Bäst

TV4 presenterade igår en omröstning över vem som varit bäst i det svenska laget. Vinnare var Kim Ekdahl du Rietz. Men det tycker inte jag. Han var tongivande i framförallt Serbienmatchen, men han har fortfarande för många tekniska fel för att bli bäst.

Jag tycker däremot att Jernemyr, Sjöstrand och Källman varit bäst. Men försvars- och målvaktsspel väger ofta för lätt jämfört med målskytte hos allmänheten. Källman har inte varit 100% framåt men hans försvarsspel har varit lysande. Och jag hävdar att den största orsaken till att Sverige tog ett steg framåt är att Jernemyr är tillbaka i landslaget igen. Och valet av Sjöstrand visade sig vara helt rätt.

Men däremot fick Kim E sitt efterlängtade genombrott. Han är i landslaget för att stanna. Nu lär han bli proffs och förhoppningsvis tar han ytterligare ett steg i utvecklingen.

Och vilken kämpe Carlén är! 

Apropå hans skada i Frankrikematchen. Söndergaard fick också smaka ett franskt knä igår. Och i Danmark spekulerar man i om fransmännen medvetet försöker skada motståndarna. Och det är inte främmande för mig heller.
  

Summering

Sverige avslutade med tre raka förluster och det blev till sist en försmädlig fjärdeplats. Före VM hade vi säkert varit glada med en fjärdeplats men nu så känns det ändå bittert. Det var ju så nära en medalj.

Och för min del så tyckte jag att matchen igår avgjordes av domarna som definititv inte stod på svenskarnas sida. Inte konstigt att de blev utbuade efter matchen. Jag kan inte låta bli att undra vad spanjorerna fick betala domarparet för medaljerna. Men kanske är det bara som det brukar att lagen med mest stjärnor får domarna med sig. Sverige gynnades på Bengans tid. Det gäller att bli en stormakt i handboll sedan dömer domarna mer till lagets fördel. Men det är konstigt ändå att Sverige inte gynnades mer som hemmanation i VM. Sverige blev väl det mest utvisade laget och så mycket tuffare spelar man inte jämfört med andra lag.

Men Sverige ska ha all heder av sin insats. Man har kämpat väl och aldrig vikit ner sig. Frågan är om det var en tillfällig topp eller om Sverige är tillbaka i finrummet igen? Jag tror på det sistnämnda. Vi blev varken utspelade av Frankrike eller Spanien. När hände det senast? Men laget har ändå sina brister. Truppen är lite tunn trots allt. Medaljen försvann när Kim A och Oscar blev skadade. Det behövs ett lyft på flera positioner. Vi har inget större hot på M6. Men vad finns det för unga talanger på den positionen? Jag vill gärna se ett nytt komplement till Niklas Ekberg, varför inte Enström eller Zachrisson? Och vi måste på sikt hitta ett alternativ på M9. Jag hade gärna sett en tyngre spelare som komplement till flugviktarna Dalibor och Lukas. Men inte Fredrik Larsson. 

Det svenska landslaget är ungt och lovande. Tänk om 10 år när de är lika gamla som de franska spelarna, hur bra är man inte då?

Tyskland, Polen och Österrike var besvikelser i år. Undrar vilka konsekvenser det blir av det tyska fiaskot både för damerna och herrarna? Kommer man att begränsa antalet utländska spelare i ligorna? Blir det tränarbyten i landslagen? Tappar handbollen i intresse i Tyskland? Blir det fler lag som går i konkurs nu?

Man kan också konstatera att Island är på nedgång. Men man lyckades i alla fall fixa en OS-kvalplats.

Sverige, Danmark och Argentina var överraskningar. Nu är det säkert flera som protesterar mot att jag nämner Danmark, men jag trodde inte att Danmark skulle vara så nära ett VM-guld. Jag trodde avsaknaden av Jörgensen och Hvidt skulle vara för stor och försvarspelet var inte bra ända fram till VM och så helt plötsligt satt det. Men det märks att laget har mästerskapsrutin och Wilbek är en slug coach. Undrar om inte det missade guldet ändå svider mer i Danmark än vad de missade bronsmedaljerna svider i Sverige.

Men vilken bra final det blev igår. Starkt av Danmark att komma tillbaka och tvinga Frankrike till förlängning. Och Danmark kunde lika gärna ha vunnit. Två bortslängda bollar i förlängningen blev dyrt. Vilken målvakt Danmark har i Landin. Han kommer att bära laget till fortsatta framgångar i framtiden. Och så har de Mikkel Hansen.

All star team blev lite märkligt.

V6: Håvard Tvedten
H6: Vedran Zrnic
M6: Bertrand Gille
V9: Mikkel Hansen
M9: Dalibor Doder
H9: Alexander Petersson
Målvakt: Thierry Omeyer
Mest värdefulla spelare: Nikola Karabatic

Att ingen dansk kantspelare kom med är konstigt. Och inte var Dalibor den bästa M9 inte. Och var verkligen Omeyer den bästa målvakten i turneringen? I statistiken ligger han 10:a och Sjöstrand ligger t ex 2:a. Och Alexander Petersson?

Förutom strulet med semifinalerna så verkar VM ha varit lyckat organisatoriskt. All heder till alla som jobbat. Kunde dock inte låta bli att småle när jag två gånger i Malmö fick se handbollsgubbar berömma och tacka andra gubbar. Var var kvinnorna? I år sändes VM i inte mindre än 160 länder, nytt rekord. Inte dåligt alls. Synd bara att TV4 tyckte Let´s dance var viktigare än att visa Sveriges semifinal på bästa sändningstid för alla dessa länder. Snacka om att missa en chans att göra PR för Sverige.

Och inte blev det någon VM-fest i Lund. Glest på läktarna och inte såg jag till några utländska gäster på stan. Det blev som en vanlig handbollsvardag i Lund. Men något annat var ju inte att vänta. Det är verkligen tur att Lund inte blev kulturhuvudstad i Europa. Nu slipper vi uppleva ett nytt kostsamt fiasko.

Nu är det dags för elitserielunken. Känns inte precis så lockande. Men snart är VM glömt och då börjar vi se fram emot SM-finalerna. Det ska bli kul det också.

Nu gäller det

Ja, nu närmar sig den viktigaste matchen på många år för herrlandslaget. Spänningen stiger och jag börjar känna det lite i magen.

Hur går det? Ja, det är det naturligtvis ingen som vet. Det blir tufft men Sverige har en klar chans om man bara tror på att det är möjligt. Hoppas att laget kämpar ända in i det sista idag. Och att man inte känner någon press.

Det som gör mig lite bekymrad är inte kvaliteten på de franska spelarna utan rutinen och smartheten. Frankrike kommer att ta till alla knep för att vinna och jag är lite rädd att de svenska spelarna kommer att vara för ärliga och naiva. För fransmännen kommer att spela fult. Jag blir inte förvånad om de försöker skada Jernemyr eller målvakten om han skulle storspela. Och jag förväntar mig en hel del filmningar från fransmännen. Det är det tråkiga med det franska laget att de inte tvekar att ta till såna dumheter. Jag glömmer aldrig när man medvetet sköt den storspelande egyptiska målvakten två gånger i huvudet under semifinalen i hemma-VM 2001, så att målvakten tvingades bryta matchen. Eller för den delen Jernemyrs skada för två år sedan. Och även i gruppspelet nu i VM har jag sett franska spelare filma å det grövsta.

Den andra semifinalen blir nog jämn. Men jag håller Spanien som favorit.

Vi som har tvingats genomlida dansk publikdominans i Malmö Arena skulle få revansch om Sverige skulle gå till final medan Danmark får spela om bronset. Det hade känts jäkligt gött. Låt oss hoppas att det händer! 

Lite VM skvaller

Skurken Frank Löke som inte hade några samvetsbetänkligheter över att skriva på för flera klubbar samtidigt för någon säsong sedan är nu utslängd från det norska landslaget. Tydligen har han brutit mot alkoholreglerna. Och han är inte välkommen tillbaka så länge Robert Hedin är i ledningen. Löke retade för övrigt upp danskarna i veckan när han gick ut och sa att han hatar danskar. Kul kille.

Den danska experten Bent Nyegaard har tagit ut sin drömlag. Och som målvakt har han valt Johan Sjöstrand. Det är kul att Johans insats har uppmärksammats även utanför Sverige.

Danmarks spelare har blivit utlovade en rätt rejäl bonus, har för mig att laget skulle dela på 4 miljoner danska kronor, om de vann guld. Men det fanns en fotnot som säger att detta bara gällde om förbundet hittade en ny huvudsponsor och det har man inte. Så just nu är det lite osäkert om det blir några pengar. Är det någon som förresten vet om de svenska spelarna ska få någon bonus om de vinner?

Nu närmar sig semifinalerna. Frankrike känns fortfarande övermäktigt, men jag undrar om det verkligen är berättigat. Undrar om inte deras favoritskap mest sitter i huvudet på oss svenskar. För så jäkla bra har de inte spelat i VM. Oavsett vad så hoppas jag att killarna verkligen tror på chansen och släpper loss i morgon. För chansen finns om man bara tror på den.


En onsdagskväll

Känns lite konstigt att det inte är någon VM-handboll idag. Men i ärlighetens namn så är det skönt med en vilodag även för en enkel handbollsfantast.

Sitter här och tänker lite på gårdagens match mot Danmark. Det måste ha känts konstigt att spela matchen. Den betydde inte så mycket (för jag tror att Spanien eller Frankrike kvittar) och samtidigt så fanns det en del prestige latent. Man ville vila spelare och samtidigt vinna, vilket är en omöjlig kombination. Och det verkade vara mest jobbigt mentalt för det svenska laget. De var inte riktigt på plats, medan det danska var mer taggat. Det var väl storebrorskomplexet som slog till. Allt snack om vila från danskarna var bortblåst när de spelade med sina bästa.

Men ändå så kunde Sverige ha spelat jämnt med danskarna om Sverige inte hade gått i samma fälla som Polen. Det går inte att avsluta på chans mot Danmark, då blir man sönderkontrad. Det gäller att ha tålamod och noga välja sina lägen att avsluta. Det var synd att killarnas koncentration försvann en bit in i första halvlek. Men vi gjorde i alla fall den danska delen av publiken lycklig. Det var kul att höra dem skandera att de ska ta VM-guld. Det är trots allt en bit kvar till guldet.

Det är kul att läsa dansk media idag. Man börjar verkligen få storhetsvansinne.

Det är svårt att tycka till om spelarna när man inte gick för fullt. Men man kan ändå konstatera att Mattias Andersson i mål inte hade en lyckad dag. Än sämre gick det för Fredrik Larsson som gjorde en riktigt dålig insats. Men det kan inte ha varit lätt att gå in efter att ha först varit utanför truppen och sedan fått sitta på bänken, för att sedan dagen innan match bli pappa. Och Petersen hade inte heller sin bästa dag. Kim Ekdahl började bra men sen såg vi helt plötsligt honom trilla in i elitserielunken där han stegar i sidled och går med ryggen mot motståndarmålet. Hoppas inte att hans vilja och glädje är borta nu. Och man kan också konstatera att det inte går att tappa både Carlén och Kim Andersson. Det behövs en vänsterhänt spelare. Jag hade nog tagit in Jacobsson och hoppats på att ingen målvakt skulle bli skadad.

Vad var det förresten med Larholm? Han sprang omkring och gnällde på domare och medspelare mest hela tiden.

Frågan är om förlusten sätter ner det svensk självförtroendet inför matchen mot Frankrike. Det finns väl en viss risk.

Har fortfarande svårt att smälta att TV4 flyttat på semifinalen för att kunna visa Let's Dance. Jag tycker att man tänker för provinsiellt. Visserligen är det kanske fler svenskar som vill se kändisar dansa än en semifinal i Europas näst största bollsport. Men om man tänker på vilken PR matchen ger Sverige, så borde matchen naturligtvis gå på bättre sändningstid. Undrar hur många miljoner tittare världen över man missar nu?

TV4: s snack om att man satsar på handboll är mycket bara munväder. Det börjar bli alldeles för många exempel på att man egentligen inte bryr sig så mycket. Antagligen ser man handboll som ett billigt sätt att fylla ut tv-tablåerna.
Dansken

Så är det dags för arvfienden, men det kan inte hjälpas att det känns lite avslaget. Även om båda lagen nu säger sig vilja vinna ikväll så är det garanterat ingen som kommer att anstränga sig för mycket eller riskera skador.
Det är lite synd, men det kommer troligen att kännas som en träningsmatch. Det hade varit härligare att liksom Ernst-Hugo få vråla "danskjävlar!".

Och egentligen tror jag inte det spelar så stor roll vilket lag man möter i semi. Jag tycker att Spanien börjar se riktigt vassa ut, medan Frankrike sin vana troget ser lite tröga ut. Så det är som att välja mellan pest eller kolera.
Och chansen att gå till final är inte så stor. Men hur det än går i de resterande matcherna så har Sverige gjort mer än förväntat i VM. Man kan vara riktigt stolta över sin insats.

Såg Island igår. Ännu en förlust och även denna gång tyckte islänningarna att de var bortdömda. Men det var inte lika uppenbart denna gång. Det som däremot var tydligt var att islänningarna inte verkade i balans. Det kändes som om de var för laddade och la mycket kraft på att gnälla på domarna. Men de ska all heder för sin vilja. De gav inte upp trots ett underläge på 10 bollar i halvlek och pressade spanjorerna i andra. Och kunde gått ikapp
om inte Sterbik hade storspelat och om islänningarna inte hade dragit på sig en massa utvisningar i slutet av matchen. Men jag tror vi börjar se slutet på Islands storhetstid.

Såg även Tyskland. De är otroligt bleka och verkar inte alls i balans. Ska vi anta att det blir ett tränarbyte nu?

Vranjes tycker jag fungerar bra som kommentator. Men Gud vilket stolpskott Daniel Kristiansson är. Är trött på att höra kommentarer som: "Vad hände där?" "Mål!, nej skottet gick utanför", "Nu åker han ut på två minuter eller inte", "Borde inte Island ta time-out eller kanske inte." "Oj, nu kom en badboll in på plan, nej, det var visst en animation på reklamskylten" osv i all oändlighet.


 


Mysterium

Ärligt talat, hur många hade före VM trott att Sverige skulle gå till semifinal? Tror knappt att laget själv trodde på chansen, men nu har det hänt och det känns fantastiskt. Efter 10 långa år är Sverige återigen i en semifinal i VM! Jag är otroligt glad idag, men det är säkert inget mot vad Staffan/Ola och spelarna känner.

Men vilka matcher Sverige gjorde i helgen. Vilken kämpainsats! Framförallt var det starkt att inte vika ner sig i slutet mot Kroatien när Sverige fick flera utvisningar i rad. Dalibor Doder blev matchens lirare men även denna gång tycker jag att priset skulle gått till Johan Sjöstrand. Det är framförallt hans spel i helgen som gjort att vi nu är i semifinal. Men att göra mål märks mer än att rädda skott. Men frågan är om inte den allra största orsaken till framgången i VM är Jernemyr. Hur skulle det gått utan honom i laget?

Målet är egentligen nått när OS-kvalplatsen säkrades. Så frågan är vad som händer nu? Är laget nöjt eller kommer de att var tillräckligt hungriga på en medalj? Vi får se på fredag och söndag. Men först en match mot Danmark. Wilbek sa  igår på danskt tv att nu ska laget vila i fem dagar och att man struntar i matchen mot Sverige. Lövgren hade en annan uppfattning. Han tycker att man ska fortsätta gå för fullt mot Danmark så att man inte tappar i inställning och tempo. Undrar vem som har rätt?

Värt att notera är att Danmark också hade bekymmer med Argentina. Långt in i matchen så ledde man faktiskt bara med två bollar. Så Sverige behöver trots allt inte skämmas så mycket för insatsen mot Argentina.

Såg Tyskland-Island i efterhand och Island blev fullständigt bortdömda. Det var helt otroligt hur domarparet dömde till Tysklands fördel. Tanken dök upp att de var köpta av tyskarna. Det värsta är att handbollen inte alltid känns helt rumsren och det har faktiskt hänt förr att domarna tar emot mutor.

Domarparet i Danmarks match mot Argentina. De var bara fullständigt inkompetenta. De dömde dåligt hela matchen igenom men det drabbade i alla fall båda lagen lika. Hur kan man tillsätta ett domarpar från Elfenbenskusten i sån viktig match? Helt otroligt.

Apropå den "dåliga" stämningen i Malmö, som jag tycker är en myt. Borde man inte kunna hitta ett sätt att samla supportrar från samma land? Som det är nu så är fansen totalt utspridda. Och vi människor fungerar ju så att vi hejar bäst i grupp. Tanken dök upp redan i Slaget i Malmö i höstas. Hade man samlat Lugis, H43:s, Ystads och Malmös supportrar i olika sektioner så hade det blivit ett mycket bättre tryck.

Och fortfarande skäms jag för att jag vek ner mig efter matchen mot Argentina. Jag är en ynkrygg.


 


Glädje

Vilken glädje i det svenska laget igår efter rycket i slutet av matchen och vinsten mot Serbien. Det var härligt att se. Och vilket lyft av Kim Ekdahl du Rietz!

Före VM så spådde Staffan att Kim skulle bli den spelare som skulle slå igenom och det gjorde han med eftertryck igår. Jag har ibland gått hårt åt Kim i denna blogg, men inte för att jag tycker att han är dålig utan för att han inte hade hittat ett sätt att förvalta sin otroliga talang. Nu verkar han fungera mentalt och då kommer också framgångarna. Men jag tycker att superlativen efter matchen ändå var lite överdrivna. Ja, han var tungan på vågen när Sverige rycker men det är fortfarande för tidigt att lyfta honom så till skyarna som man gjorde i media efteråt. Och matchvinnaren tyckte jag var Johan Sjöstrand. Jag hade faktiskt utropat honom till "Man of the match" och inte Kim.

Jag gillade den svenska time-outen redan efter 10 minuter i första halvlek. Det kom i ett läge när det ännu inte var kris i laget, men med facit i hand så gjorde man rätt. Det tyder på fingertoppskänsla från Staffan/Ola. Och det tyder också på att Staffan och Olas samarbete fungerar. För risken med dubbelkommando är annars att man väntar för länge med att ta time-out eftersom man först måste konferera ledare emellan.

På det hela taget så var det en härlig match av svenskarna även om man inledde lite tamt och slarvigt. Den enda anmärkningen jag har är Larholms period i slutet på första och i början på andra när han försökte vinna matchen helt på egen hand och blev också helt riktigt bänkad ett tag. Framförallt förstod jag inte Larholms stressade avslut under de 15 sista sekunderna av första. Danmarks match mot Polen visade att mot Danmark måste man spela disciplinerat. Det går inte att skjuta huvudlöst och slänga bort bollar, då blir man totalt sönderkontrade. Så Larholm och Doder får hålla sig lite mer kalla på tisdag. Jag tror vi behöver en vinst mot Danmark för att åtminstone rädda en OS-kvalplats. Förhoppningsvis är Danmark då redan klara gruppvinnare och kanske vill vila sin första uppställning. Vi kan ju alltid hoppas.

Men först gäller det Kroatien ikväll. Det blir tufft men det är inte omöjligt. Vi får hoppas på ett bra försvars- och målvaktsspel. Och att missarna i anfallet minimeras. Det lär bli en rysare igen. Och jag vet inte om mina nerver klarar mycket mer.

Gårdagens dumhet stod återigen Ekwall för. Hur kan han klaga på publiken i Malmö och säga att de är mycket sämre på att stötta laget än publiken i Scandinavium? Det går för fasen inte att begära att 4 000 svenskar i Malmö Arena ska föra lika mycket väsen som 10 000 i Scandinavium! Hur tänkte han där? Jag är övertygad om att hade Danmark spelat i Göteborg och Sverige i Malmö så hade Malmöpubliken klassat ut Göteborgspubliken. Problemet i Malmö är att de flesta biljetterna köpts upp av danskar. Inte på att Malmöpubliken är dålig på att stötta.

Gillade inte heller Ekwalls sågning av sin isländske kollega häromdagen. Den töntige islänningen hade ju en alldeles för ful kofta enligt Ekwall. Snacka om att diskutera väsentligheter.

Men det blev ett hyfsat tryck på slutet igår och det kan vi tacka våra danska grannar för. De hejade faktist riktigt bra på Sverige och lär antagligen göra så ikväll också. Men inte på tisdag. Då kommer deras burop dränka den svenska publikens stöd.

Några ord om Danmarks match mot Polen. Polen förlorade under några minuter i mitten av första halvlek när man sköt hej vilt utan någon större tanke. Och Landin i det danska målet förvandlades till en vägg. Antagligen var man övertända i det polska laget. I andra halvlek visade man hur bra man är och åt sakta upp det danska överläget och var en missad straff och ett bortdömt mål från att vinna. Men jag måste beundra Wilbeks kyla i slutet. Han kalkylerade med att Polen inte skulle hinna att komma ikapp och väntade med sin time-out in i det sista. Men spelarna var också kalla. De sista 8-10 minuterna drog man medvetet ut på tiden och tog god tid på sig vid avkast och frikast. Det visar att laget har skaffat sig en mästerskapsrutin. Men det är helt otroligt vad Wilbek kan skälla på sina spelare. Det var flera som fick det varmt om öronen igår. Ännu ett bevis på att danskar är annorlunda än svenskar. Ett sådant ledarskap hade inte gått hem i Sverige.

Islands förlust mot Tyskland igår känns säkert tung på ön i Atlanten. Island hade behövt en vinst för att ha chansen till en semifinal. Nu pekar det mesta på att det blir Frankrike och Spanien i semifinalerna. Jag hörde en islänning säga igår att landet behöver en framgång i VM nu när landet är bankrutt. Kanske känner de isländska spelarna av det trycket. Jag börjar tro på Spanien. Vändningen mot Frankrike imponerar. Kanske blir det spanskt guld i år, för Frankrike känns trots allt inte lika bra som vanligt.

Till sist något om att vara anonym som bloggare. Det har sina fördelar att vara okänd. Igår så hamnade jag i korvkön bakom två elitseriespelare, en från H43 och en från Lugi. De analyserade Kim Ekdahl och det var inte enbart positiva omdömen. Det gav en inblick i vad spelare runt Kim tycker om honom. Och jag fick också höra hur man som elitspelare lever under ett VM-uppehåll (det handlar inte bara om träning precis). Det hade jag inte fått höra om de visste vem jag var.
 
Mellanrunda

Så otroligt skönt att Sverige fortfarande har chansen och att matcherna i mellanrundan betyder något. Nu fortsätter handbollsfesten åtminstone någon dag till.

Jag tror på svensk vinst idag och en stor chans mot Kroatien i morgon. Både Serbien och Kroatien har varit blekare än förväntat. Kanske var Kroatiens tränarbyte inte så bra för laget. Det kanske inte är den bästa meriten för att bli coach att man var ett svin på planen under tiden som spelare. Jag unnar inte Goluza några större framgångar.

Frågan är om vi inte ska hoppas att Danmark vinner sina två första matcher. Det kanske är bättre för Sverige att sikta på andra platsen i gruppen och att Danmark spöar våra konkurrenter. Men egentligen är det inte mycket lönt att spekulera. Det får gå som det går. Det är väl inte lönt att spekulera förrän i sista omgången.

Det rasslade till några kommentarer de sista dagarna. Det är alltid trevligt.

Kan bara instämma i att det danska gemytet är en myt. Jag har jobbat i Danmark ett tag och fick en intressant inblick i det danska samhället och arbetslivet. Det är större skillnad mellan Sverige och Danmark än vad de flesta svenskar tror. Man har en betydligt tuffare attityd människor emellan, så det är inte konstigt att man inte gillar utlänningar eller att man buar under andras nationalsånger. Men sen måste jag erkänna att jag avundas deras förmåga att stötta sitt lag. Där ligger vi i lä.

Och visst har Kim Ekdahl du Rietz gjort lyckade inhopp under hela VM. Det gläder mitt Lugihjärta att Kim äntligen tagit ett steg i sin utveckling och fortsätter sin resa mot världstoppen.

Och jag uppskattar att fd Avbytarbänken fortfarande sätter sina spår. Han kan faktiskt konsten att skapa debatt i handbolls-Sverige. Och det behövs. Därmed inte sagt att jag alltid håller med honom.  

Nu är det snart dags att sticka till Malmö Arena. Undrar hur många svenskar det blir på plats? Och kommer vi att kunna höras bland alla danskar? Och ännu svårare lär det bli i matchen mot Danmark på tisdag. Det kommer att bli som en bortamatch.


Revansch

Har sällan älskat att ha fel så mycket som jag gjorde igår. Jag dömde ju ut de svenska herrarna och så går de in och gör en fantastisk kämpamatch mot Polen. Helt otroligt! Nu lever VM igen. Och vilket pucko jag är!

Vilken revansch för Kim Andersson som jag undrade vad han gjorde i truppen. Igår var han riktigt bra och jag sitter här och undrar vad det kom från. Men det var inte bara Kim som lyfte, hela laget tog revansch. Vilken skillnad det var på inställning. Och visst svider bottennappet mot Argentina. Det var så onödigt.

Och det här gången fick vi äntligen domare som inte visade ut för varje liten fysisk beröring. Det var en tuff match men som inte gick över gränsen. Antagligen gynnar det Sverige att få domare som accepterar hårt fysiskt spel.

Jag vill inte gärna vara kritisk en dag som denna, men kan inte låta bli att nämna att vi har problem på H6. Det håller inte att Ekberg missar så mycket. Han har ju missat betydligt fler avslut än vad han gjort mål. Det verkar som om han är för stressad i avsluten. Istället för att titta på vad målvakten gör så verkar han bara kasta i väg bollen utan tanke. Vilken skillnad det är om man jämför med de danska kantspelarna. Vi behöver en säkrare Ekberg i mellanrundan.

Nu hoppas jag verkligen att svenskarna köper upp alla biljetter som finns kvar så att laget får lite stöttning i Malmö trots allt. Jag har dragit mitt strå till stacken och kommer naturligtvis vara på plats. Danskarna kommer antagligen att dominera i publiken men inte blir det lika många som igår.

I går ja. Måste också nämna att jag var dansk för en kväll. Jag fick uppleva en röd/vit fest i Malmö Arena igår. Det var både på gott och ont. Det var magiskt att höra 10 000 danskar sjunga nationalsången a capella. Det var mäktigt. Och det var häftigt att se alla röd/vita färger. Men danskarna borde också lära av Goa gubbar från Göteborg som hade skrivit på ett lakan i Scandianavium "Inte hata bara älska". För danskarna visade sitt berömda hat och främlingsförakt genom att bua under Kroatiens nationalsång och sedan bua varje gång en kroat rörde bollen. Som ni vet gillar jag inte när man är osportslig mot motståndarna istället för att stötta sitt eget lag. Danskarnas uppträdande gav lite dålig smak i munnen. Då var det betydligt roligare (svensk betydelse) att se ett lakan med texten "Nu tar vi Skåne tilbage" eller en svensk flagga med texten "Jag önskar att jag var dansk".

Publiken lyfter det danska laget. Nu blir de trots allt farliga i VM. Att vinna klart mot både Serbien och Kroatien imponerar verkligen. Wilbek är en fantastisk coach. Efter en jämn matchinledning så rörde han om i laget och vips så gick det betydligt bättre. Men den största orsaken till Danmarks vinst var väl det obefintliga kroatiska målvaktsspelet. De rörde knappt bollen under matchen. Så Söndergaard och Hansen hade rena julafton med sitt skytte. En plats i semifinalen känns given för danskarna nu.

En än gång. Vilket pucko jag är. Hur kunde jag tvivla på killarna?


En ursäkt

Vill bara be fd Avbytarbänken om en ursäkt. Det stämmer att du inte skrev "smart" om SVT: s bevakning av handboll. Jag läste in för mycket när du skrev "SVTs strategi är annars väldigt medveten". Jag tolkade det som att du var positivt inställd till SVT. Och steget från en väldigt medveten strategi till smarthet är kanske inte så stor ändå.

Nu gäller det

Kommer herrarna att repa mod efter fiaskot mot Argentina? Hoppas det även om jag innerst inne inte tror på någon chans mot Polen. För läget är inte katastrofalt. Vinst mot Polen så ser det ändå hyfsat ut. Att Serbien och Kroatien spelade oavgjort igår var inte helt fel. Vinner Danmark idag så går Kroatien och Serbien in med var sin poäng. Och vinner Kroatien så har de 3 poäng och går alltså att passera om Sverige slår dem.

Om det blir en vinst idag så finns alltså chansen fortfarande till en semifinal.

Nu gäller det att mobilisera alla krafter och all jäklar anamma.

Men som sagt jag är ändå tveksam. Det som oroar mig är att Jernemyr och Karlsson kanske är slitna efter allt matchande. Och att Ekberg missar lite för många lägen (även om han också gör många mål). Och att Kim Andersson slutat skjuta. Och att Carlén och Doder var helt fel inne i matchen mot Argentina. Och framförallt att laget verkar sakna vinnarskallar. Jag är rädd att man viker ner sig igen om man hamnar i underläge mot Polen.

Jag missar dock matchen på tv. Kommer att sätta mig i Arenan bland alla danskar och se Danmark-Kroatien. För mitt hjärta och nerver så var det ett bra beslut men mentalt känns det jobbigt att missa Sveriges avgörande match.

SVT

Avbytarbänken tyckte i en kommentar för ett tag sedan att SVT visst satsar på handboll. De till och med visade handbollpå ett smart sätt. Hur har då SVT visat VM hittills?

Ja, inte har de visat särskilt mycket. Igår var första gången som man inledde Sportnytt med VM-handboll. Och inslaget var kortare än inslaget om AIK: s harvande i hockeyns elitserie. Och inslaget var bara ett referat, ingen analys, inget snack i studion. Är det att satsa på handboll? Är det smart lansering av handboll? Men i ärlighetens namn så visade man även i slutet runt två minuter med besvikna spelare.

Men TV4 är inte mycket bättre. Hur kan man låta bli att sända matchen mellan Kroatien och Serbien idag??? Det måste vara en av de hetaste matcherna i VM och det får alltså inte plats i tv-tablån.

Är det förresten någon som vet hur man tävlar för att få chansen att vinna matchtröjorna i After Dark?


Dagen efter

Efter att haft svårt att sova i natt och sett matchen om och om igen så känner jag mig fortfarande otroligt bittter. Jag är egentligen inte så arg på laget, utan mera besviken på att VM-festen tog slut så plötsligt. Jag känner mig lurad på konfekten.

Men förlusten skapar tankar.

Jag hängde ut Lukas Karlsson och Jan Lennartsson igår, men varför togs Kim Andersson med? Han är också otroligt blek. Inte ett skott på hela matchen igår. Och när Carlén och Ekberg underpresterade så visade högersidan återigen att man är starkare än vänstersidan, tvärt emot allt förhandssnack.

Undrar om det inte är dags för Ola/Staffan att "kill their darlings". Jag tycker det är läge att prova några nya i laget istället för gamla favoriter som inte riktigt presterar. Det är läge att prova spelare som Stenbäcken, Enström, Zachrisson, Robin Andersson m fl.

Försvaret var bra igår också men anfallsspelet fungerar inte i laget. Man kan alltså konstatera att Ola gör ett bättre jobb än Staffan.

Och frågan är om Ola och Staffan eller åtminstone Staffan ska vara kvar som coach om nu VM blir det misslyckande som det verkar bli. (Jag har fortfarande svårt att tro att Sverige slår Polen och att Kroatien, Danmark, Serbien hamnar på samma poäng. Men visst, chansen finns.

Serberna gick förresten precis förbi mitt fönster på jobbet. De såg avspända ut. Men det retar mig att matchen mot Kroatien inte sänds på tv.


var det roliga slut. Det var det VM:et det. Nu blir det inga medaljer och antagligen ingen OS-kvalplats heller. Surt, men inte helt oväntat. Att Argentina inte skulle bli en bekväm resa som Lövgren konstigt nog trodde före matchen kunde man misstänka efter det att Argentina spelat jämnt med Korea och Polen samt spöat Slovakien. Antagligen gick spelarna in i matchen med samma underskattning som Lövgren. För snacka om att slarva bort anfall efter anfall i början på matchen. Vad höll Dalibor på med i början?

Det är anmärkningsvärt att målvakterna i Sverige antagligen var bäst och ändå så förlorar man. Resten av laget underpresterade fullständigt. Med undantag för Kim Ekdahl du Rietz inhopp. Han visade mer vilja än resten av utespelarna. Och hur lång tid ska det ta för professor Hellgren m fl att lära sig att uttala namnet. Jag fattar inte att det ska vara så svårt att säga "dö Rié"?

Det är bara att konstatera att Sverige inte har samma skärpa eller rutin som de bästa lagen. Så är det bara. Det var ju konstigt att spelarna t ex inte förstod att hålla skotten lågt på målvakten eller vänta in hans rörelser. Nu gick man bara på kraft utan tanke. Det var också märkligt att Staffan/Ola inte bytte ut Sjöstrand tidigare i andra halvlek. Och väntade man inte väl länge med att ta time-out i båda halvlekarna? Det fattas en hel del mentalt för att nå ända fram. Det gäller spelarna och det gäller även ledarna.

Och nu är det min själ på tiden att laget lär sig spela mot offensiva försvar.

Varför tog man förresten med Lukas Karlsson i truppen? Han är helt utan form. Och varför Lennartsson?

Och än en gång tyckte jag att vi hade domarna mot oss. Är jag partisk och nationalistisk eller var det ändå inte så att svenskarna åkte ut väldigt lätt? Och fick inte Argentina för många straffar? Det kan bero på att Sverige inte längre är en stormakt. Men det kan också bero på att vi spelar på ett sätt som inte funkar internationellt.

Nu lär det inte bli så många svenskar i Malmö Arena. För jag tror inte att Sverige slår Polen. Inte nu när laget deppar efter dagens förlust. Vi kommer att gå in i mellanrundan med noll poäng. Det får bli en fest för danskarna i stället. Och jag hoppas att vårt danska brödrafolk klarar av att hindra Frankrike från att ta ytterligare ett guld.

Jag fick några kommentarer på förra inlägget.

Hästö är en stadsdel i Karlskrona. Varken Hästö eller Karlskrona ligger i Karlshamn. Det borde Ekwall veta.

Och jag är tveksam om man ska dricka alkohol under en pågående VM-turnering. Och det är dessutom tveksamt att göra det offentligt tillsammans med folk i publiken. Men när väl turneringen är över tycker jag att man ska festa rejält.

Nu tänker jag genomlida en match med Daniel Kristiansson som kommentator. Men Vranjes tycker jag är bra. Undrar om Island får problem med Österrike igen?

VM i Lund

Jag har några gånger skrivit i den här bloggen att Lund sin vana trogen dumsnålade när man byggde Arenan. Jag har aldrig förstått vitsen med att spara på sådant som innebär att man i framtiden kommer att få ännu högre kostnader. 

Arenan i Lund har fel storlek. Den är för stor för elithandboll men för liten för större arrangemang som t ex VM i handboll. Genom att bygga en hall som tar in 1000 färre åskådare så missar man flera godbitar i VM. Man kan jämföra Lunds matcher med Kristianstads och skillnaden är påtaglig. Det borde svida i ansvariga att Kristianstad fick följande matcher: Spanien-Tyskland, Tyskland-Frankrike, Frankrike-Spanien. Och sen kan man lägga de viktigare placeringsmatcherna samt en semifinal.

Och vad värre är. Det är högst troligt att konkurrensen med Malmö, Kristianstad och Halmstad kommer att vara övermäktig när det gäller att arrangera framtida landskamper.

Domare i centrum

I matchen mellan Spanien och Tyskland så tog de danska domarna huvudrollen. De fullständigt blåste sönder matchen genom att lägga en alldeles för låg nivå i en match mellan två fysiskt starka lag. Det blev nästan absurt. Tyskland såg länge ut att gå mot vinst när Bittner spelade betydligt bättre än Sterbik (undrar hur många öl han tog i Lund?). Vranjes var nära att utropa Tyskland som vinnare. Men i slutet så vände Spanien när Sterbik helt plötsligt började rädda bollar. Tysklands anfallsspel var lite väl uddlöst och gjorde också fler tekniska fel i en match som innehöll förvånansvärt många slarvfel.

I Sveriges match mot Korea så märktes också domarna. Svenskarna åkte ut i parti och minut. När ska Sverige få en fördel av att ha hemmaplan? Jag tyckte att domarna var för hårda mot svenskarna. Matchens hjälte var Jonas Källman. Äntligen verkar han trivas i landslaget och jag tror aldrig att jag sett honom visa sådan glädje och vilja under någon landslagsturnering. Jag undrar lite vad som hänt? Varför trivs han nu? Är det för att matcherna går i Sverige? Men oavsett anledning så är han mycket viktig för landslaget både i försvar och anfall. Den andra huvudrollsinnehavaren var Andersson i mål. Det var tur att han gjorde en stormatch annars kunde det gått illa. Korea pressade svenskarna hela vägen.

Nu gäller det att ta Argentina också för platsen i mellanrundan är ännu inte klar eftersom Slovakien av någon anledning fick för sig att förlora mot Argentina. Men Argentina är inget dåligt lag, oavgjort mot Korea, vinst mot Slovakien och enbart förlust med ett mål mot Polen. Det går inte att gå in i matchen som Slovakien och tro att man ska vinna enkelt. Hoppas att Sverige orkar mobilisera samma vilja och ork idag också. Lite oroad är jag över att Sverige kör runt på samma spelare hela tiden. Nyckelspelarna har inte fått vila sig i någon match hittills. Och lite oroad är jag för att anfallsspelet trots allt fortfarande låser sig då och då, även om det ser mycket bättre ut nu än i höstas.

Danmark slog Serbien i dagens bästa match i tv. Vilket stöd från danskarna i publiken! Och det påverkade domarna som hellre visade ut serber än danskar. Men jag är ändå lite besviken på Serbien. Deras försvarsspel kunde ha varit bättre och deras skytte var bra men inte så bra som jag hade trott. Men Serbien lär bli en obehaglig överraskning i mellanrundan. Och danskarna ser otroligt imponerande ut just nu. Jag trodde inte före VM att de skulle kunna vara så här bra, men de lyfts antagligen av "hemmastödet". Wilbek var smart som gick ut i våras och uppmanade danskarna att köpa biljetter i Malmö. Antagligen hade Sverige behövt samma uppmaning för jag är rädd att det kommer att vara för få svenskar på läktarna i Malmö. Höll på att glömma bort Mikkel Hansen. Vilket skytte i går!

Jag kan konstatera att mitt VM-tips redan nu börjar krackelera. Österrike underpresterar, Danmark spelar bättre än väntat, Slovakien gör bort sig och Tyskland förlorade mot Spanien.

Och till sist måste jag än en gång konstatera att jag snart inte fixar att höra Daniel Kristiansson. Efter att ha hört honom i två matcher igår så står han mig upp i halsen. Fattar inte hur han kan säga så många dumheter i tv och ändå få behålla jobbet. Har TV4 verkligen inget annat alternativ? Men största dumheten stod väl Ekwall för i VM After Dark när han blandade ihop Karlshamn och Karlskrona. Som gammal skåning hade jag förväntat mig att han skulle ha bättre koll på Blekinge. Han reagerade inte ens när tjejen från Karlshamn protesterade när Ekwall hävdade att Tobias Karlsson kom från Karlshamn. Är tveksam till om Ekwall är rätt person att leda programmet. Han är alldeles för tramsig för att vara i min smak. Varför inte låta Lövgren ta över? Däremot börjar Axnér ta för sig lite mer i soffan glädjande nog. Jag gillar hans spydigheter.

Argentina var förresten inte den enda överraskningen igår. Algeriet spöade Rumänien genom att göra vinstmålet när det var en sekund kvar. Vem hade trott det? Och de spelade dessutom jämnt med Serbien och kunde ha vunnit den matchen också. Kanske är de nordafrikanska lagen på gång igen.


VM i Lund

Var och såg två VM matcher i Lunds Arena igår. Det var en trevlig upplevelse. Hyfsat tryck på läktarna, hyfsad handboll och det kändes faktiskt som att det var VM.

Men som vanligt i Lund så är allt inte bra, man når sällan ända fram i den här staden. Lagom till VM står ett nytt parkeringshus klart vid Arenan. Men jag kan inte låta bli att undra. Om det nu finns ett behov av ett nytt parkeringshus varför är det då klart först två och en halv säsong efter det att Arenan blev klar? Varför tog det sån tid? Och även om parkeringshuset är klart så är varken tillfartsvägen eller gångvägen till Arenan klar till VM naturligtvis. Och igår gick det inte att betala med kort i någon av husets automater. Rätt irriterande.

Och till min stora förvåning så var Lugis speaker den som fått förtroendet att vara speaker på matcherna. Jag fattar ingenting. Borde inte det första kravet man ställer på en speaker vara det att det ska gå att höra vad han/hon säger? Redan här faller han bort. Det är inte mycket som går att uppfatta av vad han säger. Det är himmelsvid skillnad från andra speakers. Några spelarnamn lyckades jag dock uppfatta och naturligtvis uttalade han flera felaktigt.

Och de ljussvaga projektorskärmarna är verkligen en nödlösning. De funkar inte. Det går inte att läsa spelprogram eller spelartrupper. Det mesta i textväg går inte att läsa eftersom texten blir för liten. Kan inte Glasmästarn hosta upp miljonerna till en jumbotron snart. Kommunen lär inte göra det.

Nog med gnäll. Jag hade förväntat mig att Spanien och Kroatien skulle vinna enkelt. Men så blev det inte.

Spanien var otroligt tröga och hade stora problem med Tunisien. Det tog mer än 10 minuter innan Spanien gjorde sitt första mål. Det var tur för Spanien att Tunisien både slarvade en hel del i anfallet och missade några frilägen, annars kunde det gått illa. Gick förresten och handlade en cola efter matchen och i baren stod då Arpad Sterbik och Iker Romero och drack öl!! Undrar om tränaren visste om det.

Och Kroatien hade också problem med Algeriet i en halvlek. Algeriet ledde med 11-8 innan Kroatien satte fart. Men matchen var körd för afrikanerna några minuter in i andra halvlek. Och vilken uppvisning av Balic. Han verkade kunna göra mål när han ville. Fattar inte hur han gång på gång kan springa igenom försvaret hur enkelt som helst. Vilken blick för spelet han har. Men i övrigt så imponerade inte Kroatien med undantag för målvakten Alilovic, som stod för flera bra räddningar. Det var kul att se den kroatiska klacken. De hördes verkligen. Men de arabiska supportrarna var också härliga att se. Och den tunisiska delen passade på att kommentera det politiska läget i Tunisien.

Apropå klack. Visst är det fantastiskt att det går att blanda supportrar från olika länder på läktarna! Det är så skönt att det inte finns några huliganer inom handboll. Undrar hur länge det kommer att vara så?

Hann se Frankrike - Egypten också igår. Karabatic var inte särskilt bra, men Frankrike imponerade ändå. De verkade gå på halvfart och ändå var Egypten totalt chanslösa. Men hur i hela friden kan Daniel Kristiansson få för sig att undra hur det kommer att gå för Frankrike eller fråga vilket lag Egypten kommer fightas med för att ta tredjeplatsen i gruppen. Kan man det minsta lilla om handboll så vet man att Frankrike går långt och att Frankrike, Spanien och Tyskland tar de tre platserna till mellanrundan. Det är inget att tveka om. Daniel får mig nästan, men bara nästan att längta efter Roger Blomqvist. Och Martin gjorde mig uppmärksam på badbollshistorien. Ja, det var verkligen pinsamt. Men det värsta är att han gör liknande misstag varje match. Jag börjar misstänka att det inte bara är så att han inte kan handboll. Han är troligen korkad också. Det kan inte vara lätt för Axnér att vara expertkommentator vid sidan om.

Och Danmark är i extas efter segern mot Rumänien. Nu är trycket stort på medalj. Men ikväll väntar Serbien för danskarna och det kan bli tufft.

Och vi själva får ju ladda om inför matchen mot Korea. Jag kan inte hjälpa det men jag är lite orolig. Måtte det gå vägen.

Herre jises

Här gick man och var orolig inför matchen mot Slovakien. Och oron fanns ju där även efter första halvlek. Men vilken andra halvlek av de svenska herrarna. Vilken ketchupeffekt! Det var ju helt otroligt. Kan inte minnas att jag sett något liknande sen Sverige spöade Island i semifinalen 2002. Så otroligt härligt och förlösande. En sån här match har vi längtat efter i snart 10 år.

Men jag håller med Axnér. Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken. Det är för tidigt att tro att det ska bli medaljer. Vi ska först besegra Argentina och Sydkorea. Och sen måste vi slå Polen och något lag i mellanrundan för att överhuvudtaget ha chans till medalj. Och Argentina kan man bli lite orolig för. Först poäng mot Sydkorea och sedan bara en uddamålsförlust mot Polen. Men låt oss njuta av glädjen över utklassningen igår.

Vilken match av Johan Sjöstrand (inte Sjöström som Ekwall kallade honom igår). Måste kännas skönt för Staffan/Ola att få bevisat att uttagningen inte var fel. Men resten av laget gjorde också en lysande insats. Jag satt i början och förbannade att man fortsatte att missa frilägen: men sen så började Ekberg och Källman göra det ena målet efter det andra. Källman verkade otroligt laddad och jag hoppas verkligen att det sitter i hela turneringen och att han inte mattas som han tyvärr brukar göra. Vilken lyft Larholm innebär! Och vilken revansch för Mattias Gustafsson, som har varit ifrågasatt under hösten! Och vilket försvarsarbete av Karlsson och Jernemyr! Ja, så kan man fortsätta att hylla den ene efter den andre.

Men inte hade vi några hemmadomare inte. Tyckte att domarna gick hårt åt svenskarnas försvarsspel.

Nu återstår som sagt bara för laget att behålla denna intensitet och vilja till de andra matcherna. I så fall kan det bära långt.

Och vilket publiktryck! Det svider lite att jag inte var på plats. I Sydsvenskan skriver Anja Gatu att Malmöpubliken får svårt att matcha trycket i Scandinavium. Och så är det antagligen. Jag tror inte att vi tröga skåningar klarar av att hålla samma tryck.

Och så något om After Dark programmet. Jag börjar bli lite trött på Ekwall som ibland är alldeles för krystad. Man behöver inte alltid vinkla till det så in i helvete. Och jag tycker att Axnér tar för sig för lite. Det är lite som att Lövgren och Hellgren inte bryr sig om vad Axnér säger. Och att kalla alla tre för de vassaste handbollstungorna är väl att ta i. Hellgren har väl ingen särskilt vass tunga. Knappt Lövgren heller. Tycker fortfarande att Handbollsklubben och After Dark kan vara lite mer seriöst och lite mer djupgående. Det blir fortfarande för snuttigt, ytligt och tramsigt.  

Fyra matcher

Satt bänkad framför tv:n större delen av gårdagen och hann med att se fyra matcher.

Danmark ville sätta nytt VM-rekord och sudda ut Tysklands vinst mot Luxemburg 1958 (46-4) men det gick som bekant inte. Men det blev till ett nytt danskt målrekord i alla fall. Det mest märkliga i matchen var att den danska publiken ställde sig upp och hyllade laget när det återstod 4-5 minuter av matchen. Det är ju att ta i.

Ungern var bleka mot Island. Eller så är Island bättre än vad vi trodde de skulle vara. Det isländska försvarsarbetet var imponerande. Island är verkligen ett lag.

Och så tyckte jag att matchen mellan Sydkorea och Argentina var rolig. Korea hade full koll på matchen i början av första halvlek men så tappade man allt. Och Argentina kunde ha vunnit men men sköt i ribba, stolpe och missade ett friläge i slutet av matchen. Helt bekymmersfritt kommer det inte att bli för Sverige att slå dessa lag, men Korea verkar i alla fall inte lika bra som förr.

Den bästa matchen var Polen mot Slovakien. En riktigt välspelad match mellan två bra lag. Slovakien spelade jämnt med Polen ända tills man en bit in i andra halvlek började byta runt i laget samtidigt som det tydligen blev en massa tjafs på bänken. Det kommer att bli tufft för Sverige mot Slovakien idag. Ett Slovakien som bytte friskt mellan olika försvarssystem och som är ett fysiskt starkt lag. Men verkar inte riktigt ha ork i 60 minuter. Som sagt jag är riktigt orolig och tycker fortfarande att detta är Sveriges nyckelmatch. Är rädd att anfallsspelet kommer att låsa sig. Kan inte släppa alla missar som gjordes mot Chile.

Det är inte lika många matcher idag, men förutom Sveriges match ska det bli intressant att se Norge mot Ungern. Är Norge lika dåliga nu som i testmatcherna?

Jag såg inte matchen mellan Serbien och Algeriet. Men det var förvånande att det blev så jämnt. Surt för algerierna att missa kvitteringschansen i slutet av matchen. Är Serbien inte lika bra som vi trodde i förväg eller vad hände egentligen?

Är ni förresten inne på www.handball2011.com ? Det stör mig att man inte uppdaterar innehållet i tid. Och inte är engelskan särskilt lysande. Tycker inte att det är professionellt med alla stavfel som finns på sidan.

Och inte är det så mycket bevänt med TV4: s satsning. Experterna får inte mycket tid att säga något intressant. Och jag har svårt för Daniel Kristiansson som kan alldeles för lite om handboll. Han verkar snäll och trevlig men har tyvärr noll koll på vad som händer på plan. Claes Hellgren förvånar mig ibland. Hur kunde han igår på fullt allvar hävda att man ska räkna målvaktsräddningar som sker efter att spelet är avblåst?

Och varför har Karin Frick både blonderat sig och bytt frisyr? Fast det kan jag ju ta och skita i.


Nu

Känns det som om VM kör igång med hela elva matcher. Tyckte inte riktigt att det kändes så igår. Idag är det framförallt tre matcher som lockar lite extra: Polen-Slovakien (inte Slovenien som Marcus H observerade att Staffan sa i tv), Island-Ungern och Kroatien-Rumänien. Framförallt är Island-Ungern den som känns mest oviss. Har Island tappat som vissa av oss tror. Hur bra är Ungern? Kanske blir det så att förloraren i matchen missar mellanrundan.

Zanotti

Tänkte att jag kunde tipsa om att Zanotti gör webb-tv tillsammans med en journalist från Sydsvenskan på http://www.sydsvenskan.se/sport/handboll/HandbollsVM2011/ . Och han sköter sig bra. Jag är inte lika förtjust i studiokollegan från Sydsvenskan som känns lite väl ovan att framträda på i bild.

Men sändningarna avbryts hela tiden för mig. Vet inte om det beror på mitt bredband eller om Sydsvenskans server är underdimensionerad.

Zanotti tippade för övrigt att följande lag går vidare till mellanrundan:

Grupp A: Frankrike, Tyskland och Spanien
Grupp B: Island, Norge och Österrike
Grupp C: Danmark, Kroatien och Serbien
Grupp D: Polen, Slovakien och Sverige

Han tror dessutom att Frankrike och Polen möts i finalen.

AG Köpenhamn

Kasi-Jesper börjar få storhetsvansinne. Nu har han gått ut i dansk media och sagt att laget ändrat målsättning från att bli Skandinaviens bästa lag till ett av världens bästa, om inte bästa. Laget siktar på att omsätta otroliga 100 miljoner danska kronor!!, ca 120 miljoner svenska, säsongen 2012/2013. Han har nu siktet inställt på att kunna värva spelare som t ex Karabatic. Han säger att nu måste man värva fler utländska spelare och primärt kommer man att leta i Balkanländerna och i Sverige. Undrar om Kim Ekdahl hamnar där om han gör ett bra VM?

Fick en kommentar om Lennartsson inte borde varit med i truppen och jag är benägen att hålla med. Jag tycker inte heller att han håller internationellt. In med Mattias Zachrisson!

Premiär

Så var premiären i VM avklarad. Men inte spelade Sverige bra inte. Men det blev en vinst och hur ofta har Sverige vunnit matcher i VM de senaste åren?

Men det är oroväckande att Jernemyr behöver spela i princip non-stop för att laget inte ska riskera att förlora. Det var likadant mot Brasilien. Och det är lika oroväckande att laget missar så många frilägen: Ekberg börjar med att bränna två raka, Lennartsson kommer in i andra och inleder med att missa tre och Källman missar några. Men spelet framåt i övrigt var inte heller bra. Carlén och Kim Andersson var bleka. Jag är rädd för att höger-9 som sägs vara den lagdel i Sverige som ska vara bäst framåt inte är så bra som vi tror. Och varken Dalibor eller Lukas lyckades styra upp spelet. Det offensiva spelet måste bli bättre om det ska gå bra i VM. Bäst framåt tyckte jag att Kim Ekdahl och Petersen var. Petersen har gjort några bra landskamper i rad nu och imponerar både framåt och bakåt. Hans försvarsspel är riktigt bra. Och Jernemyr och Karlsson där bak gör alltid ett bra jobb.

Allra bäst i går var publiken. Över 10 000 på plats och de satt inte bara och slötittade utan verkligen gjorde sitt för att skapa bra stämning. Och det i en match som inte var bra.

Ekwalls kvällsprogram var ok igår. Det kändes inte lika snuttifierat som Handbollsklubben. Man diskuterade bl a Kim Ekdahl du Rietz och pratade om hans framtid. Men jag tyckte att man missade en egenskap hos Kim och det är det mentala. Det är Kims stora problem och det förvånar mig att man bara pratade om hans fysik och möjlighet att utvecklas till en storstjärna. Vi som ser Kim dagligen vet att hans psyke ofta sätter käppar i hjulet för honom. Han är mycket ojämn i sin inställning. Frågan är om han vill eller mäktar med att t ex bli proffs utomlands. Jag är inte säker. Jag kan lika gärna tänka mig att han slutar spela handboll helt och hållet för att han inte känner för att fortsätta som att han tar ytterligare ett steg framåt. Men just nu verkar han klart på uppgång och det får vi vara tacksamma för. Han kan mycket väl göra ett riktigt bra VM och det tror jag att Sverige kommer att behöva. Vänster-9 kan kanske bli nyckeln till framgång i mästerskapet.

Danmark har fått handbollsfeber nu. Igår så visade man ett inslag från hotellet man bor på i Malmö. Det fick mycket gott betyg. Men man klagade på att hotellet inte var förberett på anstormningen av danska journalister. Igår vällde de in och man ville dessutom göra en tv sändning live från foajén och det stökade till det rejält för personalen. En personal som inte heller ville ställa upp i dansk tv, vilket förvånar mig. Här hade ju hotellet en chans att göra bra pr. Ibland är vi svenskar så jäkla stelbenta.

Dessutom sänder dansk tv dagligen direkt från Malmö Arena. Lite komiskt var det att att tv-folket efter sändningen igår kväll låste in sig på Arenan och hade problem att ta sig ut.

Ulrik Wilbek har gått ut och försökt tona ner förväntningarna. Han säger att målet är att komma bland de sju första så att man får chansen att kvala till OS. Men han säger också att laget kan få vilken placering som helst bland de första tio. Lite pressad tror jag allt att han känner sig. Och med all rätta. Jag tror inte att Danmark tar medalj i år heller. Där till är försvars- och målvaktsspelet för osäkert.

Men idag vinner man väl med en 20-30 bollar mot Australien. 

 

Truppen

Då gick det som jag och många andra anade att Dan Beutler och Fredrik Larsson fick lämna truppen. Och då kan man verkligen undra varför Fredrik överhuvud togs med på Robin Anderssons bekostnad. Ibland förstår jag mig inte på Staffan/Ola.

Men att Beutler inte togs med kan jag förstå, även om han antagligen är den av målvakterna som verkligen kan spika igen helt och hållet. Men han har visat svag form, nu och tidigare i landslaget, och är väl trots allt en rätt ojämn målvakt. Men framförallt är han kanske för lik Andersson i mål. Sjöstrand utgör ett annat alternativ som komplement.

Undrar förresten varför Uffe Mohlin Fagerström betecknade Beutler som strulputte? Det vara bara han som fick den beteckningen i Uffes andra blogginlägg. Ingen annan och då finns det ju andra strulputtar med i laget som Carlén och inte minst Petersen. Men varför då peka ut Beutler och ingen annan? Man kan lugnt utgå från att Uffe inte gillar Beutler och att han tycker att visst strul är värre än annat.
Hur går det i VM

Kent-Harry ger sin bild av hur det går i VM i dagens Sydsvenska Dagbladet. Jag tänker inte vara sämre och ger härmed mitt tips:

Grupp A
En av de värsta/jämnaste grupperna. Tre topplagen: Frankrike, Tyskland och Spanien. Och sedan tre hyfsade sämre lag: Tunisien, Egypten och Bahrain.

Jag tycker gruppen är svårtippad. Frankrike brukar inleda knackigt, hårt nedtränade som man brukar vara, för att sedan lyfta ju längre turneringen framskrider. Tyskland brukar väl gå den omvända vägen. Och Spanien vet man aldrig var man har.

Så här hamnar lagen efter gruppspelet: Tyskland, Frankrike, Spanien, Tunisien, Egypten och Bahrain.

Men lagen har på sin halva svagt motstånd från den andra gruppen. Så lagen i grupp A kommer att få bra placeringar.

Frankrike tar en semifinalplats. Den andra tar Tyskland.

Grupp B
Den svagaste gruppen. Men ändå svårtippad. Island är kanske lite på nedgång i takt med att Olafur Stefansson blir äldre (blir 38 år i år). Norge har spelat uselt i testmatcherna. Ungern är väl som man alltid har varit medan Österrike verkar vara på uppgång efter en lyckad inledning på EM-kvalet. Japan och Brasilien är inga höjdarlag.

Så här hamnar lagen efter gruppspelet: Island, Ungern, Österrike, Norge, Brasilien och Japan.

Lagen får dock svårt i mellanrundan.

Inget av lagen tar en semifinalplats.

Grupp C
Danmark får det tuffare än vad de verkar tro. Rumänien, Kroatien och Serbien är inga dåliga motståndare. Jag tror att Balkanlagen passar Danmark dåligt. Algeriet är inte så dåliga men räcker inte till. Och Australien är VM: s sämsta lag.

Så här hamnar lagen efter gruppspelet: Kroatien, Serbien, Danmark, Rumänien, Algeriet och Australien.

Kroatien går mot semifinal och Danmark kan trots allt gneta sig fram till en semifinal de också. Men jag tror att Polen tar den andra semifinalplatsen.


Grupp D
Ja, hur ska det gå för Sverige. Blir det himmel eller helvete? Jag tror ändå att det kan gå hyfsat i gruppspelet. Nyckelmatchen sägs vara mot Polen som verkar vara ordinarie i år. Men jag undrar om inte nyckelmatchen blir mot Slovakien. Det är ett lag som mycket väl kan spöa Sverige framförallt i en match som kommer att upplevas som en måste-match. Sydkorea är alltid bra i början av slutspelen men mattas senare. Chile och Argentina har inte mycket att hämta.

Jag följer magkänslan och vill inte vara för positiv och säger därmed att jag tror att lagen hamnar följande platser efter gruppspelet: Polen, Slovakien, Sverige, Sydkorea, Argentina och Chile.

Polen tar som sagt den semifinalplats som blir över när Kroatien tar den andra.

Jag har två alternativa semifinal- och finalresultat.

Går det som jag tror så möts Tyskland och Polen i en semifinal. Medan Kroatien och Frankrike möts i den andra. I finalen möts då Tyskland och Kroatien. Och vinnare blir Kroatien. Tredjepriset tar Polen.

Men skulle Tyskland och Frankrike byta plats i semifinalen så går Frankrike till final och vinner VM-guld mot Kroatien. Lite märkligt kanske att jag tror att Kroatien kan slå Frankrike i semifinal men inte i en final. Men det handlar om hur länge formen sitter i och om nerverna slår till. I detta alternativ så vinner Tyskland brons.

Vad tror ni andra?Sveriges Television

Kom att tänka på att jag såg programmet om Sportspegelns 50-år i tv. Många sporter visades men inte handboll. En förklaring till detta och varför SVT så sällan visar handboll gavs troligen också i programmet. Man följde en sändning från ax till limpa och man fick bl a se kontrollrummet och redaktörens arbete. Under sändningen blev ett inslag om hockey försenat och röster hördes om att istället visa handboll (Sävehof mötte Veszprem samma dag). Men då säger redaktören att han är mer intresserad av hockey och vill vänta in i det sista på att inslaget blir klart. Och så är det antagligen. De som jobbar med Sportspegeln är mer intresserade av hockey. Tidigare har man från tv:s håll sagt (t ex Svanlund under en presskonferens i Lund) att man bara speglar intresset från allmänheten men det är antagligen inte sant. Man följer sina egna intressen.


Glömde

Jo, jag glömde ju att kommentera truppen.

Fick en kommentar om att det räcker med en offensiv mitt-6:a nu när Jernemyr är tillbaka. Och det ligger något i det. Gustafsson hänger därför kanske löst. Lennartsson hade antagligen också hängt löst om inte Ekberg oturligt verkar ha tappat lite av formen.

Men jag tror fortfarande att det blir Fredrik Larsson (och då kan man undra varför inte Robin Andersson fick chansen att åtminstone vara med i träningsmatcherna).

Och så blir det nog tyvärr Beutler som får lämna in, om man nu bara ska ha två målvakter.

Och jag är inte lika imponerad av Kim Andersson som Claes Hellgren. Jag tycker att Kim har varit väldigt blek framåt, om man undantar Norgematchen.

Och Oscar Carlén har väl inte heller varit så bra i testmatcherna. Den starka högersidan känns inte lika stark nu som innan.

Diverse

Lugi dam fick storstryk idag hemma mot Heid. Det var nog inte väntat, visserligen var Sabina forfarande borta men det var nog flera som tänkte att Fanny Lagerström och nyförvärvet Kari-Anne Henriksen skulle kunna kompensera detta. Men det har man ju sett förr att det inte bara är att sätta in nya spelare och hoppas att allt blir bra. Kanske hade de egna ungdomarna lyckats bättre idag óm de fått chansen. Men Lugi har ju haft lite flyt i höst och vunnit flera jämna matcher så förr eller senare så var en förlust att vänta. Återstår att se om förlusten var en tillfällighet eller om höstformen är borta.

En annan Lugist hade däremot julafton idag. Vi som sett Kim Ekdahl på nära håll brukar säga att han skulle kunna göra hur många mål som helst om han vill under matcherna. Och idag ville han tydligen det och satte ett personligt målrekord i landslaget. Formen är fortsatt på uppåtgående. Kan vi våga på ett lyft under VM?

Laget är nog också fortsatt på uppåtgående. Men det var märkligt hur spelet rasade samman när Jernemyr, Karlsson och Källman bänkades. Laget har fortfarande sina oförklarligt djupa svackor. Lagets stora svaghet är den mentala skärpan. Det är som om hjärnorna kollektivt stängs av då och då. Vi kommer att få se laget ha perioder när det inte gör några mål och vi kommer att få se missade straffar och frilägen. Vi får hoppas att försvaret samtidigt håller tätt så att de obligatoriska problemen framåt vägs upp av att laget inte släpper in så många mål.

Under veckan tänker jag försöka ge mig på att tippa hur det ska gå i VM. Först ut är resultaten i grupperna.

Larholm och Andersson

Låt oss först konstatera att Andersson kommer med till VM. Inte en chans att han får lämna truppen. Vilket spel i första halvlek idag. Otroligt som han neutraliserade Mikkel Hansen och Lars Christiansen.

Otacksamt och tufft för Beutler att gå in i andra halvlek. Men just det faktum att han bara räddade ett skott innan han blev utbytt innebar nog att han missade chansen till VM. Jag tyckte han spelade mer med hjärta än hjärna.

Men frågan är ändå om inte Larholm var bäst. Utan hans målskytte hade det inte hjälpt att Andersson storspelade i målet. Larholm visar återigen storform. Det behöver landslaget. För fortfarande är det uppställda spelet inte särskilt lysande även om det kanske var aningen bättre idag. Och det är märkligt att det fortfarande ska vara så svårt för laget att spela mot annat än ett 6-0 försvar.

Ett oavgjort resultat mot Danmark är bra. Laget är bättre nu än i EM-kvalet. På dansk tv var man rätt imponerade av det svenska spelet. Man räknar Sverige bland de åtta bästa i VM. Wilbek sa att Sverige har det bästa försvaret i världen, smickrande men inte riktigt sant. Och jag är inte lika säker på att Sverige blir bland de åtta bästa. Det kan lika gärna bli vinst som förlust mot Polen, Slovakien och Sydkorea.

VM-tempen ökar. Det här ska bli riktigt kul. Jag ser bl a fram emot att sitta på Malmö Arena och se Danmark möta Kroatien.


Testmatcher

Vinsten igår mot Tunisien var väl väntad. Tunisien är inte längre vad man har varit. Men det svenska spelet var inte särskilt lysande, om man undantar de perioder när man var en man mindre.  

Det är fortsatt oroväckande inför VM att det uppställda spelet är så dåligt. Och det är också oroande att Ekbergs straffskytte fortsatt är lite skakigt.

Bäst igår tyckte jag att Petersen var. Duktig både framåt och bakåt. Jag är imponerad av hans försvarsspel. Han är minsann inte rädd för att få en smäll.

Undrar om inte Sjöstrand tog Beutlers plats bakom Andersson? Och det kanske inte är helt fel. Om nu Andersson är förstavalet så är Sjöstrand kanske ett bättre alternativ som komplement eftersom Beutler och Andersson är mer samma typ av målvakt.

Och jag undrar om inte Fredrik Larsson är den andre som får stiga av. Det blev ingen riktigt snurr på spelet när han var mitt-9:a.

Kim Andersson var också blek igår. Men det kanske inte är så konstigt. Det är väl så det fungerar när man är lite ringrostig.

Men Jernemyr är tillbaka. Vilken förstärkning han innebär för försvaret! Ren idioti från Staffan/Ola att inte vilja ha med honom innan.

Brasilien skakade Danmark i 40 minuter. Danmark kommer inte att vinna VM. Förvars- och målvaktsspelet är inte vad det har varit. Men anfallsspelet med Mikkel Hansen i spetsen är däremot riktigt vasst. Vilket helt otroligt skott Mikkel har. Men anfallsspelet kommer inte att räcka till för att kompensera det sämre försvarsspelet.

Undrar hur Sverige och Danmark spelar idag? Kommer man att mörka vissa saker inför ett ev möte i VM? Det bör bli en match mellan bra försvar och bra anfallsspel.Lite smått en fredag

Nu närmar sig den sista finslipningen inför VM. Sverige möter Danmark, Tunisien och Brasilien i Laurids Knudsen Cup. Det är intressanta motståndare. Hur bra är Tunisien? Hur mycket har man tappat sen man hade hemma-VM? Och är Brasilien på fortsatt uppgång? Jag tror att Brasilien mycket väl kan bli ett topplag även i handboll. Och så har vi detta Danmark, som själva verkar mycket osäkra var de står. Wilbek har i veckan gått ut och sagt att Danmark mycket väl kan sluta 10:a. Men det tror jag inte man egentligen på allvar tror kan bli resultatet. Men helt klart försöker Wilbek minska på förväntningarna från danskarna.

Det danska handbollsförbundet har ännu inte lyckats komma överens med en ny huvudsponsor. Avtalet med Cimber Sterling går ut i år. Förbundet har satt en prislapp på 5 miljoner DKK, vilket är runt 6,2 miljoner SEK. Men ännu har ingen nappat. Förbundet har lagt en tuff linje. Man vill ha bra betalt annars kan struntar man i ett sponsoravtal. Har ingen aning om hur mycket svenska förbundet har i sponsorintäkter, men jag tror inte att man hade vågat ha en lika tuff linje. Och jag tror inte att man hade det ens under guldåren.

Michael Knudsens deltagande i VM är fortfarande osäkert. Förutom att han varit skadad länge så har han gått och blivit sjuk i veckan. På söndag avgörs hans deltagande.

Och Lasse Boesen lämnar Flensburg och återvänder till barndomsklubben Kolding. Det börjar bli många hemvändare nu i Danmark. Patrik Fahlgren kommer också att lämna eftersom kontraktet inte förlängs. Kommer han att gå till Lemgo som verkar intresserade eller till Danmark för att vara nära Johanna Ahlm?

Undrar förresten hur Staffan och Ola matchar i helgen? Kommer man att använda alla spelarna och kommer man att prova dem i nya kombinationer? Eller kommer vi att få se mer av förstavalen på positionerna?

Premiär

Så var det dags för Uffe Mohlin Fagerströms premiär som bloggare i Skånskan. Jag tänker inte recensera premiärinlägget utan Uffe får först visa vad han går för som bloggare. Men det blir tufft att gå i Axnérs fotspår. Även om han säger att han kommer att ha en annan profil och att man inte ska jämföra honom med Axnér så är det just det som man kommer att göra. Det blir svårt att nå samma mediala uppmärksamhet och risken är betydande att Skånskan tappar ett stort antal bloggläsare. Större delen av blogginlägget behandlade sådant som jag behandlat i denna. Och hur spännande är det?

Men jag vill kommentera något som han nämner i Skånskans intervju av honom. Uffe säger:

– Jag är ganska förtjust i gammal öststatshandboll. Och jag gillar individuellt skolade spelare. Lag som anfaller allt för kollektivt kan ett bra försvar stoppa, då gäller det att man har bra individuella spelare som kan göra sin gubbe. Men det ena tar ju inte ut det andra.

Och då insåg jag att jag inte alltid är helt förtjust i sk modern handboll. Handboll idag bygger ofta på temposkiften och individuella prestationer. Men temposkiftena utgår ofta från det mest lusiga tempo man kan tänka sig och hur kul är det att uppleva som åskådare? Det är inte så publikfriande att se hur spelare sakta går omkring på plan och kastar bollen till varandra för att sedan helt plötsligt öka tempot och avsluta på 1-2 sekunder. Det är säkert effektivt men inte alltid så roligt att se. Här lever handbollen farligt om man vill öka sin popularitet.

Likaså är det ibland frustrerande att se ett spel som bara bygger på individuella prestationer. Det finns liksom inget att ta till om den individuella skickligheten inte räcker till mot ett bättre lag. Då blir spelet helt lamslaget. Och även om jag kan tjusas av en Dalibor Doder så kan jag också njuta av en inövad kombination som ger resultat. Precis som Uffe Mohlin kan jag tycka att gammal handboll också hade sitt värde.

Men utvecklingen pågår ständigt. Det kommer något nytt efter dagens handboll. På 60-70 talet satsade man på skytte med långa bombkastare, sen kom de svenska guldåren där framgång kom av intränade kombinationer, sen hade vi en period av tornado-handboll i högt tempo och nu pratar vi om temposkiften och individuella prestationer. Men jag tror att för att nå framgång idag så måste ett lag behärska allt. Man måste kunna skjuta utifrån, kunna spela i högt tempo, ha individuellt skickliga spelare som kan växla i tempo, men man måste också ha ett antal kombinationer i bakfickan att falla tillbaka på när annat hakar upp sig. Och till syvende og sist så måste ett lag ha ett bra försvar. Finns det någon annan bollsport där detta är viktigare? Tror knappt det. Frankrike som dominerat landslagshandbollen de senaste åren spelar en rätt trist handboll. Men är outstanding försvarsmässigt.

Några mysterium

Vi fick se en tveksam träningslandskamp igår. Vad fick lagen ut av matchen förutom att svenskarna kanske fick lite bättre självförtroende? Vad höll norrmännen på med? Jag förstår det inte. Vad var det man ville uppnå genom att gå på halvfart inför en hemmapublik? Ett mysterium.

Det är svårt att analysera det svenska spelet eftersom det inte fanns några motståndare. Men det fanns ändå några positiva tecken:

Kontringsspelet och andrafas-spelet funkade bra.

Kim Andersson verkar på gång.

Arrhenius verkar bättre än någonsin.

Men det fanns också sådant som fortfarande inte ser lika bra ut.

Verkar inte Jonas Källman lika trött igen som han brukar vara i landslaget. Även det ett mysterium. Men han gjorde några snygga mål bl a från linjen.

Kim Ekdahl du Rietz är fortfarande ojämn och känns orutinerad. Men han skötte sig och gjorde några mål på egen hand. Men är det inte märkligt att Ola Lindgren inte kan uttala hans efternamn? Också ett mysterium.

Det uppställda spelet verkar fortfarande fantasilöst.

Och man har fortfarande svårt när motståndarna inte spelar ett 6-0 försvar.

Och det brändes alldeles för många frilägen. Det håller inte i VM.

Jag kan inte hjälpa det, men laget känns inte som ett semifinallag i VM.

Och det var synd att Jernemyr tydligen fortfarande var sjuk.

Till sist måste jag säga att EM-resan med Stefan Lövgren var en positiv överraskning. Det var intressant att höra honom samtala med Thierry Omeyer. Men hur Stefan kunde förstå fransmannens tyska var ett totalt mysterium. Snacka om grötig dialekt. Lövgren är i tv för att stanna. Jag ser fram emot de kommande programmen med andra världsstjärnor. Inom parantes kan jag konstatera att en världsstjärna i handboll inte lever särskilt glamoröst. Det är ljusår från fotboll t ex.


Testmatcher

Så håller herrlandslaget på och spelar träningsmatcher inför VM. Klar förlust borta mot Tyskland visar att Sverige antagligen får det tufft i VM. Får se hur det går i de kommande matcherna. Jag kommer inte missa matchen mot Norge på TV 4 Sport ikväll. Och framförallt blir Danmark en bra värdemätare till helgen.

Tack för tipset om Kirunas handbollsverksamhet. Handboll var ju en gång starkt i hockeyfästena i norr. Och borde kunna bli ett alternativ till hockey igen. Det är ju en betydligt billigare sport att hålla på med som ung. Kanske håller det på att vända?

Axnér

Jag har inte velat kommentera Skånskans och Axnérs bloggbråk. Ville först avvakta utvecklingen och se om det var slut för gott. Och det verkar det ju vara. Det är synd. Jag har gillat Axnérs blogg, trots att han inte är en lysande skribent. Han skriver till och med i redigerad form rätt dåligt rent grammatiskt. Men det som tilltalat mig är att han är klarsynt och att han verkligen kan handboll. Samt att han vågar stå för vad han tycker. Sådana personer behövs i en debatt. Jämfört med honom har denna blogg enbart varit blek kopia.

Bloggens stora vinnare har varit Axnér som genom bloggen blivit känd i hela Sverige och lyckats få in en fot i TV4. Bloggen har skapat en framtid för honom när han slutade som spelare. Det var verkligen ett lyckoskott för honom när han fick chansen att blogga. Men han har förtjänat framgången.

Men även Skånskan bör ha haft nytta av Axnérs blogg. Den har säkert gett fler läsare till Skånskan och framförallt skapat uppmärksamhet åt tidningen. Hur ska Skånskan göra nu? Det blir mycket svårt att hitta en ny bloggare som kommer att vara lika framgångsrik.

Vad gäller bråket så kan jag bara konstatera att det verkar vara riktigt lågt i tak i Skånskan. Förstår inte hur man kunde få för sig att censurera Axnér. Och kunde man inte löst det här på ett snyggare sätt? Varför inte prata med varandra istället för att kommunicera via mail eller blogg. Sen kan jag också konstatera att jag håller med en del av det Bliding skrev. T ex att det var fult agerat av Lugi att sparka Harris bara för att vissa föräldrar till 92-orna ville ha ett byte av tränare.

Antalet handbollsbloggar minskar alltså konstant. Det var ju ett fantastiskt roligt uppsving förra och förrförra säsongen och nu under ett år med hemma-VM så faller den ena efter den andra ifrån. Det är lite trist. Men nu säger Avbytarbänken att han kanske kommer tillbaka, visserligen i ny form, men ändå. Det är välkommet.

Uppvisningsmatch

Såg ni matchen mot tyska bundesligaspelare och gamla världsstjärnor på Eurosport igår? Det var kul att se Vranjes, Wislander, Tomas Svensson, Johan Petterson tillsammans på plan igen. Det kanske var sista gången. Sändningens höjdpunkt tyckte jag annars var intervjun med Per Carlén. På frågan om hur han trodde att Sverige skulle klara sig i hemma-VM svarade han att vi har en stor turnering i Sverige i januari. Och så avslutades allt med att Carlén log i kameran och såg så lycklig ut. Man kan konstatera att far och son Carlén inte begåvats med de skarpaste hjärnorna precis.

Matchen lär vara ett försök att marknadsföra handboll i USA i allmänhet och i New York i synnerhet. Men intresset kan inte sägas vara så stort. Det var inte många i publiken och större delen var väl anhöriga till spelarna. Det känns som ett dyrt spektakel där pengarna kanske kunde använts på ett bättre sätt. Matchen som sådan var ingen höjdare och visade inte hur handboll spelas på riktigt. 

Men annars tror jag att handbollen behöver breddas internationellt. Det får inte bli som ishockey eller bandy där det bara finns ett fåtal bra länder. Så fler sådana här initiativ lär väl behövas, trots allt.


Mästerskap

Är det fler än jag som tycker att mästerskapen i handboll kommer för tätt? Borde man inte ta efter fotbollen och ha VM och EM var fjärde år? Som det är nu så blir det inflation i mästerskap vilket gör att intresset sjunker. Att spela mästerskapen varje år sliter också på spelarna. Vad tycker ni andra?  

RSS 2.0