Fans

Det är rätt kul att läsa de kommentarer som droppar in. Helt klart är Alingsåsare och H43 mest på hugget, men de är också rätt känsliga. De står verkligen upp för sitt lag men verkar inte heller gilla att man kommer med kritik. Men jag gillar det. Det är bättre att stå upp för sitt lag än att vara passiv som många andra lags fans.
 
En annan kul grej är de kommentarer som kommer med jämna mellanrum i Axnérs blogg. Det är många som retar sig på skåningar. Vissa klagar på att det är mest skåningar som kommenterar i Axnérs blogg, andra menar att all skånsk handboll är övervärderad. När det gäller det första är det ju bara för icke-skåningar att börja engagera sig och kommentera i bloggen,så blir det mer balans. När det gäller det andra så håller jag med om att skånsk handboll inte är lysande. När det gäller herrarna så är den bred, med dominans i antalet lag i serien. Men toppen saknas. Men jag tror att Ystad IF mycket väl kan ta steget upp nästa år.

Men för handbollens framtid hoppas jag på lag från hela Sverige i elitserien.

CL-finalen

Helt otroligt! Ciudad vann i år igen. Före matchen och långt in i den samma trodde jag att Kiel lätt skulle ro hem pokalen. De verkade ha full kontroll och så helt plötsligt spikar Sterbik igen och Kiel tappar momentum som danskarna säger. Rätt överraskande men det säger en del om hur mycket psyket spelar roll i handboll. Kul att se att svenskarna skötte sig. Även Kim som jag trodde skulle vika ner sig.

Det måste svida i Kiel att förlora i år igen. Ska bli intressant att se vilka som spelar i Kiel nästa år.

I sina bästa stunder är matcher mellan topplagen en upplevelse. De spelar i en helt annan dimension. Men ibland blir det lite väl mycket individuellt spel och för många spelavbrott för att vara helt njutbart. Men den typen av handboll är väl här för att stanna. Lite synd för de som gillar det som brukar kallas det stora spelet.
Second leg

Och så blev det de väntade resultaten idag. Viborg vann lätt och Kolding fixade en tredje match. Det blir hugget och stucket vem som tar titeln av Kolding och FCK.

Och så sugen jag är på att se CL-finalen i morgon.

Men hur ska jag stå ut till serierna startar igen i höst?

Second leg

Nu närmar sig avgörandet i både Danmark och Champions League.

Kommer Aalborg att lyckas vinna på hemmaplan idag mot Viborg. Ytterst tveksamt. Viborg står i en klass för sig i damhandbollen. Obesegrade i serien, pokalvinnare och CL-mästare. Viborgs damer är så bra att Viborg inte anser sig ha råd med ett herrlag i danska toppen.

Kolding mot FCK känns öppnare. Kolding gjorde en överraskande bra match mot FCK på bortaplan utan Bo Spellerberg, men frågan är om det var en tillfällighet. Men FCK är inte lika stabila i år och kan mycket väl förlora två matcher på raken och därmed även titeln. Mycket hänger på om Martin Boquists form håller i sig och om Steinar Ege spikar igen som han brukar. Jag tror på en Koldingvinst idag och en tredje match. Koldings form verkar vara i stigande.

Sen har Kiel borta i morgon mot Ciudad Real. Det blir tufft, men jag tror på Kiel. De spelade lite blekt hemma i söndags och jag tror inte att de gör två lika tama matcher i rad. Ska vi gissa att Kim viker ner sig som vanligt. Något stämmer inte i den mannens psyke.

Och sen är det snart slut för Stefan Lövgren. Det kommer att bli tomt utan honom i handbollen. Han är väl så nära en legend man kan komma. Jag glömmer inte semifinalen i VM i Paris när han sätter dit segermålet med 3 sekunder kvar att spela (jag hade glädjen att vara på plats och skrek så att jag tappade rösten).

Lite trist att de sista från Bengans landslag är på väg att sluta. En epok är därmed snart över. Kan Sverige någonsin komma tillbaka i toppen igen? Det är inte omöjligt, tror jag. Vi producerar fortfarande spelare i världsklass som gör succé utomlands. Visst känns det som om vi är på gång igen?

Champions League

Såg CL-finalen mellan Barca och United igår. Det är rätt kul att jämföra med handbollens motsvarighet. Vilken hype det var kring matchen igår! TV6 sände i runt fyra timmar. Fullsatt stadion med statschefer, kungligheter och kändisar. Och Google hade en fotboll i loggan igår. Handbollen har verkligen en lång väg att vandra för att komma i kapp.

Men själva matchen var ju blek. United var lika färgstarka som sina tröjor. 
 
Matchen mellan Kiel och Ciudad Real i söndags var betydligt häftigare. Som idrott tycker jag fortfarande att handboll är roligare, men det är all inramning och uppmärksamhet runt omkring i världen som är fotbollens styrka. Och där ligger handbollen antagligen efter i all evighet.

Som avslutning kan jag bara konstatera att nu kan det bara gå utför för Josep Guardiola.


Blandat

Äntligen ett nytt blogginlägg från Axnér idag. Jag tycker att han skriver alldeles för sällan och sporadiskt. Undrar varför det är så? Tycker att det är lite dåligt att det ska dröja tills på onsdag innan han kommenterar CL-finalen i söndags. Men han är väl trött efter försäsongsträningarna.

Min bloggarvän avbytarbanken.bloggagratis.se har reagerat på att Nollan på frågan varför det är så lite bråk på handbollsplanen svarade att det för att man får gnälla på domarna i handboll. Nollans svar förvånade också mig för det känns inte som den mest relevanta orsaken. Dessutom gäller det inte om PO Björk och Krister Andersson dömer, för då för man min själ inte gnälla som spelare.

Jag tror att det finns andra viktigare skäl. Först och främst handlar det om kultur. Våldskulturen finns nästan inte i handboll, varken bland spelare eller publik. Det måste vara det viktigaste skälet. Jag är dock inte säker på att det här kommer att gälla i all framtid. Utvecklingen i samhället gör säkert att det kommer att bli mer våld även på handbollsplanen.

Sen tror jag även det handlar om att det trots allt är mindre pengar i handboll. Pengar korrumperar och i takt med att pengarna blir viktigare i en sport så ökar även de dåliga sidorna med mutor, våld och fusk.

Ungdomsverksamhet

Jag har i tidigare sagt att klubbarna måste satsa på ungdomsverksamhet eftersom den är motorn för sponsor och publikintäkter. Klubbar som inte anser sig att ha råd med ungdomar kommer för eller senare att få ekonomiska problem. Det är bara att titta på RIK och Drott.

Men hur ska man då driva ungdomsverksamheten?


För det första finns det ju diskussioner ute i landet om man ska lägga den i en sidoförening, som jag t ex tror att IFK Kristianstad gjort. Det kan ha vissa ekonomiska fördelar, men jag tror att det som gör ungdomsverksamhet till en ekonomisk motor är identifikation. Man måste få en känsla för hela klubben och dess seniorlag. Det är drömmarna om
gemensamma framgångar som är nyckeln. Ungdomsverksamheten måste alltså vara en del av samma förening som seniorverksamheten.


För det andra så finns det vissa principer som måste vara gällande i själva ungdomsverksamheten. Och det är dessa jag ska försöka ta upp här.

Man måste ha ett mål- och styrdokument framtaget. Dokumentet måste underhållas löpande. Och detta dokument måste dessutom vara förankrat i föreningen, så att alla står bakom det. Annars kommer det aldrig att följas ute i verksamheten, vilket är ett krav. Det finns alldeles för många ledare ute i landet som gör vad de själva vill. Och klubbarna låter dem ofta hållas eftersom det är ont om ledare. Men det är egentligen både skadligt för föreningen och ett resursslöseri. Det är skadligt för föreningen eftersom det finns ledare som tillåts bryta mot föreningens värderingar och mål. De skapar badwill för förningarna. Det är ett resursslöser eftersom det finns ledare som inte är tillräckligt
kompetenta. Det finns föreningar som alltså medvetet kasserar årskullar eftersom man låter dåliga ledare år och efter
år fortsätta som ledare.

I mål- och styrdokumentet är det fyra huvudprinciper eller mål som måste finnas:


1. Utvecklingsmål
2. Etiska mål
3. Sociala mål
4. Upplevelsemål


De två sistnämnda tror jag inte att alla inser vikten av.


Principerna går in i varandra, många områden tangerar flera principer.


Utvecklingsmål:
Här anger man hur man ska få fram så bra handbollspelare som möjligt. Det handlar om vilka övningar man gör i
vilka åldrar, om man ska spela offensivt eller defensivt försvar, vilka cuper och turneringar man ska delta i, när och om man ska toppa lagen, det handlar också om hur man ska få fram intelligenta och självständiga spelare, hur man ska äta och ha en hälsosam livstil, vad föräldrar ska göra,hur man har föräldramöten, mm. 

Etiska mål:
Här kan man ta upp dopning och droger, regler för värvningar, klubbens värderingar, mm.


Sociala mål:
Här anger man hur man ska fungera i grupp, hur man ska trivas i en grupp, hur man hanterar mobbning, fördomar och rasism, även här kommer frågan om toppning in - målsättningen måste vara att alla ska få delta, hur man ska växa som människa intellektuellt och emotionellt, mm.

Upplevelsemål:
Det här handlar om vad man egentligen tar med sig från sin tid som ungdomsspelar ut i livet. Vad är det man minns? Målet med ungdomsverksamhet är ju inte bara att få fram elitspelare, utan ett nästan viktigare mål är att få fram ambassadörer för klubben. Människor som minns tiden som ungdomsspelare med glädje och är beredd att stötta klubben framöver. Stöttning kan ske som åskådare på matcher, som sponsor, genom att jobba i föreningen som ledare, funktionär, ledamot i kommittéer eller styrelser. Upplevelsemål är kopplat till framförallt de etiska och sociala målen. Bedriver man inte en etiskt eller socialt vettig verksamhet lär man inte få fram några ambassadörer, även om ev
lyckas få fram några bra spelare. Men det finns också saker som enbart handlar om upplevelser. Det är viktigt med avslutningsresor, och att man inte bara spelar handboll om man är borta på en cup, utan också passar på att titta på sevärdheter eller att gå på nöjesfält. 
 

När jag tittar på hur ungdomsverksamhet bedrivs ute i landet så kan jag lätt konstatera att det inte är många klubbar som har med alla dessa parametrar.

Och då kan man börja inse att hur mycket mer det är att utveckla och få ut av ungdomsverksamheten i handbollsverige!


Champions League finalen

Härlig match igår. Det är skillnad på elitserien och Champions League, om man säger så. Vilket tempo och vilka individuella satsningar!

Svenskarna i Kiel gjorde dock inga avgörande avtryck. Möjligtvis Henrik Lundström som gjorde tre raka mål när Kiel började rycka ifrån i slutet. Ahlm kändes ringrostig och fick rött kort i början av andra halvlek. Kim Andersson gjorde första målet i matchen men var annars rätt blek. Gamle Lövgren gjorde bl a ett bejublat mål och fick en del speltid, trots allt. Källman blev målbäst av svenskarna och känns mer och mer dominerande i Ciudad.

Kiel var dock inte så dominerande som jag trodde de skulle vara. Ciudad lyckades dra ner på tempot och Kiel blev märkbart störda.

Frågan är  om fem måls ledning räcker för att hålla undan i nästa vecka? Spännande lär det bli i vilket fall som helst.


Med tanke på att både Vezprem och Hamburg var nära att besegra Ciudad och Zagreb var inte heller långt ifrån mot Kiel,
så är båda jättarna ännu inte helt omöjliga att besegra. Jag är annars oroad över att toppklubbarna drar ifrån i toppen. Jag tror inte det skulle gynna handbollen som helhet.


Och nästa inlägg i denna blogg kommer att handla om målsättningar för ungdomsverksamhet.


Välkommna tillbaka då!


Inga sensationer

Det gick ju som väntat idag. Viborg var lika överlägsna som förväntat. FCK hade däremot mer problem med Kolding än vad jag hade trott. Det var helt jämnt efter 45 minuter men efter det gjorde FCK ett ryck som räckte till vinst. Kolding utan Spellerberg var förvånansvärt disciplinerade matchen igenom. Det verkar inte helt omöjligt att Kolding tvingar fram en tredje och avgörande match.

Hann även se Vikingarna från Flensburg besegra Göppingen. Det är kul att se att Carlén den gamle lyckats göra Flensburg till ett harmoniskt lag med självförtroende. Efter misslyckandet i Malmö HK var jag övertygad om att Per Carlén enda förtjänst som tränare var hans stora käft. Men kanske är han inte så oduglig ändå. Grabben Carlén var däremot blekare än vanligt. En kul detalj i matchen var att Flensburgs andre målvakt Meyer gjorde mål på straff i slutsekunden. Beutler gjorde som vanligt en stormatch. Han verkar vara i en otrolig form. Hoppas det håller i sig i kvalspelet inom kort. 

Med segern idag så bör Flensburg ha fixat chansen att spela i europeiska cuperna nästa år. 

Och i morgon är det alltså dags för CL final!  

Finaldags i Danmark

Så är det äntligen dags för första finalmatcherna i Danmark efter cirkusen kring Spellerbergs avstängning. Det blev tre svenska tränare i final.

Först ut är Viborg mot Aalborg. Viborg som är obesegrade i ligan, vann Pokalturneringen och Champions League är STORfavoriter, men kanske kan svensklaget Aalborg med Linnea Tortsensson i spetsen skrälla. Viborg fullständigt dominerar damhandbollen. Inte ens Kiel hos herrarna kommer i närheten. Viborgs herrlag däremot nedrustar. Pengarna räcker tydligen bara till ett bra damlag. Undrar om något lag i Sverige hade gjort samma prioritering? Det är ju inte så många år sedan H43 lade ner sitt damlag när pengarna tog slut. Nu har man äntligen ett lag på gång igen tillsammans med Lundagård. Hoppas pengarna räcker denna gång.

Sen har vi FCK mot Kolding. I serien vann FCK hemma med 10 bollar, om jag minns rätt. FCK lär vara favori, nu när Spellerberg är avstängd igen. Undrar dock om det ens kommer 500 på läktarna. Det är helt otroligt att FCK har så usel publik. Men hallen är ju inte heller mycket att hurra för.

Och så är det ju även dags för första Champions League finalen för herrarna i helgen. Kan inte tänka mig annat än att Kiel ror hem titeln.

Vilka två härliga handbollshelger vi har framför oss.

Schulman vs Eminem

Och så tänkte jag sticka i mellan med något som inte handlar om handboll.

Läste en musikrecension i veckan, tror det var i Skånska Dagbladet, där recensenten jämförde Eminem och Alex Schulman. Båda sades drivas av samma hat.

Jag kan inte låta bli att ta upp detta i min blogg eftersom jag ibland vill ta upp sådant jag tycker är korkat. För recensionen är inget annat än en massa trams. Recensenten förstår tydligen inget av vad som driver människor.

Alex Schulman är en mediahora som gör vad som helst för att få uppmärksamhet. Det finns överhuvudtaget inget äkta i det han gör. Även om Eminem också drivs av att bli uppmärksammad och tjäna pengar finns här mycket mer av integritet och kompromisslöst konstnärligt skapande.

Och så kan jag inte låta bli att tänka på de kommentarer jag fått om att jag måste ha fakta för att överhuvudtaget framföra åsikter. Jag kan naturligtvis inte bevisa att Alex Schulman har sålt sin själ för att få uppmärksamhet eller att Eminem inte alls är cynisk och beräknande. Jag menar fortfarande att det inte går att blogga om man inte får lov att tycka något utan att alltid ha på fötterna. 

Och inte har vår bloggargud Axnér alltid fakta bakom sina påståenden.

Spellerbergaffären III

Affären eller ska man kalla det farsen fortsätter. Danska Handbollsförbundet avslog idag AaB: s protest. Annat var kanske inte att vänta eftersom första finalmatchen är inplanerad att spelas i morgon. AaB kallar beslutet för en svart dag för handbollen.

Affären engagerar många lag i elitserien. De flesta lag säger sig stå bakom AaB i en omröstning. Men även kända handbollsprofiler uttalar sig. Klavs Bruun kallar förbundet för lallande amatörer och kräver att förbundet ska ha heltidsanställda proffs. Erik Veje Rasmussen kritiserar Kolding och förbundet. Han tycker det är pinsamt och omoraliskt att Kolding överklagade Spellerbergs avstängning och därmed lurade sina handbollskollegor. Och han tycker att förbundet gjorde fel som gick på Koldings linje.  

Och i första bronsmatchen vann Team Tvis Holstebro över GOG. Laget från Fyn fortsätter därmed att överraska.

Och i morgon lär FCK vinna första matchen mot Kolding.

Handbollen i Danmark skakas också idag av ett en 13 årig grabb dog under en handbollsträning. Handbollen i Danmark har haft roligare dagar.


Spellerbergaffären II

Under gårdagens presskonferens så framförde Dansk Handbollsförbunds generalsekreterare Morten Stig Christensen att hela historien är en fars och att han mår dåligt av det inträffade. Han menade också att affären skadar handbollen som helhet och antydde att förbundet ska utreda historien för att se vad man kan göra för att undvika att det inträffar igen.

AaB: s protest kommer att behandlas i morgon, fredag.

Team Tvis Holstebro har också gett sig in i debatten och kräver utrensningar i förbundet. De menar att förbundet har tappat all trovärdighet. Men så är de ju också sura sen tidigare på säsongen när de ett tag straffades med två poängs avdrag. De fick tillbaka poängen efter att ha överklagat till Danmarks Idrottsförbund.

Man kan gissa att debatten fortsätter efter fredag. Det känns som om vad förbundet än beslutar om så kommer det att bli protester.

Danmarks 24-mannatrupp

Ulrik Wilbek har tagit ut de 24 spelare som är grunden till det lag som ska försvara EM-guldet i vinter. Så här ser "brutto"truppen ut:

Målvakter:
Kasper Hvidt, FC Barcelona
Niklas Landin, GOG
Søren Rasmussen, AaB Håndbold
Jannick Green, AaB Håndbold

M6:
Michael V. Knudsen, SG Flensburg-Handewitt
René Toft Hansen, KIF Kolding
Jesper Nøddesbo, FC Barcelona
Torsten Laen, Ciudad Real

V6:
Lars Christiansen, SG Flensburg-Handewitt
Anders Eggert, Skjern Håndbold
Stefan Hundstrup, Viborg HK

H6:
Hans Lindberg, HSV Hamburg
Lasse Svan Hansen, SG Flensburg-Handewitt
Simon Jensen, KIF Kolding

Försvarsspelare:
Lars Jørgensen, Portland San Antonio
Matthias Madsen, BSV

V9:
Mads Nielsen, BSV
Mikkel Hansen, FC Barcelona
Bo Spellerberg, KIF Kolding


H9:
Kasper Søndergaard, KIF Kolding
Mads Christiansen, AaB Håndbold

M9:
Thomas Mogensen, SG Flensburg-Handewitt
Jesper Jensen, Skjern Håndbold
Daniel Svensson, AaB Håndbold

Det är många kända namn och en liten övervikt för spelare från danska ligan. Det säger något om nivån på den danska serien.

Det ser dock lite klent ut på höger 9. Här har Danmark ingen riktig storspelare. Mitt 9:orna känns inte heller så heta. 

Jag är glad att Matthias Madsen från BSV är uttagen. Det är en personlig favorit. En fantastisk försvarspelare och pådrivare och som också är riktigt bra och finurlig framåt.

Jag har dock svårt att tro att denna trupp återigen kan komma hem med ett guld. Det lär väl bli Frankrike som tar guld igen.


Handbollsbloggar

Såg att avbytarbanken.bloggagratis.se nått 1000 besökare på tre veckor. Bra jobbat! Men det fick mig att fundera på hur många handbollsbloggar det finns och hur många som läser dem? Skulle inte förvåna mig om avbytarbänken snabbt plockar fram de siffrorna.

Axnérs blogg är väl den mest lästa antar jag. Däremot bör inte inläggen på HEH borde räknas in, för HEH är ingen blogg.
Och för egen del lär jag också nå min 1000:e besökare på tre veckor idag. Det är kanske samma personer som läser avbytarbänken. Tänk om det bara finns 1000 personer som är intresserade av handbollsbloggar och att det är samma personer som vandrar runt mellan bloggarna! Men så kan det naturligtvis inte vara.


Hockeydöden

Ishockey är antagligen den sport som konkurrerar mest med handbollen. Det är båda inomhussporter som utövas under princip samma tid under året. Det är sporter som har mycket gemensamt med fart och hårt, fysiskt spel. För att öka publiksiffrorna och locka fler sponsorer så är måste man sikta in sig på hockeyfansen. Om man inte aktivt försöker få hockeyintresserade att också börja intressera sig för handboll så kommer hockeydöden att fortsätta bre ut sig.

Stockholm, Göteborg och Malmö är alla orter där hockeyn är stark och där handbollen har svårt att locka publik och intresse. Och alla tre orterna har tidigare haft stor handbollsverksamhet. Okey då, Göteborg har det fortfarande, men publiksiffrorna är dalande. Och Malmö försöker komma tillbaka med Malmö HK, men det har ju visat sig vara svårt att återigen bli ett stabilt elitserielag. (I ärlighetens namn så har det förstås också betydelse att sportintresset är ovanligt lågt i storstäder av någon anledning.)

Och hur ser det ut norr om Lindesberg? Tidigare så fanns det gott om handbollslag i norra Sverige, men nu verkar det vara hockey för hela slanten.

Hur ska man då locka över hockeypublik till handbollen? Varför inte samarbeta med någon hockeyklubb och ha gemensamma arrangemang? Varför inte dela ut fribiljetter till handboll på hockeymatcher?

Jag är övertygad om att det går att väcka intresse för handboll om man jobbar på det. Jag kan inte tänka mig annat än att handboll som sport ligger rätt i tiden. Däremot är ju själva arrangemangen och kringaktiviteterna ofta förlegade.

Dansk inblick aka Spellerbergaffären

Aab protesterade som sagt mot att Bo Spellerberg fick upphävd sin karantän och därmed kunde spela i den avgörande matchen om finalplatsen mot AaB. AaB fick inte igenom sin protest utan Koldings finalplats stod kvar. Däremot blev Spellerberg återigen avstängd i den första finalmatchen mot FCK.

Danska Handbollsförbundets motiveringar till hanteringen är två. Det ena skälet var att Bo Spellerbergs deltagande inte hade någon avgörande betydelse för resultatet och för att Bo Spellerberg inte hunnit ge sin version på det inträffade.

Men affären är inte avslutad. Danmarks kända handbollsprofil Bent Nyegaard uttalar sig för danska TV2 att och sågar Danska Handbollsförbundets motivering att Spellerberg inte var av någon avgörande betydelse. Han menar att Spellerberg varit Koldings viktigaste spelare under lång tid.

Och AaB kommer att lämna in en ny protest och minst kräva omspel. Skälen till det är att de också menar att Spellerberg är av avgörande betydelse för Kolding. Men också för att de själva hade Daniel Svensson avstängd i matchen, trots att han inte hade fått chansen att ge sin version på sin avstängning. Man menar alltså att Handbollsförbundet inte behandlat spelarna på samma sätt. Man kallar Handbollsförbundet beslut för osportsligt, ologiskt og fullständigt absurt. AaB kommer dessutom att begära att få se de handlingar och dokument som Handbollsförbundet upprättat det sista dygnet före beslutet för att verkligen kunna få insyn i vad som hänt.

Och GOG har skrivit ett pressmeddelande där de menar att den upphävda avstängningen kan ha kostat dem en finalplats. Vid oavgjort resultat mellan Kolding och AaB så hade GOG gått till final. GOG menar att förbundet måste se till att en sådan här händelse aldrig mer kan inträffa.

Och Danska Handbollsförbundets generalsekreterare Morten Stig Christensen har nu kallat till presskonferens idag förmiddag.

Det ska bli intressant att se vad som kommer ut av denna affär. Det är alltså inte bara kring det svenska handbollsförbundet som det stormar.

Ungdomsverksamhetens betydelse del III

avbytarbanken.bloggagratis.se har gjort en analys av om det ligger något i tesen att det finns ett samband mellan ungdomsverksamhetens storlek och klubbarnas publiksiffror och ekonomi. Jag är imponerad av hur snabbt avbytarbänken tog fram informationen. Här pratar vi om en person som har koll.

Och avbytarbänkens analys visar att det mycket väl kan finnas ett samband. Ystad IF och GUIF har stor ungdomsverksamhet och ligger i topp när det gäller publik och ekonomi. Medan Hammarby och RIK med liten ungdomsverksamhet ligger i botten.

Man kan konstatera att ungdomsverksamheten är en bra motor för klubbarnas ekonomi och är alltså inte enbart en kostnad för föreningarna.

Istället för att tro att man inte har råd med ungdomar så måste klubbarna inse att man inte har råd att klara sig utan dem. Högsta prioritet måste alltså vara att satsa än mer på ungdomsverksamheten. Förutom att både sponsorintäkter och publiksiffror ökar så får man också en ett tillskott av billiga spelare.

Jag har roat mig att ta fram ett grovt mått på hur bra klubbarna är på att förädla ungdomar genom att titta på avbytarbänkens siffror. Det är ett grovt mått eftersom antalet redovisade ungdomslag även inkluderar flicklag. Jag har därför halverat antalet ungdomslag. Med två undantag, Ystad IF och IFK Ystad, som är en "renodlade" killklubbar. (Drott är ett gränsfall som har misskött sin ungdomsverksamhet och har bara några lag 94 och uppåt.) Sen har jag dividerat antalet egna produkter med antalet ungdomslag. (Och definitionen av egna produkter är också naturligtvis svävande.) Resultatet blir följande: 

Trelleborg 100%
IFK Ystad 64 %
Ystad IF 60 %
H43 50 %
Lindesberg 50 %
Skövde 50 %
Drott 40 %
Lugi 35 %
Tumba 35 %
GUIF 22 %
Alingsås 21 %
Sävehof 17 %
RIK 9 %
Hammarby 0 %

RIK och Hammarby har alltså liten ungdomsverksamhet och är dåliga på att ta hand om egna talanger. Här finns antagligen en av förklaringarna till deras dåliga ekonomi. En annan kan man kalla för hockeydöden. Och den ska jag be att få återkomma om.


Ungdomsverksamhetens betydelse del II

Min förebild avbytarbanken.bloggagratis.se har gjort en sammanställning över herrarnas elitlag. Han har tittat på hur gamla klubbarna är, hur stor ungdomsverksamhet man har och hur många egna produkter man har. En intressant läsning. Hans teori är att det tar tid att nå framgångar. Jag tror han har rätt.

I ett tidigare inlägg har jag tagit upp ungdomsverksamhetens betydelse. Det skulle vara intressant att bygga vidare på avbytarbankens analys och titta på sambandet mellan ungdomsverksamhetens storlek och klubbarna ekonomi och publiksiffror. Jag är övertygad om att det finns ett samband.

Det skulle också vara intressant att testa teorin att storleken på ungdomsverksamheten har betydelse för antalet egna produkter. Det skulle därmed kunna gå att få fram ett mått på hur bra eller dåliga klubbarna är på att  förädla sina egna ungdomar. Det skulle kunna bli en kul lista.


Kiel

Lyckades i alla fall se Kiel vinna över Rhein Neckar Löwen i helgen. Utan Ahlm och med Kim och Karabatic på bänken stora delar av matchen, så vann man ändå rätt komfortabelt över Kiels utmanare. Kiel står i en klass för sig både i tyska ligan och antagligen även i Europa.

Kan verkligen Ciuadad Real hota? Fast det trodde jag inte förra året heller och då knäckte Jonas Källman tyskarna i en stormatch. Men Spaniens vita superlag känns inte lika starka i år. Skadorna på M6 märks på spelet, även om Rutenka gör en bra insats som vikarie bra på linjen.

Men är det bra att Kiel är så outstanding? Kan det hota intresset för handboll?

Tröjauktion

Rätt häftigt att Alingsås auktionerar ut lagets SM-tröjor. Lugi försökte något liknande för  något år sedan, utan större resultat, men SM-guldtröjor borde ju vara mer begärliga än vanliga serielunkströjor. Hoppas inte att Alingsåsfansen är lika tröga som vi andra handbollsfans, utan lägger ett bud. Hade jag varit Alingsåsare så hade jag inte tvekat att försöka få tag på en tröja.

Dansk utblick

Jag missade ju sista omgången i det danska slutspelet i helgen. Den viktigaste matchen stod mellan AaB och Kolding, vilken Kolding vann. Kanske var avsaknaden av Larholm för stor i AaB. AaB, med ett otal svenskar i laget, har varit det bästa laget under året, men missar alltså finalen. Men sista ordet är kanske inte sagt. AaB har anmält Kolding både till Danska Idrottsförbundet och till Danska Handbollsförbundet. Man menar att Danska handbollsförbundet gjorde fel som upphävde Spellerbergs avstängning inför matchen i lördags efter det att Kolding i sin tur hade protesterat mot avstängningen.

Men om nu finalparet FCK och Kolding står fast så är det lite av en revansch för bröderna Sievertsson, framförallt Ulf. I höstas gick dansk massmedia hårt åt Ulf när de menade att han varit för länge i föreningen och att Kolding behövde nytt blod i ledningen. Tack vare finalplatsen så får Ulf ett snyggt avslut på sin långa tid i Kolding.

Och det är kul att båda finallagen tränas av svenskar. Favorit lär vara förra årets mästare FCK.

FCK lär förresten enligt Skånska Dagbladet vara intresserade av Dalibor Doder. Jag tror hans spelstil hade passat utmärkt i Danmark och borde göra succé. Den danska ligan blir alltmer svenskdominerad. Men platsen som M9:a hålls idag av Martin Boquist. Hur tänker man utnyttja honom framöver om man tar in Doder? Eller tänker man ha två helt olika typer av M9:or som alternativ? 

Nu var det inte bara AaB som gick överraskande dåligt i slutspelet. Även skadedrabbade BSV missade att hamna bland de fyra bästa. Team Tvis Holstebro med Patrik Olsson och Joakim Ernstsson gick däremot bättre än väntat. Ernstsson verkar för övrigt ha blommat upp sen han lämnat Kolding och fått mycket speltid i Holstebro. 

GOG krossade Viborg i sin sista match och gör upp om bronset med Holstebro. Det blev väl en hyfsad slutpunkt för Schefvert, trots allt. Det var ju nära att GOG till och med skulle missa slutspelet.

Till sist kan man läsa på HEH att fyra svenskar togs ut i Danmarks All star team:

MV: Steinar Ege, FCK
V6: Fredrik Petersen, GOG
M6: Milutin Dragecevic, BSV
H6: Jan Lennartsson, AaB
V9: Mads Nielsen, BSV
M9: Jonas Larholm, AaB
H9: Kristian Svensson, AaB


Det är synd att Kristian Svensson måste konkurrera med både Kim Andersson och Oscar Carlén för att komma i landslaget.

Rätt ska vara rätt

Trodde inte jag skulle hinna skriva något mer innan jag ska vaxa benen och putsa naglarna under den kommande SPA-helgen.

Jag har fått en del kritik för att jag inte haft på fötterna när det gäller Alingsås med viss rätt. Jag ska inte älta det mer, men skulle det visa sig att jag har varit fel ute, så kommer jag naturligtvis be Alingsås fans om ursäkt. Även om jag fortfarande tycker att man inte bara kan hålla sig till hårda fakta, utan att man som bloggare måste få lov att spekulera. I ärlighetens namn så tror jag inte heller att alla min kritiker heller sitter inne med alla fakta.

Och sen måste jag säga att Hammarbys fanns också måste kritiseras. Det härligt att de hörs och skapar stämning, men om de använt sig av rasistiska tillmälen och spottloskor så är det inget annat än en ren skandal. (Kanske bäst att förtydliga att jag inte kan bevisa att det är sant, utan är en spekulation från min sida.) Jag kan i alla fall lugnt konstatera att de inte alltid är särskilt nyktra när de besöker arenan i Lund.

Och sen undrar jag hur Staffan Olsson tänker. Kommer han att försvåra för Alingsåsspelare att komma med i landslaget? Hoppas inte det. Han borde kunna skilja på landslaget och klubblaget. Men jag är inte helt säker. Det känns som om vissa Hammarbyspelare har lättare att komma med i landslaget än andra. (Även här privata funderingar. Jag har inte gjort någon statistisk utredning).

SPA helg

Och denna blogg gör nu ett uppehåll över helgen. Håna mig inte för att hustrun och jag åker och badar i en SPA-anläggning. Det retar mig att jag därmed missar några handbollsmatcher på dansk tv.

För snabbt ute?

Några läsare menar att jag var för snabbt ute med att döma Alingsås och att jag inte bara ska gå på Hammarbys version. Dessutom menade någon att jag inte har fakta bakom mina påstående. Och kanske har de rätt. Men jag tycker ändå att jag har rätt att ta ställning.

Om det kommer en dementi från Alingsås, vilket är rätt troligt, för vem vill framstå som osportslig. Så betyder det att vi utomstående måste välja sida. Något har säkert hänt och jag för min del tror på Hammarby. Jag tror inte att Hammarby har fått för sig att fabricera en historia och sedan ta denna historia till Handbollsförbundet. Det verkar mycket mindre troligt än att de händelser som Hammarby anklagar Alingsås för verkligen har hänt.

En kommentar menar att det enda som är bevisat är att Pilfalks tandskydd togs av Glenn Andersson, men att resten av historien är påhittad av Hammarby. För min del är det tillräckligt osportsligt att ta tandskyddet.

Jag har också tagit mig friheten att tycka att Alingsås match nr 3 kändes som om Alingsåsspelarna medvetet gick ut och spelade fult. Jag tror inte att jag sett så många slag mot motståndarnas huvuden i någon svensk handbollsmatch tidigare. Jag har naturligtvis inga fakta för min ståndpunkt, men händelseutveckligen under matchen kändes inte som en slump. Jag är ledsen om min misstanke sårar Alingsåsarna, men även om det inte var planerat så kvarstår att det var en ovanligt ful match från de blås sida.

För övrigt så har jag trott på AHK de senaste säsongerna. Man borde ha gått längre i slutspelet redan förra året, för laget har många kvaliteter. Och man lär vara bland de bästa även nästa år, även utan Rydergård.

Både Handbollsförbundet och HEH har inte haft ett lätt år. Hur ska man nu hantera Hammarbys anmälan?

Och vilken hatstämning lär det inte bli i nästa års matcher mellan Alingsås och Hammarby? Vem kommer att få vara domare i de matcherna?

En sista reflektion. En läsare tycker att mitt utspel om Alingsås sänker min trovärdighet . Det är en intressant fråga. Vad ska eller får man skriva som bloggare? Hur mycket fakta måste man ha? Hur mycket får vara egna funderingar och tankar? De flesta bloggare, inklusive Axnér, rör sig ibland i gränslandet mellan fakta och fiktion. Hur ska man hantera detta? Det är inte helt lätt. Som jag ser det kan jag inte sluta skriva bara för att jag inte kan bevisa saker och ting till 100 %. En blogg handlar till syvende og sist om personliga funderingar. Skulle man bara gå på fakta så blir dels inläggen väldigt tråkiga och dels skulle de inte bli särskilt många. Jag tycker att läsarna får ta en blogg, inklusive min, för vad det är. Det borde Rustan också ha gjort när han läste Axnérs. Jag har aldrig gjort anspråk på att alltid ha rätt eller att aldrig föra fram mina egna spekulationer. Men för den skull så kan jag faktiskt ändå träffa rätt ibland.

Bättring utlovas

Jag har förstått att jag slarvar med att referera till andra artiklar och ska försöka bättra mig. Jag har också förstått att jag är svår att förstå ibland. Det är ju värre att rätta till eftersom det kan handla om att jag inte är så särskilt smart eller bra på att uttrycka mig. Men jag ska försöka att bli tydligare.

Att Hammarby hade anmält Alingsås till Handbollsförbundet för grovt osportsligt uppträdande läste jag på www.heh.nu.

HEH kunde också visa lite bot och bättring genom att kommentera Axnér historien. Jag vet inte om det är rätt strategi att bara tiga ihjäl det inträffade.

Fula Alingsås

Jag har i tidigare inlägg kritiserat Alingsås för att vara osportsliga och nu går även Hammarby till attack. De anmäler Alingsås för grovt osportsligt uppträdande. Det Hammarby tar upp är allvarligt och jag tror de har rätt. Till listan kunde Hammarby lagt de medvetna och planerade överfallen i match nr 3. Den famösa match när tydligen Glenn Andersson med assisterande tränarens goda minne gömde Pilfalks tandskydd.

Glenn verkar vara ett riktigt rötägg med tanke på alla andra fula grejer han håller på med under matcherna.

Helt klart verkar något inte stå rätt till i Alingsås. Jag hoppas det till största del handlar om okunskap och dumhet. 

Och visst är det så att guldglansen flagnar! För min del så tycker jag inte längre att AHK gjort någon större prestation. Och valet av årets tränare känns inte heller längre lika rätt.

Fakta?

Jag fick en kommentar om att jag sysslar med egna åsikter och inte håller mig till fakta.

Tja, vad ska jag svara på det? Alla som bloggar har ju åsikter. Men jag har mer på fötterna än vad många kanske tror.

Och jag är inte säker på att alla som kritiserar verkligen själva sitter på all fakta. Eller att de är ärliga.

Danska slutspelet

Och så snubblade GOG på målsnöret. AaB blev för svåra igår. Helt klart blir FCK det ena finalparet. Men det är fortfarande öppet mellan Kolding och AaB.  Hur det än går så kommer det att bli många svenskar i finalen. Det säger en del om hur stark svensk handboll är.

Lugi vs H43

Av de senaste kommentarerna att döma och även av en i Axnérs blogg så verkar det finnas de som tror att jag inte gillar H43. Det är rätt kul att bara för att jag tog mig friheten att bl a anklaga H43 för ekonomiska tveksamheter så betyder det alltså att jag inte gillar H43. Man gör således en liknande sammankoppling som Rustan gjorde. Man kan liksom inte ha opartiska åsikter. Man är antingen vän eller fiende. Man skriver antingen enbart positiva eller enbart negativa inlägg om olika föreningar.

Låt mig klargöra att H43 naturligtvis också har bra sidor.

Jag tänker nu försöka göra det flera verkar tycka vara omöjligt. Jag tänker skriva vad jag tycker är bra respektive dåligt med Lugi och H43. Utrymmet gör att jag får begränsa mig till några punkter.

Men först vill jag säga att det gynnar handbollen i Lund att det finns två rivaliserande elitserieklubbar i staden. Vissa undrar ibland om det inte vore bättre att slå samman klubbarna till en, så att man slipper slåss om sponsorpengarna. Men jag tror att det på sikt skulle innebära att man på sikt bara har en klubb i elitserien och som antagligen inte skulle placera sig bättre. Den totala mängden sponsorpengar skulle minska och det totala handbollsintresset och därmed publiksiffrorna skulle också minska.

LUGI
Plussidan:
Ungdomsverksamheten är lysande. Många bra och engagerade ledare. En ungdomspolicy, Vinröda principerna, som  klubben verkligen försöker få alla ledare att följa. Och policyn är gedigen. Den ligger rätt i tiden och fokuserar inte enbart på handboll, utan även på andra värden som t ex hur man ska växa som människa. Man lyckas nå resultat även genom att försöka undvika toppning, så länge som möjligt. Förra säsongen hade man ungdomslag i alla SM-finalsteg.

Man har välutbildade personer med stort kontaktnät i olika funktioner i föreningen. Det är en styrka.

Man har självständiga kommittéer som har en egen budget.

En engagerad klubbdirektör med en genomtänkt världsbild.

Man försöker likställa dam- och herrverksamhet. Båda behandlas med samma respekt. Det finns i princip lika många tjejer som killar som tränar i Lugi.

Man försöker driva verksamheten ur ett etiskt/moraliskt perspektiv och hela ekonomin är t ex vit. Det är antagligen en av förklaringarna till varför Lugi har en skakig ekonomi. Det frestar på att följa reglerna.

En stolthet hos många att vara Lugist.

Minussidan:
Det finns en stöddighet och kaxighet som ger onödigt många fiender.

En lite akademisk anda där man ibland tycker sig vara för fin för att t ex heja under matcherna.

En stor förening där alla inte känner alla.

Det finns några få personer som verkar umgås på fritiden som bestämmer det mesta i Lugi. Det finns alldeles för mycket ryggdunkande.

Man har en konstig syn på samarbete med andra föreningar. Ibland verkar man tycka att samarbete är onödigt.

En ekonomi som fortfarande är kass. Och det har den varit länge nu. Ska det aldrig ta slut?

Ledarna är ibland alldeles för självständiga. Vissa struntar helt i de Vinröda principerna. Många har stora egon och drivs alldeles för mycket av att vinna titlar.

Lugi har svårt att få de duktiga ungdomsspelarna att ta steget över till seniorverksamheten. Viljan att satsa och vinna saknas i för många fall.

En seniorverksamhet som har alldeles för dåliga resultat. Visst borde man ha gått till fler SM-finaler. Det har saknats en kontinuitet bland tränare. Vissa värvningar har varit märkliga.

En klubbdirektör som gör alldeles för mycket i föreningen och som har svårt att delegera. Och som också har svårt att inse sina egna brister.

Amatörmässig och oproffessionell marknadsförings och arrangemangsförmåga. Jag är trött på att se småbarn dansa i pauserna. Men klacken var en positiv överraskning i år.

H43
Plussidan:
En växande ungdomsverksamhet. Man har faktiskt lyckats att vända trenden och i vissa åldersgrupper har man nog gått om Lugi.

En ordförande som lyckats styra upp H43. Idag känns man mycket mer proffessionell. Förhoppningsvis är tiderna förbi när H43: s herrar fick poängavdrag för att man gjort administrativa missar.

En mindre förening där många känner varandra. H43 känns som mer som en enda familj. Fler gemensamma sociala aktiviteter. Och även här finns en stolthet att vara blå.

H43: are är mer lojala med sin förening.

En mer genomtänkt herrverksamhet som är mer fokuserad på framgångar. Det känns som om fler egna talanger har chansen.

Man har en ungdomspolicy Blå tråden (eller vad den heter nu för tiden).

Det känns som att man är mer beredd än Lugi att testa nyheter när det gäller att ragga sponsorer eller att marknadsföra sig.

Man ser sig nog ofta som underdogs (och vem älskar inte underdogs?) och H43: s lag har därmed ofta en härlig fightervilja. Herrlaget har ofta spelat ett tufft försvarspel som åtminstone jag har uppskattat.

En Axnér som oavsiktligt eller ej gör reklam för H43. När får man se Lugi i en debatt?

Fortfarande ett lag mer för vanligt folk. Det är helt ok att inte kunna citera Nietzsche. 

Minussidan:
Man har tummat på både etik och moral. Man har åtminstone tidigare sysslat med både svarta pengar och fejkade kontrakt. jag är ännu inte helt övertygad om att man slutat upp med detta. Man slirar på löneutbetalningar.
 
Även här en skakig ekonomi. Jag har känslan att den är betydlig sämre än vad man ger sken av.  Hur står det till med kanslipersonalen? Hur ser man på rollen som klubbdirektör?

Även här en oproffessionell och amatörmässig marknads och arrangemangsverksamhet. Men man har en betydligt bättre speaker på matcherna än Lugi. Men den ensamme trumslagaren i blå overall känns patetisk.

De olika verksamheterna är inte självständiga. Pengarna flyter mellan de olika delarna. Pengar som var avsedda för ungdomarna kan mycket väl hamna hos herrarna. Det gör att det blir svårt att planera sin verksamhet.

Man är alldeles för fokuserad på herrarna. Man ser lite ner på tjej- och damhandboll. (Jag har bl a hört en mycket erfaren ungdomsledare i H43 på fullt allvar säga att damhandboll inte är handboll, utan en helt annan sport. Jag tror inte han är ensam om den åsikten.)

Samarbetet med Lundagård är tveksamt. Vad är syftet? Kommer H43 att ha råd med ett damlag i eliten? Eller kommer man att lägga ner det igen, som man gjorde för några år sedan? 

Ett lillebrorskomplex mot Lugi. Varför inte tro mer på sig själv?

Vill man följa Blå tråden? Det känns som om ledarna i H43 i fler fall än Lugi lever kvar i gamla ideal med toppning och utslagning.

Men man ligger långt efter Lugi i ungdomsverksamheten. När får man se ett H43 lag i SM-finalspel?


Axnér och Rustandebatten forts

Skånska Dagbladet som för det mesta har den bästa handbollsbevakningen av morgontidningarna (ett undantag  var dagen efter SM-finalerna där det inte stod något om herrfinalen. Helt obegripligt att man kan missa årets handbollshöjdpunkt!) har tagit upp Axnérs och Rustans debatt i dagens tidning.

Man har bl a intervjuat Arne Johansson som säger sig inte förstå hur debatten kunnat bli så hetsig. Han säger dessutom att vi som reagerat inte har förstått  HEH: s roll och inte heller vilken funktion deras webb har. Deras avsikt är just att publicera sådan inlägg som Rustan och Marcus hade skrivit. Och att Axnér hade varit välkommen att svara på deras webb. HEH: s webb är tänkt som ett debattforum.

Arne Johansson svar känns inte helt genomtänkt. Alla är naturligtvis inte välkomna att blogga på HEH: s webb och man kan inte heller kommentera inläggen där. HEH kan därmed inte ha en fri debatt, så deras webb kan aldrig bli ett debattforum, och då bör man inte tillåta vilka inlägg som helst, inte ens från Rustan eller Marcus. 

Skånskan har även intervjuat H43: s ordförande, som nämner att han är tveksam till HEH: s inlägg. Och jag anar att en schism har uppstått och det vore konstigt annars. Diskussionerna lär fortsätta inom HEH.

 

Missförstånd

Ibland får jag kommentarer som gör mig minst sagt förvånad. Jag är antagligen rätt kass på att uttrycka mig eftersom vissa kritiserar mig för helt andra åsikter än vad jag velat föra fram. Senaste exemplet:

Jag skrev i ett tidigare inlägg att "Och så antyder han att H43 till skillnad mot Sävehof inte alltid betalar ut löner i tid." (Och med han menade jag Rustan.)

Och i ett senare så nämnde jag återigen: "Och varför hackar Rustan dessutom på H43".

Och så skrev jag: "Och hur kommer H43 att reagera?". (Och med det så undrade jag om inte H43 borde reagera på Rustans påhopp på H43.)

Och så får jag denna kommentar:

Varför skulle H43 reagera på detta? Han uttrycker ju att han inte skriver för H43:s räkning dessutom? Har du överhuvudtaget läst Axnérs svar?

Hur skulle jag ha skrivit för att även denne person skulle förstå att jag tog Axnérs parti? Eller kanske säger det något om de personer som ser Axnér som en hjälte? Rustan liknade dem vid galningar.


Smäll på fingrarna eller kanske inte ändå

Jag har fått några kommentarer om från ett som det verkar initierat håll om att H43 inte har några svarta löner och att man visst blivit granskad av Skattemyndigheten under 2008, utan att man hittat något oegentligt.

Om det är sant så är jag den förste att gratulera H43. Ni skall i så fall ha all heder av att ni slutat med detta oskick, som oavsett dementier har förekommit tidigare. Det gagnar både H43 och handbollen som helhet. 

Men man är nog väldigt naiv om man tror att svarta pengar inte förekommer i handbolls-Sverige. Det lär förekomma ett bra tag till. Egentligen tycker jag att idrotten borde särbehandlas i Sverige. Varför inte ha samma skatteupplägg som i Danmark där man kan gå på artistskatt ett antal år?

Däremot så fick jag ingen dementi om att man slirat med löneutbetalningarna i år. Och jag har faktiskt träffat en H43: are som påstod att han inte fått ut sin lön i tid. Och varför skulle han ljuga om det?  

Janssonaffären

Min bloggarvän avbytarbanken.bloggagratis.se tar upp domare Jansson affären igen och gör som vanligt en snygg och klar analys.

Jansson har antagligen en dold agenda. Hela affären från han sida kan mycket väl vara ett vapen i hans kamp för homosexuellas rättigheter.

Men hanteringen från Kjell Eliasson kan diskuteras. Petningen har antagligen varken skötts snyggt eller korrekt. Och jag är övertygad om att det sups alldeles för mycket när domare träffas. Och bögar står säkert inte heller särskilt högt i kurs bland domarna. Det känns som om domarkollektivet fortfarande lever kvar i en förlegad grabbmentalitet.

Förhoppningsvis kommer det något bra ut av affären. Hoppas elitdomarföreningen tar chansen och jobbar med sina rutiner och värderingar. Men fan tro´t! Skulle gissa att man som de flesta andra sopar allt under mattan.

Ska inte Rustan svara?

Har väntat på en reaktion från Rustan. Tänker han verkligen inte svara Axnér eller kastar han in handduken? Han borde svara, men frågan är vad han kan säga.

Jag tycker egentligen inte att Rustan har gjort något större fel. Han gjorde bort sig lite och han borde gjort det i en egen blogg eller som en kommentar i Skånska Dagbladet. Men man måste acceptera att han naturligtvis också får tycka vad han vill och även publicera dessa åsikter.

HEH: s agerande är däremot tveksamt. Att upplåta webben till Rustan på det här sättet och låta Rustan ge en känga till H43 och alla handbollsfans är om inte en skandal, så näst intill. HEH borde gå ut och ge sin syn på det inträffade. Och det hade varit klädsamt med en ursäkt.   

Axnér vs HEH. Axnér vinnare på TKO

Vilket snyggt och stenhårt svar från Axnér. Ibland undrar jag om han verkligen inte har en spökskrivare.

Men vilken käftsmäll han lyckas utdela till HEH, Rustan och Marcus. Alla borde ha knockats för gott. Vilket fiasko det blev av Rustans och Marcus inlägg.  Hittills har jag inte hittat någon som försvarat Rustan (om man nu undantar Marcus).

Jag tror det kommer att snackas om det här ett tag. Och hur kommer H43 att reagera?

Högst besynnerligt

Ju mer jag tänker på Rustans attack mot Axnér desto mindre fattar jag.

Rustans inlägg är märkligt. Det är långt och aggressivt och skrivet i en slags affekt. Inlägget är egentligen ett större påhopp än vad Axnér någonsin plitat ner. Konstigt att inte tillåta Axnér att ha åsikter. Hur kan Rustan mena att det är bara han som får tycka något? Och hur kan Rustan bli så arg? Jag fattar det inte.

Och varför hackar Rustan dessutom på H43, bloggare och personer som läser och kommenterar i bloggarna (de sistnämnda framställdes som galningar)? Både bloggarna och de som läser är ju handbollsfans. Gillar Rustan inte fans? Vill han inte att folk ska engagera sig i sporten? Vill Rustan inte öka handbollsintresset? För jag tror att Axnérs och andras bloggar faktiskt just ökar intresset för handboll.

Och varför publicerar HEH inlägget? Och varför hoppar Marcus Haglund samtidigt på Axnér? Det känns som en samordnad attack. Hur många tår i HEH har Axnér egentligen trampat på?

HEH: s hata Axnér kampanj

Vad är det som händer på HEH: s webb? Jag tappar hakan. Först sågar Rustan Axnér och alla andra bloggare och sen jamsar Marcus Haglund med. Vadan denna kampanj mot Axnér? Det känns lite planerat. Känns märkligt att använda HEH som forum för detta. Jag förstår inte heller riktigt ilskan, man får väl ta hans blogg för vad den är utan att bli så jäkla sur. Rustans uppretade inlägg tyder antagligen på att han känner sig träffad, så Axnér måste ha träffat rätt så rätt i sin kritik.

Det ska bli spännande att se hur Axnér hanterar situationen som uppstått.

Rustan tar också upp fler saker än just Axnér och hans blogg. Rustan verkar inte gilla några bloggare överhuvudtaget, så även jag fick en släng av sleven. Han till och med jämförde oss med Livets ord och Knutby. Vill verkligen Rustan inte att människor säger vad de tycker? Gillar han inte tryck- och yttrandefrihet? Också märkligt.

Och så antyder han att H43 till skillnad mot Sävehof inte alltid betalar ut löner i tid. Jag vet inte hur det är i Sävehof, men han har rätt om H43. Jag är säker på att man inte alltid betalar ut i tid och att vissa spelare har har ett officiellt kontrakt  och sedan ett hemligt, dvs man kör med pengar under bordet. Det har hänt att spelare fått vänta länge på de svarta pengarna och de har inte kunnat agera eftersom det stått andra belopp i det officiella kontraktet.

Det är konstigt att Skattemyndigheten två gånger fällt Lugi, men att man aldrig granskar H43. Antagligen har man gjort bedömningen att Lugi är lättare att granska eftersom man kör allting vitt.Kusinen från landet

Handboll borde kännas 2000-tal men känns alldeles för ofta som något gammaldags. Lite som en relik från tiden runt andra världskriget.

Många hallar är fortfarande gamla och för små. Arrangemangen är antingen amatörmässiga eller så rullar de på i gamla hjulspår. Marknadsföringen är oftast rätt usel.

Handbollen är inne i en ond cirkel. Hallarna styr man oftast inte över själv, utan man hänvisas till kommunernas goda vilja. Och för att väcka publikintresset och dra in mer sponsorintäkter så behöver man satsa mer pengar, vilket de flesta klubbar inte har. Så hur vända spiralen? 

När det gäller hallar så borde klubbarna försöka få till stånd ett samarbete mellan näringsliv och kommun. Det är bra att kunna dela kostnaderna. Lund är ett bra exempel på där man hittade en lösning med både privata och kommunala intressen.

Men när det gäller arrangemangen borde man kunna vara mer kreativa. Det borde gå att genomföra häftigare arrangemang, utan att kostnaderna för den skull behöver skjuta i höjden. Det borde finnas gott om kreativa krafter i skolor och på t ex företag i reklam/media branschen, som klubbarna skulle kunna utnyttja. Men ett problem är att dessa kreativa krafter ofta inte pratar samma språk som arrangemangs/marknadsansvariga i klubbarna. Jag vet exempel där personer från t ex media kommit in i föreningar för att sedan inom en rätt kort tid ge upp. De har motiverat avhoppen med att de inte når fram, att klubbarna inte förstår eller orkar med förändringar.

Jag hörde en intervju med en från Ystad IF: s styrelse med anledning av att de både hade bra ekonomi och hyfsat sportsliga resultat. Personen sa något i stil med att de jobbade genom att dela upp arbetsuppgifterna i klart avgränsade områden. Inom dessa områden så hade man sedan letat efter folk som var extra duktiga inom sitt område. Resultatet var att man hade många experter som jobbade i föreningen. Det låter som en klok strategi. I många föreningar är det annars precis tvärtom. Här har man eldsjälar som jobbar med allt möjligt även med sådant man egentligen inte är så bra på. Lite handlar det om att dessa eldsjälar har svårt att delegera och tappa kontrollen. Men för att få in nya idéer kring arrangemang och marknadsföring så krävs det  att man inser att sin egen begränsning. Lite handlar det också om att föreningslivet inte är särskilt lockande för unga med nya kreativa idéer.  

Men det går knappast heller att göra som Lugi försökte i vintras. Man letade efter ett marknadsföringsproffs som kunde jobba på halvtid för Lugi. Jag vet inte hur det gick, men jag blir förvånad om man hittade någon. För är man ett proffs så vill man väl knappast jobba halvtid och kan man tänka sig att jobba halvtid är man knappast ett proffs.


Dagen efter dagen efter

Jag lät lite gnällig i förra inlägget.

För det första är  Alingsås verkligen inte det enda lag med spelare som ibland går över gränsen. 

För det andra är det antagligen nya tider som gäller, men jag gillar inte tanken att handbollsspelare ska börja bli som fotbollsspelare. Hur många filmningar ser man inte under en seriematch i den spanska ligan eller i internationella fotbollsmatcher? Vill vi verkligen att det ska bli likadant i handbollen? Och hur ska domarna i så fall överhuvudtaget kunna göra sitt jobb?

Det är därför jag blir lite undrande till tränare som verkar tycka att det är ok med fult spel och filmningar. Och jag tycker att Alingsås hade mest av den varan i slutspelet.  

Dagen efter

Grattis Sävehof! Damfinalen var en ren defileringen mot guld. Sävehof står i en klass för sig på damsidan. Tänk att vara obesegrade säsongen igenom. Och obesegrade för andra året i rad (om man undantar förra årets final).

Grattis Alingsås! Vilken herrfinal! Publiktryck och en svängig match med en massa nerver. Kan det bli bättre? Två lag som inte viker ner sig utan kämpar in i det sista. Det var en härligt jämn match som kunde ha slutat hur som helst. Trodde ett tag i andra halvlek att GUIF skulle ro hem guldet. Det tog tid innan Alingsås fixade GUIF: s offensiva försvar, men Bliznacs skytte knäckte till sist Eskilstunas hjältar. 

Men varför det röda kortet till stackars Richard Blank i slutet av matchen? Kändes lite som om domarna avgjorde matchen, trots allt.

Alingsås är ett jobbigt lag att möta. De krigar, spelar småfult, filmar och har både skytte och lirare. Och en målvakt som i sina bästa stunder är en levande vägg. Men just det medvetna småfula spelet och filmandet gör att jag ändå får en lite dålig smak i munnen. Jag är kanske för gammal, men jag gillar inte att man är beredd att ta till vad som helst för att nå sina mål. Handbollen är inne på farliga vägar om man börjar tumma på moralen.

  


Klimax

Och så är det äntligen dags! Det har varit en lång resa från september i höstas innan vi äntligen är framme vid finalspelet. Om jag tittar på herrarna så har säsongen bjudit på ovanligt många jämna matcher, framförallt var semifinalspelet en riktig rysare. Nu när jag tittar tillbaka så tycker jag att årets säsong har varit en av de bästa de senaste 10 åren.
 
H43 var väl den största överraskningen. Laget drabbades av hybris och knäcktes mentalt. Jag såg matchen hemma mot Alingsås där jag tror början på raset uppstod. Man hade full koll på matchen till Anton Månsson blev skadad och sen vände Alingsåsarna i slutet. Då kunde man faktiskt börja känna att H43 började tvivla på sin egen förmåga. En annan negativ övveraskning var Skövde. Hur står det till i föreningen egentligen?

Andra överraskningar, men mer positiva, var GUIF och Alingsås. Kul att det blev ett helt nytt finalpar.  

Däremot var det inte särskilt förvånande att IFK Ystad och Tumba åkte ut. Men jag måste erkänna att jag trodde i somras att IFK Ystad skulle klara sig kvar.

Damernas serie var mer som det brukar. Sävehof är alldeles för överlägsna, men jag undrar om Bagarn kommer att kunna förvalta spelarmaterialet.

Här gick Lugi sämre än väntat. Hade trott att de skulle landa bland de fyra bästa. Kanske räcker inte Niklas Harris till, trots allt.

Eslöv som får tillbaka Ola Månsson nästa år var däremot en positiv överraskning. Ska kul att se hur det går nästa år.

Men det är väl troligt att nästa års fyra bästa lag blir: Sävehof, Skuru, Skövde och Västerås.

Ja, nu är det snart dags för Globen. Nu börjar handbollsfesten!


Skånedominans

Nästa år är det dominans av skånelag i elitserien igen och det troliga är ju att det inte är så många av dessa som kommer att slåss i toppen. Mängden talanger i syd verkar inte räcka till för alla lagen.

Men det är egentligen inte så bra för handbollen att det är sådan snedfördelning i Sverige. Det är verklig dominans för syd och väst. För att öka massmedias bevakning måste det bli fler lag från framförallt Stockholmstrakten.

Men vilka kan tänkas lyckas bäst av skånelagen? Hur kan man tänka sig att den inbördes ordningen kommer att bli?

Här kommer min gissning idagsläget.

Ystad IF
Lugi
H43
IFK Kristianstad
Malmö HK
O/V

Ystad borde lyckas. Ett redan starkt lag har förstärkt med både Seifert och Ekberg. Även om jag är lite undrande till dubbelbemanningen på högerkanten med både Hammarstrand och Ekberg. En säker placering bland de fyra bästa bör det bli för YIF.

Lugi verkar sitta kvar med ett lag i orubbat bo, med undantag för nytillskottet Kim Johansson. Ett klokt förvärv eftersom Björn Nordmark verkar vara ett osäkert kort. Det brukar gå bättre för lag som blir mer sammansvetsade. Jag tror på ett bättre resultat nästa år. Vem vet, kanske kan även Kim Ekdahl bli stabil? Hade jag varit tränare så hade jag skickat honom till en mentalcoach, för mycket av ojämnheten verkar sitta i huvudet. Lugi bör komma bland de sex bästa.

H43 känns lite turbulent just nu. Många som lämnar och många som kommer. En ekonomi som känns skakig. Jag är fortfarande osäker på Pelle Källs kompetens. Jag tror därför på ett bättre år och man bör kunna hamna bland de åtta bästa. Undrar förresten om H43 kommer att ha råd med ett damlag i elitserien, vilket verkar vara målet, även om det sker i ett samarbete med Lundagård.

IFK Kristianstad. En härlig hemmapublik, ett lag med go och en ung entusiastisk tränare gör att jag tror att det kommer att gå rätt bra för nordost-skåningarna. Eller rättare sagt jag hoppas det. Med tanke på att det är ett gammalt storlag och med en ny hall på gång så hoppas jag att det går vägen. Vad sägs om en plats 9-10?

Malmö HK har en skicklig tränare och bör ha lärt sig läxorna från förra besöken i elitserien. Tror ändå att de är lite tunna. Bör också hamna på plats 9-10. Och det är väl vackert så.

O/V som också har en bra tränare känns definitivt för tunna. Det skulle inte förvåna mig om de hamnar i botten och åker ur.

Hur tror ni andra att det kommer att gå?


Svenskar i förskingringen

Det är lätt att bli imponerad och stolt av hur bra det går för våra handbollsspelare och tränare utomlands.

Man kan spekulera i vad det är som gör att vi lyckas med handboll. Är det för att vi är skickliga när det gäller att utbilda spelare och ledare? Eller är det något i vårt kynne som gör att vi lyckas i en sport som trots allt i rätt stor del handlar om ett kollektivt samarbete? Antagligen är det en kombination av detta. 

För att nämna några tränare så ser det just nu ut som att herrfinalen i Danmark kommer stå mellan Magnus Anderssons FCK och Ulf Schefverts GOG. Och i damfinalen står Björn Blomquists Aalborg mot fd Tomas Rydes Viborg.

Och Carlén/Vranjes verkar mot alla odds lyckas i Flensburg.

Kim Andersson är mer tongivande i Kiel än vad vi ibland verkar fatta. Det har gått lite knackigare för Kiel efter Kims skada. Martin Boquist, Jonas Larholm, Lukas Karlsson och Fredrik Petersen dominerar i den danska ligan. Unge Carlén har verkligen slagit igenom i Flensburg i år.

Överlag så gör svenska spelare sällan bort sig när de kommer till en utländsk klubb. Det känns som om de lätt blir pålitliga stöttepelare.

Undrar hur många proffs vi har utomlands just nu? Det måste vara många. Frågan är hur många som kommer tillbaka nu när det börjar bli ekonomiska problem för klubbarna utomlands.

För det är ju avigsidan med framgångarna utomlands att vår egen liga blir sämre, så några hemvändare hade bara varit kul. Men å andra sidan verkar det gynna talangutvecklingen att stjärnorna försvinner. Elitserien blir en bra skola innan man tar steget ut i proffslivet. Det är nog tur att vi inte importerar utländska spelare i lika stor utsträckning som ishockeyn gjort. Den importen har gjort att hockeyn fått allt svårare att få fram nya talanger.


All star team igen

Och så har min vän avbytarbanken.bloggagratis.se påpekat att jag missat att All star team tas ut efter prestationer i elitserien och inte i landskamper. Fasiken också, så dum jag känner mig. Jag borde vara mer påläst och jag är tacksam för att jag blir påmind om mina brister.Men jag tycker ändå att mina val är gångbara. De har inte heller gjort bort sig i elitserien. Men jag inser att jag borde värdera Kappelin och Bliznac mer. De har verkligen gjort ett avtryck i elitserien.

Kommentatorer

Kom helt plötsligt att tänka på svenska tv kommentatorer. Inte är de några höjdare precis. Några exempel.

Allas vårt bottennapp är ju Roger Blomqvist som efter alla dessa år som kommentator fortfarande inte lärt sig de mest elementära handbollsregler. Det säger antagligen nog något om hans intelligens. Men han har ett försonande drag han verkar i alla fall gilla handboll och är faktiskt rätt engagerad.

Chris Härenstam har jag för mig spelat handboll. Då förväntar jag mig att han borde kunna mer och inte göra ¨så många missar, som han trots allt gör i sändning. Jag har ett favoritminne från hans tid på Eurosport då han kommenterade ett mål som en färgad spelare gjorde i ungefär de här ordalagen: "Det här var ett ovanligt snyggt och tekniskt mål av en neger. Såna brukar ju ha problem med tekniken".  

Perlskog tycker jag är ok, om än lite väl anonym.

Och så har vi allas gullegris Peter Jihde. En skicklig tv människa men som verkar drabbats av hybris. När programledaren blir större eller uppmärksammas mer än det han ska kommentera eller leda så är det något som är fel.   

Sen har vi våra experter.

Claes Hellgren, som visserligen är ett intrimmat radarpar med Robert Perlskog, men som verkar vara ute och cykla ibland. Hans analyser och förklaringar är minst sagt skumma. Hur många olika målvaktstekniker har han inte hittat på under sändningarna?

Tomas Ryde i TV4 tycker jag är urbota tråkig och har en trist machoattityd. Däremot tycker jag att han är en skicklig tränare och ledare. 

Per Johansson gillar jag. Han är rätt kul. Han är saklig och analyserande på ett buttert och lite småcharmigt sätt men ibland så verkar det som om han tappar fokus och försvinner bort i något slags privat funderande. Jag tror att han har svårt att identifiera sig som expert i tv. Det känns som om han tycker att situationen är absurd.

Och så har vi Nollan Grahn. Jag gillar också honom. Lite väl Hammarbyfrälst för att vara objektiv kanske.

Till sist så har vi Axnér under VM. Här hade vi en som kom upp-pumpad med adrenalin och skulle vara lika fräck som i sin blogg. Han mattades under turneringen och det kändes som om de andra drev  med honom. Men han har intressanta och genomtänkta analyser både i tv och i sin blogg. Men jag tycker att han kunde tona ner sina försök att alltid vara så cool. Det gör att budskapet ibland försvinner i alla häftiga one-liners.
 

All star team


Och så har Per Johansson, Arne Johansson och Marcus Haglund utsett årets All star team. Inget lätt uppdrag och även om jag tycker att valet är rätt ok, så tål vissa val att diskuteras.

Här har ni deras utmärkelser:

All Star Team:

-Mathias Tholin, Guif - V6 (Most Effective Player)

-Niclas Ekberg, IFK Ystad - H6 (Svenska Spels Årets Komet)

-Patrik Fahlgren, Sävehof - M9

-Payam Hatami, LIF Lindesberg - M6

-Richard Kappelin, Alingsås - MV

-Tobias Warvne, LIF Lindesberg - V9

-Zoran Roganovic, H43 - H9 (Skyttekung)


Årets försvarsspelare:

-Gustav Rydergård, Alingsås (Erhöll utmärkelsen även förra året)

Årets poängvinnare (Most Effective Player):

-Mathias Tholin, Guif


Årets skyttekung:

-Zoran Roganovic, H43 (203 mål)


Svenska Spels Årets Komet:

-Niclas Ekberg, IFK Ystad


Årets Tränare:

- Robert Wedberg, Alingsås 

Warwne tycker jag tål att diskuteras. Han är en av mina favoriter, men både Bliznac och Ekdahl du Rietz kunde ha valts istället. Den sistnämnde är visserligen otroligt ojämn men kom bland de 10 bästa i MEP och har även hunnit med att spela i det "riktiga" landslaget.

Som M6:a kunde man också plockat ut den gamle kämpen Hasse Karlsson  eller Fritzon. Men Hatami har verkligen blommat ut i år och plockat hem en drös MEP.

Som målvakt hade jag antagligen valt Johan Sjöstrand som verkligen slog igenom internationellt i år.  

Och som tränare hade jag valt GUIF: s Kristján Andrésson som med tanke på truppen har gjort en större prestation än Alingsås.

Kommentera gärna uttagningen. Hade varit kul att veta hur andra resonerar.


Handbollsfans

När man levt i handbollsvärlden ett tag så börjar man känna igen en massa andra handbollsfans. Ibland känns det som om vi som gillar handboll är en enda stor familj. Det är rätt charmigt.

Vi handbollsfans skiljer oss från andra sporters fans. Hockey och fotboll, som har fler fans, har också många som är rätt löst knutna. De går på en match då och då och tittar kanske mest när det är SM-final eller landskamper. Men den kategorin är rätt ovanlig i handbollskretsar. Det är mer on/off. Antingen är man totalt hängiven eller så struntar man i handboll.

Handboll är nog lite svårare att ta till sig än andra sporter. Visserligen borde handbollens fart, fysiska spel och schyssta attityd locka många, men när man kollat på ett antal matcher så börjar man efter ett tag uppskatta de strategiska inslagen. Handboll är i det avseendet en sport för hjärnorna. Jag vill hävda att handbollen har kommit mycket längre än t ex fotboll när det gäller taktik. Och det är spännande att se. Och något som gör att vi blir totalt beroende av handboll.

Själv ser jag en 3-4 matcher i veckan under säsongen. Allt från ungdomshandboll till dansk och tysk handboll på tv. Och det finns säkert de som ser många fler. Det blir som ett gift. Jag mår dåligt över sommaren och har abstinensbesvär. Lite lindrar en vecka i Partille eller några matcher med landslagen men suget efter elitseriestarten går nästan inte att uthärda. En mörk tid närmar sig!


Kul med kommentarer

Måste säga att de få kommentarer jag fått hittills är riktigt stimulerande.

Jag har fått något glatt tillrop, om att jag ska fortsätta blogga och det känns ju riktigt inspirerande.

Sen har jag blivit rättad någon gång.och det känns också bra. Här sitter man och tror att man har full koll och så visar det sig att man är fel ute. Det sätter igång intressanta tankar om hur lätt det är att ha fel och hur lätt det är att missuppfatta saker. Det är inte konstigt att olika vittnen till samma brott ofta har helt olika versioner av vad som hänt.

Men roligast av allt är nog senaste kommentaren som hänvisar till sin egen blogg. En helt ny värld öppnas för mig. Det finns antagligen fler än vad jag trodde som bloggar om handboll. Läs gärna avbytarbanken.bloggagratis.se, som gjorde mig nästan lite avundsjuk . Det är lustigt att det även här finns en blogg med snarlikt namn: avbytarbanken.blogg.se .

Det känns som om vi handbollfantaster, även om vi inte är lika många som de som gillar fotboll eller hockey, verkligen är hardcore fans. Vi brinner verkligen för handboll. Det måste jag ta och skriva om vid tillfälle.


Min namne

Den bittre Lindesbergaren i stürmerfoul.bloggagratis.se har upptäckt denna blogg med nästan samma namn. Låt mig citera:

"Nästa blogg att kika på är min namne. Samma dag som den här bloggen såg dagens ljus sparkade en annan i gång sin verksamhet. Döm om min förvåning när jag upptäckte att http://sturmerfoul.blogg.se hade skapats. Ett märkligt sammanträffande att två bloggar med oerhört liknande adresser skapades samma dag. Men där upphör också likheterna då den andre inte riktigt når ända fram, som h*n själv säger, "Nästan är det som gäller i Lund."
 
Jag tycker det är rätt kul att h*n inte tycker att jag når fram. Fram till vad? Och vad är det Lindesbergaren når fram till? Jag förstår inte. Antagligen kommer Lindesbergaren säga att det beror på att jag är en dumdryg skåning. Folk norr om Hässleholm har ofta svårt att acceptera att skåningarna är ett ovanligt duktigt folkslag. Kan dock hålla med Lindesbergaren att det är konstigt att SM-gulden så sällan landar i Skåne.

Trots de snarlika namnen så är det här två bloggar med olika inriktning men båda behövs. 

Mitt syfte är att försöka vara seriös och eftertänksam. Jag vill hellre analysera än provocera. Vi får se vem som får flest läsare, även om jag inte bryr mig så mycket. Hittills har jag i alla fall varit mer produktiv.

Och sen måste jag erkänna att jag gillar Lindesberg och kommer att skriva ett inlägg om detta skogsfolk inom kort.


Ungdomsverksamhetens betydelse

Jimmy Jansson sa efter vinsten igår något i stil med: "Många sluter upp nu eftersom grannen spelar. Eller nån släkting, eller nån du går i skolan med. Det känns mer genuint när vi kör med folk här ifrån stan." Detta apropå att publiksiffrorna ökat. GUIF lyckades ju få högsta snittet i elitserien. Han snuddar vid ett ämne som jag lovat ta upp.

Ofta säger man att ungdomsverksamhetens största betydelse är att skapa elitseriespelare. Ofta hör man, t ex som hos GUIF nu för tiden, att det är mer ekonomiskt lönsamt att låta ungdomsspelarna gå upp i A-laget istället för att värva spelare utifrån. Och det är ju rätt, men det finns även andra viktiga aspekter på ungdomsverksamhet, som konstigt nog inte brukar nämnas.

Jag är övertygad om att det finns ett samband mellan ungdomsverksamhetens storlek och publiksiffror. Och det finns garanterat också ett samband mellan ungdomsverksamhetens storlek och sponsorintäkter.

1. Publiksiffror. Visst är det som Jimmy säger. Det är roligare att se ett lag där man känner någon av spelarna eller åtminstone vet vem det är. Som åskådare har man ett stort behov av att kunna identifiera sig, att känna sig som en del av laget. 

2. Sponsorintäkter. Ju större ungdomsverksamhet desto större chans är det att klubben stöter på någon som har kan sponsra. Och dessutom är det ju mycket lättare att punga ut med slantarna som sponsor om ens egen dotter eller son tränar i klubben.  

Dessutom samverkar dessa samband så om man har höga publiksiffror så får man också mer sponsorintäkter. Det här är självklara saker och ändå verkar många klubbar inte fatta sambanden.

Några exempel:

Så länge som H43 har en mindre ungdomsverksamhet än Lugi eller så länge man hellre väljer att importera spelare från fd Jugoslavien än att satsa på egna talanger så kommer de aldrig att kunna få samma sponsorintäkter eller publiksiffror som Lugi. 

Och RIK:s policy att satsa på värvningar i ungdomsåren isället för en gedigen ungdomsverksamhet straffar sig. Man saknar en bra grund för att få både publik och sponsorpengar.

Så frågan alla klubbar bör ställa sig är: Har vi råd att inte satsa på ungdomsverksamheten?

Alingsåspubliken

Alingsås har utan tvekan en publik som verkligen stöttar sitt lag. Tänk om fler klubbar hade samma stöd! Varför är det inte fler lag  som har fans som klär sig i klubbens färger (som GUIF publiken gjorde nu i semifinalerna) eller som har samma höga ljudvolym som Alingsåsfansen. 

Av någon märklig anledning så verkar annars handbollspubliken ofta tycka att det är fult att stötta sina lag. Jag fattar det inte! Vad är det som är fel i handbollskulturen? Jag känner folk som när de går på hockey eller fotboll tar på sig lagets matchtröja och sen håller de låda matchen igenom. Men sen när de går på handboll så kommer de i vanliga kläder och sitter tyst. Det är så märkligt. Det kan inte bara bero på att handbollen har färre åskådare, utan det måste också vara något i kulturen, som hindrar folk från att stötta. Men jag är övertygad om att det går att vända. Lugi har t ex börjat få en hyfsad klack, medan H43:s ensamme trumslagare inte är mycket att hänga i julgran.

Men jag måste också erkänna att jag retar mig lite på Alingsåspubliken. Det är en sak att stötta sitt lag, men att häckla motståndarna är inte lika snyggt. Tyckte inte det var snyggt att bua ut Pilfalk efter det att han hade slagits ner av Johan Pettersson. Och inte är det så snyggt att skrika "Hata Bajen" med mera. 

Men på det stora hela så tycker jag ändå att handbollspubliken behöver börja efterlikna fotbolls- eller hockeypubliken även om det också innebär vissa övertramp från åskådarna. Undrar när handbollen får sina TIFO:s? Kan man hoppas på att något liknande inträffar i SM-finalen?

Något för SM-finalen?

Trendbrott forts

Sitter här och funderar på om Alingsås och GUIF har kommit för att stanna i toppen. Jag är tveksam. Det kan mycket väl vara en engångshändelse.

För det första så kunde båda lagen missat att gå till final i år. Det var ju ovanligt jämna semifinaler och utfallet kunde lika gärna gått åt andra hållet. Alingsås kunde ha förlorat tredje matchen om domarna vågat plocka fram de röda korten eller åtminstone visat ut på 2 minuter någon av de gånger som Alingsås spelarna gick över gränsen. Det samma gäller GUIF i den fjärde matchen.

För det andra så är jag tveksam till att lagen har de ekonomiska resurser som trots allt antagligen krävs för att ligga i topp. Däremot så tror jag att kompetensen hos tränarna är fullt tillräcklig. Båda lagens tränare verkar mycket kompetenta.

Sen kan jag inte låta bli och undra när Skåne kommer att ha ett finallag. Jag tror det dröjer. Framförallt tror jag det dröjer innan något lag från Lund är i final. Men Ystad IF skulle kunna bli farliga nästa år med både Seifert och Ekberg. Men av någon anledning verkar lagen från syd vika ner sig när det kommer till slutspel. 

Undrar också om nästa års elitserie blir lika jämn som årets? Det beror nog i så fall på antalet hemvändande proffs. Det råder ju viss oro i proffsleden. Flera tyska och danska lag har ekonomiska problem och det kan mycket väl bli så att Seifert inte är den ende som återvänder hem. I så fall kan några ekonomiskt starka lag mycket väl förstärka rejält.

Trendbrott

Och så har Sävehof och Hammarby dominansen brutits. Rätt fräckt! Alingsås hade en imponerande urladdning igår och vann ju enkelt. GUIF fick däremot kämpa mer för sin seger, men det är också imponerande på sitt sätt. Före semifinalspelet så var jag, och jag tror inte jag var ensam, rätt säker på att det skulle bli Sävehof och Hammarby i final. Jag tänkte att bl a dessa lags större slutspelsrutin skulle fälla avgörandet, men så visade det sig att entusiasm skulle slå erfarenhet.

Men jag är lite glad att min magkänsla inför sista omgången ändå visade sig ha rätt.

Finalen blir jämn, men jag tror att Alingsås ror hem mästerskapet. Nollan trodde på GUIF igår, men jag tror att Alingsås större fysik blir avgörande. Fast Bliznac brukar ju inte göra mål på bortaplan och Globen får ju räknas som bortaplan, så helt säker är jag inte.

Och så kan jag inte låta bli att tycka att det är en skandal att Marcus Ahlm inte spelar i landslaget. När man ser honom spela i Kiel så undrar jag om det finns någon bättre mitt 6:a i världen. Jag hoppas det går att övertala om honom att ställa upp för fosterlandet.

RSS 2.0