Nära

Det var ju ytterst nära att svenskarna lyckades skrälla igår och slå fransmännen. Lårkakan på Lagergren blev kanske avgörande. Tycker också att Sverige inte riktigt hade marginalerna på sin sida. En missad straff, ett kast mot öppet mål som inte gick in, några stolpskott. Det kunde ha gått på andra hållet.
 
Men det gäller också att ha en vinnarkultur. Herrarna har inte den ännu. Eller snarare vi svenskar saknar den ofta. Om man jämför med OS så är det trots alt ofta som svenskar förlorar i ett avgörande läge. Men jag tror att herrarna nu går stärkta ur VM. Nu vet man att man kan spela jämnt med de bästa. Och från detta kan det kanske uppstå en vinnarkultur.
 
Jag hade förresten helt missat att Kristján Andrésson bara har kontrakt fram till sommaren och att han dessutom tydligen enbart var tredjevalet som tränare. Jag som trodde att förbundet ovanligt nog hade gjort något bra. Hoppas nu att Kristján får fortsatt förtroende. Det är han värd efter detta VM. Måtte inte förbundet klanta till det här. Spelarna verkar i alla fall vilja ha honom kvar.
 
Danmark har däremot drabbats av oro och osäkerhet. Man till och med pratar om att deras storhets tid har tagit slut. Nu byter man tränare till Nikolaj Jacobsen. Han har bevisat i Rhein Neckar Löwen att han håller som tränare men det lär ändå bli tufft för honom att hantera förväntningarna. Och dessutom är det nog så att det är dags för ett generationsbyte i laget. Jag skulle inte bli förvånad om det går tyngre för både Danmark och Frankrike framöver.
 
Framtiden kanske ligger hos Sverige och Norge?!

Skrällar

Så var det dags för kvartsfinaler i herrarnas VM. Tänk att Danmark och Tyskland inte är något av lagen i kvartsfinal. Snacka om skrällar! Men i ärlighetens namn så har varken Tyskland eller Danmark riktigt varit sig lika. Spelet har hackat för båda lagen. Sverige var det bättre laget när de mötte Danmark men den gången så avgjorde Landins rutin matchen för danskarna.
 
Men i kväll lär det ta slut för Sverige. Även om Sverige för första gången på länge utstrålar glädje och harmoni och har spelat ett fantastiskt anfallsspel så tror jag att Frankrike blir för svåra. Samma respekt som svenskarna hade för Landin kommer man att ha för fransmännen. Men laget ska ändå vara nöjda med sin insats. Jag tror inte att det handlar om en engångsinsats utan det är snarare så att Ola och Staffan satt för länge. Jag tror på Kristján Andrésson och det nya landslaget.
 
Jag tror inte lika mycket på förbundet. Vilken soppa det blev med poängavdraget för Lugis herrar. Trots kritiken mot regelverket så beslöt man att inte ändra detta. Förbundet tycker alltså det är helt ok att ha ett regelverk som ger olika straff för samma förseelse och att straffet dessutom ger olika fördelar för de lag som skött sig. Obegripligt! Men inte lika obegripligt som när det visade sig när Lugi fick tillbaka sina poäng eftersom förbundet inte följt sitt eget regelverk. För detta finns det bara två förklaringar som båda är pinsamma för förbundet. Antingen så var det ett misstag från förbundet och då är det rätt magstarkt av förbundet att kräva att klubbarna ska ha koll på regelverket när de själva inte har det. Eller så visste man om att man inte följde sitt eget regelverk och tog en chansning i sitt försök att straffa Lugi. Man hoppas väl att det inte skulle upptäckas. Det är den mest troliga förklaringen men också det mest allvarliga. För vad säger det om etiken hos de ansvariga? Väger Alingsås tyngre än Lugi i förbundet?
 
Apropå Alingsås. Lite märkligt att Per Johansson flera gånger nämnt att nu är det tre Alingsåsspelare på plan under VM. Han uppmärksammar ju av någon anledning inte när det är tre fd Ystadspelare på plan.
 
Jag saknar Perlskog och Hellgren som kommentatorer. Tycker att Euroosports sändningar inte är lika bra.
 
Hur går det nu i VM? Frankrike tar guldet. Spanien blir tvåa. Och sen är det frågan om inte Norge kniper bronset. Och det innebär antagligen att det inte blir så här. Det är ju alldeles för ofta som jag tippar fel.

RSS 2.0