VM

Har precis hämtat ut biljetter till herrarnas VM-final 2011. Känns konstigt att ha dem i sin hand 14 månader i förväg. Men det ska bli kul att se finalen och tänk om Sverige är ena finalparet! Men det lär inte bli samma tryck som i Paris VM för några år sedan när Vranjes inte stoppade den franske kantspelaren i slutsekunderna. Jag glömmer aldrig Marseljäsen före finalmatchen! Nackhåren reste sig verkligen.

Apropå publiktryck. Jag hoppas någon från Lugi eller H43 var och tittade på lördagens innebandyfest i Arenan. Arrangörerna visade verkligen hur man gör en fest av ett arrangemang, utan att det för den skull behöver kosta skjortan. Men antagligen så missade man chansen att lära sig. Arrangemang är verkligen lågprioriterat för Lundaklubbarna.  


Botten

Årets serie är jämn. Det är sanslöst svårtippat. Jag har lyckats spela bort min första hundralapp och halva andra hundralappen. Först krigar H43 till sig en poäng mot Alingsås och sedan är man otroligt tama och förlorar hemma mot Kristianstad. Ystad visar styrka borta mot Lindesberg för att sedan torska hemma mot Lugi.

H43 har nu en intressant bortamatch mot OV framför sig. Förlust där och man är verkligen fast i bottenträsket. Jag såg matchen igår och anfallsspelet var uddlöst. Inte ens Roganovic gjorde en bra match. Det finns antagligen flera orsaker till H43: s kräftgång. Skador på Nemanja och Bamberg, en tränare som jag undrar om han är tillräckligt kompetent, en för hård matchning av få spelare (igår verkade orken ta slut i mitten av andra halvlek), dåligt stöd på läktarna (det kändes verkligen som glädjesiffror med 1200 åskådare igår även om det var många Kristianstadbor på plats och klacken bestod som vanligt av en ensam trumslagare).

Lugi däremot verkar vara inne i ett stim. Det är märkligt hur laget har förvandlats under säsongen, från de första matchernas tröga och fantasilösa spel, till dagens spel med kämpaglöd och bra skytte. Jag trodde i början av säsongen att Lugi skulle få det mycket svårt utan Kim Ekdahls skytte, men det har gått bra ändå. Men spelet vände när Kim Ekdahl började vara med i anfallet som murbräcka, så hans betydelse är stor i laget.Ett tillägg om partiskhet

Naturligtvis så innebär partiskhet inte enbart att man gynnar. Man kan också vilja missgynna. För det kan ju vara som signaturen "Åskådare" skriver att man kan ha ett agg mot en förening.

Det håller inte heller att göra som Kjell Eliasson. Det går inte att själv bedöma om man är partisk eller ej. Kjell är inte opartisk bara för att han säger att han är det. Och även om han i själva verket är helt oklanderlig så ska man hålla sig undan matcher där det finns misstanke om att han inte är opartisk. Åtminstone för att slippa alla diskussioner. Jag tycker fortfarande att det är ytterst märkligt att han inte fattar det själv.


Rolig omgång

Veckans matcher var både roliga och behövliga för spänningen. Torsdagens tre skånevinster gjorde kampen kring tabellens olika streck mer intressant. OV kan kanske undvika nedflyttning, trots allt. Kristianstad är inte borta från slutspelet och Ystad visade styrka och kanske äntligen kan börja utmana Alingsås. Överhuvudtaget var det en bra vecka för Skåne med enbart en tappad poäng i den kanske starkaste insatsen, H43 borta mot Alingsås.

GUIF lever farligt. Men jag har svårt att tänka mig att de åker ut. Men frågan är om tränarna sitter säkert. Nu får vi se om de kan vinna över ett pånyttfött OV hemma.

Det ska också bli intressant att se om Kristianstad kan rubba H43 borta i nästa match.

En bra värdemätare är Ystad mot Lugi. Men jag tror att Ystad vinner, om nu inte ännu fler blir sjuka Ystad. Lugi brukar ha svårt mot lag från sydkusten.

I prestigekampen Hammarby mot Alingsås bör Alingsås vinna. Jag tyckte att Hammarby var bleka mot Lugi senast.


Borta

Har varit bortrest en sväng och tänkte att nu får jag säkert på tafsen när jag, utan särskilt mycket på fötterna, kritiserade Kjell Eliasson. ´

Men jag kom ju helskinnat undan. Men jag har tänkt lite mer på det inträffade. Jag läste Kjells svar i Skånska Dagbladet och i svaret finns inte ens en minsta antydan till att det kunde vara ett problem med att ha jobbat för en förening och sedan ha i uppdrag att se till att allt går rätt till när samma förening spelar en match.

En parallell. Om jag en gång i livet hade haft en hög post i Lugi och sedan några år sedan som anställd i Skatteverket skulle göra en revision av Lugi, så hoppas jag att jag hade reflekterat över det lämpliga. Och samma reflektion tycker jag att Kjell också borde ha gjort. Det tyder inte bara på dåligt omdöme utan också på att mannen antagligen har ett väl stort ego när han verkar tro att han alltid kan vara helt opartisk och neutral oavsett situation.

Men problemet handlar mer om en domarbas. Är det som en kommentar nämnde lämpligt att tillsätta domare i matcher där domarna har varit aktiva i de spelande lagen? Visserligen har vi en domarbrist i Sverige och visserligen är handbolls-Sverige litet, men jag börjar bli allvarligt bekymrad om man inte ens diskuterar domartillsättningar i termer av ev partiskhet. Det borde vara en självklart att sträva efter att domare och domarkontrollanter är så opartiska som möjligt.

Kjell Eliasson

Den omdiskuterade Dallasmannen domarbasen Kjell Eliasson blir häftigt kritiserad av H43: s Pelle Käll i dagens Skånska Dagbladet.

Pelle anklagar Kjell Eliasson för att ta över dömandet för att gynna Alingsås. Nu är Pelle Käll part i målet, så det är svårt att veta vad som verkligen har inträffat.

Men jag måste säga att även om inget formellt fel har begåtts, så tyder det på ett otroligt dåligt omdöme att sätta sig som domarkontrollant i en match där man har eller åtminstone har haft starka intressen i det ena laget.

Frågan är om man är rätt man på rätt plats om man så tydligt saknar känsla för etik och moral.


Ett trubbigt långfinger rakt upp

Förstår inte varför Axnér ibland måste vara så förbannat grabbig. För min del så tycker jag det är rätt löjligt att skriva om Cojones och trubbiga långfingrar rakt upp i mindre lämpliga ställen. Det känns lika 70-tal som hans frisyr.


Reaktion

Så H43 lyckades bärga en poäng i Skolådan. Starkt gjort. Men inte helt oväntat efter Alingsås spelande i Champions League. I söndags skrev jag: "Men även om spelet hackar för H43 så kommer de säkert att kämpa mot Alingsås i nästa match, så det gäller för Alingsås att ställa om från CL-spelet så att man inte förlorar.". Tråkigt nog så hade jag glömt vad jag tänkte när det var dags att satsa pengar. Det är kanske för tidigt att räkna bort H43 från slutspelet. Och Alingsås förlustfria svit hemma håller i sig.

Har Drotts framgångssaga tagit slut? Det börjar i alla fall att kärva lite.

Och Malmös mer erfarna trupp lyckades besegra RIK: s ungdomar. Det var väl inte heller så oväntat.

Och nu börjar serietabellen dra ut sig en smula. Det börjar bli lite avstånd mellan lagen. Men är det inte lite irriterande att seriomgångarna haltar. Det stör mig att vissa lag spelat tio matcher medan andra bara har hunnit med åtta.

 

 


Handbollsklubben

Varför är det inga svenskar i vinjetten? Varför visas två danskar och en fransman?

Och idag så var Perlskog borta från diskussionerna. Börjar Avbytarbänken bli en maktfaktor?

Diskussion om den ekonomiska situationen i dansk handboll och dess konsekvenser för svensk handboll var intressant. Nu tror jag inte att det blir ett allmänt ras i dansk handboll med flera klubbar i konkurs. Handbollen är för stark för att sponsorer och allmänhet ska låta klubbarna konka i stora mängder. Om någon klubb nu skulle gå i konkurs så tror jag att spelarna i första hand hamnar i danska eller tyska klubbar. Det lär alltså inte vara så många som kommer tillbaks till den svenska serien.

Antydningarna om myglet i den internationella handbollen fick mig att tyvärr återigen tänka på IHF: s ordförande, skurken från Egypten. Och är det något som kan reta upp mig rejält så är det mygel och korrumperade pampar. Ibland känns det som handbollen håller på att gräva sin egen grav. Undrar om Europa någon gång kommer att göra en revolt mot Mustafas diktatur.

Och jag tror Ystad vinner på torsdag mot Lindesberg och håller alltså inte med Hellgren.


Pilfalkeffekten

Det blev ingen större Pilfalkeffekt i kvällens match mellan Lugi och Hammarby. Han kändes lite matchovan. Lugi vann rättvist i en match där båda lagen spelade lite väl slarvigt. Lugi smyger fram och börjar få en lång rad matcher utan förluster. När väl Kim Ekdahl är tillbaks i full styrka så kan Lugi mycket väl bli en obehaglig överraskning i slutspelet, om de nu går dit, men som de spelar just nu så lär de hamna där.

Ett tag idag så trodde jag att Lugi återigen skulle tappa en vinst under slutminuterna, så som de gjorde mot Sävehof och Skövde. Men Lugi börjar bygga upp ett självförtroende, som är bra att ha i slutet av matcherna.

Dagens domare, Mikael Johansson & Jasmin Kliko, hade det inte lätt. De kändes lite vilsna och osmidiga, men det kan inte vara lätt att döma när man har en Zanotti och en Staffan Olsson som står och skriker hela tiden. Men jag måste också säga att domarna visade mod som bl a vågade döma bort två mål för Lugi. 

 

Förlorare

Jag har satsat en 10:a av min andra omgång av 100-lappen på en trippel: Alingsås vinner över H43, Guif slår Kristianstad och Ystad slår Lindesberg. Ger 4,5 ggr pengarna. Så nu vet ni vilka som kommer att vinna. Det blir H43, Kristianstad och Lindesberg.

Pilfalkeffekten

Det märktes ju i helgen att Johan Pilfalk är tillbaks. Hammarby vann mot Lindesberg. Det gör det svårare för Lugi att vinna nu på tisdag. En Pilfalk som borde känna en extra laddning av att spela mot sina förra lagkamrater i Lugi. Det ska bli intressant att se om Hammarby börjar sin klättring uppför tabellen nu.


GOG

Danska GOG är antagligen förvirrat lag just nu. Man brottas med ett underskott på över 10 miljoner svenska kronor och står på ruinens brant. Men samtidigt så fungerar spelet lysande. Nu i helgen spöade man toppkonkurrenten Kolding med imponerande 35-24. Svenska målgörare i matchen: G: Fredrik Petersen 7, Olof Ask 4, K: Lukas Karlsson 11.Diverse

I en tid svår ekonomisk tid för de danska handbollsklubbarna så meddelade Bjerringbro-Silkeborg i fredags att de går med vinst. Av uttalandet kan man läsa att de omsätter 23,6 miljoner danska kronor (motsvarar runt 35 miljoner svenska!!). Där ligger svenska klubbar i lä.

Av en kommentar har jag fått veta att H43: s trumslagare inte vek ner sig i derbyt. Tydligen gick trumman sönder. Det var alltså mer än spelet som rasade. Men även om spelet hackar för H43 så kommer de säkert att kämpa mot Alingsås i nästa match, så det gäller för Alingsås att ställa om från CL-spelet så att man inte förlorar.
Dam-VM

Nu närmar sig damernas VM i Kina. Nu har både Danmark och Tyskland offentliggjort sina trupper. I Tyskland saknas båda storstjärnorna Git Jurack och Nadine Krause. Det borde uppskattas i det svenska lägret.

Tyskland spelar alltså med:

Målvakter:
Katja Schülke (HC Leipzig)
Sabine Englert (FCM Håndbold.
Clara Woltering (TSV Bayer 04 Leverkusen)

Utespelare:
Laura Steinbach (TSV Bayer 04 Leverkusen)
Ania Rösler (HC Leipzig)
Sara Walzik (TSV Bayer 04 Leverkusen)
Anna Loerper (TSV Bayer 04 Leverkusen
Franziska Mietzner (Frankfurter HC)
Susann Müller (HC Leipzig)
Christine Beier (Frankfurter HC)
Wiebke Kethorn (VfL Oldenburg)
Anja Althaus (Viborg HK)
Nina Wörz (Randers HK)
Sabrina Neukamp (ProVital Blomberg Lippe)
Nadine Härdter (Thüringer HC)
Isabell Klein (Buxtehuder SV)

Och den danska truppen består av:

Målvakter: Karin Mortensen och Christina Pedersen (plus Mette Iversen som reserv)

V6: Mie Augustesen och Gitte Aaen

V9: Trine Troelsen och Pernille Larsen

M9: Lærke Møller, Louise Mortensen och Kristina Kristiansen

H9: Line Jørgensen och Camilla Dalby

H6: Maibritt Kviesgaard och Louise Pedersen

M6: Mette Melgaard, Kamilla Kristensen och Lene Lund Høy Karlsen

En hel del nya namn som synes. Ett generationsskifte är på gång.


Starkt av Alingsås

Alingsås stod förvånansvärt bra upp mot Zagreb i en match som kändes som en bortamatch. De kroatiska supportrarna hördes åtminstone lika mycket som de svenska. Det var en imponerande insats utan Bliznac, Iveland och Kangas. Tänk om det här spelet och inställningen hade funnits mot FCK hemma! Matchen förlorades under sista kvarten i första när spelet blev för hafsigt med allt för snabba avslut.

Nu är fjärdeplatsen i gruppen körd eftersom FCK också vann igår.

Men vilka erfarenheter som framförallt de unga får under de här matcherna! Det kommer både de och Alingsås ha nytta av i framtiden. Alingsås blir inte precis lättare att ha att göra med i serien.

Men visst svider det att se Frank Löke på plan. Det är ju helt otroligt att han får lov att spela, som det verkar under hela Champions League.


Nu gäller det för Alingsås

Ser med intresse fram emot matchen mot kroaterna. FCK förlorade med uddamålet förra helgen mot Balic och grabbarna. Det kunde lika gärna blivit en vinst för FCK, så chansen hade absolut funnits för Alingsås om de hade kämpat lika bra som senast mot Ciudad och om Kappelin hade spikat igen och om Bliznac hade varit med. Men utan Bliznac så blir det garanterat en förlust. Tråkigt. Hoppas att han är frisk till matchen borta mot FCK.
Lugivinst

H43 sysslar med Sveriges hetaste handboll enligt egen utsago. Sånt ska man vara försiktigt med att uttrycka, för det innebär ju en hel del att leva upp till. I första halvlek kändes i all fall denna slogan som ett hån. H43 saknade all glöd, av två försiktiga och tydligt nervösa lag, var H43 det mest passiva. Lugi ledde enkelt med fem bollar i halvlek. Men i pausen verkade de blå ha käkat dynamit. Det var ett nytt lag på plan. Man kämpade och smällde på och kom i kapp Lugi och drog ifrån till en tre målsledning. Det kändes som om H43 skulle gå vinnande ur matchen, men så smög sig rädslan att förlora in i H43. Lugi vände tillbaka och vann.

Som helhet var det en rolig match att titta på. Mycket folk på läktarna och bra stämning. Men inte var 2800 åskådare inte. Det kändes som glädjesiffror igen. Alltför många platser gapade tomma.

Före matchen undrade jag vilket lag som skulle vika ner sig först. Jag tyckte inte att något lag gjorde det, utan båda stod upp bra ändå till slutet. De som vek ner sig var däremot H43: s ensamma trumslagare. Han slutade banka efter en kvart i första halvlek. H43 publiken svek också när det stod och vägde. Lugiklacken hördes mest större delen av matchen. Det var bara när H43 gick i kapp som de överröstades av hemmapubliken.

Och hur gick det för Axnér? Mot Lindesberg så tyckte jag att han verkade vilsen, men idag så var han riktigt bra. Han var tänd och manade på sitt lag. Och var rena målssprutan.

Men har det skett en regeländring som jag missat? Är det verkligen tillåtet att putta motståndaren i ryggen? Även om armarna är raka? Båda domarna accepterade dessa ideliga knuffar från H43 hela matchen. Det var rena turen att det inte blev några skador.

Och så måste jag än en gång hylla H43: s speaker. Jag tycker att han är lysande.
Gårdagens match

Tänkte säga något om matchen igår. Det var ju en rätt svängig match där Malmö ryckte ibörjan och kanske hade kunnat döda matchen om man inte hade slarvat så pass mycket som man gjorde. Sen segade Drott sig ikapp för att rycka loss med en 5-måls ledning innan Malmö kom tillbaka och kunde fixat oavgjort med en straff i slutet av matchen.

Överlag så tyckte jag att det slarvades för mycket, från båda lagen. Malmö borde ha kunnat vinna matchen, men det var ju märkligt att se hur de körde fast anfallsmässigt. Varken Calle Sjödin eller Sebastian Geissler gjorde någon stormatch. Drotts ungdomar är verkligen härliga att se när de inte fegar utan vågar gå för fullt i lägena. Drotts handboll kändes trots allt mer modern än Malmös.

Kul även att se de båda coacherna. Proppens lugna och analytiska sätt jämfört med Sivertssons mer engagerade. Jag tycker nog att Sivertsson vann matchen precis som laget gjorde.

Malmö som storklubb kändes avlägset med strax över 1000 på läktarna. Antagligen ville några hellre sitta hemma och se på tv. Märkligt sätt att stötta sin klubb.

Och dagens presskonferens var kanske lite av ett jaså. Fast jag gillar ändå idén med Slaget i Malmö. Det är bra att man vågar prova nya grepp. Det är ju det som vi hela tiden efterlyser i svensk handboll. Men tyvärr tror jag inte att det kommer så många åskådare till dubbelderbyt som man hoppas på. Men friskt vågat!
Handbollsmålvakter

Finns det någon annan lagsport där målvakterna har så stor betydelse som i handboll? Jag tänker på Fritz insats i RNL: s tisdags match eller gårdagens där först Malmös Andersson spikade igen i första halvlek och sen Drotts Nielsen i andra.

Jag kan inte komma på någon annan lagsport. Kan ni?

Derbydags

Äntligen Lundaderby!

Men egentligen är det rätt märkliga tillställningar. Man skulle tro att det blir ett herrans liv men det blir nästan ännu tystare än vanligt. Det är som H43: arna och Lugifansen tar ut varandra.

Men jag antar att H43: s ensamme trumslagare kommer att banka på ikväll.

I början på veckan så trodde jag på Lugi eftersom H43 alltid slår ur underläge mot Lugi. Lillebrorskomplexet sitter fortfarande i. Men så som H43 spelat på slutet med 3-2-1 försvar så tror jag att Lugi får det svårt. Lugi brukar inte gilla den typen av försvar. Och för att Lugi ska lyckas luckra upp försvaret behövs en frisk Kim Ekdahl och det är han som bekant inte.

En jämn match bör det bli och förlorare blir den som viker ner sig först.

Undrar hur många som kommer? Som sagt, under 2000 är dåligt.

Diverse

Apropå snacket om HK Malmö som storklubb så blir jag ju rätt nyfiken på den presskonferens som HK Malmö bjudit in till idag. Ska man annonsera ytterligare ett steg på vägen mot storklubben?

Till Avbytarbänken vill jag säga att jag inte glömt bort kollen av hemsidorna. Men jag mäktar inte med just nu. Jag är glad att jag hann skriva dagens två inlägg. Förutom en titt på hemsidor så lovar jag att återkomma med vad det var som krånglade när jag gick in på Alingsås sida.

Till sist vill jag tacka signaturen Mikael för de vänliga orden. Jag gillar damhandboll och jag vill att handbollen överlever i norr. Just på tjejsidan borde handbollen kunna bli innesporten nummer 1 i norr. På killsidan är det ju tyvärr svårt att konkurrera med hockeyn.


En dag för sent

Det här inlägget borde jag ha skrivit igår eller rent av redan i tisdags kväll. Men tyvärr hindrar mitt arbete mig just nu från att skriva i önskad omfattning. Det är rätt surt att man måste behöva jobba ibland.

Jag har i denna blogg kritiserat handbollens i allmänhet och Lugis i synnerhet usla förmåga att sälja sin produkt. Axnér tog upp samma problematik i tisdagens Handbollsklubb. Vi har tv-avtal som inte ger några större pengar, vi har klubbar som inte marknadsför sig och som inte klarar av att ha några arrangemang till matcherna, vi har ett förbund som är anonymt, etc etc.

Det handlar bl a om bristande kompetens. Man vet inte hur man ska göra för att sälja sin produkt: hur man raggar sponsorer, hur man marknadsför sig och hur man genomför matcharrangemang. Man har inte heller en klar bild eller vision om hur man skulle kunna göra, utan är säkert i många fall till och med övertygad om att det är bra som det är. Det är för många glada "amatörer" som är inblandade.

Det handlar också om att en feghet. Jag vet från Lugi att man inte tycker sig ha råd med mer marknadsföring eller häftigare arrangemang. Problemet är att man inte fattar att man inte har råd att låta bli. Jag är övertygad om att varje satsad krona ger mer tillbaka i intäkter och sponsorpengar. Som det är nu så dör man istället så sakta.

Jag kan också notera att Handbollsklubben tydligen inte läst Avbytarbänkens blogg. Den 12 % publikökning som man pratade om beror ju enbart på Kristianstads entré i elitserien. I övrigt så är det ingen publikökning.

Frågan är om den ökade exponeringen i tv kommer att märkas på åskådarsiffrorna. Det bör det göra på sikt.

Hellgren känns lite väl naiv ibland. Han verkade ju tro att handbollen kommer att kunna komma tillbaka åskådarmässigt. Jag är lika säker. Det har ju inte hänt mycket nytt när det gäller marknadsföring de senaste åren, så vad är det som säger att det ska hända något nu?

Likaså tycker jag att hans snack om HK Malmö som den nya storklubben som kommer att lyckas i Champions League känns väl optimistiskt. Jag hoppas verkligen att HK Malmö lyckas sätta handbollen på kartan i Malmö, för det kommer att gynna handbollen som helhet. Men de har fortfarande en lång väg att gå innan de är ett topplag. Säsongsstarten i år börjar dock kännas imponerande. Det blir en bra värdemätare ikväll mot ett annat överraskningslag.

Jag vill också säga att jag håller med Avbytarbänken när han tycker att diskussionerna blir för korta och ytliga i Handbollsklubben. Antingen får man begränsa antalet ämnen eller förlänga tiden. Som det är nu är det alldeles för stressigt. Sen tycker jag gott att Perlskog kan få vara kvar. Han kan ju få representera oss vanliga dödliga som inte är handbollsspelare men som har ett intresse ändå. Helt klart är Axnér stjärnan, men jag tycker att Lövgren har börjat komma in i rollen.

Axnér ja. Jag måste säga att jag är glad att han dykt upp som bloggare. Det har vitaliserat handbollsdebatten och även skapat mer liv i handbollsintresset. Jag tycker att han ofta träffar rätt i sina uttalanden. Och har han inte tonat ner sig? Eller är det jag som vant mig? Det är inte lika många påhopp och de känns inte heller lika grova. Och så blir jag även lite avundsjuk. Varför kan inte jag skriva lika snärtiga one-liners?  Antagligen för att jag är en tråkig jävel.


Lundagård/H43

Några ord om Lundagård/H43 damlag. Deras tränare Kent Engdahl är en av alla dessa eldsjälar som bär upp den svenska idrotten. En skicklig ungdomstränare som verkligen brinner för sin sport. Nu är han på väg att få ett Lundagårdslag ända upp i elitserien, damerna leder just nu div 1 södra. Det är bara synd att man på vägen sålt bort sin identitet till H43. Jag hade annars gärna unnat Lundagård en plats i rampljuset. Detta Lundagård som under åren försett både Lugi och H43 med elitspelare på löpande band.

Det är närmast en skandal att Lunds kommun inte rustar upp Lundagårds hall och t ex bygger ut den med både möteslokaler och café. Kommunen borde räkna in hur mycket pengar man sparar när Lundagård lyckas engagera ungdomar och ge dem en meningsfull fritid, istället för att de t ex ska sysselsätta sig med klotter och vandalism.

Men fritidsverksamhet är tyvärr inte särskilt prioriterat i en kommun som hellre satsar på finkultur.


Boden Handboll

Jag följer ju Boden Handboll i Dam div 2 Norra. Efter tre raka vinster så blev det i söndags en förlust hemma mot Strömsnäs med siffrorna 20--23 i en jämn match.

Jämn är också serietabellen, åtminstone om man ser till fem första lagen. Boden Handboll ligger trots förlusten tvåa i serien.

På lördag spelar Boden Handboll borta mot Malmberget i en match som kan avgöra om Boden Handboll får en lucka ner till lagen som ligger efter i tabellen.  Jag håller tummarna (även om min mors släkt kommer från just Malmberget).


Torben Winther slutar

Jag har i denna blogg småhackat på Ystad IF och Torben Winther. Som svar har jag fått några kommentarer om att hans ställning i Ystad är stark. Men idag publicerar HEH beskedet att Torben Winther och Ystads IF är överens om att Winther slutar som chefstränare i klubben efter säsongen 2009/2010. Nu vet jag ju inte om Winther självmant vill sluta, men när Ystads ordförande Per-Olof Lind går ut och säger att: "YIF har etablerat oss i Elitseriens toppskikt så nu är det dags att ta nästa steg. Nu vill klubben ha in en ny tränarprofil som kan hjälpa oss med detta". Så kan man ana att jag inte var ensam att tycka att Winther borde ha kunnat få ut mer av truppen.Just som

Just som jag var på väg att blogga något om risken att O/V kanske inte skulle ta några poäng överhuvudtaget i elitserien så går de och vinner borta mot Drott. Det var minst sagt överraskande. Visserligen kunde man tänka sig att Drott någon gång skulle få en reaktion och förlora, men att man förlorar igår på hemmaplan borde handla om underskattning.

Det ska bli intressant att se om vinsten blir en vitamininjektion för Helsingborgarna. Hoppet att kunna undvika nedflyttningsplatsen bör ha tänts.

Tabellen rekordjämn så det kan verkligen bli tal om radikala omflyttningar i tabellen under säsongens gång. Drott ska nog inte känna sig säkra på en slutspelsplats.

Såg andra halvlek mellan Lindesberg och H43. Det var ju ingen höjdarmatch precis. Och den kunde ha slutat hur som helst. Det jag såg av Axnér imponerade inte heller. Han verkade inte vara på rätt ställe mentalt. Det var symtomatiskt att han efter slutsignalen i frustration slänger in bollen i motståndarmålet.

Nu närmar sig årets första Lundaderby. Det är två lag som behöver poäng som möts. Hur det ska gå känns mycket ovisst. Men Lugi brukar ju börja matcherna med några måls övertag eftersom H43 fortfarande har ett lillebrorskomplex att kämpa med, så även om H43 verkar vara på gång så tror jag ändå att det blir Lugi som blir det vinnande laget. Undrar om publiksiffran kommer att bli mer än 2000? Det är tveksamt, men det skulle vara jäkligt dåligt om den siffran inte nåddes.

Alingsås igen

Glömde ju totalt att säga något om domarna igår. Det är trist att se domare som inte håller någon högre klass. Snacka om många tveksamma domslut. Det drabbade båda lagen men Alingsås mest. Det är väl så när man  är världslag med världsstjärnor att man får flest domslut med sig. Jag minns från Sveriges storhetstid att andra nationer klagade på att domarna dömde svenskt.

Och är det inte trist att Abalo håller på med dumheter som att filma till sig straffar och ha en förkärlek att stå i målområdet när han avslutar. Han skulle kunna göra hur många mål som helst ändå.


Äntligen Alingsås

Igår visade Alingsås äntligen den jävlar anamma och kämpaglöd som var en bidragande orsak till SM-guldet förra året. Det var befriande att se. Visserligen förlorade man mot ett B-lags betonat Ciudad men viljan fanns där nästan hela matchen. Borta var känslan av blyga skolgossar som helst ville vara någon annanstans. Det blev fight ända in till målsnöret. Förhoppningsvis sitter detta i även till kommande matcher. Med denna inställning kan man mycket väl skaka FCK borta. Det lär inte komma mer än runt 500 åskådare i den matchen så något större publiktryck lär det inte bli.

Det var kul att se Bliznac som fightades och vågade göra mål. Varför gjorde han inte så i de senaste landskamperna? Igår visade han att han håller mot bra motstånd. Jag undrar om jag inte är mest imponerad av hans underarmsskott.

Men roligast av allt var väl att se ungdomarna. Vad månde bliva av Jonathan Berg och Pontus Johansson? Och jag är mycket imponerad av Markus Enström, en favorit även sen tidigare. Han ser visserligen inte riktigt ut som en handbollsspelare men vilken spänst och vilket häng i luften!! Och han verkar vara riktigt säker i läget. En given efterträdare till Johan Pettersson.

Överhuvudtaget känns Alingsås gediget. Även utan Bernhardsson och Iveland så rullar maskinen på. Vem ska kunna skaka dem i elitserien?

Dansk handboll i gungning

Danska TV2 skriver om flera danska klubbar i ekonomisk gungning.

GOG har flera miljoner i underskott och behöver dra in 1,5 miljoner danska kronor på kort sikt. VD: n och styrelsen har avgått. Situationen är så pass allvarlig att klubbens existens är hotad.

Viborg har gått back 2,5 miljoner danska kronor under första kvartalet av räkenskapsåret.

Prognoserna för AaB pekar på ett underskott under året på 45 miljoner danska kronor. Men då är det antagligen fotbollsgrenen som står för största delen av förlusterna.

Damlaget HK Århus hotas med nedflyttning till div 2. De sägs bl a ha en skatteskuld på 1 miljon danska kronor och ett underskott i verksamheten. Nu har de två veckor på sig att visa hur de ska lösa sina problem.

Det verkar som om det bara blir värre och värre i dansk handboll. Den första konkursen kommer allt närmare.

Damtruppen till VM

Det närmar sig ju VM för våra damer. Truppen publicerades idag på HEH:

Mv:
Gabriella Kain
Cecilia Grubbström

6 m:
Matilda Boson
Petra Skogsberg
Jenny Wikensten
Tina Flognman
Sara Holmgren
Johanna Wiberg
Therese Wallter
Lisa Wirén

9 m:
Linnea Torstenson
Johanna Ahlm
Isabelle Gulldén
Sabina Jacobsen

Med på sista lägret:
Angelica Wallén
Karin Isakson
Anna-Maria Johansson
Therese Islas Helgesson

Reserver:
Therese Brorsson
Anna-Carin Petersson
Annika Wiel-Fredén
Jenny Alm

Känns bra att Sabina Jacobsen äntligen får chansen. Det är hon värd sen insåg att man måste träna lite mer och inte bara leva på talang. Två lediga platser finns kvar i truppen. Hoppas att det lossnar för laget i VM. Hade varit kul om det blev slutspel.

Tänkte på det här med förtal

Funderade vidare sen förra inlägget. Var går gränsen för förtal egentligen?

Vi bloggare tvekar ju inte att uan vidare säga att den eller den spelaren är usel, är stöddig, pallar inte trycket, är feg mm. Vi hackar på och närmast idiotförklarar kommentatorerna och programledarna. Och allt verkar vara accepterat.

Men att antyda att någon inte är trevlig det skulle alltså vara förtal.

I ärlighetens namn så förstår jag inte var gränsen går.


En halv avbön

Och ja, jag var dum som klagade på Mattias Anderssons far. Det ska man ju akta sig för i en blogg om man inte kan ge personen en chans att försvara sig. Det ber jag om ursäkt för. Ska försöka bete mig bättre framöver. Men jag har en tendens att skena iväg ibland, så det kommer antagligen bli fler övertramp i framtiden. Till mitt försvar måste jag säga att jag har ett minne av en mindre smickrande situation där Mattias far var inblandad i för många år sedan och som etsat sig fast. När Axnér gjorde sitt utspel i Handbollsklubben (vilket väl var ett betydligt större övertramp än mitt) så fick jag en flashback och tänkte att det kanske finns vissa saker som går i arv.

Och så har vi en matematiker som påpekar att Lugis sänkta publiksiffror beror på att derbyna mot H43 ännu inte spelats. Det är ju rätt att derbyna ännu inte spelats, men ska inte överskatta betydelsen av dessa. Ett derby med ca 2000 åskådare höjer inte befintligt snitt med mer än 40-45 personer på årsbasis. Så publiktappet är en realitet och borde tas på allvar. Jag hoppas verkligen inte att den som kommenterade är någon av Lugis ansvariga.


Handbollsklubben

Avbytarbänken är idag lite missnöjd med gårdagens handbollsklubb. Visst finns det saker att klaga på men jag är ändå fortfarande nästan lycklig över att TV4 infört en helkväll med handboll. Jag tycker att diskussionerna höll minst samma klass som de som brukar förekomma i fotbolls- och hockeyprogrammen. Perlskog bidrar inte med särskilt mycket men jag tycker att han funkar bra som kommentator. Alternativet med Blomqvist är ju betydligt sämre.

Glömde igår att nämna Mattias Andersson. Han håller verkligen en hög standard i tyska ligan. Kul att se hur han fick stopp på de danska landslagsspelarna. Axnér stack ut igår och nämnde att Mattias inte riktigt funkar med andra i ett landslag. Nu vet jag inte riktigt hur Mattias är, men är han lik sin far, så är han inte särskilt trevlig att umgås med.

Ungdoms-SM

Misstänkte att mitt utspel om att ta bort ungdoms-SM skulle stöta någon. Signaturen "Ungdomstränare" frågar sig varför man ska ta bort USM och hur det skulle främja utvecklingen.

Nu är jag inte den enda som ibland ifrågasatt USM. Axnér var inne på samma sak i senaste bloggen och jag vet att det finns personer både inom Sveriges- och Skånes handbollsförbund som är inne på samma linje.

Som signaturen "Ungdomstränare" skriver så finns det fördelar också. En är att bra lag från olika distrikt får mötas och att tävlingsformens cup-form innebär en mental träning. En annan är att USM är en morot för tränarna som gör att de är villiga att slita ett otal timmar i veckan och, i de flesta fall, helt ideellt.

Jag är dock inte lika övertygad som signaturen "Ungdomstränare" att USM gynnar de bästa spelarna eller ens handbollen som helhet. Det finns de som tror att bästa sättet att få fram så många bra spelare som möjligt är just att låta alla få chansen att utvecklas i sin takt. Något som hindras av det stora fokus som finns på USM. Det finns bl a studier som visar att spelare födda tidigt på året får mer speltid i USM än de som är födda senare. Det handlar naturligtvis om att man är tidigare utvecklad fysiskt och mentalt, inte att man har större talang, när man är född i början på året. Fokus på USM gör att man riskerar tappa många talanger. Jag tror också att tidiga framgångar gör en tidigare mätt på handboll. Att det gör att många klubbar som är framgångsrika i USM har svårt omvandla ungdomsspelarna till A-lagsspelare.

Eftersom det finns både för- och nackdelar så är jag inte helt säker på vad som är bäst, att behålla eller slopa USM. Men jag tycker att USM var ett bra exempel på att handbollen måste våga gå nya vägar och att man måste kunna ifrågasätta och debattera även det som känns självklart.


Lugi

Med jämna mellanrum brukar jag kritisera Lugis bristande förmåga att marknadsföra sig och sina matcher.

Jag kan notera att Lugi står för den största publikminskningen i elitserien: från ett snitt på 1940 förra året till 1444 just nu. Om inte det är en väckarklocka så vad annars skulle kunna få de ansvariga att vakna? Passiviteten eller den bristande kompetensen från de ansvariga i Lugi innebär ett stort intäktstapp. Jag är övertygad om att satsade kronor på marknadsföring betalar sig genom ökade publikintäkter.

Undrar hur lång tid det tar innan man förstår att man måste jobba aktivt med marknadsföring och arrangemang? Det går inte att luta sig tillbaka som man gör idag och sätta sitt hopp till att A-lagen spelar bra och på det viset lockar publik.


Handbollskväll

Jag kan fortfarande inte smälta att det har varit handbollskväll två tisdagar på raken. Som handbollsfanatiker är jag ju inte precis bortskämd med handboll i svensk tv. Tycker att Jihde gör ett bra jobb i studion. Det verkar banne mig som att han faktiskt gillar handboll.

Har en fundering kring dagens debatt om hur vi ska utveckla bättre spelare i Sverige och hur svenska tränare är skolade. Det var ju rätt intressanta idéer som ventilerades, men jag kunde inte låta bli att fråga mig hur dessa idéer ska kunna förverkligas. Många klubbar är konservativa och försiktiga, för att inte tala om Handbollsförbundet. Det finns en stor tröghet inom handbolls-Sverige. Vi är alldeles för rädda för att prova något radikalt nytt. Det gäller inte bara seniorhandboll utan även ungdomshandbollen. Varför t ex inte prova att ta bort ungdoms-SM helt och hållet? Eller varför kan inte fler lag tona ner betydelsen av tidiga framgångar?


Dagen efter

Ja, så var 40 kronor bortspelade igen. Man kan verkligen börja ta mina beslut som en vägledning. Man kan lugnt satsa på det lag som jag tror ska förlora.

Det var verkligen en omväxlande match igår mellan Skövde och Lugi. Det kunde ha slutat hur som helst även om jag tycker att Lugi som helhet var aningen bättre. Men någon högre kvalitet tyckte jag inte att matchen höll. Det går inte heller som Ulf Sandgren att skylla på otur att man återigen tappar poäng i slutet av matchen. Mot Sävehof var det en coachmiss att tillåta Fritzon stå omarkerad på egen planhalva. Mot Skövde blev man alltför passiva i sista anfallet. Sen var det förstås nära att Lugis målvakt klarade straffen i slutsekunden. Men man skulle ha avgjort innan dess.

Verkligen starkt av Malmö att slå Ystad ikväll. Men det säger också något om Ystads märkliga förmåga att vara otroligt ojämna. Återigen, jag har ältat detta förr. Vad beror det på? Varför får man inte ut mer från spelarmaterialet? Oavsett orsak så är Winther trots allt den som bär yttersta ansvaret. Men Ystad kan förstås fortfarande vinna SM-guld, så man ska inte underskatta dem. Men helt klart borde man kunna dominera mer i serien än vad man gör. Undrar om man även denna gång kommer att skylla på att motståndarna är ojusta.

Det ska bli intressant att se hur långt det kommer att bära för HK Malmö. Kan det bli slutspel i år? Det vore ett lyft för handbollen i Malmö.

Och Kim Andersson och Marcus Ahlm var bleka i dagens match. Det kanske är dags för Oscar Carlén att bli första-valet i landslaget.
A vad fan

Jag kan inte hålla mig. Jag plockade fram en ny 100-lapp, så nu kan jag göra bort mig offentligt igen.

Det blev 30 kronor på att Ystad vinner ikväll och en 10:a på att Skövde vinner med mer än två bollar mot Lugi. Går det som jag tror växer dessa 40 satsade kronor till 69 kronor.

Det är dags för Ystad att visa stabilitet och vinna över Malmö. Och Lugis poängsvit på slutet har till stor del kommit till genom dåligt spel från motståndarna, inte för att man själv spelat bra. Lugi känns fortfarande verkligt instabila.


En helg utan handboll

Hela denna helg har gått i familjens tecken. Det är ju attans att man ibland måste välja bort handboll. Och dessutom en helg som innehöll en hel del handboll. Det känns minst sagt surt.

Så jag missade Alingsås första poäng i Champions League. Poäng som antagligen kan bli viktiga för svensk handboll.

Jag missade även Koldings stormatch mot Kiel. Den matchen visar att det går att rubba storlagen, men det visar också att Kiel antagligen är nere i en liten svacka. Först en jämn match mot Magdeburg och sedan ytterligare en mot Kolding. Tråkigt nog skadade Lukas Karlsson sitt ena långfinger i början av andra halvlek och hamnade på akutmottagningen.

Det verkar som om besvikelsen konstigt nog är större än glädjen i Koldinglägret. Tydligen så svider Koldings tre stolpträffar i slutet av matchen.

Hamburg å andra sidan krossade FCK i helgen. Enligt rapporter så var Bitter överlägsen Hvidt och Ege.

Den danska seriematchen mellan Team Tvis Holstebro och AaB, slutade både i slagsmål och en protest. Joachim Ernstsson gjorde mål i slutsekunderna genom att skjuta ett frikast längs golvet. Men målet underkändes av domarna som menade att matchtiden var slut. Under protesterna så började Lars Rasmussen i TT Holsterbro att bråka med några svenskar i AaB. Nu har TT Holsterbro uttalat sig i media om att de kommer att lämna in en formell protest eftersom de menar att målet gjordes i tid.

Och jag missade till sist även  H43: s vinst mot RIK. Det var välbehövliga poäng för blåklockorna. Ännu har man inte offentliggjort en ersättare för Nemanja. Ryktet hävdar att man efter att försökt övertala både Anders Rasmussen från Danmark och Anders Jacobson från H65 nu är på väg att skriva avtal med en ung spelare från Balkan.

Och nu är det 100 % klart att Axnér läser denna blogg. Det känns faktiskt ändå som en kvalitetsstämpel och ett godkännande. 

Ungdomshandboll ligger mig varmt om hjärtat. Och är det verkliga skälet till varför jag är vinröd och inte blå. De senaste 20-30 åren har Lugi haft en betydligt bättre ungdomsverksamhet än H43. Men skillnaden minskar numera år för år. Axnér pekar på några brister i Lundalagens ungdomsverksamhet och menar att Ystad är bättre på att producera elitspelare. Det kan mycket väl vara som Axnér skriver att Lundalagens fokus på alla ungdoms-SM leder till att det inte skapas några elitspelare. Lundalagen har för många tränare som är kåta på tidiga framgångar. Jag är dock inte lika säker på att Axnér träffar rätt när han skriver: "Deras sätt att prioritera individens utveckling, låta dem vara stjärnor och i tidig ålder bära ansvar för laget, blir en avgörande skillnad.". Jag vet inte om detta är vägen till framgång. Att låta vissa vara stjärnor tidigt är kanske bra för dessa spelare, men jag är övertygad om att man på detta sätt samtidigt hindrar andra att växa och utvecklas.

Ämnet är intressant. För vad är det som t ex Lugi gör fel? Hur kan man t ex ha alla ungdomslagen i SM-final, så som det var 2008, och ändå inte kunna producera fler A-lagsspelare? Nu provar Lugi att elitsatsa på vissa handplockade ungdomar, men jag är inte säker på att det heller kommer att vara ett framgångsrecept. Problemet tror jag mer är en kulturfråga. Lund är en akademiskt präglad stad. För förvånansvärt många ungdomar i Lund är det betydligt viktigare med utbildning och att skaffa sig bra jobb än att syssla med handboll. Det är inte riktigt accepterat att elitsatsa på handboll istället för att utbilda sig. Och många orkar inte göra båda sakerna. 

Och på tisdag ska jag ta igen all missad handboll i helgen. Härligt med en hel handbollskväll i TV 4 Sport. Jag tyckte att premiären i förra veckan gav mersmak.

Och så kan jag se Lugi möta Skövde i kväll. Den matchen kan sluta hur som helst. Mina tankar, men inga pengar, går åt Skövdevinst. Det är ju fasiken att jag spelade bort alla slantar i oktober.

 


Prokov

Tre års karantän från handboll blev straffet för Gunnar Prokovs idiotiska tilltag i helgen. Han får inte ens jobba inom klubben. Båda poängen från matchen går nu till Metz och Hypo straffas dessutom med böter.

Man kan utgå från att både Prokov och Hypo kommer att överklaga domen.

Ryktet säger att Hans Lindberg och ett stor antal andra spelare i tyska ligan kan ha blivit svindlade på stora summor, i Hans Lindbergs fall 750 000 Euro. De har investerat i ytterst tveksamma fastighetsaffärer. Summan i Hans Lindbergs fall visar att man kan tjäna rätt hyfsat på handboll i Tyskland.

Och så kan vi notera att Fredrik Petersen var bästa målgörare när GOG besegrade BSV hemma med uddamålet. Vinstmålet gjort i slutsekunden. Starkt gjort. Nu ligger GOG tvåa i tabellen.

IFK Trelleborg

Är pengarna slut i IFK Trelleborg? Stämmer ryktet att klubben inte längre har råd att betala spelarna? Synd på ett så talangfullt och ungt lag i så fall. Och det är för jäkligt att handbollsklubbar alltid ska ha ont om pengar. Hur ska handbollen marknadsföra sig så att fler sponsorpengar hittar till handbollsklubbarna?


Nemanjas ersättare

Undrar om H43 letar ersättare på Balkan eller om lösningen finns på närmare håll? Jag blir inte förvånad om man tittar över sundet efter danskar som spelat i laget tidigare. Och kan det finnas motsvarande svenska spelare som också varvat ner och som skulle kunna gå att övertala?

Jag tror man letar mer i närheten än efter "juggar".

Undrar också om ersättaren är klar till derbyt mot Lugi den 20/11.

Riksdagen har förresten fattat ett beslut i dagarna som försvårar sådana här värvningar eftersom de skattemässigt blir dyrare. Det gör det inte precis lättare för våra klubbar.


Exit Rustan

Så blev det alltså offentligt att Rustan lämnar Sävehof efter denna säsong. Det kommer ju inte som en överraskning precis eftersom det spekulerats en del under hösten. Det förklarar kanske också varför bl a Stenbäcken ser ut som han gör när Rustan coachar på mathcerna. Om nu Rustan lämnar handbollen för gott så blir handbolls-Sverige en profil fattigare. Rustan har trots allt stuckit ut. En kompetent tränare med mer än en räv bakom öronen. Men också med en lite väl gnällig framtoning.

Frågan är hur beskedet som kommer väl tidigt under säsongen påverkar Sävehofs prestationer framöver. Det borde påverka negativt eftersom det är svårt att hålla fokus och engagemang uppe som ledare när man mentalt är på väg någon annanstans. Likaså är det säkert svårt för spelarna att behålla respekten och ta in vad Rustan säger.

Man kan dra parallellen till H43 förra säsongen där Ola Månsson tappade all respekt från spelarna när han var på glid.

Boden handboll

Efter första matchens förlust i derbyt så har Boden Handboll IF radat upp tre raka vinster. Senast besegrade man seriefavoriten Lillpite på bortaplan men uddamålet. Starkt att köra hem vinsten i slutet med två spelare utvisade.

Det här kan bli en kul säsong för Bodens damer.
 
Lillpite IF-Boden Handboll IF 19-20 (11-9)

Målgörare i Boden Handboll:
Angelina Stenberg 6, Emmy Nordmark 5, Lisa Bergström 4, Bianca Tiganus 3, Erika Isaksson 1, Jessica Kullbrandt 1..


GUIF

Vad är det med GUIF? Kräftgången fortsätter. Storstryk igår mot RIK. Vad är det som inte fungerar? Det handlar inte bara om att motståndarna är mer förberedda eller att GUIF: s unga lag är påverkade av förra årets framgångar. Det känns också som om självförtroendet har försvunnit. Det är inte lätt att bryta en negativ spiral.

Undrar hur länge Kristján Andrésson är kvar. Hittills finns ju inga större tecken på något annat, men i intervjun med Kristján på GUIF: s hemsida så antyds det att han och laget fått kritik. Han säger "Det är klart överraskande att folk tappat tron på oss så fort.". Jag tror det är riktat mycket åt de egna supportrarna.

Jag förstår att Kristján tonar ner problemen och bl a säger att "Jag tror dock att detta är nyttig period för oss alla, det är lätt att vara bra i medgång och nu får vi se vilka som klarar av att fortsätta att utvecklas när kraven ökar och media inte är lika förlåtande.”. Men det måste ändå svida att säsongen snart är körd även om han också säger att: "...men jobbar vi hårt för att uppnå målen och känner att vi har gett vårt yttersta när säsongen är slut kan vi vara nöjda oavsett placering". Riktigt så är det nog inte eftersom målsättningen var att bli bland de fyra bästa. Missas den målsättningen så kan jag aldrig tänka mig att man känner sig nöjd.

Handbollskväll

Äntligen något som kan liknas vid en handbollssatsning! Tänk både lite bundesligasnack, en härligt jämn match och sedan en studiodiskussion. När hände detta senast i svensk television? All heder till TV4 Sport. Hoppas nu att detta inte var en engångsföreteelse utan att det blir fler handbollskvällar.

Lövet tycker jag sköter sig rätt bra. Det är lustigt att se att han även i studion börjar ta samma plats som på handbollsplanen. Axnér känns mer som en lättviktig men smårolig sidekick. Ingen tar honom på riktigt allvar. Men Lövet får akta sig så att han inte blir en odräglig besserwisser.

Tycker att det var intressant att höra diskussionerna kring ämnena: Vem är förstavalet på H9, ska Boquist och Ahlm övertalas, ska knattarna Lukas och Dalibor lösa problemet på V9 etc.

Hellgren tyckte jag var ovanligt förnuftig. När han kommenterar så tycker jag att han ibland bara hittar på saker utan någon större eftertanke. Märkligt dock att Hellgren fortfarande inte kan uttala Kim Ekdahl du Rietz namn. Det blir oftast något som låter som "du Ri".

 
Diverse

Axnér verkar närmast tycka att vi ska ge upp och sluta spekulera när det gäller landslagets V9:or. Vi får acceptera situationen som den är. Men om problemet inte löses så lär det inte bli någon bra placering i EM. För knattarna Lukas och Dalibor håller nog inte hela turneringen. Finns det något alternativ förutom Bliznac och Stenbäcken? Kan Sebastian Seiffert vara ett alternativ? Eller är han för evigt i kylan sen fylleskandalen i Tyskland?

Sen är det kul att uppfattas som idiot. Visserligen är jag ute och cyklar alltför ofta men dock inte alltid. När man skriver i en blogg så är det lätt att få en snyting. Som nu när jag skrev att jag skulle titta på klubbarnas hemsidor. Signaturen Surfaren skriver "Alingsås har ju nyheter på förstasidan, med bild. Längre ner finns ett arkiv. Kan det bli enklare?". Antar att Surfaren tycker att jag är rätt korkad. Men ja, jag tycker att det kan göras enklare, men mycket handlar om tycke och smak. Men rent allmänt så tycker jag inte att nyheter ska gömmas längst ner på en sida. Tycker också att nyheterna överst på startsidan tar för stor plats.

Kul också att det dementeras att Avbytarbänken är Alingsås webbmaster. Det sistnämnda var ju en huvudlös chansning från min sida, men att Avbytarbänken håller på Alingsås tycker jag står utan allt tvivel, oavsett dementier.

Också är det handboll på TV4 Sport ikväll. Helt otroligt! Det ska bli intressant att se Kiel med landsförrädaren Ahlm.

Och själv håller jag på Lugi, även om jag gnäller på det vinröda laget.

Och är det någon som vet vad Botulfsplatsen är för lag? Är det också ett lag från Lund? Tacksam för svar.

 

Först ut

Jag har roat mig med att göra en snabb koll av de blå hemsidorna, H43: s och Alingsås. Borde kanske gjort en djupare analys men har inte tid just nu.

Rent allmänt tycker jag att båda är helt ok. Jag var beredd att såga H43: s sajt men den var bättre än jag hade förväntat mig. Om man nu bortser från utseendet.

Mängden information och vilken typ av info.
Det finns en del att läsa på båda. Båda har lagt ut nödvändig information. Alingsås har djupare information inom vissa områden. Men saknar också helt och hållet information inom andra, t ex under "Om klubben". På H43: s är informationen överlag mer kortfattad/mager.

Jag tycker att Alingsås kunde haft en särskild nyhetssida och haft nyheterna tydligare på startsidan. Nu ligger de längst ner på sidan.

Tycker också att Alingsås kunde haft en dokumentbank på sin sajt. Det har H43 men de har å andra sidan inte lagt ut så många dokument.

H43 kunde gott haft mer spelarinformation när det gäller sina representationslag.

Jag gillar att Alingsås både har en gästbok och en bloggsida. H43: s har ett veckobrev, men dessa ligger lite undangömda.

Jag gillar också att H43 har ett embryo till webbshop.

Och båda sajterna har den goda smaken att ha en länksamling där det bl a finns en länk till denna blogg!!

Om det är lätt att navigera inom sajten, bl a hur lätt det är att söka information
Tycker båda är lättnavigerade. Men jag får en del felmeddelanden när jag navigerar inom Alingsås sajt. Alingsås menyer är på två nivåer. En horisontell högst upp på sidorna som anger huvudkatalogerna och sedan en vertikal inom varje huvudkatalog. Vid första besöket var jag lite förvirrad, men egentligen tycker jag att det är ett bra system. 

Hur ofta sajten verkar uppdateras, dvs hur livaktig den är
Båda verkar underhållas regelbundet. Vilket är mycket viktigt.

Utseende
Helt klart är Alingsås snyggare. Känns modernare och har snyggare design. Och det är viktigt tycker jag. En sajt är inte bara en informationsbärare utan också ett sätt att marknadsföra sig. En tråkig sajt lockar inte läsare.

Det har sina nackdelar att använda sig av en standardprodukt från ProTeam som H43 gör. Sajten blir ful, tråkig och utan profil. Kreativiteten blir hämmad och det är svårt att lägga till ny funktionalitet.

Jag tycker att att H43 måste ta steget och göra en snyggare sajt. Utseendet håller inte alls.

Det skulle vara intressant att veta vilka som har bäst publiceringsverktyg kopplade till sina sajter.

Svarstider
Båda verkar vara lite i långsammaste laget. Men sådant är svårt att mäta. Det kan vara tillfälligheter.

Seg Norgematch

Fan vad avslaget handboll kan vara när kämpaglöden saknas. Matchen i går mot Norge var ett sömnpiller.

Av Avbytarbänkens inlägg i helgen så står det utan tvivel att han håller på Alingsås. Kanske pratar vi om AHK: s webbmaster? Även om jag tycker att Bliznac på den korta tid som han spelade mot Tyskland gjorde ett piggare intryck än Stenbäcken gjorde mot Danmark, så var det lite för tidigt att hävda att Bliznac var det bättre alternativet, så som Avbytarbänken gjorde. 

Det var återigen synd att Bliznac inte fick så mycket speltid mot Norge. Jag skulle vilja att han fick chansen på riktigt någon gång men så blev det inte heller denna helg. För efter de korta inhoppen i helgens matcher går det fortfarande inte att bedöma om Bliznac är en kandidat för EM-truppen eller ej. Särskilt lyckosam var dock inte Bliznac ute på plan.

Däremot går det att bedöma Stenbäcken. Det gick ju bättre och bättre för honom under helgen, men jag tycker fortfarande inte att han håller måttet. Han är långsam och seg. Och i försvaret rena rundningsmärket. Men det känns som om Ola och Staffan kommer att välja Stenbäcken. Kanske för att han är yngre och därmed mer en framtidsman.

Man kan notera att det gick bättre för Sverige när både Bliznac och Stenbäcken satt på bänken.

Hemsidor

Har inte hunnit titta på hemsidorna än, men har ändå lyckats få en kommentar från som det verkar H43-håll. Signaturen Blå efterlyser konstruktiv kritik, med bl a vad det är som saknas på hemsidorna. Jag anar att signaturen Blå tycker att H43: s sajt är bra.

Det känns som om det är läge att redan nu redovisa vad det är jag kommer att försöka bedöma.

Jag kommer att titta efter:

Mängden information
Vilken typ av information som finns
Om det är lätt att navigera inom sajten, bl a hur lätt det är att söka information
Hur ofta sajten verkar uppdateras, dvs hur livaktig den är
Utseende
Svarstider

För att i någon mån ge lite tyngd åt mina bedömningar kan jag säga att jag jobbar i IT-branschen med systemutveckling sen många år tillbaka. Och har varit med och utvecklat ett antal sajter. Så lite vet jag vad jag kommer att tala om. 
 


Prokov

Vad ska man säga om Hypo Niederösterreichs tränare Gunnar Prokov? Först bjuder han ett rumänsk domarpar på en weekendsemester veckan innan de ska döma en Champions League match med Hypo på plan. Och nu i veckan när Hypo möter Metz i Champions League och Metz går på kontring i slutsekunderna av matchen vid ställningen 27-27 så rusar han in på plan och stoppar en Metzspelare. Hur osportslig kan man vara? Tilltaget kan ses på http://www.youtube.com/watch?v=fEB9B9MDQr8 . Det värsta är kanske inte det han gjorde utan att han helt tydligt ler efteråt. I intervjuer lär han ha sagt att han inte gjorde något som var fel.

Nu ska Europeiska handbollsförbundet avgöra vilken påföljden blir. Det här är ju inte första gången Prokov beter sig illa. Det börjar kännas att det är på tiden att de internationella förbunden börjar ta tag i handbollens problem. Handboll börjar få dåligt rykte. Vi har domare som låter sig mutas, spelare som hej vilt skriver på för flera klubbar, tränare som är osportsliga, en världspresident som förskingrar pengar etc. Något måste göra.

Ett steg framåt?

Det var ju nära vinst idag mot Tyskland. En lyckad straff i slutsekunderna och vinsten hade varit hemma. Men på det hela så får man vara nöjd med ett oavgjort. Det var väl ett steg framåt jämfört med Danmarksmatchen även om det kändes som om tyskarna inte gick för fullt.

Sverige hade vunnit matchen om målvakterna hade haft en mer lyckad andra halvlek. Första räddningen i andra halvlek dröjde till 49:onde minuten. Det håller inte.

Stenbäcken var inte lika förvirrad som senast och gjorde en hyfsad match men jag tycker att han är alldeles för trög och har ingen explosivitet att tala om. Det var synd att Bliznac, nu när han fick chansen, blev skadad redan i början av första halvlek. På den korta tid han fick spela så försökte han i alla fall mer än senast även om de flesta skott räddades av Tysklands målvakt.

Men hur kul är det inte att se Lukas Karlsson spela handboll? Vilka lirare vi har i Lukas och Dalibor!

Och varför fick inte Niclas Ekberg spela hela andra halvlek? Så dålig var han väl ändå inte?

Och Jonas Källman var tam idag också.

Nu har Sverige en match kvar mot Norge, men redan nu kan man se att Sverige har en för smal trupp. Dels har vi inte två internationellt gångbara på varje position och dels är det trots allt magert på både V9, M6 och H6. Det svider att Ahlm inte vill spela.RSS 2.0