Tisdag kväll

Som ni säkert håller med om så har den här bloggen tappat en hel del kraft och kvalitet. Det beror delvis på att jag inte har haft samma tid och ork att lägga ner som jag hade i början. Men det beror också delvis på att jag känner att jag skrivit det mesta som går att skriva om handboll. Idétorkan är akut. Det är tur att det då och då landar mail som ger nya uppslag.
 
Som nyligen när jag fick frågan om vad jag tycker om den nya sajten Svensk handboll. Och om den tycker jag så där. Idén att slå samman elitherrarnas och elitdamernas sajter med handbollsförbundets är bra. Det var både nödvändigt och i rätt tid. Bra gjort! Men jag kan inte hjälpa att jag tycker att resultatet kunde ha blivit bättre. Jag tycker att utseendet faktiskt är fult. Sajten hade vunnit med en snyggare layout. Sidorna är för mörka och det är för liten yta för informationen. Sajten är också svårnavigerad. Allt känns som ett hopkok, tyvärr. Men värre är att jag tycker att den förses med ett dåligt nyhetsflöde. Det är inte varje dag det finns en ny artikel. Finns det verkligen inte mer att informera om i handbollsvärlden? Har man ingen som vill skriva på sajten?  Om man summerade de tre tidigare sajternas besökare så skulle jag inte bli förvånad om summan översteg den nya sajtens besöksantal. För utan intressanta artiklar så tynar sajten bort. Vem är ytterst ansvarig förresten? Jag försökte hitta någon som man kan kontakta om sajten men jag hittade ingen utpekad. Eller är ansvaret uppdelat? Det är inte så bra om det vore fallet. Delat ansvar är som ni vet ofta inget ansvar. Vi får se hur sajten utvecklas. Den kanske blir bättre med tiden.
 
Blev lite nyfiken. Vad gör egentligen Peter Gentzel? Stefan Lövgren ser man ju titt som tätt. Men Peter håller verkligen låg profil. Elaka tungor säger att han inte jobbar helger och kvällar. Just då som det spelas handboll.
 
Grattis till Niclas Ekberg. Kiel var verkligen inte dåligt. Känns som det bästa som kunde hända för hans utveckling. Han behöver bli säkrare i läget. Ibland får jag känslan att det mycket handlar om en slump när Niclas gör mål. Eller så har jag kanske helt fel. Han är kanske är genialisk. Men en sak är säker. Han behöver bli en betydligt bättre försvarsspelare.
 
Och Kim Andersson valde alltså KIF Köpenhamn. Det var väl närheten till hembygden som vägde tyngst
 
Kvällsposten rankade de skånska elitlagen i helgen. Läste inte artikeln, men det kan ju inte vara så svårt att ranka lagen. Herrar: Ystad, Kristianstad, Malmö, Lugi. Damer: Lugi, Eslöv, H43, H65. Möjligen kan Ystad och Kristianstad byta plats för herrarna respektive Lugi och Eslöv för damerna.
 
Nu lite snaskigt skvaller. Utan att gå in så djupt på varför men min aktning för Axnér har stigit. Lund är en liten stad och det går inte att undvika att se vilken bra relation han verkar att ha till sina barn inklusive den nya babyn. Respekt! Axnér har förresten förvånansvärt snälla ögon. Men lite orolig är jag för hur det ska gå för Lugi under hans ledning.
 
Undrar om inte Malmö gjort en av de bästa värvningarna i år. Det ska verkligen bli kul att se min gamle Lugifavorit Carl-Johan Andersson slåss på linjen. Uffe Mohlin i Malmö verkar se ljust på framtiden. Han berömmer också den andra värvningen Robert Månsson.
 
Såg att Lunds Arena minsann får en landskamp i höst. Herrarnas EM-kval mot Ukraina. Det var lite oväntat. Trodde att alla landskamper i söder skulle hamna i Halmstad, Kristianstad eller Malmö. Hoppas nu att Lundaborna visar att även om Arenan är mindre än Malmös och Kristianstads så kan vi alla fall fylla den och ha ett jäkla tryck.
 
Till sist ett STORT GRATTIS till BODEN HANDBOLL. Damlaget som jag då och då uppmärksammar i bloggen. Man har glädjande nog tackat jag till den vakanta platsen efter Örebro och har alltså på en omväg nått sitt mål att spela i allsvenskan. Det gick verkligen snabbt för den unga föreningen. För det är väl så att det blir av? (Blev lite osäker i skrivande stund.) Nu är det säkert något lag som surnar till över att behöva få långa resor till Boden. Men tänk då på Boden som bara får långa resor.Tänk om man skulle klara av att etablera ett norrländskt lag i elitserien. Jag håller tummarna!
  
 
 
 

Onsdag

Så är jag halvvägs in i den första jobbveckan efter sommarsemestern. Känns ju så där. Även om det var fullständigt överraskande och glädjande med herrarnas OS-silver så känner jag fortfarande en liten tagg. Frankrike hade gått att besegras. Hade Sverige bara fått en något måls försprång i andra halvlek så vete fan om det inte hade kunnat bli guld. Men framgång föder framgång och vem vet om inte silvret gör att laget lyfter sig ytterligare, även om jag tror att saknaden efter Kim Andersson kommer att vara stor.
 
Kim ja. Jag var väl lite tidigt ute som skrev att han skulle spela i KIF Köpenhamn nästa säsong. Det kan tydligen bli både Qatar och Kiel. Qatars bud på 1 miljon Euro efter skatt på två år känns svårt att matcha för någon annan.
 
Kul att Fredrik Petersen landade i Hamburg. Han gjorde ett riktigt bra OS och var värd en storklubb. Nu kanske han tar ytterligare ett steg i sin utveckling. Bara inte Oscar Carlén lurar in honom på några dumheter.
 
Och Niclas Ekberg verkar hamna i Kiel eller blir det istället Mattias Zachrisson?
 
Kul också att Robert Arrhenius kommer tillbaka till elitserien och Skövde. Jag vill minnas att när Robert stack till Spanien och blev proffs så var han inte välkommen tillbaka till Skövde. Men tiden läker alla sår tydligen.
 
Fick ett mail från en person som jag saknar i handbollsvärlden. Ska kanske hålla namnet hemligt. Han tyckte att jag gick lite hårt Greklands handbollsintresse och gav mig följande tips på Youtube. Kan ju vara intressant för fler att titta på. Det finns tydligen ett intresse i Grekland också. Hyfsat tryck om man säger så. Där ligger Lund helt klart i lä.Visst blev Greklands herrar sexa i hemma-OS eller minns jag fel?
 
http://www.youtube.com/watch?v=VWFgQ-2f6-k

http://www.youtube.com/watch?v=MQ5ua_9OooA

 
 

En vecka

Har varit i Grekland en vecka och kan konstatera att det händer en del i handbollsvärlden på sju dagar. Men en sak som ännu inte har hänt är att jag kommit över herrarnas finalmatch förra söndagen. Hade turen att få se större matchen på en grekisk kanal med grekisk speaker. Missade de första 10 minuterna eftersom grekerna hellre ville visa målgången för plats 30 till 50 i en cykeltävling. Handboll är inte stort i alla länder. Förlusten med ett mål innebär att det också kunde ha blivit guld, även om Frankrike trots allt var det bättre laget. Men det var kul att svenskarna kunde pressa fransmännen in i det sista. Matchen avgjordes i slutet av första halvlek när Sverige missade att göra mål i för många anfall i rad. Och lite besviken blev jag på båda Kim:arna. Kim Andersson skulle ju ge allt i sin sista landslagsmatch men blev lite för rädd att gå på egna avslut och Kim Ekdahl Du Rietz visade att hur lätt det är att få honom att göra offensiva fel. Men sammanlagt så var det ett fantastiskt OS för herrarna. Det var trots allt imponerande att man slog ut Danmark och Ungern och spelade jämnt med Frankike i båda matcherna. Verkligen en välkommen framgång för herrarna! Måtte det inte vara en engångshändelse.
 
Men under veckan har det hänt mycket i Danmark. Lars Jörgensen, Kasper Hvidt och Joakim Boldsen har tillsammans med Kolding kommit överens om att bilda en ny storklubb, KIF Köpenhamn. Koldings stjärnor får nu sällskap av Jörgensen, Hvidt och Boldsen, men även av Kim Andersson. Fredrik Petersen verkar gå till en annan klubb, men var hamnar Niclas Ekberg? Med sponsorpengar på 15 miljoner så hoppas KIF Köpenhamn bli ett tillräckligt bra lag för att utmana i Europatoppen. Seriematcherna ska gå varannan gång i Köpenhamn och varannan gång på Jylland. Ett udda upplägg. Mikkel Hansen däremot lär gå till PSG som erbjuder en lön på 5 miljoner DKR. Samma Qatar-grupp som satsas på PSG fotboll vill tydligen även bli bäst i handboll. Förutom Mikkel Hansen så har man bl a redan värvat Luc Abalo och Dinart.
 
Och nu närmar sig seriespelet! Jag börjar längta! Kan Kristianstad utmana Sävehofs herrar och kan Lugis damer göra det samma med Sävehofs damer?
 
 
 

Underbart

OS-final! Smaka på den! Jag ska villigt erkänna att jag inte trodde att detta skulle vara möjligt i år. Men jag antar att jag inte är ensam om den bedömningen. För vem trodde före OS på en final? Inte ens spelarna verkade ju tro på möjligheten. Men nu har det hänt och det känns så fantastiskt underbart. Äntligen tar herrarna medalj igen. Och handbollen är åter tillbaka i finrummet. Så idag blir det inget gnäll om dåligt anfallsspel och jag böjer på nacken och ber om ursäkt för att jag tvivlade på valet av Mattias Andersson i målet.
 
Och det blev som jag misstänkte att Frankrike skulle knäcka Kroatien. Det blir alltså värsta tänkbara motståndare för herrarna i finalen. Skulle herrarna ta guld mot Frankrike så borde också bragdmedaljen vara vunnen. Men som sagt allt kan hända i idrott, så låt oss hoppas några dar till.
 
 
 
 
 
 

Snart dags

Nu är det snart dags för rysaren. Läste nu att Staffan och Ola valt Mattias Andersson i mål. Det känns inte bra. Den ende av målvakterna som spelat bra hittills är Johan. Jag är rädd att det här innebär att Sverige snabbt kommer i ett underläge som kan vara svårt att vända. Jag hoppas verkligen att jag har fel.
 
Några funderingar om Danmark. De var inte lika bra  som vanligt i OS. Och man kan undra vad det beror på? Var spelarna trötta på Wilbek? Eller börjar de bli mätta? Eller trodde man att det skulle enkelt och att det räckte att gå på halvfart för att nå en final? Eller börjar motståndarna läsa in sig på Danmark? Eller hade man missat formtoppen? Eller man inte så bra som vi och de verkar tro? De var faktiskt nära att inte gå till slutspelet under senaste EM. Ja, den som vet. Men något var det som inte stämde i alla fall.
 
Fransmännen har inte heller imponerat. Nyckelspelarna verkar börja bli lite gamla och stabbiga. Det var ungdomarna som vände matchen mot Spanien. Men antagligen räcker laget till för att hämta ännu ett guld. De lär väl mala ner motståndarna med fysiskt hårt försvarsspel som vanligt.

Nu jäklar

Tänk när jag var som längst nere i min handbollsdepp så gör herrarna det som inte kunde göras och slår Danmark! Så jäkla gött! Vilket otroligt försvarsspel killarna plockade fram. Man tog ju helt bort inspelen till de danska linjespelarna och lyckades även i stort sett få stopp på skyttet utifrån. Vilken härlig match det blev. Men anfallspelet var i ärlighetens namn inte särskilt bra. De frilägen som Andreas Nilsson och Niklas Ekberg gjorde får man inte missa. Och det var en del turbollar på skott utifrån som Landin släppte in. Varför spelade man inte så här i VM-kvalet?
 
Det som också gladde mig var att helt plötsligt fick handbollen uppmärksamhet i OS och i SVT. Handboll brukar ju annars knappt nämnas i det stockholmsdominerade SVT. Nu har matchen mot Ungern till och med fått utmärkelsen "Dagens höjdare".
 
Men hur går det i kväll? Det blir tufft mot Ungern som jag tycker har spelat bra i OS. Men chansen finns, vilket antagligen inte varit fallet om man fått möta Kroatien eller Frankrike. Grahn har nog rätt när han tror att chansen är 50%. Men det hade ju varit helt underbart om Sverige gick till final. För väl där så kan ju allt hända. Och jag hoppas att motståndarna i så fall blir Kroatien.
 
Nu har jag korkat nog bestämt mig för att åka utomlands i morgon så jag missar handbollsfinalen. Skulle Sverige gå till final så gäller det att hitta en tv som visar handboll. Det kan nog bli svårt i Grekland. 
  
Återigen vill jag konstatera att handbollen är riktigt bra i OS. Det är en helt annan nerv och tempo än vad det är under de andra mästerskapen. Tänk vilka rysare det var i samtliga kvartsfinaler! Antagligen är OS roligare att delta i för spelarna och förberedelserna för lagen är också bättre. Det gör att kvaliteten höjs. Tänk om de andra mästerskapen också kunde vara lika roliga att se på .
 
Såg Axnér sitta i sin Passat på gatan idag. Då slog det mig att elitserien för herrarna och damerna snart börjar. Och att det snart är dags för alla träningsmatcher. Härligt! Det finns alltså ett handbollsliv utanför OS. Det är hög tid att börja fundera på hur det ska gå för lagen. Kan kanske vara något att blogga om när jag är tillbaka från Medelhavet.
 
Nu håller vi tummarna för att Sverige kämpar arslet av sig och det går vägen ikväll!

Coachning

Damerna fullföljde sin OS-insats med ännu en förlust. Det var väl sista turneringen med det laget. Och jag tycker att det är lika bra. De kan inte utvecklas mer. Ska Sverige hamna i toppen måste det komma nya, bättre spelare. För kvaliteten är inte den bästa på alla positioner. Största bristen är på vänsterkanten. Varken Wiel Fredén eller Fogelström är tillräckligt bra för ett landslag. De har alldeles för dålig teknik. Skyttet utifrån behöver också bli bättre. Den ende skytten Linnea ville ju inte skjuta i OS och då finns inget alternativ. Gulldén har stundtals varit bra som mitt nia men det finns ingen som har kunnat avlasta. Boson har varit bäst under OS men hon slutar ju nu och måste ersättas. Målvakterna har inte hittat toppformen och jag hade gärna sett att det kom fram en ny och stabilare målvakt.
 
Kan vi hoppas på ett lag som har bättre fysik (starkare, smidigare och mer koordinerade) och bättre teknik. Så att vi får ett lag som kan spela en match med mycket färre tekniska fel och som klarar av att göra mål.
 
Per Johansson har en tid kvar på sitt kontrakt. Men av hans kroppspråk att döma så vill han inte längre. Jag har inte alltid varit så förtjust i honom som landslagsledare. Jag har inte alltid gillat hans laguttagningar och fokus på försvarsspel. Han borde ha kunnat utveckla anfallsspelet mer och han har utan tvekan haft en förkärlek för spelare från Sävehof. För min del får han gärna ersättas. Jag reagerade på en sak under OS. Mitt under den viktiga matchen mot Spanien så satt han och höll på med sin mobiltelefon. Det var ett tydligt bevis på att han inte hade fullt fokus på matchen och på OS. Det var verkligen anmärkningsvärt och är antagligen också en förklaring till varför landslaget presterade som de gjorde.
 
Överhuvudtaget så borde svenska coacher lära en del av de danska. Inte för att det gick så särskilt bra för de danska damerna och antagligen inte heller för de danska herrarna. Men både Pytlick och Wilbek är tuffare och mer aktiva, analytiska och tydliga i sitt coachande.
 
Wilbek hade t ex inte väntat 20 minuter med att byta målvakt som Staffan och Ola gjorde idag mot Frankrike. Det var tydligt att fransmännen gjort sin läxa och utnyttjade Mattias Andersson svaghet genom att skjuta högt. Sverige kom snabbt i ett underläge som man inte kunde hämta in, precis som mot Island. Herrarna har också visat i OS att man kan vara slarviga och göra för många tekniska fel. Jag blir lite orolig när jag tänker på framtiden. Laget har också många brister. Mittsex är inte så bra. Andreas Nilsson behöver bli bättre. Han måste kunna hjälpa niometersspelarna med att sätta spärrar. Och han måste kunna spela i försvaret. Och vänsternio har inte varit bra på länge, öven om Ekdahl du Rietz var bra idag. Och vem ska ersätta Kim Andersson? Till skillnad från damerna så finns det inte lika många talanger som knackar på dörren. Men någon ny borde få chansen snart, varför inte t ex Jim Gottfridsson. Hur länge ska förresten Staffan och Ola vara kvar?
 
Jag skrev att svenska coacher har en del att lära av de danska. Men egentligen har vi ännu mer än det att lära av Danmark. Det är vi som är lillebror nu för tiden. Det känns som om de danska klubbarna och förbundet har klarat av att utvecklas mer än de svenska motsvarigheterna. Det är dags att börja titta på vad man gör på andra sidan sundet. Nu är herrarna inte med i nästa VM. Det gör att det finns tid att börja bygga upp ett nytt och bättre lag. Jag hoppas verkligen att man inser detta och utnyttjar tiden.
 
Nu blir det Danmark i kvarten. Det kommer inte att gå även Danmark känns lite mer mänskliga än vanligt. Låt oss hoppas att Danmark inte krossar Sverige.  
 
  

Uselt

Har precis sett svenskorna göra en riktig plattmatch mot Frankrike. Jag känner mig helt tom. Jag fattar ingenting. Hur är det möjligt att spela så dåligt i en så viktig match? Så jäkla dåligt. Det var slött, spänt och slarvigt. Tendenserna från de inledande matcherna blev än tydligare. De tekniska felen var oräkneliga, avsluten usla och ingen vågade gå i lägena. Men frågan är inte om det bristande hemlöpet var det som retade upp mig mest. Jag vill inte ge någon spelarkritik men det är tydligt att Sverige egentligen inte har någon spelare i världstoppen. Hur är det egentligen med den fysiska statusen? Svenskorna ser inte ut att hålla samma fysiska nivå som motståndarna.
 
Det blev stryk med 11 bollar men det kunde och borde ha blivit det dubbla. Men Grubbström räddade Sverige från total förnedring.
 
Det blir allt tydligare att framgången i VM 2010 var en ren tillfällighet. Det lär inte bli fler medaljer med det här laget. Man är inte tillräckligt bra. Vårt hopp får ställas till nästa generation. Det är dags att börja slussa in dessa i landslaget. Det gäller skrota det befintliga lansdslaget och börja bygga nytt till nästa OS. Och frågan är om tränarduon är rätt par för detta bygge. Jag är tveksam till till båda. Det behövs helt klart någon som kan utveckla anfallsspelet. Och ska det bli ett bra landslag så bör alla talanger ha lika stor chans att komma med och inte bara spelare från västsverige.
 
Nu är chansen till kvartsfinal borta. Och herrarna lär åka ut i sin kvartsfinal. Så kul var det med handboll i OS. Det är synd att landslagen inte klarade av att förvalta den uppmärksamhet handbollen får i OS.
 

RSS 2.0