Slutspurt

Så vann Sävehof programenligt finalspelet för damer och är värdiga mästare. De var trots allt på det stora hela lite bättre än H65. Men jag tycker att H65 trots allt gav ett förvånansvärt bra motstånd. Det har varit jämnt mellan lagen och H65 kunde lika gärna ha vunnit i går och tvingat fram en femte match. De borde till och med kanske ha vunnit. Lite mer noggrannhet och färre bortkastade bollar hade räckt. Annars är mitt bestående minne vilket genombrott Emma Jönsson i H65 gjort i år och framförallt under finalspelet. Vilken härlig spelare! Skulle inte förvåna mig om det i framtiden kommer ett anbud från utlandet.  
 
När det gäller herrarna så är det väldigt ovisst. Jag trodde att Kristianstad skulle vinna med 3-1 i matcher när Simon Möller blev skadad men Oscar Sävinger har ju gjort det otroligt bra. Det är därför otroligt svårt att gissa vilka som blir mästare i kväll. Att Hampus Henningsson inte får spela kan vara avgörande.
 
Vilken skillnad det har varit de två senaste herrmatcherna när Wetterwik och Kurtagic har dömt. De är utan tvekan Sveriges bästa domarpar. Hoppas pajasen Kliko har studerat hur ett domarpar ska döma en match och att  man faktiskt ska försöka vara opartisk och så skadar det inte med lite mod att stå emot en hemmapublik.
 
En helt annan sak. Jag har börjat haka upp mig på att det blir allt vanligare att spelare tar för många steg. Vissa spelare är uppe i fem-sex steg utan att domarna blåser av. Vi har Mathias Gidsel som ett bra exempel. Men vi har också Skipagötu och Carmen Martin i vårt eget finalspel. Jag tycker att det är ett problem eftersom det strider mot spelets idé. Och hur svårt är det inte att vara försvarsspelare när anfallaren får ta fler än tre steg. 
 
Men det finns fler problem som jag tycker hotar handbollen.
Ekonomin är väl det största. Utan pengar ingen handboll alls.
Att det numera är helt ok att vara nere vid kantavslut. 
Att handbollspelare börjat filma och överdriva situationer. 
Att försvarsspelare inte får stå ivägen för kantspelare när de hoppar in. Det verkar inte spela någon roll att försvarsspelaren är på plats först och står helt still.
Och så har vi ordföranden i IHF som både är korrupt och har märkliga idéer som t ex att förbjuda klister. 
 
Det gör mig trots allt orolig för handbollens framtid. 

Feghet

Simon Möller var bra idag också men inte på samma omänskliga nivå som i första matchen och precis som jag misstänkte så vann inte heller Sävehof. Det känns som om att han trots allt måste fortsätta att spela på hög nivå för att Sävehof ska vinna.
 
Men vilken otrolig rysare det blev ikväll! En uddamålsvinst efter två förlängsningsomgångar. Handboll kan inte bli mer spännande än så. 
 
Men trots att det var en härlig match som innehöll både kamp, nerver och en uppsjö av finesser så sitter jag ändå här med en dålig smak i munnen. Hur fega och enögda kan ett domarpar vara?! Det ena domslutet efter det andra gick mot Kristianstad. Helt otroligt! Och som vanligt så var den störste syndaren Jasmin Kliko. Jag har fortfarande ett ont öga till honom efter en semifinal för många år sedan mellan Drott och Lugi (det var på den tiden Drott var ett topplag, så det var ett tag sedan) där han dömde bort Lugi på ett liknande sätt som han dömde bort Kristianstad idag. Jag tycker det är rimligt att ifrågasätta om han verkligen borde döma matcher på denna nivå. Det borde finnas en gräns för hur partisk man kan tillåtas vara.
 
För det var lite väl många upprörande domslut idag. Uppfattningen delades även av dagens kommentatorer på tv. Charlie Sjöstrand var flera gånger lika irriterad som jag. 
 
Hur kunde han två gånger döma straff till Sävehof när Adam Selin helt regelrätt får Sävehofspelaren att göra ett offensivt fel? Och ena gången dessutom visa ut honom. Och att Skipagøtus två överfall på Markus Olsson enbart blev till en enda utvisning är också märkligt..Jennie Linell menade att det borde ha lett till ett blått kort. Men däremot var han snabb på att ge Hampus Henningsson ett rött kort för ett slag i ansiktet som i de allra flesta fall enbart inneburit en utvisning. Det går visserligen att hävda att domare är mänskliga och att de också kan göra fel, men när felen nästan enbart drabbar det ena laget så är något inte som det ska. Det hade varit intressant att höra honom förklara sina domslut. 
 
Måtte domarparet åtminstone ha diskvalificerat sig från att döma fler matcher i finalserien. 
 
Och vad ska man säga om sekretariatet som blåste Kristianstad på några eventuellt matchavgörande sekunder i slutet av andra halvlek?

Finalspel

Så nu var finalspelet igång både för damer och herrar. Spännande och roligt! Sävehofs herrar vann rätt komfortabelt borta. Skipagøtu var lysande. VIlken spelare! Det ska verkligen bli roligt att följa honom internationellt. Nu närmast i Kiel. Men matchavgörande var ändå inte han utan målvakten Simpon Möller. Han vann målvaktsmatchen klart. Hur många frilägen räddade han inte under matchen. Men han kan rimligen inte hålla samma nivå i samtliga matcher så Kristianstad borde kunna ta hem någon seger. Kanske redan i kväll. Men Sävehof lär bli mästare.
 
I damernas final överraskade H65 sin vana trogen när det gäller slutspel. Det blev visserligen enbart en uddamålsseger. De borde ha vunnit större eftersom de trots allt var det bättre laget under större delen av matchen. Och även här så tror jag att Sävehof kommer att gå segrande ur finalspelet eftersom de har en bredare trupp. Men Ola Månsson kanske kommer på ett avgörande genidrag. Han är en ovanligt slug tränare. 
 
 

RSS 2.0