Partille Cup igen

Signaturen Mitt6 påpekar att det var orättvist av  mig att jämföra Lugi och H43:s deltagande i Partille. Signaturen menar att Lugi både slipper betala boende och deltagande i Partille. Signaturen antyder således att det enbart är av ekonomiska orsaker som H43 inte deltar. Det handlar inte om viljan.

I ärlighetens namn så ligger det något i vad Mitt6 skriver.  Lugi har ett samarbete med Sävehof kring Partille och Lundaspelen, så att båda klubbarna deltar i varandras turneringar till en lägre kostnad. Partille kostar för de flesta lag:
Lagavgift/lag: 1200 kr samt deltagaravgift/pers*: 1350 kr. Låt säga att 20 ledare och spelare deltar så bli alltså kostnaden per person: 1410 kronor. Sen tillkommer resor. Så det kostar ju en del att vara med. Jag skulle gissa att Lugispelarna får betala hälften av detta, så det är inte lika ekonomiskt smärtsamt för Lugispelarna.

Men deltagandet i Partille säger ändå något om klubbarna i Lund. Varför är det just Lugi som arrangerar Lundaspelen? Varför har just Lugi ett samarbete med Sävehof? Varför åker fler Lugilag till Partille än vad det ens finns ungdomslag i H43? Varför kan mindre föreningar än H43 skicka fler lag till Partille? H43 skickar i år tre lag, samt ett delat med Lundagård. Man kan jämföra detta med några andra skåneklubbar: Åstorp,  Lundagård och Ankaret skickar alla fem lag, Näsby skickar sex och OV skickar hela elva lag. Har de mer pengar? Nej, det handlar naturligtvis ändå mest om viljan. Och faktiskt även om kunskap och kompetens.


SM finaler i Malmö

Som skåning känns det riktigt bra idag att SM finalerna går i Malmö nästa år. Handbollen är stark i Skåne, men även här behöver handbollen den extra näring som uppmärksamheten kring finalerna ger. Kanske vaknar handbollen även till i Malmö när både det blir matcher i SM och VM året efter? Kanske det även växer fram några ungdomslag i Malmö, vem vet?

Jag läste en intervju med Percy Nilsson för ett tag sedan. Han är ju fortfarande ledsen över att det inte kommer att spelas så mycket ishockey i "hans" Arena. Men även om han antagligen tycker att handboll är ett rätt fattigt substitut för hockey, så kommer just ishockeyns minskade dominans att innebära ett uppsving för handbollen i Malmöområdet. Jag hoppas att handbollen passar på att utnyttja den ökade exponeringen för att marknadsföra vår sport. 

Och Percy Nilsson blir säkert också glad när det spelas handboll inför fullsatta läktare i Arenan. 
 

Partille Cup

Nu är det dags för världens största och roligaste handbollsturnering, Partille Cup, som dessutom fyller 40 år i år. Det är en tävling som förgyllt många somrar för mig. Oavsett väder och vind så har det varit fantastiskt roligt att se alla dessa  ungdomar från hela världen spela handboll. I ärlighetens namn så har jag ibland också sett mindre trevliga saker: ledare som slår sina spelare, ledare, spelare och åskådare som lynchar domare, gråtande och förtvivlade spelare. Men de positiva sidorna överväger totalt.

Och tävlingens fakta imponerar: 16 500 deltagare, representerande 925 lag från 49 länder. Det är nästan OS klass på det. Och att tävlingen fungerar välsmort är också riktigt imponerande.

Det finns de klubbar som inte förstått värdet med Partille Cup. I Lugi åker alla ungdomslag dit, medan t ex grannen H43 bara skickar några få. Egentligen helt obegripligt. När det bara är 30 mil till världens största turnering och en chans att få möta människor från hela världens så förstår jag inte hur man kan stanna hemma. Det säger något om synen på ungdomsverksamhet. Ungdomsverksamhet handlar inte bara om handboll, utan lika mycket om det sociala och att växa som människa. Det handlar om minnen för livet.

Alingsås i Champions League

Jag tycker att Alingsås ska vara nöjda med lottningen. Oavsett i vilken grupp som man hade hamnat i så hade det blivit svårt att lyckas. Och då är det ju bättre att få ett antal populära publiklag så att man kan få lite publikintäkter.

För grupp C är ju spektakulär. Tänk att få möta:
Ciudad Real, Spanien
HC Croatia Osiguranje-Zagreb, Kroatien
Hamburg SV, Tyskland
FC Köpenhamn, Danmark

Även grupp D hade varit kul att hamna i med bl a:
Barcelona, Spanien
Kolding, Danmark
Kiel, Tyskland

Men övriga grupper med en massa fd öststats-lag är inte lika stimulerande.

Det ska bli kul att följa Alingsås, men man ska nog inte tro på några större framgångar, även om jag inte tror att laget kommer att göra bort sig.

EM lottningen igen

Vid närmare eftertanke är grupp D inte så lätt den heller. Det är nog bara grupp B som känns svagare än de andra, just för att Österrike hamnade i denna. Det är bara att gratulera Danmark.

Ett Danmark där konflikten mellan landslagsspelarna och förbundet fortsätter. Gårdagens möte slutade i fortsatt konflikt. Spelarna krävde att få tillgång till alla handlingar från förbundet, medan detta enbart ville låta spelarna få en titt i vissa. Orsaken till att spelarna vill ha tillgång till alla handlingar är för att de misstänker att förbundet mörkar det ekonomiska läget, dvs att förbundet har en bättre ekonomisk situation än vad de säger. Undrar hur det här kommer att sluta? Det lär knappast bli en  spelarbojkott, så det troliga är att det blir någon form av kompromiss. Men landslagets förberedelser måste bli påverkade när fokus hamnar på något annat än EM 2010.

EM lottningen klar

På HEH kan man läsa hur lottningen gick ikväll. Så här blev resultatet:

Grupp A-avgörs i Graz
Kroatien
Norge
Ryssland
Ukraina

Grupp B-avgörs i Linz
Danmark
Island
Österrike
Serbien

Grupp C-avgörs i Innsbruck
Tyskland
Sverige
Polen
Slovenien

Grupp D-avgörs i Wiener Neustadt
Frankrike
Ungern
Spanien
Tjeckien

Tråkigt nog fick Sverige en tuff lottning. Helt klart är grupp A och C de svåraste. Och Danmark hade tur igen. Men helt omöjlig är inte Sveriges grupp ändå. Tyskland är troligen lättare att möta än Kroatien och Frankrike. Och jag tror även att Slovenien är enklare att slå än Serbien. I vilket fall som helst så lär det bli några jämna matcher i grupp C.
 
Lite kul är det också att Sverige ska spela i Innsbruck. Det är ju inte så länge sedan jag såg fotbollsherrarna spela EM i samma stad. Hoppas dock att det går bättre för Sverige denna gång.

Group Club Handboll aka GCH

Det är nog läge att ha lite koll på sammanslutningen GCH, vilken består av de mäktigaste klubbarna i Europa och som i veckan tog in tre nya medlemmar. Naturligtvis är inget svenskt lag medlem, men Norden representeras av Kolding från Danmark.

GCH har bl a som syfte att bevaka medlemsklubbarnas intressen gentemot de nationella förbunden. De vill bl a att EM och VM ska spelas vart fjärde år, så att det blir ett mästerskap vartannat år. De vill också kunna påverka när spelare deltar i landslagsuppdrag. De vill ha ett större inflytande på EHF: s verksamhet och marknadsföring av olika internationella turneringar.

Det känns som om denna sammanslutning kommer att bli allt mäktigare. Och att det för eller senare kommer att uppstå en konflikt mellan förbunden och klubbarna. Det är inte alltför otroligt att det kommer att bli som i ishockey där NHL har större makt än de olika förbunden. Jag som fortfarande tycker det är häftigare att se landslagen spela än de olika klubblagen är inte helt förtjust i tanken att handbollen ska styras av ett fåtal allt rikare och mäktigare klubbar.

Och när får Sverige ett lag med som medlem? Det kommer inte att ske förrän den svenska ligan blir mer framgångsrik.

Dansk handboll i ekonomisk gungning

Flera handbollslag i Danmark har ekonomiska problem. T ex så tvingas Viborg att nedrusta sitt herrlag och nu går GOG ut och säger att de saknar 4 miljoner. För att lösa de problemen så tänker man sälja fler aktier.

Danska herrlandslaget är också i ekonomisk fight med förbundet. Spelarna menar att de blivit utlovade förhandling om nya villkor, men dessa förhandlingar har ännu inte blivit av. Konflikten gäller också hur mycket ersättningen ska minskas. Förbundet vill minska med 2,3 miljoner och spelarna vill ha en sänkning med 1,3 miljoner. Det har varit en del intressanta utspel i konflikten. Ulrik Wilbek har hotat att hoppa av jobbet som landslagstränare. Spelarna har vägrat att bära landslagets kläder under träning. Alla har dock inte ställt sig bakom handbollsspelarna, en och annan handbollsprofil, som t ex Bent Nyegaard, menar att spelarna är bortskämda och borde vara stolta över att representera Danmark. Nu verkar det dock som om parterna ska sätta sig ned och prata med varandra. Frågan är hur mycket konflikten har stört Danmarks EM förberedelser.

Man kan också notera att det verkligen blåst om det danska handbollsförbundet i år. Något som jag tror kommer att få konsekvenser i framtiden. Röster har höjts om att förbundet måste bli mer professionellt. Det ska bli intressant att följa hur man kommer att arbeta och organisera sig i framtiden.

För jag tror att förändringar även behövs i Sverigen. Det har ju också blåst en del kring det svenska förbundet i år. Och jag tror att även de på sikt kommer att tvingas att jobba på ett annat sätt. Men man ska nog inte tro att förbundet självmant kommer att starta ett sådant förändringsarbete.

EM lottningen närmar sig

På onsdag sker lottningen till EM. Idag så publicerar HEH resultatet av seedningen.

Seedningsgrupp 1
Danmark, Tyskland, Frankrike och Kroatien

Grupp 2
Sverige, Island, Spanien och Ryssland

Grupp 3
Polen, Ungern, Norge och Österrike

Grupp 4
Ukraina, Serbien, Tjeckien och Slovenien

Österrike spelar i Linz, Kroatien i Graz, Tyskland i Innsbruck och Ungern i Wiener Neustadt.

Seedningen är inte helt rättvisande, men resultatet i kvalspelet spelar ju roll. Österrike borde helt klart ligga i grupp 4. Och man kan diskutera om Ryssland, Sverige och Polen ligger rätt. 

Vi får hoppas att Sverige undviker Frankrike och Kroatien från grupp 1. Polen och Norge från grupp 3. Och Slovenien och Serbien från grupp 4. Det bör rent statistiskt vara 12,5 % risk att få något av de två svåraste lagen i varje grupp, men å andra sidan är det lika stor chans att få något av de två lättaste lagen i varje grupp. Rent realistiskt blir det därför en blandad kompott av svåra och enkla lag.


Inför VM lottningen

Damernas VM lottning sker 15/7. Så här ser seedningen inför lottningen ut.

1. Ryssand, Norge, Spanien och Tyskland
2. Rumänien, Frankrike, Korea och Angola
3. Österrike, Ungern, Kina och Sverige
4. Ukraina, Danmark, Elfenbenskusten och Japan
5. Thailand, Kongo, Tunisien och de Pan-amerikanska mästarna
6. Kasachstan, Australien och nummer två och tre vid de Pan-amerikanska mästerskapen

Danskarna är skakade över att hamna i seedningsgrupp 4. Och kan få en rysarlottning. Annars känns seedningen rätt så rättvisande.

Här får vi hoppas att Sverige undviker Ryssland och Norge från grupp 1, Rumänien och Korea från grupp 2, Danmark och Ukraina från grupp 4.

Tillbaks igen

Efter en midsommarutflykt till nordligare delar av landet så har jag återigen landat i Lund. Men även om jag varit bortkopplad från handboll så har det hänt en del saker.

För det första vann Sverige mot Turkiet igår. Såg inte matchen men det verkar ha varit en hyfsat enkel seger för det unga och orutinerade laget. Imponerande att gå igenom kvalspelet utan förlust. Ska bli intressant att se lottningen till EM.

Och Polen vann mot Rumänien och gick som väntat också till EM.

Och så har vi det här med att Alingsås skulle bli bötfällda. Det var ju ett antal Alingsåsare som tidigare var tvärsäkra på att det inte kunde bli något straff, men så blev det alltså. Men jag är kluven till beslutet. Det mest osportsliga som hände var när Pilfalks tandskydd knycktes av Glenn Andersson, om jag minns rätt. Och anspelningen på denna händelse från speakerns sida var minst sagt klantig. För speakerns uttalande kan bara tolkas som att han och därmed Alingsås tycker att Glenns agerande är helt ok. Som speaker är man en talesman för föreningen. Men jag är samtidigt tveksam till straffet från förbundet. För med denna dom kommer man in i en gråzon om hur speakers kan eller inte kan agera. Hur neutral och saklig måste man vara som speaker? Får man som speaker elda på publiken? När kan man bötfällas? Jag är rädd för att förbundet med detta beslut kommer att få ett antal ärenden att behandla. Och de kommer att få svårt att hantera alla dessa ärenden på ett konsekvent sätt. Hade jag varit Alingsås så hade jag överklagat (om det nu går, jag känner inte till regelverket).

Midsommarfirande på gång

Nu vänder det igen och mörkare tider väntar. Tråkigt för många men mörkare tider är också handbollstider. Det finns alltså hopp.
 
Fast egentligen så är det handboll nästan hela året numera. Framförallt proffsens program är för hårt. Spelarna blir slitna. Kanske har klubbarna för mycket inflytande i handbollsvärlden. Jag är rädd att man tänker för kortsiktigt när man i det närmaste utför rovdrift på sina spelare.

Naturligtvis är det så att både EM och VM borde spelas under fler dagar. Det gynnar inte produkten handboll att låta slitna spelare spela för många matcher på för kort tid under mästerskapen. Kvaliteten blir lidande. Det måste till en ändring. Kanske skulle man göra som i fotboll att låta mästerskapen gå under sommaren när det är uppehåll i seriespelet. Så som det sker i OS.

Nu tänker denna blogg hålla midsommarstängt och återkommer på måndag i nästa vecka. Vill samtidigt passa på att tacka mina trogna läsare. Ni är förvånansvärt många och besökssiffrorna är så stabila att jag misstänker att det är samma läsare som går in dag efter dag. Det värmer i själen att det finns ett antal människor i hela landet som tycker att den här bloggen trots allt är läsvärd. När serierna börjar igen till hösten så ska jag anstränga mig så att läsvärdet ökar ännu mer. 

Polen vann trots allt

Polen visade styrka ikväll och vann säkert med åtta bollar mot Montenegro efter en rivstart i första halvlek. Montenegro är därmed borta från EM. En tuff vecka för landet eftersom damerna missade VM genom att förlora mot Sverige.

Och jag förlorade en satsad slant.

Norge och Island kvalificerade sig också till EM ikväll. Men det var ju egentligen väntat.


Tekniska problem

De som läste min blogg under de senaste timmarna har antagligen upptäckt att det fanns en fem-sex liknande inlägg. Det beror inte på att jag blivit totalt galen, utan för att jag eller rättare sagt www.blogg.se hade tekniska problem. Hoppas jag inte skrämt bort någon läsare.


Diverse

Min bloggarvän avbytarbanken.bloggagratis.se kommenterade mitt förra inlägg och tog upp kontroversen mellan Kjell Eliasson och Peter Mattias Jansson. Ja, vad hände med den historien? Det känns som om Handbollsförbundet är ett svart hål där mycket försvinner.

Och så undrar jag om Polen vinner över Montenegro i kväll? Polen är ju ett bättre lag, men ett Montenegro som kan fixa en EM-plats genom att vinna hemma i kväll är säkert inte lätta att slå. Och jag blir inte förvånad om Polen blir handlingsförlamade av nerver. Det kan mycket väl bli en skräll i kväll och jag satsade en liten slant på Montenegro nyss.

Och så har vi truppen till Turkiet.

Daniel JOHANSSON, IF Guif
Anders PERSSON, Bjerringbro/Silkeborg

Fredrik PETERSEN, GOG Svendborg

Nicklas GRUNDSTEN, HSV Hamburg

Olof ASK, GOG Svendborg

Niclas EKBERG, Ystads IF HF

Jonathan STENBÄCKEN, IK Sävehof

Kim EKDAHL DU RIETZ, LUGI HF

Mattias ZACHRISSON, IF Guif

Kristian BLIZNAC, Alingsås HK

Joacim ERNSTSSON, TVIS Holstebro

Albin TINGSVALL, Hammarby IF HF

Patrik FAHLGREN, IK Sävehof

Robert JOHANSSON, IK Sävehof


Ett intressant lag med både nykomlingar och återvändare. Jag tycker det är extra kul att Joacim Ernstsson är tillbaks igen. Han har gjort en lysande säsong i Danmark. I vilket fall som helst så är det en härlig känsla att både EM-platsen och gruppsegern redan är klar.

Till sist konstaterar http://www.handboll.info/ att alla våra landslag, för första gången någonsin, kvalificerat sig för mästerskap. Riktigt imponerande! Så även om herrarna ännu inte uppnått forna tiders styrka, så har handbollen som helhet aldrig varit starkare i Sverige. Framtiden ser ljus ut.

En dag utan handboll

Efter ett antal landskamper på kort tid så känns det konstigt att uppleva en dag utan handboll. Tycker att den här tiden på året är trist. Men eftersom det inte fanns någon handboll att se så började mina tankar att vandra. Och då kom jag att tänka på att jag inte uppmärksammat hur det gick med Hammarbys anmälan av Alingsås för osportsligt uppträdande. Har Handbollsförbundet behandlat anmälan? Är det någon som vet? Och hur gick det i så fall?

Tycker fortfarande att det var märkligt hur Rustan vs Axnérdebatten bara självdog. Och HEH: s agerande var ytterst märkligt. Det stör mig att det fungerar att sopa saker och ting under mattan för att det sedan ska glömmas bort.

Oavgjort igen

Mycket oavgjort senaste tiden för svenska handbollslandslag. Damerna idag gjorde en strong insats och spelade oavgjort mot Montenegro och säkrade därmed platsen i VM. Idag var det betydligt bättre spel och mindre tekniska fel än senast i Skövde. Dagens hjältar var Isabela Gulldén, Jenny Wikensten och Gabriella Kain. Även om Kain skötte sig i målet kan jag inte hjälpa att hennes agerande vid kantavslut ser ytterst märkligt ut. Fattar inte varför svenska målvakter  ofta beter sig konstigt i mål. Hur svårt kan det vara att ställa sig rätt? Jag gillar damhandboll men just målvaktsspelet är märkligt. Varför verkar så många målvakter långsamma och klumpiga i mål?

Men nog om det! En härlig handbollsvinter väntar med både damerna i VM och herrarna i EM. Kan vi hoppas att något av dessa lag tar en medalj?

Inget kval till CL

Och så måste jag gratulera Alingsås och Sverige till att man slipper kvala till Champions League. Undrar dock hur Alingsås ska fixa deltagandet ekonomiskt och om man orkar med att göra bra resultat både i CL och i serien. Och kommer man att spela alla matcher i Skolådan? Men det ska bli kul att följa Alingsås. Jag tror inte att man kommer att göra bort sig.  

Bliznac vs Ekdahl du Rietz

Jag gillar att båda fick chansen att visa upp sig i Larholms bortavaro. Vem lyckades bäst? Alla Alingsåsare kommer naturligtvis svara Bliznac. Vad tycker då jag? Och vem bör man satsa på framöver?

För det första menar jag fortfarande att Ekdahl du Rietz inte gjorde bort sig även om signaturen M hävdar motsatsen. Dagens kommentatorer höll för övrigt med signaturen M. Men så lät det inte riktigt i torsdags.

Men egentligen är det svårt att jämföra dessa spelare eftersom förutsättningarna är så olika. Matchen mot Polen var betydligt tuffare än den mot Rumänien, så Bliznac hade det svårare. Men han vågade ändå ta ett antal avslut och visade att han är ett hot som skytt. Han gjorde en fullt godkänd insats. Ekdahl var aningen mer anonym framåt men spelade samtidigt mer försvar än Bliznac och skötte sig hyfsat bakåt. Tycker också att Ekdahl gjorde ett antal rätt snygga passningar. Sammantaget så tycker jag att det inte var någon markant skillnad mellan deras insatser. Ingen av dem gjorde bort sig och båda bör få fler chanser i landslaget.

Vem ska man då satsa på för framtiden? Jag vet ärligt talat inte. Båda borde kunna bli framträdande landslagsspelare. På kort sikt tror jag att Bliznac är att föredra eftersom jag tror att Ekdahl behöver tid för att mogna. Det är något som inte riktigt fungerar mentalt. Han påminner mycket om den andra Kim på det viset. Vet inte om det har med åldern eller något annat att göra. Men på sikt tror jag att Ekdahl kommer att bli en större stjärna.  Det ska bli intressant att se vem Staffan och Ola väljer.

Gruppetta

Betydligt härligare match idag. Kul att se ett svenskt lag som kämpade in i det sista och bärgade den poäng som säkrade gruppsegern. Och detta dessutom inför ett fantastiskt publiktryck. Kan hålla med om HEH att det var ett styrkebesked även om jag tycker att Polen var lite blekare än vanligt. Det märks att de är pressade av läget. En förlust borta mot Montenegro i nästa match och de missar EM. Men jag tror att de fixar både den matchen och den sista mot Rumänien hemma.

Vad gäller de svenska spelarinsatserna så skötte sig Sjöstrand i mål som vanligt och Sandström gjorde en viktig räddning i slutet av matchen. Det märks att Jonas Källman är sliten. Ett tag läckte han som ett såll i försvaret och han missade också några avslut. Kim Andersson visade äntligen hur duktig han är. Ett tag mot slutet så höll han ensam Sverige kvar i matchen. Dalibor var bättre idag, men jag tycker ändå att Lukas är nyttigare. Det blir betydligt mer struktur när han är inne på plan. Annars är det rätt häftigt att Ola och Staffan ibland låter båda spela samtidigt. Då måste Sverige ha världens kortaste 9-metersuppställning. Både Niklas Ekberg och Jan Lennartsson var osynliga. Mattias Gustafsson skötte sig på linjen igen. Egentligen är han jäkligt stabil och gör sällan en dålig match. Tobias Karlsson slet som vanligt i försvaret. Och så har vi det här med Bliznac. Skulle jag skriva att han är dålig så kommer det ett antal hetsiga kommentarer från Alingsåsare som ett brev på posten. Men i nästa inlägg tänker jag ändå skriva något om Ekdahl du Rietz och Bliznac. Till sist måste jag nämna Petersens imponerande säkra straffskytte.

Men var det inte konstigt att Perlskog verkade helt omedveten om Petersens problem vid sidan av handbollsplanen? Är man någorlunda insatt i handboll så måste man känna till fylleriskandalen förra året och att han dessutom dömdes för misshandel i våras.Dagen efter

Sitter här och funderar på landskampen igår. Det var en rätt märklig tillställning. Det var ju konstigt hur tama och slarviga spelarna var i 45 minuter. En del kan säkert förklaras av att man är sliten i slutet på säsongen, men det borde ju även gälla motståndarna. Jag fattar inte att man inte kämpade mer för att säkra EM-platsen. Eller var man kanske överladdade?

Men det fanns också en hel del positivt. Niklas Ekberg kom in och var helt oberörd av stundens allvar. Fredrik Petersen,  Kim Ekdahl, Lukas Karlsson och Mattias Gustafsson gjorde inte heller bort sig. Jonas Källman samlade ihop sig och var lysande som indian på slutet. Det var då matchen vände. Och Beutler/Sjöstrand skötte sig som vanligt.

Däremot tyckte jag att Doder, Lennartsson, Kim Andersson och Arrhenius var bleka. Fast Kim tog sig lite på slutet i ärlighetens namn.

Nu blir det match mot Polen i morgon och det känns väl som att en förlust är att vänta.

Fast jag är fortfarande lika glad som i natt över EM-platsen. Nu tänker jag åka ner till Österrike i vinter.

Dragan Brljevic

En intressant nyhet igår att notera är att Dragan Brljevic (IFK Trelleborgs förra tränare) kommer att träna Lugis damjuniorer under nästa säsong. Lugis satsning på damhandbollen med en mycket kvalificerad tränare och konceptet med utvecklingslag visar att Lugi verkligen vill satsa på damhandbollen. En snygg markering och signal till alla ungdomar att även tjejer har chans att nå elitframgångar.

Intressant också att Dragan tydligen inte ser steget från herrlag i elitserien till damjuniorer som en prestigeförlust. Hur många herrtränare hade velat att ta detta steg? Visserligen kan jag tänka mig att Dragan kanske hade svårt att få andra uppdrag, men ändå.


EM-platsen klar

18 minuter in i andra halvlek så kändes det som en ovanligt tuff vecka oss svenskar. Först kyligaste veckan på 50 år (åtminstone i Lund), förlust mot Danmark i VM-kval, förlust för Robert Söderling i Franska Öppna, en usel första halvlek mot Malta och så en nästan lika usel match mot Rumänien. Sverige var ovanligt tama och de tekniska felen var många. Men så vände det helt plötsligt och glädjen infann sig. Men så blev det lite tungt igen efter 59.50. Men nu är i alla fall EM-platsen klar, vilket egentligen känns helt underbart.  

Från Arenan kan jag annars rapportera att mina misstankar om att det inte skulle bli fullsatt stämde, men 3000 är en bra siffra med tanke på allt studentfirande i Lund. Och publiken verkade trivas och stämningen var förvånansvärt bra. En sak som störde mig var den maniske trumslagaren som antagligen påverkad av amfetamin gick lös på trumman med sällsynt frenesi. Det var totalt omöjligt för publiken att klappa i samma takt. Och så är det som vanligt helt hopplöst vid insläppet i Arenan. För det första är insläppet felplacerat vid entrén och sen är det trist att bara ett av insläppen öppnas, vilket leder till onödiga köer.

Från TV-sändningen så uppsnappade jag två märkliga uttalanden. Axnér menade att Sverige kom med bästa laget med undantag av Jonas Larholm. Alltså platsar inte Ahlm, Järnemyr och Boquist i landslaget. Och Patrick Ekwall kallade Arenan för Fors och Fresta Arena. Men jag kan hålla med om att Färs och Frosta Sparbank Arena är ett sällsynt otympligt namn.

Värvningar i Lund

Kan inte låta bli att konstatera att H43 som vanligt värvar den ena spelaren efter den andra. Med tanke på att föreningen har ekonomiska problem. (Spelarlöner som inte utbetalts i tid och kanslipersonal som fått sluta.) Så kan man undra hur H43 har råd med alla värvningar. Fast man har väl inget val eftersom man misskött ungdomsverksamheten och har svårt att fylla på med egna talanger.

Och Lugi verkar värva för lite å andra sidan. Det känns som om man borde förstärka med fler än Kim Johansson. De egna talangerna som man fyller på med tror jag inte tillräckligt bra. Och jag tyckte att högersidan förra året var lite ojämn. Alexander Svensson fick ju en mental kollaps på slutet och Niklas Forsmoo var rätt ojämn. Det samma gällde Mikael Söndergaard. Men Lugi har kanske inte råd med fler värvningar. Ekonomin är antagligen nästan lika kass som H43:s.

Det känns som om båda Lundalagen kommer att hålla till någonstans kring slutspelsstrecket nästa år.

Pål-Henry Jeppsson

Läste förövrigt på HEH att RIK:s klubbläkare, Pål-Henry Jeppsson, har bestämt sig för att sluta med motiveringen att han börjat känna sig gammal. Utan att på något sätt förlöjliga Pålle så har han sett väldigt gammal ut länge. Jag har varit förvånad att han suttit där på bänken år efter år. Men nu när han slutar blir elitserien en profil fattigare. Häftigt att han fortsatt ända tills han uppnådde 77 års ålder. Kan inte låta bli att dra en parallell till Axnér. Undrar om han kommer att hålla på med handboll lika länge?

Rumänien nästa

Har precis överlevt ett studentfirande i hemmet. Därav så få inlägg i denna blogg den senaste tiden. Men nu ska det bli skönt att få koncentrera sig på handboll igen och gå på landskamp i kväll. Jag kan inte hjälpa det men det känns alltid speciellt att få se våra blågula landslag. Enligt uppgifter så blir det troligen slutsålt i kväll i Arenan, trots mina farhågor. Men frågan är om det kan bli samma tryck som senast. Den gången var det troligen rekord i publiktryck för Lund.

Men minst en poäng och garanterad EM-plats bör det bli idag, till skillnad från fotbollslandslaget som lär få svårt att gå till VM.


Studentvecka

Denna vecka går studenterna ut i Lund. Det är en jäkla tutande i stan. Jag kan bara hoppas det blir samma stämning i Lunds arena på torsdag. För nu drar det ihop sig. Det är dags för herrarnas tre sista EM-kvalmatcher. Vinst i två och det blir gruppseger och bättre lottning i EM. Och det låter inte som en hopplös uppgift. Det bör bli vinst hemma mot Rumänien och borta mot Turkiet. Men av någon anledning så är jag lite nervös för Turkietmatchen. Men antagligen är det helt obefogat för Sverige känns alltmer stabilt. Men mot Polen i Wroclaw tror jag det blir en garanterad förlust.

Förra gången när Sverige spelade i Lunds arena och vann över Polen så var det en ovanligt bra läktartryck för att vara i Lund. Jag är rädd för att det blir lite sämre stämning på torsdag. Det är inte ens säkert att det blir fullsatt. Lite synd, men jag rädd för att Polenmatchen var en engångshändelse. Hoppas jag har fel. I vilket fall som helst så ska det bli kul att se landslaget igen. Undrar vilka som kommer att spela i matchen på torsdag?


 

Damlandslaget i VM-kval

Såg damerna möta Montenegro igår. Det blev till sist en sjumålsvinst men frågan är om det räcker för att gå till VM i Kina. Det blir tufft i bortamatchen och Montenegro är inget dåligt lag. Jag tror tyvärr att ledningen från första matchen inte räcker till. Det finns en stor risk att det rätt orutinerade svenska laget viker ner sig i publiktrycket.

Kul att Grundström ångrade sitt beslut att inte spela i landslaget. Hon gjorde en stabil match igår med en räddningsprocent på 60 %, om jag minns rätt. Försvaret är i högsta världsklass men framåt är man lika dåliga som alltid. Det är rätt frustrerande att se damerna spela. Några matcher till och mitt hår är helt grått av alla tekniska fel och felaktiga beslut.

Förbundet har ju valt Bagarn och Per Johansson istället för Schefvert. Det kanske behövdes ett byte, vad vet jag, men jag är fortfarande tveksam till Bagarns kapacitet. Han lyckades inte särskilt bra i Ikast och i Lugi. Framtiden får utvisa om förbundet gjorde rätt. Men jag gillar att Natalie Hagman, 17-åriga Skurutalangen, fick speltid igår.

Lövgren

Och så har Lövgren spelat sin sista match i karriären. TV4 Sport visade lämpligen slutet idag. Även om det är irriterande att de avbröt sändningen innan Lövgren blev firad färdigt.

Jag kan inte hjälpa att det var med många olika känslor jag såg slutet. Det känns sorgligt att kapitlet är slut men det är också intressant och roligt att se hur stor Lövgren är i Kiel och Tyskland. En verklig legendar. Men just nu känns det rätt tomt. Undrar vilken svensk som kommer att fylla detta tomrum? Unge herr Carlén kanske?


Trött Axnér

Min bloggaridol avbytarbanken.bloggagratis.se nämnde för ett tag sedan att Axnér verkar trött i sin blogg. Vi som bor i Lund och ser Axnér nu för tiden gå hand i hand med en yngre kvinna förstår varför. Det kan inte vara lätt att vara nykär för en gammal man.

Hassan Moustafa fortsatt kvar i topp

Och så gick det som väntat. Hassan Moustafa blev omvald, vilket antagligen var det sämsta som kunde hända handbollen. Det blev en solklar seger med 115 röster mot 25. Ska bli intressant om handbollen nu åker ur OS-programmet, vilket hade varit en katastrof. Utan handboll i OS så försämras handbollens chanser att bli populärare och i förlängningen därmed också mindre pengar till handbollen.

Med tanke på att Hassan Moustafa antagligen både tillämpar maktmissbruk och korrumption så kan man undra hur det fungerar i handbollstoppen? Hur fasiken kan han bli omvald med klar majoritet? Det handlar antagligen om ett maktfullkomligt gubbvälde där man håller varandra om ryggen och hjälps åt att berika varandra. Det måste vara ett otroligt glassigt liv att glida omkring på konferenser och arrangemang, utan att behöva stå till ansvar för något, och samtidigt tjäna en rejäl hacka.Val av president i IHF

Idag är det val av president i IHF. Om jag har förstått saken rätt så står valet mellan nuvarande presidenten egyptiern Hassan Moustafa och luxemburgaren Jeannot Kaiser. För min del hoppas jag att Moustafa försvinner. Det har varit lite för mycket skandaler kring hans person. Några exempel:

Moustafas ointresse för dopingfrågor hotar handbollens deltagande i OS.
Han är misstänkt för att försökt försnilla 1,6 miljoner schweizer franc från förbundet.
De tillrättalagda VM-kval matcherna i Asien där man ville hindra Sydkorea från att kvalificera sig.
Hans idé om att man skulle förbjuda handbollsklister från internationella matcher.

För handbollens trovärdighet måste det till ett byte. Men Moustafa beskylls nu från att ha köpt röster från mindre framgångsrika handbollsländer och lär väl sitta kvar. (Blatter lyckades ju med samma taktik i FIFA.) Jag är uppriktigt rädd att med Moustafa vid rodret så kan handbollsvärlden komma att spricka. Jag har svårt att tänka mig att EHF accepterar att Moustafa styr och ställer i IHF hur länge som helst.

Kiel forts

Nu har jag fått en kommentar från signaturen hh som berättar att Kiel redan hittat ersättare för Karabatic och Kavticnic. Jag tackar för upplysningen. Det blir Momir "Momo" Ilic från Gummersbach och Christian Sprenger från Magdeburg. Fullgoda ersättare även om jag tycker att fd Kielspelarna håller högre klass, framförallt Karabatic. Det känns trots allt som att Kiel blir försvagat. Men Kiels viktigaste spelare är Omeyer och det måste kännas tryggt att han är kvar.

Tomt och innehållslöst

Nu börjar det märkas att handbollssäsongen i princip är slut. Det händer inte så mycket att skriva om. Känns faktistk rätt tomt. Men tiden går snabbt och snart börjar allt försnack inför seriestarterna.

Men en sak kan man ju fundera på. Vad innebär Karabatics och Kavticnics byte till Montpellier? Vilka kommer Kiel att välja som ersättare? Innebär det att Kiel får stiga av tronen som Tysklands bästa lag? Kommer Montpellier att bli ett av topplagen i Europa? Det ska bli intressant att följa. Jag kan tycka att det är kul om Frankrike också får ett bra lag så att det inte alltid är finaler mellan tyska och spanska lag. Ciudad Real lär ha ekonomiska problem och tappar ju bl a Stefansson. Kommer vi att få se helt nya lag i nästa års CL final?

På HEH har det spekulerats i om Sverige någon gång kommer att få framgångsrika CL-lag. Jag tror det dröjer. Det kommer inte att hända förrän handbollen i Sverige markant ökar sina publik och sponsorintäkter. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer att inträffa.

Biffar

I kommentarerna till Axnérs blogg finns det en liten minidebatt om varför Sverige producerar för få spelare som är +100 kg och + 2 meter. Ett intressant ämne.

Naturligtvis handlar det delvis om urval. Vi är trots allt ett litet land och producerar därför färre biffiga killar än t ex Tyskland. Sen lockar ishockeyn och andra sporter en del av dessa biffar. Handbollen är svagare i Sverige än i andra länder.

Sen kan det naturligtvis handla om träningsmetoder och kostvanor och för den delen också om olagliga preparat. Jag är övertygad om att det knapras en och annan ryssfemma utomlands.

Jag har hört talas om hur mycket Kim Ekdahl du Rietz åt i skolmatsalen när han gick i gymnasiet. Här talar vi om en man som valde bort tallriken och la all mat direkt på brickan. Just Kim har verkligen satsat på att bli stor. Han har alltid tränat otroligt mycket fys och ätit därefter. Jag tror att för få har den mentalitet att verkligen satsa på att växa. En annan lundakille är Anton Månsson i H43. Han verkar ha tagit efter Kim och verkligen svällt de senaste åren. Vill man bli stor så går det helt klart. Kanske något för klubbarna att fundera på.

Kolding

Danmarks suveräner de senaste 20 åren gjorde det igen. I den tredje och avgörande matchen vände man och tog hem guldet. Inte helt förvånande. Det kändes i luften som att det var på gång. Formen har varit stigande den sista tiden.

Kul avslut för bröderna Sivertsson. Framföraltt med tanke på att dansk media sågade Ulf i början på säsongen.

Kul också för Ingemar Linnéll som jobbat i föreningen i många år.


EM-truppen

Skånska Dagbladet publicerade nyss truppen till herrarnas EM-kval. En del namn sticker ut positivt:

Olof Ask från GOG, som när han väl fick chansen i GOG har gjort en riktigt bra säsong. Han verkar också börjat lära sig försvarsspel vilket var på tiden.

Joakim Ernstsson från Tvis Holstebro, har också gjort en kanonsäsong och var i högsta grad delaktig i Holstebroarnas bronsskräll.

Och både Daniel Johansson från GUIF och Kristian Bliznac från Alingsås gjorde tydligen intryck på Ola och Staffan i SM-slutspelet och fick rättmätigt platser i truppen.

Föutom Bliznac så har vi även de andra högerhänta släggorna Warvne och du Rietz med i bruttotruppen.

Och Robert Johansson från Sävehof och Fredrik Pettersson från Hammarby får kanske chansen mot Turkiet.

Säga vad man vill om Ola och Staffan, men fega i sina uttagningar är de inte. Det måste vara stimulerande att veta man är synlig även om man inte tillhör den yttersta sverigetoppen. Det känns som om landslaget börjar få tillbaka den positiva känslan, självförtroendet och glädjen. Är det dags att börja slå sig tillbaka i den absoluta världstoppen?

Men det är jäkligt trist att Ahlm fortfarande inte syns i landslaget. Men denna gång är han väl ursäktad av sin fingerskada. Undrar om han kommer tillbaka någon gång? Jag börjar tveka. Det skulle i så fall vara om det blir OS, men då kan han gott stanna hemma om han inte spelat innan dess.

Tröjfärger

Varför är handbollslag så sällan randiga? Det är ju rätt vanligt i fotboll, men i handboll vet jag bara ett fåtal. Inte ens tio lag kan jag räkna upp. Lite synd för jag tycker det är rätt fräckt med ränder.

Och varför är det så populärt med svart? Lugi hade en gång vita byxor, nu är det svart som gäller. Sävehof var gula en gång i tiden, men nu ska de vara svarta av någon anledning. Malmö HK och GUIF gillar också svart. Hoppas det inte blir fler som får för sig att spela i svart. För man ska vara stolt över sin klubbfärg.

Men vilken är egentligen den snyggaste klubbfärgen? Eller vilka har de snyggaste matchstället? 

Hade varit kul att få några kommentarer om vad handbollsfans tycker är snyggast. Men av mina tidigare kommentarer så är jag säker på att blått kommer att få flest röster. 

RSS 2.0