Märkligheter

Ricoh blir AIK. Varför i hela friden? Vem tjänar på detta? Det verkar svårt för handboll att riktigt slå igenom i Stockholm. Ja, det samma verkar ju gälla i Malmö. Endast 1300 åskådare kom för att se HK Malmö i första semifinalmatchen någonsin. Uselt! Förhoppningsvis kommer fler nu när Malmö studsade tillbaka och vann mot Alingsås. Känns som en jäkligt öppen matchserie.
 
Kim Ekdahl du Rietz skrev på för två år i PSG. Det är nog det märkligast som hänt senaste tiden. Men Kim är också en av de märkligaste människor som stått på en handbollsplan. Onekligen ett stort steg från att sluta spela handboll till att gå till en storsatsande klubb. Antar att Kim insåg att han trots allt behöver pengar. Att man behöver ha ett jobb och tjäna pengar är annars något som de flesta av oss brukar förstå.
 
Att Lugi trots allt spelade jämnt senast mot Kristianstad var också konstigt. Har Lugi blivit bättre eller Kristianstad sämre? Vi får se ikväll om det var en tillfällighet. Som vinröd hoppas jag verkligen på en vinst så att chansen till final kan leva kvar.
 
 
 
 

Semifinaldags

Först måste jag säga att jag tycker att Oscar Carlén är en utmärkt expertkommentator. Trodde från början att han skulle vara lika töntig som sin far men jämfört med honom så visade det sig att han hade betydligt mer självdistans och troligen också mycket mer bakom pannbenet.
 
I torsdags körde herrarnas semifinaler igång. Det långa speluppehållet för Malmö och Lugi visade sig ha betydelse. Förutom att ett haltande spelschema minskar publikintresset så är det också sportsligt orättvist. Så här kan man inte ha det. 
 
Jag är rätt säker på att Malmö hade vunnit mot Alingsås om de hade varit uppe i matchtempo även om Alingsås målvakt Skagerling verkar ha hittat toppformen. 
 
Lugi hade kanske också kunnat skrälla borta mot Kristianstad om de hade haft ett kortare uppehåll. Det var inte långt ifrån en vinst. Men det gäller att sätta sina frilägen eller straffar. De två straffmissarna visade sig dyra. Och detta är inte första gången. Man åkte ut mot Ystad förra året också efter ett otal straffmissar. Förstår inte varför Lugi ska ha så svårt att ta fram bra straffskyttar. Jildenbäck är en bra spelare men han är inte särskilt stabil som straffskytt. Det känns väldigt slumpmässigt och orytmiskt när han ska skjuta en straff. 
 
Herrarnas nästa omgång blir viktig. Förlorar Malmo och Lugi även nästa match så är det nog kört för båda lagen. 
 
Damerna är också igång. H65 är i full gång med att slå ut Lugis damer. Det har varit klasskillnad i de två första matcherna. Det finns inte en chans att H65 missar detta. Jag undrar hur mycket mer fys H65 tränar än vad Lugi gör? Lugis spelare ser så små ut i jämförelse. Det är nästan som ett seniorlag mot ett juniorlag. 
 
Förstår inte hur Brljevic coachar under matcherna. Det känns som om han byter ut spelare och byter positioner helt planlöst. Det är ett jäkla roterande. Den annars skickliga Melissa Petrén hade en nattsvart dag och misslyckades med allt. Det var tappade bollar, missade avslut och slarviga passningar. Varför byts hon då inte ut? Nej, istället får hon spela större delen av matchen. Men det beror kanske på att Lugi egentligen har en rätt smal trupp. Det är ett ojämnt lag med några få bra spelare och sen flera som är ren utfyllnad. Rätt märkligt också att Lugis spelare envisades med att skjuta i sk semaforhöjd på den kanske kortaste målvakten i Sverige. Var det ingen som kunde tala om för dem att avsluta högt i målet? Jag har varit kritisk länge till Brljevic men nu känner jag att det får vara nog. Lugi får rycka upp sig och slå in på en ny väg. Det är dags att ta in en ny tränare med ny idéer. Trots att Lugi har värvat den ena stjärnspelaren efter den andra så har det aldrig riktigt lyft för laget under Brljevic. Det räcker nu!
 
Måste dock hylla Hannah Flodman. VIlken talang! Bra skott och förvånansvärt teknisk. Men också med en bra speluppfattning. Vad kommer det att bli av henne? Men jag tror att hon inte skulle ha gått till Lugi. Tror att hon skulle kunna utvecklas mer i ett annat lag. Men hur är hennes fysiska status? Tycker det ser ut som om hon blir trött efter bara några minuter i varje match.
 
Inte ens publikmatchen vann Lugi hemma. H65: s klack hördes mycket mer. Och vad ska man säga om domarna? Inte gynnade de Lugi precis. Tyckte de visade ut alldeles för många i båda lagen men mest drabbade det Lugi. 
 
I den andra semifinalserien vann Sävehof överraskande borta mot Skuru efter det att Ida Odén helt plötsligt blommat upp. 
 
Det mesta pekar på att det blir samma finallag i år som förra året, både på dam- och herrsidan. Lite tråkigt men det är väl dessa lag som är bäst i Sverige trots allt. 
 
Som Lugifan är det lite tråkigt att veta att våra seniorlag alltid kommer att vara ett snäpp efter de bästa. Sannolikheten till SM-guld är alltid mycket liten. Men att vägen är viktigare än målet är ju en stor del av Lugiandan. Och det är kanske det viktigaste skälet till varför jag håller på Lugi. 
 
 

Semifinaler

H65 vann relativt komfortabelt mot Lugi igår. Det är två lag med utmärkt försvarsspel, ett rörligt och offensivt och ett tätt och fysiskt starkt, men där H65 har en betydligt bättre offensiv. Nu är inget avgjort än men det här kan mycket väl bli tre raka vinster för H65. Jag som före semifinalerna trodde att Lugi kanske skulle kunna skrälla. 
 
Det är intressant att jämföra lagens utveckling de senaste åren. Från att vara långt efter Lugi så har H65 kommit ikapp och förbi. Att det har kunnat bli så här beror främst på ett antal märkliga beslut från Lugi. Lugi kickade Niklas Harris som tränare varpå han går och lyfter H65. Och hur många spelare har inte Lugi kasserat som sedan gått till H65 för att blomma upp där. Jessica Ryde är ett bra exempel. Hon platsade inte i Lugi men lyfte sedan i H65 för att till sist bli proffs i Danmark. Hade varit intressant att få veta hur Lugi tänkte där. Lugi har trots allt värvat den ena stjärnspelaren efter den andra samtidigt som H65 istället värvat mindre kända spelare. Och ändå så har Lugi tappat mot H65. Ja, så har vi valet av tränare. Hur länge ska Lugi envisas med att behålla Brljevic? Är det inte dags att prova något nytt? Helt klart är att Ola Månsson får ut mer från sitt lag än vad Dragan Brljevic får ut av sitt. 
 
Apropå saker som går åt fel håll. Helt klart har handbollshypen i Kristianstad klingat av. Det är betydligt glesare på läktarna nu för tiden och betydligt tystare. Det är märkligt att intresset kan minska när det går bätrre för laget. 
 
Kristianstad vann väntat mot Guif. Och Alingsås slog till sist ut Ystad i den femte och sista matchen. Matchserien mellan Alingsås och Ystad har varit otroligt jämn. Sista matchen var inget undantag. Alingsås ledde med fem bollar i halvlek efter storspel av Alingsås målvakt men Ystad kom ikapp i andra. Men Alingsås hade lite mer flyt i slutet och vann till sist med två bollar. 
 
Med Alingsås vinst så blev semifinalerna mycket riktigt Kristianstad mot Lugi och Malmö mot Alingsås. Kristianstad kan därmed kvittera ut finalplatsen medan det känns mer ovisst i den andra men jag tror att Malmö för första gången kommer att gå till final. även om Malmö lär vara ringrostiga i första matchen. 
 
 
 
 

Slutspel

I morgon så börjar herrarnas slutspel igen efter en rätt lång väntan. Det är kanske nödvändigt men jag tycker det är tråkigt att omgångarna i serien och slutspelet ofta haltar. Och det är knappast något som skapar ett publikintresse.
 
Nu är det alltså dags för Kristianstad och Guif samt Ystad och Alingsås att avgöra vilka lag som går till semifinal.
 
Guif överraskade verkligen hemma och slog ett Kristianstad som kanske var lite slitet efter dubbelmötet mot Flensburg. Men jag tror inte att de kan skrälla en gång till. Kristianstad bör vinna i de två närmaste matcherna. 
 
I den andra kvartsfinalen så är det mer ovisst. Det har varit tre otroligt jämna matcher där Alingsås vunnit två och har därmed ett litet försprång. Men det här kan bli en rysare i fem matcher. Hur det går i den matchserien avgör vilket lag som kommer att få möta Kristianstad i final. Jag tror Kristianstad väljer Ystad om de slår ut Alingsås och att de väljer Lugi om Alingsås vinner. 
 
I damernas semifinal så möts H65 och Lugi samt Sävehof och Skuru. Det känns som två jämna semifinaler. Jag tror inte att någon av dessa matchserier slutar vid tre matcher. 
 
Ett av mina favoritlag, Boden, går från klarhet till klarhet. Vilken resa de gjort! De har lyft sig år efter år och gick till slutspel i år. Känns ju inte helt otänkbart att de kan gå till en final om något år. En final känns inte helt otänkbar för Kristianstad heller när det gäller damerna. De ekonomiska musklerna lär ju i alla fall finnas för att kunna bygga upp ett lag i Sverigetoppen. 
 
Herrlandslaget träningsspelade mot Kroatien i förra veckan. Det blev som bekant var sin vinst, men Sverige är det bättre laget just nu. Vet inte riktigt vad som hänt men Sverige känns helt plötsligt som ett helt nytt lag. Det är som varje spelare lyft sig. Svaret kan vara så enkelt att landslaget har en bättre tränare nu än när Ola och Staffan styrde. En spelare som dock gör mig frustrerad är Simon Jeppsson. Vilken talang! Har man ett sådant skott och samtidigt spelsinne bör man bli en världsstjärna, men psyket är inte alltid på plats. Han ska naturligtvis skjuta oftare. Sen stör det mig lite att han ofta skjuter när han är på väg ner i hoppet. Varför inte dra till bollen när han är högst upp? 
 
Apropå slutspel så tycker jag det är kul att Lugi satt upp skyltar lite här och var på stan som gör reklam för matcherna. Ett bra initiativ. Den sjungande hejaklacken, Rödtjutet, är också en bra idé. Problemet är bara att de inte hörs. Varje sångare borde ha en megafon eller så sätt upp en mick i kören. 

Lever

Nä, jag har inte gått och dött. Har bara blivit otroligt slö och slapp. Det är därför det inte skrivits något i den här bloggen på länge, trots att jag hade tankar i höstas på att vara mer aktiv. Ja, snacka går ju! Men nu fick jag ett mail från nån dag sedan från en läsare som saknade lite slutspelsgnäll. Så då vaknade jag till liv igen. Nu ska jag försöka att blogga fram till SM-finalerna. 
 
SM-finalerna vara eller inte vara har ju diskuterats ett tag. Många klubbar vill att finalerna ska avgöras i bäst av fem matcher. Skälet till det är främst ekonomiskt. Man vill ha mer publikintäkter. Men jag tror att "storklubbarna" också vill undvika skrällar i en SM-final. När allt hänger på en match så kan vilket lag som helst förlora, tom Kristianstad, men om det avgörs i minst tre matcher så blir det svårt för något lag att slå Kristianstad. Jag vill gärna ha kvar SM-finalerna i nuvarande form. Hur kul är det om samma lag vinner år efter år? Sen tycker jag att en enda avgörande SM-final blir mer spännande och underhållande. Och hela konceptet, inramningen, blir också roligare. Nu lär det förstås inte bli som jag vill utan det lär väl bli en återgång till ett finalspel i bäst av fem. 
 
Även om det var väntade lag som gick till slutspel både på herr- och damsidan så finns det ändå vissa överraskningar.
 
Om vi börjar med Lugis herrar så trodde jag inte före säsongen att de skulle bli bland de fyra bästa i serien. Än mindre att de skulle gå till semifinal efter att ha besegrat RIK i tre raka matcher. Verkligen överraskande och kul för en vinröd. Framgångarna beror på ett sedvanligt bra försvarsspel, ett bra målvaktspar där helt plötsligt Cavar blommat upp, samt en Alfred Jönsson som verkar outtröttlig framåt. En finalplats är inte helt otänkbar. 
 
Lugis damer har också spelat upp sig under säsongen. Jag är fortfarande inte övertygad om att Brljevic verkligen är rätt tränare för damerna men försvarsspel kan han lära ut. Om damerna lyckas hålla sig skadefria och även sätta upp ett fungerande anfallsspel så borde de kunna gå till final. Men jag tycker att man har en ojämn trupp så det känns trots allt rätt ovisst. Det finns några spelare som inte håller tillräcklig klass. 
 
Och så gläds jag över att Malmö äntligen gått till semifinal några år senare än vad man hade som målsättning för något år sedan. Malmö har också en tunn trupp, men utan skador så har de ett lag som kan slå vem som helst. Ska bli spännande att se hur långt laget går i år. Och om det kan skapa någon form av publikintresse. Men det är ju svårt nu när det går bra för Malmö Redhawks också. 
 
Visst var det både roligt och förvånande att Guif lyckades vinna en match mot Kristianstad. Helt klart sliter det att spela i Champions League också. Men inte lär Guif vinna fler matcher denna säsong. 
 
Sen har Ystad överraskat med att spela jämnt med Alingsås. LIte oflyt har allt Ystadborna haft. Nu tror jag det blir tufft att slå ut Alingsås, även om Alingsås är sämre i år. 
 
Det är svårt att gissa vilka som blir finallagen. Det beror på vilket lag som Kristianstad möte i semi. Väljer de Malmö i semi så blir Kristianstads finalmotståndare Alingsås. Väljer de Lugi så tror jag Kristianstad får möta Malmö i en final.
 
På damsidan har jag svårt att tänka mig att H65 missar årets final, men vilket lag blir motståndare? Min slant går till Skuru. 
 
Nu lite gnäll, även om det inte är slutspelsgnäll. Förstår inte varför Henrik Signell får så mycket beröm. Det gick varken bra för landslaget i hemma-EM eller OS. Och jag tycker att man borde ha tagit medalj i VM. Men lagets formkurva gick neråt under hela turneringen. Jag ser fjärdeplatsen som ett misslyckande. Och nu lär man inte vinna årets kvalgrupp efter storförlusten borta mot Serbien där Signell coachade mycket märkligt. Varför gå runt på hela laget när vissa spelare inte hade dagen? Nu lär man få en tuffare grupp i EM.  Jag vet inte, men jag tycker att Signell verkar ha svårt att fatta rätt beslut under press. Till skillnad från herrarnas Kristján Andrésson så verkar inte laget lyfta under hans ledning. 
 
Det ska förresten bli intressant att se herrarna i dubbelmötet mot Kroatien i veckan. Håller EM-formen i sig? Och visst borde man kunna slå ut Nederländerna i det avgörande play-off spelet i juni. 
 
Avslutningsvis kan jag konstatera att domarstandarden i Sverige är ojämn. Några av de domarpar som nu visat upp sig i slutspelet är inte särskilt bra. Vissa har varit direkt inkompetenta medan andra otroligt irriterande. Frågan är om inte bröderna Gomér är de som retar upp mig mest. Jag tror inte att jag någon gång sett en match där bröderna har dömt där inte tränare, spelare och publik har hamnat i uppror. De är så otroligt osmidiga, inkonsekventa och petiga. Det är inte kul att som publik gång på gång behöva bli förbannad. En dålig dag kan alla ha, men vad ska man säga när brödernas samtliga dagar är dåliga???
 
Och varför får Ola Lindgren och Magnus Wieslander gnälla mer på domarna än vad andra får? När ska de sluta särbehandlas? 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0