Tappert

Ett tappert kämpande Lugi förlorade ikväll mot Kristianstad. Känner mig rätt kluven efteråt. Förlusten var ju inte oväntad, Kristianstad var favorit, så jag är inte helt ledsen över förlusten. Tvärtom känns det istället bra att Lugi kunde ge Kristianstad en match ända in i slutet. Lugi kan gå vidare med stolthet. Men det svider ändå lite att vinsten för de vinröda inte var så långt borta. Försvarsspelet var verkligen lysande. Och framåt fungerade det också ovanligt bra. Men Kristianstad är tunga och nöter ner motståndet sakta men säkert. Och ikväll hade man också domarna på sin sida. I jämna matcher kan domarbedömningarna få vågskålen att tippa över till förmån för ett av lagen. Och så kändes det ikväll. Det var ett antal tveksamma domslut som gick Kristianstads väg. Vid några tillfällen så ändrade domarna sina domslut efter Kristianstadprotester. Men jag kan inte minnas att motsvarande hände för Lugi. Och vad ska man säga om Per-Ola Björks infall att ge Markus Sjöbrink en utvisning, hans tredje? Det är tråkigt att Kristianstad även har domarna på sin sida. De är tillräckligt svåra att besegra ändå. 
 
Och så måste jag säga något om arrangemanget. Det var kul att man uppmärksammade Anders Hallbergs 400-match i Lugitröjan. Tråkigt bara att bildspelet knappt gick att se på projektordukarna. Har Arenabolaget verkligen inte råd att byta ut lamporna på projektorerna? Och varför kan ingen sponsra en jumbotron??
 
Och varför envisas Lugi med att ha en speaker som inte går att höra? Nuvarande är ingen höjdare. Och av det som går att uppfatta från speakern är stora delar på engelska. Varför i hela friden? Så många engelskspråkiga är det nog inte på läktarna. Det dåliga ljudet beror delvis också på att högtalaranläggningen i arenan är undermålig. Men har man inte råd att byta ut projektorlampor lär man aldrig ha råd att byta ut anläggningen. 
 
Till sist undrar jag vad den assisterande tränaren gör i Lugi. Varför kan inte Milosevic hjälpa Axnér med att räkna spelarna? Det är lite pinsamt att ta ut målvakten men glömma att ta in en utespelare. Och varför i hela friden har Axnér bestämt sig för principen att målvakterna ska spela var sin halvlek? Kändes inte så smart att byta ut en storspelande Cavar mot Hagvall i halvlek. Det beslutet kan ha avgjort även denna match, precis som det var i matchen mot Malmö.
 
 

Förlust

Malmö vann mot Lugi precis som väntat men överraskande nog kunde det gått åt andra hållet. Det kändes som om Lugi slarvade bort vinsten. Axnér väntade för länge med att byta målvakt. Han skulle bytt in Hagvall redan i första halvlek. Det var rätt tydligt ändå att Cavar inte var på topp. Men det kanske är så att Axnér har bestämt sig för att de alltid ska spela en halvlek var? Sen var det ett antal olyckliga felpass från framförallt Henningsson som Malmö utnyttjade kliniskt i första halvlek. Och i andra halvlek när Lugi hade chansen att komma i kapp så gjorde man några dåliga avslut i rad. Lite synd eftersom det gäller att ta chansen när Malmö inte riktigt var i slag.
 
Men det säger något om att Lugi kanske är rätt bra ändå i år.
 
Kul förresten att Robert Månsson var tillbaka i Malmö igår. Tänk att ha orken att gå skadad så länge och vilja komma tillbaka. Imponerande.
 
I SHE så startade seriespelet med ett toppmöte igår. H65 vann med uddamålet borta mot Skuru. Gjort tydligen i slutsekunderna. Starkt gjort av skånskorna. Men det visar också att H65 kanske inte kommer att springa hem serien hur enkelt som helst. Skuru har fått en tuff inledning av serien. I nästa match så möter de Sävehof borta. När det gäller damerna är jag nyfiken på om Boden och Kristianstad kommer att fortsätta att närma sig toppen. Är fortfarande så imponerad av Bodens satsning. Bara en sån sak att haft Per Johansson som tränare förra året och Patrik Liljestrand i år.
 
När det gäller satsning så tycker jag att SHE: s hemsida är kass. Tänk att man inte ens lagt ut en artikel idag om matchen mellan Skuru och H65. Ja, herrarnas är inte mycket bättre den heller. Förstår inte hur svårt det kan vara att skapa vettiga sajter. Säger en del om kompetensen Titta bara på Handbollskanalen. Hur mycket bättre är inte den?
 
Frågan om inte jumboplatsen avgjordes redan i går i herrligan? Storförlusten mot IFK Ystad hemma igår visade troligen att Karlskrona är precis så dåliga som många trodde före seriestarten.
 
 

Premiärdags

I lördags spelade Lugis herrar sin premiärmatch mot Önnered. Inför matchen hade Sydsvenskan i en artikel nämnt att Lugi kommer att hamna bland de översta lagen i serien men att det som vanligt inte blir guld. Man skrev också att det är tråkigt att Lugi har svårt att få sponsorer i en stad som ändå har ett antal stora internationella företag och att Lugi därmed aldrig kan bli en toppklubb. Jag har förstått att artikeln inte riktigt uppskattades i Lugi. Man upplevde artikeln som nedlåtande.
 
Men journalisten har helt rätt. Lugi har varken pengarna eller rent av ambitionerna att bli en utmanare till Kristianstad. Man kan undra hur det står till ekonomiskt i klubben? Den verkar rätt dålig eftersom man i förra årets slutspel inte ens hade råd att dela ut kartongbitar att använda som "klappor" under matcherna. Och värvningarna är ju färre numera. Inte ens damlaget värvar längre. Där kom det ju varje år en strid ström av talanger från andra klubbar men inte så i år. Märker Lugi av att den tidigare storsponsorn "Glasmästaren" inte lever längre.

Men Lugi har andra goda sidor vilka också togs upp i artikeln. Jag tänker mest på förmågan att skola spelare och få fram talanger. Man kan ju bli bäst Sverige på sådant också. Det är inte givet att ett SM-guld är viktigare än att år efter år utveckla ungdomar både handbollsmässigt och mänskligt.

Och i matchen mot Önnered så bestod laget till största del av dessa unga talanger. Med i truppen fanns väl åtminstone tre stycken födda 00. Och det visade sig att truppen stod sig bra mot nykomlingen Önnered. Efter en lite knackig start så tog Lugi över och var det klart bästa laget. Vinsten hade blivit ännu större om man inte hade valt att gå runt på spelarna i slutet av matchen. Lugis försvarsspel har varit lagets styrka de senaste säsongerna. Inför denna säsong har man tappat tre bjässar i försvaret: Wickman-modigh, Milosevic och Lagerquist så infann sig en viss oro för hur Lugi skulle klara av att styra om försvarsspelet till ett mer dynamiskt eftersom ersättarna inte är några tvåmeters-män. Mot Önnered såg det riktigt bra ut, men den riktiga testen blir mot HK Malmö på onsdag.

HK Malmö visade förresten borta mot Kristianstad att man även i år är en utmanare till de orangea. Men att man trots allt ändå är ett nummer för litet.  Mot Lugi på onsdag så lär det dock bli vinst.
 
Lugi har förresten slagit ihop herr-, dam- och juniorkommittéerna till en. Det låter som en bra idé. Man kan säkert lära sig mycket över gränserna. Vi får se hur det blir.
 
Till helgen är det dubbelmöte i Lund. Både herrarna och damerna spelar. Vi får hoppas att publiksiffran tar sig över 1000 personer. Allt annat är ett misslyckande.

Primiärdags

Nu äntligen är det snart dags för en ny säsong. Känns alltid lika härligt och spännande. Det är så många tankar och känslor som bubblar upp. Det finns förväntningar, oro, längtan, funderingar, förhoppningar. Allt kan hända, hela säsongen är ett oskrivet blad. 
 
Men först i väntan på den svenska premiären har jag sett några matcher i tyska ligan. Nu i helgen så betade jag av Flensburg, Kiel och Magdeburg.
 
Flensburgs spel knackar lite men hittills har de ändå vunnit. Men Lauge och Gottfridsson har varit ovanligt bleka. Vem som ska bli förstavalet i mål är nog klart nu. Det blir inte Bergerud utan Bunic. Lite extra nyfiken har jag varit på Jeppsson. Har han tagit ett steg till? Jag är tveksam. Tycker fortfarande inte att han får ut allt av sin talang. Han kan bli en världsstjärna. Han ska bara ta för sig lite mer. 
 
I Kiel så var Lukas NIlsson otroligt bra i deras premiär. Han verkar ha tagit det där sista steget och fick spela anfall större delen av matchen. Verkligen kul! Det bådar gott för landslaget. Kiel känns som en kandidat till guldet.
 
I Magdeburg var jag nyfiken på Albin Lagergren. Han inledde matchen med att slänga bort en boll och missa ett friläge men sen gick det bra. Han kan mycket väl bli etta på den positionen och det är starkt gjort med tanke på att han i så fall förpassar danske landslagsspelaren Mads Christiansen till andraplatsen. 
 
Men åter till svenska ligan. Hur kommer det gå i Sverige?
 
I herrarnas liga lär det väl bli en final mellan Kristianstad och Malmö som förra året. Två som också har chans är Ystad IF eller varför inte RIK?
 
I damernas blir det väl Höör mot Sävehof i finalen. Övriga som har chans är Skuru och varför inte Kristianstad?
 
Vi får se till våren hur det blev.
 
 

RSS 2.0