Vad händer?

Igår så körde bussarna runt i Lund med Lugivimplar. Så som man brukar göra när det är match. Någon hade nog glömt bort att informera lokaltrafiken om att Lugis säsong är slut. Lite för tidigt kan man tycka. Med tanke på spelartrupperna så borde något av seniorlagen ha gått längre än till kvartsfinal. Största besvikelsen är herrarna, även om det trots allt inte var en överraskning. Men att damerna förlorade mot Skövde har kommit i annat ljus nu.
 
Vem hade trott att Skövde skulle ta ledningen med 2-0 i semifinalspelet mot Sävehof? Inte ens Skövdespelarna skulle jag gissa. Men med Grubbström i spetsen har hela laget lyft sig. Men det är ju inte första gången som Magnus Frisk lyckas lyfta sina lag när det kommer till slutspel. Han är en av landets bästa tränare helt klart.
 
Nu känns det omöjliga helt plötsligt möjligt. Sävehof måste vinna tre raka matcher. Det skulle man mycket väl kunna klara av men jag tror faktiskt att Skövde kommer att ta en tredje seger och då är vägen öppen till ett guld.
 
Skövdes herrar däremot lever fortfarande farligt även om det blev två poäng senast. Laget borde inte kunna åka ur men det mentala är ju viktigt i handboll. Är man rädd för att förlora är det svårt att vinna.
 
Hoppas också att herrlandslaget vinner ikväll. Men det blir tufft mot Slovenien. Det är jäkligt tunt med skytte från niometer trots allt. Borta är jag rädd att det kommer att bli en förlust så det gäller att ta chansen hemma.
 
Ola och Staffan förlängde. Ja, jag vet inte jag. Vet inte om landslaget har lyft under deras ledning. Förr eller senare är det trots allt bra om det kommer in några nya krafter och nya idéer. Men vi får ge oss till tåls.
 
Visst blir det Alingsås mot Kristianstad i herrfinalen? Ett väntat par och jag håller Alingsås som favoriter. Det är två lag som spelar fysiskt hårt och lite väl ofta gränsen. Fulast av de två spelar nog Alingsås. Det är synd att man håller på med en hel del dumheter för det tar bort respekten för ett guld. Vem vill att det ska löna sig att spela oschysst?
 
 

Slut i rutan

Det blev alltså för tufft för Lugi. Grattis Ystad! Sett över matchserien så var man det bättre laget. Ystad var lite hetare, tempostarkare, smartare och betydligt noggrannare. Det ska bli intressant att se det nyfödda Ystad i det fortsatta slutspelet. Kan laget behålla slutspelsglöden kan man mycket väl gå till final.
 
Tungan på vågen idag var Anders Persson i Ystadmålet. Han har inte varit särskilt bra tidigare i slutspelet men idag så spikade han igen. Men i ärlighetens namn så gjorde Lugispelarna honom också bra. Många av de vinröda avsluten var väldigt ofokuserade.
 
Bra i Ystad har också Alexander Borgstedt varit de två senaste matcherna. Det var väl på tiden. Tycker att han varit lite blek tidigare i år.
 
Varför bytte Lugi förresten ut Oscar Jensen? Han spelade ju inte dåligt på något sätt och Espen gjorde det inte bättre när han kom in. Märklig coaching.
 
Ja, då är det alltså slut för i år. På det stora hela så har det gått bättre för Lugi än vad jag hade förväntat. Jag var länge orolig för att Lugi skulle missa slutspelet. Men mycket tack vare Espen Christensen och en en bra moral i laget så blev det ändå till en tredjeplats i serien. Jag skrev redan före seriestarten att det skulle gå tungt för Lugi i år när man tog in Basti som tränare och när man valde att inte ersätta Anders Hallberg. Fattar fortfarande inte varför Lugis ledning medvetet valde att slänga bort en hel säsong. Det hade varit kul att få veta hur man resonerade men jag lär ju aldrig få veta.
 
Nu är det ju bara att ta nya tag inför nästa säsong. Det känns skönt att Axnér är tillbaka men det krävs också några värvningar. Det behövs en mittnia och det krävs förstärkning av skyttet på nio meter. Tingsvall är antagligen på väg ner eller kanske ut och Zoran är definitivt på väg ner och borde väl rent av sluta.
 
Och nästa års målvaktspar känns inte direkt som att de blir den viktigaste lagdelen nästa år.
 
Så viss oro känner jag ändå inför nästa säsong. Lugi brukar ju inte fatta de beslut som jag tycker man borde.
 
Och så hoppas jag att Lugi nån gång fattar att man måste anstränga sig för att locka publik till matcherna. Vad är problemet? Varför är det så omöjligt att prova nya grepp när det gäller marknadsföring? Det räcker inte med vimplar på bussarna och några undangömda annonser för att locka nya åskådare. Och så måste man göra det lite roligare för den publik som trots allt hittar till matcherna.
 
En tröst i bedrövelsen är att damerna fortfarande är kvar i slutspelet. Det blir i alla fall minst en Lugimatch till i Arenan i år.
 
 
 
 
.  
 
 
 
 

Upp till bevis

Nu är det inte många minuter kvar till slutspelsmatchen mellan Ystad och Lugi. Det känns onekligen nervöst.
 
Damerna satte väl nästan svenskt rekord i tappade bollar när de mötte Skövde hemma senast. Men Lugis herrar var inte långt därifrån mot Ystad.
 
När Oscar Jensen gör en sån kanonmatch i målet så är det en prestation att ändå klara av att förlora. Men så går det när man slarvar och har det ena tekniska felet efter det andra. Slarvet måste minimeras om Lugi ska ha chans till en femte match. Senast var Zoran antagligen den största syndaren. Hur många bollar slängde han inte bort? Jag är rädd att han är på väg att bli ännu en i raden av tveksamma värvningar som Lugi av tradition brukar göra. Övertalsspelet var ju också riktigt dåligt senast. Det tog 5.58 minuter i övertal senast innan Lugi ens kom till ett avslut. Det håller inte.
 
Matchen senast förlorades pga ett uselt anfallsspel av de vinröda men avgjordes av att Lugi drabbades av tre raka tveksamma domslut. Först en utvisning på Leijonberg där utvisningen lika gärna kunde varit sturmerfoul till Lugi. Och sen en tredje utvisning på Wikman Modig som från min vinkel såg ut som en solklar filmning från Lukas Nilsson. Följt av en straff till Ystad som också den lika gärna kunde varit en avblåsning för sturmerfoul till Lugi.
 
Det här med att Lugis anfallsspel varit dåligt hela året beror ju naturligtvis på att Lugi av någon oförklarlig anledning trodde att man skulle kunna klara sig utan en mittnia. Detta trots att varje gång Anders Hallberg var skadad de senaste säsongerna så rasade Lugis anfallsspel.
 
Det gäller för Lugi att ha domarna med sig idag men dagens domarpar dömde bort Lugi för tre år sen just i Ystad så jag blir orolig.
 
Det här blir tufft för Ystad. Känslan är att Ystad har lite mer vilja och någonstans kryper det också på en känsla att Ystad mycket väl kan gå till final.
 
Vi får se om en och halv timme!
 
 
 
 
 

Rysare X 2

Ystad kvitterade i kvartsfinalspelet. Någon form av rättvisa var det väl som skipades. Ystad borde ha vunnit första och Lugi den andra matchen. Och jag tycker nog att det röda kortet på Anders Persson var i det hårdaste laget. Lite ilska måste man få lov att visa i en sport som innehåller så mycket av fysiskt spel.
 
Det känns helt öppet nu. Vilken skillnad det är på Ystad i år jämfört med förra året. Seifert har gjort ett bra jobb.
 
Lugis damer tog ledningen i sitt kvartsfinalspel igår i en match som hade kunnat sluta hur som helst. Men även om Lugi nu leder med 2-1 i matcher så känns det ändå helt öppet även här. Med Grubbström i mål så har Lugi i praktiken inget kantspel. Det måste ha kännts befriande när Hanna Dahlberg till sist lyckades göra två kantmål. Bäst i Lugi igår var Emelie Westberg men jag tycker att på det stora hela att Jenny Carlsson är Lugis viktigaste spelare. Hon är den ende som är konstruktiv och kan jag skapa ett vettigt anfallsspel. Frågan är om det inte är den bästa värvning som Lugi gjort de två senaste åren. Vad månde bliva?
 
En annan fråga är om inte bröderna Gomér är Sveriges sämsta domarpar. Måste vara jobbigt att spela med domare som är så fullständigt slumpmässiga i sina bedömningar.
 
Något som däremot utan tvekan är dåligt så är det Lunds handbollspublik. Under 800 åskådare en fredagkväll när damerna spelar slutspel är dåligt. Och med tanke på alla ungdomar som spelar handboll i Lund så är det otroligt märkligt att det inte finns en handbollsklack när Lugi spelar. Att klubben inte lyckats skapa en supportkultur är dåligt. 
 
Men det är positivt att Lugi haft musik i foajén före matcherna och att man infört en fanzone. Kul att något händer när det gäller arrangemang. Mer sånt!
 
 
 

Rysare

Det var nära att det blev en blytung annandag påsk i förrgår.
 
Först förlorade Lugis damer en jämn match mot Skövde. Tungan på vågen var Grubbström i Skövdes mål som knäckte Lugis kantspelare. Fortsätter hon att spela på det viset så kan mycket väl Skövde slå ut Lugi men jag tycker fortfarande att Lugi är favorit till att ta semifinalplatsen.
 
Sen var Lugis herrar nere i brygga och borde ha förlorat. Ystad lyckades verkligen totalt neutralisera Lugis anfallsspel i början av matchen. Men Lugi visade återigen att laget inte viker ner sig så lätt. Hur många jämna matcher har inte Lugi vunnit i år? Laget har ett antal rutinerade spelare som tar ansvar och visar vägen när det behövs. Nemanja Milosevic har varit riktigt bra de senaste matcherna och det var inget undantag i måndags. Undrar om han någonsin varit bättre? Både Roganovic och Gudmundsson visade också rutin i slutet av matchen. Men mest imponerad blev jag ändå av Simon Jeppson som trots allt är matchotränad men ändå var den som mest bidrog till att Lugi kom tillbaka. Han funkade förvånansvärt bra i en ovan roll som mitt nia och det måste vara skönt för Lugi att ha en spelare som kan göra enkla mål. Det är inte alla som kan göra mål från 12-13 meter utan några större problem.
 
Den här kvartsfinalen känns väldigt öppen. Vilken skillnad det är på Ystad i år jämfört med förra året. Det lär bli lika tufft och jämnt i morgon. Och hela kvartsfinalen känns lika öppen. Det blir tillfälligheter som avgör.
 
Hammarby lyckades vinna hemma mot Kristianstad. Jag upphör inte att bli imponerad av Hammarby. Det finns inget lag som går säkert i Eriksdalshallen. Och vilken fantastisk lirare Pujol är! Jag hade gärna sett honom i Lugi men han verkar inte vilja lämna Hammarby. Nu är jag ändå säker på att det blir Kristianstad som går till semifinal. Har svårt att tänka mig att Hammarby kan vinna borta mot Kristianstad.
 
Guif och RIK går väl antagligen också till fem matcher. Guifs europaspel riskerar att sätta käppar i hjulet för en semifinalplats. Vågar inte tippa vinnaren här.
 
Alingsås behöver dock bara tre matcher för att gå till semifinal. Kan det bli ett andra raka guld i år?
 
Staffan Olsson säger sig vara osäker till att fortsätta i landslaget. Högre lön som klubbtränare utomlands lockar väl. Men oavsett detta så är det kanske dags för nya krafter och nya impulser. Jag har inget emot ett byte.
 
Och så tycker jag det är riktigt tråkigt att Ida Odén väljer att sluta med handbollen. Hon hade flera år kvar på elitnivå. Någon gång borde alla spelarförluster innebära att Sävehofs dominans bland damerna bryts. Det vore verkligen imponerande om laget kan fortsätta att vara i topp. 

Upplösning

Det var ju en ovanligt rafflande avslutning av herrarnas elitserie. Vilka lag skulle gå till slutspel och vilka skulle gå till kvalspel? Malmö fixade slutspelsplatsen trots att man tappade fokus på slutet av matchen. Och Skövde hamnade i kvalspelet. Kan konstatera vilken fantastisk utveckling det har varit på Sävehof herrlag sen man sparkade Mikael Franzén och tog in Bagarn. Undrar hur länge Bagarn får vara kvar?
 
Det finns några kvartsfinaler som känns klara för herrarna och en som känns öppen.
 
Kristianstad lär slå ut Hammarby även om det bara blev två bollars marginal idag. Och Guif lär slå ut RIK. Och Alingsås lär slå ut Malmö även om det brukar vara jämna matcher historiskt sett. Däremot känns Lugi mot Ystad öppen. Men jag tror att Lugi går segrande ur kvartsfinalerna. Kristianstad, Alingsås, Lugi och Guif lär alltså slåss om finalplatserna.
 
Damernas kvartsfinalspel är mer ovisst. Sävehof vann i en förvånansvärt jämn match mot Eslöv men lär ändå segla vidare mot finalen. Lugi vann också en jämn match och lär också gå vidare mot semifinal. Skuru mot Heid och H65 mot Västerår/Irsta känns däremot mer ovissa. Men visst lär det bli Skuru och H65 som blir de resterande semifinalparen. H65, Sävehof, Skuru och Lugi lär alltså slåss om finalplatserna.
 
Herrarnas kval till elitserien kan bli en jämn fight. Kan Skövde ladda om? Det känns som en ovanligt jämn och oviss serie mellan Skövde, Ricoh, OV, Önnered, Aranäs och Västeras/Irsta. Jag är inte helt säker på att Skövde fixar att stanna kvar trots att man på papperet är det bästa laget. Men mitt tips är att Skövde, Ricoh och OV fixar de resterande elitserieplatserna.
 
Handboll har tappat åskådare enligt redovisningen av åskådarsiffrorna som släpptes i dagarna. Oroväckande men inte förvånande. Handbollen är ju förvånansvärt dåliga på att marknadsföra sig och på att skapa festlig inramning. Kan  också notera att Kristianstad också tappat åskådare. Den första euforin verkar allså ha lagt sig. Det är ju inte särskilt upplyftande att Kristianstad hamnade på en 24-plats åskådarmässigt. Hetare än så är alltså inte handboll.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0