Åter tyst i Lund

Så har handbollspelarna lämnat Lund för denna gång. Det blir lugnt några dagar innan det drar in ett stort antal basketspelare till Lundaspelen i basket.

Dagens näst sista finalmatch vanns av H43 juniortjejer. Om jag minns rätt så har man varit i fem raka finaler och vunnit fyra av dessa. Imponerande. Inte konstigt att i princip samma lag är på väg att gå upp i elitserien.

Dagens sista finalmatch mellan H43 och ett serbiskt lag höll på att sluta i tumult. Någon i den serbiska klacken kastade in en Coca Cola-flaska mot det norska domarparet. Domarna krävde då att klacken skulle lämna Arenan vilket de vägrade. Efter en stunds diskussioner så fortsatte trots allt matchen och H43 vann. Men jag kan förstå den serbiska frustrationen för domarna var riktigt usla. Ja, till och med sämre än Widell och Åström senast.

H43 var denna gång mer framgånsrika än Lugi. H43 var i final i fyra klasser och fick med sig hem två titlar. Lugi fick nöja sig med finalplats i tre finaler och vann en titel. Jag undrar när det hände senast, om det ens har hänt någon gång, att H43 lyckats bättre än Lugi i Lundaspelen. Det kan vara en tillfällighet men jag tror inte det. Det kan vara de första tecknen på att H43: s satsning på barn- och ungdomshandboll börjar bära frukt.

Lugi ska nog inte vara för säkra att man för alltid kommer att vara den största klubben i Lund. Det kan vända snabbare än vad man kan tro. H43: s satsning på ungdomsverksamhet kan mycket väl samverka med Lugis ökade fokus på elitsatsning (det kan gälla att värva unga spelare, elitsatsning i allt tidigare år mm). Dessa nya vindar kan komma att kosta mer än det smakar. Inte lär det innebära att ungdomsverksamheten kommer att växa.  

Och om det dessutom är så att storleken på ungdomsverksamheten har ett samband med elitverksamhetens  åskådare och sponsorer, vilket jag är helt övertygad om, och om man dessutom lägger till Lugis tröghet med att  marknadsföra sin verksamhet så börjar åtminstone jag som Lugist bli lite oroad.    

Det är tur att elitlagen än så länge går hyfsat.


Något om Lundaspelen

Så är årets upplaga av Lundaspelen i full gång för 32: a gången. Idag avgörs vilka som ska spela final i morgon. Som vanligt blommar Lund upp av alla gäster från när och fjärran.

Lundaspelen är handboll när det är som bäst eller som sämst. Som bäst när man ser glädjen i alla barns ögon eller när det sker förbrödning över landsgränser, som sämst när man ser toppade lag, föräldrar som beter sig illa på läktarna eller ledare som slår sina spelare. Ja, det händer otroligt nog.

Arrangemanget är riktigt imponerande. Det krävs en hel del logistik att ro hem en turnering i vinter-OS storlek. Men allt är inte på topp. Lundaspels sajten är lika seg som vanligt. Är det inte snart dags att satsa på en tillräcklig serverkapacitet? Domarna håller som vanligt en väldigt ojämn kvalitet. Men det är förstås också en del av charmen.

Det förvånar mig att det finns svenska lag som inte deltar. Här har man ju chansen att få erfarenhet av att möta annorlunda internationell handboll. Men i ärlighetens namn så har man ju också den chansen i Partille Cup.

Återkommer i morgon med något från finalerna.

Något om H43 och Kristianstad

Nu börjar H43 sitta allt mer fast i bottenträsket. Men än är inte slutspelsplatsen borta. Det skiljer trots allt bara fem poäng. Kanske kan det vända med en ny importerad jugge, om nu den affären kommer att gå i hamn. Men rent realistiskt så börjar slutspelet kännas främmande för de blå.

Och just nu är Kristianstad bästa nykomling efter det att Malmö tappat i ork. Kan inte tänka mig annat än att både Kristianstad och Malmö spelar i elitserien även nästa år. Däremot så tror jag inte att båda, om någon, kommer att spela i slutspelet.


Eliasson igen

Med anledning av att Staffan Olsson inte vill sitta på bänken när domarbasen är kontrollant, så kan jag bara konstatera att en grundläggande förutsättning borde vara att spelare och ledare har förtroende för domarna. Eliasson är farligt ute när han sänker förtroendet för sig själv och hela domarkollektivet. Eliasson bör därmed överväga att avgå innan det har gått för långt. Det spelar ingen roll om kritiken är rättfärdig eller ej. Den finns där och då finns det ett problem som måste hanteras.

Tyvärr, verkar Eliasson sakna både omdöme och förstånd. Han lär inte inse att han börjar bli ett problem för handbollen.

Ska bli intressant att följa den framtida utvecklingen. Staffan är ju inte den ende som börjat tröttna. Det var inte länge sedan Pelle Käll i H43 fick ett samanbrott.


Dubbla trendbrott

För första gången på länge fick jag in några slantar och Lugis svit bröts. Vad gäller Lugis förlust så har jag fått en kommentar om att jag återigen bevisat min inkompetens. Elva raka matcher utan förlust kan inte handla om tur enligt "Dnul i neröS". Nja, jag vet inte det jag. Igår tyckte jag att Lugi hade lite oflyt och förlusten kom också då. Om man har haft elva raka jämna matcher utan förlust så bör man ha haft en del tur. Men naturligtvis handlar det inte bara om tur, Lugi spelar just nu en riktigt bra handboll. Styrkan är den jämna truppen. Frågan är om laget klarar av att konservera formen över uppehållet.

Gårdagens mycket omdiskuterade domslut när domarna inte var överens om vilket lag som hade bollen och som fick Zanotti att gå i taket kan mycket väl vara avgörande för matchens utgång. Målet och utvisningen på Zanotti bjöd in Ystad i matchen. Situationen visade på ett mycket dåligt omdöme från domarna. Självklart skulle man ha stoppat matchen när det ena laget följer den ena domarens tecken och det andra laget den andra domarens tecken.

Det är inte första gången som det stormar kring Niclas Widell och Jonas Åström. Och säkert inte den sista. De har en konstig förmåga att fatta märkliga beslut.

Jag kan också notera att Lugis klack blir allt mindre och mindre. Undrar om den har försvunnit helt till det kommande derbyt mot H43? Det är lite synd, för klacken har verkligen gjort det roligare att gå på handboll.

Och så tänkte jag klaga på Lugis speaker igen. Han är inte bra. Finns det någon som hör vad han säger? En sak uppfattade jag dock igår och det var att han tycker att Lund har Sveriges bästa handbollspublik. Jag retar mig på sådana floskler, som dessutom i det här fallet saknar all grund. Om det är något som Lund inte har så är det en bra handbollspublik. Som Sydsvenskans förre journalist Jan Mårtensson brukade säga: "Lunds Idrottshall är det enda ställe där man kan höra 2 000 ögonbryn höjas". Så tyst är det ibland.

Av tv-sändningen kan jag också notera att det är pinsamt med SVT:s reportrar som ofta är för dåligt insatta i handboll.

Kim Ekdahl visade inte heller igår varför han är med i EM-truppen. Är det meningen att han ska gå på genombrott med ryggen mot försvararna i Innsbruck? Men han sköt i alla fall tre skott utifrån igår. Det är ju ett gott tecken på att axeln är på väg att bli bättre.


 


En slant

Av min andra 100-lapp återstår 50 spänn. Det var längre sedan jag spelade men tänkte göra så idag. Jag sätter 40 kronor på fyra tripplar. Vinster för Alingsås, Guif, Ystad och H43.

Antagligen lär det bara återstå en 10:a efter dagens matcher.


Handboll igen

Efter att ha gått upp några kilon över julen så är det dags igen för lite handboll. Känns alltid bra.

I elitserien spelades två matcher igår. Lindesberg verkar ha brutit den nedåtgående trenden och vann hemma mot Malmö med uddamålet. Fick därmed revansch för uddaförlusten mot Malmö borta. Ett Malmö som däremot verkar ha det tyngre just nu, fyra raka förluster. Är väl inte den bästa reklamen för "Slaget i Malmö".

Och Sävehof krossade Skövde. Jag vet inte, men jag tycker det känns som om Sävehof är på väg tillbaks. Om trenden håller i sig blir de farliga i slutspelet.

Idag spelas fem matcher. Och sen blir det uppehåll ända tills den 3:e februari. Dagens tv-match är Lugi hemma mot Ystad. Det lär bli rätt mycket folk, men inte pga av Lugifansen kommer att vallfärda till hallen. Skulle gissa att Lugifansen gör precis som H43: arna och stannar hemma och ser på tv istället. Men istället så kommer det att vara många ungdomar från Lundaspelen på plats.

Från blått håll går tongångarna att det inte blir något med Alexander Hansen. Klubben gör en tvärvändning och verkar inte nu längre vilja förknippas med drogmissbruk. Märklig hantering, tycker jag. Först tar man kontakt med Hansen, sen går man ut i media vid ett flertal tillfällen och säger att han snart är spelklar och att han kommer att förstärka laget, och sen blir det alltså inget av det hela. Kanske tycker var han mer ringrostig än förväntat. För det här med droger måste man ju ha känt till på förhand eller så är han kanske fortfarande inte drogfri. 

Däremot verkar det fortfarande vara aktuellt med Ljubomir Palovic som förstärkning. Vi får se om denna affär kan gå hela vägen.

Hur går det nu i dagens tv-match? Skulle gissa att Ystad vinner. Tycker fortfarande att det känns som om Lugis vinster inte bara beror på skicklighet, utan även på en stor del tur.

Undrar om Kim är återställd i axeln nu? Annars är det trots allt märkligt att han är med i "EM-truppen".


Något om Handbollsklubben

Så blev det helt plötsligt en Handbollsklubb igen, efter förra veckans uppehåll. Det funkar hyfsat utan Jihde, men det blir inte samma flyt med Karin Flink (eller vad hon nu heter), men jag tycker ändå att hon gör ett helt ok jobb.

Det är märkligt dock att Hellgren inte kan uttala Kim Ekdahl du Rietz namn. Det blir alltid "ri" istället för "rié".

Märkligt också att man inte hade fel bild på Kim Ekdahl i "julklappsbilden". Undrar vem det var istället.

Kändes lite gammalt att en vecka försent ta upp Axnérs röda kort. Nu när jag ser filmsekvensen igen är det ju helt otroligt att ingen Sävehofare åker ut. 

Tycker fortfarande att Handbollsklubben borde vara lite längre. Det blir för snuttiga diskussioner utan något större djup.

Lövgren tycker jag är i tv för att stanna. Han har pondus, kunskap och är dessutom tv-mässig.

Bra att man återigen tog upp ämnet om svenska skatteregler. Det är helt otroligt att regeringen, som säger sig vara EU-vänlig, vägrar att följa EU: s direktiv när det gäller skatteregler för idrottsverksamhet. Kanske är idrott för folkligt för vår högerregering. Kanske vill man ta död på den verksamheten. Jag kan inte hitta något annat skäl, för det kan inte handla om pengar. Idrotten gör ju en samhällsnytta som egentligen istället borde gynnas av staten. De ökade skatteintäkter det handlar om kostar mer i andra änden när idrotten inte längre kan göra sin insats för det som förr kallades folkhälsa och social fostran.

Det här är för mig ytterligare ett skäl till varför man inte ska rösta på Alliansen i det kommande valet.
God Jul

Det kommer att bli lite färre inlägg den närmsta tiden, men det kommer inte att bli helt tyst. Jag kommer som sagt att skriva något om Lundaspelen, matchen mellan Lugi och Ystad, domarna samt om klubbarnas hemsidor.

Vill samtidigt passa på att önska alla läsare, och ni är hela tiden ett ökande antal, en riktigt God Jul!


Publiktoppen

På HEH kan man läsa om publiksnittet i elitserien.

Publiksnitt
1. Guif - 1 975
2. IFK Kristianstad - 1 941
3. IFK Skövde - 1 679
4. Ystads IF - 1 639
5. Lugi - 1 583
6. LIF Lindesberg - 1 559
7. Drott - 1 441
8. H 43 - 1 335
9. Sävehof - 1 227
10. HK Malmö - 1 225
11. Alingsås HK - 923
12. Hammarby - 885
13. OV Helsingborg - 844
14. Redbergslid - 785
Totalt snitt: 1 361

Det är starkt att GUIF inte tappat publik, trots den usla starten. Man kan jämföra med Lugi som tappade direkt vid förlusterna i början av säsongen och som ännu inte jobbat i kapp förra årets siffror. Kristianstad är verkligen en imponerande nykomling publikmässigt. Undrar vilka siffror man hamnar på i den nya hallen? Men vad krävs för att få Alingsåsare att sluta upp mer mangrant? 923 i snitt är ju inte så lysande. Malmö har lyft sina siffror jämfört med förra besöket i elitserien. Nu börjar det likna något.

Överlag så är det Kristianstads siffror som lyfter publiksnittet. Något större lyft marknadsföringsmässigt verkar inte handbollsklubbarna ha åstadkommit. Frågan är om den ökade exponeringen i tv kommer att medföra ett lyft publikmässigt?

Men när det gäller publiksnittet hade det varit intressant att jämföra med arenornas publikkapacitet. Hur bra är man på att fylla i sig egen hall? Lugi t ex fyller ju i snitt enbart halva sin hall. Medan Kristianstad i princip fyller hela sin. Jag har för mig att Avbytarbänken gjorde en sammanställning av arenorna någon gång tidigare i år. Hade varit kul om han kunde ta fram en lista över hur bra man är att fylla sin hall. Alternativt att han skickar uppgifterna om arenorna till mig så kan jag sitta och räkna.


Axnérs blogg

Helt plötsligt slog det mig när jag var inne och läste i Axnérs blogg: varför är bilden på Axnér i bloggen tagen på Stortorget i Malmö? räknar han inte sig som Lundabo? och hur kan han hålla på AIK i fotboll?


Hallå

Vad är det med Alingsås helt plötsligt? Ännu en förlust och dessutom på hemmaplan. Vad är det som händer? Skulle gissa att det handlar om inställning. Kanske är det svårt att motivera sig för spel hemma nu när man varit ute och nosat i Europa. Antagligen är det samma inställning bland supportrarna för 833 åskådare imponerar verkligen inte. Rätt usel publiksiffra, även om de 833 säkert låter lika mycket som en fullsatt Arena i Lund.

Nu tror jag inte att Alingsås kommer att rasa i tabellen, utan man kommer att ligga kvar i topp. Det kommande EM-uppehållet kommer att göra gott.

Och precis som Avbytarbänken är jag tveksam till om Lugi kommer att gå förbi. Jag tror inte att det vinröda laget kommer att kunna behålla sin topp-placering. Nuvarande placering beror nog mer på flyt än på vad man egentligen presterat. Troligen blir det förlust redan i nästa match mot Ystad.

Och så vann Ryssland programenligt mot Frankrike, men det blev svårare än vad jag hade trott. Frankrikes försvarsspel är verkligen bra, precis som franska herrarnas. Matchen avgjordes av fransyskornas oförmåga att vinna utvisningsperioderna och av att man hade fler tekniska fel än ryskorna. Samt att ryskornas försvarsspel är också lysande. Ryssland verkar prenumerera på VM-titeln. Den tredje raka, samt den fjärde under de fem senaste världsmästerskapen. Det imponerar. Tränare Trefilov verkar ytterst osympatisk och olämplig som coach men något måste han onekligen kunna.

Nu närmar sig Lundaspelen. Faktiskt en av årets höjdpunkter. Det är så kul att se alla dessa barn- och ungdomslag från närr och fjärran. Det kommer att bli många besök i idrottshallarna under mellandagarna för min del. Men jag hoppas också få tid över att återkomma till ämnet om domare samt klubbarnas hemsidor.

 

 
Sporthallen

Så gick klassiska Sporthallen i Halmstad i graven igår. En rätt märklig byggnad som mer andas kultur än sport. Första gången jag var där så trodde jag att jag kommit fel och hamnat i stadens kulturhus. Men när man väl satt i bänkarna så imponerades åtminstone jag av den häftiga akustiken.

Men för Drotts framtid är det nya bygget livsnödvändigt. Drott levde kvar för länge i det förgångna och var faktiskt riktigt nära att åka ur de se senaste säsongerna. Men nu verkar framtidstron och glöden återkommit. Inte minst avspeglas det i dagens unga Drott. Vilken härlig handboll man spelar i sina bästa stunder.

Segern igår var solklar. Men hur skulle det gå utan Stephen Nielsen. Han är helt klart Drotts bäste och viktigaste spelare. Vilket lyft han gjort denna säsong. Men Gunnar Stein Jonsson och Magnus Persson går inte heller av för hackor. Vad månde bliva av den sistnämnda? Vilket skytte!
Inte en siffra rätt

Igår så skrev jag att det blir Norge och Spanien i VM-finalen. Naturligtvis blev det istället Frankrike och Ryssland. Alla som ser ner på damhandboll borde ha sett matchen mellan Ryssland och Norge. Det var en riktigt bra match med fysiskt spel och högt tempo. Även om Norge började bäst så var de chanslösa mot Ryssland. Bra och tufft försvarsspel visade sig vara lyckosamt. Antagligen har Ryssland och Frankrike det bästa försvarsspelet i turneringen och det bar hela vägen fram till finalen. Finalen bör vinnas av Ryssland som verkar ha kommit igenom ett generationsskifte på ett alldeles utmärkt sätt. I matchen igår spelade två 20-åringar och en 19-åring.

Och tänk att Sverige var så nära att spela Frankrike ur turneringen! 

EM truppen

Avbytarbänken gör idag, som vanligt, en rätt grundlig analys av Staffan och Olas val av spelare till januarilägren.

Jag tänker inte skriva lika mycket utan nöja mig med att konstatera att:

Valet av målvakter tydligen styrs av speltid. Det är väl kantboll vem av tas ut av Johan Sjöstrand och Per Sandström. Men jag undrar om inte Per Sandström är bäst just nu av dessa.

Det känns lite tunt att bara ta ut två V6:or. Med tanke på att Jonas Källman brukar hamna i koma under turneringar så vill det till att Fredrik inte blir skadad.

Precis som i damtruppen så är det många mitt 6:or. Det känns som en för mycket. Lite förvånande är det att Olof Ask är med.

Och det känns lika tunt att ta ut två H6:or. Och jag är dessutom tveksam till Jan Lennartsson, som trots att han kanske är den intelligentaste i truppen brukar försvinna i turneringar. Även här vill det till att det inte blir några skador.

På krispositionen V9:e så är det en hel drös spelare. Bliznac är inte med, vilket är mycket förvånande. Det är lika förvånande att Fredrik Larsson eller Kim Ekdahl är med. Den ene har knappast slagit igenom och den andre kan inte ens skjuta just nu. Men Kim kanske är med för att lära inför framtiden.

På både M9:e och H9:e så är också enbart två personer uttagna. Det känns också tunt. Men valet av spelare känns helt rätt.

Jag hade åtminstone minskat antalet M6:or och V9:or med en på varje position och satt dessa på någon av kant- eller M9:e positionen. Men jag är ju enbart en amatörbloggare.

Och apropå diskussionen om Ystad är ett ojämnt lag eller ej. Så kan man ju inte låta bli att lägga märke till att Ystad förlorade mot RIK idag. Är inte det ojämnt så säg att matchen innan vinna mot Alingsås för att sedan förlora mot RIK?

 


Ystad IF

Får då och då kommentarer om att denna Lundablogg är för kritisk mot Ystad och Winther. Jag tycker inte att jag är för kritisk. Kanske mer besviken. Jag trodde innan säsongen att laget, tillsammans med Alingsås, skulle dominera serien. Men egentligen är det bara mot Alingsås som man visat sin stora potential. Jag skulle gissa att även ledningen i Ystad IF också är besvikna. Det borde man nog vara. Men som sagt vi är bara halvvägs och Ystad kan mycket väl komma tillbaka. Jag tror fortfarande på dem i slutspelet.

Vad gäller Winther så tycker jag att han är mycket kompetent. Vem är mer kunnig i elitserien? Men jag hävdar att han har brister i själva matchcoachningen. Att han har svårt att vända matcher där det går dåligt för Ystad.

  

Ett protestbrev

Klubben jag följer i norr, Boden Handboll IF, har skrivit ett öppet brev till Svenska handbollsförbundet. Bagrunden till skrivelsen är den nya serieindelningen inom damhandboll. Beslutet innebär att:

  • En damallsvenska bildas
  • 4 st div ett serier bildas
  • Norrlands div 2 blir Norrlands div 1, inga lag från någon annan region medverka i den serien vilket innebär att vi stängs ute från div 1 spel med övriga Sverige.
  • Man tar bort att seriesegrare går direkt upp till Damallsvenskan utan inför kval i stället.
  • Matcherna i div 2 Norrland gäller ingenting säsongen 2009/2010 utan alla lag som vill flyttas nästa säsong upp till div 1 Norrland.
  • Detta beslut drabbar även Skåne likvärdigt

Nackdelarna med beslutet ur norrländsk synvinkel är en säsong i år som sportsligt helt saknar betydelse, införande av kval försvårar för norrländska lag att klättra och en isolerad norrländsk div 1 gör att man inte får några chanser till matcher mot lag från övriga Sverige. Sammantaget är detta ett beslut som knappast gynnar eller utvecklar handbollen i norr. Det borde ju annars vara prioriterat från handbollsförbundet att försöka göra handbollen större i Sverige. Det kan knappast vara bra för handbollens framtid om det bara finns lag i väst och söder.

Den som vill läsa mer kan gå in på: http://www.bodenhandboll.se/Pages/sv-SE/news.aspx?InfoId=80


Diverse

Bjerringbro-Silkeborg har gjort ett litet ryck i den danska ligan efter vinsten mot FCK igår och leder med fem poäng. Nu började man ju bra även förra året för att ändå missa det danska mästerskapet, så det återstår att se om de håller hela säsongen ut i år.

Och Kiel slog ut Flensburg ur den tyska cupen i onsdags. Men annat var väl inte att vänta.

Isländska mitt 6:an Robert Gunnarsson byter till Rhein Neckar Löwen. När man nu inte lyckades värva Michael V Knudsen så blev det alltså en islänning istället.

Idag möts Frankrike och Spanien i den ena VM-semifinalen samt Norge och Ryssland i den andra. Som den värdelöse tippar jag är så tror jag det blir en VM-final mellan Spanien och Norge.

Med tanke på det usla ekonomiska läget i dansk handboll så är nog inte femteplatsen det man hade behövt för att locka sponsorer till handbollen. Men det känns ändå som om de danska damerna är på väg tillbaka mot världstoppen. Det verkar som om generationsbytet snart är gjort.

Det är värt att notera att Tyskland slog Rumänien i matchen om sjundeplatsen. Det är starkt gjort och visar vilken tuff grupp Sverige hamnade i. Tre av de sju bästa placerade lagen kom från Sveriges grupp. Och fyra från de tre andra grupperna.


Kim

Och Kim Ekdahl blev alltså inte avstängd i nästa match mot Ystad, trots det röda kortet i matchen mot RIK. Det gör att matchen blir mer oviss.

Kan inte låta bli att nämna att en trolig Ystadsupporter skrivit en kommentar. Han verkar vara trött på att vi bloggar tycker att Ystad är ojämna. Men det måste man väl ändå säga att de är. De besegrar Alingsås två gånger men tappar poäng mot H43 och Kristianstad. Det känns inte stabilt. Men även om vi nu tycker att Ystad är ojämna så räknar vi inte bort dem från guldchansen, även om jag personligen inte tror att de kommer att ta guld. Winther känns inte tillräckligt bra som matchcoach.Handbollsfest i Lund

Jag läser gärna om handboll i Skånska Dagbladet, som har en riktigt bra handbollsbevakning. I dag nämndes H43: s jugge på ingång vid namn. Frälsaren heter Ljubomir Palovic, 29 år och över 2 meter. Han lär vara riktigt rutinerad och spelar just nu i Spanien, men i en klubb som har svårt att betala ut lönerna. Enligt uppgift har Kiel varit intresserad av honom. Och så verkar Alexander Hansen verkligen vara på gång till de blå.

I en annan artikel i samma tidning så intervjuas en företrädare för Lunds kommun. Kommun säger sig tydligen vilja fixa en riktig folkfest under handbolls-VM. Jag får dåliga vibbar när jag läser. För är det något som Lunds kommun inte klarar av så är det just att göra arrangemang. Det finns varken kompetens, riktig vilja eller pengar för sådant. Jag är rädd att man kommer att ordna något som man själva verkligen tror är ett festligt arrangemang men som kommer att vara så amatörmässigt och småsnålt att det istället enbart blir pinsamt. 

Om Lunds kommun verkligen vill marknadsföra sig och göra något festligt kring handboll så skulle man ju kunna försöka att göra något kring Lundaspelen. Den årliga handbollsturneringen, som faktiskt är världens största handbollsturnering inomhus. I år väntas närmare 10 000 spelare och ledare komma till Lund. Till detta kan man lägga domare från många länder och inte minst alla föräldrar och supportrar som dyker upp. Men hittills är kommunen nästan helt ointresserade av Lundaspelen, förutom att ta betalt för lokaler och tjänster. Det missar man inte.

Nej, jag är som sagt mycket tveksam till om Lund verkligen klarar av att göra en fest av handboll-VM. Och förlitar man sig på klubbarna så blir det festliga inslaget knappast mer än några flick- och pojklag som spelar paushandboll.

Men jag hoppas att jag kommer att bli glatt överraskad. För det är inte så ofta Lund syns i rampljuset. Det gäller att ta tillvara chanserna.

   


Lite tamt

Vill be om ursäkt om denna blogg varit lite extra tam senaste tiden. Kan bara skylla på att jag har alldeles för mycket att göra på jobbet just nu. Jag hoppas ni är överseende och har tålamod ett tag till. Det kommer att lugna ner sig på jobbet förr eller senare.

Dagens matcher

Rätt viktiga matcher idag. Hammarby slog Kristianstad. Och H43 tog viktiga poäng mot OV. Det måste kännas lugnande i de blå leden. Och Lindesberg vände trenden och slog RIK borta. Alla matcherna känns avgörande för fortsättningen.

Och Alingsås fick ytterligare en förlust mot Ystad. Detta Ystad som är otroligt ojämnt. Men dessa två vinster mot Alingsås visar att Ystad är en farlig utmanare till SM-titeln i det kommande finalspelet.

Och GUIF visar att man troligen är på väg uppåt i tabellen. Vinsten idag mot Sävehof visar att trenden har vänt. Sent ska syndaren vakna.
Lite smått och gott

Jag börjar med Danmark. Den klubb som antagligen varit närmast konkurs, SK Aarhus, fick en respit i fredags då en mäklarfirma gick in med två miljoner. Det verkar som om sponsorer ändå går in och räddar när det verkligen kniper. Men det är ändå mycket osäkert om dansk handboll kan komma tillbaka. I gårdagens Ekstrabladet berättades om 60 herrspelare som ännu inte har kontrakten klara inför nästa säsong. Det är mycket troligt att en och annan av dessa kan komma till Sverige. Och inte gynnas dansk handboll av att damerna idag missade att gå till semifinal efter förlust mot Ryssland. Det är värt att notera att Frankrike vann den ena av mellanrundans grupper och alltså spelar om medaljer. Samma Frankrike som Sverige var mycket nära att vinna över. Det svider ännu mer att Sverige missade att gå vidare. Väl där kunde det ha gått bättre än vad vi kanske skulle kunna tro.

Danska bruttotruppen till herr EM ser ut så här:

Målmænd:
1 Kasper Hvidt, FCK Håndbold
12 Niklas Landin Jacobsen, GOG Svendborg TGI
16 Anders Petersen, KIF Kolding
20 Jannick Green Krejberg, AaB Håndbold

Markspillere:
2 Thomas Mogensen, SG Flensburg­Handewitt
3 Mads Christiansen, AaB Håndbold
4 René Toft Hansen, KIF Kolding
5 Torsten Laen, Füchse Berlin
6 Lars Jørgensen, AG Håndbold
7 Jesper Jensen, Skjern Håndbold
8 Simon E. Jensen, KIF Kolding
9 Lars Christiansen, SG Flensburg­Handewitt
11 Anders Eggert Jensen, SG Flensburg­Handewitt
13 Bo Spellerberg, KIF Kolding
14 Michael V. Knudsen, SG Flensburg­Handewitt
15 Mathias Madsen, Bjerringbro­Silkeborg
17 Lasse Svan Hansen, SG Flensburg­Handewitt
18 Hans Lindberg, HSV Hamburg
19 Jesper Nøddesbo, FC Barcelona
21 Daniel Svensson, AaB Håndbold
22 Kasper Søndergaard Sarup, KIF Kolding
24 Mikkel Hansen, FC Barcelona
25 Stefan Hundstrup, Viborg HK
26 Kasper Nielsen, GOG Svendborg TGI
27 Mads Ø. Nielsen, Bjerringbro­Silkeborg

Inga större överraskningar med andra ord. Men det vill till att herrarna gör ett bra resultat om dansk handboll ska fortsätta att attrahera sponsorer.

Och några ord om den svenska bruttotruppen. Några "nya" namn piggar upp.  Mattias Andersson är tillbaks i mål. Det förtjänar han verkligen efter sitt spel i tyska ligan. Lite förvånande, men också rätt så förtjänstfullt är Markus Enström med i truppen istället för Zachrisson. Markus har verkligen gjort ett genombrott i år. Att Warvne är med tycker jag också är helt rätt. Kul också att Olof Ask som en lite doldis i danska GOG får chansen att visa upp sig. Han får mycket beröm i dansk media. Till sist kan jag inte låta bli att undra över Kim Ekdahls plats. Antagligen är han väl med för att se och lära. Så länge han inte får lov att skjuta så lär han inte få spela så mycket. Men axeln kanske är frisk igen inom kort, vad vet jag. Känns också bra att man ransonerat med Hammarbyspelare, Tingsvall är den ende som verkligen förtjänar en plats.

Till sist vill jag nämna att Avbytarbänken ifrågasätter speakers som peppar publiken. Han menar att en speaker enbart ska informera om det som sker på planen, vad gäller målskytte och utvisningar mm. Ämnet är intressant. Men oavsett vad en speaker får eller inte får göra så är nog utvecklingen den att speakers mer och mer kommer att agera hejaklack. Det är nog något som man måste acceptera. Och jag är inte längre främmande för tanken. Även om jag var duktigt sur på den franske speakern vid finalen i Paris-VM för några år sedan, som är den mest partiska jag fortfarande har haft det tvivelaktiga nöjet att möta.  

 
Snytingar

H43 åkte på en snyting mot Sävehof. Ett taggat och tufft Sävehof gav inte de blå en chans. H43 fick smaka på sin egen medicin kan man säga. Och Axnér åkte själv på några snytingar och tröttnade till sist och gav Jonathan Stenbäcken en tackling i sidan. Varpå det röda kortet kom fram. Visserligen hämnades Axnér och visserligen visade han dåligt humör men så mycket till tackling var det inte. Stenbäcken föll förvånansvärt lätt för att var så stor. För min del kunde domarna behållit det röda kortet.

Man kan också undra hur länge Roganovic kommer att vara hel. All matchning och alla smällar han åker på under matcherna borde ta ut sitt pris, förr eller senare. Och vad händer då med H43: s spel? Truppen känns väldigt smal just nu. Alltför mycket hänger på Anton Månsson, Roganovic och Daniel Lindqvist.

Nu väntar några tuffa derbyn mot OV och Kristianstad. Kanske avgörs bottenstriden där.

Det är antagligen hög tid att komma i mål med de nya förstärkningarna.  


Boden Handboll

Det var ett tag sedan jag skrev något om damlaget i norr som jag följer. Hittills har verkar säsongen ha gått riktigt hyfsat. Man är i serieledning i en tabell som är jämn mellan topplagen. Boden Handboll IF har dock spelat flest matcher så man kan tappa serieledningen. Nu blir det inga fler matcher för laget i år. Nästa match blir borta, mot kanske den svåraste konkurrenten, Strömnäs GIF den 8/1 2010. En vinst där hade verkligen suttit fint.

Jämnt och ojämnt

Det har skrivits en del om hur jämn herrarnas elitserie är. Och det stämmer verkligen, men det handlar antagligen inte bara om att lagen är jämna sinsemellan, utan också att vissa lag verkar vara riktigt ojämna. Jag tänker framförallt på Ystad och Hammarby. Hur är det möjligt för dessa lag att varva toppresultat med rena bottennapp?

Ystad ska väl knappast torska mot Kristianstad, även om det oranga laget har stöd av högljudda fans. Ystad fortsätter alltså att spela otroligt ojämnt. Hur duktig Winther än må vara så måste resultaten vara ett underbetyg för honom.

Och Hammarby borde inte tappa en poäng mot OV. Fortsätter man att spela lika ojämnt så är slutspelsplatsen inte alls säker.

Och säkra på att undvika nedflyttningsplatsen verkar inget av lagen i botten kunna vara. OV verkar vara på gång, men jag tror ändå det blir OV som hamnar sist. Truppen är inte tillräckligt bred för att hålla hela säsongen.


Nya spelare till H43?

Enligt ryktet så har H43 trots allt förstärkningar på gång. Det handlar om en jugge från Spanien, en V9: a som är en bra bit över 2 meter lång. Och det handlar om V6: an Alexander Hansen, som alltså skulle göra comeback!! Alexander som slutade spela handboll efter misstaget med droger och som numera mest sysslar med motorcross är alltså på väg att tillsammans med förvärvet från Spanien förstärka vänstersidan i H43.

Det ska bli intressant att se om H43 lyckas med dessa förvärv och vilken påverkan de får på spelet. Men det känns lugnande att H43: s ledning, trots allt, jobbar aktivt med att ta H43 ur ett läge som snart är bekymmersamt.
H43: s poäng

Är det inte märkligt att H43 har tagit sina segrar mot Ystad och RIK, samt poäng mot Sävehof, Hammarby och Alingsås? Med undantag av Hammarby har man alltså tagit sina poäng mot lag på övre halvan av tabellen och förlorat mot samtliga lag på undre halvan. Det kan inte vara en slump. Det verkar verkligen som om det mentala har haft betydelse.

Onödigt

Lugi ledde idag ett tag med nio bollar i andra halvlek och ändå så var RIK helt plötsligt bara ett mål efter. Onekligen verkligen onödigt spännande för hemmapubliken. Men hur är detta egentligen möjligt? Om det nu finns vinröda som börjar tro på en SM-finalplats för Lugi så är det bara att inse att stabiliteten inte finns där. Man är antagligen inte mentalt förberedd för att gå långt i slutspelet. Men trots detta så är Lugi på väg framåt. Spelarna börjar få självförtroende och den jämna och breda truppen är rätt imponerande när spelet fungerar.

Men RIK är antagligen ett obehagligt lag att möta. Det handlar verkligen om pang-pang handboll och när det fungerar så trillar målen in i snabb takt.

Men nästan ännu mer onödigt var det röda kort som Kim Ekdahl drog på sig i slutsekunderna. Varför fick han nu för sig att sparka bollen ut i publiken? Antagligen trodde han att matchen var slut, men ändå. Varför sparka ut bollen? I nästa match, det tv-sända derbyt mot Ystad, lär han därmed vara avstängd.

Och dagens domarpar, Fredrik Johansson & Johan Sonesson, lär knappast kvalificera sig för titeln som Sveriges bästa.

Nu börjar jag ge upp. Kan Lugi verkligen inte komma på något annat bättre sätt att göra hemmamatcherna till en handbollsfest än att ha pojk- eller flickhandboll som pausunderhållning? Varför provas aldrig några nya grepp? Hur svårt kan det vara?


Tränarnas tips

Nu finns det kanske de som inte tycker att Axnér, Avbytarbänken och undertecknad tippat särskilt bra hittills. Jag jämförde därför den verkliga expertisens tips med hur läget är i elitserien. Så här trodde tränarna vid elitserieupptakten:

  Placering Tränartips  
Alingsås 1 2 1
Lugi 2 6 4
Sävehof 3 1 2
Ystad 4 3 1
RIK 5 12 7
Malmö 6 11 5
Drott 7 9 2
Hammarby 8 5 3
Lindesberg 9 8 1
Kristianstad 10 13 3
GUIF 11 4 7
Skövde 12 10 2
H43 13 7 6
OV 14 14 0
      44

Tränarna som har handboll som yrke tippade alltså inte bättre än vi bloggare.

För tränarna är RIK och Malmö de största positiva överraskningarna medan GUIF och H43 är de största negativa.

Som en tanke

Avbytarbänken och jag fick tydligen samma tanke idag. Att jämföra hur vi trodde det skulle gå före seriestart med hur det ser ut i tabellen just nu. Jag har roat mig med att förutom jämföra Avbytarbänkens och mitt tips även jämföra Axnérs.

Det finns ju olika sätt att avgöra hur bra man ligger till, men jag har valt att ha två mått. Den ena är helt enkelt att jämföra varje lags placering med vilken vi trodde laget skulle ha och summera skillnaden. Det andra är att räkna hur många helt rätt vi har. Så här ser resultatet ut:

 

Placering

Axnér

 

Avbytarbänken

 

Stürmerfoul

 

Alingsås

1

1

0

2

1

1

0

Lugi

2

6

4

6

4

7

5

Sävehof

3

2

1

3

0

3

0

Ystad

4

4

0

5

1

2

2

RIK

5

13

8

11

6

8

3

Malmö

6

10

4

8

2

9

3

Drott

7

12

5

13

6

13

6

Hammarby

8

5

3

1

7

5

3

Lindesberg

9

7

2

7

2

6

3

Kristianstad

10

11

1

12

2

12

2

GUIF

11

3

8

4

7

4

7

Skövde

12

9

3

10

2

11

1

H43

13

8

5

9

4

10

3

OV

14

14

0

14

0

14

0

 

 

 

44

44

 

38Axnér och Avbytarbänken har samma avvikelse (44) men Axnér har lyckats tippa tre lag helt rätt medan Avbytarbänken stannade vid två.

Med tanke på att min tipshundring försvann i rasande fart så är jag rätt nöjd med att jag hittills faktiskt tippat mer rätt än mina bloggarkollegor, avvikelse = 38 och tre rätt placerade lag.

Jag har missat mest på GUIF, men det är inte så konstigt eftersom det är det lag som överraskat mest negativt. LUGI och Drott är de lag som överraskat mest positivt för mig.

Motsvarande lag för Axnér är GUIF och H43 (negativt) samt RIK och Drott (positivt).

Motsvarande lag för Avbytarbänken är GUIF och Hammarby (negativt) samt RIK och Drott (positivt).

Överlag har vi tippat rätt så bra tycker jag. Vi behöver inte skämmas.

Men som sagt är vi bara halvvägs och mycket kan fortfarande hända. Jag väntar t ex fortfarande på att GUIF ska lyfta.

Axnérs mikrofon

Visst blev försöket med att sätta en mikrofon på Axnér något av antiklimax. Det var inte mycket som hördes i första halvlek och i andra blev det helt tyst. Vad var det man ville uppnå med exprimentet? Om man nu ville att Axnér skulle höras, så borde man högt ljudet. Men något roligt kom ju fram ändå, som frågan till domarna om man måste somna först för att de skulle blåsa för passivt spel.

H43 kämpade som vanligt. Idag gick man runt lite mer på spelarna och det gjorde antagligen att man trots allt inte förlorade matchen. Jag tycker nog att H43 ska vara nöjda med en poäng även om det säkert sved att tappa den enam poängen i slutsekunderna. Det här var ändå ett steg framåt.

Apropå mitt domarinlägg så var dagens domarpar inte särskilt konsekventa i sin bedömning. Så dagens insats kvalificerar dem knappast till Sveriges bästa.

Men vilket underbetyg till H43 fansen! Under 1000 i publiken är riktigt dåligt. Och då hade ändå H43 bjudit in åskådare från andra klubbar. Varför inte passa på att komma till hallen och stödja sitt lag? Varför inte göra matchen till en fest i tv? Varför är det så svårt att stödja laget när stödet behövs som mest? Detta gäller också Lugipubliken som mest vill komma till match när det går bra för laget. Antagligen är Lundaborna alldeles för bekväma och de har säkert inte det rätta sportintresset.

Snöpligt slut

Det var ju fan att Frankrike vann över Tyskland idag så att matchen mellan Sverige och Danmark blev betydelselös för båda lagen. För även om segern måste kännas bra för de svenska tjejer som spelar i Danmark, så känns segern ändå lite avslagen.

Men idag så spelade Sverige riktigt bra och det är inte säkert att Danmark hade klarat av att vinna även om matchen hade betytt något för dem. Det är synd att man inte hade det här spelet i matcherna mot Frankrike och Tyskland. Frankrikematchen svider fortfarande eftersom Sverige egentligen var det bästa laget och dessutom hade matchen i sin hand.

Hoppas nu att tränarduon ändrar upplägget till nästa turnering. Jag kan inte förstå varför man tar med fyra mitt 6:or eller varför Gulldén fick så mycket speltid. Och varför fick inte Flognman spela mer? Hon var ju riktigt duktig i de matcher hos spelade. Sen är det väl hög tid att lära Kain hur man placerar sig vid kantavslut, även om hon idag gjorde 3-4 räddningar från kanten. Och något måste ha varit fel i den mentala uppladdningen. Det krampaktiga och ojämna spelet i de fyra första matcherna beror nog till stor del på en felaktig mental anspänning. Idag visade man hur bra man kan spela när det är viljan som styr och inte nervositeten.


Axnérs mikrofon

Visst ska det bli intressant att se hur det går med försöket att ha en mikrofon på Axnér under matchen ikväll? Undrar verkligen hur det ska gå?


Från Danmark

Rapporteras att damlaget SK Århus är ytterst nära konkurs. Den första av de väntade konkurserna således. De måste hitta 2 miljoner danska kronor tills i morgon annars är det kört. I ligan har dessutom laget bestraffats med ett avdrag av två poäng pga den dåliga ekonomin och ligger därmed bara en poäng över nedflyttningsstrecket.

Jesper Jensen är skadad och missar EM. Det gör tränaren Ulrik Wilbek bekymrad eftersom Danmark inte har ett överskott av playmakers.

Det har ju under hösten spekulerats i om Michael V Knudsen skulle byta till Rhein Neckar Löven eller gå tillbaka till Skjern. Nu är det tydligen klart att både han och Thomas Mogensen stannar kvar i Flensburg.

Danska experten Nyegaard tycker att Sveriges damer är tråkiga. Han tycker att de saknar finess och överraskningar. Och han tycker att våra målvakter är dåliga. Och det är de väl om man jämför med andra länders. De danska målvakterna ligger hittills på över 40 % medan Gabriella Kain ligger på 34 %.

Linnea Torstensson uttalar sig däremot i dansk media om att hon tycker att svenskarna är favoriter mot Danmark!!!

Danmark säger sig gå för vinst eftersom det öppnar för en möjlighet att nå finalen. Men viss oro finns det nog i de danska leden. I en omröstning på TV2 så tror bara 59 % på en klar dansk seger.

Men oavsett hur det går mot Danmark, så räcker det faktiskt med en vinst för Tyskland mot Frankrike så går Sverige ändå vidare till slutspelet, eftersom Brasilien slog Kongo. Det känns som mer troligt än att Sverige slår Danmark.


Bästa resp sämsta domarpar

Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan och tyckte att Göran Jonsson och Henrik Mäkinen tappat stilen. Fick då en kommentar om att Johnny Ahlvin & Petri Koponen måste vara seriens sämsta domarpar. Det fick mig att undra vilket par som egentligen är bäst och vilket som sämst. För några år sedan tyckte jag att Peter och Peter var bäst. Inte för att de alltid dömde rätt men de hade pondus vilket innebar att matcherna sällan havererade. Och de var rätt så konsekventa. Det gick också att ha en dialog med dem, åtminstone från läktarna.

Jag vet inte riktigt själv hur jag rankar domarna. Överlag tycker jag att kvaliteten är för låg. Det viktigaste kravet tycker jag är att vara konsekvent och kunna hålla en bra nivå på matcherna, inte att alltid döma rätt. Och jag tycker att man ska kunna ha en dialog med spelare och tränare. Där stupar ju t ex Per-Ola Björk och Krister Andersson.

Men vem är alltså bäst idag? Och vem är sämst? Vad tycker ni? Hade varit kul att få några kommentarer med förslag och tillhörande motivering.

Nya läsare

Tack vare Axnér så har jag fått nya läsare. Det känns inspirerande. Kul dessutom att jag fått några positiva och berömmande kommentarer. Det värmer och gör det mer motiverande att blogga. Vi handbollsbloggare har ju tyvärr inte så många läsare. Vi spelar verkligen inte i samma liga som modebloggarna. Så ibland undrar vi nog lite till mans varför vi överhuvudtaget bloggar. Då känns det verkligen skönt att få några berömmande ord då och då.


H43 - Sävehof

Nu väntar två tuffa matcher för de blå. Läget börjar bli tufft och inte är det roligare av att Lugi nu ångar på i serien, 10 raka utan förlust.

Enligt ryktet ska Axnér spela med mikrofon på i morgon. Undrar om man verkligen vill att tittarna ska få höra allt vad Axnér brukar kläcka ur sig under matcherna. Jag tror inte att man riktigt vet vad man ger sig in på. Fast risken är väl betydande att man mest hör flåsanden.

Undrar om H43 fortfarande letar spelare? Jag vet att man letat både i Danmark och på Balkan, utan att få napp. Men finns det verkligen inga nya alternativ? Eller är pengarna kanske slut?

Men även utan ett spelartillskott så borde H43 kunna avancera. Det finns kvalitet i laget och man brukar kunna fightas. Men vad händer om självförtroendet försvinner? Eller om det blir några nya skador? Då kan det gå hur som helst.


Kärlek

Visst verkar Jihde och Axnér ha funnit varandra. Ömsesidigt tycke verkar ha uppstått. Jag blir inte förvånad om vi en dag får se Jihde sitta på Axnérs balkong med utsikt över Clemenstorget i Lund.


Damhandboll

Det är ingen hemlighet att undertecknad gillar damhandboll. Jag vet också att handboll i mångt och mycket fortfarande är en grabbig sport, så jag blir inte förvånad att det kommer en och annan kommentar i Axnérs blogg som kritiserar damhandboll. Vissa inlägg tenderar dessutom att vara rätt sexistiska.

Inom i princip alla idrottsgrenar presterar män bättre. Det är inget konstigt. Men det betyder inte att all manlig idrott är bättre eller mer sevärd. Och det tycker inte ens de män som ser ner på damidrott. För viss damidrott verkar faktiskt accepterad av allmänheten. Ingen kritiserar friidrottstjejer som Kallur och Klüft eller skidåkare som Anja och Kalla, även om de inte kan hoppa lika högt eller springa eller åka skidor lika snabbt. Det verkar som om tjejer i individuella grenar har det lättare att bli accepterade av män än de tjejer som spelar i lag.

För mig gäller det att se prestationen i rätt sammanhang och det gäller att observera de plusvärden som finns i damidrott. Det är alltså rätt meningslöst att jämföra med manlig idrott. Jag ser en hel del damhandboll från danska ligan och uppskattar den typen av handboll. Det blir mer ett mer kollektivt spel med passningar och färre prestationer som bygger på fysik och råstyrka. Det går alldeles utmärkt att se damhandboll med behållning. Och handen på hjärtat, manlig handboll kan bli rätt enahanda om det bara handlar om individuella prestationer, hårt spel och anfall som tar mindre än 30 sekunder. Men det är väl lika bra att jag erkänner att om jag måste välja mellan en dam- eller herrmatch så väljer jag en herrmatch. Och jag bloggar mest om herrhandboll.

Men jag tycker också att det blir fel om man inte kan kritisera damhandboll, utan att uppfattas som en sexistisk bakåtsträvare. För det finns en hel del brister att lyfta fram i damlandslaget. 

Så hur har vi det nu med våra damer. Det är starkt att de närmat sig världseliten och att de kvalificerar sig för det ena mästerskapet efter det andra. Vi har bara sett början på utvecklingen. Jag kan tänka mig att damerna mycket väl tar en medalj inom inte alltför många år. Men det är fortfarande en bit kvar. Årets turnering börjar bli en besvikelsen.

Ahlm, Helgesson, Boson och Torstensson spelar sämre än förväntat. Och när den hittills bästa spelaren Gabriella Kain gör en usel match mot Tyskland, då håller det inte. Kan någon förklara för mig varför Kain fick så mycket speltid? Men jag tycker också att det var en del oflyt. Hur många träträffar var det inte under matchen? Och en sån stormatch som den tyska målvakten gjorde lär hon inte göra fler gånger i turneringen.

Det som stör mig mest är alla märkliga beslut som tjejerna tar. Det känns faktiskt som om många spelare stänger av hjärnan under matcherna. Jag förstår inte vad det kan bero på.

Jag är tveksam till att tränarduon är den optimala kombinationen. Det känns som slöseri att ha två analytiker som ledare. Jag saknar en som kan motivera och elda på. Bytet mellan Schefvert och Bagarn tror jag inte var så lyckat. Bagarn är antagligen mycket kunnig men som tränare så är han tveksam. Han lyckades inte i Ikast/Bording och inte i Lugi. Tjejerna verkar sämre tränade rent fysiskt nu än i OS. Kanske också ett resultat av Bagarn i landslaget och Sävehof. Under hans tid i Lugi så tränade herrarna alldeles för lite fys. Och jag tycker att också att tränarduon satsat för mycket på försvarshandboll. Det är dags att börja utveckla anfallsspelet.

Nu möter man Danmark i morgon. Rent realistiskt blir det ingen vinst för Sverige då heller. Och chanserna till slutrundan försvann nog i förlusten mot Frankrike. Lite surt för det var verkligen en match som tjejerna borde ha vunnit.

GOG

Till sist kan jag bara notera att den ekonomiska krisen i dansk handboll skördar nya offer. Nu lär Olof Ask, Fredrik Petersen och Kristian Meijer med lagkamrater i GOG få räkna med betydligt lägre löneutbetalningar. Det svider säkert.

Det ekonomiska läget är säkert också anledningen till varför Martin Boquist ännu inte har något nytt kontrakt klart med FC Köpenhamn.

Damerna

Jag missade damernas match mot Frankrike igår. Och tur var väl det. Nu slapp jag att få ångest. Men det var ju synd att det inte bar hela vägen fram till slut. En vinst och avancemanget hade varit klart. Nu tror jag visserligen att de har en chans mot Tyskland. Ett Tyskland som Sverige brukar ha relativt lätt för. Och Tyskland lär inte spela ett offensivt försvar, vilket verkar vara helt omöjligt att hantera för damlandslaget.

Enligt eftersnacket verkar franske tränaren gjort en Prokov, dvs kommit in på plan och hindrat en svensk kontring. Men förlusten beror naturligtvis inte på det, utan på att damerna spelar allför ojämnt. De kan inte hålla nivån i en hel match och kan inte heller ändra sitt spel under matcherna. Det finns alltså fortfarande mycket som kan utvecklas i laget.

Och kan inte någon lära Gabriella Kain hur man gör med kantavslut? Jag retar mig på att hon alltid försöker rädda bollarna med höften och därmed gör sig så liten som möjligt från kanterna, istället för att göra sig stor.

Ikväll blir det tysk handboll samt handbollsklubb. Det börjar bli en trevlig tradition.

Till sist något om köpelag. Gränsen är naturligvis flytande. Hur definierar man köpta spelare? Hur stor andel av sådana kan man ha? Hur länge kan de ha varit i föreningen? Etc. Men det hindrar inte att man kan hitta skillnader mellan klubbarna. Och framförallt hur det ser ut idag säger inget om hur det kan se ut framöver. Jag tror t ex att HK Malmö kommer att fylla på med egna produkter den dagen man fått riktig snurr på ungdomsverksamheten.
Tack Axnér

Vill bara tacka Axnér för gratisreklamen! Efter det att Stürmerfoul nämndes i Axnérs blogg så spillde det över ett antal läsare även till denna blogg. Jag får se hur länge jag kan behålla dem. Den här bloggen är ju inte lika utmanande eller ens llika intressant som Axnérs. Men jag gör så gott jag kan.

Berg och dalbana

Det är ångestskapande att se damerna spela i VM. Det är helt otroligt hur man kan ha så olika nivåer i spelet under en match, från bra spel till totalt haveri. Mot Kongo en usel första halvlek följd av en hyfsad andra. Mot Brasilien riktigt bra spel i mitten av matchen följt av ett totalt ras under de sista 10-15 minuterna under vilka man nästan tappar en åttamålsledning. Det är ofattbart många tekniska fel och idiotbeslut, som t ex när Linnea Torstensson, när det återstår mindre än en minut och man leder med en boll och Sverige går till anfall, direkt passar tillbaka till målvakten varpå domarna höjer handen för passivt spel. Ibland verkar hjärnorna totalt bortkopplade. Det kan inte vara lätt att vara tränare för laget. Sverige borde antagligen tacka galningen Gunnar Prokov i Hypo att han vägrade släppa fyra spelare varav stjärnan och kantspelaren Alexandra Nascimento till VM. Hon kunde blivit tungan på vågen. Men Brasilien är ett lag på gång. Kan kanske ta medalj i hemma-OS om några år.

Nu gäller det att hålla hela vägen mot Frankrike, ett Frankrike som förlorade mot Brasilien. Vinst och avancemanget från gruppspelet är klart. Det bör gå vägen.

Jag hörde en gång en ungdomsledare i H43 förklara för sitt pojklag att damhandboll inte är handboll, utan en helt annan sport. Jag tyckte då att det var ett anmärkningsvärt uttalande och att det var olämpligt att tuta i killar att tjejer inte kan spela handboll. Men när jag ser domarna hittills i VM så börjar jag undra om inte de också tycker att det är en annan sport. Det måste vara frustrerande för spelare från den danska ligan, som är vana att kunna spela tufft i försvaret, att man helt plötsligt i VM i det närmaste inte ens får röra vid varandra. Det gynnar inte precis Sverige att inte få lov att smälla på i försvaret.
Köpelag igen

Signaturen "Neutral" verkar ha reagerat på att jag betecknade HK Malmö som ett köpelag och menar att Lugi också är ett sådant. "Neutral" räknar upp 11 spelare och hävdar att de utgör 12 inköpta spelare. "Neutral" räknar också upp Gudmundsson två gånger, så egentligen är det alltså 10 spelare som han menar är inköpta. För min del väljer jag att räkna bort Hallberg och Nordmark så inte kom till Lugi som färdiga spelare. Jag tycker att man kan definiera ett köpelag som ett lag som närmast enbart tar in färdiga spelare.

Så av Lugis 20 mannatrupp är 8 inköpta. Det tycker jag inte riktigt uppfyller kriteriet definitionen av ett köpelag. Kom igen! Hur många i HK Malmö är inköpta som färdiga spelare? I ärlighetens namn så borde det vara tydligt  rent objektivt att det är stor skillnad mellan dessa lag.

Göran Jonsson & Henrik Mäkinen

Har funderat på detta domarpar. Har de inte tappat i kvalitet? Ett tag tyckte jag att de tillhörde de bästa i Sverige, i alla fall den längre och blondare i paret (är det Göran Jonsson? Har lite svårt att hålla i sär dem). Men nu tycker jag att de har svårt att hitta rätt nivå i matcherna. I matchen mellan Lindesberg och Ystad så satte de väl rekord i utdömda straffar. I matchen mellan Lugi och Malmö så var det i det närmaste nytt rekord i offensiv foul. Det räckte att spelarna rörde vid varandra så blåste domarna av. Hoppas de kommer på rätt köl igen.


Köpelag och mörker

Avbytarbänken tog för ett tag sedan upp frågan om vad som gör ett lag till ett sk köpelag. För mig är ett "köpelag" ett lag som köper in färdiga spelare, oftast för att man saknar en ungdomsverksamhet som genererar elitspelare. Lugi mötte ett sådant lag i fredags, HK Malmö, som måste betecknas som ett köpelag eftersom det nästan uteslutande består av spelare som är hämtade utifrån. Men Malmö är ett bra lag. Det är en nykomling som garanterat kommer att spela i elitserien även nästa år och som troligen även kommer att spela i slutspelet till våren.

Det var en match som var jämn och där Lugi återigen avgjorde i slutet. Jag räknade till att Lugi gick runt på 14 spelare i matchen och det avgjorde antagligen i slutet. Bäste spelare i Lugi var målvakten Joakim Svensson och högernian Niklas Forsmoo. Men frågan är ändå om inte Mikael Söndergaard avgjorde matchen igen. Han är kul att se när han kommer in i slutet av matcherna med sin ytterst aviga stil.

Det var kul att se mycket folk i Arenan, 2500 på plats är inte dåligt. Men som vanligt är avsaknaden av arrangemang anmärkningsvärt. Varför passar man inte på och gör en fest när det är så många på plats? Varför sumpar man dessa tillfällen? Det är närmast patetiskt om en pojklagsmatch som pausunderhållning är det enda man kan komma på. Jag fattar fortfarande inte varför det är så omöjligt att hitta på något nytt. Det är hög tid för Lugi att byta ut de som är ansvariga.

Och så har vi det här med mörker. Damernas första halvlek idag mot Kongo var rena hjärnblödningen. Det är helt otroligt att man kan spela så dåligt. Det ser onekligen ut som både boll och händer är såpade. Men det verkar också som att många i laget är korkade. Så många felbeslut i en match får man leta efter. Men som tur är ordnade det sig i andra halvlek. Men spelar man likadant mot Brasilien så kan det mycket väl bli förlust.

En läsare av denna blogg har skrivit en kommentar och ifrågasatt Axnérs storhet. Kanske är Axnérs storhet just den att han väcker känslor. Han tar upp känsliga ämnen, han vågar säga vad han tycker, han vågar sticka ut hakan på ett osvenskt sätt utan att vara diplomatisk eller finkänslig. Jag tycker att han förvånansvärt ofta träffar rätt, men jag tycker också att han blir lite lätt töntig med sin machostil. Även om det antagligen går hem hos allmänheten så behöver man ändå inte använda sig av ett hårt, tufft och "manligt" språk. Det gör att budskapet tappar i tyngd.

Fast jag har ju som bloggare förstått att man inte kan vara populär hos alla. Jag har på kort tid fått veta att jag förtalar människor, är osaklig och kommer med gamla nyheter. Och då tycker jag ändå att jag försöker vara relativt objektiv och saklig. Så det är inte konstigt att Axnér blir kritiserad.

Och så förlorade Alingsås återigen. Nu har även hemmasviten spräckts. Vad är det som hänt? Betyder verkligen Bliznac så mycket. Jag kan inte tro det. Det är antagligen en reaktion av Champions League spelet. Eller så är beror det kanske på att man är allför ödmjuka och inte så kaxiga som man borde vara. I vilket fall som helst så fortsätter elitserien att vara rekordjämn. Det är kul men säger tyvärr också något om standarden.


H43

Förra året vid den här tiden började det väl blåsa runt Ola Månsson i H43 och in kom Pelle Käll som frälsaren som skulle lösa problemen. Och nu är man på väg ner i botten igen. Två vinster på tolv matcher imponerar inte. Kommer Pelle Käll sitta kvar eller har han en slags Axnérimunitet? Och hur står det till med ekonomin? Har man t ex råd med ett damlag i elitserien, vilket det mycket väl kan bli tal om. Det kan inte vara jättekul att vara blå just nu.

Nu stundar dubbelmöte mot Sävehof. Det lär bli svårt att få nya poäng där och sen är det dags för OV och Kristianstad igen. H43 verkar gå en tuff tid till mötes. Måtte det inte bli fler skador.Dam VM och Warvne

16 mål! Ja, jag säger då det, vilken kille. Imponerande! Men Axnér är värre med 17 mål i en match under hans tid i Lugi.

Nu närmar sig dam VM. Sverige har hamnat i den svåraste gruppen, åtminstone den jämnaste. Men jag tror inte det är kört. Sverige har antagligen lättare för Danmark, Tyskland och Frankrike än för lag som Ryssland, Norge, Ungern och Rumänien. Så även om det är tuffa matcher så kan Sverige mycket väl hamna bland de två bästa lagen i gruppen, kanske till och med bli grupp etta. Något som hade varit omöjligt i de andra grupperna, så jag är optimistisk.

Sverige börjar med de sämre lagen, Kongo på lördag och Brasilien på söndag. Vet inte om det är bra eller dåligt, men lutar åt att det är en nackdel. De sämre lagen brukar kunna göra motstånd i början på en turnering. Och så dåliga är inte heller Kongo och Brasilien. Det går inte att underskatta något av dessa lag som båda spelar en rätt så lik handboll. Det är med svenska mått en annorlunda handboll, med några individuellt duktiga spelare med spänst och bra skytte.

Däremot ska man nog inte ha för stor respekt för Tyskland, som har problem. Deras två största stjärnor Git Jurack och Nadine Krause är inte med. De har också tappat ytterligare spelare pga sjukdom och skador. Här har Sverige en stor chans att vinna.

Frankrike är inte heller lika bra som förr. Spelar en rätt trist, försvarsbetonad handboll. Det lär bli målsnålt i matchen mot Sverige.

Om man läser dansk media så är de rätt säkra på medalj. Jag tror de kommer att bli besvikna. Danmark är ännu inte tillbaks i världstoppen, men är kanske det bästa laget i gruppen.

Som sagt, det känns absolut inte omöjligt med en topp-2 placering i gruppspelet.

Bottenmötet

Tänk att OV vann mot H43. Vad har hänt med OV? Poängen trillar in på löpande band. Nu börjar man säkert få en del självförtroende också. Och H43: s kräftgång fortsätter. Även i denna match verkar H43 tappa på slutet. Skulle tro att man matchar några spelare alldeles för mycket. Det håller inte i längden. Och varför har det inte blivit en ersättare för Nemanja? Har man inga pengar eller hittar man ingen lämplig?

Sen måste jag säga att det är kul att retas med AHK. Man kan vara säker på att det kommer ett antal kommentarer. Jag förstår inte riktigt varför det är så känsligt med att vara kaxig. Det är ju en egenskap som man har stor nytta av i handboll.

Nu kanske jag tog i lite för mycket. Jag har ju bara sett AHK en fyra-fem gånger i år, men att AHK skulle vara ödmjuka känns ännu mer fel. 

Lindesberg sjunker också allt mer i tabellen. Det förvånar mig. Men många av förlusterna har varit rätt jämna, så det kanske vänder.

Och i morgon kan Malmö mycket väl vinna över Lugi.
Nervöst i blå leden?

Undrar om det inte är lite nervöst i H43 idag. Bortamötet mot OV har helt plötsligt blivit en viktig match. Förlust för H43 och man är verkligen indragen i bottenstriden.

Undrar om Pava kommer att lyfta Guif. Han innebär möjligheten till mer skytte, men samtidigt borde det innebära en förändring av Guifs spel och det kan ju även få negativa konsekvenser, åtminstone under en övergångsperiod.

Kaxiga Alingsås? Har fått några kommentarer om att Alingsåsare är ödmjuka. Jag utgår från att man driver med mig. Ödmjuka kan knappast vara rätt beteckning för ett lag som knycker tandskydd, spelar hårt och ibland fult, har en speaker som gick över gränsen förra året, en hysterisk publik och spelare som i intervjuer inte precis är några mjukisar. Jag skulle vilja säga att just kaxighet och tro på sig själv är en av Alingsås styrkor, synd bara att denna kaxighet var bortblåst i de första Champions League-matcherna.

Men för övriga lag i serien var det nog tur att AHK spelade i Champions League. De tappade poängen har säkert sin förklaring i att man är trött av spelet i CL, åtminstone mentalt. Poängtappen mot H43 och Hammarby kan inte bara bero på att Bliznac är borta.

Är fortfarande irriterad idag av att Wiel Friden genom en ytlig och pladdrig blogg kan kvalificera sig för Handbollsklubben. Är det måttstocken för vad man vill lyfta fram i Handbollsklubben? Fast tanken är väl att hon ska representera damhandboll. Men finns det inte andra mer seriösa kvinnliga bloggare som kan vara intressanta?
Inga träd växer upp i himlen

Så Alingsås gick inte obesegrade genom elitserien. Det känns rätt skönt. Det gör tabellen jämnare och det gör väl att de blås kaxighet tonas ner en aning. Det var väl inte helt oväntat att det blev just Hammarby som blev första lag att besegra Alingsås. Hammarby hade säkert en hel del revanschlusta.

Men det var ingen höjdarmatch precis igår. Tempot var obefintligt och Hammarby vinner mer för att Alingsås var bleka än för att man spelade bra själv. Men Micke Åström gjorde en stark insats i målet. Hur många gånger har jag inte sett honom spika igen målet i Lunds gamla idrottshall? Hans insats i går väckte många minnen.  

Två andra spelare som utmärkte sig:

Hammarbys Fredrik Pettersson med sju mål. Men det stör mig att han är så osmidig i sina avslut. Han kan bara skjuta om han står på golvet. Och de flesta, om inte rent av alla, målen igår så står han inne i målområdet innan han skjuter. Det är helt ofattbart att inte domarna ser detta och dömer bort att han är nere. Det är ju så jäkla tydligt.

Alingsås Marcus Enström. Jag är nästan lika lyrisk som herr Hellgren. Vilken speed och vilken spänst! Och dessutom verkar han kylig i läget och det har han även varit Champions League. Han bör kunna bli något stort.

Domarna ja. Det är intressant att se hur olika man kan uppfatta saker och ting. Det var två situationer där det var rätt oklart om bollen var inne men där jag tyckte tvärtom mot domarna. Hammarby missar ett mål där jag tycker bollen är inne och Alingsås får ett där jag tycker att bollen defintitivt inte är inne. Det visar hur svårt det är att döma.

Och så var det Handbollsklubben. Tycker att Jihde innebär ett lyft för handbollssändingarna. Men Handbollsklubben känns fortfarande för snuttigt. För många ämnen på för kort tid.

Och vad gjorde Annika Wiel Friden där? Visserligen kan det ha varit premiärnerver men hon gjorde ett ytterst blekt intryck. Och vad har hon presterat för att kvalificera sig till Handbollsklubben? Ett blogginlägg som retat upp landslaget och fått viss uppmärksamhet. Räcker det för att vara intressant i tv? Jag kan erkänna att jag inte läst hennes blogg tidigare, men gjorde så innan idag, och fattar ännu mindre nu. Vad är det som hon skriver som är så analytiskt och välgrundat? Den här bloggen kanske inte är så lysnade heller men den handlar defintitvt mer om handboll än hennes. Jag är otroligt trött på bloggar som mest handlar om den egna personen. Hur kul är det att läsa om vad man köpt för kläder eller ätit för mat eller lyssnar på för musik eller hur ens skugga ser ut i sol eller hur det är att bo på hotell osv. Vilket ego har man inte om man tror att den egna personen är intressant för andra. Ska man ha andra bloggare i Handbollsklubben så kan man ju välja Avbytarbänken. Det hade tillfört kompetens.

En hel rad av intressanta matcher

Det känns som om vi är på väg in i ett läge där vissa lag börjar hitta både spelet och en position i den hittills rekordjämna tabellen. Det börjar bli hög tid för vissa lag att inte tappa mer och riskera ett slutspel. Nu kommer ett antal viktiga matcher i en rad.

Ikväll har vi prestigemötet mellan Alingsås och Hammarby. Ska Alingsås dra ifrån ännu mer i toppen? Ska Hammarby tappa ännu mer mark?

OV möte H43 hemma. En vinst för Helsingborgarna så drar man in H43 i kampen om nedflyttningsplatsen.

Lindesberg mot RIK. Lindesberg har det tufft just nu och behöver vända trenden. Sker det mot RIK?

Lugi mot Malmö. En rätt oväntad toppmatch där vinnaren hakar på i serietoppen. Vem som vinner känns ovisst.

Alingsås mot Ystad. En verklig toppmatch. Samma frågor gäller som i matchen mot Hammarby. Om Alingsås vinner både mot Hammarby och Ystad lär ingen komma ikapp i årets serie.

Sävehof mot GUIF. GUIF måste börja vinna mer än en match i taget för att behålla slutspelschansen. Men det lär bli tufft mot Sävehof.

Kristianstad mot Hammarby. En oväntad streckmatch. Men jag tror Hammarby blir för tunga, även om Kristianstad verkar ha börjat komma igång.

Drott mot Skövde. Också en viktig match kring slutspelsstrecket. Skövde känns uppåtgående medan det motsatta gäller Drott. Det ska bli intressant att se vem som vinner.

Och så börjar dam-VM i helgen. Även här väntas ett rad intressanta matcher. Men mer om det i ett annat inlägg.


RSS 2.0