Dålig smak

Jag är bekymrad för internationell handboll eller snarare IHF. Det är ju inte bra för handbollen i stort att handbollen har en korrumperad ordförande som mer tänker på sin egen person än på handbollen. Årets VM gör att problemet blir ännu mer tydligt. Jag blir inte förvånad om Qatar blir världsmästare eller åtminstone går till final. Och det är trots allt inget annat än en skandal. Först har mutade Qatar troligen till sig mästerskapet, sen köpte man in spelare och hejaklack. Och med tanke på domarnivån i matchen mot Tyskland så kan jag inte släppa tanken på att domarna också hade fått en slant. Helt plötsligt övergav man tidigare matchers domarlinje. Jag klandrar inte de spelare som gått till Qatars lag. Vem kan tacka nej till att bli försörjd livet ut. Men att man från förbundet tillåter spelare byta landslag så som man byter en skjorta är en skandal. Hela VM börjar bli ett skämt och jag får en dålig smak i munnen. Och VM blir ju inte heller ett mindre skämt av att Tyskland togs in på bekostnad av Australien.
 
Nu lär IHF: s ordförande sitta kvar. Han har ju stöd från alla blåbärsnationer. Men borde  inte de europeiska landslagen fundera på att bojkotta VM. Jag tror att det hade varit en väg att gå för att rädda den internationella handbollen.
 
 
 

Slut i rutan

Så tog VM-äventyret som väntat slut mot Polen. Lite tråkigt är det att Sverige gör sin sämsta match idag men Sverige är egentligen inte bättre än så här. Det var ett trött och håglöst lag idag. Det var egentligen mer förvånande hur pass bra man spelade mot Island och Frankrike. Laget är alldeles för tunt på nio meter och det visste vi ju redan från början. Kim Ekdahl du Rietz, Kim Andersson och Johan Jakobsson saknades idag. Men var det rätt spelare på nio meter i truppen? Fanns det inga alternativ? Undrar om det kanske inte är läge att prova några nya spelare i landslaget? Varför inte Josef Pujol eller Lukas Nilsson? Men i ärlighetens namn så tycker jag att Viktor Östlund och Marcus Olsson ändå har gjort en bra insats utifrån sina förutsättningar. Viktor Östlund har alla förutsättningar för att slå igenom internationellt. Tänker inte skriva något om övriga spelares prestationer men jag blev glad över att Jonas Källman och Kim Andersson var överraskande bra i gruppspelet. Båda har närmat sig formen från gamla dar. Verkligen tråkigt att Kims axel inte höll en hel turnering.
 
Hur länge ska förresten Staffan och Ola få fortsatt förtroende? Börjar kännas som om vi väntar på ett lyft för landslaget som kanske inte kommer. Och coachade man inte konstigt både mot Frankrike och idag? Varför inte spela med Petersen och Källman samtidigt på plan?
 
Har förresten inte domarnivån varit väldigt konstig i VM? Det är inte många matcher som domarna varit bra. Jag tänker inte bara på att domare från blåbärsnationer har fått lov att döma utan det verkar också som om det varit en alldeles för hård domarlinje i år. Spelare har åkt ut för småttigheter och det har ibland verkat som om spelarna varit helt vilsna och inte vetat hur de ska försvara sig. Det har varit alldeles för mycket lotteri i domsluten.
 
Så nära det var för Brasilien att slå ut Kroatien igår! Kul att notera att det inte bara är svenska lag som kan få gummiarm när man möter lag som spelar annorlunda än vad man är van vid. Vi brukar hävda att Europa står i särklass men fem av sexton lag i åttondelarna är ändå utomeuropeiska, en på tre alltså. Så handbollen lever trots allt utanför Europa.
 
Men i kvartfinalerna så känns det ändå som det är först då som VM börjar. Och även om Sverige inte längre är kvar så ser jag fram emot några häftiga matcher.
 
Sitter förresten och ser Danmark mot Island nu. Kan bara konstatera att Sverige ligger långt efter Danmark. Danmark är komplett. Här finns skytte, finlir, kantspel och en målvakt i högsta klass. Sverige känns så otroligt ihåligt. Även om det svider så är det bara att acceptera att Sverige inte har i några kvartsfinaler att göra.
 
Och Kim Andersson slutade i landslaget idag. Det gör det ju inte precis enklare för Sverige att ta sig tillbaka till världstoppen.
 
Och i skuggan av VM så kan jag läsa att Lugi förlängt med Dragan Brljevic med motiveringen att han är så bra på att utveckla unga spelare. Så har Lugi återigen fattat ett felaktigt beslut, ännu ett beslut i en besvärande lång kedja av tveksamheter. Så cirkusen kommer alltså att fortsätta två år till med spelarflykt och uteblivna framgångar. Det är ju otroligt så lite han fått ut av ett lag som hela tiden fyllts på med den ena talangen efter den andra, samtidigt som spelare som inte längre platsar i Lugi visar sig hålla hög elitserieklass när de bytt till andra klubbar. Jag fattar som vanligt ingenting. Och tanken har slagit mig. Varför ska jag stötta Lugi med tusentals kronor varje år och ta mig till matcherna för att heja när Lugis ledning inte verkar vara intresserade av några framgångar? Som det känns nu så tror jag att jag pausar mitt Lugiengagemang tills Lugi förhoppningsvis någon gång i framtiden kommer in på rätt spår igen. Droppen är nog nådd. Och jag tror faktiskt inte att jag är den ende som resonerar så här. Lugi kan mycket väl få räkna med sjunkande sponsorintäkter och vikande publiksiffror. 

VM igen

Först vill jag erkänna att jag var ute och cyklade lite mer än vanligt senast. Det finns ju ingen mellanrunda. Och jag hade även några andra faktafel. Får skylla på tillfällig sinnesförvirring.
 
Herrarna har ju överraskat, i alla fall mig. Vilket försvars- och målvaktsspel det har varit. Men anfallsspelet har ju också varit bättre än väntat. Riktigt kul! Jonas Källman har överraskat och ser ju ovanligt pigg ut, Viktor Östlund har tagit för sig precis som jag hade hoppats på och Kim Andersson visar att han är en världsklass-spelare. Vet ju inte hur det är med hans axel men jag hoppas att han fortsätter att skjuta och inte bara passa till andra.Markus Olsson däremot försöker men jag är ledsen. Jag tycker fortfarande att han är för tunn för att spela i ett VM.
 
Vad ska man säga om ett VM i Qatar? Det är mycket som sticker i ögonen.
 
Att det överhuvudtaget spelas där är ju i sig en smärre skandal. Undrar hur mycket landet har mutat för att få mästerskapet? Men det är ju inte det enda som minst sagt är tveksamt. Sättet man tog med Tyskland är definitivt en skandal. Och det var ju på tveksamma grunder som Island togs med. Och någon publikfest blir det ju inte på läktarna. Tycker det är ovärdigt ett VM när det inte ens kommer 1000 åskådare till en match. Det är ju anmärkningsvärt att hemmanationen betalat ett gäng spanjorer resa, mat och uppehälle mot att de blev en hejaklack till Qatar.
 
Och domarinsatserna pendlar verkligen. Fattar inte varför man inte använder sig av de bästa domarna utan också låter domare från blåbärsnationer döma. Det blir ju riktigt pinsamt ibland. Och man har lagt en alldeles för låg nivå på förseelserna hittills i mästerskapet. Vissa matcher blåses ju totalt sönder. Såg tyvärr Jasmin Kliko och Michael Johansson fullständigt förstöra matchen mellan Polen och Tyskland. Jag skämdes för mina landsmän. Men jag är inte förvånad. Om man inte klarar av att hålla en vettig bedömningslinje i elitserien kan man knappast förvänta sig att de skulle göra det i en VM-match. Måtte det här domarparet nån gang lära sig att sålla agnarna från vetet och inte blåsa på allt som de tycker är fel.
 
Och jag är faktiskt glad att kanal 5/Eurosport fick rättigheterna. Jag njuter av att slippa höra fånen Daniel Kristianssons idiotkommentarer. Riktigt kul också med Vranjes i studion. Per Johansson gillar jag som expertkommenator och jag är positivt överraskad att det fungerar med Oscar Carlén i samma roll. Övriga kommentatorer funkar också förvånansvärt bra. Det är bara en i Eurosport som inte håller måttet, vet inte vad han heter, men han vet helt klart inget om handboll.
 
Tycker också att det har varit några överraskande resultat. Tyskland och Argentina har varit positiva överraskningar. Kanske Ryssland också på sitt sätt. Förlustmatcherna mot Tyskland och Polen kunde de lika gärna ha vunnit. Egypten har också hittills varit bättre än vad jag trodde. Och som jag misstänkte så märks det att Danmark fått en ny tränare. Just tränarbytet är nog det enda som kan hindra Danmark från att gå till final.
 
Nu börjar snart matchen mot Egypten. Det kan nog bli tufft men jag tror att Sverige vinner och sen blir det ju roligt nog en avgörande gruppfinal mot Frankrike. Ett Frankrike som sin vana trogen inlett lite blekt. Men kanske, kanske är man inte lika bra längre. Någon gång måste också de gamla franska spelarna bli sämre.
 
 
 
 
 
 
 

VM

Så smygstartade VM igår. Inför mer än 11000 åskådare så vann hemmanationen mot Brasilien. Men det var väl inte så överraskande egentligen.
 
Svenskarnas sista träningsmatch visade rätt tydligt var Danmark och Sverige står. Danmark är så mycket bättre än Sverige. Och när kommer det att vända? Med tanke på intresset i Danmark och på hur proffsigt man jobbar på andra sidan sundet så tror jag det kommer att dröja, om det ens kommer att ske igen att Sverige kommer tillbaka i toppen..
 
Sverige kommer alltså tyvärr inte gå så långt den här gången i VM. Uppställningen på nio meter är rätt tunn och anfallspelet haltar. Då hjälper det inte att målvakts- och försvarsspelet är bra. Kim Ekdahl du Rietz och Johan Jacobsson saknas. Markus Olsson må vara hur bra som helst i elitserien men han håller inte internationellt. Han är lite för liten och skjuter alldeles för ärligt. Jag tycker att det var fel att ta med honom i truppen. Däremot så tror jag att Viktor Östlund kommer att få ett genombrott, om han bara vågar ta för sig vill säga. Han fegar lite för mycket fortfarande men kanske kommer det att lossna. Anton Halén tror jag också kommer att överraska precis som Zachrisson gjorde förra året. Han har blivit stabil i Tyskland under Magnus Anderssons ledning.
 
Jag är rädd att det kan bli torsk både mot Island och Tjeckien. Och definitivt mot Frankrike. Sverige går vidare till mellanrundan men väl där blir det stopp.
 
Vem vinner? Ja, det står väl som vanligt mellan Spanien, Kroatien, Frankrike och Danmark. Men det känns ju helt öppet mellan dessa lag. Danmark tror jag faktiskt har blivit lite sämre. Tror det marks att Wilbek inte styr laget. Och Frankrike borde vara på nedgång. Och Spanien spelar ju en otroligt tråkig handboll. Och Kroatien vet jag inte var vi har. Jag gissar på Kroatien mot Danmark i final och att titeln går till Kroatien.
 
Men oavsett vad så är det ju en handbollsfest. Jag njuter över tanken att få se en drös bra matcher under de närmaste två veckorna. Härligt!
 
En tanke. Är det kanske inte dags att byta tränare för landslaget? Känns som om det är dags att få in lite nya idéer. Framförallt verkar det som om Staffan inte får rätt på anfallsspelet. Varför inte in med en dansk tränare även här? Eller Magnus Andersson? Eller Guifs Kristján Andrésson eller någon annan isländsk tränare? Tror svensk handboll skulle må gott av lite inspiration utifrån.
 
 

Kärleksförklaringar

Så var denna omgång av Lundaspelen genomförda. Jag blev återigen påmind om hur mycket jag älskar Lundaspelen, handboll och Lugi. Det är svårt att motstå alla känslor som spelarna visar på plan: glädje, förtvivlan, ilska, stolthet. Jag kom på mig själv att flera gånger bli rörd. Det är så jäkla härligt med ungdomshandboll. Och det är imponerande att Lugi så proffsigt år efter år arrangerar en turnering med i princip lika många deltagare som ett vinter-OS. Verkligen hatten av! Turneringen växer hela tiden och arrangemanget blir hela tiden förbättrat. Det enda som störde mig i år var att båda speakrarna i finalspelet gav sig på att prata en slags hitte-på danska. Det blev bara löjligt. Ska man försöka vara gästvänlig mot de danska lagen så kan man åtminstone försöka prata någon form av danska och inte bara förvränga svenska ord med ett slags danskt uttal. Hur svårt är det t ex att lära sig de danska räkneorden?
 
Och jag blev verkligen imponerad av HIK från Hellerup i Danmark som vann klassen för 16-åriga tjejer. Vilket lag! De vann väl alla matcher två siffrigt. Frågan är om det inte är det bästa lag jag någonsin sett i sin åldersklass.
 
H43 må ha gått i konkurs men ungdomssidan är stark. I Lundaspelen nådde man fem finaler varav tre guld. Att jämföra med Lugis tre finalplatser varav ett guld. Men frågan är ju också hur mycket H43 hade toppat sina lag?
 
För handbollens skull hoppas jag att H43 kan leva kvar. Jag tror att konkurrensen mellan de olika lagen gynnar handbollen som helhet i Lund.
 
Det varit dubbelmöte mellan Lugi och Västerås i damernas elitserie. Lugi vann båda. Och trots att jag tycker att Lugis anfallsspel haltar så är man lite smartare och lite skickligare än Västerås så segrarna var rättvisa.
 
Såg förresten Randers möta Midtjylland i danska ligan igår. Johanna Westberg gjorde nio mål för Randers som också vann matchen. Westberg var riktigt bra. Angelica Wallén spelade också en fullt godkänd match trots att hon några dagar tidigare fått veta att Randers inte tänkte förlänga kontraktet med henne. Proffsigt gjort att ändå gå in och göra sitt bästa. Midtjylland kändes ringrostiga men så hade de ju haft flera spelare med i EM.  
 
Under tv-sändningen så spekulerades det i vem som skulle ersätta Jan Pytlick som fick sparken efter EM. Under diskussionen visade man Helle Thomsen i bild. Hoppas verkligen inte förbundet släpper henne om det skulle vara så att hon är aktuell att ta över det danska landslaget. För hon är säkert en av kandidaterna men jag tror att favoritkandidaten är Morten Soubak, som tränar Brasilien. Jan Pytlick avgick för övrigt inte utan att ge en känga åt det danska förbundet och sportchefen Ulrik Wilbek. Han klagade på bristande stöd från förbundet och att Wilbek som sportchef ännu inte gjort någon skillnad.
 
Och som sagt nu laddar vi för herrarnas VM.

RSS 2.0