Fyra raka

Lugis herrar har ju glädjande nog inlett med fyra raka vinster utan att anfallspelet fungerat. Vinsterna har hämtats hem genom ett bra försvarsspel och en strålande Espen Christensen i målet. Det kommer att bli en utmaning för Basti att få ordning även på anfallsspelet. Jag är inte helt övertygad om att han kommer att lyckas, men skulle han mot förmodan få igång anfallsspelet så kommer Lugi trots allt kunna konkurrera om en SM-titel för försvars- och målvaktsspelet håller högsta klass.
 
Inte lika roligt var det att det bara kom 1200 till matchen mot Malmö. Och det var inte mycket till stämning heller. Jag skulle så gärna vilja, öga mot öga, fråga Lugis ordförande om han är nöjd med publiksiffrorna och arrangemanget. Skulle vara kul att höra svaret.
 
1400 hemma mot Ystad i en premiärmatch följt av 1200 hemma mot Malmö är ett klart underbetyg åt Lugis styrelse. Men jag inser att jag varit lite hård. Jag undrade ju i ett tidigare inlägg vad styrelsen kommit fram till när de satte sig ner två dagar i somras för ta fram en strategi för att locka åskådare och marknadsföra Lugi. Jag skrev ju att jag inte upptäckt något alls, men det är ju inte sant. Mot Ystad fanns det fyra trummor i klacken så klubben verkar ha investerat i fler. Undrar hur lång tid det tog att komma fram till det beslutet? Men nu är det antagligen tyvärr så att det kanske var en onödig investering. Mot Malmö så satt det väl bara tre stycken i klacken så då känns ju fyra trummor som "overkill".
 
Mot Malmö kunde jag inte låta bli att fundera på varför jag skaffat säsongskort. Jag var inte den ende som tänkte likadant. Det muttrades även på raderna framför och bakom mig. Det är inte alltid så jäkla roligt att sitta i knäpptyst hall och se på handboll. Lugi borde inte underskatta vikten av att locka publik och att underhålla publiken. Om intresset för handboll tynar bort så kommer också handbollen att tyna bort. Vill man bedriva elitverksamhet även i framtiden så bör man hantera publikfrågan på allvar. Nog sagt. Nu ska jag försöka släppa detta på ett tag.
 
Svensk elitserie fick igår ett kvitto på att man ligger långt ifrån toppen i Europa. Det var klasskillnad mellan Alingsås och Barcelona. Men jag tycker att Alingsås ändå ska ha all heder av sin insats. Med några fler målvaktsräddningar så hade man hänt med längre. Siarhei Rutenka visade återigen att han är en ful jävel på plan. Jag kan inte med karln! Men herrarnas serie är i alla fall jämn även om Alingsås och Lugi har ryckt lite i toppen. Det känns som om alla lag kan få stryk.
 
Gårdagens skräll i Champions League var väl ändå Kif Koldings seger över förra årets mästare med 14 bollar!! Vad hände där? Mattias Andersson kan inte haft en särskilt rolig dag i mål.
 
I damernas serie har Sävehof, Lugi, H65 och Skuru lagt sig i toppen redan efter två omgångar. Det lär väl bli dessa fyra lag i topp resten av säsongen. H65 blir en utmanare till Lugi och Sävehof. Starkt jobbat av en liten förening. Ser fram emot matchen mellan Lugi och H65 den 17/10. Det blir en intressant värdemätare.
 
Det har stormat lite inom dansk handboll senaste veckorna. Orsaken är att några BSV-spelare gav 15.000 danska kronor till spelarna i SønderjyskE för att de skulle vinna sista matchen i förra årets serie. Nu har förbundet dömt spelare i båda lagen till avstängning i en match och en tusenlapp i böter. Debatten går högt om det är en rimlig eller orimlig dom och om det var en allvarlig händelse eller ej. Visserligen var det en liten summa pengar men jag tycker spelarna i båda lagen gav sig in på något som är etisk oförsvarligt. Självklart ska de ha ett straff.
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredag

Roger Blomqvist har avlidit i veckan. Tråkigt. Känns lite konstigt att tänka sig handbollssändningar i statskanalerna utan honom. Fast å andra sidan så lär det ju inte bli så mycket handboll i SVT. Lite skäms jag för att jag gått hårt åt Roger i den här bloggen, men sista åren blev jag lite snällare när jag insåg att han trots allt inte var landets sämste handbollskommentator.
 
Efter matcher mot Guif och Sävehof kan man konstatera att Ricoh är bra. Slutspelsplatsen är helt klart möjlig.
 
Kristianstad tog första segern igår men annat var ju inte att vänta när man mötte det tippade bottenlaget. Kristianstad kommer med tiden. Tror att alla nya spelare gör att det tar ett tag innan laget är samspelat.
 
Lugi har inlett med två raka derbysegrar och det är ju roligt. Men anfallsspelet går precis så mycket på styltor som jag misstänke skulle ske när Anders Hallberg försvann. Att det har blivit två segrar beror på individuella prestationer och i Kristianstadmatchen på att motståndarna inte var i form och i Ystadmatchen på flyt. Första förlusten kommer snart om man inte får ordning på anfallsspelet.
 
Ystad igår var en positiv upplevelse. Borta var förra årets gamnackar. Igår sprudlade laget av vilja och energi. Det var kul att se. Och Ystad har kanske gjort den bästa värvningen av alla. Anders Persson i mål är lysande. Vilken återkomst till elitserien! En liten rolig detalj i går. Anders Persson gick fram och kaxade med Jacob Wickman-Modigh. För en gångs skull såg då Anders liten ut. Det kan inte hänt många gånger i hans liv.
 
I somras satte sig som bekant Lugis ledning ned i två dagar för att komma på nya sätt att öka publikantalet. Lite spänd var jag på att se vilka nyheter Lugi skulle bjuda på när det gäller att locka publiken till matchen och sen underhålla dem. Men naturligtvis blev det ingen skillnad. Vilken besvikelse! Ingen marknadsföring av matchen och matcharrangemang i samma hjulspår. 1400 i en premiärmatch mot Ystad är uselt. Vad pratade man egentligen om under de två dagarna? Blev slutsatsen verkligen att allt var bra som det var och att inget behövde göras annorlunda? Fattar som vanligt ingenting. Hur svårt kan det vara?
 
Men all heder till de som var på plats. Det var ovanligt bra stämning. Och någonstans känner jag att det har hänt något med publiken. Det hejas mer och mer för varje år. En ny anda börjar sprida sig så sakta på läktarna. Om det fortsätter så kan det bli riktigt roligt att se handboll framöver trots Lugis oförmåga att skapa stämning.
 
 
 
 
 
 

Mörkt

Först något som är betydligt viktigare än handboll. Valet. Jag har svårt att ta till mig att Sverige helt plötsligt blev riktigt mörkt. Hur kan var sjunde svensk rösta på Sverigedemokraterna? Hur många kollegor på jobbet röstar på SD? Det är svårt att förstå. Hur resonerar SD: s väljare? Även om man tror på dravlet till partiprogram så kan jag inte förstå att man på fullt allvar vill att en hel drös oerfarna och okunniga Sverigedemokrater tar plats i riksdagen och olika fullmäktige. Vill man verkligen att Sverige ska styras av dessa knäppskallar? Tror man verkligen att det skulle vara till nytta för Sverige. Jag blir mörkrädd.
 
Och alla moderater som övergav partiet och röstade på SD kan stå där med lång näsa. Var verkligen målet att ge bort regeringsmakten? För att uppnå vad? Och naturligtvis kan inte Reinfeld fortsätta leda partiet. Han ville ju att svenskarna skulle öppna sina hjärtan men det var det ju många av hans egna som inte ville. Man behöver ju inte vara ett geni för att förstå att moderaterna kommer att närma sig SD för att försöka locka tillbaka de sympasitörer som gick till SD och då kan inte Reinfeld sitta kvar.
 
Nåväl, chansen för omval är stor. Svenska folket skulle då få möjligheten att göra om och göra rätt.
 
I handbollen är det också svårt att förstå vad som händer. Vem hade kunnat gissa på att Ricoh skulle spöa Guif? Och då tänkte jag att Guif kanske inte var så bra och så går Guif och spöar Sävehof. Att H43 skulle förlora klart mot Önnered hemma var ju också en överraskning. Hur dåliga är inte H43 i år tänkte jag? Och så går H43 och tar en poäng borta mot Malmö. Märkligt. Serien verkar alltså bli lika jämn i år också som tidigare år.
 
Såg lite på matchen mellan Malmö och H43. Maken till dåligt anfallsspel var det länge sen jag såg.
 
I veckan ser jag fram emot matchen mellan Ricoh och Sävehof. Det ska bli intressant att se om Ricoh kan ta ytterligare en skalp. Likaså ska det bli intressat att följa matchen mellan Alingsås och Guif. Ska Alingsås redan rycka i tabelltoppen? Ystad har en tuff vecka framför sig med Kristianstad hemma ikväll och Lugi borta på torsdag. Finns ju en risk att Ystad inleder med tre raka förluster. Undrar om man då hamnar i samma nedåtgående spiral som förra året?
 
Intressant handbollsvecka med andra ord.

Överraskad

Jag vet inte vem som blev mest överraskad av Lugis vinst igår, Basti Rasmussen eller jag. Basti såg nästan helt chockad ut efter matchen. Men även om det var en skräll så var den inte oförtjänt. Lugi var bättre än vad jag trodde. Espen räddade väl Lugi ett tag mitt i matchen men i slutet så körde IFK fast i Lugis försvar. Detta var den tredje raka vinsten mot Kristianstad i SM-spelet. Lugis långa anfall var även denna gång ett framgångsrecept. Ja, detta var ju en kul början på säsongen för de vinröda. Det känns nästan overkligt. Nu borde det komma ännu fler till hemmapremiären mot Ystad.  Övriga matcher igår gick ju enligt plan.
 
#Avkast tyckte jag var ett småroligt och avslappnat samtal. Förutom att Axnér, Wremer och Sjöstrand är roliga att lyssna på så var det skönt med en programledare som kan något om handboll till skillnad från kommentatorn i matchen mellan Kristianstad och Lugi. Det är fullkomligt obegripligt att Daniel Kristiansson får vara kvar på jobbet. Han kan ingenting om handboll (eller någon annan sport) och jag är övertygad om att han dessutom är stenkorkad. Dummaste kommentaren igår var väl: "Kristianstad och Lugi har lika tröjor eller inte alls". Ja, vad finns det för andra alternativ?
 
Detta inlägg skrivet med ett lyckligt leende på läpparna.
 
 
 
 
 
 

Snart dags

Ja, då börjar det herrserien snart.
 
Undrar hur mycket Lugi får stryk med? Jag är orolig.
 
Alingsås lär också vinna. Men matchen mellan Sävehof och Skövde känns oviss. Två lag som jag tror kommer att slåss om att bli topp-4:a. Intressant värdemätare alltså.

Plus och minus

Gillar det här med att det äntligen blir en komplett visning av handbollsmatcherna i TV4 Play. Fantastiskt kul att kunna följa elitserien på det här sättet. Vi handbollsnördar kan alltså se tre matcher redan ikväll. Gillar också att TV4 tänker ha ett diskussionsprogram, #Avkast. Det ska bli spännande att lyssna på vad Wremer, Sjöstrand och Axnér har att säga. Premiär i kväll på TV4 Sport. Enligt tablån 20.55 och inte 21.00 som det står på Svenskhandboll.
 
Mindre roligt är att IFK Tumba lägger ner sin damseniorverksamhet. Varje gång sådant här händer så blir man påmind om att handbollen trots allt inte alltid är så stark i Sverige. Det är verkligen en varningsklocka.
 
Men det handlar också om att alla klubbar inte klarat av att ställa om sig i ett förändrat samhälle där det är en större konkurrens om sponsorpengarna. Det gäller att förändra sitt sätt att arbeta eller att gå under. Tyvärr lär vi fortsatt få se att traditionstyngda klubbar får problem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Supercoach

Tror ni att supercoach-handboll från hovleverantören Jilsén blir en succé? Tveksamt. Hur många vill betala en 100-lapp för att vara med?
 
Man lockar ju inte heller fler av att ha fel på länken till sajten från Svenskhandboll.
 
 

Äntligen

Så börjar äntligen handbollssäsongen igen! Det är lika kul varje gång. I morgon startar herrarna och om en vecka damerna.
 
Som ni märkt har bloggen legat i träda en lång tid. Först var jag så otroligt besviken på SM-finalen att jag inte ville tänka på handboll och sen har jag gått och velat hit och dit. Ska jag sluta blogga eller ej? Men jag fortsätter väl lite så där halvhjärtat som jag gjort de senaste åren. Om det är ok för er.
 
Hade ju utlovat ett längre inlägg om Lugi. Men det blev ju inget av det. Men här kommer istället några tankar.
 
Låt mig först slå fast att Lugi är mitt lag. Det finns säkert de i Lugi som inte tror det. Jag önskar bara det bästa åt klubben men blir otroligt frustrerad när Lugi inte motsvarar mina förhoppningar och drömmar. Det har varit en drivkraft för mig att påtala sånt jag tycker borde förbättras så att man t ex kan nå ytterligare ett SM-guld. Men jag förstår också att ingen i Lugi velat lyssna så då är det ju lika bra att lägga ner tjatet. Så efter detta inlägg så blir det mindre gnäll.
 
En sak som slår mig är att Lugi inte verkar sätta upp några mål som man sedan jobbar mot. Lugi vacklar istället hit och dit som det verkar planlöst. Det känns slumpmässigt vad man betämmer sig för att genomföra. I fem års tid har jag efterlyst ett bättre arbete med att locka publik. Man hade ett gyllene läge med den nya hallen som man tyvärr försummade. Enligt uppgift har man först nu i sommar satt sig ner och försökt analysera situationen och försökt komma på nya sätt att marknadsföra klubben och öka publikantalet. Varför tog det så lång tid innan man kom till skott? Hoppas i alla fall att man hade läst SM-final tidningen innan man satte sig ned. Kristianstad berättade då sitt framgångsrecept. Här fanns en hel del att planka rakt av. Hoppas man lyckas. För ekonomin behöver bli bätte. Och det behöver bli roligare på läktarna.
 
Lika vilsna verkar man vara när det gäller värvningar. Det är inte så att Lugi värvar på de positioner man behöver förstärka, utan man verkar värva de spelare som man kan få tag på. Några exempel. Varför värvade man Marcus Cleverly när man redan hade de två bästa målvakterna i elitserien för två säsonger sen? Varför värvade man Magnus Jernemyr när det var en skytt man behövde förra säsongen? Varför värvade man bara Zoran Roganovic i år när man framförallt behövde en ny mitt nia? Jag förstår ingenting. Och varför denna förkärlek att värva spelare på nedgång? Magnus Jernemyr, Joakim Ernstsson och Zoran Roganovic är inte lika bra som de varit.
 
Och valet av tränare är lika märkligt. Det är svårt att hitta en röd tråd. Tränare har kommit och gått i rask takt med helt olika tränarfilosofier. När man äntligen verkade vara på rätt väg med Axnér och Zanotti så går man tillbaka till ruta ett med valet av Basti Rasmussen. Jag tror inte att han blir långvarig.
 
Om Lugi hoppas på en ny SM-final i år så kan man sluta hoppas. Det blir inget guld i år heller. Att Anders Hallberg inte är kvar kommer att märkas. Vad värre är, det lär dröja tills chansen kommer igen. I år får Lugi vara glada om de går till slutspel. Men jag kommer att sitta på läktaren och stötta laget i både med- och motgång. Jag skulle bli otroligt glad om jag hade helt fel om Lugi i år.
 
Vilka blir då topp-fyra i herrarnas elitserie? Det blir Kristianstad, Alingsås, Guif och Sävehof. Med Malmö som outsider. Guldet bör gå till Kristianstad, men det verkar ju ha gått troll i laget. Man kan mycket väl snubbla på mållinjen i år också.
 
Tror inte så mycket på Lugis damer heller. Men de kommer högre upp i serien än herrarna. Även om jag tycker att man ska ha kontinuitet på tränarsidan så tycker jag det är dags att byta ut Brljevic. Så jäkla bra har han inte lyckats trots att han haft en drös stjärnspelare att välja på.
 
Vilka blir då topp-fyra i damerna elitserie? Det blir Sävehof, H65 Höör, Lugi och Skövde. Med Skuru som outsider. Guldet går till Sävehof i år igen, trots att man tappat spelare. Men jag tror att det blir H65 som blir andra finallaget.
 
Att TV4-Gruppen kommer att sända samtliga matcher från elitserien i handboll på TV4 Play, ca 70 herrmatcher samt ca 10 matcher från damernas elitserie i TV4 Sport och TV12 är positivt. Äntligen en heltäckande bevakning. Men varför inte samma bevakning av damernas serie?
 
Nu kör vi!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0