Svenska mästare

Skåne - Västsverige 2-0. Som skåning känns det naturligtvis skönt men det är  inte så bra för handbollen att de bästa lagen finns i sydvästra Sverige. Fler bra klubbar över hela landet hade ökat intresset. Det var visserligen ovanligt fint väder igår men att det inte ens kom 10 000 till herrfinalen är dåligt. 
 
I finalerna igår var Simic och Ryde de bästa målvakterna. Kunde inte låta bli att fundera på hur Lugi resonerar när de värvar spelare. Båda dessa målvakter ratades av Lugi för att de inte höll måttet. Med facit i hand så var det ju ovanligt korkat. Vad värre är att det inte heller första gången som Lugi gör liknande missar. 
 
H65: s seger gladde mig verkligen. Kul att en liten ort kan få fram ett så bra handbollslag. Men det är ju en ovanligt välskött klubb som är bra på att förvalta talanger och skapa en laganda. Vilken kämpainsats H65 gjorde igår! Men det som imponerade mest på mig igår var disciplinen i anfallsspelet. Under större delen av matchen så lyckades man att hålla sig till den uppgjorda planen att inte bjuda Sävehof på kontringar. Vinsten var fullständigt rättvis. Man var bättre än Sävehof på det mesta igår. Och så skönt att Sävehofs segersvit äntligen bröts. Häftigt att H65 nu ska spela i Champions League, om de nu har råd. 
 
Apropå pengar så är det otidsenligt att herrlagen får tre gånger så mycket i premie för att nå finalerna. Det borde naturligtvis vara samma summa för herrar och damer. Helt otroligt att det kan inträffa i dagens samhälle. Genzels motivering att premierna speglar publikintresset, att fler vill se herrar och att herrarna därför ska få en större premie, är inget annat än trams. Precis på samma sätt resonerade tennisvärlden på 70-talet men idag har damer och herrar samma prispengar. Handbollen ligger alltså 40 år efter sin tid. Det räcker att herrlagen drar mer publik- och sponsorintäkter. De behöver inte få mer pengar i en SM-final också. Pengar som dessutom för herrlagen är en piss i Missisippi. 
 
Herrfinalen gick ju som väntat till Kristianstad. Alingsås ska dock ha en eloge för att man inte gav upp efter den dåliga inledningen. Och en stor eloge till Alingsås klack. Finns det bättre supportrar i Sverige? 
 
SM-finalerna är nu hotade. Det finns de som vill att man återgår till att finalerna avgörs i en matchserie. Jag är tveksam för visst är det ovanligt festligt med en finaldag! Det blir sådan nerv och känsla när allt avgörs i en enda match. Och jag tror inte att man kan vara säker på att det ens är ekonomiskt försvarbart att ha flera matcher istället för en. Igår var det ca 6000 på damfinalen. Hur många finalmatcher måste man spela för att komma upp i samma siffra?
 
Det var rätt väntade uttagningar till All star teamen. Det som sticker ut är kanske att Dragan Brljevic blev uttagen. För mig är det helt obegripligt. Jag ser som ni vet inte hans storhet. Jag tror att Lugi hade mått bra av att skaffa en ny tränare för damerna. För hur många talanger har inte valsat in och ut ur laget. Visst borde man ha nått fler framgångar!
 
Till sist något om Lugi. Det spelar ingen roll att båda lagen blev tvåa i serien när man underpresterar i slutspelet när allt ska avgöras. Betyget kan inte bli godkänt. Jag håller Jasmin Zuta som inte heller var nöjd med det egna laget efter förlusten mot Sävehof. Vinnarkulturen eller glöden att vinna finns inte riktigt i föreningen. Sydsvenskan var inne på samma spår och trodde att det berodde på att Lugi inte spelar internationell handboll. Det tror jag inte så mycket på. Det handlar inte om vana att spela internationell handboll. Det handlar mer om värdegrunder internt. Däremot så är det ju viktigt med erfarenheter för att utveckla spelare och ur det perspektivet är det ju bra att Lugi bestämt sig för att även spela handboll utomlands. 
 
Men nu är som sagt denna säsong avslutad. Nu tar vi nya tag inför nästa. Jag tror det blir en ovanligt jämn damserie. IFK kommer att dominera herrarnas. Kan inte se att något annat lag har chansen att utmana. 
 
Vi hörs då!
 
 
 

Vinnarkultur

Lugi har länge haft en riktigt bra ungdomsverksamhet men man har inte kunnat förvalta denna så att man har fått fram seniorlag som kan bli svenska mästare. Ett enda ynka SM-guld är var klubben lyckats ro hem under alla år. 
 
En förklaring är att klubben saknar vinnarkultur. Framgångar föder framgångar men Lugi faller ofta på målsnöret så man hinner aldrig bygga upp ett självförtroende. Kanske ligger det även något i kulturen. Som spelare i Lugi betyder ofta handbollen inte allt. 
 
Så det är inte så konstigt att herrarna vek ner sig mot Ystad. Man klarade inte av att bära favoritskapet utan gick in i matchserien mot Ystad med en känsla av att ha allt att förlora. Nyckelspelarna Jeppsson och Jildenbäck underpresterade, varannan straff missades och målvakterna gjorde inga toppmatcher. Kort sagt man kom aldrig upp i nivå utan förlorade mot ett bättre Ystad.
 
Och nu är damerna på väg att göra samma resa mot H65. Laget avslutade helt handlingsförlamat i första bortamatchen och inledde på samma sätt i onsdags. Anfallsspelet i första halvlek var uselt. Det var nervöst, tamt och helt vilset. Det var tappade bollar, stegfel, skott långt utanför mål. Man kom tidigt i ett underläge som man inte kunde vända. När väl spelet började flyta i andra halvlek så storspelade Jessica Ryde och Cassandra Tollbring. 
 
Lugis tränare Dragan Brljevic må vara bra på att lära ut försvarsspel men någon större coach under matcherna är han inte. Det var sådan skillnad att se hans agerande under matchen jämfört med Ola Månssons. Ola investerar av sig själv och tillför energi. Han eldar på spelarna när Dragan står stilla och ibland klappar någon av sina spelare på huvudet. Coachmatchen vanns klart av Ola som är en betydligt slugare tränare som kan påverka en matchbild.
 
Det är inte ofta Lugi samtidigt har två lag som kan gå till en SM-final så det är tråkigt att man underpresterade när det gällde. Det kan ta lång tid innan man har samma chans igen. Till nästa säsong lär man ha sämre trupper. Men för damerna finns chansen fortfarande kvar. Vi får se om man tar den. 
 
Skuru lyckades märkligt nog kvittera i matchserien mot Sävehof, men jag har svårt att se att Sävehof kan missa finalen. 
 
På herrsidan inledde Ystad bra mot Kristianstad men Kristianstad är för tunga i längden. Finalen är given för de Kristianstad. Den andra semifinalserien mellan Alingsås och Sävehof är mer öppen. Men jag sätter en slant på Alingsås. Hemmaplansfördelen kan komma att avgöra. 

RSS 2.0