Reflektion

Nu har det snart gått en vecka sen herrarnas EM slutade. Vad ska man säga om Sveriges insats? Den var väl trots allt lite blek och förvånande. Och ändå så var man inte så långt ifrån att gå til semifinal.
 
Några reflektioner.
 
Jag gillar inte att man säljer bort sportslighet i försöken att locka åskådare. Om man nu vill att Sverige ska nå framgångar så är det ju inte så smart att göra Sveriges halva så otroligt svår. Nu vann visserligen Spanien EM men det var inte särskilt rättvist att de behövde resa så mycket.
 
Var inte biljettpriserna lite väl höga? Kändes girigt. Detsamma gäller även varorna i shopparna.
 
När det gäller landslaget så var det väl ingen som var i toppform. Många på nio meter var ojämna eller saknade självförtroende. Ingen nämnd, ingen glömd. Jag var tveksam till kantspelarna före EM men de gjorde inte bort sig. Men det märktes att de inte är i högsta internationella klass. Målvakterna var ok men lyste inte rakt igenom EM. Linjespelarna var väl också ok men inte heller de gjorde någon toppmatch. Efter Portugal så lyfte försvarsspelet. Synd att det tog fyra matcher att nå dit. Och vad hände mot Portugal?? Hur kunde det bli en sån genomklappning?? Jag gillar
Kristján Andrésson men denna gång så tycker jag han agerade konstigt. Det var en riskabel chansning att satsa enbart på Lagergren som vänster-nia. Och borde han inte tagit in Fredrik Pettersson lite tidigare? Och varför fick inte Simon Jeppsson mer speltid? Och varför fick han inte igång försvarsspelet i början av EM? Kunde han ha gjort något annorlunda mot Slovenien och Portugal? Han kändes trots allt lite handlingsförlamad.
 
Och orolig är jag inför OS- och VM-kval. Hur ska det gå när landslaget dessutom byter till en oprövad tränare.
 
Nu är vardagen åter här. Men det ska bli kul att följa både damernas och herrarnas elitserier. Kan någon stoppa IFK Kristianstad i vår? Men mycket känns ovisst. Vilka lag åker ur? Och vilka kommer att gå till slutspel? Rätt svårt att spå hur det ska gå.
 
Och vad är det som händer med Boden Handboll? Måtte det inte bli upp som en sol och ner som en pannkaka.
 
 
 
 
 
 

Fall framåt

Efter den totala förnedringen mot Portugal var det skönt att se att Sverige kunde lyfta sig ett antal snäpp. En vinst igår var ju trots allt inte så längt borta. Lite mer skärpa vid avsluten så kunde det gått vägen. Men skärpan har inte varit där någon gång under EM. Många målvakter har gjort bra matcher mot just svenskarna och det kan inte vara en slump. Precis som Bergerud gjorde igår.
 
Jag vet inte vad jag ska tycka om Sveriges insatser hittills i EM. Jag trodde inte på laget före EM så jag är inte särskilt förvånad, men å andra sidan har det blivit sämre än vad jag trodde. Risken är stor att Sverige inte vinner en enda match i mellanrundat och det skulle vara ett fiasko. Bättre än så borde Sverige vara. Och jag blir inte klok på vad det är som hänt. Laget verkar ha tappat allt självförtroende, vilja och kämparglöd. Det är bara att inse att vi har alldeles för smal trupp. Det verkar som om allt står och faller med några få spelare.
 
Och något måste ju också vara fel i truppen när fyra spelare går iväg på krogen. Det är i högsta grad jäkligt oprofessionellt och det visar att spelarna har stor makt att göra som de själv vill. Känns som om handbollsspelare inte är så särskilt stolta över att representera Sverige. Det verkar lätt att tacka nej till landslaget och svårt att satsa helhjärtat när man väl är på plats i landslaget..
 
EM annars är rätt kul tycker jag. Jag tycker det piggade upp att både Danmark och Frankrike åkte ut direkt. Det är kul att föllja Portugal som mycket väl kan bli ett lag att räkna med i framtiden. Det känns som om de har börjat spela framtidens handboll redan nu. Regeländringen hur man spelar 7 mot 6 börjar förändra handbollen mer än vad man antagligen trodde från början. Jag tycker också det är kul att se hur Kroatien lyft sig i år. De verkar vilja något denna gång.
 
Arrangörerna tycker jag har varit lite väl giriga. Fördelningen av lag var inte sportslig. Biljettpriserna lite väl höga. Och så kul är det inte med de tomma stolarna. Och nu vet jag inte hur försäljningen till TELE2-arena har gått men det var ju att spänna bågen att tro att man kan fylla den arenan.
 
 
 
 
 
 

EM

Så nu har EM kört igång. Vilken skräll att Frankrike åkte ur direkt och så nära det var att Danmark följde efter. Nu tror jag att Danmark ändå fixar en plats i mellanrundan vilket väl arrangörerna är tacksamma för. Det hade ju inte varit så kul med en tom arena i Malmö.
 
Arrangemanget är ju annars märkligt. Tycker att handbollen allför ofta säljer ut det sportsliga. Det är ju rent idiotiskt egentligen att göra Sveriges halva så omänskligt svår. Är det värt att dra in stålar nu på kort sikt på bekostnad av framgångar för Sverige? Undrar om det är så smart i längden.
 
Även om Danmark ändå går vidare så skulle jag inte bli förvånad om Norge blir europamästare. Det känns som om det är deras tur nu. Sverige lär komma långt ner placeringsmässigt. Jag var tveksam före EM och utan Lagergren så blir det ännu tuffare. Och så bleka Sverige var mot Slovenien! Ingen var ju bra. Visserligen är Slovenien en svår motståndare men jag tycker att man kan begära mer av Sverige. Det var så irriterande att se det låga tempot, mest symboliserat av Kim Ekdahl du Rietz loja lufsande på plan.
 
Tycker förresten det är märkligt med domartillsättningar både i mästerskap och hemmavid. Verkar som om man utgår från att domarna alltid är opartiska. Men kan man lita på det? Är det rätt att t ex låta spanska domare döma en semifinal om Spanien skulle vara i den andra semifinalen. Då skulle man ju kunna påverka vilka Spanien skulle möta i en ev final. I handbollsligan har jag t ex noterat att domare som har anknytning till Sävehof ändå får döma matcher där Sävehof spelar.
 
Johanna Ahlm kan handboll. Men jag önskar att hon pratade lite mindre i tv-sändningarna. Hon behöver inte oavbrutet ge förklaringar eller komma med en massa teorier. Det är en konstant ljudmatta. Tycker fortfarande att Perlskog/Hellgren är det bästa kommentatorsparet. Och så skönt det är att slippa Daniel Kristiansson!
 
Jag är glad att Boden vann mot GT Söder i förra veckan. Nu kanske man kan hålla sig kvar i SHE trots allt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0