Moralisk röta

Vad händer i handboll?

Först så har vi det här med Mattias Jansson som bloggade och som inte fick vara kvar som elitdomare. En rätt märklig historia. Jag kan förstå att hans blogginlägg sved i vissa kollegor och att han till viss del utlämnade domarkåren. Det är ju inte så kul att de avslöjas med att dricka för mycket alkohol på sina träffar. Men är det skäl för att inte få vara domare? Har man så lågt i tak? Officiellt sägs ju skälet vara att han bröt mot vissa gemensamt fattade regler, men det kändes faktiskt som en efterkonstruktion. Kan också mycket väl tänka mig att hans homosexualitet kan spela roll. Det finns ju vissa domare som verkar leva kvar i det förgångna. Ska intressant att se vad det här landar. Jag håller med om Per Johansson att man kanske kunde löst det här snyggare genom att helt enkelt prata med varandra.

Sen har vi det här med Schefvert och damlandslaget. Någonstans har det uppenbarligen uppstått en informationsmiss. Varför har handbollsförbundet, som det verkar, så svårt att informera och prata med berörda?

Och så har vi det här med flata domare som inte vågar stå emot våldsamt spel eller tryck från hemmapublik. Alingsås överfall i söndags borde naturligtvis ha bestraffats mer än vad som skedde. På tapeteten var våra "favoriter" PO Björk och Krister Andersson.

Och vad har hänt med spelarnas inställning? Igår blev det nästan slagsmål på plan mellan GUIF och Sävehof. Handbollsspelare har alltid varit kända för att spela tufft men schysst. Men nu verkar det helt plötsligt vara okey att använda övervåld. Är det en tillfällighet eller har det kommit för att stanna? Är det inte dags för domarna att visa mer kurage?

Och så något som stör mig otroligt mycket. Det har börjat filmas hej vilt. Det är rätt kul när man tajmar fel och skriker "ÖH" "OH" "AH" eller något liknande sekunden innan man filmar ett stürmerfoul. Men det är inte lika kul när man t ex låtsas få en smäll i ansiktet, så att motståndaren åker ut. Filmningar är ett jäkla ofog som riskerar att förstöra mycket för handbollen.

Historien om Pilfalks tandskydd är ett sällsynt bottennapp. Hur kan man sjunka så lågt. Jäkligt osportsligt och barnsligt. Lägre än Glocalnet skulle man kunna säga. Jag har fått en kommentar idag som säger att det finns bildbevis, det syns tydligen i tv sändningen att en Alingsås spelare tog Pilfalks tandskydd. Så det bör vara sant.

Och så var det Hammarbypubliken som i förra matchen lär ha ropat rasistiska uttryck mot Bliznac och som enligt Alingsås igår spottade, hånade och till och med kastade ner föremål.

Och till sist, värst av allt: de misstänkta mutfallen i internationell handboll. Vad har Kiel hållit på med? Att klubbar från fd öststatsländerna kan få för sig att muta känns inte helt förvånande, men Kiel???

Men vad är att vänta med en galen och okunnig ordförande i internationella förbundet?

Så fel man kan ha

Och jag som trodde att GUIF skulle förlora i tre raka. Och så lyckas GUIF kriga till sig ännu en hemmavinst. Imponerande. Och vilken härlig publik! Har aldrig sett en hall så klädd i hemmalagets färger. Förutom en liten gul klick på ena kortsidan var hallen helt röd. Snyggt! Och något som andra klubbar borde ta efter.

Och vilken hyllning att tacka hemmalaget för säsongen genom att stå upp sista fem minuterna!

Men GUIF visade också precis som Alingsås senast dåligt omdöme. Är det en ny trend i Sverige att spela över gränsen? Men tycker fortfarande att Alingsås var värre i helgen. Jag är övertygad om att det var medvetet och planerat.

Jag har fått en kommentar att det är Hammarbys version att Pilfalks tandskydd gömdes av en Alingsås spelare. Och så är det naturligtvis. Har svårt att tänka mig att någon från Alingsås skulle komma fram och erkänna. Och har inte heller sett någon dementi från Alingsås än. Jag kan ha blivit lurad av Hammarby, men jag väljer att tro att det är sant. För det låter som en märklig historia att hitta på och gå ut i pressen med.

Hur går det nu i de femte? Det vete fan. Nu känns det rätt öppet. Min magkänsla säger att det blir GUIF och Alingsås i final. Så antagligen blir det Hammarby mot Sävehof.

Förresten, är inte dagens domare ett ojämnt par? Nu har jag inte koll på vem som är vem, men känns inte den längre och ljushårige betydligt duktigare än den kortare mörkare?

Dax för rond 4

Sitter här och funderar på hur det kommer att gå ikväll.

Kommer Alingsås att vara lika småfult kaxiga ikväll som senast eller blir de lika mesiga som förra gången i Eriksdalshallen?

Kommer Bliznac göra något mål överhuvudtaget? 

Undrar förresten vem i Alingsås som kom på den idiotiska och osportsliga idén att gömma Pilfalks tandskydd senast?  

Det känns som att det kommer att bli en femte match mellan Alingsås och Hammarby.

Kan Guif skrälla ytterligare en gång? Jag tror inte det. Sävehof bör fixa finalplatsen idag.

I vilket fall så känns det både spännande och kul nu när det börjar dra ihop sig.

Det blir en härlig sportkväll med både handboll och Champions League i fotboll.

Teaser

Kul att det börjar bli några handbollsfans som har börjat läsa min blogg.

Jag tänkte redan nu nämna något om det jag tänker ta upp inom kort:

1. Sambandet mellan mängden åskådare och storleken på ungdomsverksamheten. Detta samband är en av förklaringarna till RIK:s ekonomiska problem.

2. Lindesberg

3. Handbollsfans

4. Lugi vs H43

5. Handboll och storstäder

6. Handbollsproffs

Hoppas något av dessa ämnen är tillräckligt intressanta för att ni ska vilja besöka bloggen med jämna mellanrum.


Snart dags att gå och lägga sig

Signaturen Mario har gjort mig uppmärksam på att Pava också spelade fult igår. Och Mario har helt rätt. Pavas skottrörelse var inte helt snygg. Men jag tycker att det finns en skillnad. Pavas tilltag kändes mer som en tillfällighet i en het och intensiv match, medan Alingsås småfula knep kändes mer planerade och medvetna.

En sak som dock är jäkligt imponerande med Alingsås är publiktrycket. Alla som har sett ett Lundalag på hemmaplan borde bli avundsjuka. Det fanns en handbollskrönikör på Sydsvenskan som en gång sa att Idrottshallen i Lund är det enda ställa man kan höra 1000 ögonbryn höjas. I Lund är det inte riktigt fint att heja, även om åtminstone Lugi börjar få något som liknar en hejaklack. Men de flesta i den klacken är väl utombys, antar jag, och inga riktiga Lundabor.

Sen måste jag säga att som nybliven bloggar är det kul att börja få kommentarer. Hittills har de varit både vänliga och seriösa och det är jag både glad och tacksam för. Axnér har det inte lika lätt. I hans blogg är det verkligen stor spännvidd i kommentarerna, allt från rena idiotierna till sakliga inlägg.

God natt!

Domartillsättning

Det slog mig nyss när jag läste Axnérs utmärkta blogg och kommentarerna. Hur förbundet tillsätter domare kan ju faktiskt avgöra vilka lag som går till final. Genom att ta ut domare som är svaga och viker ner sig kan man ju gynna hemmalaget och genom att ta ut domare som vågar stå på sig kan man gynna bortalaget.


Ett delikat problem. Det hjälper kanske inte med att ta in domare från Danmark även om det känns mer objektivt. För jag tror inte att problemet är att svenska domare har favoritlag, utan problemet är dels att kvaliteten är ojämn och dels att vissa är mer lättpåverkade än andra. Jag vet inte hur man ska lösa problemet, men man bör vara observant på det. Man kan ju försöka minska problemet genom att utse domare av olika typ till matcherna så att lagen gynnas på ett likvärdigt sätt. Men det innebär också att man måste införa en form av bedömningssystem så att man kan utvärdera och bedöma domarna och att ta fram ett sådant är inte lätt.


Jag saknar Peter och Peter. Säga vad man vill om de domarna, men de hade oftast full koll på matcherna.

Bandy vs Handboll

Och så kan man läsa i tidningarna att bandy gått förbi handboll som publiksport. Det är helt otroligt eftersom man inte ens kan se bollen i bandy. Experter hävdar att bandyn lyckats öka sina publiksiffror genom att bandy börjat visas mer i tv och för att man börjat bygga nya hallar.

Och här kan handbollen lära av bandyn. Hur länge ska handbollen behöva ha hallar som skolådan i Alingsås, Eriksdalshallen och Tumbas idrottshus? Lunds nya hall visar att moderna anläggningar ökar åskådarantalet.

Och sen gäller det att bl a bearbeta Albert Svanberg. När han var i Lund så motiverade han handbollens få sändingstimmar i SVT med att handbollen inte var någon större publiksport. Det resonemanget kan man ju köpa om man tycker att SVT strikt ska gå efter publiksiffror och på det viset konservera tittartalen. Men så gör ju inte alltid SVT. De har lyckats höja bandyns siffror genom att visa mer bandy än vad egentligen tittarsiffrorna motiverade och så skulle de också kunna göra för handbollen.

Handbollens koncept med tempo, tuffa tag och många mål borde ligga i tiden. Och borde definitivt vara mer attraktivt än bandy. Att handbollen inte ännu lyckats slå igenom mer kan bara bero på att handbollen är jäkligt dålig på att marknadsföra sig. Och det gäller hela kedjan från förbundet till de enskilda klubbarna.

Magnus Grahn tog förra veckan upp programmen på matcherna. Han tyckte att det var få klubbar som gjorde intressanta program och så är det ju. De flesta trycker upp ett tunt häfte med spelarna och så kör man lösa insticksblad under säsongen. Var är artiklarna? Intervjuerna? Varför inga temanummer? Det borde finnas många som skulle kunna hjälpa till. Man skulle t ex kunna gå till skolorna och be alla mediastudenter att skriva i programmen.

Och hur ser arrangemangen på matcherna ut? Är det verkligen så omöjligt att göra matcherna till en fest? Det räcker inte med att man t ex låter några barn dansa i pausen eller några ungdomslag spela en liten match eller ha någon slags tävling där publiken kan kasta bollar och försöka komma nära en kon eller något liknande. Låter det modernt? Och ändå är det sånt här som förekommer på matcherna.

Och att Lugi inte körde extra annonser i den avgörande kvartsfinalmatchen mot Guif när det fanns annat som riskerade att locka publik visar bara hur ointresserade man är av att marknadsföra sig. Och naturligtvis fick man en av de sämre åskådarsiffrorna under säsongen. Jag vet att Lugi när det gäller marknadsföring enbart ser det som en kostnad. Man räknar inte in att en kampanj också ger ökade intäkter. Och så här tror jag också att andra klubbar räknar.

Fula Alingsås och sura Bliznac

Jag gillar tuff handboll och att man köttar på, men det är jädrigt fult att slå mot  huvuden eller dra i armar. Och det verkar min själ som att Alingsås medvetet just försöker knäcka motståndarna genom att slå mot huvudena. Jag har sällan sett så många slag mot Hammarbyspelarna. Det fulaste gjorde nog Johan Pettersson. Och det lyckades eftersom domarna sällan visade ut Alingsåsspelarna för detta.

Tycker att Hammarby hade oflyt. Jag tror jag räknade till 6-7 träffar i stolpe/ribba. Och matchen avgjordes när Båverud kom in i en otroligt olycklig period  med misslyckade skott, tappade bollar och dåliga passningar. Var detta Hammarbys chans att gå till SM-final? Jag hade räknat med att de skulle skrälla i en match borta och det var nära den här gången. Men kanske kan Alingsås nerver spöka i en avgörande femte match. Det verkar inte helt omöjligt.

Sen kan man notera att Alingsås inte är lika överlägsna hemma när det finns domare som inte lika lätt viker ner sig.

Bliznac verkar vara en ovanligt trist typ. Har man sett en surare person i en intervju? Och på plan verkar han vara sällsynt grinig. Tycker det är dålig stil att själv spela oschysst och sedan inte tåla något själv.


Per Carlén

Det verkar som om Per Carlén kanske lyckas i Tyskland, trots allt. Det känns väldigt märkligt. För det första är jag övertygad om att han inte är särskilt intelligent och för det andra tror jag att han är rätt kass som tränare. Och omdömet kan ju inte vara det bästa när han låter sin son missbruka alkohol på det viset Oscar gör. Men antagligen hinkar pappan lika friskt.

Och så funkar Carlénkonceptet kanske  i Tyskland? Jag fattar ingenting.

Annars är det rätt kul att Flensburg från att vara en danskklubb istället börjar bli en svenskklubb.

De matcher jag sett med Flensburg visar att Beutler är en jäkligt bra målvakt, antagligen Sveriges bästa idag.

Kul också att se att Mattias Andersson också fortfarande håller hög klass.

Vad är det egentligen som gör svenska målvakter så bra?

Rond 1 - hur gick det?

Och så hade jag fel i mitt tips. 1-1 i matcher. Ja, Hammarby känns ju inte förvånande. Men det var jädrigt starkt av GUIF att vända. Dessa pygméer på plan visade som vanligt ett fantastiskt engagemang. Jag måste erkänna att jag aldrig trodde att de skulle vinna en endaste match mot Sävehof. Starkt gjort. Nu lär Sävehof ändå gå till final. Jag tror inte att de kommer att vara lika nära att åka ut som Hammarby förra året. Och jag tror att det blir 3-1 i matcher.

Hammarby och Alingsås känns mera ovisst. Micke Åström och Kapelin spikade igen varsin match. Jag skrev förra gången att det inte finns många målvakter som totalt kan spika igen på det viset som Kapelin gör ibland, men Micke Åström är också en sådan målvakt. Jag tror fortfarande att Hammarby tar finalplatsen i kraft av större rutin och för att Micke Åström är jämnare än Kapelin.

Och så har Jessica Almenäs skadats. För min del hoppas jag att hon inte återkommer i rutan. Har så svårt för klämkäcka och hurtiga jävlar i rutan. Då är det bättre med Axnérs sävliga och lite alkisliknande utseende.

Rond 1

Och så vann Sävehof och Alingsås sina första hemma matcher. Rätt väntat. Men jag tror fortfarande att Alingsås kommer att bli utslagna av Hammarby. Kappelin kan knappast göra samma stormatch igen. Men det är en rätt imponerande målvakt. Det är få målvakter i Sverige som kan spika igen på det viset.

Axnérs blogg är utan tvekan Sveriges bästa. Läses antagligen av flest och är förvånansvärt intelligent skriven. Och dessutom modig. Antagligen har han varit en böld i röven länge och sa säkert något till Bengan en gång i tiden  som Bengan inte kunde förlåta. Däremot är det kul att läsa Axnérs texter innan Skånska Dagbladets journalister rättat stavfelen och de grammatiska misstagen.

Men jag undrar vilket ful spel som Axnér egentligen spelade mot Ola Månsson. Det sägs att han tillsammans med vissa i styrelsen intrigerade för att få bort Ola. Och inte var det enbart lagets dåliga resultat som gjorde att han ville bli av med Ola, utan för att Ola inte alltid stod bakom Axnér. Axnér mår säkert bättre nu när han har en kompis som tränare, som han kan styra.

Apropå H43 så undrar jag hur det ekonomiska läget är. Stämmer det att både man minskar på kanslipersonalen?

Ipred-domen

Tänkte skriva någon om Ipred-domen också. Ett upprörande domslut. Det är märkligt att se hur svensk rättsskippning viker sig för utländska ekonomiska intressen.

För det första är straffet oproportionerlig hårt. Om man likställer det de har gjort med bedrägeri så undrar jag hur många bedragare som dömts till 30 miljoner i skadestånd i Sverige?! Och 1 års fängelse, var det inte det som de unga mördarna i Malmö fick nyligen?

Men framförallt är det irriterande att man inte skiljer på upphovsmannarätt och distribution. Jag tror att de allra flesta i Sverige är beredda att betala till upphovsmännen (musiker, författare, skådespelare mm) och dessutom betala bra till dem. Det man däremot inte tycker är lika nödvändigt är att göda distributionsbolagen och detaljhandeln. Det är svårsmält att tänka att av t ex priset för en musikcd så går bara en bråkdel till upphovsmannen. Det mesta handlar hos stormrika affärsmän på multinationella skivbolag. Och det är ju också dessa som främst driver kampanjen mot fildelning.

Lösningen är att hitta alternativa distributionssätt där upphovsmännen får pengarna men inte mellanhänder av olika slag. Då skulle också fildelningen upphöra till stor del. De flesta konsumenter vill trots allt göra rätt för sig.

Att som nu straffa vissa personer hårt kommer inte att leda till fildelningen försvinner. Det kommer istället att uppfinnas nya sätt att fildela där man kan vara anononym och inte heller gå att spåra.  

Nu är sista ordet som tur inte sagt. Det är väl inte omöjligt att det här kommer att vandra hela vägen upp till Högsta domstolen.

Så här går det i SM-semifinalerna

Sävehof-Guif
Det blir 3-0 till Sävehof. Trots hemmaplan och ungdomlig entusiasm lyckas GUIF inte vinna hemma. Slutspelsnerver samt lite mindre fysik sätter käppar i hjulet. Det kan eventuellt gå till fyra matcher om Sävehof tar för lätt på uppgiften i första hemmamatchen.


Alingsås-Hammarby
Här blir det 3-2 till Hammarby. Alingsås inkasserar första hemmaförlusten i år när slutspelsnerverna och orutinen slår till. Då hjälper det inte med en fanatisk hemmapublik och domare som viker ner sig. Hammarby vinner sina hemmamatcher eftersom Alingsås inte är lika vassa borta.
 
I finalen borde Sävehof äntligen vinna, men kanske sitter alla tidigare förluster mot Hammarby i huvudet..


Forts Färs och Frosta Sparbanks Arena

Klagade nyss på den nya arenan i Lund. Jag kom på fler brister.

Placeringen av biljettkassan i entrén är idiotisk. När det är lång biljettkö så spärrar kön entrédörrarna. Kassan borde ha legat längre in i entrén.

Sen är det märkligt att kommunen först bygger en arena och sedan först något år sedan fixar så att det går att parkera. Den enda åtgärden kommunen gjort hittills är att ändra så att man inte längre kan parkera gratis på parkeringsplatsen närmast arenan. Naturligtvis borde man ha byggt det planerade parkeringshuset samtidigt med arenan. 

Man måste också fixa till gångvägen från Stadsparken. Idag fungerar inte alla gatulampor. Järnvägsövergången blir en effektiv propp när det är mycket folk som går till och från arenan. Och hur kul är det för fotgängarna att gena över de leriga rabatterna när de går från parkeringsplatsen. 

Allt det här är ytterligare exempel på att man i Lund bara når nästan fram. Man gör aldrig något helt bra. 

Per Ola Björk och Krister Andersson

Ett märkligt domarpar som sista tiden återigen varit uppmärksammade. Det finns en röd tråd i den kritik som år efter år riktas mot paret. De verkar bara intresserade av att visa vem det är som bestämmer på plan. Saker som att skipa rättvisa eller att försöka få matcherna att flyta på så bra som möjligt med god stämning på blan verkar helt bortprioriterade. Det är kul att läsa en intervju med Per Ola Björk som Malmös domarklubb gjort. Här kan man läsa följande uttalande av PO Björk:

Var inte kaxig när du dömer. Däremot är det viktigt att ha mod och auktoritet att våga döma samt att stå på sig. Ibland kan det till och med vara bra att erkänna sitt misstag. För det gör vi som domare. Det gäller bara att minimera dessa.


Och då blir det extra löjeväckande att se att de på plan gör precis tvärtom: De är kaxiga och vägrar att erkänna misstag. Med tanke på att de alltid visar ut spelare som klagar på domslut så tycker jag att de dessutom saknar mod. De har missförstått det här med auktoritet och respekt. Att försöka få spelarna att vara rädda för domarna handlar inte om auktoritet. Det är precis samma beteende som när ligister slår ner oskyldiga människor för att få respekt. Inte fasiken respekterar man den man är rädd för.  

Det här domarparet är verkligen små människor både fysiskt och mentalt.  Men de har en god sida. De är inga hemmadomare som viker ner sig av publiktryck, som många andra gör. Tvärtom verkar de gilla när de även retat upp publiken.  

Kan inte låta bli att lyfta fram ytterligare ett uttalande från PO Björk: På frågan vad det bästa han vet, så svarar  han:

En avkopplande grogg eller en öl med kompisar


Allt snack om att domarna blir berusade varje gång de är på konferens eller kurs är nog inte helt fel.

Och varför är Krister Andersson alltid så solbränd. Bor han i solarium?


Nästan är det som gäller i Lund

Nästan är något som betecknar Lund och handbollen i staden. Man satsar lite så där lagom halvhjärtat. Det blir hyfsat men aldrig riktigt bra. Fullträffen saknas. Och jag tror faktiskt att detta är något som görs medvetet. Lundabor vill inte riktigt sticka ut och lyckas. Det är precis som om framgång är fult. Lund hade aldrig kunnat producera en Zlatan. 

Nu har vi fått en ny och fin handbollsarena, Färs och Frosta Sparbank Arena. Men även här saknas fullträffen. Några exempel: Istället för jumbotron har man två projektorer som visar bild på två skärmar. Problemet är att projektorerna är ljussvaga och skärmarna relativt små, så en stor del av publiken kan inte läsa texten. Den ena kortsidan kan överhuvudtaget inte se skärmarna alls. Denna kortsida kan inte heller se utvisningsminuterna eftersom man av någon anledning sparat in det på den matchklocka som finns på motsatta sidan. På ena långsidan finns det pelare som skymmer sikten för stående åskådare. Det är  för trångt mellan bänkraderna så att personer som är längre än 1,80 knappt kan sitta rakt. Och det finns fler exempel. Lite synd att arenan inte blev ännu bättre.

Och när det gäller de två stora klubbarna i Lund, H43 och Lugi, så är det även här ordet nästan som styr. Båda säger sig vara proffsiga men när det kommer till kritan så är det ingen som verkar ha kraften eller viljan att göra en riktig satsning på eliten. Med tanke på den fantastiska ungdomsverksamhet som finns i Lund är det ju märkligt att det hamnat så få SM-guld i staden. Jag tänker återkomma till vad jag menar man gör för fel i klubbarna. 

Till sist vill jag bara ta upp Lundagård. Den tredje handbollsklubben i Lund. Även här gäller ordet nästan. Lundagård vill av någon anledning inte riktigt stå på egna ben utan bara nästan. Man har gett upp sin frihet och inlett ett samarbete med H43. Ett samarbete som på sikt kommer att innebära att man inte har något riktig egen självständig verksamhet. Ja, jag skulle inte bli förvånad om man inom en snar framtid till och med kommer att upphöra som förening. Det är också synd. För vilket imponerande arbete har man inte gjort under många år i Gunnesbo. Om kommunen bara förstod hur mycket pengar Lundagård har sparat till kommunen så skulle man inte tvekat till att både renovera hall och bygga till med både kafé och samlingslokal. Men i nästankommunen  Lund så tas tyvärr  inte idrott på allvar.   

Premiär

Dags för första inlägget. Känns lite märkligt och rätt så pretentiöst. Det finns ju inte en chans att någon kommer att läsa inläggen och vad är det då egentligen för mening att hålla på att skriva? Och jag måste också erkänna att jag nästan aldrig läser andras bloggar och vet alltså inte hur det förväntas att man ska skriva. Finns alltså en rätt stor risk att jag antingen bryter mot någon form av vett och etikett eller framstår som ovanligt töntig.

Men jag gör väl ett försök att blogga så får vi se hur det går.

Min blogg kommer i första hand att handla om handboll och i andra hand om staden Lund. Och så kommer det antagligen dyka upp saker som jag retar mig på i största allmänhet. Känns som om målgruppen kommer att vara väldigt smal.

Men om någon mot förmodan råkar läsa detta ska du veta att du är mycket välkommen! Och jag hoppas att jag kan lyckas motivera dig att komma tillbaka igen.


RSS 2.0