Lugi-Skuru

Var på plats i Arenan och såg Lugis damer vinna över Skuru. En riktigt bra och välspelad match. Och det är kul att åtminstone ett av Lugis seniorlag är klara för semifinal. Det var länge jämnt även i denna match, men precis som i de andra matcherna så tog Lugis större bredd ut sin rätt och man drog ifrån på slutet. Matchvinnare för Lugi var Maria Adler. Det är fortfarande ett mysterium för mig att Per Johansson valde Jamina Roberts istället för Maria till EM. Jag tror att Maria har en större potential. När hon kommer i fart är hon fullständigt omöjlig att stoppa och har dessutom ett riktigt bra skott. Hon påminner en del om Kim Ekdahl du Rietz förutom att hon verkar mer stabil mentalt.

Nu är Lugis damer i semifinal. Man har kanske lättare att nå finalen om man får möta Skövde, men annars hade det varit riktigt roligt med några matcher mot Eslöv. Det borde bli en hel del personer på läktarna. Och det kan mycket väl gå till fem matcher.

Men Skuru ska all heder av sin insats. I sina bästa stunder är man lika bra som Lugi. Idag var försvarsspelet riktigt bra. Man spelade tufft och på gränsen av det tillåtna. Och det fungerade bra så länge man orkade. Natalie Hagman är unik. Tänk att man som punktad höger 6:a ändå kan styra spelet i sitt lag. Förutom speed och teknik så har hon en härlig blick för spelet.

Om man jämför damhandbollen idag med bara för några år sedan är det tydligt hur mycket bättre den har blivit i Sverige. Nivån har verkligen höjts. Tempot är högre, de tekniska felen färre och man spelar mycket mer tufft. Och spelarna ser dessutom mycket mer vältränade ut. Det är inte så konstigt att de svenska tjejerna haft framgångar de senaste åren, både på ungdoms- och seniornivån. Och vi har säkert bara sett början på framgångarna. Handboll borde kunna bli den största lagsporten för damer. Men det gäller ju som vanligt att sälja in framgångarna hos allmänheten och det brukar ju handboll vara dåligt på.

Men idag var det i alla fall hyfsat tryck i Arenan. Det var mer liv idag än när herrarna spelade senast, trots färre på läktarna. Det är konstigt att det är så tyst när herrarna spelar. Det kan bero på engagemanget. Damerna visar mer glöd än herrarna och det smittar av sig på publiken. Och Lugiherrarnas spelidé med tempoväxlingar är effektiv, men inte alltid så publikfriande. Det blir ibland för långa perioder av gåhandboll. Och dagens klack på några få personer skötte sig utmärkt. Hoppas de dyker upp när herrarna spelar på onsdag. Herrarna kan komma att behöva stöd från läktarna för att slå Drott.


Hoppsan

Två lite förvånande resultat i kväll.

Undrar om spelarna IFK Kristianstad är nervösa nu? Förlust i slutsekunden mot IFK Ystad och helt plötsligt så blev det nerv i kvalet till elitserien. Ystad är inte så dåliga, men naturligtvis så borde Kristianstad vinna. Undrar vad som hände idag? Och vem vet vad som händer om nerverna börjar sätta sig i Kristianstadspelarna?

Då kanske det blir som för Lugi idag. Ännu en förlust. Det var säkert inte det som tränarduon hade förväntat sig av slutspelet. Men än är det inte kört för Lugi. Det har istället blivit ännu mer öppet om vilket lag som tar andra platsen i gruppen. Nu hoppas jag att Lugifansen inklusive klacken är på plats och stöttar sitt lag i matchen mot Drott. Vågar jag hoppas att Lugi anstränger sig lite för att locka folk till matchen? Nu behövs en vinst om det ska bli en efterlängtad semifinalplats. Vem vet när chansen kommer igen?

Jag är lite förvånad över Lugis två förluster. Laget spelade riktigt bra på slutet. Hur kan man tappa formen på det viset? Handlar det om nerver? Eller beror det på att man inte har rutin av slutspel? Har man gjort något fel i förberedelserna?


 

Slutspel

Så är det dags för omgång två i herrarnas slutspel. Första omgången bjöd ju på två utklassningar: Sävehofs mot Skövde och Guifs mot Lugi. Skövde tror jag får svårt att komma tillbaka. Det blir tufft mot Alingsås borta. Och för Lugis del gäller det att repa mod mot RIK. Men om Lugi bara lyckas skaka av sig slutspelsnerverna så har man fortfarande chansen att nå en semifinalplats. Men det blir jämnt ikväll mot ett RIK som har gått som tåget efter VM. Undrar fortfarande vad RIK sysslade med under VM-uppehållet.

Första omgången visade också att man kan räkna bort Malmö. De är inte tillräckligt bra i år. Grupp A känns redan nu avgjord. Det blir Sävehof och Alingsås till semifinal. Grupp B känns däremot mer öppen. Guif är säker på en semifinalplats men det är fortfarande ovisst vem som tar den andra platsen. Kanske hade Magnus Grahn rätt ändå när han varnade för Drott.

I damernas slutspel så verkar överraskningarna utebli. Sävehof, Eslöv och Skövde vann enkelt sina kvartsfinaler. Och i morgon ansluter troligen Lugi till semifinal-lagen. Det har visserligen varit jämna matcher mot Skuru men tack vare en bredare trupp, så kommer Lugi att slå ut Skuru.Där rök finalplatsen

Med dagens vinst över Lugi så lär Guif ta förstaplatsen i grupp B. I bästa fall kan Lugi därmed bli tvåa i gruppen och får då möta Sävehof i en semifinal. Nu verkar en finalplats vara omöjlig att nå.

Vilken magplask av Lugi idag! Snacka om kollektiv kollaps. Nu när det gäller som mest så underpresterade hela laget, med undantag av Anders Hallberg och i viss mån Joakim Bååk. Antagligen var det slutspelsnerverna som spökade. Guifs har en helt annan vana vid att delta i slutspel. Men nog kan man förvänta sig mer av Lugi ändå, trots problem med nerverna. Lagets viktigaste spelare Kim Ekdahl du Rietz gjorde inte något som helst godkänt idag. Efter en lång tid av bra spel från Kim så kom det en reaktion och idag var hans självförtroende som bortblåst. Idag var han feg och vågade nästan inte gå på några avslut alls. En sak som jag inte förstår är varför han så sällan vill skjuta utifrån. Det hade varit bra om han inte alltid envisades med att försöka stega sig igenom motståndarförsvaret. Skjuter inte Kim, så saknar Lugi ett skyttehot utifrån, vilket gör det svårare att klara av genombrott eller inspel till linjen. Men det var inte bara Kim som var blek idag. Inte verkade Söndergaard, Gudmundsson och målvakterna ha något större självförtroende de heller. Söndergaard är ett kapitel för sig. Han måste vara en av de mest ojämna spelarna i elitserien.   

Men det här spelet så lär Lugi varken slå Drott eller RIK.

All heder dock till Guif. Laget är bra och lär gå till en SM-final. Det finns inga svagheter, utan Guif har bra spelare på alla positioner. Det märktes idag att man hade analyserat Lugi och att man hade full koll Lugis spel. Man vann inte bara spelet på plan, utan även på bänken.   

Det finns stunder när jag blir trött på handboll. Förstå mig rätt. Jag älskar handboll och min dröm är handbollen blir lika stor i Sverige som fotboll och ishockey. Tänk om jag kunde få uppleva internationellt gångbara lag, fulla läktare, bra tryck och en uppmärksamhet i media! Men så går jag på slutspel i Lund och möts av 1098 personer på läktarna, stämningen är totalt avslagen och stundtals lika tyst som i en kyrka. Lugis klack som numera bara är några få personer är passiva och verkar inte orka stötta laget. Det är i sådan stunder som jag börjar tvivla på handbollens framtid. Allt går i gamla hjulspår. Fortfarande tror Lugi att det räcker med att sätta upp några affischer på stan och några pyttesmå annonser i tidningar för att det ska bli folkvandring till Arenan. Och inte blir det bättre av att man annonserar om att det är gratis inträde för att sedan vara tvungna att gå ut med dementier. Och inte ens i ett slutspel orkar man göra en handbollsfest av arrangemanget. Men allt är inte Lugis fel. Varför är Lundaborna så tröga? Det verkar totalt omöjligt att locka publik till Arenan. Och jag förstår inte vad det finns för andra saker som lockar mer än att gå och se ett slutspel i handboll? Det är ett hån när man hör speakern säga att Lund är Sveriges bästa handbolls-stad och att Lundapubliken är den bästa Sverige. Inget kunde vara mer fel. Jag skulle uppskatta om speakern upphörde med dessa floskler.

Just nu känns det hopplöst, men än så är det inte kört. Det ska trots allt spelas några matcher till i slutspelet. Jag hoppas Lugi fixar en supporterbuss till Halmstad. Det kan behövas. Men frågan är om man klarar av att fylla en sådan buss efter dagens fiasko. Förlusten gör det precis inte mer lockande att åka med.

Och till glädje för många i Lugi och säkert runt om i landet så har jag nu bestämt mig för att sluta skriva. Jag har inte tid just nu att hålla mig uppdaterad och den här bloggen har bara blivit sämre och sämre. Efter SM-finalen så är det slut.

Till sist vill jag bara gratulera H43 till vinsten mot IFK Ystad. Nu bör kontraktet vara fixat. Det måste kännas skönt för de blå att inleda med en vinst mot den troligen största utmanaren. Och grattis även till H43/Lundagård som fixade nytt kontrakt idag. Men frågan är om H43/Lundagård kan utvecklas mer. Jag tvivlar. Antagligen behövs förstärkning av både spelare och ledare.


Damernas slutspel

Skånelagen har börjat bra. Eslöv är klara för semifinal efter tre jämna matcher och Lugi vann en jämn match mot Skuru i onsdags. Undrar hur många matcher Lugi behöver. Jag tror att man kommer att förlora någon match mot Skuru. Men visst bör man gå till semifinal.

Skåne förstärkte representationen i damernas elitserie när H65 gick upp. Det måste kännas bra för tränaren Niklas Harris, lagledaren Richard Nörrelökke och tränaren för utvecklingslaget Ola Ekdahl som alla bedömdes inte hålla måttet när föräldrarna i Lugi ville ha Brljevic som tränare till sina barn. Genom avancemanget så bevisade Harris återigen sina kvaliteter som tränare.  

Nu har det ju gått bra för Lugis damer ändå utan Harris, men det har och kommer att kosta. Eldsjälar finns det inte så gott om och bara det att Harris och Nörrelökke innebär att Lugi tappat kompetens. Och som jag skrivit förr så är jag rädd att den tydliga elitsatsningen där man sålt bort en del av Lugis värderingar kommer att slå tillbaka negativt. Redan nu så verkar glädjen och sammanhållningen vara borta i laget. Och hur ska man kunna slussa in kommande årskullar in i A-laget? Lugi har slagit in på en farlig kurs.

Apropå kval så är jag glad att mitt norra favoritlag Boden Handboll IF vann hemmamatchen i kvalet till allsvenskan.

Vinst mot Kungälv med 21-20 gör att hoppet lever om en plats i allsvenskan. Jag håller tummarna att det går hela vägen. 


Två matcher

Såg Kolding få stryk med sju bollar mot Kiel idag. Och då ska man veta att matchen var helt jämn i nästan 50 minuter, men sen tog orken tog helt slut hos Kolding. Ur svensk synvinkel var det kul att se att Lukas Karlsson var bäste spelare i Kolding. Han hade inga problem alls med att göra mål på Omeyer. Det är synd att han inte hade den formen i VM. I Kiel var Marcus Ahlm riktigt bra. Det är synd att han inte längre är svensk. Kiel har ju värvat René Toft Hansen från AG Köpenhamn så Ahlm lär väl sluta spela handboll helt och hållet efter nästa säsong. AG har å andra sidan värvat Karol Bielecki och Krzysztof Lijewski från RNL. Och sen kommer även Olafur Stefansson till laget. Så då hamnar inte Kim Ekdahl där. AG Köpenhamn kan mycket väl bli ett topplag i nästa års Champions League.

I den andra matchen blev Skövde fullständigt utspelade av Sävehof. Skövde har med största sannolikhet lekt rommen av sig. Idag spelade man huvudlöst. Det var det ena slarviga anfallet efter det andra. Skövde saknade totalt struktur och verkade bara spela på chans. Sävehof kommer med största sannolikhet att vinna gruppen. 

Per Johansson visade åter igen att han inte är så objektiv. Jag har länge tyckt att han favoriserat spelare från Göteborgstrakten i damlandslaget och när man hör honom berömma Sävehof och Alingsås så är det rätt tydligt att hans hjärta finns i västra Sverige. Det är lite stötande att höra att Sävehof är den klart lysande favoriten till SM-guldet. Favorit kan jag acceptera men klart lysande är att ta i. Så jäkla övertygande har man inte varit i serien. Lika subjektivt tycker jag att han är när han säger att Sävehofs första uppställning är den klart bästa i serien. Så otroligt mycket bättre är den inte än de andra lagens.

I morgon spelas den troliga gruppfinalen i den andra slutspelsgruppen när Lugi möter Guif på hemmaplan. Det känns rätt öppet men jag tror att Lugi vinner hemma. Grahn sa i förra veckan att Drott är en outsider till att gå till semifinal. Och vinsten mot RIK kanske visar att han har rätt, men jag tror fortfarande att det blir Lugi och Guif som går till semifinal. Det återstår att se om Drott kan vinna två eller fler matcher i rad i år.

Var var förresten Skövdes publik idag? Varför kommer inte fler än 1300 när det är slutspel och Sävehof på besök? Fattar ingenting. Återstår också att se om Lundaborna är lika tröga i morgon. Lugi har förresten återigen visat hur professionellt man jobbar genom att felaktigt annonsera om att det är fritt inträde i morgon. Verkligen bra jobbat!


Publiksiffror

SVT presenterar idag publiksiffror för de största idrotterna i Sverige. Och i princip alla idrotter tappar åskådare jämfört med förra säsongen.

Fotbollen toppar än så länge följt av hockey och speedway. Handbollen hamnar på sjätte plats. 

På HEH kan man luras att tro att handbollen ligger trea eftersom man har valt att plocka bort elitserie speedway, superettan fotboll, allsvensk hockey som alla drar mer åskådare än handbollens elitserie. 

Handbollen har dock klarat sig rätt bra och enbart tappat ca 50 åskådare i snitt. Men det betyder också att de senaste årens uppåtgående trend stannat av. Det är lite märkligt. Våra seniorlandslag har gjort succé i vintras och vi har haft ett hemma-VM. Och ändå så har det inte blivit någon uppgång. Man kan alltså konstatera att handbollen inte lyckats slå igenom hos allmänheten trots framgångar och ökad publicitet. Det är alarmerade och understryker hur svårt det är att vända intresset hos allmänheten och att handbollen måste börja prova nya grepp.

Här ser ni topp-10:

Serier                   10/11   09/10   
                                        
1 Allsvensk fotboll   6 518   7 953   
2 Elitseriehockey     6 160   6 210   
3 Speedway elit       2 664   3 153   
4 Superettan fotboll 2 572   1 880   
5 Allsvensk ishockey 2 363   2 362   
6 Handboll elitserie  1 405   1 458   
7 Bandy elitserien    1 358   1 553   
8 Innebandy elit         943     873   
9 Basketligan             874     879   
10 Damallsvensk fotb 653     824      


  

Lugi dam

Och ikväll spelar Lugis damer hemma mot Skuru. Undrar om det blir en reaktion på helgens imponerande vändning i Tyskland? Skuru är inte så dåliga, men Lugis damer bör ändå vinna även om man kanske är lite slitna. Hoppas nu att det kommer publik till matchen. Till skillnad från herrarna så kan man i alla fall köpa biljetter till matchen på nätet.

Biljetter?

Nu närmar sig slutspelet och för Lugis del så rivstartar man med match hemma mot Guif. Men kan någon förklara för mig varför det fortfarande inte går att köpa biljetter till matchen på nätet? Men det är ju långt tid kvar, hela fyra dagar. Förstår ni nu varför jag konstant klagar på Lugis förmåga att marknadsföra sig?

Slutspel

Det gick som jag trodde, Kristianstad hamnade i kvalspel och Ystad är färdigspelade för i år. En klar besvikelse för båda lagen. Ystads match igår avgjordes under de första minuterna i andra halvlek, men kunde ha avgjorts redan i början av första. Ystad hade märkligt svårt att komma igenom Alingsås taggade försvar. Och de skott som kom igenom försvarsmuren stoppade Aggefors i målet. Men å andra sidan så var det rätt märkligt att Ystad envisades att skjuta i semaforhöjd. Hade man lyft skotten lite grann så hade det antagligen blivit betydligt jämnare i matchen. Ystad missade slutspelet redan när man valde Pelle Käll som tränare. Nu är man ute och letar tränare igen. Måtte man sköta det bättre i år, så att man inte tvingas välja en tränare som ingen annan vill ha.

Alingsås tror jag blir farliga i slutspelet. Bliznac är på uppgång även om jag tyckte att han såg både lite otajmad och osmidig ut. Men med honom i form så lyfter hela laget. Får man sedan igång kanterna och Aggefors fortsätter att storspela så kan det mycker väl bli en finalplats.

Grahn trodde igår att Sävehof och Lugi möts i finalen, men det tror inte jag. Från grupp 1 så går Sävehof och Alingsås till semifinal. Från grupp 2 går Guif och Lugi. Jag har svårt att tänka mig att de andra lagen kan utmana. Skövde och RIK har nog lekt rommen av sig, Drott verkar för ojämna och Malmö är inte tillräckligt bra. Sen i semifinalerna slår Sävehof ut Lugi och Alingsås slår Guif. Då blir det en västsvensk final mellan Sävehof och Alingsås.Lite mer om Lugi

Det är bara att erkänna att jag börjar bli lite senil. Missade totalt att skriva något om Lugidamernas vinst borta mot det tyska laget Blomberg-Lippe i Cupvinnarcupen. Båda matcherna spelades borta och vem kunde tro att Lugi kunde vända förlusten i första matchen till vinst i andra? Ingen förutom spelarna antagligen. Nu är man framme i semifinal, helt otroligt. Det bästa svensk klubbhandboll gjort på 2000-talet, om man undantar Sävehofs spel i Champions League. Nu gäller det att slippa möta ett ryskt lag så att man minimerar reskostnaden. Kan det gå hela vägen till final månne? Svensk damhandboll är verkligen på väg framåt.

Men frågan är om det täta matchandet, vissa spelare spelade även i steg-5 för ett tag sedan, sliter på laget? Kan det komma en negativ reaktion i slutspelet eller blir det tvärtom så att framgångarna internationellt och i JSM lyfter laget än mer?

Och när det gäller herrarna så förlängde Lugi som väntat med Axnér och Zanotti. Det var väntat och det är bra med kontinuitet. Om de båda bara får tillräckligt bra material att träna nästa år, dvs om Lugi kan ersätta de som slutar med andra bra spelare, så blir det säkert ett roligt år nästa år också för Lugi. 


För bra

Såg AG Köpenhamn spöa Team Tvis Holstebro i lördags. AG kommer med största sannolikhet gå igenom seriespelet utan förlust. Man är verkligen i en klass för sig. Och i det sällskapet har Niklas Ekberg spelat till sig en fast plats. Det är bra jobbat. Men jag tycker att han i Danmark precis som i landslaget missar för mycket. Men får han mer rutin och blir säkrare i läget så kommer han bli en världsstjärna. Det är inte konstigt att Kiel är intresserade av honom. Jag kan inte tänka mig annat än att AG blir danska mästare. Och det ska bli intressant att se hur det går för laget i nästa års Champions League. Kanske spelar Kim Andersson och Olafur Stefansson också för danskarna då. men frågan är om inte AG riskerar att ta död på den danska herrligan. Det kan inte vara roligt för övriga danska klubbar att veta att man inte har en chans att bli mästare. Risken är stor att intresset för serien minskar hos allmänheten.

Jag är fascinerad av bygget av AG. Jag hoppas jag får uppleva något liknande i Sverige. Det som imponerar mest på mig är hur man lyckats få de svårflörtade Köpenhamnarna att gå på handboll. Jämfört med FIF så har man ökat publiksiffrorna från 400 till 8000 på ett år. Det visar vad man kan uppnå om man verkligen vill och anstränger sig. Här har svenska klubbar mycket att lära.
I sista minuten

Så åker alltså Lindesberg ut. Tajmingen med den nya hallen är den sämsta tänkbara. Nu vet jag inte hur klubben har jobbat, men borde inte Lindesberg fått bättre uppbackning när man äntligen fått en ny hall? Borde inte hela bygden slutit upp och gett klubben den ekonomiska förutsättning som kunde ha inneburit ett förlängt kontrakt? Fast den andliga revolution man ville införa när man sparkade Puljevic, återgången till det gamla Lindesberg, var väl inte heller så smart. Men chansen är trots allt stor att man kommer tillbaka. Väl mött då.

Och för de blå så var det en nagelbitare igår. Det blev jämnt i slutet av matchen efter det att H43 inlett bäst. Alingsås missade en straff i slutminuterna, medan H43 satte sin. Det kunde lika gärna gått åt andra hållet. Men än är faran inte över för H43. Nu väntar ett ovisst kval, men H43 är för bra för att åka ur. Men har verkligen H43 inte fler fans? 786 åskådare i en sån viktig match! Märkligt.

Vad ska man förresten säga om Alingsås. Det är ju otroligt hur laget blandar och ger under säsongen.

Nu återstår det en omgång av elitserien. Jag är antagligen korkad men varför kallas nästa omgång för omgång-33 på HEH när lagen har spelat 32 matcher när omgången är färdigspelad? Den spänning som återstår är vilka som går till slutspel och vilka som slipper kvalspel. Jag tror att Ystad och Aranäs hamnar i ingemansland och missar slutspelet men slipper också kvalspelet. Hammarby och Kristianstad får istället följa H43 till kvalspelet.

En helt annan sak. Jag såg Lugis reservlag Farmen besegra Mölndal idag i kvalet till division 1. Det är bara att konstatera att Lugis återväxt är god. Men när Axnér sprang in på planen så var vi flera som oroliga att han skulle skada sig. Men han visade sig vara i förvånansvärt god form. Det är faktiskt imponerande att en sån gammal man kan vara så pigg. 

 

 

Jävligt bra

Zanotti säger i dagens Sydsvenska att Lugi just nu är jävligt bra. Och han har helt rätt. Det var länge sedan jag såg ett så bra och stabilt Lugi. Jag måste ta av hatten för ledarduon (trion). De har verkligen gjort ett bra jobb i år. Så fel jag hade i början av säsongen! Det kan bli ett riktigt roligt år för Lugi med både damer och herrar i slutspel. Lugi herrarnas lysande form just nu beror mycket på att mitt 9:an Anders Hallberg blommat ut. Han sprudlar av självförtroende och kreativitet. Han lyfter Lugi mer än vad Kim Ekdahl du Rietz gör. Men det är inte bara Anders och Kim som är bra form. Samma sak gäller främst målvakterna, Mikael Söndergaard och "Gummi" på kanten.

Igår hade inte Skövde så mycket att sätta emot. Lugis seger var aldrig hotad och då var Skövdes Appelgren ändå riktigt bra i målet. Trots att Hallberg och Ekdahl är bra framåt så tycker jag nog att försvarsspelet är Lugis styrka just nu. Det är verkligen svårt att göra mål på Lugi.

Men varför kommer inte fler åskådare till Lugis matcher nu när man är bra? Igår kom strax över 1000 personer i en toppmatch. Uselt! Klacken var återigen en ensam trummande tjej, om man undantar klackens avhoppare som satt nära baren och hejade rätt rejält under andra halvlek. Det är inte bara publiken som försvunnit, det har också klackens engagemang gjort. För tusende gången: tycker verkligen Lugis marknads- och arrangörsansvariga att man gör ett bra jobb? Men nu kommer ju slutspelen och då borde det väl bli tryck i Arenan.

Nu har Lugi bara en match kvar i grundserien, borta mot Lindesberg. Och förlorar H43 idag hemma mot Alingsås, vilket det mesta pekar på. Så blir det ju en konstig match mot Lindesberg. Om Lugi förlorar så kanske H43 åker ur serien. Hur går man in i sån match? För Lugi spelar matchen ingen roll, tredjeplatsen i serien är säkrad. Men för Lindesberg och H43 betyder den allt. Jag tror nog att Lugi kommer att försöka gå för vinst, för nog vill man behålla derbyna mot H43, men i handboll betyder vilja en hel del. Så det känns verkligen helt öppet mot Lindesberg.

Sydsvenskan har efter VM skrivit några kritiska artiklar om handboll. Först några märkligt ensidiga artiklar om VM och handbollen i Lund. Sen kom några negativa artiklar om H43. Nu senast igår så skriver Jan Gustafson om H43: s ras. Ras är ett märkligt ord när H43 legat ungefär på samma plats i serien de senaste tre säsongerna. I Jans artiklar så beskrivs H43 som en klubb i spillror. Men det är ju att ta i. Man har ett "halvt" damlag i elitserien, en ungdomsverksamhet som går bättre än på många år, och än så länge ett herrlag i elitserien. Det är inte dåligt. Men man har problem med ekonomin och man har inte värvat särskilt lysande på herrsidan. Då har damlaget varit bättre på att värva. Kanske hade en vända i allsvenskan varit nyttig. H43: s herrar borde kanske byggas upp på nytt. Man har ju hyfsade juniorer att tillgå. Som Lundabo så hoppas jag att H43 klarar av kontraktet. Jag tror att handbollen i Lund gynnas av rivaliteten.

Fast i ärlighetens namn så gillar jag Lindesberg också och kan tycka att handbollen i Sverige behöver lag som inte ligger i sydvästra Sverige. 

Under gårdagens inspring så lånade Lugi H43:s rökmaskin. Ska man se det symboliskt? Finns det de som vill överge H43 och gå till Lugi? Hoppas verkligen att H43: arna inte överger sitt lag när stödet behövs som mest.

Till sist tycker jag det är kul att se pappa Axnér när han instruerar och pratar med spelarna före match. Det ser faktiskt ut som en far som pratar med sina småbarn. Många instruktioner avslutas med att Axnér klappar spelarna på huvudet eller nacken. Det är lite av "nu var du en duktig pojke" över det hela.

 

Lysande

Lugis Anders Hallberg var lysande i dagens vinstmatch mot Kristianstad. Det var en njutning att se hans spel. Han är i riktigt bra slag just nu och har blivit betydligt jämnare i sitt spel. Det var ett tag sedan han gjorde en dålig match. Mycket i handboll handlar om självförtroende och det verkar Hallberg ha fått gott om. En som däremot verkar sakna självförtroende är Lars Möller Madsen i Kristianstad. Här har vi en spelare som gjort succé danska ligan och i danska landslaget. Och så får Kristianstad ut så lite från honom. Alla Kristianstads spelare och ledare försöker hela tiden stötta honom men utan resultat som det verkar. Då och då glimtar han till och visar prov på sin fysik men oftast så passar han bollen vidare istället för att gå på avslut. Men det kanske inte bara handlar om avsaknad av självförtroende. Möller Madsen verkar inte heller vilja riskera en smäll. Det känns som om han bara väntar på ett erbjudande från någon annan klubb och under tiden vill han inte riskera att bli skadad.

Lugi var utan tvekan numret större idag. Man hade full kontroll över matchen och kunde gå runt på samtliga utespelare, utan att det innebar några problem. Och detta samtidigt som Kim Ekdahl du Rietz var punktmarkerad större delen av matchen. Det är tråkigt att Kim alltid blir punktad numera, men Lugi verkar inte ha några problem med att spela till sig chanser i spelet 5 mot 5.

Men jag tycker att Kristianstad är ett roligt lag att se. Man spelar en snabb och offensiv handboll och visar alltid hjärta. Jag tycker att man borde ligga högre upp i tabellen. Men just nu verkar försvarsspelet inte hänga ihop. Och man gör fortfarande för många tekniska fel. Man vill gärna undvika ett kvalspel, men jag kan aldrig tänka mig att man riskerar att åka ur, så varför inte några kvalmatcher inför publik.    

Det var kul att se Kristianstads klack och i början förde man ett jäkla liv men det varade inte så länge. Lugis klack bestod idag av en ensam kvinnlig trumslagare. Hon gjorde ett bra jobb och ska ha beröm. Men var är alla andra? Jag saknar er!

Publiksiffran var inte lysande, strax över 1300 är dåligt i ett derby. Jag har fått ett mail från Uffe Mohlin och han gav mig en förklaring till varför Lundalagen har så svårt att locka publik. Jag ska försöka återkomma till det om några dagar. Just nu hinner jag inte skriva mer.

 
  

Vinst

Så blev det då trots allt en vinst. Nu är antagligen EM-deltagandet säkrat. Inställningen var betydligt bättre idag och stundtals fungerade anfallsspelet. Försvars- och målvaktsspelet är ju numera väldigt stabilt. Där finns sällan något att klaga på. Vilket lyft det har blivit sen Jernemyr har tagits till nåder. Men det finns fortfarande en hel del att förbättra. Spelet med en man mer är riktigt dåligt. Av någon anledning så blir laget nästan helt handlingsförlamat när man är i numerärt överläge. Här måste Sverige förbättra sig. Och även om Ekberg satte fyra av fem straffar så känns ändå straffskyttet osäkert. Om man jämför med Danmarks straffskytte så kan Sveriges bli stabilare. Och fortfarande har man långa perioder när anfallsspelet helt går i baklås. Larholm och Doder är kreativa och spelintelligenta, men ibland blir jag frustrerad när de blir lite väl egoistiska. Hur bra man än är så kan man inte göra allt på egen hand.  

Det känns som om Johan Sjöstrand har tagit ytterligare ett steg i sin utveckling. Har han inte blivit stabilare? Vad månde bliva? Det samma kan man också säga om Andreas Nilsson på linjen. Jag tycker att han gjort två helt godkända landskamper. Jag håller med Hellgren om att han har något unikt.

Sammanfattningsvis så känns det ändå som att Sverige trots allt är på gång. Vi har förhoppningsvis några roliga år framför oss. Och jag ser fram emot att åka ner till Serbien och se Sverige spela i EM.

I SVT: s vinterstudio idag så fick Marie Lehman frågan om vad det fanns för övrig intressant sport än skidor på söndagen och vad det var man tänkte visa i Sportspegeln. Det blev naturligtvis en lång redogörelse om hockey, men inte ett enda ord om att Sverige spelade en EM-kvalmatch i handboll. Ännu ett bevis i en lång rad på SVT: s ointresse för handboll. Så därför undrade jag före matchen hur många åskådare det skulle bli i den stockholmska handbolls-öknen. Men det blev trots allt bättre än vad jag hade förväntat mig. Och det var också hyfsat tryck på alla handbollsungdomar som dominerade på läktarna. Det kanske finns hopp för handbollen i Stockholm ändå.

Till sist ett stort grattis till Lugis damjuniorer som idag vann ett länge eftertraktat SM-guld. Här har Lugi en grund att bygga en framtid på. Men hur ska man hantera de kommande ungdomskullarna? Det blir tufft för kommande talanger att komma in i A-laget.

EM-kval

Vinst idag och EM-biljetten är i praktiken klar. Israel gav oss en hjälpande hand när de slog Montenegro i veckan. Israel verkar alltså bättre än vad man tror. Det var kanske inte så konstigt att Sverige hade problem i bortamatchen mot Israel.

Men även om en vinst idag hade känts skönt så vill jag även se bättre takter. Vågar vi hoppas på ett Sverige som visar vilja och verkligen går för fullt? Jag vill inte bli lika frustrerad som i onsdags.

Frustrerande

Tyvärr, så besannades mina dåliga aningar. Det blev en förlust men sällan har jag sett en sån onödig förlust, för Slovakien var verkligen inte bra. Sverige borde ha vunnit klart. Men det håller inte att göra som Sverige: inleda med att bara göra ett enda!! mål på 11 minuter, inte vinna en enda period när man är en man mer, missa alla straffar, kasta bort bollar och sedan skjuta ett antal skott i stolpar och ribba. Jag tyckte att Sveriges anfallsspel kändes temposvagt, handlingsförlamat och slarvigt. Mentalt verkade man inte vara på plats. Eller betydde avsaknaden av VM-spelarna så mycket? Däremot så var försvarsspelet gediget som vanligt. Bäst var Sjöstrand och Källman. Andreas Nilsson gjorde också en bra insats i sin första riktiga landskamp. Kim Ekdahl du Rietz hade däremot tappat VM-formen, han lyckades inte ens träffa målet på något skott. Larholm och Doder varvade bra insatser med rent slarv. Det kändes som om de båda spelade alldeles för mycket på chans.

Och är det fler än jag som tyckte att Staffan och Ola verkade lite oengagerade i coachningen? Och nog fattade man några märkliga beslut. Första tillfället när man spelade 6-5 så skulle nog inte Kim Ekdahl varit på plan och varför lät man Zachrisson sätta den andra straffen?

Nu är det retur till helgen. Nu är det dags att träna 6-5 spel samt att träna straffskytte. Annars blir det förlust igen och då måste Sverige slå Montenegro borta för att gå till EM. En situation som måste undvikas.

Fasiken var småsur jag är. Den här matchen skulle Sverige ha vunnit.


Kval

Är det fler än jag som har dåliga vibbar inför morgondagens kvalmatch? Sverige ska inte dra för stora växlar på 16 måls segern i VM. Nu är det kval, bortamatch och flera spelare skadade. Det blir tufft. Men skadorna innebär också en chans för Andreas Nilsson och Niclas Barud att visa upp sig. Det ska bli intressant att se de båda tillsammans med Mattias Zachrisson.

Att Lukas Karlsson är tillbaka igen är inte så dumt. Han var riktigt blek i VM men det verkar ändå som om formen är på väg att återkomma. Han har tagit för sig mer och mer på senaste tiden i den danska ligan. 

Tycker också att det ska bli kul att se Kristian Svensson igen i landslaget. Han är rutinerad och kommer inte att vika ner sig i matchen, men å andra sidan tycker jag nog att han inte är lika bra som förr.

Jonas Larholm kommer att få bära ett tungt ansvar framåt, men i helgen såg jag honom spela i Champions League när AaB besegrade Pick Szeged och då var han lysande. På egen hand stod han för nästan allt i anfallsväg. Undrar om Kim Ekdahl du Rietz är inne i samma stim som i VM?

Känns förresten lite märkligt att matchen visas i TV10. Har kanalen visat handboll tidigare?

Palicka

Igår vann Kiel hur lätt som helst över Kielche. Det var glädjande att se att Andreas Palicka fick stå i mål hela matchen. Och han spelade dessutom riktigt bra. Kul att se att han är tillbaka i gammal god landslagsform. Den andre svensken i matchen, Henrik Lundström, gjorde också en bra insats.

Jag tyckte att Kiel var imponerande. De kändes riktigt tunga och de har nog inte gett upp hoppet om en serieseger. Det kan mycket väl bli fajt ända in i slutet med Hamburg. Och precis som vanligt så kommer Kiel att gå långt i Champions League.  

Åttondelsfinalen blev mot Kolding och det är ju en intressant publikmatch. Men Kolding kommer inte att ha mycket att sätta emot.

Övriga åttondelar är:
Kadetten Schaffhausen (SUI) - Montpellier (FRA)
Chambery (FRA) - Ciudad Real (ESP)
Bosna Sarajevo (BIH) - Chekhovskie Medvedi (RUS)
Pick Szeged (HUN) - Flensburg (GER)
Barcelona (ESP) - Veszprém (HUN)
Osiguranje Zagreb (CRO) - Rhein-Neckar Löwen (GER)
Hamburg (GER) - Valladolid (ESP)

Det mesta lutar åt att Montpellier, Ciudad Real, Medvedi, Flensburg, Barcelona, RNL och Hamburg följer Kiel till kvartsfinalerna. Men kanske kan Veszprem utmana Barcelona.

Mail nr 1

Jag har varit dålig på att läsa min mail senaste månaden. Har haft en mental tung period på jobbet.

Fick för några veckor sedan ett mail om ett kul filmklipp på Youtube. Bättre sent än aldrig så länkar jag till det här:

http://www.youtube.com/watch?v=0V3uRJIV6ak

Känns som en kul avslut på Bagarns tid i landslaget.

Jag tackar Charlie.


Innovationer

Jag upptäckte två "nyheter" i Danmark idag. Den ena borde intressera marknadsansvariga i klubbarna.

Aalborg DH tänker införa ett nytt slags säsongskort. Kortet berättigar till gratis inträde, men om man inte kommer till en match så får man betala. Man får alltså betala om man inte kommer till en match, men kommer man så är det gratis. Jag tycker det är genialt. Publikintäkterna i sig innebär lite för klubbarna, men antalet åskådare är inte oväsentligt. Ju fler åskådare man har på matcherna ju mer sponsorintäkter får man. Det har alltså Aalborg insett och meningen med det omvända säsongskortet är alltså avsett att öka antalet åskådare och därmed också sponsorintäkterna. Vilken svensk klubb blir först med att införa samma upplägg? Danmark visar mer och mer att man är bättre på att utveckla handbollen än vad vi är i Sverige. Ett annat exempel är bygget av AG Köpenhamn. Nu spekuleras det i att Olafur Stefansson och Kim Andersson ska värvas till klubben.

En annan nyhet är time-outerna som AG Köpenhamn numera har. Man delar upp laget i två grupper, en för försvarsspelare och en för anfallarna. Och sen har man alltså två parallella time-outer. Det är kanske ett smartare upplägg än vad vårt landslag har. Där först Ola pratar försvar med hela laget och sedan Staffan pratar anfall.

AG Köpenhamn är totalt överlägsna i Danmark. Jag har svårt att tänka mig att de kan missa mästerskapet. Ska bli kul att följa laget i nästa års Champions League.

Fighten mellan H43 och Lindesberg fortsätter. Båda lagen förlorade idag. Det känns fortfarande helt öppet vilket lag som kommer att åka ur direkt. Jäkla uselt av H43 supportrarna att inte stötta sitt lag, 672 åskådare är riktigt pinsamt. Lugi fick en påminnelse om att man inte är odödliga. Inför mer än 3000 åskådare (riktigt bra publiksiffra) så fick man stryk mot Drott. Lugi måste träna mer på att Kim Ekdahl du Rietz blir punktmarkerad för det lär han bli många gånger till innan han blir proffs utomlands.   


Tänk om

Elitseriens sista match:
  

2011-03-21 33 20:00 LIF Lindesberg Lugi HF Lindesberg Arena

Tänk om det blir så att Lugi kan avgöra vilket lag som får stanna kvar i elitserien. Vilken märklig situation. Den är inte helt okänslig. I värsta fall kan Lugi om möjligt bli än mer hatade i de blå leden. Men egentligen tror jag att Lugi vill att H43 stannar kvar i elitiserien. Inte vill man missa alla lokalderbyn.

Coachning

Glömde ta upp en sak i förra inlägget. Igår så släppte Zanotti/Axnér på slutet fram de spelare som brukar få lite mindre speltid. Det innebar att Aranäs närmade sig i målprotokollet och det blev lite oroligt när ledningen bara var två bollar och Aranäs gick till anfall. Men man vågade ändå behålla spelarna på plan och det tycker jag var modigt gjort. Och säkert en bra investering för framtiden. Hade man plockat av killarna från plan igen så hade det inte precis stärkt deras självförtroende. Nu byggde man istället på en känsla hos spelarna av att man kunde fixa en seger på egen hand. Bra jobbat av ledarduon! 

Jag tycker att de har gjort ett bra jobb i år. Laget presterar bättre och gruppen känns betydligt mer harmonisk. Så fel jag hade när jag var kritisk i början på säsongen. Det är också kul att se duon under matcherna. Både deras sätt att agera under matcherna och deras samarbete har förändrats. Från första matcherna när Zanotti verkade nervös och osäker och Axnér mest satt still på bänken så jobbar båda nu aktivt och, som det verkar, med ett stort självförtroende.

Lite synd att Kim Ekdahl du Rietz med största sannolikhet försvinner utomlands (om nu inte Glasmästarn hostar upp en massa pengar) för annars hade det varit kul att följa Lugis fortsatta utveckling nästa säsong. 
  
Har förresten varit dålig på att läsa min brevlåda sista tiden. Jag har fått några mail som jag tänker ta upp i kommande inlägg.

Överraskad

Det kom fler till Lunds Arena igår än vad jag hade trott. Över 2000 på läktarna är bra med Lundamått mätt. Men om det var så mycket till handbollsfest vet jag inte, även om publiken fick ta emot Lugiflaggor. Det var riktigt tyst i hallen emellanåt. Lugiklacken överröstades ibland av de fyra-fem personer som verkade hålla på Aranäs. Måste säga några ord om klacken. Det är kul att det fortfarande finns en liten rest, men jag tycker att de kan vara betydligt mer aktiva. Som det är nu så hejar man i några minuter och sen är man tysta lika länge och så hejar man lite grann igen. Och så här håller det på. Man verkar inte orka att hålla på någon längre stund.

Nu till matchen. Det var länge Kim Ekdahl du Rietz och Joakim Svensson i mål mot Aranäs. Kim gjorde allt framåt och Joakim storspelade efter en lite skakig inledning. Kim dominerade fullständigt i början och blev till sist punktmarkerad. Jag har flera gånger nämnt att Kim kan göra mål när han vill i elitserien. Det verkar han också själv ha insett nu och gör mål varje gång han försöker. Men det är inte enbart positivt med det här självförtroendet. Det blir inte mycket till spel för Lugi. Man passar Kim och så gör han mål på egen hand. Ibland tar han bollen på egen planhalva och studsar fram över planen för att sedan gå på avslut. Det fanns faktiskt dem i publiken som skrek att Kim skulle bänkas så att det kunde bli lite mer spel på plan. Det finns en risk för Lugi att bara förlita sig på Kim. Men det är verkligen kul att se han utveckling i år. Nu verkar han bli den storstjärna som många har sagt att han kunde bli. Och jag som några gånger ifrågasatt hans mentala förmåga.

Men även om Kim var bra igår igen, så tycker jag nog att Lugis framgångar i år beror på försvars- och målvaktsspelet. Båda har blivit mycket bättre i år. Det är inte lätt att göra mål på Lugi. Men något som Lugi behöver bli bättre på är spelet när man är en man mer. Det funkar inte riktigt bra. Och Anders Hallberg, som annars är riktigt duktig, i år behöver bli säkrare i frilägen. Av någon anledning så missar han ofta när han är ensam med målvakten. 

Nu har jag sett Skjerns tränare "Kos" vara på plats några gånger, så nu börjar jag undra om det inte är där Kim kommer att hamna. Det hade inte varit ett dåligt lag att komma till.

Och nu närmar sig en viktig match för H43. Hemma mot Hammarby måste bli en vinst, annars blir det tufft att klara kontraktet. Nu får alla blå fans ställa upp och stötta sitt lag.


Publik

Igår såg jag Göppingen vinna över Magdeburg i en tysk cup-match. Vilken stämning på läktarna! Och vilken glöd bland spelarna! Kommer vi någonsin att få uppleva matcher med samma publiktryck i Sverige? Det är väl tveksamt. Det kommer inte ens en proffsliga att råda bot på.

Jag har funderat på vad grundproblemet är. Det handlar inte bara om sämre kvalitet på vår liga eller sämre förmåga att arrangera och marknadsföra matcher. Jag har börjat inse att handboll som sport har svårt att locka publik. En orsak kan vara att allmänheten har svårt att förstå vad som händer på plan. Jag vet att det är många som inte förstår reglerna och domsluten. Många tycker också att spelet är enahanda. Det tar antagligen tid att lära sig uppskatta finesserna. Så frågan är antagligen hur man ska lära allmänheten uppskatta handboll? Hur ska man göra handbollen mer attraktiv? Egentligen är jag förvånad över att jag börjar tvivla på handbollens möjligheter. För det finns ju mycket som borde kunna locka publik: som tuffhet, tempo, många mål, ärliga tag etc.

Men visst kan handbollen också bli bättre på att sälja in produkten handboll. Nu när jag blev glad att Lugi bjuder på inträdet i morgon mot Aranäs, så hoppades jag att man också insåg att man borde sprida budskapet om att det är gratis. Men det har man naturligtvis inte gjort. Man har inte ändrat i annonserna utan det står som vanligt att man måste köpa biljetter. Ett klart underbetyg till Lugis marknadsansvariga. Det är irriterande att man ofta slarvar så här. Är det verkligen bara sportchefen som jobbar i klubben?

Tre klubbar i Skåne har nu på kort tid bjudit på inträdet:
H43 lyckades locka 885 åskådare
Malmö lyckades riktigt bra med 2063 åskådare (antar att man ansträngde sig för att sprida budskapet)
Och nu återstår Lugi, men jag blir förvånad om det blir över 1500 åskådare
 
Undrar om det är den här vägen som handbollen ska gå? Publikintäkterna spelar ju bara en liten roll för ekonomin, så då kanske man lika gärna kan bjuda på inträdet. Men det signalerar samtidigt att det inte är värt att betala för att få se handboll. Det är inte en helt enkel balansgång att gå. Det är nog bäst att låta gratismatcherna vara undantag. Men när man bjuder på inträdet så ska man också verkligen passa på att utnyttja tillfället till att göra matchen till en fest. Om man lyckas locka ny publik så gäller det att få dem att komma tillbaka, annars är det ju ingen vits. Man ska alltså anstränga sig mer när det är fritt inträde, inte tvärtom. Det tror jag inte att de tre Skåneklubbarna ovan har insett. Ska bli intressant att se om Lugi i morgon kommer att motbevisa mig.
  


Osar katt

Nu börjar det se tufft ut för H43. Väntad förlust mot Guif samtidigt som Lindesberg vinner med uddamålet mot Malmö. Nu skiljer bara två poäng när det är fyra omgångar kvar. Och målskillnaden börjar dessutom jämna ut sig. Avslutningen mot RIK måste svida rejält.

Ska Lindesberg verkligen klara kontraktet på H43: s bekostnad? Det är inte mycket som har pekat på det under säsongen.

En sak som jag inte fattar är var alla blå fans håller hus? I söndags mot RIK när det är gratis inträde som kommer inte fler än 885 åskådare. Varför stöttar man inte sitt lag när det verkligen behövs? Fattar ingenting. Man skulle kunna tro att det inte finns fler som gillar H43, men det handlar nog istället om att H43 har ovanligt tröga fans.  

RSS 2.0