Drott

Vad har hänt med Drott? Och vad har hänt med Alingsås? Jag är förbluffad. Alingsås som verkade vara på gång har nu åkt på tre förluster i slutspelet. Nu är man nära att missa en semifinal. Och omvänt så går Drott helt plötsligt på som en ångvält. Verkligen kul att de är tillbaka i toppen igen. Men än är inte grupp 2 avgjord. Och det är inte grupp 1 heller. Ystad är som vanligt ojämna och tappade en poäng mot Malmö. Hammarby har alltså fortfarande chansen.

RIK

Och precis som jag skrev för någon vecka sedan så fick alla elitlagen behålla sina licenser. Det var väntat. Det ska väldigt mycket till innan förbundet vågar ta det steget. Kan tänka mig att man är orolig för vilka konsekvenser ett sådan beslut kan leda till. Man har ju inga erfarenheter att stödja sig på.

Nära ögat

H43 vann mot Hästö med två bollar och H43: s målvakt fick priset som lagets bästa spelare. Det säger en del om hur nära det var att H43 åkte på ytterligare en förlust. Hästö ledde i halvlek med två bollar men H43 fick igång försvarsspelet så pass mycket i andra halvlek så att det räckte till en vinst. Jag antar att lättnaden är stor i H43. Men inte såg man mycket till effekt av att man hade sparkat Käll.

Kanske var det sista gången vi såg Axnér som spelare. Han skadade sig i baksidan av låret redan under första halvlek. Det var antagligen inte så Axnér hade tänkt sig att avsluta sin karriär. Jag hoppas att han hinner komma tillbaka till åtminstone en match till.

Omvänt så gjorde Andreas Bamberg comeback efter oändligt långt skadeuppehåll och gjorde bl a H43: s sista mål.
Roganovic blev som vanligt bäste målskytt men var egentligen ovanligt blek. Hästös duktige målvakt gjorde en oändlig mängd räddningar på Zorans skott.

Överlag så var Hästö en positiv överraskning. Fyndigt anfallsspel och bra försvar. Steget till elitserien är inte så stort. Och vilken lirare Hästös spelfördelare Daniel Steen är. Jag hoppas jag får se honom spela fler gånger.

Idag så jämförde jag H43: s och Lugis inspring. Och jag tycker att H43: s är häftigare. Blått ljus, rök samt mäktigare musik och bildspel. Spelarpresentationerna är också snyggare än Lugis. Men till vilken nytta? I en viktig kvalmatch kommer alltså bara 625 personer. Jag fick en kommentar för ett tag sedan som ifrågasatte Lund som handbollsstad. Ja, vi har två elitlag, men det finns antagligen inget större intresse i Lund för handboll, antagligen inte för någon annan idrott heller. Ja, finns det överhuvudtaget något som kan locka en lundabo att lämna hemmet? Det känns hopplöst.


Bottenmöte

Ikväll tänker jag se bottenmötet i kvalserien mellan H43 och Hästö. Det ska bli intressant att se om det blir en effekt av att Käll fick gå. Det bör bli en vinst för Lunds blåa stolthet, som de kallar sig nu för tiden. Men det kan mycket väl vara nervöst i laget. Snacka om press om de skulle förlora ytterligare en match! Undrar förresten hur många som kommer till matchen? Finns väl en stor risk att man inte ens når upp till 800 i publiken.


Om bloggande

En reflektion. Det är lite konstigt att läsarsiffrorna ökar när jag skriver något som retar upp folk. Man skulle kunna tro att folk hellre vill bli förbannade än glada. Fast det är antagligen inte det som det handlar om. Skriver man något som gör folk upprörda så har man antagligen också skrivit något som sticker ut och skapar debatt. Och det är mer intressant att läsa än något som är slätstruket och diplomatiskt.

Men jag hoppas inte att jag uppfattas som någon som provocerar för provocerandets skull. För det har inte varit min mening. Däremot hoppas jag att jag vågar skriva sådant som kan uppfattas som obekvämt och känsligt. För jag gillar inte att man mörkar saker eller att man av missriktad lojalitet ställer upp på saker som är fel. Jag hackar antagligen mest på Lugi, men det beror på att jag är en Lugifan i själ och hjärta. Jag hackar bara när Lugi gör saker som jag inte tror på. Genom att kritisera och förhoppningsvis skapa en intern debatt så försöker jag hjälpa Lugi till framgång. Men jag är rädd för att det inte uppfattas så i de vinröda leden.

Matchen igår

Lite märklig match igår mellan Sävehof och Hammarby. Sävehof var inte på plats i början och Hammarby hade chansen att rycka ifrån, men när väl Sävehof kom ikapp så var det bara ett lag på plan. Hammarbys trupp kändes extra tunn igår när bl a Båverud hade en helmörk kväll. Egentligen är det otroligt att man kan vara så ojämn som spelare.

Men hur många tekniska fel var det inte igår? Jag var mest förbluffad över hur många av Sävehofs passningar som bröts av Hammarby. Som helhet var det ingen höjdarmatch.

Inte heller tv-produktionen var en höjdare. Jag är benägen att hålla med Avbytarbänken om att SVT är bättre på att producera handbollsmatcher. Gårdagens sändning inleddes med att fel domarnamn visades i rutan. Sen fortsatte det med ständiga fel i redovisningen av mål och matchklockan var borta stora delar av matchen. Däremot så tycker jag att kommentatorsparet, Lövgren och Perlskog, sköter sig. När får vi förresten se Axnér i rutan igen?

Något om Lars Christiansen

Dansk media spekulerar idag om Lars kommer att sätta rekord som den spelare som gjort flest mål i den tyska ligan. Rekordet är på 2906 mål och innehas av Sydkoreanen Kyung-Shin Yoon. I dagsläget ligger Lars 67 mål efter och det är 10 omgångar kvar. Det verkar inte helt omöjligt att nå, men problemet är att han inte längre matchas lika mycket av Per Carlén.

Lars är förresten som ende dansk uttagen i det All Star-team som möter det tyska landslaget den 6 juni.


Pelle Käll

Hur gick det egentligen till igår när Pelle Käll fick kicken? Det snackas om att det inte sköttes så snyggt precis.

Zanotti igen

Nu har jag fått lite på tafsen igen. Det är känsligt att kritisera sådant som har med Lugi att göra.

Tänkte att det är läge att klargöra vissa saker.

Jag har inget emot personer som är tatuerade eller piercade. Jag bryr mig alltså inte ett smack om hur Zanotti ser ut. Är inte heller enbart kritisk mot att han sticker ut och hörs. För det är kul med personer som märks. Jag tycker att han är en frisk fläkt, som verkligen livar upp handbollen. Men ibland känns det som att han väljer uppmärksamheten för enbart uppmärksamhetens skull. Då finns det finns alltså inget mål eller mening förutom att bara synas. Och då blir det lite patetiskt av det hela.

Och visst är Zanotti kunnig. Han kan utan tvekan handboll och är oändligt mer kunnig än vad jag är.

Men det jag vänder mig mot är främst två saker.

Det ena är hans omdöme. Jag tycker det brister ibland. Han fattar då och då märkliga beslut under matcher och jag tror faktiskt att han ibland gör det för att sticka ut, utan att tänka på om det är för lagets bästa. Och jag tycker fortfarande att det visar på dåligt omdöme att fria till flickvännen före match. Jag tror det påverkade lagets fokus på matchen och det blev ju faktiskt en förlust.

Det andra är att jag tror att Zanotti, oavsett att han verkar vara populär bland spelarna, inte är rätt tränare för killarna. Men jag kan ha fel. Vi får väl se efter nästa säsong. Jag tror att han får chansen att bli huvudtränare och det vore dumt av honom att inte ta chansen.

Vill också samtidigt erkänna att jag slirade lite igår. Zanotti ska naturligtvis inte lastas för sådan som Sandgren hade det yttersta ansvaret för. Det ber jag om ursäkt för.


Lite mer om Lugi

Och så har Kim Ekdahl du Rietz tackat nej till 4-nationsturneringen i Norge. Det är inte första gången. Undrar hur stort Staffan Olssons tålamod är. Men nu får i alla fall Bliznac chansen igen. Undrar om han vågar ta för sig den här gången.

Och så har jag läst Lugis pressmeddelande om Ulf Sandgren några gånger. Jag får lite märkliga vibbar. Är det spelarna som väljer vilken tränare laget ska ha? Det känns som om de har väldigt stort inflytande. Frågan är om det är vettigt. Jag tvivlar på spelarnas omdöme. Om spelarna får välja mellan en jobbig och tuff tränare som kan leda dem till SM-guld, och en som är trevlig och rolig men som inte kommer att fixa ett slutspel, så tror jag att de skulle välja den sistnämnde.Inte lätt att vara tränare i Lund

Och så tog H43: s tålamod slut efter storförlusten igår mot Tumba. Och så var det dags för Pelle Käll att gå med omedelbar verkan. Båda Lundalagens tränare fick alltså gå samma dag. Även om det inte var helt förvånande så känns det ändå lite som en panikåtgärd. Det är ju trots allt många matcher kvar i kvalserien. Nu får vi se om det lyfter i H43. Tomas Westerlund är en klok tränare, så det kommer säkert att gå bra. I vilket fall som helst skulle jag gissa att de yngre spelarna trots allt inte är alltför ledsna att Pelle Käll försvinner. Han har inte precis vågat släppa fram ungdomarna.

Och med tanke på hur det gått för Pelle Käll i H43 så vore det konstigt om inte en viss oro började sprida sig i Ystad IF.Från Danmark

Nu är det klart att Bjerringbros kanonvärvning Andy Schmid går till Rhein Neckar Löwen. Det innebär ju en dubbel vinst för Kasi-Jesper. Dels får han en bra ersättare för Snorri Gudjohnsen i RNL och dels så försvagar han Bjerringbro.

AaB Sport, där AaB Håndbold är en del, går med back med 87 miljoner DKR. Nu säger ledningen att AaB Håndbold framöver måste gå ihop ekonomiskt. Det lär innebära att fler svenskar än Mattias Gustafsson lämnar klubben. Det är ju helt otroligt hur gungigt det är i Danmark just nu.

Jag nämnde för ett tag sedan Rasmus Lauge. Nu går Ulrik Wilbek ut och säger att Rasmus är Danmarks största talang. Jag vet inte om han är störst, men han är utan tvekan en jättetalang. Lägg namnet på minnet. Han kommer att spela i landslaget i framtiden.

Zanotti igen

Jag efterlyste ju tidigare idag en Lugitränare som bl a kunde hålla spelarna i öronen och jag menade att Zanotti inte var en sådan tränare. Men jag fick då en kommentar från någon som sa sig haft Zanotti som tränare och som fortfarande hade ont i öronen. Personen menade att jag inte hade en aning om hur Zanotti är som tränare.

Jag tror inte att vi pratar om samma sak. Jag efterlyste en tränare som inte bara skriker och skäller ut spelare, utan en som också kan få spelarna att bli mer seriösa och som ser till att man sköter både träning och livet vid sidan av. Jag vet att Lugis spelare mycket väl kan få för sig att supa rejält några dagar före match. Varför gör spelarna nu detta om Zanotti är så bra på att hålla spelarna i öronen? Jag vill ha en tränare som kan förmedla till spelarna vad ett proffsigt beteende innebär. Och då underlättar det faktiskt om man som tränare själv också uppträder proffsigt. Det gör knappast Zanotti.

Redan nu så cirkulerar det rykten om hur det bli i Lugi. Vissa tror att Zanotti tar över, andra att man tar in en ny huvudansvarig. Ledningen har verkligen försatt sig i en besvärlig sits.

Lugi

Och så får alltså Sandgren sparken i Lugi. Jag trodde innan att han skulle få sitta kvar, men att man för ovanlighetens skull tänkte lyfta bort den assisterande tränaren Zanotti. Men nu blir det som vanligt att den huvudansvarige får gå. Men måtte nu inte Lugi få för sig att behålla Zanotti och låta honom vara huvudansvarig. En tränare som får för sig att fria till sin flickvän före en elitseriematch eller har ett stort bröllop två dagar före en viktig match, är knappast tillräckligt professionell för att vara en elitserietränare.

Lika illa är det att ta in en ny huvudtränare och låta Zanotti vara kvar som assisterande. Jag tror inte på dubbelt ledarskap i den formen.

Men risken är nog stor att det blir Zanotti som tar över. Och jag som har varit skadeglad över att Ystad får Pelle Käll. Nu kan andra istället kanske få chansen att vara skadeglada över att Zanotti tar över i Lugi.

Egentligen är det helt otroligt hur ofta Lugi byter tränare. Det kan man också spekulera över varför det är så. Delvis beror det väl på att man gör ett dåligt förarbete när man letar tränare. Man tar vad som finns istället för att leta efter tränare som passar till spelarmaterialet eller som har rätt profil i förhållande till den handboll man vill spela. Men det handlar också om att det är svårt att få Lugi att lyfta. Spelarna har ofta inte rätt inställning till matcher och till träning. Jag skulle vilja se en tränare som verkligen kan motivera laget och som håller spelarna i örat. Och den tränaren är inte Zanotti.


Det händer aldrig

Det är roligt med idrott. Det går aldrig att vara säker på hur det ska gå i matcher. Jag var fullständigt övertygad om att grupp 1 var avgjord och att Hammarby skulle hängas av när Albin T blir skadad. Det kunde aldrig hända att Sävehof skulle förlora mot Hammarby igår. Och så går Hammarby och vinner. Jag fattar ingenting. Men det är ju roligt att även grupp 1 blir mer oviss nu. För hittills har slutspelsserien inte varit någon publiksuccé.

Och även om H43 har som vana att spela sämre mot sämre lag så var jag om möjligt ännu mer säker på att H43 skulle vinna mot Tumba och så blir H43 fullständigt utklassade. Som sagt. Jag fattar ingenting. H43 ska vara glada att man infört en kvalserie i år. Hade det varit direktkval så hade man antagligen åkt ur. Men risken finns ju kvar om man fortsätter spela så här. Det ska verkligen bli intressant att följa Käll i Ystad nästa säsong.

Och så kan jag notera att IFK Ystad tar hem två SM-titlar på pojksidan i år. Här finns antagligen material för ett nytt elitlag om något år.

Under gårdagens tv-sända match så sa Per Johansson att han trodde att elitserien inte skulle tappa lika många spelare till utlandet de närmaste åren och att många spelare skulle återvända hem. Man behöver inte precis vara en Einstein för att inse att de utländska ligornas ekonomiska problem kommer att innebära att det blir svårare att bli proffs utomlands. Men jag tror inte att man ska vara för säker på att proffsflykten avtar i den omfattning man hoppas på. De ekonomiska förutsättningarna är inte så lysande i Sverige heller. Och de ekonomiska problemen utomlands kommer säkert att minska. Men nu initialt kommer säkert en hel del av svenskarna i Danmark att återvända, framförallt de som ser slutet på sin karriär. Vinnare nästa år blir kanske de lag som lyckas hålla sig framme och värva bland återvändarna.

 


AG Håndbold

Den storsatsande klubben höll presskonferens igår. Från den kan jag berätta att man valt att inte spela på FIF: s licens och missar därmed Champions League nästa år. FIF begärde tydligen för mycket pengar.

Nästa års trupp blir följande:
• Kasper Hvidt
• Steinar Ege
• Jacob Green
• Nikolaj Koch Hansen
• Mikkel Saad
• Mads Larsen
• Thomas Bruhn
• Martin Bager
• Lars Jørgensen
• Matias Helt Jepsen
• Joachim Boldsen
• Stefan Hundstrup
• Niclas Ekberg
• Rene Toft Hansen
• Arnor Atlason
• Jacob Bagersted
• Christian Malmagro
• Snorri Gudjonsson
• Tränare: Søren Herskind och Klavs Bruun Jørgensen

Den ende svensken blir alltså Niclas Ekberg. Var hamnar FCK: s svenskar? Jag tycker att AG: s trupp ändå känns lite tunn. Tror inte att de kommer att ta hem den danska titeln nästa år.

Lite av varje

Har äntligen kommit tillbaka hem till gröna gräsmattor och plusgrader efter att befunnit mig några dagar i norra Sverige. Förutom kyla och ständigt snöande så var det intressant att notera hockeyintresset. Alla jag träffade, och jag överdriver inte, alla pratade om slutspelet och hemmalaget. På matställen, på hotellet, på kontoret, på gatorna, överallt så diskuterades ishockey. Jag frågade lite försynt om det överhuvudtaget fanns någon annan idrott som kunde intressera ortsbefolkningen men fick mest konstiga blickar som svar. Men några kunde minnas att det en gång i tiden hade funnits friidrottare och fotbollsspelare. Ja, det hade till och med spelats handboll. Men när hockeyn började sluka alla sponsorpengar så försvann alla andra idrotter. Det fanns faktiskt någon som tyckte det var synd att hockeyn dominerade så totalt. Det blev lite enahanda. Vad jag vill ha sagt är att hockey och i viss mån fotboll tar död på övrig idrott. Det är en trist utveckling. Och hur ska handbollen någonsin kunna konkurrera ut dessa dominerande lagsporter? Även om publiksiffrorna ökar stadigt, så är det långt kvar.

Ibland kan små marginaler få stora konsekvenser. Drott var ju ytterst nära att åka ur förra året. Och det hade kanske inneburit slutet för klubben. Och så får man dit en lysande tränare, får en ny hall och laget lyfter. Och publiken strömmar till. Och så lever Drott vidare.

Och Drott surfar vidare på framgången. Dagens vinst mot Alingsås imponerar. Kul att det blir lite spänning ändå i slutsspelsserien. Kan Drott ta sig till en final? Fantastiskt jobb av Sivertsson i så fall.

Och apropå marginaler. RIK missade precis slutspelet och det kan kanske innebära dödsstöten. Även om jag fortfarande hävdar att förbundet in i det sista vill undvika att plocka bort elitlicensen från något lag, så börjar jag bli lite orolig för RIK: s framtid. Låt oss hoppas att de klarar av att presentera en hållbar ekonomisk plan.

Hammarby och H43 kan däremot andas ut. I H43: s fall åtminstone till morgondagens kvalmatch. Men H43 kommer hålla sig kvar, kan inte tänka mig något annat.

Nu har jag visserligen varit isolerade från omvärlden några dagar, men har någon hört hur det går med Lugis tränare. Och vad händer i övrigt med truppen?


30 gånger mer

Halloj, just nu är jag på tjänsteresa till en del av Sverige som ännu är snöig och kylig. På vägen dit så läste jag bland annat Sport-Expressen. I bilagan så noterade jag 10 helsidor ishockey och 1/3 dels sida handboll. Jag kan acceptera att hockey är mer populärt bland gemene man, men att en rikstäckande tidning ger 30 gånger mer uppmärksamhet till en idrott i slutspel i förhållande till en annan som också är i slutspel har jag däremot svårare att smälta. Det är anmärkningsvärt, eftersom Sport-Expressen säger sig vilja bevaka handboll. Men handbollen har delvis sig själv att skylla. Vi är dåliga på att sälja in oss.

Jag har tidigare sagt att jag trott att slutspelsserien kommer att bli utan spänning, men så slår plötsligt Drott till och vinner över Guif. Helt plötsligt så är det mycket ovisst i grupp 2. Det är jämnt även i grupp 1 men Hammarby bör med dagens förlust inte kunna ta en semifinalplats.

Det har varit mycket spekulation om elitserielicenserna sista tiden. Vissa tror att det äntligen kommer att statueras exempel. Själv tror jag att förbundet är väldigt försiktig med att straffa någon klubb eftersom det är svårt att bedöma konsekvenserna av en uteslutning. Det är inte något som är enkelt att hantera. Självklart vill man stoppa sånt som man kallar ekonomisk dopning, men samtidigt innebär en degradering andra problem. Vem ska ta den vakanta platsen? Och hur påverkar det kvalserierna? Jag tror fortfarande att det inte heller den här gången blir några degraderingar.

Det här får bli dagens enda inlägg. I morgon blir det antagligen inte något nytt inlägg. Men ni är välkomna tillbaka i helgen.


Andra omgången

Det känns inte som det är läge för några skrällar i slutspelsseriens andra omgång. Sävehof, Guif och Alingsås kommer antagligen att vinna. Och Hammarby lär inte vinna mot Ystad utan Tingsvall.

Och helgens kvalserie lär inte heller bli särskilt spännande. Har svårt att tänka mig att elitserielagen kan komma att förlora. Alla elitserielagen verkar ha vänt trenden i tid före kvalserien. Hade Lugi hamnat i kvalserien hade jag däremot varit mer osäker.
Ännu en dansk konkurs

Och så har Frederikshavn Fox i damernas div 1 lämnat in sin konkursansökan med skulder på 1,4 miljoner DKR. Laget ligger på kvalplats till elitserien, men åker nu ner till div 3. Men det är alltså damlaget som gått i konkurs. Herrlaget och moderföreningen är opåverkat, så t ex den populära Rødspætte Cup kommer ändå att arrangeras enligt planerna.

Johanna Wiberg

Ja, hon kommer som alla vet förstärka Eslöv till nästa säsong. Men är det någon som vet varför hon kommer tillbaka till Sverige? Hon borde vara intressant för flera danska klubbar? Eller har spelarmarknaden helt kollapsat i Danmark? Eller ska hon börja jobba civilt i Sverige?

Oavsett anledning så blir hon en höjdarförstärkning för Eslöv. Hörde att H43/Lundagård också var intresserade, men Johanna gjorde säkert rätt som valde Eslöv, trots sitt förflutna i Lundagård. H43/Lundagård bör inte kunna vara ett topplag nästa år. Och hade säkert inte heller samma ekonomiska förutsättningar.

Att Annika Wiel Fredén återkommer till Sverige är ju också kul, men jag tror inte att hon blir samma lyft för Heid. Har aldrig förstått hennes storhet varken som spelare eller bloggare.Lite om damhandboll

Mitt lag från norr, Boden Handboll, som jag sporadiskt brukar rapportera om, har nu en seriematch kvar att spela i div 2 norra. Laget ligger på en andra plats och har ingen chans att nå seriesegrarna Lillpite. Men placeringarna har ingen betydelse eftersom alla lag, oavsett placering, hamnar i nya div 1 norra. Det är ju en märklig situation som Boden Handboll tagit upp med handbollsförbundet. Men jag skulle gissa att sista matchen ändå har en viss betydelse för Boden Handboll. Inför sista omgången så ligger Boden Handboll och Bodens BK på samma poäng och det känns säkert skönt att komma före konkurrenterna i tabellen. Då får man också revansch för båda derbyförlusterna.

I kvalet till damernas elitserie har det varit lite struligt med lottningen. Nacka som redan var klara för elitserien tackade nej till platsen och istället fick Tyresö platsen. Det innebär att de andra lagen som ska kvala helt plötsligt fick nya motståndare några få dagar före kvalmatcherna. Det är inte alltid roligt att hålla på med damhandboll.

Semifinallagen i damernas slutspel är också klara. Lugi har tydligen satt sig i respekt och Skövde valde därför Eslöv. Det andra semifinalparet blir alltså Sävehof mot Lugi. Det mesta pekar på en final mellan Skövde och Sävehof. Men jag tror att Lugi mycket väl kan skaka Sävehof. Sävehof känns inte lika bra som i början av säsongen medan det motsatta snarare gäller Lugi.

Lunds Arena

Jag har på omvägar förstått att vissa tycker att jag är helt ute och cyklar när jag klagar på Lunds Arena. Men jag kanske inte har varit helt fel ute ändå. Idag så går Arenachefen ut i Skånska Dagbladet och säger att han är bekymrad för ekonomin. Bokningarna är färre 2010 än budgeterat. Från politiskt håll skyller man på finanskrisen och den hårda konkurrensen. Men det håller inte. Finanskrisen är ju på väg att släppa medan konkurrensen bara kommer att bli hårdare. Det gäller att leva med alla konkurrenter. Man måste alltså försöka utveckla konceptet för att kunna överleva. Något måste alltså göras, men det är inte helt enkelt eftersom Arenan har några grundläggande problem.

För det första har den en felaktig storlek. Den är för stor för att vara en handbollshall för elitserien, men den är för liten för att vara en arenahall. De stora artisterna hamnar inte i Lund.

För det andra leds Arenan inte av några experter på att arrangera events. Det håller inte. Dessutom saknar jag att man är mer på hugget från ledningen. Som läsarna av denna blogg vet så har jag tagit upp flera detaljer som jag tycker behöver rättas till, men inget händer.

För det tredje har man nog problem med profilen. Är man en konferensanläggning? Men i så fall saknas en del. Det är för få konferensrum och det saknas fullständig konferensservice. Eller är man en arena för evenemang? Eller en handbollshall? Det underlättar inte marknadsföringen att marknaden inte riktigt vet vad det är för produkt som säljs.

När Arenan byggdes så sade man att den skulle vara självfinansierande. Men som det är nu så pumpar kommunen in 5 miljoner i driftsbidrag varje år. Det kanske är lite jämfört med andra kommuner, men Lund måste vara medvetna om att denna siffra kommer att stiga. Och det tror jag inte riktigt att politikerna förstår eller allmänheten för den delen.
Seifert

Visst borde Seifert bli avstängd, men så jäkla ful tycker jag inte hans armbåge var. Värre saker har jag sett på en handbollsplan och vissa av de sakerna har inte ens gett två minuter. Tycker att situationen är lite överdramatiserad. Det är ju inte konstigt Sävehof och andra klubbar höjer rösten. De vill ju bli av med elitseriens bäste passningsspelare.

Ovärdig

Jag börjar inse att jag inte anses värdig att befinna mig bland Svenska handbollsförbundets samling av handbollsbloggar. Det svider naturligtvis en del. Det kan visserligen bero på att ingen velat tipsa förbundet om min blogg, men sanningen är nog den att den inte bedöms hålla måttet. Eller att jag trampat någon på tårna.

Men jag är lite undrande ändå över vilka kriterier Therese Bringefors på förbundet går efter. Jag försöker komma på den röda tråden. Det kan inte bero på att min blogg är anonym för det är ju Avbytarbänkens också. Vissa av de presenterade bloggarna handlar även om annat än handboll. Kan det vara en nackdel att min nu uteslutande har fokus på handboll? Ett tag trodde jag det berodde på att de presenterade bloggarna drivs av personer som är aktiva inom handbollen på något sätt, men så dök Snickesnack upp och han är precis som jag en "läktarexpert". Och Flincken är ju bara journalist. Det kan knappast heller bero på att den bedöms som oseriös, för så jäkla djupa och analyserande är inte alla de andra bloggarna heller. Som sagt jag förstår inte riktigt hur urvalet görs. Kanske är min blogg helt enkelt bara för tråkig.

Men tro nu inte att jag ger upp för det. Stürmerfoul kommer att finnas kvar åtminstone några månader till.

Från Danmark

Passade även på att se matchen från danska ligan igår mellan Skjern och BSV. BSV säkrade som bekant seriesegern genom vinsten. Matchen var annars jämn, Skjern ledde hela tiden fram till 40:e minuten. Då kom Anders Persson in i mål och tillsammans med Fredrik Petersen så vände de matchen till BSV fördel. Fredrik hade stor show i andra halvlek och gjorde mål både från kant och från 9-meter. Lite konstigt var det nog ändå att han verkar vara andra valet på positionen. Danske Andreas Toudahl som visserligen är nära en landslagsplats i Danmark, verkar ligga bättre till hos tränarna. Men efter gårdagens match så borde Fredrik ha stigit i graderna. Så här står det på BSV: s hemsida (dags för dansk språkövning): "Men så var det Fredrik Petersen startede egen kamp, som minde om dengang han spillede i GOGs gule trøje, og stort set ene mand besejrede Bjerringbro-Silkeborg (här måste skribenten mena Skjern). Bang, bang, bang sagde det, 3 mål og en frispilning till stregen fra den svenske troldman och Bjerringbro-Silkeborg var med igen. Han har en fin udstråling, og kan så utroligt mange ting."

Men matchens största profil var annars förre landslagsspelaren Claus Møller Jakobsen. Det kändes som om det var en match mellan honom och BSV.

Schweizaren Andy Schmidt som kom till BSV i år har blivit det utropstecken som Bent Nyegaard förutspådde före seriestarten. Han är verkligen duktig på att växla tempo och är lika bra på att frispela lagkamrater som att själv gå på avslut. Men nu spekuleras det i om Andy kommer att byta till en tysk eller spansk klubb. Hetaste tipset talar om Rhein Neckar Löwen. Det är lite intressant att Kasi-Jesper genom att värva en spelare från BSV minskar på konkurrensen för hans andra lag AG Køpenhavn. Men oavsett Kasi-Jespers planer så går det naturligtvis inte att behålla en spelare av Andys kaliber i den danska ligan.

Jag vill även nämna de unga BSV spelarna Rasmus Lauge och Nikolaj Øris Nielsen. De kommer att hamna i det danska landslaget. Den förstnämnde är en storskytt i vardandet och den andra en riktig tuffing som dessutom är mycket klok som spelare, trots sina unga år. 

Ulrik Wilbek presenterade sin trupp till fyrnationsturneringen i Norge. Lars Christiansen är inte med, kanske för gott, likaså inte heller Hans Lindberg och Mikkel Hansen (men i deras fall beror det på Champions League spel.) Redan sen tidigare är inte heller Kasper Hvidt eller Lars Jørgensen med, de har ju lämnat landslaget för gott. Helt nya eller relativt nya spelare blir istället: Stefan Hundstrup (Viborg HK), Kasper Irming (Århus GF), Rene Toft Hansen (KIF Kolding), Henrik Toft Hansen (AaB), Nikolaj Markussen (Nordsjælland), Henrik Møllgaard (AaB),  Simon Kristiansen (BSV), Mads Christiansen (AaB), och Mathias Madsen (BSV). Den sistnämnde är en av mina favoriter som försvarsspelare. Generationsskiftet i Danmark är i full gång.


Några svar

Fick en kommentar om att det var fel att skriva att Lugis Niklas Harris fick kicken. Ja, jag raljerade kanske lite mycket. Mest korrekt var att säga att jan inte fick förlängt kontrakt, men det verkar som om han själv hade velat vara kvar, så ur hans synvinkel uppfattades det nog som kicken.

Men oavsett vad så säkrade Harris och damerna en semifinalplatsen igår. Kan det bära till final månne?

Fick även en kommentar om att det inte kan bli så att Zanotti får gå medan Sandgren får vara kvar. Man kickar aldrig den assisterande tränaren och låter den huvudansvarige får gå. Nej, så kanske det är. Det var rena spekulationerna från min sida, men jag tror faktiskt att Sandgren sitter säkrare i Lugi än Zanotti. Nu tror jag visserligen att båda mycket väl är kvar. Lugi har nog inget annat val än att låta dem gå kontraktstiden ut. 


Första omgången

Så var första omgången i slutspelsserien genomförd. Resultaten blev trots allt de förväntade, men jag hade nog trott att Alingsås skulle vinna. Men hemma tror jag fortfarande att Alingsås säkrar gruppsegern.

Sävehof vann mot Ystad borta och säkrade därmed gruppsegern, skulle jag tro. Ystad är verkligen svåra att få grepp på. Jag har tjatat hela säsongen om att det är något i coachningen som brister. Tycker fortfarande att laget borde vara mer stabilt än vad man är.

Och eftersom det inte blev några skrällar igår, så känns det fortfarande som om att slutspelsserien blir rätt ospännande. Det enda som känns ovisst är om Ystad klarar av att säkra andra platsen i gruppen samt vem av Guif och Alingsås som vinner den andra gruppen.

Men vilken härlig match det blev mellan Guif och Alingsås! Jämn match med högt tempo och tuffa tag. Vad mer kan man begära? Verkligen imponerande med det "röda havet". När får vi se en liknande manifestation i Lunds Arena? Man kan undra varför Lundapubliken är så jäkla trög och har så svårt att stötta sina lag. Men varför var det inte slutsålt i Eskilstuna?

Det var också roligt att se Johan Pettersson göra en bra match. Han överglänste ungtupparna Enström och Zachrisson. Igår visade ungdomarna inte direkt landslagsklass. Zachrisson får inte hålla på och bomma sådan frilägen som han gjorde igår.

Bliznac har ett märkligt humör. Tänk att bli så arg på Jimmy Jansson. Men Bliznac är på uppgång. Har blir farlig i slutspelet. Men bäst igår var väl ändå Robin Andersson. Vilken speed och vilka stegisättningar!

Slutspelsserien

Så här ser alltså slutspelsgrupperna ut.

Slutspelsserien Grupp 1
Lagen med placeringarna 1-4-6-8
Sävehof (3 bonuspoäng)
Ystads IF (2)
Hammarby (1)
HK Malmö (0)

Slutspelsserien Grupp 2

Lagen med placeringarna 2-3-5-7
Alingsås (3)
Eskilstuna Guif (2)
Drott (1)
IFK Skövde (0)

Och då undrar jag hur spännande slutspelsserien blir? Jag har svårt att tänka mig andra lag i topp än Sävehof och Ystad från grupp 1 och Alingsås och Guif från grupp 2. Det enda frågetecknet är Ystads ojämna spel. Malmö brukar t ex inte ha svårt för Ystad.

Men det troliga är semifinaler mellan Alingsås och Ystad samt Sävehof mot Guif. Och semifinalerna känns i alla fall lite mer ovissa. Men allt pekar på en västsvensk final och den kan gå hur som helst. Men mitt tips är att Alingsås tar sitt andra raka guld. Laget har den bästa högsta-nivån av alla lag i elitserien. Det räcker för guld.

 


Och två saker till

Mycket snack om elitserielicenser nu. Undrar när licensnämnden vågar sätta ner foten? Händer det i år? Och vilka konsekvenser skulle det i så fall innebära? Jag är tveksam till att man verkligen vågar sätta igång något som man inte vet hur det skall sluta.

I sin blogg dementerar Axnér att han bär något ansvar för att Ola Månsson fick kicken och Pelle Käll kom in. Det stämmer inte. Han fattade naturligtvis inte de formella besluten men nog fan undergrävde han Ola Månssons position. Han lobbade för Pelle Käll och mot Ola Månsson under en lång period, så visst bär han ett ansvar för vad som hände.


Lunds Arena

Chefen för Lunds Arena, Berne Nilsson, blir idag intervjuad i Skånska Dagbladet. Han presenterar sina tankar inför handbolls-VM. Det är ju bra, men jag hade också uppskattat att man jobbade lite med de problem man har idag. Jag har regelbundet klagat på sånt som många säkert uppfattar som detaljer, men det går inte att slå sig till ro. Det gäller att ständigt förbättra konceptet. Och det verkar man inte göra. Allt är sig likt, inga förändringar verkar ske. Och då känns inte som att man jobbar professionellt. Det förvånar mig för när Berne jobbade i Lunds kommun så hände det verkligen mycket. Han var en man som lyckades få igenom fler förändringar än vad någon företrädare hade lyckats med.


Dagens inlägg

Har svårt att hinna med att blogga idag, men här kommer i alla fall ett inlägg.

Det ska verkligen bli intressant att följa Pelle Käll i Ystad. Undrar hur lång tid det tar innan han får kicken? Snacka om nödlösning. Jag fattar inte sånt här. Om nu Ystad vill bli ett topplag och vinna SM-guld, varför i hela friden väljer man då Pelle Käll? Är det verkligen en sån brist på tränare? Och kan verkligen inte Sveriges rikaste klubb hitta en mer kompetent tränare?

Och snacket går att Tomas Westerlund blir H43: s nya tränare. Han är onekligen kompetent, men väl raka motsatsen till Pelle Käll. Här har vi en man som verkligen inte kan sätta skräck i sina spelare.

Och vad menar Kim Ekdahl du Rietz i dagens Sydsvenskan när han säger: "Lugi är inte världens bästa förening med kontakten med spelarna". Det verkar vara en stor spricka mellan Lugis styrelse och resten av verksamheten. Först klagar Lugis klack och säger att styrelsen inte uppfyllt de löften som de gett klacken. Sen klagar Kim Ekdahl och tycker att Lugi har dålig kontakt med spelarna, Och jag har fått kommentarer från som det verkar från Lugiledare om att styrelsen har dålig kontakt med resten av föreningen. Om man lägger till uppropet på Lugis hemsida där de söker folk till styrelsen så får jag en bild där styrelsen insett att de inte klarar av sitt uppdrag. Antagligen har den bantade styrelsen insett att de inte är tillräckligt kompetenta. Det kan inte vara så kul att först manövrera för att få mer makt och sedan märka att man inte räcker till.

Och hur går det nu med Lugis tränarpar? Tydligen ska Lugis styrelse fundera i helgen. Men jag börjar tro att åtminstone Sandgren sitter kvar, för Lugi har antagligen inget annat alternativ till tränare. Jag tror inte att man haft en plan B och sonderat terrängen. 

Apropå Lugis herrlag. Man verkar helt sakna ett grundspel att falla tillbaka på när det inte fungerar individuellt. Nästan varje anfall ser likadant ut och blir det mål så känns det lite väl slumpmässigt. Och det är anmärkningsvärt att det inte finns någon från Lugi på HEH: s topplistor, H43 har med tre spelare: Anton Månsson, Zoran Roganovic och Daniel Lindqvist, så egentligen är det inte förvånande att Lugi missade slutspelet. Man måste ha någon spelare i toppklass för att nå dit.

Och nu några ord om Lugis damlag.

Olika falla ödets lotter. Lugis herrtränare misslyckas och får kanske behålla jobben. Samtidigt gör Lugis damtränare en lyckad säsong med en trolig semifinalplats i sikte och får kicken. Då förstår man att det inte handlar om hur man lyckas utan att det finns andra faktorer som påverkar. Inte vet jag, men kan det faktum att Brljevic idag tränar dottern till en styrelseledamot ha någon betydelse?

Sen kan naturligtvis det faktum att en landslagsspelare i Lugis damlag enligt ryktet velat bli av med tränaren ha sin betydelse.

Annars gillar jag Niklas Harris tränarfilosofi där målet inte är lika viktigt som vägen dit. Fokus har varit på prestationerna och inte eventuella vinster i matcherna. Det har kanske tagit lite längre tid, men man har ändå ständigt gått framåt. Jag tycker det är lite trist att chansen inte ges till ytterligare en säsong. 

På 9-meter håller Lugi ypperlig standard med Sabina Jacobsen, Fanny Lagerström, Mia Radermacher och Anna Roxå. Men på 6-meter är det lite tunnare. Det är lite förvånande att man förlängt med dotter Linnéll.

Som sagt, det ska bli intressant att se om det lyfter med Dragan Brljevic. Jag har mina tvivel.

Jag tycker att jag hackar mest på Lugi av lagen från Lund. Skulle gissa att jag inte är så populär bland de vinröda. Men ändå verkar irritationen större bland de blå. Vad kan det bero på?

 Nyheter från Danmark

Enligt danska TV2 så sägs:

Storsatsande AG København sägs vara intresserade av förre GOG spelaren Snorri Gudjonsson, som just nu spelar i Rhein Neckar Löwen.

Mattias Gustafson lämnar AaB för en ännu okänd tysk klubb.

Och så är det klart var Torben Winther tar vägen efter Ystad. Nu är han på väg till den schweiziska klubben HC Kriens-Luzern.

GOG som åkte ner i div 2 efter konkursen och som enligt planerna räknar med att vara tillbaka i högsta divisionen om tre år har fått en ny sportchef. Fd landslagsspelaren och GOG-profilen Kasper Jørgensen som var spelarnas representant i löneförhandlingarna blir nu spelande "direktör". Jag gillar när man ställer upp för sitt lag och stannar kvar, även om man har chansen till kontrakt med andra klubbar. Precis som Roganovic gjorde för H43.

 

Några svar

Har fått frågan om jag inte har ett jobb. Jo, ett tag till i alla fall. Och ett som kräver mer än 40 timmars jobb i veckan, så det är faktiskt lite svårt att hinna med att blogga. Måste ju även ägna familjen lite tid.

Har även fått en kommentar om att jag fokuserar för mycket på Lugis herrar. Jag kan lova att det blir mer uppmärksamhet på Lugis damer nu när herrarna har gjort bort sig. Gillar faktiskt damhandboll och tillhör inte de som hävdar att det är en annan sport än herrhandboll. Inser nu att jag glömt bort att skriva om damlaget i norr som jag brukar bevaka, Boden Handboll. Jag får försöka komma ihåg att skriva ett nytt inlägg om Bodens stolthet.


Stürmerfouls tips

Tar tipsen var och ett för sig.

Första kolumnen är placering, andra tipset och tredje hur bra man gissade.

Sävehof 1 3 2
Alingsås 2 1 1
Guif 3 4 1
Ystad 4 2 2
Drott 5 13 8
Hammarby 6 5 1
Skövde 7 11 4
Malmö 8 9 1
RIK 9 8 1
Lugi 10 7 3
Lindesberg 11 6 5
Kristianstad 12 12 0
H43 13 10 3
OV 14 14 0
      32

Tränarnas tips

Tar tipsen var och ett för sig.

Första kolumnen är placering, andra tipset och tredje hur bra man gissade.

Sävehof 1 1 0
Alingsås 2 2 0
Guif 3 4 1
Ystad 4 3 1
Drott 5 9 4
Hammarby 6 5 1
Skövde 7 10 3
Malmö 8 11 3
RIK 9 12 3
Lugi 10 6 4
Lindesberg 11 8 3
Kristianstad 12 13 1
H43 13 7 6
OV 14 14 0
      30

Avbytarbänkens tips

Tar tipsen var och ett för sig.

Första kolumnen är placering, andra tipset och tredje hur bra man gissade.

Sävehof 1 3 2
Alingsås 2 2 0
Guif 3 4 1
Ystad 4 5 1
Drott 5 13 8
Hammarby 6 1 5
Skövde 7 10 3
Malmö 8 8 0
RIK 9 11 2
Lugi 10 6 4
Lindesberg 11 7 4
Kristianstad 12 12 0
H43 13 9 4
OV 14 14 0
      34

Axnérs tips

Tar tipsen var och ett för sig.

Första kolumnen är placering, andra tipset och tredje hur bra man gissade.

Sävehof 1 2 1
Alingsås 2 1 1
Guif 3 3 0
Ystad 4 4 0
Drott 5 12 7
Hammarby 6 5 1
Skövde 7 9 2
Malmö 8 10 2
RIK 9 13 4
Lugi 10 6 4
Lindesberg 11 7 4
Kristianstad 12 11 1
H43 13 8 5
OV 14 14 0
      32


Facit

Har roat mig med att jämföra försäsongstipsen med hur det gick i verkligeheten? Ni får ursäkta att tabellen inte blev så snygg. Men jag hoppas den går att läsa ändå.

Lag Placering Axnér     Avbytarbänken   Tränarna   Stürmerfoul  
Sävehof 1 2 1 3 2 1 0 3 2
Alingsås 2 1 1 2 0 2 0 1 1
Guif 3 3 0 4 1 4 1 4 1
Ystad 4 4 0 5 1 3 1 2 2
Drott 5 12 7 13 8 9 4 13 8
Hammarby 6 5 1 1 5 5 1 5 1
Skövde 7 9 2 10 3 10 3 11 4
Malmö 8 10 2 8 0 11 3 9 1
RIK 9 13 4 11 2 12 3 8 1
Lugi 10 6 4 6 4 6 4 7 3
Lindesberg 11 7 4 7 4 8 3 6 5
Kristianstad 12 11 1 12 0 13 1 12 0
H43 13 8 5 9 4 7 6 10 3
OV 14 14 0 14 0 14 0 14 0
      32   34   30   32

Tränarna var bättre på att tippa än bloggarna. Jag kan också konstatera att vårsäsongen gjorde att serien blev mer som vi trodde från början. De tippade topplagen hamnade i topp till sist. De lag som Axnér missade mest på var H43 och Drott. De som Avbytarbänken missade var Hammarby och Drott. De som tränarna missade var H43 och Lugi/Drott. Och till sist de som jag missade var Drott och Lindesberg.


Spännande in i det sista

Så blev det Malmö och Skövde som tog de två sista slutspelsplatserna. Även om jag varit orolig hela säsongen att Lugi skulle missa slutspelet så tändes ett hopp inför sista omgången men det släcktes snabbt i slutet av första halvlek. Det var samma visa igen, mängder av tekniska fel och märkliga beslut. Lugi ska nog vara glada att de lyckades skrapa ihop så många poäng som de gjorde i höstas så att de slapp ett kvalspel. För som de spelar idag så hade de riskerat att åka ur serien.

Det blev som sagt spännande in i det sista, skulle RIK eller Malmö ta sista slutspelsplatsen? Starkt av RIK att ta en poäng mot Alingsås. Men det räckte eftersom Malmö vann. Ett stort grattis till Malmö. Bra gjort som nykomling att gå till slutspel.

Varför gick det nu så här för Lugi? Ja, den som det visste. Två år i rad gör Lugi en dålig vår. Det kan tyda på att tränarna har något fel i sitt träningsupplägg. Forsmoos byte verkar ha påverkat, efter det blev känt att han ska gå till Skövde så har han spelat sämre. Kim Ekdahl har varit en skugga efter EM, om han inte redan nu går till en idrottspsykolog så är det hög tid att låta honom göra det. Det är så frustrerande att se honom underprestera match efter match och veta att orsaken sitter i huvudet. Kim var märkligt nog bättre när han inte kunde skjuta i höstas. Tränarnas dubbelkommando fungerar inte alltid på match, man tar t ex time-out vid felaktiga tillfällen (oftast alldeles för sent) och man matchar också spelarna lite märkligt. Kanske är det även problem under träningarna med ett dubbelkommando? Men mest tydligt är att man är dåliga på att motivera spelarna och vända nedåtgående trender. Man är inga ledare som bygger självförtroende precis.

Jag är inte den som tycker att man ska byta tränare så fort det börjar gå dåligt. Tränarna måste ges tid för någon form av kontinuitet. Sandgren uttalade sig efter matchen att han inte tror att årets fiasko påverkar om han och Zanotti ska vara kvar eftersom de jobbar långsiktigt. Men jag undrar ändå om det inte är på sin plats att byta ut den ene eller båda tränarna. De har under två år inte visat upp något som pekar på att de är på väg åt rätt håll. Laget spelar lika dåligt som när de tillträdde. Vad är det som säger att det ska gå bättre nästa år med denna duo vid kommandot? Jag kan inte komma på något. 

Det ska bli intressant att se vad Lugi bestämmer sig för. Nu är säsongen över och det innebär ett ekonomiskt avbräck som säkert känns i en förening som behöver alla slantar man kan dra in. Men vad jag också börjar bli orolig för är att vi fans börjar tappa tålamodet. Och samma sak kanske även gäller sponsorerna. Vi börjar bli trötta på att Lugi så sällan är ett topplag. Det är riktigt dåligt av klubben att år efter år misslyckas när man har så mycket förspänt: fin arena, bra ungdomsverksamhet och ett stort publikintresse (i alla fall när det går bra). Vi får hoppas att Lugi kompletterar sin tunna styrelse med lite handbolls- och marknadsföringskompetens. Idag så är detta en bristvara i styrelsen (nu blir säkert någon i Lugi förbannad, men jag tycker inte att jag är orättvis).

Det är tur att Lugis damer mycket väl kan gå till SM-final så att det finns något att glädjas åt som Lugist. 


USM?

Bloggarkollegan Stockholmshandbollen har verkligen rivstartat. Många läsare och en aldrig sinande ström av inlägg. Och många som inte handlar om Stockholm, bloggnamnet till trots.

Idag ställer de en fråga som även jag varit inne på tidigare: "VI ställer oss frågan om USM är ett problem?". Tesen är att de olika ungdoms-SM spelen hämmar utvecklingen spelarna. Och att handbollen på det viset missar framtida stjärnor.

Frågan är berättigad. Jag är övertygad om att handbollens fokus på SM-spelen innebär en sämre individuell utveckling av många ungdomar och att man på det viset missar framtida stjärnor.

Jag har haft insyn i både H43 och Lugi. Från dessa klubbar vet jag att tränarna är otroligt fixerade vid att gå långt i SM. På ett sätt kan jag förstå dem. Det är ofta deras enda belöning och drivkraft. Och man vill inte höra alla gliringar. Nåde den Lugiledare som inte lyckas gå till steg-5 med sitt lag.

Men satsningarna på SM innebär att man i första hand fokuserar på laget istället för spelarna. Hellre en samtrimmad enhet än individuellt duktiga spelare. Man är ofta också alldeles för feg för att låta alla få chansen att visa upp sig, utan spelar gärna så mycket som möjligt med de säkra korten, dvs de som i tidiga år är duktiga. Men eftersom vi vet att barn utvecklas olika fort, så missar man på det viset alla dem som utvecklas sent i karriären. De får inte samma chanser att utvecklas. Det är t ex bevisat att de ungdomar som är födda tidigt på året får många fler chanser till spel eftersom de faktiskt är tidigare utvecklade än de som föds sent på året.

Jag tror därför att handbollen mår bra av att se över SM-spelet för barn/ungdomar. Och jag vet i alla fall att detta har diskuterats inom Skånehandbollen, så jag är inte ensam om tankarna.

Förra gången jag tog upp det här ämnet så blev jag idiotförklarad av många. Nuvarande ordning är verkligen hårt rotad bland handbollsfolk.


En profil fattigare

Så är det alltså dags för Axnérs sista elitseriematch (om han nu inte övertalas att göra några inhopp i framtiden). Känns lite konstigt att handbollen på det här viset blir en profil fattigare. Dessutom håller han ju fortfarande en rätt hög klass även om Sävehofs hårdhänta försvar visade att fysträningen kanske kunde skötts bättre. Snacka om flyga runt som en vante när Stenbäcken och Jakobsson knuffades.

Undrar förresten om hans status som bloggare och expert i tv minskas av att han inte längre är en spelare?

Men än är det inte slut för Axnér. Först ska ju ett kval genomföras. Ett kval som jag tror H43 har stora chanser att fixa. Men de har ju visat sig spela sämre mot sämre lag under året, så helt säkra ska nog inte de blå känna sig.


Några ord om

att Pelle Käll slutar i H43, vilket jag berättade om redan för någon vecka sedan. Förstår inte varför klubbarna
envisas med att alltid hålla saker och ting hemligt in absurdum. Allt verkar behandlas som värsta krigshemligheten. Klubbarna är ju inte precis några börsnoterade företag. Tror det handlar om att man från ledande håll gärna vill förstora vikten av det man sysslar med. Och nu spekuleras det i att Ystad är intresserade av Käll. Men det går naturligtvis inte att få bekräftat från Ystad.

Jag har ju alltid varit tveksam till Käll som tränare. Det gick inte bra i Lugi och det gick ju inte så lysande i H43 heller. Tror inte att det kommer att gå så bra i Ystad. Ett Ystad som är fantastiskt ojämnt i år, oavsett vad alla Ystad fans tycker. Fast med Käll blir man kanske stabilare på en lägre nivå. Ystads ansträngningar att hitta en ny tränare kunde ha skötts bättre. Förstår inte svårigheterna. Det kan inte handla om pengar för Ystad har råd.


 


Bloggar

Det är inte så länge sedan det knappt fanns någon handbollsblogg. Det började röra på sig med Jan Wifstrand i DN men det stora genombrottet kom väl med Axnér. I kölvattnet så började Avbytarbänken och jag att blogga för ca ett år sedan. Men vi är inte ensamma, nu finns det helt plötsligt en uppsjö av handbollsbloggar. Härligt! Antalet bloggar och deras läsare visar också att det finns ett stort latent intresse för handboll. Det känns bra att tänka på när man ibland börjar tvivla om det någonsin kan bli ett tal om det stora genombrottet för handboll hos allmänheten i Sverige.

Men det har på resan ständigt funnits en debatt över hur seriöst bloggandet är. Om det är något som ska uppmärksammas av klubbar, HEH och förbund. Vissa tycker det är fel att flera av bloggarna, bl a denna, drivs av anonyma personer. Vissa retar sig på att vi inte drar oss för att vara kritiska och ibland kanske det även uppfattas som om vi går över gränsen. Vissa klubbar har länkar till bloggarna medan andra inte har det. Jag tycker dock att de flesta bloggar visar på ett genuint handbollsintresse och att vi rätt sällan går över gränsen. De oseriösa bloggarna lär försvinna av sig själv. Handbollsbloggarna bidrar därför till att vitalisera handbollen genom att skapa både debatt och ett större intresse.

Därför är det glädjande att Handbollsförbundet publicerat länkar till olika bloggar. Det visar att bloggandet börjar uppfattas som legitimt. Det är bara synd att man inte valt att länka till denna. Men vem vet, kanske någon förbarmar sig och skickar in ett tips till förbundet.

Och precis som Avbytarbänken kan jag med glädje konstatera att antalet läsare ständigt ökar.
Hellgren analyserar

I gårdagens Sport-Expressen säger Claes Hellgren bl a följande:

"Klubbarna måste bredda trupperna för att spelarna inte ska vara slut när de är 28 år.
HELLGRENS ANALYS:VM, EM, OS, Champions League och ligaspel - det innebär en stor arbetsbelastning. Vi måste hitta en lösning så att de bästa spelarna kan delta i stora mästerskap.
Min absoluta övertygelse är att, i och med att vi skapar de pengar så måste klubbarna nu ta sitt ansvar och bredda trupperna. Klubbarna behöver många matcher för att klara ekonomin, men då har de en skyldighet att gå runt på spelare."

Det låter lite väl naivt att tro att klubbarna kommer att bredda trupperna så att landslagsspelet inte blir lidande. Det kommer aldrig att hända. Klubbarna tänker enbart på sina egna framgångar och på sin egen ekonomi. De kommer aldrig att dra på sig kostnader för att gynna landslagshandbollen. Jag förstår inte att Hellgren verkar tro att detta är möjligt.  

Jag tror istället att klubbarna i framtiden kommer att sätta allt fler "käppar i hjulet" för landslagen. Vi får räkna med en framtid där det blir som i hockey-VM. De bästa spelarna från toppklubbarna kommer inte att delta i landslagsmästerskapen.

Drar ihop sig

Så är vi alltså framme vid sista omgången. Egentligen är det otroligt hur snabbt serien blir färdigspelad. Varje  höst ser jag fram emot alla kommande matcher och sen helt plötsligt är det dags för slutspel.

Kan Skövde och Lugi hålla undan för RIK och Malmö? Jag har inte ändrat mig sen igår, utan tror att de som ligger på slutspel nu också gör det i morgon.

Evert Ekh med h skriver igår följande: "Först debaclet i EM sen det här...ja inte fan blir det lättare att sälja in handbollen i företagens balansräkning....tänk på det, ni gamla uvar som häckar i handbollsverige. Föryngra oss - på alla plan. Det behövs."

Jag kan bara instämma. Handbollen behöver föryngras. Framförallt behövs modet att våga genomföra något nytt. Det gäller att vara ung i tanken. Antagligen är det för många gamla gubbar som har makten inom handbollen. Man verkar inte ha lärt av misstagen från guldåren när man kapitalt misslyckas att sälja in handbollen, trots att Sverige var bäst i världen i mer än ett decennium. Det kan ju faktiskt handla om att man saknar kompetens. Men som jag har skrivit i något tidigare inlägg, handbollsfolk verkar av någon anledning tro att de är experter på det mesta i livet. Lite mer självkritik hade inte skadat.Stockholmshandboll

Som lantis är jag inte så förtjust i Stockholm och stockholmare. Tvingas tyvärr åka till Tjockhult några gånger om året i jobbet och upphör aldrig att förvånas över att Sibirien verkar börja där någonstans.

Men däremot så inser jag att handbollen inte kommer att få någon större mediabevakning, framförallt när det gäller SVT, om inte handbollen blir stor i Stockholm. Det behövs definitivt fler Stockholmslag i elitserien. Talanger finns det ju gott om på ungdomssidan. De borde räcka till fler än ett lag i elitserien.

Men jag misstänker att klubbarna inte riktigt är på hugget när det gäller att dra in pengar. Det talas om den stora konkurrensen mellan idrotterna i huvudstaden, men samtidigt så är ju möjligheterna mycket större. Här finns de stora företagen, makten och härligheten.

Och hur ser hallarna ut i Stockholmsområdet? Hur modern känns Eriksdalshallen? Här behövs ett lyft. 

Men det är glädjande att konstatera att det finns eldsjälar som gillar handboll i Stockholm. Som den nystartade bloggen http://stockholmshandbollen.bloggagratis.se/ . Verkligen en rolig nykomling! Den kommer säkert att få igång en hel del debatter. Här verkar Axnér få en utmanare när det gäller att vara elak. Intressant inlägg idag förresten om Handbollskanalen. Luktar inte den upphandlingen mygel på lång väg?

Hoppas bara att bloggen orkar fortsätta att hålla samma tempo. Och låt oss hoppas att handbollen växer i den kungliga huvudstaden.

Jag börjar dessutom förstå att bloggagratis verkar vara ett betydligt bättre forum för bloggare. Det är nog läge att lämna blogg.se, som saknar en hel del finesser.

Slutspelsplatserna

Hammarby är i praktiken klar till slutspel, men sen är det fortfarande ovisst om vilka lag som kniper de två sista platserna.

Tabellställningen är:

7. Lugi 25 11 2 12 692 727 -35 24
8. Redbergslid 25 11 1 13 758 746 12 23
9. HK Malmö 25 11 1 13 675 706 -31 23
10. IFK Skövde 24 10 2 12 670 683 -13 22

Skövde har två matcher kvar att spela och övriga en match.

Lugi möter Lindesberg borta. Normalt en svår match, men Lindesberg har inget att spela för eftersom de inte kan undvika kvalet. Det kan räcka för att det ska bli en Lugivinst.

RIK möter ett Alingsås som verkar ha börjat komma igång igen. Det bör bli förlust för RIK. Jag tror vi kan räkna bort RIK från slutspelet.

Malmö möter Kristianstad hemma. Det kan ju gå hur som helst, men jag tror att Malmö får problem med nerverna och att Kristianstad därför vinner.

Skövde möter Hammarby hemma och H43 borta. Det bör bli minst två poäng. Man kan säkra platsen genom två vinster.

I så fall blir det Lugi och Skövde i slutspel. Lugi kan till och med förlora mot Lindesberg, om nu Malmö och RIK förlorar.

Jag har varit tveksam till Lugis slutspelsplats tidigare, men efter RIK: s förlust igår, så känns helt plötsligt slutspelsplatsen möjlig. Det gäller bara att Anders Hallberg och Kim Johansson lyckas dra med sig resten av laget.

Jag och många andra har ju tyckt att Lugi underpresterat under våren. Men när jag tänker efter så tippade jag Lugi som 7: a i serien före säsongsstart. Så egentligen ligger de på den plats jag hade förväntat mig. Lugi är antagligen inte bättre än vad tabellen visar. Det handlade kanske bara om ovanligt mycket flyt i höstas.


I ärlighetens namn

Tyckte ju för ett tag sedan att Lugi provar för få nya grepp. Men i ärlighetens namn så händer ett och annat nytt hela tiden. Problemet är inte alltid idétorka, utan mera att det saknas kraft att förverkliga idéerna. Ibland så hade idérna också behövts förankras i organisationen först.

Nu tänker man t ex göra en förändring på damsidan. Man avser att samla FA, damer-U och damlaget under samma ledning. Syftet är att skapa en sammanhängande utvecklingsmiljö där individuell utveckling är ledordet.

Det låter bra, men jag blir ändå lite undrande. Varför görs bara denna förändring på damsidan? Varför gör man inte likadant med herrarna? Och varför görs det just nu? Jag tror det finns personliga motiv som inte redovisas.

Jag måste också erkänna att jag är tveksam till att elitsatsningen på detta sätt kryper ner i åren. Jag är rädd att det kommer att innebära att Lugi tappar ungdomsspelare och då i förlängningen även sponsorer och publik.

En annan nyhet är att Lugi äntligen har påbörjat ett webb-tv projekt på hemsidan. En bra idé och nu efterlyser Lugi personer som vill jobba med detta. Jag hoppas det landar bra, så att det kommer finnas regelbundna och intressanta inslag. Men jag är rädd att det som vanligt bara blir några enstaka sändningar och att det sedan självdör. Ingen blir gladare än jag om jag har fel.

Och Lugi efterlyser också nya krafter till styrelsen. Det verkar som om den bantade styrelsen insett att de behöver stöttning. Nu letar Lugi efter "kompetenta personer med LUGI-hjärta som kan komplettera den nuvarande styrelsen". Samtidigt efterlyser man personer till samtliga kommittéer. Det är bra att Lugi på det här sättet försöker hitta nya krafter. Kanske ser vi här embryot till en organisationsutveckling.


Diverse

AG Köpenhamn har äntligen kommit överens med FIF om att ta över deras elitlicens. AG Köpenhamn fick hosta upp en hel del slantar men också lova att hjälpa till i FIF: s ungdomsverksamhet genom att bl a låna ut sina spelare till olika aktiviteter i FIF. Man kan tänka sig att Kasi-Jesper blev mer intresserad av att lösa det här när platsen i högsta serien blev klar i helgen genom AG Håndbolds vinst mot Sønderjyske. Det var för övrig Klavs Bruun Jørgensens sista match som spelare. Nu kommer han istället satsa på sin tränarkarriär. Jag kommer att sakna hans fantastiska underarmsskott.

Kasi-Jesper lär också vara intresserad av att anställa Islands landslagstränare Gudmundur Gudmundsson, som varit utan klubbuppdrag sen GOG gick i konkurs. Platsen som är vakant är antingen en roll som sportchef i AG Köpenhamn eller i Rhein Neckar Löwen.

Avbytarbänken har uppmärksammat att HEH bara promotar vissa bloggar. Som bloggare tycker jag frågan är intressant. Vilka kriterier gäller för att uppmärksammas på HEH: s sajt? Hur objektiva är man på kansliet?

I helgen har det varit JSM för killar i Lund och i Önnered var det tjejerna som spelade. H43: s juniorer både på kill- och flicksidan visade klass. Killarna var väldigt nära ett SM-guld. Det blev till en snöplig förlust i förlängning med uddamålet mot Sävehof. Här har H43 troligen ett antal spelare som i framtiden kan platsa i A-laget. H43: s tjejer som fixat en plats i elitserien för damer missade dock chansen till ett SM-guld. Men det blev ändå till en fin tredjeplats. Titeln gick istället till Skuru.


Sur förlust

Idag var Lugi mer taggade än under de senaste matcherna. Och när Drott samtidigt inte var lika mycket på tårna som de brukar så lyckades Lugi ta ett grepp över matchen. En bit in i andra så började vi i publiken tro på en seger. Men när Lugi började gå runt på fler spelare så bjöd man in Drott i matchen. Halmstadborna kom ikapp och tände till under sista kvarten. Och så blev det ännu en förlust. 

Men det märks att självförtroendet saknas. Stephen Nielsen i Drottsmål hade full koll på Lugis kantspelare i andra halvlek. Och då kan jag inte låta bli att undra varför Lugi fortsatte att spela ut bollen till kanten. Jag räknade till åtta Lugibollar i trävirket. Det blir lätt så med dåligt självförtroende och en för stor respekt för motståndarmålvakten. Överhuvudtaget så har Lugi alldeles för många tekniska fel i sitt anfallspel just nu.

Slutspelschansen finns däremot fortfarande kvar. Men det lär behövas en Lugivinst mot Lindesberg i sista matchen. Och den vinsten känns inte precis sannolik.

Idag var det färre än 1000 åskådare i hallen. Verkligen sorgligt! Jag kan inte bara skälla på oss vanliga fans. Det fanns min själ inte så många på varken läktaren för sponsorer och Lugihöjdare eller på ledarläktaren. Om inte ens Lugis egna kommer, så varför då förvänta sig att Lundaborna skulle sluta upp mangrant? Men vi som var på plats är antagligen de mest hängivna, för det blev ändå rätt bra tryck i hallen.

Men det är inget annat än underbetyg för Lugis ledning att man inte aktivt jobbar för att locka fler till Arenan när herrrarna kämpar för att rädda en slutspelsplats.

Jag är inte den ende som gnäller. Lugis styrelse ska vara glad att man inte hör allt vad som sägs på läktarna.

En ev missad slutspelsplats, klent resultat i junior-SM, minskade åskådarsiffror och en klack som försvann borde vara varningssignaler på att något inte stämmer i verksamheten.

Tänkte avsluta med något positivt.

Kul att Stoffe var på plats som speaker. Han överglänser klart den som brukar kommentera.


Frustrerade Lugifans

Har fått två kommentarer som säger något om hur Lugifansen mår. Men sätter också fingret på något som Lugis ledning borde fundera över.

Varför lyfter Lugis herrar så sällan? Varför har man bara vid några få enstaka tillfällen varit ett topplag? Med det handbollsintresse som finns i staden, med den lysande ungdomsverksamhet man bedriver så borde man lyckas bättre oftare. Vad är det då man gör för fel? Jag undrar om Lugis ledning någon gång sätter sig ner och funderar på vad man kan göra annorlunda? Helt klart gör man ju något som är fel eftersom resultaten uteblir.

När Lugis nuvarande ordförande tillträdde så höll han ett tal i Idrottshallen där han sa att Lugi skulle se över sin organisation från grunden. Nu skulle man börja jobba på ett nytt sätt. Vad blev det av de ambitionerna? Jag har inte sett några förändringar. Inte mer än att styrelsen bantats.

Kom nu inte med förslaget att slå samman Lugi och H43. Det skulle i bästa fall bara bli ett lyft på kort sikt. På lång sikt innebär det att handbollen tappar i Lund.

Men Lugis ordförande hade rätt. Man bör försöka hitta nya sätt att arbeta. Det gäller också att hitta personer som vill jobba i föreningen, med Lugis bästa för ögonen, inte i första hand de egna barnens bästa. Det gäller att våga lyssna på kritiska röster, hur jobbiga de än är. Lugi är en stor föreningen, men det är bara en liten klick som i praktiken kan/får påverka. Tränarbytena har kanske varit för många (ska jag säga som har börjat tveka om Sandgren och Zanotti ska vara kvar), så kontinuiteten har uteblivit. Det senaste lyftet skedde under Lars Friis ledning. Men han ställde för stora krav på Lugis sätt att arbeta så han blev ju obekväm. Tycker också att det saknas en röd tråd när man letar tränare. Det verkar vara som om man tar en bra tränare som råkar vara ledig, inte att man letar efter någon som står för den handboll som borde passa materialet bäst. Eller som passar in i den handbollen som man på sikt vill spela. Antagligen är man också dålig på lyfta fram spelare från ungdomsverksamheten, att få dem att ta det sista steget. 

Det finns säkert många fler orsaker till att Lugi står still och inte når de framgångar som man borde kunna nå och som fansen längtar efter. Ska försöka återkomma till ämnet inom kort.

  

By by OV

Det sista halmstrået försvann igår. Men inte ens den mest inbitne OV-fan hade väl trott något annat. Det var en omöjlighet att OV skulle vinna och Lindesberg förlora samtliga resterande matcher.

Jag tillhörde de som trodde att OV skulle kunna rädda kontraktet när de fick sina nyförvärv. Antagligen hade man överlevt om de spelat i laget från början, men nu kom de in för sent. Det tog några matcher innan OV lyfte sig.

Undrar när OV kommer tillbaka igen? Och kan de i så fall överleva mer än en säsong? Finns det tillräckligt intresse i staden för att bygga ett elitlag? Jag tror det blir svårt.

Lugis damer går bättre än herrarna just nu herrarna. Klar hemmavinst i kvartsfinalen igår. Det började lite knackigt (kan det bero på nerverna) men sen bara rann Lugis damer iväg. Det kan faktiskt bära ända fram till en SM-final.


Tankar under natten

Jag gillar Alingsås bortaställ. Det är uppfriskande med nya färger. Spelarna ser ut som glasspinnar men det funkar för mig.

Sävehof blir alltså seriesegrare. Åtminstone jag är förvånad. Det hade jag inte trott före säsongen. Rustan gör ett sista bra jobb med gänget.

Lugis hopp står antagligen till damerna. Ska man lyckas i ett slutspel för första gången? Hoppas det. Kul för Harris om även han kan få sluta på topp. Som jag tidigare ha skrivit. Jag tror inte det kommer gå bättre för damerna med Brljevic som tränare.

Däremot tror jag att det kan gå bättre för Lugis herrar med en annan tränarkonstellation.

Är det bara jag som tycker att skötseln av Arenan känns amatörmässig? Har man gjort något nytt med Arenan sen den invigdes? Förutom att man numera måste stå i två köer för att kunna köpa en korv? Hur lång tid ska det t ex ta innan lampan i den vänstra projektorn från entrén sett är utbytt? Den är betydligt ljussvagare än den andra. Hur lång tid ska det ta innan fler cykelställ ställs fram? Varför kan inte båda resultattavlorna visa utvisningsminuter? Har man löst teknikproblemen så att webbtv kan sända från Arenan? Handlar allt om pengabrist eller saknas det drivkraft? Det går ju inte att bara låta allt vara som det alltid har varit, utan man måste kontinuerligt försöka förbättra Arenakonceptet. Som jag också tidigare skrivit: jag är rädd för att Arenan, istället för att bli det stora lyftet i Lund, blir ett sorgebarn.

 

Dagens matcher

Det gick ju som väntat ikväll. Lundalagen förlorade stort och Sävehof och Ystad vann som planerat. De högre placerade lagen ökade avståndet.

Var som vanligt på plats och såg Lugi förlora. Lugi började bra mot ett kanske lite passivt Alingsås och tog en tremålsledning. Men efter en time-out från Alingsås och ett målvaktsbyte, in med Kappelin, så drog Alingsås ifrån och var aldrig hotat. Kappelin verkar vara ett spöke för Lugispelarna. Det var ju helt otroligt så många lägen Lugispelarna brände ensamma med Kappelin. Var det inte skott i trävirket så sköt man utanför.

Lugi är inte balans just nu. Man har tappat mycket i självförtroende. Och blir passiva och statiska i både anfall- och försvar. Men det gäller även tränarna. Sandgren och Zanotti verkar ibland handlingsförlamade. Bloggar-Dado ropade från läktaren att de skulle prova något nytt men det tog alldeles för lång tid innan tränarna fick för sig att punkta Bliznac. Bliznac var för övrigt riktig bra och överglänste Kim Ekdahl. Man kan undra varför Bliznac inte kan ta för sig mer i landslaget. Kim Ekdahl däremot som inte gjorde bort sig i EM verkar fortfarande inte veta vad han ska göra på plan när han tar på sig en vinröd tröja. Även om han verkar på uppgång så är han fortfarande alldeles för ojämn framåt. 

Sen måste jag ge en känga till Lugipubliken. Var är ni någonstans nu när Lugi behöver stöd? Strax över 1000 åskådare är uselt! Och sponsorläktaren var om möjligt ännu mer glest befolkad än vanligt. Jag fattar inte att Lundabor bara vill stötta när det går bra. Kärnan i klacken var på plats och stöttade, all heder åt er. Men det är tråkigt att det inte är fler på plats och att det inte längre ses några fanor eller hörs några trummor.

Lugis chans till slutspel är antagligen att lagen som ligger efter också fortsätter att förlora. Jag tror inte att man vinner mot Drott, men däremot har man en viss chans borta mot Lindesberg. Men även det kan bli svårt. Lindesberg kan kanske vara piskade att vinna för inte åka ur.

I ett kommande inlägg kommer jag att skriva om min oro för Lugis kommande säsong. Vi fans börjar bli hårt prövade. Längtan efter framgång är stor och besvikelsen blir nästan värre för varje år. Idag började till och med publiken gå före matchslut.


Gårdagens match

Det var ju en rolig match igår mellan Hammarby och Guif. Verkligen svängigt i högt tempo. Klart sevärt tycker jag. Det är kul att se Guif. Jag gillar deras sätt att verkligen satsa 100 % i alla lägen. Och vem kan inte beundra Robin Andersson snabba fotarbete eller speeden på kantspelarna. Men Zacke verkar ha problem med fokus. Det var alldeles för många missar och det har var väl varit så ett tag nu. Det håller inte i slutspelet. Och när målvakten Daniel Johansson har en bra dag så är Guif svårslagna. Är lite nyfiken på en sak. Guif värmde upp i svart-rödrandiga tröjor. Vad är det för tröjor? Och varför har man inte dem som matchställ? Det är för få randiga tröjor i svensk handboll.

Hammarby gjorde ingen dålig match. Tycker att man spelade ovanligt klokt. Tingsvall blir bättre och bättre som skytt, men han hade problem i försvaret mot de snabba Guifarna. Och vad månde bliva av Doderkopian Pujol? Vilken lirare! Och Åström var som vanligt bra i målet.

Det var intressant att jämföra coachningen före och under match. Staffan Olsson är påfallande tråkig. Guifs tränare har helt annan utstrålning och säkert även större förmåga att lyfta sina spelare.

Är inte Hammarbys speaker en av de mest irriterande i Sverige? Jag klarar inte riktigt av hans tjoande varje gång Hammarby gör mål.

Frågan är dock om Guif klarar av att hålla formen även i slutspelet? Skulle gissa att man toppat formen för att kunna nå slutspelet efter det risiga starten på säsongen. Men lyckas man blir man farliga i år också. Hammarby bör också klara sig vidare till slutspel, men väl där tror jag inte att det går lika bra som vanligt. Hammarby är sämre i år.

Och ikväll lär båda Lundalagen få stryk. Och det samma gäller väl även för Malmö och Skövde.Streck

Vid den här tiden på året börjar mitt elitserieintresse normalt sett att minska och istället brukar jag börja se fram mot det kommande slutspelet. Men årets jämna serie innebär att det finns några kamper om de olika strecken som gör att intresset ändå hålls vid liv. OV t ex, det är rätt fräckt att de inte vikit ner sig än utan klamrar sig fast vid det lilla halmstrå som finns. För varje match som går så blir chansen allt större, men jag kan ändå inte tänka mig att man klarar av att undvika sista platsen. Men även om man åker ur så har man genom de senaste vinsterna ändå gjort en bättre säsong än de flesta av oss trodde på förhand.

Sen är det fortfarande ovisst vem av Hammarby, Lugi, Skövde, RIK, Malmö och Kristianstad som tar de tre sista slutspelsplatserna och vilket av dessa lag som tvingas kvala. Min gissning blir att Hammarby, Skövde och Malmö går till slutspel, Lugi och RIK hamnar i ingenmansland och Kristianstad tvingas kvalspela.

Ikväll är det handboll på TV4 igen. Produktionen och intresset från TV4 är inte helhjärtad men jag är glad ändå att handbollen överhuvudtaget exponeras i tv. SVT gör inte mycket från sin sida för att lyfta handbollsintresset. Det är mest snö och is som verkar vara intressant i TV-huset.

 


Skillnaden mellan topplag och svenska lag

Ibland känns det som om skillnaden mellan Kiel, Barcelona mm och svenska lag är gigantisk, men så kan jag ändå notera att Danmark har två lag som går vidare i Champions League. FCK under sin sista säsong som klubb och Kolding går båda vidare. Kolding har dessutom plockat poäng av både Kiel och Barcelona under gruppspelet. Och steget till dansk handboll är stort men inte gigantiskt. Det borde inte vara omöjligt för något svenskt lag att gå vidare från gruppspelet i framtiden.

Och vad hände med Ystad i Eskilstuna? Vi är några bloggare som tyckt att Ystad är väldigt ojämna i årets serie och vi har alltid fått mothugg från Ystadhåll, men andra halvlek igår visar att vi bloggare inte är helt ute och cyklar.

Och vilken vår Guif gör! Och då kan man undra vad de sysslade med i höstas? Är det verkligen bara Pava som är skillnaden?Grattis H43/Lundagård

Så gick H43/Lundagårds damer upp i elitserien. Det har varit väntat ett tag, men före säsongen så trodde jag inte att de skulle gå direkt upp i eliten. Räknade med att stjärnorna Tellemark och Engdahl skulle bli skadade någon gång under säsongen och att laget då skulle tappa poäng. Men så blev det alltså inte. Det är lite som en historia om Åshöjdens BK. Kvarterslaget som går hela vägen från flicklag till elitserielag. Starkt jobbat av tränaren Engdahl som följt laget från tidiga år, men jag tycker också att man kan lyfta fram eldsjälen Friberg från H43, som verkligen brinner för damerna.

Jag har varit tveksam till samarbetet mellan H43 och Lundagård och är väl så fortfarande. Jag förstår inte vad Lundagård har att vinna på samarbetet. Har för mig att från början var det sagt att Lundagård skulle stå för damverksamheten, men det tog inte lång tid förrän H43 smög sig in i både namn och tröjor. H43 däremot som misskött sin dam/flickverksamhet under många år (var tog de hyfsade årskullarna 90, 91 och 92 vägen?) fick genom samarbet ett damlag. Så vem som är den största vinnaren av samarbetet är lätt att se.

Det ska bli intressant att se vad som händer med laget. Stommen är från Lundagårds framgångsrika 91-lag, så många är fortfarande juniorer. Ett SM-guld på juniorsidan är att vänta. Man har alltså många goda år framför sig. Men samtidigt undrar jag fortfarande om det finns tillräckligt med pengar i H43 och Lundagård för att ha ett elitlag på damsidan?

Roganovic

Det blev alltså H43 som trots allt fick Roganovic på kroken och det ända fram till 2014. Zoran var alltså inte bara ute efter pengar. Tydligen trivs han både i Lund och i klubben. Det ska bli intressant att följa honom i en framtida roll som tränare.

Danska turer

Precis som Axnér är jag tveksam till AG Københavns framtid. Med tanke på det ekonomiska läget inom dansk handboll kommer man aldrig ha råd att ha de spelare som krävs för att nå Europatoppen. Dessutom känns det som om man drivs av någon slags dansk nationalism som gör att man hellre satsar på gamla danska hjältar som är på väg nedåt i karriären än unga hungriga spelare från andra länder. Och jag litar inte heller på Kasi-Jesper. Jag undrar hur helhjärtat han går in i det här eller om han också lämnar handbollen precis som "Don Ö" gjorde.

Det är lite turbulent kring laget också. Nu går man ut och säger att 10 spelare ska bort från det sammanslagna laget. Skulle gissa att det blir exit för en del svenskar. Man har inte heller kommit överens om FIF om att ta över elitlicensen. Blir man inte överens så blir det inget Champions Leaguespel nästa säsong för det nya storlaget.

Men det stora frågetecknet är nog ändå om Kasi-Jesper får vara kvar i AG København. EHF tittar just nu på frågan om det verkligen är ok att leda två toppklubbar i Europa, som kan komma att möta varandra i Champions League. Det kan bli så att han förbjuds vara i ledningen både för AG København och Rhein Neckar Löwen. Och då tror jag att han väljer RNL, eftersom Tyskland är en viktigare marknad för hans företag.


Något om Axnér

I intervjun på HEH säger Axnér att det gäller att leverera annars får man inte förlängt kontrakt med TV4. Och jag tycker att Axnér sköter sig utmärkt som expert i tv-sändningarna. Jag gillar all fakta som han öser ur sig och han är inte lika träig som Hellgren. För min del får han gärna fortsätta i rutan.

Även om jag blev imponerad av Dokka Haugs tappra intervju så kan man undra varför TV4 överhuvudtaget gjorde intervjun. Det finns ju gränser för vad man gör som journalist.


Det går utför

Ja, så förlorade Lugi ännu en match. Och slutspelet känns allt mer hotat. Men frågan är om man har där att göra? Med nuvarande form så lär man slås ut i första omgången.

Bliding i Skånskan säger att han inte längre tror att Lugi är i en SM-final, men det kan mycket väl finnas ett Lugilag på plats i Malmö Arena när det är dags, men det gäller naturligtvis damlaget, som till skillnad från herrarna har varit i form ett bra tag. Det ska bli spännande att följa damerna i slutspelet. Skulle damerna gå till final så känns beslutet att peta Harris än mer märkligt. Det finns en övertro på flickorna i 92-kullen.

Men tillbaka till herrarna. Zanotti säger att laget är ur form. Ja, det står ju klart för alla. Vad är det som gått fel? Laget spelar långsamt i anfallet, tajmingen är dålig och de tekniska felen för många, försvaret passivt, Forsmoo och Ekdahl har tappat formen, målvakterna är inte på topp och saknaden av Gummi är nog stor. Det känns som en kollektiv kollaps. Och är det inte konstigt att man upprepar förra årets dåliga spel under våren? Något måste vara fel i träningsupplägget. Man har förlorat sex av de sju senaste. Och fyra av förlusterna har varit mot lag på undre halvan!

Förra årets missade slutspel lär ha fått tränarparet att fundera på att sluta. Frågan är om de behöver fundera i år om laget missar slutspelet? Får de överhuvudtaget vara kvar då?

Men allt var inte mörker i går. Söndergaard visade den vilja som resten av laget borde ha. Han är underskattad tycker jag. Stilen är kantig och lite otajmad men han gör ofta riktigt bra inhopp. Och Kim Ekdahl var bättre och mer aktiv igår än på länge. OCH KLACKEN VAR PÅ PLATS och hördes, vilket var imponerande med tanke på trycket från Kristianstadspubliken. Bra jobbat! Hoppas nu att det inte var en engångshändelse utan att ni dyker upp och stöttar mot Alingsås och Drott. Lugi behöver stöttning för att överhuvudtaget ha chans till poäng i de matcherna.

Till sist. Vilket gäng Kristianstad är. Jag gillar verkligen lagets attityd att bara ösa på i anfallet och spela tufft i försvaret. Och publiken är härlig. Snacka om stöd i medgång! Men vad jag har förstått så är man inte lika bra att stötta i motgång. Och vad ska man säga om Dokka Haug som liggande med ett leende på läpparna blir intevjuad i tv med en bruten fot? Har svårt att tänka mig en fotbollsspelare göra det samma. 
Kvällens matcher

Kvällens matchern är viktiga streckmatcher. Ska Lugi undvika att dras in i striden om en slutspelsplats? Ska Ska Malmö ta ett steg till mot ett slutspel? Och de orangalagen Kristianstad och Lindesberg vill väl i första hand försöka undvika kval, slutspelet känns svårt att nå.

Det ska bli kul att uppleva stämningen i Kristianstad ikväll. Har aldrig sett en elitseriematch där så det ska bli intressant att bekanta sig med det legendariska trycket. Jag hoppas jag inte blir besviken.

Vem som vinner i Kristianstad känns jäkligt ovisst, men jag undrar om inte Malmö kan skrälla borta. Och Guif bör vinna mot Lindesberg, framförallt om Warvne fortfarande är skadad.

Har för övrigt gjort som Avbytarbänken och lagt till så att jag måste godkänna kommentarer först. Det känns lugnast efter de senaste dagarnas Lugiklack-debatt. Även om det lite är att dissa läsarna, så hoppas jag det finns en förståelse för att jag gör så. Det kan ju dyka upp någon galning som kan skicka in något som går över gränsen.


Om anonymitet

De likaledes anonyma Avbytarbänken är nog lite avis på att han inte publicerats på HEH eftersom han lagt ut en egen intevju på sin blogg. Tycker att han också kunde ha förtjänat en stund i rampljuset. Hoppas att han inte slutar blogga när säsongen är slut.

Det är kluvet det här med anonymitet. Det är lite trist att som person varken få ris eller ros. Men ibland är det rätt kul. Som när jag står bakom Axnér i ICA Malmborgskön eller när jag åker med supportrar i en buss, och ingen vet att jag är i närheten.


Tack för erbjudandet

Jo, jag skojade naturligtvis när jag skrev det där med att bli nitad på parkeringen kl 17.30 idag. Vill tacka signaturen "mmm" för erbjudandet om en öl. Men jag kommer nog att fortsätta att vara anonym ändå.

Har tänkt lite mer på Avbytarbänkens fråga om Lugi kommer att klara en slutspelsplats. Idag är jag inte lika säker som igår. Chanserna till vinst finns främst mot Kristianstad i kväll och Lindesberg i sista omgången. Frågan är om vinst i båda dessa matcher räcker. Och det är ju inte ens säkert att det blir vinst i de matcherna. Kristianstad och Lindesberg på hemmaplan är inte att leka med. Och båda de lagen är säkert taggade i sina försök att undvika kvalspel. Förlust idag för Lugi och slutspelsplatsen är definitivt hotad.

Nu kommer jag säkert att få skäll igen, men hur är samarbetet mellan Sandgren och Zanotti egentligen? Börjar man bli trött på varandra?

Stark match av Alingsås igår. Är man ur svackan nu?

Lite av varje

Blåser lite runt den här bloggen idag också. Det var känsligt att kritisera Lugiklacken och tränarparet. Tycker väl inte att mitt raljerande om Zanottis bröllop var så farligt. Det var ju inte helt långsökt att misstänka att plattmatchen hängde ihop med helgens bröllop, men det låter ju bra att ingen spelare eller ledare drack sprit på bröllopet. Även om jag inte är helt övertygad om att det var en lugn tillställning, så ber jag ändå om ursäkt för att jag var dum nog att tro att helgen påverkade matchen. Men då kvarstår frågan. Vad var det då som hände i måndags?

Det verkar för övrigt som om Lugi upprepar förra säsongen med dåligt spel på vårkanten. Förra året trodde jag att det berodde på att Sandgren och Zanotti bytte uppifter halvägs in i serien, men det så har de väl inte gjort i år. Vad är det då som är fel i träningsupplägget?

Har fått en kommentar från Lugiklacken om att publiken i övrigt har blommat upp när klacken försvann. Så är det nog. Mot Skövde var det t ex hyfsat tryck. Tidigare har publiken lutat sig tillbaka och låtit klacken göra jobbet, men utan klack måste man själv jobba. Men oavsett det så tycker jag att klacken behövs. Det blir ett helt annat tryck i hallen då.

Ser att Dodo läser och kommenterar den här bloggen. Och då är ändå denna blogg inte alls lika kreativ som hans nuvarande eller tidigare bloggar.

Är fortfarande chockad över att Marcus Haglund intervjuade mig och presenterade denna blogg på HEH. Känns konstigt att vara i samma sällskap som giganten Axnér. I intervjun med Axnér om bloggar på HEH så finns det några saker som jag vill kommentera.

Snacka om win-win mellan Skånskan och Axnér. Jag tror varken Skånskan eller Axnér själv kunde ana hur stort hans bloggande skulle bli. Med femsiffrigt antal läsare så har han lyft Skånskans sajt och själv sålt in sig som expert i TV4. Tänk om Bagarn hade tackat ja istället för Axnér?

Både Axnér och Charlie S tar upp att det är mentalt påfrestande att blogga, att man blir less på sig själv. Jag kan bara instämma. Varför är vi så korkade att vi bloggar? Och jag är ju extra korkad som har valt att vara anonym eftersom jag inte ens kan tjäna en slant på bloggandet.

Axnér har planer på dagligt bloggande i Skånskan. Det låter trevligt. Jag har tyckt att det är för glest mellan inläggen, men han kommer att märka att det är jobbigt att leverera varje dag.

Undrar om jag ska tro på att det går en Lugibuss till Kristianstad i morgon? Dyker jag upp på parkeringen 17.30 så står jag kanske ensam med ett gäng som vill nita mig.

Har börjat förstå att min anonymitet stör folk. Det uppfattas säkert av många som en feghet, men det finns annars gott om exempel på författare som skriver under pseudonym, utan att de uppfattas som fega.

Vad har förresten hänt med Handbollskanalen? Det står att de kommer att hålla stängt från 5 mars pga tekniska problem, men de verkar ha stängt redan idag. Jag kunde i alla fall inte se matchen mellan H43 och Hammarby. Jag blir inte förvånad om H43 vinner.

Avbytarbänken ställer frågan om Lugi kommer att missa slutspelet. Jag tror inte det. Även om man förlorat fem av de sex senaste matcherna och dessutom mot lägre placerade lag, så tror jag att man kommer att plocka hem ytterligare några vinster. 


 

Lugiklacken

Jag lyckades tydligen reta upp Lugis klack igår. Blev både kallade för åsna och en som inte kan komma med positiv feedback.

Åsna är jag antagligen. Har hört att Axnér kallar mig för idiot och Axnér har ju sällan fel. Men jag har faktiskt kommit med positiv feedback tidigare. Jag har flera gånger skrivit att Lugis klack har varit ett stort lyft för Lugis matcher, att klacken är bland det bästa som hänt Lugi de senaste åren. Jag skrev också att Lugis klack solklart vann Tifo-matchen under "Slaget i Malmö".

Att jag gick ut och var kritisk igår beror på att jag saknar klacken. Mitt negativa inlägg beror mest på besvikelse. Jag hoppas verkligen att klacken kommer tillbaka i gammal god stil. Men det är ändå sorgligt att kärnan bara är 10 personer. Varför är det så få som älskar Lugi och som är beredda att visa denna kärlek på match? Var är alla ungdomsspelare? Varför sitter inte de i klacken? Jag kan förstå att kärnan i klacken blir frustrerad över att det är så svårt att få folk till klacken. Visst är det märkligt att det är så svårt att få samma Tifo-kultur inom handbollen som inom fotbollen. Tänk om vi kunde få en klack liknande MFF: s i Arenan!

Jag kan lova klacken att jag är på alla Lugis hemmamatcher och även på flera bortamatcher. Jag sitter sällan tyst utan hejar så gott jag kan bland alla tysta och försynta lundabor. Jag hjälper verkligen till kan jag lova. Hade jag inte varit hemlig hade jag gärna suttit med i klacken.


Dansk utblick

Det var ett tag sedan jag bloggade något om dansk handboll. Idag är dansk herrhandboll lite skakat av att Lars Jørgensen meddelat att han slutar i landslaget. Han gör därmed Kasper Hvidt och Torsten Laen sällskap. Redan nu går Ulrik Wilbek ut och säger att man måste tona ner förväntningarna på landslaget. Han säger att det är orimligt att tro att de kan ta guld i Sverige utan dessa spelare. Bent Nyegaard går ut säger att tajmingen inte är den bästa eftersom andra rutinerade landslag, som t ex Frankrike, inte börjar byta ut spelare. Det ska bli intressant att se hur Danmark sköter sitt generationsskifte. Kommer de att försvinna från toppen lika länge som Sverige?

Jag undrar också vem som går in som försvarsspelare istället för Lars Jørgensen? Det talas om Koldings René Toft Hansen eller Lars Krogh Jeppe­sen och Mathias Madsen från BSV. Hade jag varit Ulrik så hade jag satsat på Mathias Madsen som är riktigt småful kämpe i försvaret. Fast å andra sidan är Toft Hansen betydligt bättre framåt än Madsen.

Jag undrade tidigare var alla GOG: svenskar skulle ta vägen. Fredrik Petersen gick till serieledarna BSV, som för övrigt överraskande torskade mot Mors Thy i helgen. Nu är det klart att Olof Ask spelar säsongen ut i Kolding, men utan lön från klubben. Han får istället leva på lönegarantin som spelarna får ut efter GOG: s konkurs. Det är antagligen ett smart beslut eftersom han på detta sätt får matchträning samt blir synlig på marknaden.

I morgon är jag nyfiken på matchen mellan Drott och Alingsås. Vem hade trott före säsongen att det skulle kännas som en oviss match?


Marknadsmässigt självmord

För en gångs skull så var det gratis inträde på en Lugimatch och det lyckades locka en del nya åskådare. Och vad fick man se? En avslagen plattmatch av de vinröda. Undrar hur många av de nya åskådarna som blev sugna på att göra ett nytt besök? Några gratismatcher till och man har verkligen kört intresset i botten.

Kan förklaringen till dagens svaga insats ligga i Zanottis bröllop. Hur mycket festade man egentligen i lördags?

Under matchen så insåg jag att det saknades några saker.

Var har klacken tagit vägen? Den försvann någonstans efter "Slaget i Malmö". Var verkligen klacken inte vinrödare än så? Några dåliga matcher i rad och sedan sviker man sitt lag. Antar att det inte är många i klacken som har en Lugilogga intatuerad.

Var har Kim Ekdahls självförtroende tagit vägen? Inte ett enda genombrottsförsök på hela matchen mot ett av elitseriens sämsta försvar. Två skott mot mål på hela matchen, varav det första i den 32:a minuten. Och om jag sedan lägger till dagens usla försvarsinsats så måste jag tyvärr konstatera att Kim är en spillra. Det är synd om killen.

Kanske har Kim Ekdahls självförtroende åkt över till den andre Kim. Kim Johansson visar hur långt man kan gå med lite vilja. Han har verkligen blommat upp i laget efter en tveksam start.

OV grep alltså det sista halmstrået och chansen till fortsatt kontrakt finns alltså fortfarande, men de vann mer pga Lugis dåliga försvarspel än för att man själv var bra, så nedflyttningen är oundviklig. Och jag informera Avbytarbänken om att alla danska nyförvärv spelade idag, även om Grubanov bara spelade i början av första halvlek. Och det var dessutom så att nyförvärven kämpade så de gled alltså inte bara omkring och lyfte lön.

OV: s sista chans

HEH har idag räknat på förutsättningarna som gäller om OV ska undvika nedflyttning. För det första krävs det vinst idag mot Lugi. Ett Lugi som kanske är slitna efter Zanottis bröllop i helgen. Eller kanske förkylda efter akten i Stadsparken.

Trots aktiviteterna i helgen bör Lugi kunna vinna mot OV idag. Så elitseriebesöket är slut för denna gång. Och om OV åker ur lär Mattias Thynell spela i H43 nästa år.

Ersättare för OV blir alltså Aranäs. En rätt spännande nykomling. Frågan är dock hur det går nästa år utan Franzén som tränare.RSS 2.0