Hoptryckt

Det är ju värst vad herrarnas elitserietabell har blivit hoptryckt. Serien blir jämn i år också. Nu är det fem lag inom två poäng.
 
Man kan undra om Lugi redan påbörjat sin vana att rasa på vårkanten eller om de senaste poängförlusterna beror på att Axnér mer var intresserad av att synas i tv än att träna Lugi eller om det helt enkelt var så att man nu mött de bättre lagen i serien.
 
Det är nästan mest intressant neråt i tabellen. Kan RIK och Skövde peta undan Hammarby och Ystad på slutspelsplats? Det vill till att Skövde slår Hammarby ikväll. Hammarby är verkligen en överraskning i år. Deras offensiva försvar verkar vara en svår nöt att knäcka. Motsvarande negativa överraskning är väl Ystad. Men jag har svårt att tänka mig att de kan missa ett slutspel.
 
Och kan Malmö slippa att kvala? Till slutspel är det snart kört.
 
Och vem åker ut direkt? Det känns helt öppet i botten.
 
 

Leendena som försvann

En gång för faktiskt inte så särskilt länge sedan så fanns det pampar inom idrotten som inte tyckte att kvinnor var lämpade för vissa idrotter eller sporter. Det gällde att skydda deras känsliga psyken och kroppar. Vad hade dessa män sagt om de hade sett gårdagens EM-final? För vilken otrolig batalj blev det inte mellan Norge och Montenegro? Det var hårt, småfult, jämnt och ovisst in i det sista. Det var en av de absolut mest spännande finaler som spelats inom handbollen. Det har varit påtagligt under hela turneringen hur den fysiska nivån har höjts. Det har varit tufft på planen under EM. Det är fysträning som verligen gäller i framtiden och att ha mod att våga ta smällar.
 
Norskorna har sprungit omkring och lett på plan under hela EM. Men igår försvann leendena. Det kändes lite som om man inte var förberedda på det motstånd som Montenegro skulle ge. Jag tycker att Montenegro vann fullt välförtjänt. De hade "matchboll" vid full tid och första förlängningen. Norge kvitterade först i slutsekunderna båda gångerna. Och Montenegro fick dessutom spela med en man mindre flera gånger under förlängningarna utan att Norge kunde rycka loss.
 
Jag kan åter igen konstatera att det inte finns någon annan lagidrott som kan konkurrera spänningsmässigt med handboll. Och även den mest manschauvinistiska tv-tittare måste väl ha full behållning av att se damhandboll när den spelades som igår.
 
Men tyvärr så finns det även inslag i turneringen som visar på dålig respekt för handbollen i allmänhet och damhandboll i synnerhet. Man hade aldrig sett en tränare dra i en motståndartröja i ett herr-EM. Och vad ska man säga om den högtalare som spred negativa budskap mot Montenegro under semifinalen? Däremot så hade man säkert kunnat få uppleva kastade mynt och en publik som gör apläten även när herrar spelar. Handbollspubliken är normalt rätt lugn men det har varit en del tecken under senaste mästerskapen på att det skulle kunna spåra ut. Det är nog dags för arrangörer att börja skärpa säkerheten.
 
Och nu är det dags att börja ladda för herrarnas VM. Så jäkla surt att Sverige inte är med. Det hade räckt att Kim Andersson hade spelat i den första kvalmatchen.
 
Hemma i herrarnas elitserie har Kristianstad blivit en riktigt jo-jo lag. Storvinst senast hemma mot Guif och nu en klar förlust borta mot Alingsås. Det är tydligt hur mycket hemmapubliken betyder för Kristianstad. 
 
 
 

Berg och dalbana

Efter att sett damlandslaget möta Serbien och Norge så kan jag bara konstatera att det är en mental berg och dalbana, från helvetet höll jag på att säga, att se damlandslaget spela. Stundtals är det handboll i världsklass för att sedan helt plötsligt vara totalt uselt med tappade bollar och "hål i huvudet"-beslut. Jag är ändå optimistisk för framtiden. Sverige kommer att haka på världstoppen ett bra tag till.
 
Bäst överlag har Bella Gulldén och Ulrika Ågren varit. De håller hög klass. Man kan dock hoppas att Ulrika blir säkrare i läget. Det skadar inte att se vad målvakten gör innan man avslutar. Johanna Ahlm är ju också på uppgång. Hennes halvlek mot Danmark var lysande, Och så har försvarsspelet varit bra som vanligt,
 
Kanterna däremot är inte bra. Där ligger vi långt efter de andra lagen. Emma Hawia Svensson har spelat upp sig och har varit bra bakåt men framåt är hon inte bättre än de andra kanterna. Louise Sand tror jag däremot kan bli en stjärna när hon skaffat sig lite mer rutin. Hanna Fogelström har varit blek. Jag tycker inte att hon platsar internationellt. Hon är för långsam och saknar all form av explosivitet. Och antagligen har hon för stora fötter med tanke på alla övertramp.
 
Målvaktsspelet har inte varit lysande om man undantar Grubbströms insats mot Norge. Maria Olsson har varit så där. Hon är för kort och det blir inte bättre av att hon har en tendens att sjunka ner när motståndarna skjuter. Till skillnad från Sverige så fattar motståndarna att man kan skjuta högt på en liten målvakt. Det förstod aldrig svenskorna mot Frankrike utan envisades att skjuta lågt.
 
Vi behöver också en riktig skytt på höger nio. Sabina har inte riktigt hållit på den positionen. Sabina är en bra spelare. Bra i försvaret, bra blick för spelet och ett mod att våga satsa i lägena, men hennes fotarbete och tajming är ibland lite väl stabbigt.
 
Jamina Roberts har också varit förvånansvärt blek. Hon har sett vilsen ut på plan. Antagligen har hon inte känt sig bekväm eller fått klart för sig vad som förväntas av henne.
 
Linn Blohm har precis som Louise Sand varit en positiv överraskelse. Hon kommer att bli något stort.
 
Och så har vi mysteriet Linnea Torstensson som skulle kunna skjuta sönder vilket lag som helst men som för det mesta inte vågar skjuta. När hon är i slag är hon bland de bästa i världen men alldeles för ofta är hon riktigt dålig framåt. Sammantaget så tycker jag inte att hon borde få så mycket speltid som hon får.I försvaret är hon vär rätt ok för det mesta. Jag menar det faktiskt när jag säger att jag längtar till den dag hon slutar i landslaget.
 
Norge är som vanligt i semifinal och lär väl ta guld igen. Förutom Heidi Löke och Katrine Lunde Haraldsen så har man inte så märkvärdiga spelare. Men är ju ett jäkla kollektiv. Man verkar så mycket bättre tränade än svenskorna, både fysiskt och tekniskt. Det är inte många bollar norskorna tappar bort under en match. Och mentalt verkar de också överlägsna sina motståndare.
 
Men den andra semifinalplatsen är ju helt öppen. Det är tre lag som alla har chansen. Jag tror dock att Norge låter Danmark vinna så då måste Serbien slå Frankrike för att ta platsen. Frankrike har bara chansen om Norge vinner. Känns som om Danmark ligger bäst till. Synd att Sverige inte fick möta Norge i den sista matchen för då hade man nog kunnat vinna.
 
En annan berg och dalbane upplevelse var Lugi mot Alingsås i går.
 
Lugi har som vana att inleda blekt. Gårdagen var tyvärr inget undantag. Jag undrar vad Lugi gör för fel som inte lyckas ladda laget redan från början. Men frågan är om inte gårdagens inledning var den mest handlingsförlamade hittills. En bit in i första halvlek så började publiken muttra om att Lugi måste flyga in Axnér i pausen. Men som tur är har Lugi i alla fall förmågan i år att komma tillbaka. Lugi lyckas rädda en poäng trots halvtidsunderläge med sex bollar och då ska man veta att Lugis målvakt Christensen ändå gjorde en bra insats i första halvlek.
 
Men Alingsås är bra. Det blir allt mer obegripligt att Sävehof sparkade Franzén under rätt förnedrande former. Antar att Sävehof precis som Lugi ibland har problem med att hantera personer som mer ser till sitt än till föreningens bästa. När man har varit engagerad i klubb länge så tappar man ibland omdömet och drabbas av hybris. Det blir lite klubben för inbördes beundran av det hela.
 
Målvakterna i båda lagen var bra och bland utespelarna så var de båda mittniorna bäst. Jesper Konradsson är en fantastisk lirare.
 
Det var ett rent tjänstefel av Zanotti att låta Jakob Wickman Modig inleda framåt. Jag gillar honom och han utvecklas hela tiden och har blivit en jätte i försvaret. Men framåt har han mycket att lära. Han har alldeles för dålig teknik i avsluten och blir därmed allt annat än säker i läget. Med Leijonberg eller Fohlin framåt så hade det kanske kunnat bli två poäng igår för Lugi.
 
Och varför kunde inte Zanotti instruera spelarna att skjuta högt på Alingsås målvakt. Tror att man under hela matchen bara hade två skott som gick i den övre halvan av målet. Det var tydligt att målvakten Alexander Johnson var bra på låga skott.
 
Frågan är hur många poäng Lugi har tappat på att låta Axnér extraknäcka i Serbien. Egentligen är det helt otroligt att Lugi gått med på detta. Det hade aldrig hänt i allsvensk fotbollsklubb.
 
Sämst som vanligt var domarparet Niclas Widell och Jonas Åström. Inte för att Lugi blev sämre behandlat än Alingsås. Jag fattar inte att de fortsätter att döma. Jag har aldrig sett en match med detta domarpar där inte publiken börjat bua och spelarna helt tappat förtroendet och börjat klaga. Hur kul kan det vara att gång på gång mötas av detta missnöje? Inte särskilt kul antar jag eftersom Niclas Widell två gånger ilsknade till och visade ut Lugispelare för protest. Problemet med det här paret är att de aldrig klarar av att hålla en konsekvent nivå. Domsluten blir fullständigt slumpmässiga. Det måste vara otroligt svårt att spela när man inte vet var gränserna går. Och nu har man alltså till sin inkompetens även lagt till sig med en löjeväckande känslighet mot protester. Om man googlar på deras namn så får man alldeles för många träffar på matcher där tränarna grovt kritiserar domarparet. Det är min själ på tiden att man gör något åt dessa herrar.
 
Måste återigen säga att jag gillar Alingsås bortaställ. Det är kul med de skrikigt gröna tröjorna. Tycker att handbollsklubbarna har för mesiga tröjor. In med tröjor med ränder, udda färger och mönster. Det hade piggat upp. Och gjort handbollen mer rolig att se på.
 
 
 
 

Handboll är svårtippat

Det är märkliga saker som händer i elitserien. Det är precis som Per Johansson sa i tv idag att handboll är nyckfullt.
 
RIK flyttar på Wislander och vips så har man fyra raka vinster. Och dessutom mot lag som ligger före dem i tabellen. För att sedan riskera att förlora elitlicensen. Hur ska det sluta? Tycker att Göteborgarna är om möjligt ännu trögare att locka till handbollsmatcher än vad vi i Lund är. RIK: s publiksiffror borde vara högre.
 
Och så har vi Aranäs som säger upp alla spelarna för att sedan också börja vinna mot lag som var storfavoriter. Om spelarna stannar så kan man helt plötsligt kanske klara av att hålla sig kvar i elitserien.
 
Och så vinner Skånela mot Kristianstad. Kristianstad kändes ovanligt stabila och så drar man på sig två raka förluster.
 
Och vad är det med Ystad? Ska man missa slutspelet i år? Spelet verkar inte alls fungera i år.
 
Däremot var inte damernas förlust mot Frankrike någon skräll. Det kändes som om svenskorna aldrig riktigt trodde på chansen. Och nu väntar en tuff mellanrunda. Jag blir förvånad om det blir någon fler vinst för Sverige. För Norge, Serbien hemma och ett Tjeckien som verkar vara i storform blir svårt motstånd.
 
I fredags så såg jag Lugi köra över Skånela i gamla idrottshallen. Matchen var en del i Lugis 100-års jubileum och det blev en småtrevlig kväll. Man kan konstatera att det var en helt annan stämning i gamla hallen. Det är inte utan att man saknar närheten mellan publik och plan. För att inte tala om handbollslukten som sitter inpyrd i väggarna. I halvlek och efter matchen så spelades en match mellan gamla Lugispelare. Det var rätt imponerande att se hur mycket handboll som satt kvar i ryggmärgen på spelarna. Tänk om alla matcher hade samma roliga inramning.
 
 

Bragden i Nis

Jag hade inte helt fel i mina föraningar men ändå blev det en bragdartad svensk vinst i premiären. Vad var det som hände på slutet av matchen? Dansk ledning med 5 bollar när det återstår 18 minuter och med full kontroll över matchen och ändå så blir det en svensk vinst med uddamålet. Märkligt men otroligt roligt! Såg på dansk tv före matchen och de var minst sagt säkra på att det skulle bli en vinst. Antagligen så hände samma sak med danskorna som med tyskarna i Berlin. Osäkerheten kröp på när den säkra vinsten helt plötsligt inte längre var så säker.
 
I ärlighetens namn måste man dock erkänna att det här inte skulle ha blivit en vinst. För Sverige var verkligen inte bra. Det var alldeles för många tekniska fel och försvaret höll inte heller särskilt tätt. Och det måste till ett lyft om det ska bli poäng mot Frankrike eller lagen i mellanrundan.
 
Och Linnea underpresterande som vanligt. Fast jag börjar tycka att hon faktiskt inte underpresterar. Hon är inte bättre än så här. Lyftet i andra halvlek kom när hon byttes ut så att Johanna Ahlm kunde komma in. Vilken skillnad det är på de spelarna. Där Linnea är feg, trög och klumpig så är Johanna smart och fylld av vilja. Jag är innerligt trött på allt snack om hur viktig Linnea är för laget och vilken fantastisk högsta nivå hon har. Hon är inte viktig längre. Med henne på bänken så blir det ett bättre spel och hur ofta träffar hon sin dag numera? Det känns som om sannolikheten är väldigt liten. I årets turnering så ser hon inte ens särskilt vältränad ut. Bytet av klubb verkar inte ha gjort henne gott. Det är verkligen hög tid att låta någon annan vara förstavalet som vänsternia.
 
Det var kul att se Klingvall vågade byta runt på spelarna så att flera fick debutera. Det modet saknade Per Johansson.
 
Med segern så blev EM helt plötsligt mycket roligare. Med största sannolikhet så blir det nu spel i mellanrundan och det är ju redan bättre än vad jag hade förväntat mig.
 
Undrar förresten hur det ska gå för Lugi mot Skånela på fredag nu när tränare Axnér befinner sig i Serbien? Det vore snöpligt med en Lugiförlust nu när man tänker fira Lugis 100 år under matchen. 
 

Västsvenska käftsmällar

Man ska aldrig vara för säker på någonting här i livet men när det går dåligt kan man dock vara säker på en sak. Det kan alltid kan gå sämre.
 
Inte nog med att Aranäs ligger i botten nu späs eländet på med att pengarna är slut. Inte så muntert. Och vad händer nu? Nedflyttning verkar nu helt omöjligt att undgå. Om inte resultatet avgör så är väl risken stor att man tappar sin elitlicens. Undrar hur det känns att möta Sävehof ikväll?
 
I samma veva som jag hyllade Lugi i senaste bloggen så fick Lugi naturligtvis en riktig käftsmäll av RIK. Inga träd tillåts som ni vet att växa upp i himlen. Den omvända Wislandereffekten höll i sig. Men RIK är bättre än sin placering så det var egentligen inte en skräll.
 
Ett annat lag som är bättre än sin placering är HK Malmö. Nu vann man igår mot Ystad. Den segern behövde Malmö. Men vad är det som inte fungerar i Ystad? Nu när Palle Hansen var tillbaka så trodde jag att Ystad skulle börja avancera men det har fortsatt att kärva. De matcher jag sett Ystad spela så har spelet inte känts särskilt genomtänkt. Spelet blir för slumpmässigt och individuellt. Laget känns inte riktigt som ett kollektiv.
 
En annan käftsmäll fick Kristianstad uppleva borta mot Drott. Kristianstad är ett helt annat lag på bortaplan än hemma. Tycker fortfarande att Kristianstad har en tunn trupp. Men Drott verkar onekligen bättre i år än förra säsongen.
 
Kristianstads och Lugis förluster gjorde serien mer jämn och det skadar inte. Nu tror jag visserligen att de sex första lagen i serien tar sig till slutspel. Men det kommer att bli en tuff fight mellan Ystad, Hammarby, Skövde, RIK och Malmö om vilka som tar de återstående två platserna. Hammarby tror jag att man kan räkna bort men sen känns det rätt ovisst. Jag tippar på att det blir Ystad och Skövde.
 
Inte en käftsmäll men väl en knäpp på näsan fick H43 borta mot Önnered. Första poängförlusten för H43 blev ett faktum.
 
Nu börjar EM för damerna. Det gäller att beväpna sig med en stor portion tålamod. Det kommer bli frustrerande att se svenskorna. Vilken tuff grupp man hamnat i! Sabina som kapten känns som en riktig överraskning och samtidigt som en varningssignal om att laget är svagt i år. Ja, jag sitter här med riktigt dåliga vibbar.
 
 

RSS 2.0