Det händer inte

Visserligen har herrarnas elitserie varit om möjligt ännu jämnare i år än tidigare säsonger. Men vem hade kunnat tro att kvartsfinalerna skulle bli så jämna som de har blivit? Jag trodde att Sävehofs hemmaseger mot Guif inte skulle gå att toppa i spänning, men så inviger Alingsås den nya arenan Estrad Alingsås med att vinna en ännu jämnare match. Denna gång var det jämnt hela vägen fram till straffar. Helt otroligt! Det kan inte ha funnits ett bättre sätt att inviga den nya arenan.
 
Och det blev jämnt igen mellan Sävehof och Guif. Denna gång var det Guifs tur att vinna med uddamålet. Starkt av Guif som hade en tung period före slutspelet.
 
Däremot så vann Lugi och Ystad sina matcher komfortabelt. Hur är det egentligen möjligt för Lugi att ha så svårt i en match och så enkelt i nästa mot Hammarby?
 
Det känns som om Lugi går till semifinal med bara tre matcher medan övriga semifinal kommer att ha spelat fyra eller fem. Jag vet inte om det är en fördel eller inte för Lugi. Man vilar visserligen spelarna men det är kanske inte helt optimalt att göra ett uppehåll i matchandet.
 
Jag ger upp att tippa hur det går i kvartsfinalerna. Det känns fullständigt öppet.
 
Skövdes slutspelsrutin visade sig väga tungt i matchen mot H65. Men jag tror fortfarande att H65 kan komma igen.
 
Lugis damer vann mot Eslöv och Skuru mot Västerås. Något annat var ju inte att vänta.
 
 
 
 
 

Jämnt igen

Jag trodde inte att de två sista kvartsfinalerna skulle kunna bli lika jämna som de första och så blev det om möjligt ännu tuffare. Det är fullständigt sanslöst att alla fyra kvartsfinalerna avgjordes med uddamålet. Hemmalagen har onekligen haft tur som lyckades vinna samtliga matcher.
 
Värsta kvartsfinalen lär säkert ha varit den igår mellan Sävehof och Guif. Jag följde den på liverapporteringen och trodde ett tag att det måste vara någon som är fel i rapporteringen. Jag kan bara ana känslorna när Bliznac satte avgörande målet med tre sekunder kvar.
 
Och mina satsade slantar på Ystad gick upp i rök.
 
Redan idag så är det dags igen för den första returen. Lugi kan mycket väl få det hett om öronen borta mot Hammarby, men jag tror ändå att Lugi vinner. Resterande returer går i morgon och jag tror att Kristianstad, Sävehof och Ystad kommer att gå segrande ur matcherna.  
 
Damernas slutspel inleddes igår med en förväntad vinst av Sävehof. Kan aldrig tänka mig att det inte blir ett guld i år också. Övriga kvartsfinaler kommer att vinnas av Skuru, Lugi och H65. Skövde kan kanske med sin slutspelsrutin hota H65. Men H65 verkar vara på gång. Framgången internationellt imponerar. Oavsett vad så tror jag inte att damernas kvartsfinaler kommer att bli lika jämna som herrarnas. Det går ju inte ens i teorin.
 
Apropå publiksiffror. Jag genomled fotbollslandslagets match mot Slovakien igår. Något tråkigare får man leta efter. Hur kan verkligen folk i allmänhet hellre se fotboll än handboll? Det är rätt deprimerande att inse att elitklubbarna i handboll, Kristianstad undantaget, inte ligger bland de 50 klubbar som har högst publiksiffror.
 
 

Lite av varje

Sydsvenskan presenterar idag publiksiffror för herrarnas lagsporter.
 
 1. Allsvenskan i fotboll - 7210
 2. Elitserien i hockey - 5707
 3. Allsvenskan i hockey - 3227
 4. Elitserien i speedway - 2786
 5. Superettan i fotboll - 2456
 6. Elitserien i bandy - 1476
 7. Elitserien i handboll - 1409
 8. Allsvenska i speedway - 1112
 9. Basketligan - 938
 10. Superligan i innebandy - 934
Även om  handbollen är en av de få sporter som ökar sina siffror. Tack Kristianstad! Så känns det ju så där att handbollen ligger på en sjundeplats. Hur kan det vara fler som gillar bandy och speedway? Och hur kan andradivisionerna i hockey och fotboll ha så mycket större publiksiffror? Det hade dock varit intressant att räkna ut hur mycket tv-tid från svenska matcher per åskådare som sporterna har. Jag skulle gissa att hockey har överlägset mest exponering följt av fotboll. Den här bloggen gör väl inte så mycket för att öka intresset, men det är tråkigt att det inte finns lika många aktiva handbollsbloggar idag som det fanns för något år sedan. Fram för mer debatt i handbolls-Sverige! För mig försvann en hel del puls när Axnér började Twittra.
 
Ska bli intressant att följa kvällens herrmatcher. De två första spåddes ju inte att bli så jämna men blev så ändå. Då kanske det blir tvärtom ikväll att det blir enkla segrar för vinnarna. Själv har jag satt en slant på Ystadvinst. Tyckte att oddset var hyfsat.
 
Undrar hur det går med Lugis damer nästa säsong. Maria Adler lämnar nu och Hagman lär ju inte vara kvar. Känns mer och mer som om Lugis satsning på damerna riskerar att falla samman.
 
Undar varför Kristian Meijer säger "puta madre" när han lyckas göra mål. Vems mamma då? Inte sin egen väl som hejar så ljudligt på sin son under matcherna?
 
Om nu Hammarby varit jobbiga att möta i år med sitt offensiva försvar. Hur ska det inte bli då när H43 går upp? Med Kos vid rodret så lär det bli offensivt försvar så det visslar om det. Ska bli kul att se Oscar Jensen i det blå stället. Undrar hur det kändes att bli blå efter alla år som Lugist? Men har väl vant av sig under tiden i HK Malmö.
 
HK Malmö ja. Hur ska det gå? Magnus Andersson får något att bita i. Visserligen har man förstärkt med Stian Tönnesen men tappar Thynell, Jensen och Skram.
 
 

Dagen efter

Det var mycket nära att Hammarby skrällde mot Lugi igår. En straff i slutsekunderna räddade de vinröda. Och det var en straff i en situation där antagligen många domare hade låtit bli att döma. Hammarby spelade smart hela matchen och Hammarbys tränare visade vilken räv han är. Axnér lyftes fram som årets tränare av SVT men det kunde man också ha gjort med Hammarbys tränare Kalle Matsson. Att gå till slutspel med enbart 3-4 bra spelare är en prestation och att med samma lag pressa Lugi bort är imponerande. Bara en detalj. Jag gillade hans sätt att direkt efter slutsignalen samla ihop sina spelare för att antagligen peppa dem.
 
Men förstås, Lugispelarna hjälpte ju till att göra matchen olidligt spännande. Hur många frilägen brände man inte i matchen på den storspelande målvakten Daniel Svensson? Jag tror att alla räddningar gjordes med benen på låga skott så varför dröjde det till förlängningen innan Lugispelarna satte avsluten högt? Ibland förstår man inte hur svårt det kan vara att ändra sina avslut. Och Lugis spel i övertal fortsätter att hacka. Lugi hade ett läge att rycka i matchen när man ledde med två bollar samtidigt som Hammarby får två spelare utvisade i princip samtidigt. Men Lugi förlorar dessa fyra minuter med två spelare mer med 0-1. Märkligt att man fortfarande inte kan prestera när motståndarlaget har utvisningar. Två missade straffar för Lugi gjorde inte heller saken bättre.
 
Lugi har gjort tre storvärvningar i år: Johannes Hippe, Marcus Cleverly och Joacim Ernstsson. Men det har inte varit så lysande nyförvärv som jag hade förväntat mig. Hippe inledde bra men sitter numera mest på bänken. Cleverly har ännu inte nått upp till Joakim Svenssons standard (målvakten som inte fick vara kvar i Lugi) och hade väl inte spelat igår om inte Espen Christensen hade fått rött kort. Cleverly var dock, som tur är för Lugi, bra i förlängningen. Ernstsson har varit rätt blek under säsongen men var riktigt bra igår, om inte rent av bäst i Lugi, och borde fått priset som bäste spelare istället för Cleverly. Men något verkar inte stå rätt till med Ernstsson. Han verkar att ha konstant ont i kroppen och ser ut som han ska falla sönder i bitar.
 
Kallar Lugi in Joakim Svensson nu när Espen blir avstängd?
 
Domarna hade nog trott igår att man skulle få det lugnt men hamnade i hetluften. Som vanligt med ett svensk domarpar så blev det en hel del märkliga beslut och Hammarbyspelarna var förbannade efteråt och menade att domarna dömde till Lugis fördel. Så uppfattade inte jag det, utan domarmissarna drabbade båda lagen. Från den vinkeln jag såg matchen så tyckte jag dessutom att det röda kortet på Espen Christensen var helt korrekt. Det som störde mig mest och som domarna gjorde dåligt var att man var alldeles för snabba med att blåsa frikast när framförallt Lugi anföll. Det gjorde det ännu enklare för Hammarby att försvara sig. Varje gång en Lugispelare kom loss så kom avblåsningen. Vet inte hur många gånger domarna ursäktade sig med för många steg. Vilket i sig är en jäkligt irriterande räddningsplanka för domarkåren. Det var definitivt inte stegfel varje gång domarna blåste. Förutom att det här gynnade Hammarby så förstörde man också matchen för publiken. För även om matchen var spännande så var det ingen rolig match att se.
 
Undrar förresten varför domaren Fredrik Johansson valde att dölja sin stora MFF:tatuering på ena vaden? Får man inte visa att man gillar ett fotbollslag som handbollsdomare? Men det är klart att tatueringen säger något om hans mentala status.
 
Med lundamått mätt så var publiksiffran förvånansvärt bra igår, nästan 2000 åskådare är inte dåligt. Och dessutom hyfsat publiktryck i slutet av matchen. Men det är märkligt att 25 Bajenfans kan höras mer än 2000 lundabor under stora delar av matchen.
 
Igår sålde man 329 stycken 50/50-lotter. Det artar sig.
 

Grattis kapten Hallberg

Kul att Anders Hallberg eller kapten Hallberg som vi fans kallar honom togs ut som bästa mitt 9:a i SVT: s All star team. Fullt rättvist dessutom. Jag tycker att Anders har varit väl så bra som den hyllade guden Jim Gottfridsson. Och antagligen ännu viktigare för laget än Jim. Enligt löpsedlarna för ett tag sedan så tvekade Anders om han skulle stanna kvar i Lugi eller bli proffs. Även om jag inte vet vem som skulle kunna ersätta honom i Lugi så hoppas jag att han antar utmaningen och blir proffs. Det är väl enda möjligheten till en chans i landslaget. En chans som jag tycker att han är värd. Han är inte bara bra framåt utan också en utmärkt försvarsspelare trots att han inte är så stor. Tillsammans med den andra tvåan i försvaret Leijonberg så håller han helt tätt som vänstertvåa i försvaret.
 
Kul också att Axnér fick titeln årets tränare. Det har han också gjort sig förtjänt av. Lugi är betydligt mer stabila i år, även om man fortfarande kan vara lite svajiga. Jag brukar ju hacka på Lugis ledning med jämna mellanrum. Det är ingen hemlighet att de inte tillhör mina favoriter, men valet av Axnér var smart gjort. Det var trots allt en chansning eftersom Axnér inte hade några tränarerfarenheter. Men man kommer tydligen långt med handbollskompetens och stor portion intelligens. Axnér har en hel del bakom pannbenet. Blir det SM-guld i år för Lugis herrar så kommer han att vara min idol för evigt.
 
Mindre roligt för handbollen är HK Malmös inledande förlust igår mot Rimbo. Inte undra på att "Proppen" såg bister ut på Sturups flygplats igår kväll. Inget ont om Rimbo, men självklart mår handbollen som helhet bra av att det finns en elitklubb i Sveriges tredje största stad. Jag hoppas verkligen att HK Malmö klarar av att stanna kvar i elitserien. Vilket hån det annars skulle vara med lagets vision för 2013!
 
Kristianstad hade lite flyt igår som vann mot Alingsås, men man är starka hemma. Man bara mal på och mal på. Men gud vilka dåliga domare. Det är helt otroligt vilka märkliga domslut som man presterade under matchen. Men det drabbade nog båda lagen lika. Kanske hade Alingsås klarat av segern om inte Glenn Andersson fått hjärnblödning på slutet. Den sista utvisningen var fullständigt korkad. I och med vinsten så är det fördel IFK. Alingsås väger nog lite för lätt både fysiskt och psykiskt, trots allt.
 
 
 
 

Fel svar

Peter Gentzel lägger ut texten på Svenskhandboll om elitnämndens beslut att flytta ner Aranäs. Förvånande nog så missar inlägget att svara på den kritik som beslutet lett till.
 
Gentzel skriver: " De klubbar med ingående negativt eget kapital granskas särskilt av Liganämnden och samtliga klubbar utom Aranäs uppfyller i dag de ställda kraven."  samt "Samtliga regler som Liganämnden följer är enhälligt förankrade utav klubbarna och det finns i nuläget inga förslag om ändrade regler.". Det han alltså vill ha sagt är alltså att Aranäs är den enda klubb som inte uppfyller de krav som är förankrade av klubbarna och att beslutet därmed är rätt fattat.
 
Men det finns några saker som hade varit intressant att veta och som han borde ha lyft fram:
 • vilka är dessa krav som Aranäs inte uppfyller
 • är det verkligen första gången sen 2004 som en klubb inte uppfyller kraven
 • om det inte är första gången, varför är då Aranäs den första klubben som flyttas ner
Tyvärr så innebär inte hans svar att beslutet blir mer förståeligt. Det gör att jag blir än mer förbryllad och misstänksam.
 

Glad

Idag är jag glad och det var jag även igår kväll. Som Lugifan så var gårdagens match mot Hammarby en perfekt avslutning på säsongens seriespel. Det var mycket som gjorde mig glad.
 
Jag skrev igår att Lugis anfallsspel hade en del att förbättra men igår så flöt allting på. Fast i ärlighetens namn så bjöd inte Hammarby på något större motstånd. Man spelade ett defensivt försvarsspel hela matchen istället för att vara offensiva som man brukar. Antagligen ville man invagga i säkerhet inför slutspelet.
 
Det var också roligt att se Johan Fohlin få chansen att spela en hel match och han tog verkligen chansen och öste in mål. Johan fick också fullt välförtjänt priset som bästa hemmaspelare.
 
Men det som gladde mig mest var presentationen av pojklagen i halvtid.  Det var premiär för den nya Lugilåten, det var fanor, det var pojkar i alla åldrar. Det var mäktigt! Och jag kände mig faktiskt riktigt stolt. Det är så man bygger klubbanda. Det är på det här viset man skapar stolthet och lojalitet hos spelarna. Inte genom att skriva ner ledorden i ett styrdokument eller beordra spelare att vara stolta. Som jag skrev tidigare: lojalitet och stolthet förtjänar man. Det kan man aldrig ge order om. Jag hoppas också att kommunens representanter som var på plats tog till sig vad de såg, så att de inser hur viktig ungdomsidrotten är. Vågar man hoppas att man lättar lite på börsen? Eller var man bara där för att fiska röster?
 
Nu väntar slutspelet. Lugis val av Hammarby kändes helt logiskt. Sävehofs och Kristianstads val förvånade mer men inget av lagen ville väl ha ett derby i kvartsfinalen. Den mest öppna kvartsfinalen är väl Drott och Ystad.
 
Jag brukar ju ha fel, men jag gissar att Lugi, Sävehof, Kristianstad och Ystad går till semifinal. Och då blir det väl så att Kristianstad och Sävehof inte möts i en final.
 
Men det finns en sak som grumlar glädjen och det är nedflyttningen av Aranäs. Jag lider med laget. De har verkligen kämpat sig tillbaka, för att sedan få den här kallduschen. Och jag delar Frändesjös misstankar om att liganämnden aldrig hade behandlat Hammarby eller RIK på samma sätt. Aranäs är kanske en för liten klubb. Men kanske kommer det något positivt från beslutet. Vågar man tro nu när isen är spräckt att nämnden kommer att vara lika tuff mot andra lag?
 
 
 
 
 
   
 
 
 

Inte en siffra rätt

Jag var fullt övertygad om att Kristianstad skulle ta hem seriesegern och så slutar laget helt plötsligt att spela handboll och får storstryk borta mot Aranäs och hemma med uddamålet mot Hammarby. Nu är det ju inte ens säkert att man kommer bland de fyra bästa och kan missa fördelen med att börja hemma i slutspelet. Antar att man är hårt tränade inför slutspelet.
 
Nu står det i alla fall helt klart att Lugi vinner serien. Sävehof kan i teorin komma förbi men det lär inte ske. Men det är fortfarande helt öppet vilka andra lag som kommer att komplettera de fyra bästa. Men nog borde Kristianstad kunna samla ihop sig och slå jumbon Västerås även om det är en bortamatch. Då skulle den återstående platsen stå mellan Drott, Guif och Alingsås. Känns väl trots allt som om det är vinnaren mellan Guif och Drott som tar platsen. Jag ser fram emot sluttabellen och få veta vilka lag som kommer att mötas i slutspelet. Seriespelet i all ära men det är när det är dags för slutspel som det tänder till i handbolls-Sverige.
 
Men en serievinst för Lugi så kan man konstatera att Axnér har gjort ett bra jobb! Att vinna serien är en ovanlighet för Lugis herrar. Trots de inledande förlusterna mot Guif och Alingsås efter VM-uppehållet så har han lyckats få laget att undvika det traditionella raset under den andra halvan av säsongen. Jag kan inte låta bli att undra vad Axnér har gjort annorlunda än vad den hyllade Zanotti gjorde när han ledde laget. Grunden till topplatsen är helt klart Lugis utmärkta försvars- och målvaktsspel. Och även om man har lyckats göra en hel del mål framåt så har anfallsspelet faktiskt varit rätt ojämnt under året. Här finns helt klart en förbättringspotential. Det handlar inte bara om övertalsspelet utan Lugi har också för många perioder när spelet helt kör fast. Det är starkt att ändå kunna vinna serien.
 
Frågan är dock hur det kommer att gå i slutspelet. Jag tror fortfarande mer på Kristianstad och Sävehof.
 
När det gäller damerna så är det verkligen kul med H65: s fjärdeplats. Det är kul med en uppstickare. Verkligen starkt också att gå till semifinal i Challenge Cup genom att slå ut Nimes. Vilken värvning H65 gjorde när man tog in Mia Rej.
 
Sävehof, Lugi och Skuru lär gå till semifinal. Sen är det öppet om H65 eller Skövde tar den sista semifinalplatsen. Skövde har verkligen en stor slutspelsvana som kan vara svårt för H65 att bemästra. Det är frågan om jag inte sätter en slant på att Skövde går till semifinal trots att H65 verkar bubbla av självförtroende just nu.
 
Jag har länge försummat mitt favoritlag i norr, Boden Handboll. Det ber jag om ursäkt för. Men hela den här bloggen har ju gått på sparlåga i över ett år nu. Men nu är det i alla fall dags för dessa damer att kvala till allsvenskan.
Omg. 1. 28/3 Kl.19:15 i Linköpings SH, RP IF Linköping- Bodens BK HF
Omg. 2. 1/4 Bodens BK HF - RP IF Linköping
 
Vinst och man har nått sitt mål i att spela i allsvenskan. Förlust och man får en andra chans mot Skara.
Omg. 1. 7/4 Förlorare SemiOff-serie 2 - Skara HF
Omg. 2.13-14/4 Skara HF - Förlorare SemiOff-serie 2
Omg. 3. 20-21/4 Skara HF - Förlorare SemiOff-serie 2
 
Boden var ju nära att gå upp förra året och nu känns det som det kommer att gå vägen. Det skulle i så fall vara en prestation att på så kort tid som klubb nå allsvenskan.

Stolthet och lojalitet

Lugis ordförande har publicerat Lugis reaktion på Nathalie Hagmans uttalande. Jag blir inte särskilt förvånad över budskapet. Det har samma innehåll som man hör från de flesta håll i samhället när det kommer till frågan om stolthet för och lojalitet till en organisation. De flesta verkar inte förstå hur man gör för att uppnå detta.
 
Axnér twittrade något i stil med att prova att säg att din arbetsgivare pissar på dig så får du se hur länge du får vara kvar. Det är säkert sant men det innebär varken att det är rätt av arbetsgivare eller ens smart.
 
För det första så tror jag på öppenhet både internt och externt i en organisation. Det måste vara högt i tak. Man är naiv om man tror att man löser alla problem genom att sätta munkavle på organisationen. Att kritisera är inte detsamma som att vara illojal eller att man inte bryr sig om sin organisation. Det kan faktiskt vara precis tvärtom. Ofta bryr man sig mer om organisationen än de som tycker att man ska vara tyst.
 
För det andra kan man inte beordra en personer i en organisation att vara stolta över att tillhöra organisationen eller att vara lojala. Det brukar bara leda till det precis motsatta. Stolhet och lojalitet är mycket enklare än så att uppnå. Det räcker att behandla personerna på rätt sätt så får man stolhet och lojalitet helt av sig själv. Så enkelt är det. Och då behöver man inte heller vara rädd för att personer går ut och kritiserar organisationen offentligt.
 
Hade Lugis ledning satsat mer på damlaget och antagligen haft en bättre dialog med spelarna så hade Nathalie Hagman troligen varit stolt och lojal.
 
Istället så får jag jäkligt dåliga vibbar av Lugis uttalanden. Jag kan bara ana vilken press Nathalie har haft på sig efter uttalandena i Sydsvenskan.
 
Här kommer uttalandet:
"Med bestörtning läste vi intervjun med Nathalie Hagman i lördagens SDS. Väldigt många, både medlemmar och icke medlemmar i LUGI HF, har reagerat väldigt starkt på både språk och påståenden gjorda av Nathalie i artikeln.Vi har hanterat den uppkomna situationen med yttersta allvar. Vi har avhållit två extra styrelsemöten, ett antal damseniorkommittemöten och åtskilliga samtal med olika intressenter i föreningen. Fler möten kommer inom de närmsta dagarna att genomföras. Vår grundsyn på föreningen är att alla delar i föreningen är lika viktiga dvs dam, herr och ungdom. Vi menar allvar med LUGIs föreningside att vara en förening för hela familjen som förenar elit och bredd. Det är korrekt att damlaget har en tunnare trupp i år än ifjol. Detta beror dock inte på ett ointresse för damsidan utan speglar enbart de ekonomiska realititer som klubben lever med. Sanningen är att klubben har fördelat mer pengar till damsidan än tidigare år men att ett antal specialsponsorer för damsidan har minskat sin sponsring jämfört med ifjol. Detta tillsammans med skador mm har gjort att truppen är tunn. (Därmed inte sagt att den är dålig. En tredje plats i serien talar ett tydligt språk!) Inför nästa år kommer tilldelningen från klubben att öka ytterligare till damerna. Många har framfört krav på bestraffning t ex avstängning av Nathalie för hennes uttalanden. Nathalie har själv på olika sätt efter att artikeln publicerats gjort "avbön". Hon har bett både sina lagkamrater och klubben om ursäkt. För den oinvigde kanske det är överaskande att Nathalie är både stolt över sitt lag och LUGI som klubb. Den markering som klubben nu gör är att vi väljer att tills vidare skjuta upp kontaktsförhandlingarna inför nästa säsong med Nathalie.Vi som klubb inser också att vi har ett arbete framför oss att ständigt sprida våra värderingar mm. Återigen; LUGI HF tar starkt avstånd från språk och uttalanden i artikeln. Men! Nu gäller det att se framåt också. Nu sluter vi leden och gör det absolut bästa vi kan i slutspelen. För alla läsares info har jag låtit Nathalie läsa o godkänna artikeln"
 
Spontant blir jag förvånad över att man haft två! extra styrelsemöten, ett antal damseniorkommittemöten och åtskilliga samtal med olika intressenter i föreningen. Var det verkligen ett så upprörande uttalande? Gjorde det verkligen en sådan skada? Står inte Lugi starkare än så? Jag är förbluffad!
 
Det stämmer inte heller att alla delar i föreningen är lika viktiga. Det är ju bara att jämföra hur mycket pengar som går till herrarna, damerna och ungdomarna. Inte sker fördelningen på lika villkor. Självklart sker det en prioritering av herrlaget i det krassa ekonomiska läget.
 
Men det som upprör mig är pratet om att Nathalie borde straffas. Och att hon har gjort avbön och bett lagkamrater samt klubben om ursäkt. Känns verkligen som att bli förflyttad till en diktatur där dissidenter efter påtryckningar av olika slag tvingas göra avbön. Jag tycker uppriktigt synd om Nathalie. Hon kritiserade faktiskt inte Lugi utan Lugis ledning. Det är inte riktigt samma sak, men det är ju lätt för en ledning att drabbas av hybris och tro att ledningen är klubben.
 
Och det är tydligt att ordet "pissa" har upprört, precis som jag misstänkte. Lugis ledning har antagligen inte tillräckligt med kontakt med den yngre generationen. Denna läser faktiskt in en helt annan innebörd i ordet.
 
Jag noterar också att trots att man säger att Lugi sluter leden och ser framåt ändå väljer att skjuta upp kontraktsförhandlingarna med Nathalie. Se där. Det blev ett straff ändå.
 
Antar att spelare i Lugi kommer att akta sig för att säga vad man tycker i framtiden. Kan inte låta bli att undra på vilket sätt det kommer att gynna Lugi att spelarna hukar i korridorerna?
 
Lugi brukar ofta lyfta fram att man är stolt över sina värderingar och att man försöker leva efter dem i alla lägen. Den här händelsen visar att det inte är helt enkelt att göra så.
 
 
 
 

Ända in i kaklet

Herrarnas elitserie är ju helt otroligt jämnt ända in i slutet. Det skiljer inte mer än fyra poäng mellan 1:an och 7:an. Men visst känns det som om det är fördel Kristianstad när det gäller seriesegern. Kristianstad har tre matcher kvar och möter Aranäs, Hammarby och Västerås. Det lär åtminstone bli två segrar och då är det bara Lugi och Drott som som skulle kunna utmana om de kan vinna sina återstående matcher. Lugi ska möta Skövde och Hammarby och jag tror inte att Lugi lyckas vinna dessa båda matcher. Drott ska möta Alingsås och Guif. Det blir tufft även frott Drott att vinna sina matcher. Så allt verkar som sagt upplagt för Kristianstad att få välja motståndare först.
 
Men vilket lag som tar den sista slutspelsplatsen är betydligt mer öppet. Jag tror faktiskt att Skövde fixar den sista platsen. Lite snopet för Hammarby i så fall som verkligen har överraskat i år. Tänk vad svårt svenska lag har att möta ett offensivt försvar!
 
I år skulle HK Malmö som ni vet nå en SM-final. Så blir det inte och det är inte ens säkert att man klarar sig kvar i elitserien. Men inget ont i att ha en vision att sträva efter. All verksamhet mår bra av att ha mål att jobba mot. Och kanske kommer framgångarna någon gång i framtiden. Det ser ju lovande ut med Magnus Andersson vid rodret och med ett nyförvärv som Stian Tönnesen. Men det är ju en försvagning att tappa Rasmus Skram, även om han varit lite blekare i år.
 
Till SM-final lär istället Kristianstad gå. Med sitt otroliga publikstöd och fördel av fler hemmamatcher så har jag svårt att tänka mig att Kristianstad kan missa en SM-final.
 
Jag har fortfarande Kristianstads bortamatch mot Lugi på näthinnan. Det var också ett tydligt exempel på hur svåra Kristianstad är att slå när man har hemmaplan. Och det stödet hade man även borta mot Lugi. Den tillresta klacken klassade ut Lugis publik och det var tydligt att se att Lugispelarna hade svårt att stå emot trycket. Sen blir det inte lättare att slå Kristianstad om man som Lugi är totalt oförmögna att göra mål när man har ett numerärt överläge. Så är det match efter match och det är fullständigt obegripligt att Lugi fortfarande efter en hel säsong inte har lyckats nöta in ett övertalsspel. Mot Kristianstad lyckades man inte ens att göra ett enda mål under de sex minuter som man var i numerärt överläge. Lugi får hoppas att motståndarna sköter sig och inte drar på sig utvisningar om man ska vinna jämna matcher.  
 
Kristianstads finalmotståndare lär bli Sävehof som vanligt. Sävehof har trots allt den största tyngden och vanan att vinna. Men kanske kan Kristianstad få sin revansch i år. Något måste man ha lärt sig av förra årets kraschlandning i finalen.
 
Har sett några av KIF Koldings senaste matcher. Det är tydligt att Lukas Karlsson är på uppgång. Varför inte en plats i landslaget igen? Tyvärr, så är Kim Andersson å andra sidan på väg nedåt. Det lite enklare motståndet i den danska ligan har inte gjort Kim gott. Men fortfarande kan han slå lysande passningar och blir en förstärkning för landslaget i kvalmatchen mot Polen. Kul att han var sugen på landslaget igen. Det behövs om Sverige ska få en plats i EM. Och med tanke på att EM ska gå i Danmark och att vi skåningar har nära till matcherna så hade det varit snopet om Sverige inte tog sig dit.
 
Lugis Nathalie Hagman har hamnat rejält i blåsväder i Lugi. Hon blev intervjuad i Sydsvenskan i helgen och lyckades säga att hon inte var säker på om hon ville stanna, att hon ville ha höjd lön om hon skulle stanna, att Lugi måste förstärka truppen till nästa år om hon skulle stanna kvar, för annars fick hon ingen utveckling, samt till sist att Lugis ledning pissat på damlaget i år när de lovat stort och hållit tunt. Med tanke på Lugi har en del lite väl konservativa och akademiska personer i ledningen så kan jag tänka mig att de reagerat starkt på ordet "pissat". Men om man bortser från ordvalet så handlar Nathalies kritik om att att Lugi satsat på herrlaget i år och inte ersatt damlaget med nya spelare när de fick en mängd skador. Och det stämmer ju. Herrlaget har fått Hippe och Cleverly under säsongen. Men vad har damlaget fått? Sen är det ju naturligtvis så att det är herrlaget som är dragplåstret i Lund. Det är ju bara att se på publiksiffrorna, så det är ju inte konstigt att Lugi vill prioritera herrlaget. Jag tror varken att Nathalie får eller vill stanna kvar till nästa säsong. Och jag tror inte heller att det blir någon satsning på damerna till nästa år. Lugi har inte de pengarna. Man kommer att satsa på ungdomarna och hoppas att de står ut med Dragan. Tiden där man pratade om Real Lugi försvann snabbt. 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0