utomlands. Och jag gillar inte hans attityd på plan där han springer omkring och försöker psyka sin kantkollega i motståndarlaget. Det ser rätt patetiskt ut ibland.

Det fjärde felet är de usla domarna Krister Andersson och Per-Ola Björk. Det är ingen hemlighet att jag tycker mycket illa om deras sätt att döma. De är två små män både bokstavligt och bildligt som kombinerar inkompetens och nonchalans med en stor portion av arrogans. Det är rätt symboliskt att Krister Andersson springer omkring på plan och hånler under matcherna. Och naturligtvis så visade de ut en spelare för protest. Det verkar ju vara det som är målet när de dömer. Så de var säkert nöjda med dagen.

Till sist det femte felet. Idag hade Lugi ett dubbelarrangemang. Damerna hade ett internationellt storlag på besök och herrarna tog emot Sveriges idag kanske bästa lag. Men det var verkligen inte mycket till handbollsfest. 600 åskådare under dammatchen och 1100 under herrmatchen är ett underbetyg. Det är hög tid att Lugi sätter sig ner och försöker komma på nya grepp att locka publik. Nu är publiksiffrorna nere på samma nivå som i den gamla hallen. Det är ett riktigt tjänstefel. Men jag undrar om verkligen Lugi vill ta tag i problemet. Jag är rädd att man kör vidare i gamla hjulspår och att publiksiffrorna bara fortsätter att sjunka. Och det var väldigt avslaget under kvällen. Är det verkligen omöjligt att skapa stämning i Lund? Men jag måste säga att jag tycker att ungdomarna som underhåller före och under match är en trevlig upplevelse. Och det är verkligen modigt av dem att ställa upp inför en rätt ointresserad och svårflörtad publik. Det är en riktig bra förbättring av arrangemanget. Jag ska inte ta äran till mig men just att låta alla Lunds duktiga artistungdomar uppträda var något som jag föreslog för mer än ett år sedan i den här bloggen. 

   

Fint? besök

Idag spelar Lugis damer mot ryska Lada. Laget tränas av ingen mindre än Yevgeni Vasiliyevich Trefilov som också tränar det ryska landslaget. Det är nästan så att jag vill gå på matchen enbart för att se denne galning skälla på sina stackars spelare. Han måste vara den tränare som har sämst ledarskap av alla.

Tyvärr så lär ryskorna ändå spöa Lugitjejerna rejält. Har svårt att tänka mig att Lugi kan skaka detta ryska lag som har flera spelare som är längre än 1,90.

Men chansen finns och Lugi har fördelen av att spela båda matcherna på hemmaplan. Returen går på söndag. Det hade verkligen varit roligt om Lugi spelade lika bra som man gjorde internationellt förra året.

Överraskningar

Tänk att Caperiotumba vann igår. Det var både roligt och överraskande och innebär att det jämnar till sig i botten. Den givna nedflyttningen är kanske inte så given ändå.

Och Lugi är helt klart på gång. Det var ju surt med en uddamålsförlust men flyt brukar jämna ut sig och Lugi har ju redan haft turen att vinna två matcher med ett mål. Men att spela jämnt mot Skövde borta visar på en styrka som jag inte trodde Lugi hade i år. Nu väntar Guif hemma i morgon. Det lär bli tufft och Guif får räknas som klara favoriter. Jag är rädd att det kan bli en rejäl överkörning. Men jag hoppas jag blir överraskad i morgon.

Och har äntligen Kristianstad fått igång Lars Möller Madsen? Han dominerade tydligen igår mot Hammarby. Det har varit ett mysterium att han tidigare varit så blek.

Och snart tänker jag Go West. Enligt Wikipedia kan det avse:

Men mer om det senare.


Naket

Malin på Skånska Dagbladet undrar i en artikel varför det blivt mer naket i handbollen: http://www.skanskan.se/article/20111106/SPORT/711069904/1007/-/varfor-mer-naket-inom-handbollen

Nu är det ju lite att ta i att det är naket i handbollen. Handbollsspelare är inte kända för att vara sexiga. Men frågeställningen om hur mycket idrottsklubbar måste anpassa sig till sponsorers eller marknadens krav är intressant. Var går gränsen? Hur mycket av sin själ kan en klubb sälja ut?

Lerfötter

Danmarks ekonomi är inte särskilt lysande nu för tiden. Man förväntar sig till och med en negativ tillväxt. Och sådant brukar ju också avspeglas i idrottsvärlden.

Under veckan så har informationen läckt ut att AG Köpenhamn dras med ett underskott på 45 !! miljoner danska kronor. Helt otroligt, även om det inte är helt oväntat. Det brukar ju räcka med några få miljoner i underskott för att ett lag ska tvingas i konkurs. Man kan snacka om ett lagbygge på lerfötter. För att förbättra ekonomin så har man sparkat sex anställda (hur många anställda har man egentligen?) och man jagar sponsorer. I planerna skulle man ha dragit in 60 sponsormiljoner men bara lyckats dra in hälften. Och ännu har man inte hittat en huvudsponsor. Som det är nu så måste Kasi-Jesper putta in pengar från egen ficka för att hålla verksamheten flytande. Men det känns ju väldigt osäkert. Hur länge kommer laget att hålla sig flytande? Det vore ju surt om tvingas lägga ner, nu när de sportsliga framgångarna i Champions League börjar komma.

De ekonomiska siffrorna visar hur långt efter omvärlden de svenska klubbarna ligger.

Överkörningar

Det blev trots allt inget besök i Lunds arena idag, utan det blev handboll på webben istället. Men det spelade ju egentligen ingen roll vilken match jag hade valt. Båda matcherna saknade totalt spänning.

Vid ställningen 7-4 fick Guif en straff. En situation som visade hur matchen skulle utveckla sig. Straffen sköts i ribban och när bollen sakta seglade ut mot plan så stod tre Ystadspelare helt orörliga och bara tittade på bollen medan Mathias Tholin helt enkelt tog några steg och tog bollen och satte returen i mål. Maken till passivt försvarsspel får man leta efter. Antagligen avgjordes matchen redan här. Ystadspelarna fortsatte att vara orörliga och passiva under större delen av matchen. När man minst anade det så föll man alltså åter in i gamla synder och spelade lika oengagerat som man har haft för vana att göra de senaste säsongerna. Man kan inte tro att Ystad har som slogan Passion, Glädje och Kampanda Jag försökte komma på en bra Ystadspelare och tycker precis som Magnus Grahn att unge Martinsson trots allt gjorde några snygga mål.

Men jag kan inte bara klaga på Ystad. Guif var bra. Vilken härlig offensiv och teknisk handboll man spelar. Och i dag så var även målvakts- och försvarsspelt bra. Bäst var dock publiken. Härlig publiksiffra och härlig stämning. Svensk handboll behöver att det finns handbollsintresse på andra ställen än i sydväst.

Och så kan man kanske konstatera att Malmö är på väg uppåt. Tycker att dagens seger mot H43 imponerar. Det verkar som om matchen var avgjord redan efter några minuter.   

Alingsås vinst var trots allt väntad. Men att Drott skulle spöa Sävehof med sju bollar hade jag inte förväntat mig. Nu har alltså Sävehof redan förlorat fyra!! av tio matcher. Jag var ju en av dem som trodde att Sävehof skulle tappa i kvalitet i år och det verkar som om vi hade rätt. Avsaknaden av Stenbäcken och Jakobsson är stor.

Nu börjar det trots allt bli lite poängskillnad mellan lagen i serien och även om årets säsong är jämn så börjar tabellen se ut som förväntat.


Kvällens matcher

Intressanta matcher ikväll.

Alingsås HK - HK Aranäs

Eskilstuna Guif - Ystads IF

H43 Lund - HK Malmö

IK Sävehof - Drott Halmstad

HEH utropar ännu en gång en match som tidig seriefinal, denna gång matchen Guif och Ystad. Är inte säker på att matchen är så oviss. Jag tror nog att Guif vinner. Men det är kul att Ystad äntligen är uppe och fightas i toppen. Det har varit allt för många år i rad där Ystad underpresterat.  

H43 och Malmö känns däremot riktigt oviss. Det kan gå hur som helst. Men Malmö har nog mer press på sig, man har nog räknat med att ligga högre i tabellen.

Sävehof tror jag slår Drott. Drotts vinst mot Alingsås berodde nog mer på att Alingsås inte är så stabila i år. Och det vore väl ytterst märkligt om Alingsås skulle förlora mot Aranäs.  

Jag sitter här och funderar på om jag ska se Guif matchen på webben eller derbyt i Lund. Båda matcherna känns lockande. Men det är ju roligare att se handboll live och en knake (en speciell korv från Lund för er som bor utombys) i pausen lockar, så det slutar nog med ett besök i Arenan.


Överraskande

Vem hade trott att Sverige skulle vinna två matcher under Supercupen? Men så blev det alltså glädjande nog. Men i ärlighetens namn så vann Sverige dessa matcher mest på motståndarnas dåliga spel än att man själv spelade bra. För det svenska anfallsspelet var inte mycket att hurra för. Vinsterna hämtades hem bakåt. Jernemyr var som vanligt lysande. Och målvaktsspelet: Mattias Andersson i går, Johan Sjöstrand mot Tyskland och Andreas Palicka mot Spanien var också riktigt, riktigt bra. Men det fanns trots allt flera glädjeämnen. Niclas Barud var riktigt bra igår, Fredrik Petersen var kanske den bäste utespelaren utslaget på alla matcherna, Larholm gjorde som han brukar-varvade lysande initiativ med slarv och mindre lyckade beslut och Niclas Ekberg fortsatte sitt säkra straffskytte. Lite besviken blev jag nog på Andreas Nilsson. Det var för många inspel till honom som misslyckades. Sen vet jag inte om det beror på att han inte klarade av att hålla sin spärr eller om det berodde på att han fumlade eller om det berodde på usla passningar. Men samspelet mellan honom och 9-orna fungerade inte särskilt bra. Kristian Svensson hade lite för hög felprocent i skyttet och Patrik Fahlgren gjorde väl inte heller någon särskilt lysande insats.

Tyskland verkar ha en lång väg tillbaka till toppen. Det är ju helt otroligt vad det tyska landslaget har tappat i slagkraft. Det kan inte bara bero på alla utländska proffs i ligan, utan landslaget verkar inte alls hängt med i utvecklingen. Målvakterna håller en tveksam teknisk nivå. Anfallsspelet bygger nästan enbart på skytte utifrån och dessutom vädligt centrerat i mitten. Platsen i OS som man så hett eftertraktar blir nog svår att nå.

Och Danmark verkade väldigt omotiverade i båda deras förlustmatcher. Det var ett förbluffande blekt Danmark igår. Med all rätt så var de danska kommentatorerna och även Wilbek mycket oroade över spelet, framförallt försvarsspelete.Har alla framgångar de senaste åren vuxit dem över huvudet? Börjar de bli mätta? Är det generationsskiftet som spökar? Eller har Wilbek nått sitt bäst-före datum? Och jag som trodde att Danmark skulle klara sitt generationsskifte bättre än vad Sverige gjorde. Men det är väl för tidigt att dra några större slutsatser. Vi får se hur det går i EM.

Och Nathalie Hagman gjorde 10 mål igår. Jag har fortfarande inte kunnat smälta petningen från landslaget. Men Maria Adler har det fortfarande tungt. Igår blev det till ett ynka litet mål.

Gårdagens landskamp

Var befann sig herrarna igår under början av matchen mot Spanien? Inte på plan i alla fall. Jag fick en chock över att se hur uselt man inledde, men det blev som tur var bättre. Och det skulle slutat i vinst om Staffan och Ola varit lite smartare. Time-outen kom för sent och man hade fel spelare på plan i slutet. Men det handlade också om orutin och feghet att man lät vinsten slinka ur händerna.

Och jag måste säga att jag gillar Axnér som expertkommentator. Han kan handboll och han vågar sticka ut. Jag lyssnar mycket hellre på honom än på professor Hellgren. Men har ni tänkt på hur många metaforer han hinner kläcka ur sig under en match? Men det är kul att höra honom prata om lår som telefonstolpar och spelare långa som höghus.

Hade en gång tänkt att skriva om fenomenet "säker i läget". Vissa spelare är det och andra inte. Niclas Ekberg är det inte alltid. Tänk att inleda med två stolpskott och ett utanför. Men det spelar inte så stor roll kanske, han är ändå en kommande världsstjärna.

Fredrik Petersen var riktig bra igår. Och det var kul att se Jonathan Stenbäcken komma ur Füchse Berlin förlamningen. Han måste våga skjuta och inte bara passa i sidled.

Jag gillar Robin Andersson men igår var han lite väl naiv. Det går inte att springa omkring och studsa bollen framför försvare i internationell handboll.

Palicka gjorde också en bra match och lyckades med flera snygga räddningar. Det är ju otroligt hur snabb och explosiv han är.

Och vilken klippa Jernemyr är! Hur kunde man få för sig att inte ta ut honom för något år sedan. Det föll också under avdelningen dumheter.

Men om man ska vara ärlig så finns det all anledning att vara orolig för EM. Det vill till att några skadade spelare kommer tillbaka om det ska gå bra.

Dumheter

Den här bloggen har ju blivit allt mer gnällig och sur. Det beror säkert delvis på att jag blir äldre och äldre, men jag kan inte hjälpa att jag har svårt att släppa sådant som jag tycker är dumt. Det spelar ingen roll om det är små eller större saker. Den senaste dumheten som jag har svårt att ta till mig är att Per Johansson valde Hanna Fogelström istället för Nathalie Hagman i VM-truppen. Det är så jäkla korkat. Nathalie är överlägsen Hanna i det mesta.

Nu har vi i alla fall fått en förklaring. Men inte känns beslutet smartare för det. Så här har Per Johansson resonerat: 1. Landslaget behöver inga lirare, utan vill ha arbetshästar. 2. Man vill ha en spelare som man inte behöver ändra spelet efter.

Vad är det för trams? I modern handboll behöver man alltmer individuellt skickliga spelare som vågar ta egna initiativ. Spelet blir allt mindre uppstyrt och bygger mer och mer på individuella prestationer. Hur kan man då välja bort en lirare för en arbetshäst? Jag fattar ingenting. Och vad är det för dumhet att landslaget behöver ändra spelet efter Nathalie? Vad är det som Hanna tillför som inte Nathalie kan tillföra? Kan det vara så att man bara tänker försvarsmässigt? Är det avsikten att kantspelaren bara ska täppa till bakåt och inte tillföra något framåt?

Jag märker att jag fortfarande är ilsken. Men jag hoppas Nathalie tar det rätt och fortsätter att utvecklas. Hon behöver bli bättre bakåt. Men hon får vara beredd på att anstränga sig eftersom icke-sävehofare måste prestera betydligt mer för att få en chans i landslaget.  

Damtruppen

Idag presenterades damtruppen till VM.

Målvakter

KAIN

Gabriella

Kolding

GRUBBSTRÖM

Cecillia

Sävehof

IDÉN

Filippa

Spårvägen

Vänster-6

BOSON

Matilda

Spårvägen

HELLEBERG

Jessica

Esbjerg

Höger-6

FOGELSTRÖM

Hanna

Sävehof

WIEL FREDÉN

Annika

Heid

Mitt-6

WIBERG

Johanna

Eslöv

FLOGNMAN

Tina

Toulon

ÅGREN

Ulrika

Esbjerg

9-meters

TORSTENSON

Linnea

Midtjylland

GULLDÉN

Isabelle

Viborg

AHLM

Johanna

Viborg

JOHANSSON

Anna-Maria

Skövde

ISLAS HELGESSON

Therese

Toulon

ALM

Jenny

Sävehof

ROBERTS

Jamina

Sävehof


Inga Lugispelare så långt ögat kan nå. Jag har skrivit det förr. Det är betydligt svårare att komma med i landslaget om man inte spelar eller har spelat i Sävehof. Det är lite stötande faktiskt.

Jag kan acceptera att Sabina Jacobsen inte tas ut efter sina skador (men det finns ju andra som tas ut trots skador). Jag kan också acceptera att Maria Adler inte får chansen eftersom hon stannat i sin utveckling under Dragan Brljevic ledning. Men att Hanna Fogelström väljs istället för Nathalie Hagman är närmast en skandal. Hur kan man välja bort en av Sveriges mest talangfulla lirare? Rätt obegripligt och jag skulle gärna vilja få en officiell förklaring. Men jag antar att Claes Hellgrens kommentar i senaste landskampen att Nathalie har för dålig fysik är en trolig ledtråd. Nathalie skulle kanske aldrig ha gått till Lugi.

Försenad

Blev lite sen med det här blogginlägget, men jobbet satte käppar i hjulet. Några reflektioner från helgens matcher.


I söndagens match mellan HK Malmö och Sävehof så tyckte jag först att den glade amatören Roger Blomqvist för en gångs skull skötte sig riktigt bra, men så kläckte han ur sig att domarparet hade gjort en bra insats. Var fick han det ifrån? Märkte han inte att domarparet missade att ge Emil Berggren rött kort när han drog Rasmus Skram i armen, till och med Emil själv tyckte att det borde varit rött och det hedrar honom. Märkte han inte att domarna godkände att spelarna stod inne i målområdet, tog fler än tre steg, drog ner motståndare ojuste eller slog moståndare i ansiktet. Märkte han inte att de helt omotiverat varnade spelare långt in i matchen efter flera utvisningar. Jag börjar misstänka att detta domarpar medvetet dömer provocerande så att de kan demonstrera sin makt genom att döma utvisningar eller dela ut kort när spelarna protesterar. Jag är så trött på detta domarpar.


Det är tydligt att Sävehof märker av Champions League-spelet. Det sliter mentalt.
Men vinsten kan visa sig viktig för Malmö. Det kanske vänder nu. Det är mycket snack om att Emil Berggren utvecklats som spelare, men har han inte också mognat? Man kan notera att Rasmus Skram är betydligt säkrare i läget än Victor Fridén.


Tänk när Lugi får en ordförande som brinner för föreningen till den milda grad att han står och slår på trumman under en match, så som Malmös ordförande gör. Det hedrar verkligen HK Malmö.

Såg förresten att Lugis styrelse vuxit explosionsartat. Om jag räknade rätt är de numera nio stycken. Med tanke på allt arbete som utförs i kommittéerna så undrar jag vad alla dessa män har för funktion? För naturligtvis är det bara en kvinna i styrelsen.  Kanske kunde de börja ta tag i det här med publiksiffran. Under tusen åskådare i matchen mot RIK är usel. Det känns som om Lundalagen sakta tynar bort. Det är kanske läge att lära av Malmö, som verkar ha brutit den negativa trenden.

Lugi hade en del tur mot RIK. Det kunde slutat hur som helst. Men det är säkert skönt att vinna två uddamålsvinster på raken. Det borde ge självförtroende. Återigen så tycker jag att Anders Hallberg är Lugis bäste spelare. Men Simon Stridsberg och Jonathan Leijonberg var också riktigt bra. Vilken teknik den förstnämnde visade upp och den sistnämnde är verkligen en fighter. Leijonberg tror jag kommer att bli en riktigt, riktigt bra spelare. Lugi fortsätter att klättra uppåt. Men nästa hemmamatch mot Guif blir nog för svår. Undrar om Guif drar ifrån i toppen nu. Det känns så.

Jag gillar verkligen RIK. Det är härligt att se alla dessa unga spelare som alltid kämpar och aldrig ger sig.

Ystad verkar bli ett lag att räkna med i år. Starkt att slå Skövde. Kanske har Ystad hittat rätt denna gång i valet av tränare.

Drott bröt trenden och vann mot alla odds i Skolådan. Men det är märkligt vad ojämna Alingsås är. De varvar vinster och förluster.


 


RSS 2.0