Summering

Det blev precis en sådan rolig handbollshelg som jag förväntat. Första matchen ut blev den höjdare jag hoppat på. Tänk att AG Köpenhamn fullt rättvist slog ut kanske Europas bästa lag! I två matcher på raken visade man att man var det bättre laget. Helt fantastiskt! Det var mycket tack vare de isländska spelarna. Vilken stormatch Olafur Stefansson gjorde! Här märktes vilken rutin mannen har. Kasper Hvidt sa efter matchen att Olafur är otrolig på att ställa om mot olika typer av försvar. Och lika imponerande var Gudjon Sigurdsson på vänsterkanten. Niclas Ekberg är bra men när jag se AG spela så märker man Gudjon är en bättre spelare. AG hade full kontroll på matchen ända tills det återstod 10 minuter. Då blev det helt plötsligt lite oroligt, men Barcelona var aldrig riktigt nära. Det var roligt att höra de danska spelarna efter matchen. Ingen var nöjd med att ha gått till Final Four. Nej, nu var det Champions League-titeln som var målet. Jag har skrivit om det här förr. Det gäller att ha målsättningar för att kunna utvecklas och nå framgångar.   

Nästa match mellan Lugi och Skuru var däremot inte samma höjdare. Det var för många slarvfel för att jag skulle kunna njuta. Men det var härligt att Lugi vann och nu står med ett ben i finalen. Lugi är ett bättre lag än Skuru. Det märktes tydligt i lördags. Lugi vann utan att spela särskilt bra men har en helt annan säkerhet och fler profiler i laget. Jag tycker att Sabina Jacobsen visade sin storhet i andra halvlek. När det behövdes som bäst steg hon fram och gjorde några viktiga mål. Hon har en riktig vinnarskalle. Men jag kan inte hjälpa det att jag fortfarande tycker att Lugi borde få ut mer av sin trupp. Jag väntar fortfarande på Maria Adlers lyft. Hennes utveckling har helt klart stannat av.

En helt annan sak som stör mig. Jag gillar inte Lugis slogan: "Lunds stolthet". Stolthet måste man förtjäna, det kan man inte på egen hand utropa. Men vad har Lugi gjort för att förtjäna epitetet Lunds stolthet? Och med tanke på att det sällan kommer mer än ca 1-2 % av Lunds befolkning till matcherna så tror jag nog att 98 % av befolkningen inte ser Lugi som stadens stolthet. Och då känns det nästan lite pinsamt.

Det var märkligt hur Ystads anfallspel totalhavererade en bit in i första halvlek. Man började bäst och så fick Jesper Nielsen i Sävehof rött kort och sen dog helt plötsligt Ystads spel. Vad hände? Nu har Ystad blivit utklassade i två raka matcher och jag har svårt att tänka mig att Sävehof tappar det här. Det mesta talar för att både Sävehofs herrar och damer tar sig till i SM-finalerna. Men måtte det inte bli två guld även detta år. Men mycket talar tyvärr för det också.

I den andra semifinalen så är jag fortsatt imponerad av Kristianstad. Man pressar Guif i varje match. Kul! Och med lite flyt så hade man slagit ut Guif i tre raka. Det hade räckt med lite mer objektiva domare i första matchen och sedan en annan utgång av den matchavgörande sekvensen igår när Lars Möller Madsen först prickar insidan av stolpen och där bollen sedan studsar ut till Tholin som går på kontring och gör mål. Det ska bli intressant att se om Kristianstad kan pressa fram en femte och avgörande match. Omöjligt är det inte och sen i en femte match kan ju allt hända. Men Guifs hemmaplan lär antagligen avgöra i en sådan match. Imponerande comeback av Zachrisson igår för övrigt. Men helt återställd i huvudet verkade han inte vara när han t ex sprang fram till Kristianstads bänk och skrek i slutet av matchen. Det är synd att Guifspelarna ofta uppför sig osportsligt och barnsligt på plan.

H43 är fortfarande inte uträknade. OV: s förlust igår mot VästeråsIrsta gör att hoppet fortfarande lever. Men OV borde kunna fixa en elitserieplats om inte nerverna spökar på samma sätt som i sista matchen i grundserien. Allt kan mycket väl avgöras i sista omgången. Tur att man inte håller på H43 för det kan mycket väl bli en rysare.

Boden Handboll

Det var länge sedan jag skrivit om mitt favoritlag i norr. Det ber jag om ursäkt för. Men nu när jag dragit ner rejält på ambitionsnivån i den här bloggen så fanns det inte riktigt tid att skriva om laget. Men det är inte det samma som att jag glömt bort damerna i Boden.

Nu missade Boden allsvenskan i år igen. Men denna gång var det ju så otroligt snubblande nära. Hallby lyckades vinna den avgörande tredje matchen på bortaplan med uddamålet efter storspel av Elin Johnsén i Hallbys mål.

Nu hoppas jag att det går vägen nästa år i stället.

Handbollshelg

Vi har en intressant handbollshelg framför oss.

I morgon kväll kommer jag att sitta klistrad framför tv:n för att se returen mellan AG Köpenhamn och Barcelona. Nu när Kasper Hvidt inte blev avstängd trots rött kort i hemmamatchen så har AG en hyfsad chans, men det blir tufft. Och man kommer säkert att sakna Joakim Boldsen som är borta resten av säsongen pga skada. Men tänk om AG går till final Four. Vilket lyft det skulle innebära för dansk handboll och kanske spilla över på svensk handboll också.

Sen tänker jag använda en del av lördagen till att se tredje matchen mellan Lugi och Skuru på plats och inte framför tv:n. Det kan mycket väl bli en jämn match igen, men Lugi är fortfarande favoriter i min bok. Om nu Lugi skulle nå en final så har de verkligen haft en tuffare resa till finalen än vad Sävehof haft. Sävehof kommer att vinna semifinalspelet i tre raka.

Trist besked för Nathalie Hagman. Hon missar inte bara OS utan även EM till vintern. Det var inte mycket som var helt i det knät. Hoppas hon tar det rätt och bygger upp fysiken rejält så att landslagstränarna får en ursäkt mindre för att inte ta med Nathalie i landslaget.

Sen blir det att se Ystad mot Sävehof på tv på söndagen. Vinst för Ystad och det är öppet vem som går till final. Den andra semifinalen mellan Guif och Kristianstad bör Guif vinna enkelt. Man är ett bättre lag och utan Kristianstadpubliken så bör inte Kristianstad kunna rubba Guif. Men det blir tufft för Guif i fjärde matchen. Tänk att Kristianstad på en timme sålde slut biljetterna till arenan som har kapacitet att ta emot 4 800 personer! Det är inte annat än att jag blir avundsjuk. Vilken skillnad från andra lag!

Tre matcher får räcka i helgen. Måste ju hinna med att se lite fotboll också. 

Kalle Anka

Vad är det för förbund handbollen har? Hur kan man stänga av Kjeldgaard på tre matcher och samtidigt fria Seifert helt och hållet? En armbåge i huvudet är en armbåge i huvudet oavsett hur den träffar och vilket lag eller spelare som är inblandade. Vad är det för jäkla trams? Man borde skämmas! Hur svårt kan det vara att ha en röd linje i sina beslut och hur vore det med lite mod från förbundets sida? Ett förbund ska vara starkt och ha förmågan att styra verksamheten i landet. Men handbollen har tyvärr just nu ett förbund som är svagt och som fattar de beslut som man tror kommer att leda till minst kritik. Det är rent ut sagt löjeväckande. Och det är ju inte ett omdöme som man borde kunna ha om förbundet.

Och jag kan också konstatera att det inte bara är jag som tycker att Maths Nilsson och Patrick Håkansson har gjort sitt. Magnus Grahn tyckte också i tv idag att Kristianstad drabbades av många märkliga utvisningar i förra matchen. Förbundet måste ta tag i det här. Vi kan inte ha en idrott där matcherna avgörs av partiska domare. Det gör verkligen inte handbollen mer marknadsmässig.

Men tänk om man vore dansk. Hur kul hade det inte varit? Först EM-guld och nu en höjdare i fredags med över 21 000 åskådare på en handbollsmatch! Och ett lag som inte spelar jämnt med Europas bästa klubblag utan till och med dominerar. Här ligger vi i lä i Sverige. Jag har sagt det förr, men vilken otroligt häftig resa AG Köpenhamn bjuder på. Hoppas vi kan ta någon form av lärdom. Men frågan är om sex måls ledning räcker för att nå Final Four för AG. Det blir tufft på bortaplan.

Men Kristianstad är inte så långt efter Danmark. Vilken publikfest det var idag! Kristianstad vann denna gång i en ännu en jämn match. Och jag tycker det är härligt att Kristianstad fortsätter att spela jämnt med Guif. Kristianstad lyckades vinna trots en hel del oflyt. Hur många stolpskott var det inte idag från Kristianstads sida? Och nog hade Guif domarna med sig även den här gången. Men det är väl så det är. De mer etablerade lagen har stöd från både förbund och domare. Ett tag trodde jag att det skulle vara matchavgörande när Lars Möller Madsen slutade skjuta efter att han fick ont i armen i första halvlek, men det gick ju vägen ändå i förlängningen. Guifspelarna tappade orken i slutet.  

Kristianstad har mycket av det som jag saknar från Lugi. En klart formulerad villja av att utvecklas och att flytta fram sina positioner. Det var intressant att höra Kristianstads sportchef Nikolas Larsson. Här pratar man om tydligt formulerade målsättningar och om en klubb som spänner bågen. Fråga oss Lugifans om vi vet vad klubben vill och jag lovar att ingen vet. Det är möjligt att ledningen har sina målsättningar men jag har mina tvivel. Men om de nu mot förmodan vet vad de vill så kommuniceras det i alla fall inte ut till fans och allmänhet. Och då har man tappat en hel del av värdet av sina målsättningar. Jag har tjatat mig blå om att Lugi behöver en ny ledning och det borde till och med ledningen inse. Det är dags för nya idéer och ny energi. Jag är rätt säker på att Kristianstad från och med nu kommer att vara Skånes mest framgångsrika klubb på herrsidan. Förutom att det ska bli intressant att följa föreningen så är det också intressant att se vilken utväxling man fått av den nya arenan och hur dåliga Lundaklubbarna har varit på att göra det samma med deras nya arena. 

Lugis damer åkte på ännu en propp i lördags. Det är märkligt att laget är så känsligt för skador på nyckelspelare. Om man nu troligen har den bredaste truppen i elitserien så borde man inte vara så känsligt för skador. När Sabina Jacobsen blev skadad så förlorade man genast en match mot Skövde. Och nu när Natalie Hagman blev skadad så förlorade man direkt mot Skuru. Det känns rätt obegripligt att det inte finns någon alternativ plan när stjärnorna blir skadade. Men jag tror fortfarande på en SM-final, men chansen till guld känns mer mycket avlägset utan Hagman. Och jag kan bara lida med Hagman att OS-chansen försvann men jag kan tänka mig att landslagsledningen samtidigt tycker att det känns rätt skönt. Nu slipper man all kritik om man inte tar ut henne i truppen och det är ju väldigt tveksamt om hon hade fått chansen.

Och hur ska det gå för Lugi nästa år utan Sabina Jacobsen? Det blir nog tufft. Men Sabina gör rätt som går till Danmark. Nu får hon chansen att ta nästa steg i sin utveckling. Jag håller tummarna för att hon förbättrar sitt fotarbete. Med den vilja Sabina har så tror jag att hon kommer att bli en viktig kugge i landslaget. Men hur ska det gå för henne utan mamma Alice? Kommer hon att flytta med till Danmark?

Det drar ihop sig

Så var herrarnas semifinaler igång. Ystad överraskade mig med att vinna rätt så komfortabelt mot Sävehof. Sävehof är märkligt ojämna i år. Segern gjorde att det började kännas som Ystad trots allt har en god chans att nå finalen. Men jag tror fortfarande att Sävehof är det starkaste laget. Men jag kan tänka mig att spänningen stiger bland ystadborna.

Otäck smäll Zachrisson fick i matchen mot Kristianstad. Så illa kunde det också gått för Hallberg också när Seifert satte upp sin armbåge. Det borde vara avsikten som avgör bedömningen inte hur illa armbågen tar. Om det var rött kort på Kjeldgaard så borde Seifert också fått ett. Och med tanke på att Seifert inte blev avstängd så borde inte Kjeldgaard bli det heller. Men fan trot. Det är skillnad på Lugi och Guif och blodet i Zachrissons ansikte kommer att påverka bedömningen. Tur i så fall för Guif att matchen spelades på en vardag så att förbundet hade tid och lust att behandla frågan.

Kristianstad har lyft sig under Ola Lindgren och det kommer att bli tufft för Guif i det orangea nästet med eller utan Kjeldgaard. Det kan mycket väl bli slutsålt. Såg på text tv att Guif hade fått några gynnsamma utvisningar i slutet och då slog det mig att det kanske var Patrick Håkansson och Maths Nilsson som dömde. Tror ni att jag hade rätt i mina misstankar? Det var återigen detta domarpar som gillar att avgöra matcher åt hemmalagen. Kristianstadbladet ställer idag frågan om inte detta domarpar har gjort sitt i slutspelet. Jag skulle vilja säga att de har gjort sitt för länge sen.

I andra ändan av värdekedjan så slåss tre elitserielag med tre allsvenska om äran att få spela i elitserien. Det var två jämna matcher igår mellan H43 och Hammarby samt mellan OV och Lindesberg. Men där Hammarby och OV till sist vann. Nu börjar det kännas kört för Lindesberg och H43 medan Aranäs garanterat går upp. Man är det klart bästa laget av de sex. VästeråsIrsta går antagligen också upp så då står sista platsen mellan Hammarby och OV. Kanske avgörs det först när lagen möts i sista omgången.

Det har börjat spekuleras en hel del om var Zoran Roganovic hamnar om H43 trillar ur. Mannen är ju förvånansvärt lojal mot de blå men jag tror ändå inte att han stannar kvar. Lugi är säkert intresserade och kanske går det lättare för Zoran att byta nu när Nemanja Milosevic redan är på plats. Lugi sägs också vara intresserade av Lars Möller Madsen. Helt klart är att Lugi behöver skytte från nio meter, framförallt från den vänstra sidan. Men jag har svårt att tänka mig att Lugi har råd med båda skyttarna. Intressant dilemma för Lugi om båda skulle kunna tänka sig att byta till Lugi. Vem ska man välja? Men Lugis ordförande Tomas Persson som lär ha lånat ut ett antal miljoner kunde kanske efterskänka dessa pengar så att Lugi skulle kunna få det ekonomiska utrymmet att ta in bägge skyttarna. En raderad skuld skulle också innebära att Lugi kunde få in en ny ordförande som kunde tillföra ny energi i klubben. Jag kan inte tänka mig något annat skäl för att Tomas Persson är kvar än att det är skulden som gör Lugi beroende av honom.

Sen förstår jag inte varför Lars Möller Madsen vill lämna Kristianstad. Varför vill man lämna en förening som är på uppgång och där det händer saker samt har en välfylld arena med härlig stämning. Det måste ju vara roligare att vara med om det än ett Lugi som står och stampar inför tysta och glest befolkade läktare. 

Lunds mest kände entreprenör Arne Paulsson aka Glasmästarn uttalar sig återigen i media om Lugis eventuella värvningar. Det är kul att det alltid låter på honom som att han är värsta storsponsorn som klubbarna inte klarar sig utan. Hans självinsikt verkar inte vara den bästa. Det hade verkligen varit bra för Lundaklubbarna om han sponsrade med lika mycket pengar som han ger sken av att han gör. Men han är inte den största sponsorn i någon av klubbarna. Det är faktiskt lite mer snack än verkstad. Men visst, jag tror inte att man vill förlora honom som sponsor även om han säkert ibland uppfattas som rätt jobbig.


Champions League

Då var det dags för herrarnas kvartsfinaler. Först ut är AG Köpenhamn mot Barcelona. Det är inte annat än att jag verkligen ser fram emot den matchen. Vi har gäster hemma men jag tänker vara en dålig värd och bänka mig framför tv:n. AG som hoppats på att nå Final Four ville nog inte få Barcelona redan i kvartsfinalen. Men å andra sidan så fick de chansen till en riktig publikmatch. Och helt chanslösa på att slå Barcelona är man inte. Åtminstone inte på hemmaplan. Men även om man skulle vinna hemma så tror jag inte att det räcker borta för att nå semifinalen.

Kvartsfinalen mellan Ademar Leon och Fuchse Berlin känns inte lika intressant. Men är den mest öppna kvartsfinalen. Magkänslan säger att tyskarna fixar detta.

Sen är det två kvartsfinaler där det känns rätt givet vem som går vidare. Visst slår Kiel ut Zagreb (visas förresten på tv10) och Atletico Madrid vinner över Cimos Koper.

Det skulle innebära ett final four med två tyska lag mot två spanska.

Dagen efter

Som ni märkte i gårdagens inlägg så var jag upprörd över domarinsatsen som inte bara var dålig utan också matchavgörande. Men även om jag var mer upprörd igår så står jag fortfarande fast vid att Håkansson/Nilsson är ett dåligt domarpar. Det som hände igår var ingen engångsföreteelse.

Magnus Grahn sa inte för länge sedan i tv att Sverige har för dåliga domare. Och han har rätt. Det är också för stor skillnad mellan svenska och internationella domare. Det här är ett stort problem för svensk handboll. Vi kan inte spela en annan slags handboll i Sverige än vad man gör utomlands. Förbundet borde verkligen göra en satsning för att öka kvaliteten. Det gäller att få fler att börja döma och att satsa på de yngre förmågorna. Det gäller att börja byta ut de äldre domarpar som inte håller måttet.

Jag undrar om Guif som gjorde rätt i att välja Kristianstad? Kanske hade Guif haft lättare att slå ut Sävehof i bäst av fem matcher istället för i en enda finalmatch. Och min magkänsla säger att Kristianstad mycket väl kan komma att skrälla. Det kommer att bli ett otroligt publiktryck i Kristianstad.

I matcherna mellan Ystad och Sävehof räknar jag med att Sävehof vinner. Ystad var inte i toppform mot Lugi och verkar ha tappat i kvalitet från grundserien. Och Sävehof har en helt annan slutspelsvana än Ystad.Två kvalmatcher

Efter två intensiva kvalmatcher mellan Lugi och Ystad i helgen så stod till sist Ystad som vinnare. Ett stort grattis till di vide! Lagen hade var sin match där man bäst. Men av tre jämna så vann Ystad två och det avgjorde.

Matcherna mellan Lugi och Ystad kallas lokalt för el clasico. Och det är något speciellt med dessa matcher. Det är en kamp mellan stad och landsbygd, mellan akademiker och bönder, mellan bildade och outbildade. Det är tydligt att det finns en kulturskillnad. Ystads klack skrek "Hata Lugi" i fem matcher medan Lugis inte en enda gång hatade sina motståndare. Ystads spelare hade sämre humör (grät och tappade humöret oftare), var elakare och filmade betydligt mer. Men det kanske är en förklaring till varför Lugis så sällan när ända fram. Man är kanske för snälla och justa. Och Ystadborna stöttar sitt lag betydligt bättre än vad man gör i Lund. Det är tyvärr inte riktigt fint att heja i akademiska Lund.

Nu är jag vinröd och partisk (även om många Lugister tycker att jag är en förrädare som har kritiserat Lugi för mycket), men jag måste ställa mig frågan hur Patrick Håkansson och Maths Nilsson kunde få förtroendet att döma en avgörande kvartsfinalmatch. De utsågs visserligen till årets domare 2010, men håller inte längre måttet. Jag kan acceptera att domare gör misstag och dömer fel, men jag har svårt att acceptera när de avgör matcher. Och de avgjorde tyvärr matchen åt Ystad idag. När Ystad gjorde en rivstart i början av matchen så fick de helt klart en hjälpande hand av Maths Nilsson. Hans första utvisning av Nemanja Milosevic var ett hårresande misstag. Med tanke på att händelsen skedde bakom hans rygg och att han troligen inte har några ögon i nacken så fattar jag inte hur han hade mage att visa ut Nemanja. Mannen borde skämmas!! Den andra tidiga utvisningen på Nemanja var också mycket billig. Rakt igenom matchen så kom det flera misstag från domarparet. I ärlighetens namn så drabbade det båda lagen men mest Lugi. Svagt av ett så pass rutinerat domarpar att inte kunna stå emot publiktrycket. Hårresande var också två domslut i slutet av matchen när Lugi nästan hade komma ikapp Ystad. Först dras Anders Hallberg i armen när han kommer fri med målvakten utan att få straff och sedan får Ystad straff när Hammarstrand springer in i Gudmundsson som står närmare metern utanför sexmeterslinjen. Hur Håkansson kunde få detta till straff när det var en solklar stürmerfoul är ett mysterium. Med ett större mod från domarnas sida så hade Lugi alltså kunnat nå en förlängning. Det är verkligen tråkigt att matchserien inte fick avgöras av spelarna själva och det gör att allt slutade med att jag fick en rätt dålig smak i munnen.

Jag har i ett tidigare inlägg tagit upp det ökade filmandet inom handbollen. Handbollen har ju till skillnad sluppit mycket av detta ofog men filmandet har ökat allt mer. Det gör det inte lättare att vara handbollsdomare. Jim Gottfridsson må vara en stor talang men hans ständiga filmande är upprörande. Det är patetiskt att se. Jag hoppas det beror på att killen är omogen och att han med åren växer som människa.  

Det var en hel del snack om Sebastian Seifert före matchen. Hade hansatt en medveten armbåge i huvudet på Anders Hallberg eller inte? Och om det nu var sant så är det ju inte första gången som Seifert går över gränsen. Men den stora skandalen är att Svenska Handbollsförbundet inte ens orkade behandla ärendet mellan två matcher. Man skyllde på att man inte har jourtider, men borde man inte ha det i ett slutspel? Handbollen har tyvärr ett märkligt förbund som regelbundet agerar amatörmässigt. Genom att inte behandla ärendet så gynnade man faktiskt Ystad. Även ett icke-agerande är ibland ett ställningstagande.

Ett Lugi som varit blekt och håglöst många gånger under året genomgick en härlig förvandling under matcherna. Man vek aldrig ner sig utan kom ständigt tillbaka. Måtte den känslan och viljan finnas kvar i laget under nästa säsong.

Nu väntar Sävehof mot Ystad och Guif mot Kristianstad. Det lutar alltså åt en sedvanlig final mellan Sävehof och Guif. För inte kan väl Kristianstad skrälla?

Och Hammarby och H43 hänger verkligen löst i kvalserien. Det måste kännas konstigt att först lyckas skramla ihop pengar för att klara licensen för att sedan ändå åka ur. Men det hade varit riktigt roligt med tre nya lag i elitserien. Det hade visat att skillnaden mellan elitserien och allsvenskan inte längre är så stor. Ett slags trendbrott som jag tror handbollen tjänar på.Snytingar

Och just som jag skrev i ett inlägg att Sävehofs herrar är favoriter till att slå ut Skövde så vinner naturligtvis Skövde den fjärde matchen och tvingar fram en femte och avgörande match. Snacka om svar på tal! Warvne är på gång känns det som och när Apelgren har sin dag så kan Skövde slå vem som helst. Tror dock fortfararande att Sävehof fixar segern i den femte matchen.

Och så hoppas jag verkligen inte att Ystad ger Lugi en snyting ikväll. Och jag hoppas också att Lugipubliken verkligen kommer manngrant och ger ett rejält stöd. Det får inte bli så att en liten klack från Ystad hörs mest i arenan.


Fortsatt kval

Grattis Kristianstad till tre raka segrar och en semifinalplats! De flesta trodde att det skulle bli jämnt mellan lagen och att det då skulle bli tre raka känns ju ändå som en överraskning. Men Jesper Larsson passade på att hitta storformen och avgjorde i princip på egen hand semifinalplatsen. Kan det då bära hela vägen till en final? Det känns trots allt tveksamt. För det krävs en hemmapublik som lyfter laget och en stormatch på bortalag. Men jag hade gärna sett Kristianstad i Malmö Arena. Tänk på alla orangea tröjor i arenan.

Att Guif också står i semifinal efter tre raka är däremot ingen överraskning. Överraskningen var istället att Malmö lyckades pressa Guif i två matcher, utan sina ordinarie mitt sexor.  

Och sen har vi två kvartsfinalpar där det står 2-1 i matcher. Jag tror att både Sävehof och Ystad går till semifinal redan i nästa omgång. Lugi är för dåliga framåt för att kunna tvinga fram en femte match. I de båda senaste Ystadvinsterna har pressen rosat Ystads Seifert och Gottfridsson men det är inte deras spel som gjort att Ystad vunnit. Skälet har varit Lugis oförmåga att göra mål under långa perioder i matcherna. Nu senast inledde man andra halvlek med att bara göra tre mål på de första tjugo minuterna. Då vinner man ingen match. Och Sävehof är för tunga i längden och kommer att besegra Skövde.

Lugis damer verkar ha kommit över chocken över förlusten i första matchen och framförallt är Sabina Jacobsen tillbaka igen. Men henne på plan lär det bli en semifinal och troligen även en finalplats. Men det är rätt oroväckande att ett lag med så bred trupp är så beroende av en enda spelare. 

Eslöv och Heid har ju blivit fantastiskt jämna matcher och även om Eslöv vann de två första matcherna med uddamålet så känns ändå matchserien oviss.

Sävehof och Skuru är redan klara för semifinal.

Även om mycket lutar åt Sävehof och Lugi i en final så kan mycket väl något av lagen Skuru och vinnaren Eslöv/Heid skrälla i en semifinal.

Vilket lyft det blir för handbollen när det är dags för slutspel.

Kvalhelg

Det gick vägen för herrarna och det är verkligen roligt med två handbollslandslag i OS. Vilken chans till PR för handbollen. Och damerna har dessutom en rätt stor chans till medalj. Per Johansson var upprörd över seedningen men man kanske inte ska lägga för stor vikt vid en enda framgång vid ett enda mästerskap. Hade det gått bättre i VM så hade man antagligen också fått en bättre seedning. Men sen är det säkert också så att de som har makten internationellt inte vet vad de gör. Nu tror jag att det ändå kommer att gå bra för damerna trots den lite märkliga seedningen.

Även om herrarna nu vann sin kvalgrupp och gick till OS så kändes det lite väl gungigt. Hade inte Kim Andersson spelat så vete fan om man hade kvalat in. Vilken stormatch han gjorde mot Makedonien! Hur ska det gå när han slutar i landslaget? Det jag inte förstår är hur huvudlöst Sverige stundtals spelar. Det är precis som om man stänger av hjärnan totalt. Det är skott som inte är i närheten att träffa mål, det är tappade bollar, missade passningar, felbeslut framåt och bakåt. En enda röra. Och sen helt plötsligt spelar man riktigt lysande. Kan någon förklara för mig hur man kan vara så ojämna? Vid sidan av Kim Andersson så vill jag lyfta fram Fredrik Petersen som för första gången verkligen fick chansen i landslaget. Och han var riktigt bra framåt men frågan är om han inte var ännu bättre bakåt. Det var mycket snack om hans snurrfint i slutet mot Makedonien och att det var klantigt och osportsligt av honom. Och att det var helt rätt att han höll på att bli lynchad. Men jag håller inte med. Jag tycker att det hela blåstes upp alldeles för mycket.  Att han i glädje över att laget gått till OS vill bjuda publiken på en delikatess är väl inte mycket att kritisera. Hade inte publiken och det makedonska laget reagerat som de gjorde så är det ingen som hade sagt något. Vi brukar säga att Sverige måste bli tuffare, elakare och mer internationella. Och då kan det ju inte vara fel med en snurrfint. Det stora problemet under matchen var istället att den makedonska publiken slängde in föremål på planen. Det om något var en skandal!

Man kan också konstatera att Brasilien kan bli en obehaglig överraskning för många lag i det kommande hemma-OS. Man var rätt nära att lyckas kvala in. Sydamerika är på väg framåt.

Och VästeråsIrsta närmar sig elitserien. Bra jobbat av Martin Boquist. Det känns fortfarande som om det är tre lag (Hammarby, OV och H43) som kämpar om den sista elitserieplatsen. Och jag börjar tro att det är fördel H43 i den trion, trots alla märkliga turer internt med sparkad tränare och spelare som inte vill sitta på samma bänk. Det räcker antagligen med Zoran Roganovic för att man ska klara kontraktet.


Måndag kväll

Drömmen  om en final lever fortfarande för Lugis damer, men det var snubblande nära att säsongen tog slut igår. Det behövdes fyra förlängningsperioder innan man kunde besegra Skövde. Enligt rapporterna så hade Lugi tur i första förlängningen, men i den andra så avgjorde Anna Lagerquistför Lugi i en ovan position som nia. Och nu känns det ändå som det är fördel Lugi i den tredje matchen.

Lugis herrar förlorade däremot mot Ystad. Men det var en match som kunde gått hur som  helst. Matchvinnare blev Ystads målvakt Jürgen Müller som gjorde ett antal matchavgörande räddningar i mitten av andra halvlek när Ystad vände matchen. Annars kändes som första halvlek som en repris från första matchen. Ystad hade fortsatt märkligt svårt att göra mål och mäktade bara med åtta stycken i första halvlek. Och Lugi kunde kanske ha avgjort matchen under de första 30 minuterna om man bara hade varit mer effektiva framåt. Lugi var slarviga och det är tydligt att det saknas en skytt vid sidan av Tingsvall. Det var knappt styrfart på många skott utifrån från Lugis sida. Återstående matcher kommer säkert att bli jämna men Ystad är åter favorit till att gå till semifinal. 

Kristianstad står nu med ena foten i semifinal efter två raka vinster mot Alingsås. Vilken match Jesper Larsson i gjorde i målet. Snacka om att spika igen! Kristianstad lyfter årets elitserie. Det är så härligt att se lagets engagemang. Spelet är inte alltid så bra men kompenseras istället av en otrolig vilja. Och vilken härlig hemmapublik. Det svider i en Lundabo att vi aldrig får uppleva samma stämning i vår arena. Till skillnad från Lund så har Kristianstads nya hall inneburit ett lyft. Det är det enda lag som har ett publiksnitt som handbollen alltid borde ha. Varför har Kristianstad lyckats och inte Lund? Det handlar inte om att Lund är en större stad med kanske större konkurrens om åskådarna. Ett skäl är att Kristianstad byggde en bättre arena än Lund men det finns antagligen fler skäl. Det vore nog inte helt fel om det åkte upp en delegation från Lund till Kristianstad för att undersöka vad man gör annorlunda i nordöstra Skåne.   

Övriga två matcher blev som väntat vinst för Guif och Sävehof. Men Malmö spelade åter igen ovanligt jämnt med Guif. Det är faktiskt imponerande. Men nu är alltså Guif klart för semifinal. Malmö vinner aldrig tre raka matcher mot Guif. Sävehof och Skövde känns fortfarande ovisst men det är naturligtvis fördel Sävehof. 

I kvalserien börjar det se mörkt ut för Hammarby. Två raka förluster mot lag från allsvenskan innebär troligen slutet för Hammarby i elitserien. Undrar om man klarar av att komma tillbaka? Aranäs lär stanna kvar i elitserien och jag tror att Hammarby och Lindesberg missar chansen att nå elitserien. Det innebär att det är tre lag som slåss om de två resterande platserna. Just nu är det fördel för Västerås så det känns som om det är H43 och OV som slåss om den sista platsen. Skulle OV missa så är det naturligtvis extra surt att man inte kunde hantera nerverna i sista seriematchen och ta direktplatsen. 


RSS 2.0