Läktarkultur

Sydsvenskan tog upp handbollens läktarkultur i veckan. Och visst är den rätt erbarmligt dålig. Varför finns det så få handbollsklackar och varför är de inte större? Och varför är det ingen som anstränger sig att skapa stämning. I bästa fall så hörs några enstaka ropa lagnamnet plus några handklappningar, t ex hör man i Lund: Lugi klapp klapp klapp eller Blåa klapp klapp klapp. Inte särskilt orginellt eller nyskapande.
 
Jag vågar nästan inte tänka på fotbollens tifon för då skäms jag nästan för att jag utgör en del av handbollspubliken. Det är bara de gånger som Hammarby är på besök som vi i Lund får en liten inblick i hur det skulle kunna låta i en handbollsarena. Kristianstad har visserligen ett rätt  bra tryck hemma men även där skulle det kunna bli bättre. Klubbarna borde satsa mer på att bygga upp en läktarkultur. Tror det behövs lite stöttning i början med pengar, uppskattning, prylar mm innan man har byggt upp en klack som överlever av egen kraft.  
 
Lite ironiskt att ta upp ämnet när det var en liten publikskandal igår. Några mindre smarta och antagligen alkoholpåverkade Sävehof-fans detonerade en rökbomb i Kristianstads arena igår för att sedan hamna i slagsmål utanför. Att detta är ovanligt inom handbollen är väl det enda positiva med den mossiga läktarkultur som råder i handbolls-Sverige. Men jag köper att en och annan går över gränsen bara det blir ett större tryck på läktarna. 
 
Starkt av Lugis damer att vinna hemma mot Skuru. Men Skuru är fortfarande favoriter. Natalie Hagman visade att hon är på väg uppåt. Frågan är om hon inte egentligen borde spela som mittnia? Det är nog tur för Lugi att de som ville att hon skulle stängas av för att hon sa vad hon tyckte inte fick sin vilja igenom.
 
Jag tyckte också att det var intressant att se intervjun med H65: s tränare Niklas Harris i lördags. Som läsare av denna blogg vet så tycker jag att det var skandalartat att Lugi kickade Harris (sen finns det de som säger att han inte blev sparkad utan att Lugi valde att inte förlänga, men det är bara en lek med ord). Tycker fortfarande att man inte behandlar en Lugieldsjäl på det viset, framförallt när han inte ens hade misslyckats. Vad kan man mer begära än att ta upp ett lag från andra divisionen till en tredjeplats i elitserien? Ofattbart att några spelare och deras mammor i en seriös elitserieklubb kunde ha makten att avsätta en tränare. Vet inte ens om det var smart av Lugi att istället ta in Brljevic. Vi får väl se.
 
Starkt också av Kristianstad att vinna hemma. Nu fick man revansch för den uteblivna straffen i slutsekunderna senast. Kul att se det orangea havet! Det spekulerades igår under tv-sändningen om Kristianstad som en kommande dominant inom handbollen. Det är mycket möjligt. Klubben drar med svenska mått mätt in en drös med pengar. Men pengar är inte allt. Man måste också ha kompetens knuten till klubben för att nå framgångar. Men det verkar ju Kristianstad också ha. Det är bara att se på arenan, arrangemanget och värvningarna. Risken är betydande att alla andra klubbar hamnar långt efter i kölvattnet. Men det är bara att släppa på prestigen och istället lära sig av Kristianstad.
 

Slutspel

Visst var det en riktig slutspelsmatch igår mellan Lugi och Drott. Det blev som jag misstänkte att Drott skulle bli en svår nöt att knäcka för Lugi. Det var intensivt, stundtals högt tempo och småfult. Och som vanligt i svenska handbollsmatcher ett domarpar som inte höll måttet. Blir inte domarstandarden sämre och sämre för varje år?
 
Lugi verkade trots allt ha mått gott av speluppehållet och hängde hyfsat med i det tempo som Drott drog upp. Men det märktes att Drott mer var inne i slutspelet och det var logiskt att Drott vann första halvlek. Men Lugi kom tillbaka som ett nytt lag i andra halvlek. Men frågan är om inte Lugi vann på grund av att Drott inte riktigt orkade matchen igenom. Självklart måste det ha slitit att spelat fem matcher mot Ystad varav den avgörande i lördags.
 
Så roligt det var att se ungdomarna Olof Skäremo och Felix Kasch komma in och prestera på det viset som de gjorde. Ingen av dem verkade tagna av matchens allvar. Frågan är om inte Kasch var den som mest bidrog till att Lugi började vända på matchen. Starkt av Axnér att våga välja ungdomarna.
 
Kul också att trotjänaren Johan Fohlin har fått chansen i slutspelet. Igår utsågs han till Lugis bäste spelare.
 
Mindre roligt var det att upptäcka att Lugi inte har blivit mycket bättre på att spela i numerärt överläge. Spelet blir fortfarande fullständigt förlamat och händelselöst. Drott vände på matchen i första halvlek när Drott fick ett antal utvisningar på rad. Då rasade Lugis anfallspel ihop och det blev en 10 minuters period utan mål framåt. Hur svårt kan det vara?
 
Ulf Sivertsson sa efter matchen att det fanns detaljer att förbättra i Drotts spel. Och försvarsspelet i andra halvlek var ju inte det bästa. Men det finns även detaljer att förbättra i Lugis spel. Marcus Cleverly har fortfarande inte övertygat i mål. Värvningen har fortfarande inte betalat av sig. Det är som om Cleverly har tappat i matchtempo. Han är hela tiden några frustrerande tiondelar för sen i varje räddning. En bidragande orsak till Lugis vinst var bytet till Espen Christensen i målet. Matchtempot och försvarsspelet kan också höjas ett snäpp till.
 
Ett beröm till gårdagens publik. Igår var det för första gången under säsongen ett riktigt tryck under hela matchen. Och det bidrog också till Lugis vändning. Det kändes lite som om Drottspelarna vek ner sig i publiktrycket. Hade dock uppskattat om Lugis lilla klack orkade heja en hel match. Som det är nu så sitter man helt tyst flera gånger under matcherna.
 
Enligt Sydsvenskan så var Lugi glada över att man kunde komma överens med Drott om att flytta nästa match till måndagen den 22/4. Men jag antar att Drott själva jublar åt att få ytterligare två dagar att vila upp sig och slicka såren. Räkna med ett heltaggat Drott i returen. Jag blir inte förvånad om Drott kvitterar i matchserien trots att Lugi vunnit fyra matcher i år mot Drott.
 
 

Semifinaldags

Så är vi äntligen framme vid semifinalerna. Drott är helt klart på G. Det blir tufft för Lugi och jag är inte helt säker på en vinröd finalplats. Tycker inte att valet var så enkelt som Axnér tyckte igår. Det är inte samma Drott nu som tidigare i serien. Tror inte heller att vilan för Lugi har gjort laget gott. Lugi brukar ha svårt att komma igång efter speluppehåll. Det lär bli fler än tre matcher innan det är klart.
 
Kristianstad borde kanske tacka domaren som blåste bort ett regelrätt Alingsåsmål för att ge Alingsås ett frikast i slutminuten. Känns ju så där när domarna avgör matcher. Kristianstad bör vara möra efter holmgången mot Alingsås. Vilka rysarmatcher det blev mot Alingsås. Tror det innebär att Sävehof kommer att vinna rätt komfortabelt mot de orangea. Sävehof kan mycket väl fixa finalplatsen på tre matcher.
 
Även om jag tycker att Lugi och Drott känns helt öppet så tror och hoppas jag på en final mellan Lugi och Sävehof.
 
Lugis damer fick ju en enkel resa i går. Jag var ju orolig för att nerverna skulle spöka för Lugitjejerna och så går man in och fullständigt krossar Eslöv. Vilket taggat försvarsspel Lugi hade! Dessutom hade man minst tre spelare sjuka vilket inte gör saken sämre. Eslövs anfallsspel havererade fullständigt. Det gjorde nästan ont att se. Vilken bra publiksiffra förresten igår. Kul att det kom fler än 2000 åskådare. Eloge också till Eslövpubliken som satte färg på stämningen, trots att det gick så tungt för laget.
 
Sävehofs val av H65 var väntat. Det är ju också det smartaste beslutet. Skuru är det enda lag som kan hota Sävehof. Och av H65 och Lugi så är Lugi laget som kan slå Skuru. Så har Sävehof flyt så slår Lugi ut Skuru och då är guldet garanterat i hamn. Lugi slår aldrig Sävehof i en final.
 
Det kan alltså mycket väl bli två finaler mellan Lugi och Sävehof, men Skuru får väl ändå räknas som favoriten till finalplatsen.
 
Vilken skandalöst dålig tv-sändning som SVT lyckades prestera igår. Är rätt trött på SVT: s nonchalanta attityd till handboll. Det får ju inte inträffa att man sände större delen av matchen från Kristianstad med ljudet från Lugi mot Eslöv. Den första delen av herrmatchen som envisades man också med att visa repriser baklänges. Det hade aldrig inträffat om man visat hockey eller fotboll. Gillar inte heller att man sänder från två matcher samtidigt. Det blir varken hackat eller malet. Varför inte visa båda matcherna efter varandra? Känns som om handboll bara är en billig utfyllnad i tablån för SVT.
 
Nu är dags att ladda för morgondagens semifinalmatch!
 
 
 
 
 
 
 
 

Några snabba

Två herrlandskamper. Först en rätt komfortabel vinst hemma. Det var förvånande att Polen inte kunde stå emot bättre. För även om Sverige var bra och kändes stabila så var Polen ovanligt blekt med ett läckande försvar och ett anfallsspel i spillror.
 
Och inte var Polen särkilt mycket bättre i den andra matchen. Men Sverige kom aldrig upp i nivå anfallsmässigt. Det håller inte att enbart göra en 4-5 spelmål på en halvlek. Riktigt uselt. Och jag känner min tidigare oro för framtiden blossa upp. Utan Kim Andersson så har Sverige inget anfallsspel att tala om. Det oroar verkligen. Det är hög tid att hitta nya spelare. Det börjar bli bråttom. Igår så fick vi tacka Andreas Palicka för att det inte gick fullständigt åt helvete.
 
Men det finns trots allt några glädjeämnen.
 
Sverige har bättre målskillnad än Polen i de inbördes mötena. Det kan bli betydelsefullt. Och jag har svårt att tänka mig att Ukraina slår Polen så då bör en vinst mot Holland hemma räcka för Sverige för att nå EM-platsen.
 
Jag har tidigare inte varit särskilt förtjust i Andreas Nilsson på linjen men det är tydligt att tiden i Hamburg gjort honom gott. Hans fysik verkar ha förbättrats. Landskampen i Malmö var hans bästa. Men igår fick han det tuffare. Men hade det bara funnits en tillstymmelse till skyttehot utifrån så hade det antagligen gått bättre. Och bäst i båda matcherna var Tobias Karlsson. Vilket försvarsspel! Han brukar komma i skymundan av Magnus Jernemyr men nu syntes vilkens försvarsspelare i världsklass han är. Och Jonas Källman som spets i 5-1 försvaret var också bra, framförallt i Malmö. Försvarsspelet behöver vi inte vara oroliga för. Och målvaktsspelet i båda matcherna var godkänt med extra plus i kanten för Palicka.
 
Och vem kommer att träna herrlandslaget i framtiden? Känns som om Staffan är på glid. För mig så får duon gärna stanna kvar ett tag till.
 
Jag vet inte om Anders Hallberg har gjort rätt. Nu rök väl chansen till landslagsspel. Men det är kul att han stannar kvar i Lugi. Det måste kännas skönt för Lugis ledning att han skrev på ett nytt kontrakt.  
 
Och Buttan tar över H43: s damer. Det kändes lite överraskande. Jag tycker att Kent Engdahl gjort ett bra jobb. Men man kan ju ana att det fanns de som ville ha in en ny röst i laget. Undrar var Kent tar vägen nu?
 
Överraskande och roligt är också att Eslöv tvingat fram en avgörande femte match mot Lugi. Och nu känns inte Lugis semifinalplats lika säker. Kan tänka mig att nerverna kan komma att spela Lugitjejerna ett spratt. Men tar de bara det lugnt så vinner de. Lugi är ett bättre lag än Eslöv på pappret, men det är inte något som garanterar en vinst.
 
 
 
 
 
 

Utsatt läge

Idag kan Sveriges EM-deltagande för herrar avgöras. Jag tror att Sverige måste vinna hemmamatchen mot Polen för att kunna ta sig till Danmark. Jag tror inte att Sverige kan avgöra borta mot Ukraina, så det krävs poäng mot Polen. Det blir tufft.
 
Jernemyr saknas. Och Jesper Nielsen är småskadad. Men Kim Andersson är tillbaka. Det lugnar lite, men tyvärr har han gått ner sig i Danmark. Det märks att han tränar mindre nu och att motståndet i serien är enklare.
 
Nu håller vi i alla fall tummarna att det går vägen i kväll.
 
 

Stål i blicken

Axnér sa att Lugispelarna skulle gå ut till med måndagsmatchen med stål i blicken. Men det blev nog inte så mycket stål när det kom till kritan för matchen blev jämnare än vad många, inklusive undertecknad, hade trott. Jag är imponerad av Hammarbys sätt att inte vika ner sig utan kämpa ända fram till slutet. Vilken härlig moral Hammarbykillarna hade. Men Lugis moral är inte så dålig den heller och bättre än på många år. Antar att laget får tacka Axnér för detta. Han verkar besitta ledaregenskaper som är ovanliga med Lugimått mätt.
 
Lugi lär välja vinnaren mellan Drott och Ystad och det gör att jag börjar hoppas på en SM-final för Lugi. Tanken känns verkligen ovan, men angenäm. Vi Lugister är inte vana med framgångar och det känns som om Lugi med tanke på sin fina ungdomsverksamhet borde ha nått fler framgångar i seniorsammanhang än vad man gjort.
 
Kristianstad har förvånansvärt nog hamnat i brygga och har kniven på strupen. Nu krävs två raka vinster för att inte åka ur. Det blir tufft. Alingsås verkar ha full koll på Kristianstads ibland lite stabbiga anfallsspel och verkar ha fått övertaget. Kan bli så att den andra semifinalen blir mellan Sävehof och Alingsås. Vilken chans för revansch för Mikael Franzén! Även om det är gamla nyheter så kan jag inte låta bli att ta upp att Franzén som bekant fick kicken med följande motivering av Peter Möller enligt Partille Tidning för ett år sedan: " Det var en felvärvning, sånt händer. Vi var medvetna om att det var en oprövad tränare, men vi hade hoppats att laget skulle vara längre fram vid det här laget. Det taktiska har fallit djupt, det märks för de initierade och därför tog vi in Kent-Harry (Andersson) för ett år sedan för att stötta upp, säger Peter Möller. Han menar att det är spelarna som ligger bakom framgångarna och att Mikael Franzén inte tillfört något nytt till laget."
 
Det kan ju vara så att det inte bara var ett felvärvning att ta Franzén till Sävehof. Det kan också ha varit ett felbeslut att kicka honom. Han vann trots allt guld med Sävehof och visar nu i Alingås att han är en bra tränare. Det var svårt att förstå Sävehofs beslut förra våren och det har verkligen inte blivit lättare att förstå skälet. Det är inte utan att jag hoppas att Alingsås går till final. När man gillar att vara kaxig som Peter Möller verkar göra så är det kul för andra att få täppa till käften.
 
Mina favoritdamer i norr, Boden Handboll, förlorade tyvärr första matchen mot RP med 23-17. Boden ledde med 11-9 en bit in i andra halvlek när RP helt plötsligt gör 8 raka mål och går upp till 17-11 och sen var matchen körd. Hoppas Boden kommer igen nu.
 
 
 

RSS 2.0