Uppåt

Nu äntligen börjar det peka uppåt för Lugis seniorlag. För herrarna har anfallsspelet blivit lite bättre. Det är betydligt mer tryck i anfall och kontringar. Men framförallt så har försvarsspelet skärpt till sig betydligt. Vilken oerhörd nytta Wickman Modigh gör i försvaret. Det är svårt att fatta vilken resa han har gjort. Från att varit så otroligt valpig och otajmad i rörelserna för något år sen till en fantastisk försvarsgeneral. Och då har han ändå under längre perioder inte kunnat satsa helhjärtat på handbollen. Det är kul att konstatera att man kan utvecklas även efter det att man fyllt 20 år.
 
Men att Lugi som det verkar bli bland de fyra bästa känns helt fantastiskt med tanke på hur ojämna man varit i år. Att komma bland de fyra bästa med minusmålskillnad säger något om hur Lugi varit i år. Men att det ändå blir en hemmaplansfördel i kvarten beror främst på en trots allt rätt imponerande förmåga att vinna jämna matcher, en storspelande Espen Christensen i mål och att serien trots allt har varit ovanligt jämn där i stort sett alla lag kan slå varandra.
 
Nu börjar även en riktig pessimist som jag tro på att det kanske ändå kan bli till en semifinal.
 
I går slog man Guif i en rolig match där det för en gångs skull var riktigt bra stämning på de glest besatta läktarna. Var var alla människor? Det är en skam att det inte ens kommer 1000 åskådare till årets sista seriematch och en match som dessutom spelade stor roll för att kunna bli bland de fyra bästa. Det är förvånande dålig uppslutning på Lugiläktaren där sponsorer och Lugiaktiva sitter. Var är engagemanget?
 
Guif var chanslösa igår men i europaspelet går man bra. Svenska klubblags smala trupper visar att det är svårt att kombinera europaspel med elitserien.
 
Och damerna vann en rysar kvart igår borta. Så här tror jag definitivt på en semifinalplats. Ja, det kan kanske trots allt gå hela vägen till en final i år också.
 
Måste säga något om Karlskrona. Det är verkligen imponerande att en så liten stad kan få fram ett elitlag i hockey och ett i handboll. Prestationen blir inte mindre av att det är två vintersporter som brukar konkurrera om ungdomar och sponsorpengar. Handbollen brukar ju alltid tyna bort i orter där hockeyn är stark. Starkt gjort! Och vilka derbyn det nu kan bli mot Kristianstad.
 
 

Slutspelsnerv

Slutspelet närmar sig och alla matcher känns viktiga. Ja, inte om man håller på Kristianstad förstås, men för oss andra fans är varje match en nagelbitare. Det är ju fortfarande mycket osäkert vilka lag som går till slutspel.
 
Det är med viss bävan jag går till Arenan ikväll. Idag är det, vad man i Lund brukar kalla El Clasico, derby mellan Ystad och Lund. Båda lagen har ju gått uselt efter speluppehållet och båda är fortfarande inte på säker slutspelsmark. Lugis tränare Basti nämnde i en tidningsintervju att man siktade på fjärdeplatsen, men siktet borde nog vara inställt på att överhuvudtaget klara sig till slutspel och det samma bör gälla Ystad. Det lag som förlorar ikväll ligger risigt till även om jag fortfarande tror att båda klarar sig till slutspelet. Lite tråkigt att båda lagen har tappat formen. Det hade ju varit roligare att se ett derby mellan två topplag. Men det kan kanske i alla fall bli riktigt spännande ikväll.
 
Damerna däremot är redan på väg in i slutspelet. Lugi hade ju hoppats på lite hjälp av H65 i sista omgången för att kunna bli trea men fick nöja sig med en fjärdeplats. Men man får i alla fall hemmaplansfördelen.
 
Kvartsfinalen mellan Sävehof och Team Eslövs IK har en given vinnare. Övriga kvartsfinaler känns faktiskt rätt öppna. Men jag tror att fördelen av hemmaplan avgör. Hela året har jag varit övertygad att H65 skulle gå till final men jag har börjat tveka. Har inte laget tappat en hel del i form? Nu är jag inte alls lika säker. Men fortfarande tror jag ändå på Sävehof och H65 i final.
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vilja

Så viktigt det är med vilja i handboll! Lugi förlorade klart mot Önnered för att sedan vinna klart mot RIK. Skillnaden mellan matcherna var viljan. Och Lugi var hetare än RIK i måndags. Med tanke hur det jämnt det är i serien så är varje poäng viktig.
 
Förutom poängen så var det glädjande att se försvars- och målvaktsspelet. Så härligt att se Oscar Jensen göra en kanonmatch i Lugi, samma Lugi som för något år sedan inte tyckte att han platsade. Oscar en schysst kille så jag unnar honom varje lyckad match. Zoran Roganovic gjorde också en bra insats, framförallt i försvaret. Säga vad man vill om Zoran men han är ett riktig proffs som alltid försöker göra sitt jobb.
 
Roligaste Lugiinsatsen tyckte jag annars var Wickman Modighs ena block på ett skott från Linus Arnesson. Det var verkligen helt stängt.
 
Det tråkigaste var publiksiffran och den total uteblivna stämningen. Trots segern så var det inte mycket till handbollsfest. Ja, det var inte speciellt kul att se domarparet heller. Maths Nilsson och Patrick Håkansson har passerat bäst-före-datum med något år. Det är rätt upprörande att se ett domarpar som är så oengagerade och bekväma. Det är dags att lägga pipan på hyllan.
 
Nu är det bortamatch mot Skövde i morgon. Skövde måste snart börja vinna om de inte ska missa slutspelet, om det nu inte redan är för sent,  så det lär bli en tuff match.
 
En gissning om vilka lag som missar slutspelet. Jag tror det blir Ystad, Skövde, Drott, Ricoh och Önnered. Av de lag som ligger topp åtta så blir det alltså Ystad som missar slutspelet. Laget verkar ha tappat formen helt efter speluppehållet. En rätt märklig scenförändring.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bävan

Det är med viss bävan jag går till matchen mot RIK ikväll. Först så lyckas ändå Lugi undvika förlust mot Malmö och Hammarby för att sedan förlora mot särklassiga bottenlaget Önnered. Ett riktigt bottennapp! Ja, det lär bli strid på kniven in i det sista för de vinröda för att nå slutspelet.
 
Men jag är inte förvånad att förra årets finalister riskerar att missa slutspelet.
 
Den 9/9 skrev jag: "När man äntligen verkade vara på rätt väg med Axnér och Zanotti så går man tillbaka till ruta ett med valet av Basti Rasmussen. Jag tror inte att han blir långvarig. Om Lugi hoppas på en ny SM-final i år så kan man sluta hoppas. Det blir inget guld i år heller. Att Anders Hallberg inte är kvar kommer att märkas. Vad värre är, det lär dröja tills chansen kommer igen. I år får Lugi vara glada om de går till slutspel."
 
Man kan inte lasta spelarna eller tränaren för att det går dåligt i år. Ansvaret vilar tungt på sportchefen, herrkommittén och styrelsen. Om jag som är en dum jäkel som inte begriper mig på handboll ändå förstår att laget kommer att få problem så borde ju de i Lugi som jobbar med handboll på heltid och/eller ansvarar för elitlaget ha förstått att deras val av tränare och spelare inte skulle fungera. Eller det förstod man kanske inte? Det finns två möjliga tolkningar: antingen så förstod man inte hur fel det skulle gå och då kan man faktiskt ifrågasätta kompetensen eller så visste man att det skulle bli ett mellanår och då förstår jag inte syftet med att slänga bort en säsong. Med tanke på att man gick ut i press i somras och sa att man skulle försöka höja publiksiffrorna, vilket i och för sig inte har märkts på något sätt i arrangemang och marknadsföring, så blev det ju extra svårt att höja publiksiffrorna när laget underpresterar. Båda tolkningarna är obegripliga.
 
Nåväl, hoppet om slutspel lever och hoppet om en bättre nästa säsong ökade betydligt efter beskedet om att Axnér återkommer. På önskelistan: en ny bra målvakt, en ny mittnia, minst en ny skytt på niometer.
 
Ni anar inte hur jag längtar efter att slippa gnälla på Lugi i den här bloggen. Men jag har inte gett upp hoppet om att kunna slippa gnälla. Någon gång så måste rimligen även Lugi börja undvika tveksamma beslut och någon gång så börjar man förhoppningsvis också att jobba aktivt med att locka publik till matcherna.
 

RSS 2.0