Slutspel

Bakom Kristianstad är hyfsat jämnt i herrarnas elitserie. Vilka lag som går till slutspel och vilka lag som hamnar topp fyra är fortfarande oklart. Jag har ju en längre tid nu varit orolig för att Lugi kan komma att missa slutspelet. I matcherna mot Malmö och Hammarby blev det trots allt tre poäng men det var jämna matcher och Lugi hade mycket väl kunnat förlora bägge men nu lyckades man istället att förbättra sitt läge i slutspelskampen. 
 
Det är inte mycket som fungerar i Lugis spel men laget har i alla fall kvar sin lagmoral. Man har tagit poäng i många jämna matcher och även flera gånger lyckats vända underlägen i slutet av matcherna. Moralen kan räcka för att nå ett slutspel.
 
På måndag väntar RIK hemma, ett RIK som överraskat åtminstone mig i år. RIK får nog hållas som favoriter.
 
Det går rykten om att Lugi är på väg att värva en mittnia. Bättre sent än aldrig i så fall. Det skulle man gjort redan före säsongen. Återstår att se om det bara är rykten.
 
Klart är däremot att Espen Christensen lämnar Lugi till nästa säsong. Hur många poäng har han inte på egen hand fixat till Lugi i år? Utan honom hade det antagligen inte blivit ett slutspel. Han kommer verkligen att saknas. Tyvärr är det knappast troligt att Lugi kan värva någon som är lika bra så det kommer att bli en allvarlig försvagning till nästa säsong.
 
Efter varje uppehåll för mästerskap så är det intressant att se vilka lag som tappar eller behåller sin form. Denna gang har Alingsås, RIK och Malmö gått bra medan Ystad tappat en hel del av höstformen.
 
Alingsås verkar vara på gång igen. Klar seger mot Guif idag och en bra bortamatch mot KIF Kolding i helgen som var. Mycket pekar på en final mellan Alingsås och Kristianstad.
 
Måste förresten avslutningsvis passa på att nämna att jag tycker att Alingsås ibland spelar fult i överkant. Det är en sak att spela tufft men när man sätter armbågar i ansiktet eller slår motståndare i magen då är det inte tufft längre utan enbart fegt. 

Glädje

Senaste tiden har jag varit på väg att vika ner mig som supporter. Ja, jag tycker att jag faktiskt är en vinröd supporter även om jag ofta är kritisk. Men kritiken bottnar i att jag vill så mycket. Min dröm är att det en gång ska bli samma drag runt Lugi som det är runt Kritianstad. Men just när jag i princip hade bestämt mig för att sluta stötta klubben med alla tusenlappar jag brukar spendera så händer helt plötsligt några positiva saker.
 
Först dagens glädjande besked att Axnér kommer tillbaka som tränare för Lugis herrlag. Bottennappet med Basti Rasmussen varade alltså bara ett år. Jag känner mig så otroligt lättad. Men fortfarande är det ett mysterium hur man kunde få för sig att ge Basti uppdraget. Men ska det gå bra nästa säsong så räcker det inte med Axnér. Lugi måste värva en mittnia. Tingsvall har ju underpresterat hittills i år. Han har väl fokus på annat än handboll numera så Lugi lär också behöva värva en ersättare för honom.
 
Det andra som glatt mig är damlaget som helt plötsligt gör två riktigt bra matcher. Det var ju så förargligt nära att man som första lag spräckte Sävehofs segersvit. Med lite mer rutin och kyla så hade man vunnit. Och så igår så spöar man H65 klart. Och jag vet inte vad som hänt men det tidigare usla anfallsspelet har nu börjat bli bra. En förklaring är att Jenny Carlsson verkligen har börjat leverera som mittnia.Hon sa själv i en intervju att hon börjat få självförtroende något som inte alltid är så enkelt att få med Dragan Brljevic som tränare. 
 
Den uppskjutna matchen mellan Lugi och Kristianstad var en märklig tillställning. Det var trots allt rätt avslaget. Lugi kom konstigt nog nästan kapp men det kan inte ha varit helt enkelt för Kristianstad att ladda för matchen när man ledde så stort. Kristianstad tände dock till de sista 20 minuterna och sen var det ju en ren utskåpning. Det är bara att konstatera att Kristianstad är så mycket bättre än Lugi på alla fronter; arena, supportrar, spelare, organisation mm. Det bästa med matchen var att se och höra Joakim Ernstsson och se stödet från Kristianstads supportrar. Kristianstads supportrar lämnade över en check till Ernstssons insamling och utmanade Lugis supporterorganisation att göra det samma. Det är ju bara det att det inte finns någon supporterorganisation i Lugi. Och det är riktigt pinsamt.
 
Rätt kul att se hur H43: s spelare har spridits ut i handbolls-Sverige: t ex Bååk till Hammarby, Nyberg till Malmö, Jensen till Lugi, Gerdtsson till Alingsås.
 
Svenskhandboll hade två artiklar i veckan om hur det går för svenskarna i danska ligan. Det var verkligen glädjande att läsa om hur bra det trots allt går för svenskarna, framförallt var det ju glädjande att läsa hur alla tjejer lyckats.
 
Ser just nu matchen mellan Guif och Malmö. Hittills en imponerande insats av Malmö. Det kan mycket väl bli en vinst för Malmö som jag tror är det lag som Lugi måste ha bakom sig för att komma till slutspelet. Det kan bli riktigt tufft för Lugi.
 

Och så är det vardag igen

Så var VM över för denna gång och Frankrike vann än en gång. Det är ändå lite märkligt. Det finns andra lag som har lika bra spelare men man är en lagmaskin. Men framförallt tror jag det handlar om ett grundmurat självförtroende, man vet att man kommer att vinna. Det är väl det man kallar för vinnarkultur. Och jag har ju trott att man någon gång skulle bli mätt på framgångar men det vete fan. Frankrikes dominans kan mycket väl fortsätta. För det handlar ju också om vilket motstånd man har. Kroatien är alltid slutkörda när det är mästerskap, Danmark har problem med sin vinnarkultur och Spanien spelar alldeles för individuellt när det kniper. Och sen är avståndet påfallande stort till övriga lag.
 
Nu får vi se vad som händer med det svenska landslaget men jag börjar tro att det är läge att bygga nytt och ta några år utan framgångar. Och då är frågan om Staffan och Ola är rätt personer.
 
Och Lugis båda seniorlag var i farten när VM avslutades och båda förlorade. För herrarna var det ju väntat. Herrlaget kommer att dala i tabellen och slutspelsplatsen är hotad. Men det är ju inget som Lugis ansvariga verkar bry sig om. Framgångar är helt tydligt inte så viktiga för Lugi. Det finns annat som är viktigare och som Lugi också är riktigt bra på. Jag tänker på ungdomsverksamheten. Men som supporter kan jag tycka att det är riktigt tråkigt att inget av lagen kommer att gå till final i år. Troligen inte ens till semifinal.
 
På fredag är det derby mellan Lugi och Malmö. Vågar vi tro på 1200 åskådare eller blir det ännu glesare?
 
Såg förresten att Andreas Palicka bytt klubb till Aalborg. Det kan nog vara nyttigt för honom. Hoppas det går bra och att han får mer speltid där.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0